
Kräm är en oförtjänt bortglömd efterrätt som är himmelskt god. Lätt att göra är den också. Jag tror att det var en av de första rätter vi lärde oss i hemkunskapen. Men då gjorde vi den med enbart saft och inga bär!
Jag koka gärna kräm på krusbär – och det gör inget om de är lite omogna. Plocka, snoppa, skölj av och lägg i en kastrull.

Slå på vatten och koka tills bären spruckit. Tillsätt socker som får koka med och red krämen med lite potatismjöl. Låt svalna och njut sedan. Samma princip för krämkokning gäller vare sig man använder jordgubbar, äpplen, krusbär eller någon annat gott!
Det är roligt att experimentera och smaksätta krämen också. I den här krusbärskrämen tillsätter jag både vaniljpulver och det yttersta rivna skalet av en citron. Det är också gott att addera kanel eller kardemumma. Slutligen vill jag tipsa om att göra kräm på torkad frukt. Det gjorde alltid mormor och det receptet finns här.

Krusbärskräm
4
20 minuter
Ingredienser
5 dl krusbär
4 dl vatten
1,5 dl strösocker (men smaka av och tillsätt ev mer)
1 tsk vaniljsocker
Det yttersta rivna skalet av en citron
3 msk potatismjöl löst i lite vatten
Gör så här
- Häll upp bär, vatten och socker i en kastrull. Låt puttra tills bären kokat sönder. Du kan också använda en visp eller potatisstomp för att hjälpa till att mosa dem i kastrullen
- Smaka av med vaniljsocker och citronskal. Sockra ev mer vid behov.
- Dra kastrullen från plattan. Blanda potatismjöl i lite vatten och rör ner i den varma vätskan under idog vispning. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och värm tills de första bubblorna syns. Dra då av och låt krämen svalna. Strö lite socker ovanpå för att förhindra att krämen får skinn.
Om konsistensen är för tunn när krämen svalnat kan man alltid värma den igen och tillsätta lite mer potatismjöl - Servera krämen avsvalnad, gärna med lite gräddmjölk.

16 svar
Min farmor brukade alltid göra rabarber-ris på sommaren.Så gott!
Åh, det lät jättegott! Är det typ som ris à la Malta och apelsinris fast med rabarber istället för saftsås/apelsiner?
Å jag vill också veta vad det är? Låter så gott!
Hej Clara.
Nu har jag fått receptet på rabarber ris av min fina faster (som har ”ärvt” det av min farmor).
3/4 dl grötris
5 dl vatten
1 krm salt
2 medelstora stänger rabarber
3/4 dl strösocker
Linneas rabarber-ris.
Blanda ris,vatten och salt i en kastrull.
Låt koka upp och sjud på medelvärme utan lock i 12 min.
Skölj och skär rabarbern i mindre bitar.
Tillsätt i kastrullen och låt sjuda ytterligare 20 min.
Rör om då och då.
Tillsätt sockret mot slutet av tiden.
Är den lite lös kan den stå och sjuda ett tag i kastrullen.
Vi äter rabarber riset både varm och kall med mjölk.Såååå gott.
Njut.😘
Å wow! Detta måste jag testa. Har ju lite rabarber kvar i trädgården fortfarande
Som äppelris fast med rabarber, alltså inget ”grädderi” som vid Ris a la Malta och Apelsinris. Alla tre mycket goda desserter, men rabarberris är inte jag heller så bekant med. Tittade i gammal kokbok. Varde ljus och det blev ljus! Äppelris gör man på helst syrliga äpplen, socker, vatten, kanelbark kan man väl ha om man vill. Servera med mjölk och voilà, matig efterrätt tillsammans med en grönsakssoppa.
Hihi, här blir det tydligt att vi bor i ett avlångt land 😄 Vår krusbärssäsong tog slut för en månad sedan, men nu kokar ni er kräm 😃
Haha, ja sannerligen!
Så intressant hur man tänker om olika rätter. Jag hade aldrig en tanke på kräm som en efterrätt. För mig är det mat, en lättare lunch fast med smörgåsar till.
Påminner mig också om en historia en god vän till mig berättade. Till saken hör att hon flyttade upp till Västerbotten från Småland och jag vet inte om det här är en regional skillnad eller bara en skillnad hur man gör i olika familjer, men hursomhelst blev hon hembjuden till någon på våfflor. Våfflor till middag alltså och hon berättade för mig att hon tyckte det var jättekonstigt. Våfflor? Vad ska vi äta till mat då?
I hennes värld var våfflor ett fikabröd, en efterrätt och i min värld och den hon var hembjuden till var våfflor huvudrätten, nåt man kan äta som mat helt enkelt.
Spännande med ”kulturkrockar” som kan uppstå när man minst anar det. 😀
Ja, det har du verkligen rätt i. Vi har alltid fått kräm till efterrätt men har förstått att många äter det mer som lunchmat med smörgås =) Gott oavsett. Men våfflor är ett solklart fall av FIKA!
Söta våfflor ja! Men salta med tex krämfräs, räkor, hackad rödlök etc då blir det mat!
Kräm kan ätas både som mellanmål eller efterrätt, men våfflor är absolut mat!😄
Tack Clara! Har just kommit in med ett litet ämbar snoppade krusbär eller stittjilbär som vi kallar dem här i Österbotten. Imorgon blir det kräm 🤩
Så trevligt! Smaklig spis
Stickelhårig/Åland
Smaklig spis! Jag skulle säga att kräm hör till kategorin sötsaker dvs desserter. Våfflor däremot kan vara både dessert och huvudrätt beroende på om man har söta eller icke söta tillbehör. Själv brukar jag göra Våfflor och äta dom med keso, fruktsallad samt blandade nötter och frön. Det blir en fin huvudrätt som mättar bra.