Maken till kantarell-år har jag väl sällan skådat. Mina favoritställen har gett skörd flera gånger om och jag har skördat girigt. Men jag har aldrig någonsin lyckats hitta svamp när jag varit ute och letat svampställen. Istället har jag funnit dessa ställen under mina regelbundna hundpromenader i skogarna. Då har jag snubblat på dem när jag minst anat det och gjort en mental minnesanteckning till nästa år.

Jag är ingen noggrann plockare utan far fram som en vilde i skogen och rycker åt mig allt jag kan se – hög på svamplycka! Det är härligt – och rensa kan man förresten göra hemma efteråt i lugn och ro.

Då skär av det yttersta smutsigaste på foten på dem. Sedan rensar jag svampen på ett helt otroligt smidigt sätt.

Nämligen genom att lägga den i ett bad med vatten och sedan slänga ner lite vetemjöl. Jag vevar runt med handen ett tag i skålen och då tar mjölet med sig skräpet till botten medan svamparna flyter upp. Sedan sköljer jag det sista lite lätt i ett durkslag. Och nej – vattnet påverkar inte smaken på svampen. I sådana fall skulle de ju inte heller tåla regn.

När jag sköljt svampen lägger jag den lite luftigt så att vattnet får dunsta av. Och sedan svalt i väntan på att konsumeras. Jag har väldigt sällan behov av att spara någon svamp till senare utan njuter istället av det som finns just nu. Till exempel genom att göra en god kantarellpasta.

När jag gör kantarellpasta så höftar jag bara. Men ungefär så här

Kantarellpasta med honung och vitt vin

Portioner

4

Tillagningstid

30 minuter

Ingredienser

  • 500 gr färska kantareller

  • 1 msk smör

  • 1 schalottenlök

  • 4 dl matlagningsgrädde

  • 1-2 msk kantarellfond

  • 1/2 msk honung

  • 2 dl vitt vin

  • Riven parmesan

  • Färska örtkryddor tex persilja, basilika eller timjan

Gör så här

  • Fräs kantarellerna i en panna utan smör. När vätskan kokat bort – tillsätt en matsked smör och sedan en finhackad schalottenlök. Fräs ca 2 minuter
  • Häll på grädde, kantarellfond, honung, vitt vin och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar
  • Koka upp pastan, vänd ner den färdiga pastan i kantarellsåsen och riv osten ovanpå. Servera, njut och addera eventuellt färska örtkryddor!

Ät och njut!