
Maken till kantarell-år har jag väl sällan skådat. Mina favoritställen har gett skörd flera gånger om och jag har skördat girigt. Men jag har aldrig någonsin lyckats hitta svamp när jag varit ute och letat svampställen. Istället har jag funnit dessa ställen under mina regelbundna hundpromenader i skogarna. Då har jag snubblat på dem när jag minst anat det och gjort en mental minnesanteckning till nästa år.
Jag är ingen noggrann plockare utan far fram som en vilde i skogen och rycker åt mig allt jag kan se – hög på svamplycka! Det är härligt – och rensa kan man förresten göra hemma efteråt i lugn och ro.

Då skär av det yttersta smutsigaste på foten på dem. Sedan rensar jag svampen på ett helt otroligt smidigt sätt.

Nämligen genom att lägga den i ett bad med vatten och sedan slänga ner lite vetemjöl. Jag vevar runt med handen ett tag i skålen och då tar mjölet med sig skräpet till botten medan svamparna flyter upp. Sedan sköljer jag det sista lite lätt i ett durkslag. Och nej – vattnet påverkar inte smaken på svampen. I sådana fall skulle de ju inte heller tåla regn.

När jag sköljt svampen lägger jag den lite luftigt så att vattnet får dunsta av. Och sedan svalt i väntan på att konsumeras. Jag har väldigt sällan behov av att spara någon svamp till senare utan njuter istället av det som finns just nu. Till exempel genom att göra en god kantarellpasta.

När jag gör kantarellpasta så höftar jag bara. Men ungefär så här
Kantarellpasta med honung och vitt vin
4
30 minuter
Ingredienser
500 gr färska kantareller
1 msk smör
1 schalottenlök
4 dl matlagningsgrädde
1-2 msk kantarellfond
1/2 msk honung
2 dl vitt vin
Riven parmesan
Färska örtkryddor tex persilja, basilika eller timjan
Gör så här
- Fräs kantarellerna i en panna utan smör. När vätskan kokat bort – tillsätt en matsked smör och sedan en finhackad schalottenlök. Fräs ca 2 minuter
- Häll på grädde, kantarellfond, honung, vitt vin och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar
- Koka upp pastan, vänd ner den färdiga pastan i kantarellsåsen och riv osten ovanpå. Servera, njut och addera eventuellt färska örtkryddor!

Ät och njut!
8 svar
Smart tips med vetemjölet! Men blir inte diskhon jobbig att rengöra sen? 😅
Använd en balja och häll sedan ut det på utsidan. Mjölet kan klägga igen rören om det töms i avloppet.
Så intressant att typ alla tipsar om samma sätt att rensa just nu! Undrar var det kommer ifrån ursprungligen (och nu menar jag inte TikTok). Kan inte minnas att jag sett tipset tidigare år trots att jag har flera i mina flöden som gillar svamp 🙂
Jag har lärt mig det av syrran för några år sedan – så knepet är nog inte nytt, men det trendar 🤗
Vilket bra svamptips! Maken kom med en pappkasse full av kantareller, med rätt mycket skräp. Rensningen gick smidigt och vi slapp tugga grus. Gjorde sen den pastarätt som du gav recept på, och hela familjen åt👍. Det är bra betyg!
Så kul att höra 🤗
Tips när man letar kantareller: leta i gränsen mellan t.ex. blandskog och lövskog. Kantareller växer ofta i gränslandet mellan olika typer av skog.
Ett annat tips är att hålla utkik efter svampen gullhorn, för där de växer brukar man också hitta kantareller.😊
När man rensar till sig själv, eller gäster man känner är ju detta ett supertips. Vill däremot varna för att göra detta när man plockar för att sälja, framförallt till restauranger eftersom vetemjölet gör att glutenintoleranta inte kan äta utan att få problem. Svamp är ju inget man räknar med att ska innehålla gluten direkt. Jag blev förskräckt när jag hörde om det. Ska man rensa med mjöl av något slag tipsar jag därför om att använda potatismjöl istället!