Satt och bläddrade i mormors gamla fotoalbum där många bilder är från olika fjällvandringar. Här närmar de sig Aktse, porten till Sarek. Mormor, morfar, mamma och hennes bästis Anita är med på färden.
Min mamma Marianne äter mjukkaka med falukorv. Iklädd gummistövlar, jeans och hemstickad ulltröja.
Morfar har tagit av sig skjortan och har enbart jeansen på sig. Mormor bär rutig flanell till sina jeans utan stretch och Anita ser ut att vara klädd i helt vanliga kläder med gummistövlar på fötterna.
Bilderna gör mig glad och upprymd. De levde mycket mer friluftsaktiga liv än jag själv någonsin kommer att göra. Men de sov i bomullstält, vandrade i gummistövlar och bar jeans och skjorta på färden. Det är någonting så oerhört befriande med det idag, när varje ny aktivitet är så tätt förknippad med konsumtion. Både träning och friluftsliv fokuserar fullkomligt på utrustningen och att ha rätt grejer. Att “gå ut” har blivit både komplicerat och dyrt trots att det borde vara det billigaste man kan göra.
Som min kompis som blev medbjuden på sitt livs första fjällvandring – men blotta tanken på att ha fel utrustning och heller inte råd att köpa den rätta – förtog mycket av glädjen. Febrilt försökte hon låna ihop grejer från bekantskapskretsen och även om det gick bra till slut blev ju startsträckan så onödigt lång.
Föreställningen om all utrustning som behövs för att gå ut, kan blir ett stort hinder för att alls ta sig ut. När det känns för svårt och dyrt så kommer man inte till skott. Men folk har i alla tider varit ute i naturen och vandrat, tältat, jagat, fiskat och åkt skidor utan utrustning för tiotusentals kronor. Det går också! Även om jag såklart förstår och håller med om att det är mycket trevligare och skönare att vandra i bra funktionskläder.
Men för mig som är helt ointresserad av utrustning och att göra research blir detta ofta ett hinder. Jag upplever en rädsla för att det ska blir fel. Jag orkar inte försöka förstå vad olika slags impregneringar på jackor betyder eller vad som skiljer en dyr vandringskänga från en annan ännu dyrare. Jag vill bara att det ska funka okej och oftast lånar jag Jakobs grejer. Det enda jag egentligen vill är ju att GÅ UT! Inte ägna en vecka åt research för att sedan ruinera mig.
Jag tänker att ett bra första steg för att vara ute mer är att helt enkelt börja gå ut. Med tiden visar det sig vad man behöver. Samma sak med träningen. Första tiden med min PT tränade jag i ett par sladdriga tights och en stor t-shirt med linoljefärgsfläckar på. Det gick! Först sedan jag tränat ett tag brydde jag mig om att hitta tights och sport-bh som jag verkligen gillade. Men lyfter skrot gör jag fortfarande oftast i helt vanliga Converse. Det funkar finfint.
83 svar
Det är som att vi måste vara experter på allt innan vi ens har börjat.
Istället för att fokusera på upplevelsen blir fokus på utseendet. Som hela tiden ska uppdateras. Jag skulle helst ha samma kläder i trettio år, för jag är rätt ointresserad av kläder, ffa dyra friluftsbyxor! Ska de kosta en massa pengar vill jag verkligen kunna ha det länge och ofta.
Det bästa jag köpt är en overall till vintern! Då är det bara dra på den oavsett lek i lekparken eller skidåkning, och den har skickats till skräddare på lagning när den gick sönder.
Det blir inte fel! På mitt livs första fjällvandring i Jotunheimen i Norge var jag klädd i leggings från h&m, en helt vanlig bomullsskjorta samt regnponcho från Clas Ohlson. Gick skitbra.
Du har så rätt i det där 😀
Det är många som går efter vad de ser i social media. Strunt i det! De flesta tar dessutom bilen för att kunna få med sig all skit (som för övrigt såklart både underlättar och gör saker mer bekvämt).
Men skit i det! Köp en billig tarp så du har regnskydd och gå ut. Det är inga problem! Jag får infall ibland och har gått ut i skog i mark i både finbyxor och jeans.
Börja med kortare streckor så behövs inget.
Men ett måste är ett par bra skor om du ska gå längre med tyngre packning annars kan du förstöra både knän, vader o höfter och skor. Men det behöver inte kosta skjortan heller. Finn också ofta på second hand och sen har du dem många år oavsätt mode
Håller hundra procent med. Jag har turen att ha en kille som bara förser mig med olika funktionskläder han råkar hitta på loppis eller blocket, själv är jag helt ointresserad av att leta upp såna grejer, men ut tar jag mig oavsett. För längre fjällvandringar är ju bra kängor guld värt, men det är ju precis som du säger nåt man upptäcker själv ju mer man håller på.
Min kille har även rotat fram skidor till mig, ett par rejäla turskidor i vinrött med stålkant och stighudar från typ 70-talet. Jag fick många spännande blickar när jag hade dem i spåret i Härjedalsfjällen, bland alla limegröna, smala skateskidor… men det gick ju att ta sig fram med dem också 🤷🏻♀️
Du fick kanske lite sura blickar för turskidor är bredare och pajjar därför spåren för de andra 😬
Alltid lika kloka funderingar 🙏🤗
Tack för kloka ord. Samma gällande ridning som är mitt stora intresse. Rejäla skor och en säker hjälm, resten är verkligen inte så noga. Och ang naturen, min pappa har jagat och varit i skogen i samma gamla lodenrock de senaste typ 50 åren. Går tydligen precis lika bra! Han ler lite åt hur utrustnings”kraven” blivit större och större, och vägrar notoriskt att dras med i det.
Så intressant detta. Det är som att varje utomhusaktivitet förvandlats till någon form av expedition med coola engelska namn. Man springer inte på stigar längre, utan det är trail running som gäller. Man kan inte bara cykla, utan ska köra gravel. Det är wild swimming och en massa annat.
Vinnarna i allt detta är så klart företagen så får oss att tro at det är precis som du skriver: att man måste ha en massa specialutrustning. Vadå bara GÅ UT i skogen?? Här måste alla grejer vara specialanpassade.
Forskning visar också precis på detta: https://www.forskning.se/2013/01/22/utrustning-och-klader-allt-viktigare-i-friluftslivet/#
Blir rent av ledsen när jag läser det här citatet:
– Vi ser också att de som sällan var ute i naturen som barn och unga lägger mer pengar på utrustning som vuxna än de som har större vana av att vara ute, säger Peter Fredman.
Är också bäst att lyfta tungt i platta skor så du gör helt rätt med converse! 😉
Exakt det jag också tänkte, Converse och andra platta skor är ju vad man SKA lyfta i. Men jag förstår andemeningen i inlägget ✨️🎈
Ja! 😆 Jag KÖPTE converse att ha på gymmet både pga bra med platta skor och för att det är normen 🥹
Jag hittade mina gymskor (ett par converse i en färg jag aldrig hade valt annars) för en tia på loppis 😀
Håller ju med dig om allt, MEN en annan, lite motsatt insikt för mig är hur mycket mer aktiv jag själv är med barnen på en lekplats (bor i stan) om jag klär mig i regnkläder/skalkläder från topp till tå precis som dem istället för mina vanliga vuxenutomhuskläder (återigen – bor i stan). Så roligt att “våga” klättra och skita ner sig precis som barnen 😀
De båda perspektiven säger väl inte emot varandra egentligen, men båda säger något om vår tid.
Jag håller absolut med om att bara gå ut och testa först, innan man får research- och konsumtionsångest – så länge man är smartare än jag varit, och börjar med dagsvandringar och inte en veckolång fjällvandring.
När jag gick min första längre fjällvandring 2009 var jag student och hade inte råd att köpa några funktionskläder. Jag skaffade ett par vandringskängor och två lager ullstrumpor, för det var vad jag sparat ihop till. Sedan var det bomullstights, mina vanliga bomulls-t-shirtar, en stickad tröja och mitt gamla regnställ i galon. Jag är glad att jag gav mig ut och inte visste bättre! För jag fick med mig en förhoppningsvis livslång kärlek till fjällen, och har vandrat så gott som varje år sedan dess (förutom alla kortare skogsvandringar och dagsturer här hemma). MEN. Om jag hade vetat hur jobbigt och tungt och kallt det skulle vara att vandra i bomull och galon när det ösregnar och är fem plusgrader, då finns det risk att jag inte hade tagit mig ut alls, för det var helt gräsligt. Det finns verkligen tillfällen då rätt utrustning kan göra skillnaden mellan en bra dag och en riktig skitdag när man är ute.
Så ja, jag håller med dig om att bara gå ut. Många köper alldeles för mycket, eller hindras av researchen som du säger. Men jag vill ändå rekommendera att man börjar med dagsturer om man ska testa sig fram och inte ger sig ut på sin första fjällvandring utan research. Det ÄR riktigt jobbigt att ha blöta, tunga kläder och en blöt, tung ryggsäck en hel vecka. Och jag är extremt glad att jag NU fjorton år senare har skaffat mig all den erfarenhet jag har, och har kunnat skaffa vandringsutrustning ett plagg i taget precis efter mina egna behov, och därför kan njuta av skillnaden mellan rätt och fel kläder när det är skitväder på fjället.
Jag håller med dig helt och hållet! Ut på dagsturer och testa sig fram, investera sen i bra grejer efter behov. För som du säger kan en längre vandring både blir väldigt slitsam och i värsta fall till och med farlig. De senaste åren har fjällräddningen fått åka ut allt för många gånger till människor som helt enkelt inte är rätt klädda och därför hamnar i nöd.
Själv har jag köpt alla mina vandringskläder och utrustning 2-hand, många gånger är grejerna nästintill oanvända.
Visst kan viss utrustning underlätta, men precis som din poäng är så blir det ju ofta ett hinder för oss att ens påbörja aktiviteten. Och ännu en aspekt, förutom att man känner att man inte ”kan” eller ”förstår” vad olika ord innebär kring kläder och utrustning är ju också hela känslan av att det är ju precis det företagen vill. Deras syfte är ju att vi ska konsumera, inte känna att jag lika gärna kan vandra i vanliga byxor eller träna i mysbyxor. Vi ska köpa saker, och helst en väldigt specifik pryl till ett väldigt smalt användningsområde så att man sen kan köpa allt mer…. Och sen kommer de på ett nytt ord eller en liten ny förbättring som får oss att tro att vi måste köpa något nytt… så researchar man i all evighet, istället för att bara göra: gå ut, träna, vad som. De absolut flesta av behöver inte en enda specialpryl, åtminstone inte förrän vi har gjort aktiviteten till en vana och då kaaaanske kan köpa någon pryl/klädesplagg som kan göra vanan lite trevligare. Har själv ibland skalat bort när jag inser att jag fastnar i den här loopen: ger mig ut och springer utan klocka, hörlurar, specialvantar osv. (Bra sport-BH kan jag dock inte låta bli vid sådan aktivitet…. Önskar jag var som maken som på sommaren bara kan dra på ett par badshorts och ett par skor och springa på…). Aktivitet först- ev utrustning när vanan sitter.
Så sant.
Skulle önska att jag kunde marka i skor, men jag kör alla tunga lyft i strumplästen… haha.
I dessa fall tycker jag faktiskt att killarna på mitt gym är föredömliga – de skiter totalt i hur deras kläder ser ut, så länge de funkar att träna i.
Mvh
Trasiga tights och urtvättat Strength of Asgard-tisha
Hehe, jag kör all min gymträning barfota!
Samma här! Fungerar hur bra som helst, och blir lite extra stabiliserande träning för fötterna. Men på springmattan önskar jag nog alltid att jag hade skor 😬
Har ofte tenkt på det når det gjelder skiutstyr. Vi gikk på skitur i de samme klærne som vi lekte ute i snøen med😊 Ikke noe ekstra innkjøp av skiklær til oss som var barn på 60 og 70-tallet
Håller med. Särskilt när det gäller funktionskläder. Nu ska till och med barnen ha sviiindyra funktionskläder som inte bara är helt onödiga utan också dåliga för miljön.
Ull är det bästa du kan klä dina barn i, inte dåligt för naturen heller. Skulle säga att det är superbra med funktionskläder (ull) på barn, och lager på lager principen. En overall redan nu gör ju att barnen kokar.
Det stämmer att gore-tex är dåligt, men t.ex. polarn och pyret gör relativt miljövänliga kläder. Och jag tänker som så, att om jag som spenderar i medeltal 4-5 timmar ute per vecka vill ha bra kläder, så är det inte mer än rättvist att barnen som spenderar 4-5 timmar ute per DAG, oberoende väder, har kläder av bra kvalitet. Betyder väl inte mer i praktiken än kläder som håller en passligt varm och torr dock.
Jag håller med dig. Jag minns alla mina vintrar som barn bara som att jag frös. Iskall om händerna i skolan och om fötterna när jag red. Vi hade hästar och jag red varje dag. Och varje dag under vintern var jag så kall att jag kunde värma händerna under kallvattenkranen i stallet efteråt..
När vi åkte skidor i fjällen också, jag frös konstant.
Så absolut att allt har blivit en materialsport men jag önskar att mina föräldrar varit lite mer intresserade av att hålla oss varma när jag var barn.
Jag och min sambo vandrade i Lofoten för några år sen. Under vårt matsäcksstopp på en ganska enkel halvdagstur satte vi oss och gissade nationalitet på de vandrare som passerade oss på leden. Om vandraren kom gående i full mundering, med friluftsbyxor och utrustning, kunde vi sätta hela vår matsäck på att hen var svensk. Om vandraren däremot hade på sig vanliga jeans, gympadojjor och vanlig tjocktröja var hen norsk.
Svaret fick vi när vi hälsade på vandraren som passerade oss. Vi gissade inte fel en enda gång.
Fast kan inte det ha att göra med att om man är svensk så är det rätt långt till Lofoten (fem timmar från Kiruna), och då har man troligtvis förberett sig lite extra för att kunna vandra i flera dagar. Om man bor i området så kan man ju ha ”vanliga” kläder för en enkel halvdagstur. Tycker inte man ska dra för stora växlar på detta.
Näe och är man turist som rest dit har man väl packat kläder för en hel veckas vandring, till skillnad från folk som går en tur en enstaka dag. Jag har också friluftskläder på semestern men jeans om jag åker till naturreservatet nästgårds.
Sant, men jag tror att det ligger något i det ändå. De få gånger jag har varit upp på björnfjell som ligger precis på gränsen mellan Sverige och Norge ser man samma sak. Svenskar: full turutrustning med randoneskidor och dyra goretexkläder. Norrmän: löparskidor och gammal träningsoverall.
Tack för ett välformulerat och tänkvärt inlägg. Kommer ta med mig detta nästa gång jag tror att jag behöver nu utrustning!
Nja, lite dubbelt det där. När jag är ute och vandrar (som inte alls är några avancerade fjällexpeditioner utan ett par timmar på en stig) vill jag verkligen ha mina lätta, vattentåliga vandringsskor med grov sula. Jag har halkat runt alldeles för mycket i tunga, blöta skor för att veta hur tråkigt det blir. (Eller att sakna en bra regnjacka, rätt bh eller kläder som inte hanterar svett…)
När jag är i rörelse, alltså på gymmet eller på vandring, vill jag klä mig i sådant jag trivs med, är praktiskt för aktiviteten och som jag känner mig snygg i – det vill säga, ingen skillnad i hur jag resonerar när det gäller kläder för jobb, middag ute eller soffmys. Jag är både lika fåfäng och lika praktisk oavsett aktivitet! Att ha mer kläder för träning/vandring betyder inte att min klädbudget dubblerats utan att den omfördelats. Mer variation i träningsgarderoben har gett mindre variation i kontorsgarderoben. Det sagt – man MÅSTE inte ha särskilda kläder för det ena eller det andra. Men jag tycker det blir mycket lättare när jag har det.
Min kompis gick en kurs för att lära sig sy en hembygdsdräkt i slutet på 90-talet. Läraren (en äldre dam) använde sig av symaskin, vilket fick hela gruppen att protestera. Det skulle ju sys för hand!
Då sa läraren “Hade bonnjäntorna haft tillgång till symaskin för 100 år sedan, så hade de också sytt dräkterna på symaskin.”
Så tänker jag många gånger när jag hamnar i “det var bättre förr”-gnället. Klart det går att fjällvandra i gummistövlar, men hade de kunnat välja ett par lättare skor som gav mer stadga och mindre skav, så hade de nog gjort det.
Med det sagt tycker jag inte att man ska krångla till det i onödan. Det som funkar, funkar. Men kan man förenkla och göra saker mer bekvämt, ja varför inte?
Nu vandrar jag ju aldrig i fjällen eller så. Men jag har slagits av hur många människor som verkar lägga ner en massa pengar på gymkläder, vilket i mina ögon är pengar i sjön. Jag tränar på gym två/tre gånger i veckan och har gjort det en herrans massa år, men jag köper nästan aldrig några gymkläder. Så länge jag har något som är mjukt och täcker kroppen är jag nöjd. Någon form av tights eller liknande och en gammal T-shirt, så är jag nöjd.
Jag älskar kläder ska tilläggas, och lägger ner alldeles för mycket pengar på dem skulle nog många säga. Men kläder ska i mina ögon vara vackra. Och gymkläder är ju inte vackra. Vackra kläder för mig är vintageklänningar och högklackade skor. Gymkläder? De är ju bara rent funktionella och det vill jag inte slösa pengar på.
Ja ja ja, det här är så otroligt sant! Vandring, skidåkning, löpning, skridskoåkning – tänk vad mycket saker folk har gjort i nästan helt vanliga kläder i alla tider, som idag är nästan otänkbara att göra utan precis rätt kläder och utrusning. Tack för det här kloka inlägget!
Min bättre hälft är likadan och det förtar glädjen från aktiviteten, medan jag bara vill ge mig i väg med det nödvändigaste googlar och packar hen ner en himla massa onödigt. Sjukt trist.
En hemstickad ulltröja i all sin enkelhet 😂
Det enkla är ju att köpa en ulltröja
Haha, bra poäng
Underbara bilder! Och klokt resonemang. Jag är precis där nu. Är inbiten löpare men borde börja styrketräna på gym, en miljö jag inte känner mig hemma i. Och en grej jag hakar upp mig på är fånigt nog att jag inte har gymkläder (och skor). Bara löparkläder. Som om det är egentligen är nån skillnad. Bortsett från lite reflexer då.
Jag har inte i närheten av så mycket ”vanliga” kläder som du har men en skaljacka och byxor som står emot regn OCH andas vill jag inte vara utan. Stället är 10 år och fungerar 👌
Upplever att man nischar produkter för att sälja fler. Är på jakt efter vinterskor. De ska vara stilrena för att passa ihop med jeans när jag vill vara prydlig. De ska även gå att stega rätt ut i skogen med utan att de t ex repas eller blir omöjliga att få rena igen. Dessutom behöver jag väl inte tillägga att de ska vara varma och någorlunda vattentåliga. Vill bara ha ett par vinterskor, punkt. Men när. Antingen är det typ vandringskängor eller typ cityskor med klack och av fejk-läder eller mocka. HJÄLP MIG
Ecco. Har letat åt dig de jag har men hittar inte. Gå till Ecviafför och prova om nån månad. Jag har svinbra vinterkängor fr Ecco med goretex.
Intressant dock att mitt första par hade ullfoder och var tillverkade i Portugal, mitt andra par har syntetfoder och är tillverksde i Thailand har jag för mig. Samma modell i övrigt. Har haft varje par i över 5 vintrar.
Hear you!
Har letat i fyra år nu utan hittat något par som uppfyller allt det rimliga som du (och jag) begär av ett par vinterskor.
Hoppas på att Claras fantastiska läsare har några tips till oss.
Varma hälsningar,
Åsa
Kolla in Icebugs modeller utanför renodlade löparskor. Där hittade jag lösningen på prydliga men funktionella och sköna sommarskor 🙂
Mina Blundstones uppfyller allt detta för mig. Känner mig både snygg och praktisk. Tips!
Håller helt med! Blundstones med ullsula och ullstrumpor har hållit mina fötter varma och snygga i flera höstar, vintrar och vårar nu! Kör tjockare ullstrumpor på vintern och tunnare höst/vår.
Jag har ett par svarta Timberlandkängor, jag tycker att de funkar bra och ser (tillräckligt) prydliga ut.
Jag, hundägare som inte byter om mellan jobbet och att ta ut hunden på en längre promenad, använder skor från Legero. Finns på Footway. Goretex, så fungerar även om vi råkar gå till skogen och trampa i nån pöl eller blött gräs där. Dessutom fodrade, så klarar vintrar på västkusten. Lätta. Gillar dem skarpt!
Är så nöjd med att kläder för tex löpning vintertid funkar även för längdåkning, långfärdsskridskor eller promenad en kall dag. Man kanske lägger på långkalsonger eller en extra tröja om man ska svettas mindre men grunden finns, med bra jacka, fodrade tights, ullstrumpor, lämpliga vantar.
Jag träffade en känd svensk äventyrare som sa; det finns inget dåligt väder, det finns inga dåliga kläder det finns bara dålig attityd.
Vad vill jag ha sagt med det- jo att för det lilla, nära äventyret är det bra om vi bara kommer oss iväg och ut. Men ärligt talat det är inte roligt att fjällvandra en vecka i hällregn med ett regnställ som läcker. Det är inte kul att åka ett Vasalopp helt utan glid på skidorna. Att cykla jättelångt på en kass hoj är faktiskt skittråkigt. Så rätt grejor vid rätt tillfälle ger faktiskt en bättre upplevelse, på riktigt. Tycker en som själv provat.
Intressant inlägg!
Jag har uppenbarligen missat den här trenden. Har inte på mig något särskilt när jag är ute förutom tåliga kläder, typ jeans, och vattentäta sköna skor. Men jag fattar precis. Ett spännande begrepp som sociologen Zygmunt Bauman använder är kommodifiering. Det betyder att företeelser görs om från något som bara är till något som kan konsumeras, direkt eller omkring. Fler och fler företeelser kommodifieras hela tiden (på grund av kapitalismens inneboende drivkrafter) och gör oss till konsumenter inom fler och fler områden av tillvaron. Spännande att reflektera över vad det gör med oss.
En annan reflektionens har gjort är att träningskläder oftast är gjorda av polyester. Det är ju ett material som är väldigt dåligt för miljön både att producera och att använda. Det är också så opraktiskt tycker jag eftersom det inte andas så man blir svettigare än nödvändigt plus att det är ovanligt svårt att få bort svettlukt och svettfläckar ifrån och går inteatt tvätta i höga temperaturer. Jag har verkligen inte förstått fördelarna? Är det bara en trend eller finns det några fördelar? Jag frågar helt uppriktigt, är verkligen dålig på det här med trender 🙂
Jag gillar inte heller polyester och använder aldrig det på normala kläder. Har mest bomull och när man svettas mycket så tar det en mindre evighet att torka så är ju inte jättekul som träningskläder
Bra och mkt tänkvärd text. Jag vill veta vad du hade på dig när ni vandrade i Etiopien? 😀
Kloka funderingar, och vilka härliga bilder! Värdet ligger väl i naturupplevelsen, eller att få lov att bli svettig på gymmet eller vad det kan vara. Tränar på gym i gamla sov tshirtar, och skor jag ärvt från min dotter (som hon köpte begagnade). Till min första fjällvandring i Abisko i år, införskaffade jag ett par lundhags kängor, i övrigt hade jag mina vanliga kläder, jeans och flanellskjorta. Njöt lika mycket av fjällen som om jag haft nyinskaffade funktionskläder. Försöker bejaka nån slags obekymrad mentalitet inför det materiella i mitt liv, inklusive kläder. Men att införskaffa rätt utrustning och förbereda sig är ju också ett sätt att påbörja det härliga redan innan man är på fjället, och dra ut på det, skulle jag tro.
Åh jag var också i Abisko i somras! Köpte 2 par skor inför detta varav ett par togs med och var mer kängvarianten men sjukt obekväma så dessa hade jag endast på mig på tåget upp 🙈 och en regnjacka som jag använde och använder även hemma nu. Sen gick jag i regnbyxor som är 5 år “gamla” och i ett par helt ovattentäta skor,men som torkade över natten på fjällstationen. Syrran och jag gick dagsturer med sexåring och fyraåring. Himla fint!
Håller absolut med om att det blir för mycket fokus på kläder.
Men kan inte komma ifrån att vinterhalvårets favoritplagg är mina fodrade vindtäta thigts och att jag snarare ångrar att jag inte investerade i sådana tidigare.
Jag kommer att tänka på när jag för typ 3 år sedan var på ett möte med Friluftsfrämjandet ledare (jag var också ledare). Alla hade Bergans, Haglöfs osv. Jag kom i typ vanliga byxor och har ärligt talat aldrig känt mig så utanför sedan högstadiet. De var trevliga och jag tycker det är en bra förening. En berättade att han och frun varit på bushcraft (friluftsliv mer fokus på överlevnad) och hon hade känt sig så utanför i sin röda jacka för alla andra hade militärkläder. Åh vad jag ångrade att jag inte sa vad jag kände så kanske de hade reflekterat något.
Håller med. Kan dock knappt tänka mig nå oskönare än lårskav av leans o skoskav o fotsvett av gummistövlar på långtur 😆
Ja ska man bara ge sig ut första gången att vandra så kan det väl vara men som så många andra sagt, vandrar man ofta och mycket så är det ju värt att ha bra kläder och köper man kvalitet så håller dem ju hur många år som helst. Har en fjällräven parka jag köpte på rea typ 20 år sedan som är som ny. Köpte red wings kängor som kostar lite men det är ju som att ha små moln på fötterna. Så värt faktiskt.
Jag har gjort den resan. Köpt o sen ångrat mig, vilket har hindrat mig från att komma ut. Det är som att ju mer jag investerar desto större krav har jag: på att gilla, maxa, få ut så mycket som möjligt. Så istället så går jag dagsturer i mjukisbyxor o gympaskor, gymmar i reklamtröja o byxor o landsvägscyklar på en vanlig cykel. Det gör allt så mycket bättre!
Med det sagt förstår jag ändå funktionen av en annan cykel, ett par ordentliga vandringsskor o har sett nödvändigheten av en avlastande ryggsäck, men för mig personligen är det ett hinder för att komma igång.
Tack Clara! Helt rätt älskar att vandra i skinnjacka men hyfsat sköna skor. Sänka ribban är rätt i tiden
Städdag i radhusområdet, alla grannar har praktiska moderna friluftskläder. Blåser och regnar, jag fryser i min bomullsjacka. Lunkar hem för att byta. Öppnar klädkammaren med förväntan att det ska hänga en såndär som grannarna har, Gore tex ultralätt multifunktionell med tejpade sömmar. Icke! Återvänder ut i det bästa jag kunde hitta, en fodrad skinnpaj anno 1970. Nedklippt vresros bär jag i famnen, behöver inte vara rädd att fastna. Malung-skinn vs. multifunktion, 1-0.
Jag blev retad av några skogsmullar när jag hade bomullschinos i skogen. Men det var ju avlagda, utslitna jobbkläder. DVS vad man historiskt ALLTID haft som arbetskläder/ funktionskläder.
Tycker det är så fånigt med den typen av attityd, att det skulle vara fel att ha mjukslitna fd finkläder ute på tur.
Åh vad jag känner igen mig. Jag älskar att cykla. Har EN cykel och den tar mig till jobbet, på utflykter, på motionslopp osv. Den är bäst. Till detta cyklar jag i mina Nikeskor alt låga gummistövlar och en vanliga träningskläder för rörelse. Men oj vad mycket frågor jag får om varför jag inte har speciella cykelskor, cykelvantar, cykeljackor, cykelbyxor osv osv. Jag har absolut inget intresse av det utan trivs så bra som det är.
Framförallt behöver många inse att en första vandring kanske inte ska vara upp på Kebnekaise, utan en kort tur upp på en kulle en kvart hemifrån. Då funkar det med gympaskor och jeans. Ska man bestiga glaciärklädda fjäll eller vandra Kungsleden, då SKA man ha ordentlig utrustning. Rejäla skor och lager av kläder som klarar sommarvärme till minusgrader. Självklart finns det de som biter ihop och klarar att gå i hoodie och foppatofflor, men om folk var förberedda och valde tur efter erfarenhet skulle helikoptrarna kanske inte behöva köra skytteltrafik i fjällen.
Man behöver släppa prestigen både i vad man har på sig och vart man går, känna stolthet i att man bestigit ett berg även om det inte är Sveriges högsta berg.
Jag letade efter ett inlägg som det här. Bra utrustning har också med säkerhet att göra.
Så jg upprepar: Man ska komma upp till fjällen välutrustad (ni får själva lägga in vad det betyder för er i begreppet).
Till exempel ordentliga vandringskängor kostar en bra slant, men det kan också vara skillnaden mellan en hel och en trasig fot. Att behöva kontakta fjällräddningen för att flygas hem på grund av dåliga vandringsskor, är ingen situation vi vill ha mer av i fjällvärlden.
Vet en man (frid över hans minne) som åkte Vasa-loppet många, många gånger; iklädd jeans och flanellskjorta med varm undertröja under. Mössa. Pjäxor. Troligen vantar. Så var han alltid klädd när han åkte skidor så varför skulle han dra på sig tights och annat, det var helt fjärran för honom. Tror han var uppemot 80 år när han åkte sista loppet.
Men man kan vända på det hela också. Jag har flera bekanta som bor jättenära sitt jobb, men ändå kör bil varenda dag. En cykeltur skulle ta max 15 minuter. Men nä, det går inte att cykla, för hen har inga regnkläder. Eller hen blir för varm. Och hen vill inte köpa nåt för att underlätta cyklandet, fast det finns så bra kläder nu för tiden. Goretex-skor och lättvikts-regnställ.
Håller med! Så många av mina bekanta som inte cyklar för att det är lite regn i luften typ. Själv drar jag på mig regnstället jag använder i fjällen. Det andas jättebra så jag blir inte varm och inte blöt. Inga problem att cykla. Bra grejer kan verkligen underlätta!
Det finns såna MÄNGDER att köpa second hand. Nästan alla friluftsmärkeskläder jag har är köpta så, och jag älskar mina Houdini, Haglöfs och Lundhags och bär sånt dagligen, trots att jag bor i stan. Kanske inte senaste färgen eller årets modell, men de kommer hålla typ resten av mitt liv.
Sen håller jag på med klättring och herregud vilken materialsport, men när det handlar om ens liv och säkerhet då knusslar man liksom inte.
Fast vandringskor är awesome 🤩 Har de när jag är ute med hunden på skogspromenad. Slipper skoskav (se gå långt i gummistövlar) och att bli blöt om fötterna (gymnastikskor) nu på hösten. I övrigt vilket som, men köpte friluftsbyxor på rea = kan vers leriga i några veckor och mer fickor för vantar, hundleksaker mm.
Jag har varit med i scouterna och frivilligförsvaret samt haft hund i många år. Jag har provat regnkläder av en uppsjö olika material och i olika prisklasser. Ska man vara ute och röra på sig en längre tid i regn så är dyra regnkläder i andasmaterial helt överlägset. Min regnkappa i goretex är helt suverän och jag vet inte hur jag skulle klara mig utan den. Så även om jag förstår tanken, att allting inte måste vara en materialsport, så håller jag inte helt med. Det blir inte roligare att vara ute om man blir kall och blöt eller får ont i fötterna.
Det finns en poäng i detta att det görs komplicerat, men jag älskar mina friluftsprylar (!) Det gör stor skillnad att ha bra material och sköna grejer om man är ute länge. Men jag haller med om att det är bra att testa sig fram, man maste inte köpa allt pa en gang. När man varit ute vet man vad som funkar för en själv.
Jag skulle vilja tipsa om att kolla upp den lokala avdelning av Friluftsfrämjandet. Den lokala avdelning här där jag bor annordnar relativt ofta dagsturer med vandring eller kortare vandring och sedan matlagning i naturen där de håller med all nödvändig utrustning.
De gånger jag varit med har där absolut inte varit något prylfokus, utan snarare tvärtom, hur kan vi hålla det enkelt så alla kan vara med. 🙂
Åh, tack för det här inlägget!(legat sjuk/influensa hela veckan knappt orkat läsa ngt)
När jag ser dom fina bilderna får jag sådana minnen från min uppväxt på 1960, 70-talet, då vi ofta var ute i naturen (den norrländska) och särskilt om vintrarna var vi i Vemdalen och åkte skidor. Man “tolkade”, ca 15 personer höll i ngn slags lina som var fastspänd och stod på längdskidorna efter en snö- vessla. Den åkte långt och ganska branta partier upp på fjället till en toppstuga. Där byggde, skottade man upp en större grop i snön och lade ner renskinn att sitta på och så satt man där och åt/fikade i solen, ibland gjorde man upp en eld.
Kläderna var ju inte dom varmaste, det var fortfarande tjockare tyg i skidbyxor, jacka och lovikavantar. Men flera lager under. Minns aldrig att jag frös. Sedan efter ngr timmar skidade man nerför fjället. Jag älskade dom stunderna!💖
Som du skriver, idag är det så överdrivet med klädsel och det kommersiella står ivägen för nöjet o nyttan och den underbara naturen som den urbana människan fjärmar sej ifrån.
Det finns ett säj som jag: konungen av slitna kläder, lever efter.
NEVER TRUST A GUY IN SHINY GEAR.
Och det är så väldigt sant. Vem vill du ska ta med dig till toppen av Everest? Någon med helt skinande outfit ? Eller någon som nått toppen 14 gånger i samma par skor?
Finns ett uttryck på finska, “varusteurheilija”, som syftar på en person, som sätter mer energi på att köpa nya fina dyra prylar än på att sist och slutligen använda dom. Någon som gärna väljer idrott enligt hur cool utrustning man kan köpa till den. Och gärna har utrustning för allt från bergsklättring, paddling och downhillcykling till långdistanscykling, offpiståkning och padel. Blir fritt översatt ungefär utrustningsidrottare. 😏
Vi köpte utrustning för fjällvandring på 70-talet. Det var inte mycket man behövde då. Vi har slitit på den i många år och en del har fått köpas nytt efter hand.
Utelivet för barn i förskolan blir mycket bättre och roligare om de har kläder som håller dem varma och torra. Så det är värt att se till att de har bra utekläder.
Jag avskyr att frysa så för min del är det viktigast att jag har varma kläder på mig. Jag har nästan alltid på mig en ullhoodie eller en stickad tröja på vintern. Jag bryr mig dock inte så mycket om märken och vill gärna ha lite kvinnliga kläder också som jag inte köper i friluftsaffärer. Min svärmor som nästan dagligen skådar fågel köper nästan alla sina kläder i friluftsbutiker. Min man lever typ i sina fjällrävenbyxor, när de slits sönder köper han ett par nya. Är man ute mycket så är det väl sunt att ha en del funktionella kläder, speciellt på vintern så att man slipper att bli blöt och att man kan hålla sig varm. Jag tänker att det är just det vi nordbor är duktiga på och har lärt oss under uppväxten att klä oss bra så att vi kan vara ute oavsett vädret.
En till liten fundering/kommentar. Jag är nog liksom du Clara ganska ointresserad av funktionskläder. Jag köpte en Didrikson-vinterjacka i fjol som var tjock och tillräckligt bra för att jag ska vara nöjd. Inget märkvärdigt. Men de som har “friluftskläder” mer som klädstil tänker annorlunda. Däremot är det inte säkert att de köper jätte många kläder. Jag köper oftare kläder än min man som mest köper friluftskläder som han sliter sönder. Det finns inte många klädesplagg i hans garderob men han, liksom min svärmor köper nästan uteslutande märkesfriluftskläder. Svärmor köper rätt många plagg.
Det handlar väl också om människans inbyggda rädsla att bli utstött från gruppen, vilket kunde innebära livsfara tidigare i historien. Och den instinkten utnyttjar företagen genom att skapa normer och måsten.
Om det får folk att komma ut och att röra sig så är det väl helt ok om de vill göra det i riktigt bra grejor? Att lyfta skrot i converse på gymmet är det mest hippa man kan göra,i södra Sverige åtminstone.
När jag läser era inlägg, så verkar ni alla vara unga o aktiva stadsbor. Började vandra sent i livet o började på Caminon för 15 år sedan med min dotters sovsäck o en lånad rygga, som skar in i axlarna o det enda jag köpte var ett par kängor, som gav mig magnifika skavsår. Så småningom lärde jag mig det här med fritidskläder o lätt rygga. Den första jag köpte var nästan lika obekväm, som den lånade o den kånkade jag omkring på på Nya Zealand i 2 månader. Kunde inte packa den för tung o det gjorde, att jag drog ner på maten, vilket gjorde mig trött o mager. Gym har jag aldrig varit på. Sista gången jag gick på Friskis o Svettis nära Kungsträdgården, så hamnade jag i en källarlokal, där folk satt o trampade på träningscyklar o stirrade in i en betongvägg. Jag förstår inte varför jag ska betala f a röra på mig o belasta kroppen. Jag krattar, sågar, hugger ved, klipper gräs, klättrar på tak, bär o kånkar… o så går jag i skogen varje dag över stock o sten. Från juni t o m november plockar jag bär o svamp. För ett par år sedan insåg jag, att jag betalade för en lägenhet i stan, som jag aldrig var i, så jag flyttade ut till sommarstugan för gott. Här har jag några kompisar, som drar omkring i skogen med mig iklädda trasiga fritidsbyxor, lurviga tröjor o leriga jackor. Smink existerar inte. Ibland tar jag fram min långa paljetterade klänning med slits upp till knät o tänker:”Gud vad obekvämt!”
På vintern är här kolsvart o både hunden o jag måste ha pannlampa på kvällspromenaden. O så åker jag lite hit o dit o campar o vandrar året om.
Så här kan man leva som pensionär. Aldrig haft det så bra.