Satt och blÀddrade i mormors gamla fotoalbum dÀr mÄnga bilder Àr frÄn olika fjÀllvandringar. HÀr nÀrmar de sig Aktse, porten till Sarek. Mormor, morfar, mamma och hennes bÀstis Anita Àr med pÄ fÀrden.

Min mamma Marianne Àter mjukkaka med falukorv. IklÀdd gummistövlar, jeans och hemstickad ulltröja.

Morfar har tagit av sig skjortan och har enbart jeansen pÄ sig. Mormor bÀr rutig flanell till sina jeans utan stretch och Anita ser ut att vara klÀdd i helt vanliga klÀder med gummistövlar pÄ fötterna.

Bilderna gör mig glad och upprymd. De levde mycket mer friluftsaktiga liv Ă€n jag sjĂ€lv nĂ„gonsin kommer att göra. Men de sov i bomullstĂ€lt, vandrade i gummistövlar och bar jeans och skjorta pĂ„ fĂ€rden. Det Ă€r nĂ„gonting sĂ„ oerhört befriande med det idag, nĂ€r varje ny aktivitet Ă€r sĂ„ tĂ€tt förknippad med konsumtion. BĂ„de trĂ€ning och friluftsliv fokuserar fullkomligt pĂ„ utrustningen och att ha rĂ€tt grejer. Att “gĂ„ ut” har blivit bĂ„de komplicerat och dyrt trots att det borde vara det billigaste man kan göra.

Som min kompis som blev medbjuden pĂ„ sitt livs första fjĂ€llvandring – men blotta tanken pĂ„ att ha fel utrustning och heller inte rĂ„d att köpa den rĂ€tta – förtog mycket av glĂ€djen. Febrilt försökte hon lĂ„na ihop grejer frĂ„n bekantskapskretsen och Ă€ven om det gick bra till slut blev ju startstrĂ€ckan sĂ„ onödigt lĂ„ng.

FörestĂ€llningen om all utrustning som behövs för att gĂ„ ut, kan blir ett stort hinder för att alls ta sig ut. NĂ€r det kĂ€nns för svĂ„rt och dyrt sĂ„ kommer man inte till skott. Men folk har i alla tider varit ute i naturen och vandrat, tĂ€ltat, jagat, fiskat och Ă„kt skidor utan utrustning för tiotusentals kronor. Det gĂ„r ocksĂ„! Även om jag sĂ„klart förstĂ„r och hĂ„ller med om att det Ă€r mycket trevligare och skönare att vandra i bra funktionsklĂ€der.

Men för mig som Ă€r helt ointresserad av utrustning och att göra research blir detta ofta ett hinder. Jag upplever en rĂ€dsla för att det ska blir fel. Jag orkar inte försöka förstĂ„ vad olika slags impregneringar pĂ„ jackor betyder eller vad som skiljer en dyr vandringskĂ€nga frĂ„n en annan Ă€nnu dyrare. Jag vill bara att det ska funka okej och oftast lĂ„nar jag Jakobs grejer. Det enda jag egentligen vill Ă€r ju att GÅ UT! Inte Ă€gna en vecka Ă„t research för att sedan ruinera mig.

Jag tÀnker att ett bra första steg för att vara ute mer Àr att helt enkelt börja gÄ ut. Med tiden visar det sig vad man behöver. Samma sak med trÀningen. Första tiden med min PT trÀnade jag i ett par sladdriga tights och en stor t-shirt med linoljefÀrgsflÀckar pÄ. Det gick! Först sedan jag trÀnat ett tag brydde jag mig om att hitta tights och sport-bh som jag verkligen gillade. Men lyfter skrot gör jag fortfarande oftast i helt vanliga Converse. Det funkar finfint.