
”Min målbild senaste veckorna har varit tanken på imorgon lördag. Då packar jag in hund och alla barn, målargrejer, korsord, handarbeten och böcker i bilen och bränner upp till stugan för en helt ledig vecka. Där är snöigt och kallt och jag ska ingenting särskilt göra, utom att laga mat till barnen och diska efteråt. Resten av tiden är min egen!”
Skrev jag i inlägget Målbild i torsdags. Och läsaren Kristina kommenterade
När började du se en ledig vecka med barnen som faktiskt ledig och din? Du skriver att du bara ska laga mat och diska men att resten av tiden är din. Ganska många föräldrar har nog en helt annan bild av en ledig vecka med barn – som att absolut ingen tid alls är ens egen. Tror du att det här är en inställning du har haft i hela ditt föräldraskap eller är det något som började när barnen nådde en viss ålder? Det här skulle vara jättespännande att läsa ett helt inlägg om!
Det var många fler i kommentarerna som höll med om att de ville se ett inlägg om saken så här kommer det! Och jag kan börja med att slå fast att jag absolut inte alltid känt så här. Egentligen var det i somras som det började ändras. Det var nämligen det första sommarlovet på tolv år då jag kunde ligga och läsa bok dagtid, göra mina egna små projekt och verkligen vara ifred fast barnen var hemma. Ulf är nämligen så pass stor och förståndig (4 år) att hans brorsor (12, 9 år) kan umgås med honom utan övervakning. Mina barn leker mycket ihop och i somras märkte jag verkligen skillnad från tidigare år. Det gick att vila på ett annat sätt. Jag behövde inte vara stand by precis hela tiden. Långa stunder byggde de lego, studsade studsmatta eller höll på med någonting annat roligt tillsammans.
Jag har velat åka upp så här till stugan med barnen ganska många höstlov – men det har fallit på att jag inte orkat. Inte orkat åka långt, vara ensam med tre barn och ha allt ansvar för mat och disk och läggningar och dessutom eldning och annat som kan krångla i ett sommarhus. Men nu har det hänt något i familjedynamiken.
Igår när vi kom till stugan bar storbarnen in packningen med mig. Sopade bron, gjorde upp eld och efter maten tog de fram snösläden och skottade den långa stigen till vedboden och hämtade in mer ved. På eget initiativ. Ulf kan inte göra så mycket – men han kan ju hänga med sina brorsor medan de hjälper till. Och det gör en enorm skillnad för mig.
Här i stugan har ju storbarnen kompisar i de andra stugorna också. Så på dagarna är de ute och leker, åker skrana och spelar rollspel. Vilket mest gör att jag och Ulf går runt här hemma tillsammans och det är ganska enkelt. Han har en padda med nedladdade filmer (för internet är uselt) och han har fått lite extra skärmtid. Men därutöver är han ganska nöjd med att sitta och bygga lego eller göra en koja, medan jag donar på med mitt. Det är därför jag för första gången känner att jag kan ha höstlov själv med mina barn och faktiskt få lite vila och inte bara arbete. Och det är en stor glädje eftersom det betyder att jag får vara mer i stugan dit jag ständigt längtar – men ofta inte orkat åka till. Tror det här är starten på lite nya vanor för vår familj, faktiskt! Erbjöd till och med Jakob att ta med Essa på resan eftersom det känns som att det ger mer energi än det tar i slutändan.
Så alla ni som bara upplever lovet som ett långt, långt arbete. Jag förstår er precis! Inför långa lov har jag planerat noga för att det inte ska bli för betungande. Ett sådant inlägg med lite olika ideer finns att läsa här.
42 svar
Det är ganska skönt när man upptäcker att man får det där. Tiden för sig själv. 😊
är själv med mina barn (som är 12, 10 och 8 nu) och detta har blivit väldigt tydligt med gradvis nya friheter. Minns när jag kunde börja sitta på parkbänken vid lekplatsen och läsa istället för att behöva vara precis bredvid dem medan de lekte, eller att kunna sitta först utanför lekrummet på färjan (åker mkt båt) istället för i det och numera på en annan våning. att kunna skicka barnen och röra sig fritt är otroligt. ligga på soffan och läsa i ett tyst hus medan de cyklar och köper lördagsgodis eller som just i detta nu, sitta i ett hörn i caféet på ett lekland och skriva på en roman medan de upptäcker stället. Väldigt fint att få vara med barnen och ändå ha sitt eget!
Hej Clara och tack för detta blogginlägg. Det får mig att tänka på en annan gång när du skrev om att din träning inte bara tar tid, men också ger tid. Det låter ju så fint, men jag får det verkligen inte att gå ihop i mitt vardagliga liv, det kan vara omöjligt att hitta ens 30 minuter efter jobbet, när läxor ska läsas, gympapåsar packas och alla ska få en liten stund att bli sedda och hörda. Ibland har jag känt att stressen över måstet att träna gjort mer skada än träningen gjort nytta. Men du verkar ju uppenbarligen lyckas?
Som egenföretagare bestämmer ju Clara över sin egen tid. Jag har själv varit det och just den biten saknar jag enormt.
Exakt så. Merparten av bloggare och influencers är ju egenföretagare. Många av oss läsare har jobb utan flexibilitet, där vi inte har flex eller komptid. När vi slutar jobba, är det fritid, men den äts snabbt upp av hämtning, matlagning, handling, gympapåsar etc.
Visserligen bestämmer ju egenföretagare över sin egen tid, men så länge man har barn som går på förskola/fritids landar man ju i samma som alla andra; barnen skall hämtas direkt efter att jobbet är klart. Det gör ju det omöjligt att tex träna dagtid, även om jobbet hade kunnat pausas.
Njae. Jag är egenföretagare och kan absolut ge mig själv en längre lunch (typ 1,5 h) för att hinna både springa en tur och äta. Jag har noll dåligt samvete för det. Jobbar ofta kvällar och helger när ingen barnomsorg ställer upp för mig. Är övertygad om att Clara kan göra på samma sätt. Krävs det ett papper som visar det så är det jag själv som egenföretagare som bestämmer hur mycket friskvård man får i mitt företag.
Eftersom Clara m fl bloggar om sin träning är det ett sätt att skapa content och kan då räknas som arbetstid, och då kan man ha barn på förskola och fritids.
Intressant killgissande från din sida! Nu fick jag lära mig något nytt
Hej! Jag har det som du – det går inte att skaka fram tid på vardagarna, schemat är fullt! 😅 Jag satsar på att träna på gymmet på helgerna. Tex lördag morgon och söndag eftermiddag. Fördelen är att det är lugnt på gymmet och ingen kö till maskinerna. Ibland blir det bara en dag. Vägrar ha dåligt samvete över det. Mitt liv, mina regler.
Jag tränar 15-minuterspass hemma med en app. 4 pass i veckan. All träning som blir av är bättre än ingen tänker jag.
Skulle du kunna få in 15 minuter? Jag använder Rimlig träning.
Det beror kanske lite på hur gamla barnen är också. Allt har sin tid i livet. Jag jobbar heltid som lärare men tränar 6 ggr i veckan. När barnen var små var det jättesvårt att få ihop. Men nu med en 9 och 13 åring går det enkelt. Jag kliver upp 5 och tränar på morgonen 1 dag i veckan . 1 dag i veckan tar jag friskvård efter lunch. 2 kvällar tränar jag när barnen har sin träning. På helgen tränar jag på morgonen när barnen ändå chillar framför tvn eller knappt vaknat. Hinner med läxor och allt annat efter jobbet. Titta på tv och slappa i soffan gör jag aldrig däremot om det inte är ihop med barnen. Alla har olika liv och förutsättningar, men man behöver inte vara egenföretagare för att få ihop livet.
Jeg sprintar ut av døren 2 ganger i veckan, og lar mannen ta seg av frokost og levering. Slik får jeg trent. Ettermiddag og kveld er som du sier helt umulig…
Jag önskar att du hittar ett upplägg som möjliggör utrymme att investera i ditt långsiktiga välmående. Min sambo har fått till träningstid på arbetstid, slutade med att hela företaget gjorde så för långsiktigt hållbara anställda som mår bättre och faktiskt kostar mindre för verksamheten.
Låt barnen packa sina egna gympapåsar. Läsläxorna gör vi – ibland. Eller rättare sagt, barnen läser oavsett, ibland lyssnar vi.
Wow! Ett inlägg som ger hopp om framtiden! Mina är 5 och 8,5 så stunderna kommer emellanåt även om de tyvärr oftast är i samband med att skärmar är igång. Förresten, som ny följare undrar jag hur länge ni haft hund? Skaffade ni valp när ni hade barn? Funkade det bra?
Åh, jag fick tårar i ögonen när jag läste om hur dina pojkar bar in, skottade snö och hämtade ved. Sån skillnad att de gjorde det som en självklarhet och du inte behövde be dem! (och om man behöver tjata om någon syssla känns det ju ofta enklare att göra den själv istället….)
Lite sjukt att det gjorde mig gråtmild, men det säger väl något om det samhälle vi lever i idag. Vi har vunnit mycket vad gäller barns rättigheter och välfärd vilket såklart är jätteviktigt. Men jag tänker att vi också har förlorat något – forna tiders arbetsgemenskap där det var självklart att alla, även barnen, högg i och hjälpte till för allas överlevnad. Jag tycker att det är en utmaning att lyckas uppfostra mina barn till hjälpsamhet, att sätta andra före en själv och göra något för kollektivet när hela kulturen runt dem är så fokuserat på jaget, konsumtion och självförverkligande. Och sedan som grädde på moset skärmarna som alltid finns där och lockar barnen med snabba dopaminkickar, vilket är svårt att tävla med och tar kraft att sätta gränser kring.
Lite uppförsbacke i föräldraskapet helt enkelt vilket ibland kan kännas övermäktigt. Då är det fint att höra om dina barn (som är lite äldre än mina), det blir en målbild att kapsla in och som ger mig hopp och energi när jag kämpar med allt detta i vardagen. Tack för det <3
Åh, jag håller med! Tänker precis som du och är väldigt noga med att mina barn ska tänka på andra, se till gruppen, vara hjälpsamma osv. Är ibland orolig att de pga det kommer bli utnyttjade i dagens individualistiska samhälle…
Här har vi skippat paddor och appar. Då slipper vi kriget mot dopaminkickarna. Det går jättebra att vara utan paddor 👍 De spelar Nintendo på TV ibland men jag upplever inte alls att det skapar samma beroende.
Intressant att dina barn inte blivit ”beroende” av dopaminkickar från tv-spel. Min son som är 8 år och som växt upp utan iPad och digitalaspel har sedan 6 månader fått ärva ett Nintendo. Vi får tjata mycket varje gång han ska sluta spela tv-spelet. Han skulle kunna spela hela dagarna om vi inte begränsade honom.
Tack Underbara Clara för ditt underbara inlägg! Jag har känt mig så låst under småbarnsåren (har två kullar med barn). Dina inlägg får mig att längta till att bo på landet norrut i Sverige. Dina barn får en sån otroligt fin barndom genom att dels ha de föräldrar de har och dels för att ni bor som ni gör. Tack för att du inspirerar oss läsare! Din blogg är en motvikt till det ytliga samhället där konsumtion är i centrum.
Allt gott till dig och till alla läsare!
Med frid och kärlek från Camilla!
Åh jag minns första gången jag upplevde att jag var ledig! Vi hade kommit fram till vårt hyrda sommarhus, barnen som var 3-4 år hittade en vind med gamla leksaker och mannen pysslade med sitt. Först blev jag lite sur över att ingen ville vara med mig, tills jag insåg det storslagna. Hurra! Fram med en god bok.
Låter som ett toppenlov. Jag har samma åldrar på mina barn, minus mittenbarnet. Längtar så efter den där känslan! Som npf-förälder känns det, just nu, som att det är långt bort. Min stora pojke hittar på alldeles för mycket tokigheter, så det går inte riktigt att lämna för egenlek mer än korta stunder. Lite av en sorg att läsa hur det också kan vara, om jag ska vara ärlig. För det låter fantastiskt.
Du är inte ensam! Här är ytterligare en NPF-förälder som nog aldrig kommer få ha det så (förutom i stunder med obegränsad skärmtid, vilket jag inte tror är ogynnsamt i längden). Det är sorgligt. Och jag blir dessutom besviken på mig själv över att jag blir så bitter av att läsa om hur enkelt ”alla andra” verkar ha det. Usch vad vi kämpar på, såna som du och jag <3
Det är inte enkelt med ”normala” barn för alla! Jag har barn 9 och 4 år gamla och det är KONSTANT något jag måste vara med på. Bråk bråk bråk. Tjat om hur uttråkade de är och har hemskt det är att hjälpa till. Försöker få till annan dynamik och hålla oss till enkla rutiner men det är så svårt så svårt. Så nej, här är vi inte i närheten av vad hon beskriver.
Åh. Förstår dig precis. Får så blandade känslor kring detta ämne då jag har en femåring med utvecklingsstörning som aldrig kommer att bli självständig och aldrig kommer att kunna lämnas utan tillsyn. Drömmer om att kunna ha tända ljus och fina saker framme, att få sitta i lugn och ro med familjen och fika på ett kafé eller på en picknickfilt och inte behöva gå två steg bakom sonen för att se till att han inte skadar sig eller gör något olämpligt. Claras inlägg blir lite som en oas att fly till, men väcker samtidigt en hel del sorg över allt vi inte kommer att kunna göra förrän sonen flyttar hemifrån om ca 15 år.
Kan ni ansöka om att få korttidsboende för sonen när han börjat skolan? Jag har jobbat på särskola där många av barnen bodde på korttids några nätter/månad, alt. var på ”fritids” ett par timmar/dag. Barnen trivdes där och föräldrarna kunde få det andningshål de så väl behövde för att orka fortsätta vara de bästa föräldrarna för sitt barn❤️
NPF eller inte så är mitt intryck också att det finns olika sorters barn. En del leker korta lekar och tröttnar snabbt, andra sysselsätter sig själv med långa lekar och vill inte bli störda. Gissar att en person som Clara får barn med lite liknande egenskaper som en själv, men det är ju bara mina spekulationer verkligen. Clara känns som den typen av person som sysselsätter sig länge i en inre värld, säkert hennes barn också….
Precis, jag tror hennes barn är undantag snarare än regel. Om jag lyssnar på vänner och syskon med barn.
Härligt, njut av tiden. Det är både bra och lärorikt inför framtiden att barn hjälper till med diverse sysslor. Ibland kan jag känna att det hade varit trevligt om vår son hade ett syskon att umgås med. Fast det finns ju fördelar med att ha ett barn i stället för flera också.
Ett inlägg jag gärna sett är om du har tips på enklare julpyssel man kan göra med en tvååring. Skulle vilja pyssla/baka utan att det känns för övermäktigt och mer roligt under tiden😊
Ett tips från en med pysselglad 5- och 3-åring, pyssla helt utan mål! Skaffa hem lite roliga papper, klistermärken, glitter etc och låt barnet styra. Blir det något brukbart resultat-häng upp det. Blir det bara 200 papperssmulor och en klutt lim på bordet låt det vara okej och gläds åt att ni hade en rolig stund😊
Det var ett så fint tips, lätt att hamna i resultatfokus istället för aktivitetsfokus. Pratade om detta senast igår (här hemma, vi har 2 små barn å sambon skulle baka med 2,5-åringen)
En sak vår yngste fick göra på förskolan var att dekorera utklippta figurer i styvt papper. Beroende på barnet kan det få klippa ut typ cirklar själv, eller så klipper du ut dem. Och sedan kan barnet pensla på klister och glitter. Vi har våra i granen fortfarande – hänger man dem en bit in så blir det helt okej snyggt när de sakta rör sig i värmen och reflekterar julgransljusen i glittret.
Trä pärlor på piprensare och sedan böja ihop till cirklar eller hjärtan. Måla kottar eller ekollon och så sätter du som vuxen band i, eller bara lägg dem i en skål.
Egen trolldeg med kanel i, sen kan ni låtsasbaka och dekorera med russin, stjärnanis och nejlika. Julens dofter, lek och pyssel för en 2-åring.
Läser och tänker att detta med höstlovet ska vara ett tillfälle till återhämtning för både föräldrar och barn. Det ser ju väldigt olika ut dock. En del familjer åker utomlands till sol och värme, en del barn får gå på fritids hela veckan och har inget ”lov”. Det optimala är väl om man ser till att ha åtminstone ett par dagar extra ledigt tillsammans och umgås, så inte vuxna hela tiden tänker på sin tid och barnen har sin. Tillsammanstid är så värdefull, och att sänka kraven på vad som är viktigt för en själv och barnen.
Det är ju otroligt individuellt och handlar inte enbart om barnens ålder.
Mina är 14, 11 & 8 och det är klart ett det finns mer egentid än när de var små.
De har dock en underbar förmåga att bli osams stup i kvarten vilket kräver engagemang från vuxen, de är heller inte så värst intresserade av att leka och pyssla hemma….
Egentid kommer när de har skärmar alternativt att de är på camp på sina älskade sporter.
Har få barn i min närhet där syskonen är ute och leker som Claras barn gör.
Mina barn på 4 och 7 har tre lägen när de sysselsätter sig själva (lite överdrivet): skärm, bråka, hitta på något ”hyss”. Det är en balans mellan att träna på att de kan vara själva och att orka reda upp resultatet av det.
Och skulle jag hitta på något eget projekt är det väldigt intressant att vara just där. Men ja, lite mer egentid än när de var mindre finns det ju.
Sofia, du har helt rätt i att tillsammanstid och att sänka kraven är viktigt. Det är dock som så mycket annat, lättare att säga än att göra. Jag tycker ofta att just det där med att sänka kraven är det svåraste i vardagen. Men att vara tillsammans med sitt barn är oerhört värdefullt, oavsett vad man gör tillsammans.
UNDERBART Clara! Äntligen, allt har sin tid. Fantastiskt att kunna vara på en plats i livet ()och fysiskt) som tillåter alla i familjen, stora som små att få ha sitt eget utrymme. Ha små egna projekt, påta runt, dra en kälke, läsa en bok, lägga ett pussel eller kolla film på paddan. Samlas runt måltiden och sen göra vad en vill. Vardagslivet innebär så många måsten och aktiviteter, tider som skall passas och sysslor som ska bockas av. Jag är ensamstående och arbetar heltid som lärare. Mina föräldrar är inte så pigga så deras hjälp är begränsad. Jag tycker att det är fantastiskt att min dotter nu är 9 år och fixar att göra småsaker på egen hand. Jag har sällan eller aldrig ” egentid” utan försöker träna eller vila när hon har en aktivitet. Men de gångar jag har möjlighet tänker jag ALDRIG ha dåligt samvete för att jag ägnar ett par timmar åt mig själv. Mitt mantra är ” en gör så gott en kan” men jag är bara en person.
Gott så!
Ditt inlägg gav mig förhoppning om att även min tid med mer ork kommer! Jag har också tre pojkar, 12 o 9 år men minstingen ännu 3 år bara. Och jag kommer knappt ihåg hur det kändes när jag njöt av tex sommaren på riktigt, för jag har alltid varit väldigt mycket ensam med barnen och jag har sååå svårt att hitta njutestunder och orka njut, på riktigt! Jag har heller inte orkat fara iväg själv med alla kids, och jag har känt mig dålig över det! Och innerst inne känt att jag skulle vilja göra mer, att det ju egentligen är min personlighet…men allt bökande har hållit mig tillbaka!
Men din inspiration nu med allt från träning , resande och jobb ger mig perspektiv på tillvaron, inget varar för evigt, livet ändras! Och tack för att du ofta poängterar att du inte alltid orkat träna såhär, att du inte alltid orkat åka iväg med alla barnen…det ger mig sånt lugn, att allt har sin tid. Våga lita på det.
Denna sommaren var också första gången jag kunde slappna av och ta det lugnt, då och då! Femåringen kunde sysselsätta sig själv utan att hamna i livsfara och tolvåringen med. Det kändes som en paradigmskifte! Jag redogjorde i början av sommaren att här blir det matlagning en gång om dagen, och diskmaskinen blev tolvåringens uppgift. Starkt inspirerad av Clara här! Och det blev jättebra!