Jag tycker att vintern Àr jobbig. Jag tycker ocksÄ att vintern Àr underbar. Men det Àr liksom inte tvÄ saker som utesluter varandra. Allt som Àr jobbigt Àr inte heller dÄligt per automatik. Jag tycker om mörkret, kylan och snön och allt som den befriar mig ifrÄn. TrÀdgÄrdsarbete, ruttnande grönsaksland, blötregn, sociala krav och det starka sommarljuset som hela tiden drar mig utomhus. Som fÄr mig att kÀnna att jag gÄr miste om nÄgot viktigt. Men vintern skrÀmmer mig samtidigt. Arbetet den medför, tyngden den lÀgger pÄ axlarna, isoleringen inomhus och tröttheten som oundvikligen uppstÄr.

Vi svenskar Àr fenomenala pÄ att romantisera sommaren och det förhöjer ju onekligen upplevelsen av den. Men jag tror att vi mÄste öva litegrann pÄ att ocksÄ romantisera vintern. Skapa magi kring ovÀdret, mörkret och kylan och hitta de goda sakerna som det medför. För dÄ blir Ärstiden lÀttare att bÀra.

Vintern har i alla fall blivit mycket hĂ€rligare sedan jag accepterat den för allt som den Ă€r. NĂ€r jag inte försöker stressa förbi eller förringa hur den pĂ„verkar mig – utan bara accepterar lĂ€get. Alla andra djur pĂ„verkas ju av vintern. Vissa gĂ„r till och med i idĂ© den hĂ€r tiden. Men vi mĂ€nniskor förvĂ€ntas jobba pĂ„ precis om vanligt och tro att mörkret och kylan inte kommer Ă„t oss, bara för att vi har centralvĂ€rme och lampor inomhus. Men det stĂ€mmer ju inte. Vi blir pĂ„verkade.

Jag pÄminner mig ocksÄ om att vintern Àr lika mÄngfacetterad som sommaren. Den skira försommaren jÀmfört med den överblommade augusti Àr olika Ärstider med olika stÀmningar. PÄ samma sÀtt Àr november nÄgot helt annat Àn februari. Varje mÄnad har sin unika prÀgel och genom att lÀgga mÀrket till Ärstidens skiftningar sÄ blir vintern inte lika lÄng och monoton.

Man kan lĂ€ra sig att Ă€lska det som Ă€r kĂ€rvt, kallt, arbetskrĂ€vande och hĂ„rt. Inte minst för att det förstĂ€rker det mjuka, lena, lugna, varma och friska som kommer efterĂ„t. Att acceptera och följa med istĂ€llet för att streta emot – det Ă€r en min nyckel till att mĂ„ gott genom vintern.