På söndag blir det julstök från mitt kök! Susanne kommer hit och vi ska julbaka, pyssla och göra fint inför december!
Vi sänder på instagram och youtube mellan 13-15 och om du vet med dig att du ska kolla på youtube kan du gärna gå in och prenumerera på Susannes kanal redan nu. Med fler följare låses det upp många bra funktioner som kan hjälpa oss under sändningen.
Har du några matrelaterade frågor du vill ha svar på inför jul så passa på att ställa dem nu så kanske vi kan lyfta det i programmet. Lyxigt att ha en superkock att fråga om råd när man står inför en stor mathögtid.
Jag ser så mycket fram emot att få lära mig Susannes recept på saffransbullar och hennes superenkla (och ganska nyttiga!) julgodis på plåt. Vi kommer också prata julkryddor och hur man förhöjer smaken på dem med hemliga kock-knep. Och dessutom visar jag de finaste hemmagjorda julklapparna.
Hoppas vi syns!
23 svar
Ja vad kul!
En matrelaterad fråga då:
Om man ska resa långt med bil till julfirandet och ändå vill bidra till julmaten, vad kan vara bra då? Utöver godis då. Sånt som behöver kylskåp går ju bort.
Hemmagjort fröknäckebröd!
Vi brukar förbereda/göra ett gäng med Janssonsfrestelse och ta med. Vi gräddar dem så att de nästan är färdiga, men inte helt. Sedan fryser vi in lådorna och när det är dags att åka packar jag ner dom i en kylbox. Brukar funka utmärkt att iaf åka ca 100 mil med bil.
När man kommer fram så har det ibland hänt att dom varit näst intill upptinade och ibland inte alls. Oavsett så är det bara att lägga in dom i kylen när man kommer fram, och innan de ska serveras är det bara att slänga in dom i ugnen för en sista ”grillning” så att de blir helt färdiga och får en fin färg.
Skulle du kunna få plats med kylväska i bilen? Det brukar vi ha när vi åker långt.
Annars kanske bröd, kålsallad eller liknande.
Bröd och ost klarar sig. Annars kan du ju frysa in maträtter som helt enkelt får tina i bilen!
Har du möjlighet att ha takbox funkar den som kylskåp. Eller om du har takräcke och skidfodral. Behöver du inte skidor ta ett par i för att lägga pajer, ostar, Janson mm på. Funkar fint & glädjer folk väl på plats!
Har du möjlighet att ha takbox funkar den som kylskåp. Eller om du har takräcke och skidfodral. Behöver du inte skidor lägga ett par att lägga pajer, ostar, Janson mm på. Funkar fint & glädjer folk väl på plats!
Åh vad kul med livesändning! Längtar❤️ Så fina bilder på er också. En fråga om saffransbullar: Har Susanne några tips för att göra en bra deg för hand? Jag försöker laga min maskin men det har inte lyckats än.
Jag längtar!! <3
Matrelaterad fråga: hur gör man goda julköttbullar på nötfärs? De flesta recept har blandfärs. Jag hör bara alla runt omkring mig som säger att köttbullarna blir torra på nötfärs.
Vi gör alltid på bara nötfärs och de blir inte torra. Mixar havregryn som får svälla med riven rå lök och kryddor. I med lite potatismjöl som binder fettet och blanda med färsen.
Jag gör alltid på bara nötfärs, med 4-5 kokta kalla och finrivna potatisar och ett ägg till ett kilo färs, ja och så kryddor och lök förstås.
Önskar era bästa vörtbrödstips! I år vill jag baka själv.
Matfråga i advents/jultid, gärna något familjevänligt recept att göra på skinkrester. Känns som det alltid bli en bit skinka kvar som ligger längst in i kylskåpet.
Matfråga: Vill grava lax men törs inte! Hur gör jag?
Det är så enkelt! Kan jag lova, som inte är någon Clara i köket 🙂 Kände mig nästan lurad som köpt gravad lax i många år, när jag insåg hur lätt det är att göra själv. Kolla något enkelt recept på nätet, man kan ju se betyg och läsa kommentarer från andra, men man ska i princip bara gnugga in salt och någon mer krydda (finns en massa olika förslag, men tex dill och lite peppar). Två laxsidor läggs sedan mot varandra i en påse i kylen som man vänder på morgon och kväll i 3 dygn, torka av kryddorna och sedan klart! Laxen kan gärna ha varit frusen innan för säkerhets skull. Lycka till!
Kul att du och Susanne ska köra. Vilka jättefina bilder och lycka till med allt.
Jag vill minnas att du Clara för några år sedan skrev om att du fryste in (eller heter det “frös in”) julgodis. Detta får du gärna utveckla i er adventssändning. Vad passar i så fall och vad passar inte att frysa in?
Tack för svar i sändningen!
Matrelaterad fråga! Jag skulle gärna vilja få lite tips om vad man kan göra med sillen som blir över. Särskilt (den äckliga) senapssillen som alltid står som ett dåligt samvete på burk i kylskåpet efter trettonhelgen…
Laga lite mindre sill? Eller ingen sill?
Vilken snygg tröja susanne har på sig själv bilderna ovan! Vart kan man hitta den undrar vi på mitt jobb?
Så kul att ni är tillbaka. Kan man se er på tv jobbar den dagen. Kram på er önskar Ingrid. 🎅🌲