Jag sitter vid vedspisen och dricker mitt morgonkaffe. Tre barn har rasat ivÀg till skola och förskola och frukostdisken stÄr kvarlÀmnad pÄ köksbÀnken. Jag hör klockans tickande och det svaga mumlet frÄn Jakob som har patientsamtal pÄ övervÄningen. I övrigt Àr det stilla.

Jag har en sÄdan dÀr mÄndag nÀr jag kÀnner mig grÄtmild och trött men glad. En stor arbetstopp Àr nÀstan förbi och jag börjar ana vilan. Det lugnare december som jag Àlskar och brukar försöka skapa för mig sjÀlv. Jag tittar ut över fÄgelbordet, ut i trÀdgÄrden som Àr översÄllad av domherrar, talgoxar och andra smÄfÄglar. Doften frÄn en första hyacint hÀnger tung i luften och blandar sig med den av brinnande björkved.

Jag har lovat barnen att vi ska julpynta i veckan. De vill ta fram sina tomtelandskap och stÀlla i fönstret och jag ska hÀnga upp girlander och julbonader. Imorgon Àr det luciarep i byns bönhus och pÄ söndag Àr det scoutgudstjÀnst och sedan julmarknad. TvÄ andra kvÀllar ska vi in till stan och gÄ pÄ öppet hus för olika högstadieskolor dÀr Bertil kanske ska börja nÀsta Är. Det kniper till av tanken pÄ att ha honom sÄ lÄngt bort om dagarna.

Men just Àr alla hÀr. Hela flocken Àr hemma pÄ byn och jag fÄr sitta i mitt tysta kök och se hur det ljusnar utanför fönstret. Det hÀr ska bli en bra dag!