Jag har gjort mÄnga intervjuer för Underbara Vinter och Àr sÄ tacksam över möjligheten att fÄ prata om boken i alla olika sammanhang. Men det finns saker som ingen frÄgat om och som jag verkligen skulle vilja berÀtta. SÄ nu gör jag en intervju med frÄgorna som ingen stÀllde.

Det Àr vÀldigt mycket text i boken. Hur tÀnkte du egentligen?

NÀr jag lÀser en kokbok eller inredningsbok Àr det ofta de lÀngre och lite personliga texterna som jag fastnar för och vill ha mer av. TyvÀrr Àr vÀlskrivna, lÀngre texter inte jÀttevanligt i den hÀr kategorin litteratur. Men det var viktigt att Underbara Vinter skulle innehÄlla mycket lÀsning, sÄ att man inte bara blÀddrar igenom den pÄ en eftermiddag. Boken innehÄller dessutom mÄnga olika sorters texter. KÄserier, faktatexter och vardagsskildringar.

Är texterna nyskrivna?

Ja, i stort sett alla Àr nyskrivna. Men i vissa texter kan man hitta fragment av mitt Vinter i P1 eller tankar som första gÄngen tÀnkts pÄ bloggen, men har skrivits om och utvecklats sedan dess.

Hur har du tÀnkt med recepten?

Jag vill att boken ska kunna fungera som en handbok i juletid. Kanske för en nysvensk som vill förstĂ„ sig pĂ„ sitt nya hemland – eller som stöd för den som precis flyttat hemifrĂ„n. Men sĂ„klart ocksĂ„ som inspiration för den erfarne julĂ€lskaren. Jag ville ha med recepten som bygger ett klassiskt svenskt julbord – som hur man gravar lax, griljerar en skinka eller tillreder brunkĂ„l. Jag gör dock inga ansprĂ„k pĂ„ att vara nyskapande eller sĂ€rskilt experimentell i recepten. Det finns det andra författare som gör bĂ€ttre. Jag har ocksĂ„ lagt mig vinn om att inventera alla receptsamlingar i min nĂ€rhet. Mormors julköttbullar, min vĂ€ninnas suverĂ€na saffransbullar, gammors adventskaka och mycket, mycket mer. Det bĂ€sta av det bĂ€sta helt enkelt!

Hur tÀnkte du kring formen pÄ recepten?

Moderna kokböcker Ă€r vĂ€ldigt likriktade i sin form. Alla har nĂ€stan samma storlek och samma upplĂ€gg. Det Ă€r alltid ett uppslag med bild pĂ„ ena sidan och recept pĂ„ den andra. Men det Ă€r jag trött pĂ„. Receptbilder behöver inte vara sĂ„ blaffiga. I den hĂ€r boken finns inte ens alla recept med pĂ„ bild – precis som det kan vara i Ă€ldre kokböcker.

Hur tÀnkte du med receptbeskrivningarna?


Jo jag tĂ€nkte massor. Idag skriver folk recept som lĂ„ter sĂ„ hĂ€r “du bara mĂ„ste testa att baka min supergoda kladdkaka” eller “mitt recept pĂ„ vĂ€rldens smarrigaste kola – du hamnar garanterat i himmelriket!” Det gör jag mig ju ocksĂ„ skyldig till hĂ€r pĂ„ bloggen. Superlativ och utropstecken. Men gĂ€llande kokböcker sĂ„ inspirerar Anna Bergenström mig mycket. Hennes receptbeskrivningar Ă€r alltid nedtonade. PĂ„ sin höjd stĂ„r det “en fin liten kaka” i ingressen. SĂ„ det arbetade jag med. Bort med utropstecken, superlativ och införsĂ€ljning. In med stillhet, vĂ€rdighet och noga avvĂ€gda omdömen.

Är det nĂ„gon bild du Ă€r extra nöjd med?

Ja, jag hade en bild i huvudet av ett gammaldags vÀlfyllt gottebord, som nÄgot frÄn Fanny och Alexander. Och nÀr jag vÀl satt den bilden sÄ kÀnde jag en stor lÀttnad. Det Àr nog ocksÄ den enskilda bild jag fÄtt mest kommentarer kring.

Vad fick du vÀlja bort?

Av platsbrist rymdes inte mandelmusslor eller mintkyssar. Egentligen oförlÄtligt i en julbok. Men det var mÄnga recept som inte fick plats trots att Underbara Vinter blev 100 sidor tjockare Àn jag först tÀnkt mig. En annan sak jag önskar Àr att boken hade haft Àr ett lÀsband. Men det blev ocksÄ för kostsamt. Register finns dÀremot och det kÀnns viktigt. Seriösa böcker har register. En lÀsare önskade ocksÄ tomma blad lÀngs bak för att skriva upp egna recept och anteckningar. Det hade ju varit toppen, kan jag kÀnna.

Varför heter den Underbara Vinter om det Àr en julbok?

DÀrför att det bÄde Àr en vinter- och julbok. En bok som firar Ärstiden helt enkelt! Utflykterna jag skriver om kan man göra hela vintern igenom. MÄnga av recepten ocksÄ. En hel del av faktan handlar inte alls om jul utan om vinterrelaterade saker som sparkar, skridskor, skidor, snö och renar.

Vad Àr grejen med all fakta i boken? Och hur visste du vad som skulle tas med?

Jag tycker om vĂ„ra svenska traditioner och gillar tanken pĂ„ att lĂ€ra ut mer om deras ursprung. Alla vet ju att Lucia var ett helgon frĂ„n Sicilien. Men vet alla att det under 1800-talet ofta var unga mĂ€n som klĂ€dde sig som lucior? Och att det historiskt gĂ„tt bĂ„de sotare och luffare i luciatĂ„gen? NĂ€r traditioner anvĂ€nds för att dĂ€nga i huvudet pĂ„ varandra och inte sĂ€llan utesluta personer som inte anses passa in – dĂ„ kĂ€nns det viktigt att visa pĂ„ nĂ„got annat. VĂ„ra svenska traditioner Ă€r sĂ€llan sĂ€rskilt gamla eller sĂ€rskilt svenska nĂ€r man börjar titta nĂ€rmare pĂ„ saken.

Varför Àr det sÄ mycket mÀnniskor med pÄ bild i boken?

MĂ„nga julböcker handlar antingen om pyssel eller mat. Men julens viktigaste bestĂ„ndsdel Ă€r ju mĂ€nniskorna och relationerna dem emellan. Julen Ă€r inte knĂ€ck och skinka utan alla de dĂ€r kĂ€nslorna vi kĂ€nner nĂ€r vi samlas och firar – eller firar i ensamhet. FörvĂ€ntan, vemod, stress, lycka, saknad, separationsĂ„ngest och sorg. Att reducera julen till festmat eller bordsdekorationer Ă€r att göra julen alldeles för obetydlig.

Hur gick arbetsprocessen till?

Jag skrev boken i kronologisk ordning och levererade mina texter till Erica som gav feedback och korrlĂ€ste. KĂ€nner mig sĂ„ trygg med Erica eftersom vi tĂ€nker lika men annorlunda. Vi gillar bĂ„da nĂ€r det Ă€r folkligt, flĂ€rdfullt och folkbildande – men inte ett dugg elitistiskt. Och sĂ„ fort ett kapitel var fĂ€rdigt skickades det till Lotta som formgav och skickade tillbaka för feedback. Det Ă€r ett ganska ovanligt sĂ€tt att arbeta. Oftast levererar man hela manuset pĂ„ en gĂ„ng men pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet fick boken vĂ€xa fram organiskt. Mer om processen har jag bloggat om hĂ€r.

Vad gillar du sjÀlv mest med formen?

Jag Ă€lskar sjĂ€lva formatet vi landade i. Först funderade jag pĂ„ att göra en jĂ€ttestor bok. Men det hade aldrig gĂ„tt ekonomiskt med tanke pĂ„ hur tjock jag ville göra den. Och dessutom ville jag ju komma ifrĂ„n coffetable-stuket. Boken ska vara anvĂ€ndbar! Sedan Ă€lskar jag alla smĂ„ roliga ideer – som hur Lotta plockade ett mönster frĂ„n mitt fyrtiotalsporslin för att dekorera boksidorna med. Hur alla receptsidor har linjer som pĂ„minner om en klassisk kökshandduk och hur spröjsen frĂ„n min veranda gĂ„r igen som bakgrund pĂ„ vissa sidor. Samt att alla kapitel har en egen fĂ€rgstĂ€llning. Plus det gula pappret vi tryckte boken pĂ„. Och det faktum att det finns sĂ„ mĂ„nga olika typer av bilder i boken. Fotografier, arkivfoton i svartvitt och illustrationer av olika slag…ja som ni hör finns det tusen saker att Ă€lska. Har bloggat mer om formgivningen hĂ€r.

Vad Àr svÄrt med att göra en bok?

Allt Àr svÄrt. Förutom att kÀnna inspiration, jag har massor av inspiration! Men det Àr jobbigt att skriva sÄ lÀnge utan att fÄ feedback frÄn er lÀsare, att vÄga tro att det kommer att bli bra samt att orka skriva sÄ mÄnga tecken som krÀvs. Jag skriver alltid för kort eftersom jag undermedvetet alltid skriver i blogginlÀggslÀngd. Jag har aldrig skrivkramp pÄ bloggen, men ofta nÀr jag öppnar word. SÄ vissa av texterna till boken pÄbörjade jag inne i bloggens skrivverktyg bara för att runda den dÀr word-krampen.

Har du tips pÄ fler bra julböcker?

Jag har flera favoriter! Lotta KĂŒhlhorn har gjort en underbar julbok med fokus pĂ„ pyssel – Lottas jul heter den. Sedan Ă€lskar jag Anna Bergenströms Vinterfest. Och sĂ„ tycker jag att Hidden Winter av Sofia Vusir Jansson innehĂ„ller fantastiskt vackra bilder och pyssel.

Vilken blir blir din nÀsta bok?

Det blir nÄgonting ganska annorlunda. Första delen i vad som förhoppningsvis kommer att bli en lÄng serie. Men det fÄr tiden (och intresset frÄn er lÀsare) utvisa. Den slÀpps hösten -24. Sedan kommer en annan bok vÄren -25. Den ska jag jobba med i sommar. Kommer sÄklart fortsÀtta jobba med Lotta och mitt förlag och det kÀnns fantastiskt roligt.

Och sÄ vill jag förstÄs tillÀgga att du som inte gjort det Ànnu kan köpa Underbara Vinter hÀr!