Nu börjar det sannerligen dra ihop sig här hemma. Jag donar på med julmaten för fullt och barnen drar hem slöjdalster från skolan som ska slås in till kusiner, släktingar och vänner. Det märks att det behövs ledighet för det är tredje dagen i rad som barnen inte orkar upp på morgonen och håller på att bli sena till skolan.
Jag har gjort mormors julköttbullar med ansjovisspad och kryddpeppar och kletar köttbullesmet i mitt eget exemplar av vinterboken.
Blandar noga och rullar smått.
Ännu mindre blir de när de är stekta och klara.
Två kilo julköttbullar borde väl ändå räcka ett tag?
Halländsk långkål har jag gjort också, enligt gammors recept.
Kål fanns inte på mitt julbord när jag växte upp utan det har jag lärt mig äta hos Jakobs gammor som ursprungligen kommer från Blekinge. Nu kan jag inte vara utan det!
Det är fullt blås med dekorationerna nu. Rött porslin, pepparkaksformar, julbonader och tomtar.
För att inte tala om tusen meter fina kantband och hyllremsor som dekoration.
Ååååå om man bara fick stanna tiden och skjuta in sju extra dagar av njut nu. När man får stå kvar mitt i förväntan, julstöka i lugn och ro och dra ut på det goda så att det inte julen kommer så fort.
Igår år jag min traditionsenliga jullunch med Erica. Vi gick på Rex.
Så glad att vi arbetat tillsammans med bloggen och podd och andra projekt i sju år nu. Men egentligen började vi arbeta tillsammans 2008 när jag flyttade in på Ericas frilanskontor. Femton år av kreativt skapande!
Vi bytte julklappar och skålade i kranvatten.
Och jag åt rostbiff med potatis. Inte särskilt juligt kanske – men gott!
Sedan kramades vi hejdå i skymningen innan jag drog vidare till biblioteket för att låna lite läsning till mitt jullov.
Tyckte att jag fick till en helt perfekt blandning böcker att ta med mig hem!
Något annat jag gjort är att frysa in köttet från fårslakten. Nu betar Hans, Lille Pärsson och Jeff vid sällare jaktmarker. Jag har också packat fårskinnen som legat på saltning och skickat iväg dem på beredning. Äcklig bild tycker någon säkert – men jag tänker att det kan vara intressant att se för den som bara upplevt ett fårskinn i butiken.
Vi skickar skinnen på garving i Tranås och får tillbaka dem ett halvår senare ungefär. Bestämde mig för att spara ullen lång, för jag har inga långhåriga ljusa skinn sedan förut.
Idag ska jag städa mitt kontor så att jag får gå på ledighet (och framförallt återvända i januari) till ett städat skrivbord. Och ikväll kommer mitt tjejgäng från gymnasiet på middag. Ser SÅ mycket fram emot det!
20 svar
Håller med dig, jag vill också dra ut på all förväntan,mysa och stöka om vartannat. Julafton kan allt vänta lite🙏I dag ska jag och min yngsta, men vår största juentusiast julshoppa och julfika på stan🥰Njut av middagen i kväll, och till alla andra därute; ta hand om er och stressa inte för mycket. Lättare sagt än gjort, utan tvekan, men så otroligt mycket värt att skynda mindre). Tycker, med hjälp av min erfarenhet från bl. a. en utmattning att jag lyckas bättre och bättre.
Åhh håller med – vill få extra dagar prick nu!! Tycker dagarna upp till julafton är de absolut mysigaste i hela December ❤️✨
Wow, så himla mysigt och så fint pyntat! 🤩 Så himla fint med rutig blus på försa bilden också 😍🌟
Ni matchar verkligen varandra 😍 Juliga och fina😊
Jag är så trött så trött. Och julen har inte ens börjat än. Så känner jag idag
Ja verkligen, det är precis nu man behöver få några extra dagar! Jag känner att det börjar falla på plats med julklappar, matplanering och alla inköp nu, och därför vore det så underbart om man inte behövde ramla in i julafton om bara ett par dagar. Nu vore det härligt att få en vecka att bara leva i december i lugn takt och insupa stämningen av allt det fina ✨😇🎄🕯✨
Det ser så fint och härligt ut!
Själv har jag ingen julkänsla alls. Det har jag inte haft på många år. Det känns som ännu ett krav, att det ska lagas mat i mängder, klappar i drivor ska ordnas, så ungarna hinner bli leds på att öppna dem och det ska pyntas och fejas. Dessutom så gror det dåliga samvetet över att jag känner så här, när jag i mitt hjärta vill ge min fina unge en minnesvärd och härlig jul.
Kött kött kött ..och fårslakt. Tragiskt, när vi alla blt dra ner på köttkonsumtionen både för klimatet, hälsans och djurens skull.
Jag tycker det tragiska är hur vi behandlar djur industriellt. Får i en hage på landet är både klimatsmarta och har ett bra liv. Importerade processade veganköttsubstitut kanske tom är sämre för miljön.
Tack Christina, precis så. God jul! 🙂
Blir provocerad av er den här reaktionen kommer när någon visar upp den här typen av bilder, på djur som haft ett bra liv och slaktats, snarare än när någon visar upp en bild på en korv från Pressbyrån.
Då känns det som man går efter hur mycket obehagskänsla bilden skapar hos en själv snarare än faktiskt djurvälfärd.
Massor av inlägg som innehåller köttkonsumtion bara senaste veckorna – varför kommentera på just denna?
Vad härligt att få föda upp sitt eget djur under goda förhållanden, ge det näringsrik, lokal föda och sen slakta djuret utan stress för att ge familjen bra mat. Så här såg det ut i Sverige förr( och i världen på många ställen än idag). Självhushållning på det som man kan. Nej nån processad, näringsfattig vegoprodukt vill jag inte ha. GOD JUL!!!
Håller helt med!
För en tid sedan så tipsade du Clara om “Andliga sånger” i P2. De har jag inte tagit mig an än, men den senaste tiden har jag ändå lyssnat allt mer på P2 efter tuffa arbetsdagar (Hej hej förskollärare inom kommunal verksamhet).
Å ikväll när jag lyssnade på Hemma i P2 och bläddrade i ett favoritmagasin inför julen så tipsar de om att du kommer att medverka imorgon. Så kul!
Nu har jag trevlig lyssning att se fram emot! Är det månne då som jag öppnar asken med ditt pussel? Eller så kanske jag väntar till mellandagarna och Vinter i P1?
Tack för allt som du delar med dig. Allt gott!
Vill bara säga Clara att jag tycker att du är SÅ vacker! Ditt leende <3 Och så vill jag tacka för ditt kvalitativa innehåll, både i bokform, bloggform och på sociala medier i år. Finns ingen som du, en klass för sig! 🙂
Önskar dig och familjen en trivsam jul… Vår familj har precis utökats med både kattunge och valp! <3
Första tanken vid fåren “oj vilken platt igelkott” 🦔🙈😅
Vilken julstämning ni har hemma. Jag blir så glad av bilderna.
Spännande med fårskinnen, varför måste man salta dem?
Helt utan att ha den minsta aning så gissar jag bara här nu att man saltar på skinnen för att de inte ska hinna bli förstörda innan beredningen. Det är ju ändå köttrester och sånt på dem, och salt har ju länge varit ett konserveringsmedel tänker jag. Men jag har ingen faktisk kunskap i ämnet dock.
De saltas för att bli konserverade inför beredningen. Saltas de inte direkt med salt 3-5 kg per skinn blir de förstörda, skinnet surnar och ullen lossnar.
Så julfint i din blogg och kanske ett bra recept mot vad franska Le Monde kallar vår svenska ”le julstress” som de skriver om (novent, advent, smånissarna som busar mm). För trots att du har helt otroligt vackert pyntat och gör en massa egen julmat och julbak så uppmuntrar du till njutning, lugn och julefrid. Tack.