Nu börjar det sannerligen dra ihop sig här hemma. Jag donar på med julmaten för fullt och barnen drar hem slöjdalster från skolan som ska slås in till kusiner, släktingar och vänner. Det märks att det behövs ledighet för det är tredje dagen i rad som barnen inte orkar upp på morgonen och håller på att bli sena till skolan.

Jag har gjort mormors julköttbullar med ansjovisspad och kryddpeppar och kletar köttbullesmet i mitt eget exemplar av vinterboken.

Blandar noga och rullar smått.

Ännu mindre blir de när de är stekta och klara.

Två kilo julköttbullar borde väl ändå räcka ett tag?

Halländsk långkål har jag gjort också, enligt gammors recept.

Kål fanns inte på mitt julbord när jag växte upp utan det har jag lärt mig äta hos Jakobs gammor som ursprungligen kommer från Blekinge. Nu kan jag inte vara utan det!

Det är fullt blås med dekorationerna nu. Rött porslin, pepparkaksformar, julbonader och tomtar.

För att inte tala om tusen meter fina kantband och hyllremsor som dekoration.

Ååååå om man bara fick stanna tiden och skjuta in sju extra dagar av njut nu. När man får stå kvar mitt i förväntan, julstöka i lugn och ro och dra ut på det goda så att det inte julen kommer så fort.

Igår år jag min traditionsenliga jullunch med Erica. Vi gick på Rex.

Så glad att vi arbetat tillsammans med bloggen och podd och andra projekt i sju år nu. Men egentligen började vi arbeta tillsammans 2008 när jag flyttade in på Ericas frilanskontor. Femton år av kreativt skapande!

Vi bytte julklappar och skålade i kranvatten.

Och jag åt rostbiff med potatis. Inte särskilt juligt kanske – men gott!

Sedan kramades vi hejdå i skymningen innan jag drog vidare till biblioteket för att låna lite läsning till mitt jullov.

Tyckte att jag fick till en helt perfekt blandning böcker att ta med mig hem!

Något annat jag gjort är att frysa in köttet från fårslakten. Nu betar Hans, Lille Pärsson och Jeff vid sällare jaktmarker. Jag har också packat fårskinnen som legat på saltning och skickat iväg dem på beredning. Äcklig bild tycker någon säkert – men jag tänker att det kan vara intressant att se för den som bara upplevt ett fårskinn i butiken.

Vi skickar skinnen på garving i Tranås och får tillbaka dem ett halvår senare ungefär. Bestämde mig för att spara ullen lång, för jag har inga långhåriga ljusa skinn sedan förut.

Idag ska jag städa mitt kontor så att jag får gå på ledighet (och framförallt återvända i januari) till ett städat skrivbord. Och ikväll kommer mitt tjejgäng från gymnasiet på middag. Ser SÅ mycket fram emot det!