Januari var en bra bokmĂ„nad. Att bada badkar varje kvĂ€ll och samtidigt lĂ€sa bok – det gör att man hinner plöja en hel del!

Vad jag lÀste i januari

Lektioner i Kemi – Bonnie Garmus

Det Ă€r 1960-tal i Kalifornien. Allt Elizabeth Zott nĂ„gonsin velat Ă€r att satsa pĂ„ karriĂ€ren som kemist, men forskningsinstitutet dĂ€r hon arbetar ligger inte direkt i framkant nĂ€r det kommer till jĂ€mstĂ€lldhet. Livet hĂ€nder och plötsligt Ă€r Elizabeth ensamstĂ„ende mamma och – bisarrt nog – stjĂ€rna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. DĂ€r lĂ€r hon tittarna att en kvinnas plats Ă€r ute i vĂ€rlden.

Den hĂ€r omtalade och prisade boken Ă€r det sĂ„ mĂ„nga som har rekommenderat. Och nĂ€r jag börjar lĂ€sa verkar det onekligen lovande och för mina tankar till underbara Garp och hans vĂ€rld av John Irving. Jag fĂ„r sĂ„nt hopp för den hĂ€r boken, men ganska snart tycker kör den i diket. Mycket Ă€r förutsĂ€gbart och annat Ă€r fullkomligt orealistiskt och obegripligt. Nu hĂ€nder det ju faktiskt ganska orealistiska och obegripliga saker i verkligheten ocksĂ„. Men ska man gestalta sĂ„nt i fiktionen mĂ„ste det overkliga vara realistiskt för att det ska funka. AprilhĂ€xan av Majgull Axelsson Ă€r exempel pĂ„ nĂ„got som Ă€r fullkomligt overkligt och övernaturligt – men samtidigt helt realistisk. För att man tror pĂ„ karaktĂ€rerna. Men jag tror inte pĂ„ Elisabeth Zott. Lektioner i Kemi pĂ„minner mig om nĂ€r jag sĂ„g den hyllade The queen’s gambit pĂ„ Netflix. Jag reagerade dĂ„ pĂ„ att hjĂ€ltinnan var sĂ„ endimensionell. Att hon var sĂ„ vansinnigt överlĂ€gsen alla andra att det aldrig ens blev spĂ€nnande. Jag accepterade detta irriterande faktum eftersom jag tĂ€nkte att serien baserades pĂ„ sanna hĂ€ndelser. Men nĂ€r jag vĂ€l förstod att historien var pĂ„hittad blev jag paff. Varför göra sig besvĂ€ret att hitta pĂ„ en sĂ„dan endimensionell karaktĂ€r? Varför inte göra det lite mer spĂ€nnande nĂ€r man har chansen? Och precis detta problem har Lektioner i kemi.

Men jag lÀste faktiskt ut boken ÀndÄ. Jag lÀste vidare för att jag hela tiden önskade att den skulle hitta tillbaka till den lovande inledningen. Det gjord den dock inte. Och för dig som vill lÀsa ett mer spÀnnande kvinnoportrÀtt frÄn ungefÀr samma epok sÄ rekommenderar jag verkligen Garp och hans vÀrld av John Irving. InnehÄller ocksÄ en huvudkaraktÀr med autistiska drag som skapar en feministisk revolution.

PortrĂ€tt av en dam – Henry James

Med arvet efter en rik slÀkting kan den unga amerikanskan Isabel Archer uppfylla sin dröm om ett sjÀlvstÀndigt liv. Oerfaren för vÀrlden reser hon runt i Europa pÄ jakt efter livets mening. Hon avfÀrdar friare efter friare men faller till slut för konstsamlaren Gilbert Osmond. Trots varningar frÄn vÀnnerna gifter hon sig med honom och det blir hennes livs mest tragiska beslut.

PortrĂ€tt av en dam Ă€r en klassiker frĂ„n 1880 och allmĂ€nt ansedd som Henry James mĂ€sterverk – en innovativ och för sin tid modern roman. Isabel Archer Ă€r en av litteraturens mest omtalade kvinnogestalter, mycket tack vare James nydanande sĂ€tt att skriva. Archer analyseras inte – istĂ€llet fĂ„r man som lĂ€sare bara observera henne och dra sina egna slutsatser.

En redaktör av idag hade kanske sagt Ă„t James att skriva om det första kapitlet en aning. SĂ„ att det inte börjar sĂ„ omstĂ€ndigt, bakvĂ€nt och konstigt och fĂ„r en att vilja slĂ€nga ifrĂ„n sig boken innan man ens har börjat. Men nĂ€r man vĂ€l brutit sig igenom det första kapitlet sĂ„ vĂ€ller romanen fram och fullkomligt suger tag i en. SĂ„ fort jag inte lĂ€ste lĂ€ngtade jag hem till min bok. Men nĂ€r jag sedan vĂ€l lĂ€ste blev blir jag sĂ„ frustrerad att jag vill ropa in i boksidorna till Archer –Ta dig samman, kvinna!

Jag rekommenderar varmt PortrĂ€tt av en dam – men föreslĂ„r att inte lĂ€sa just denna version av boken. UtgĂ„van frĂ„n Replik förlag Ă€r nĂ€mligen nĂ„got av en katastrof. Det Ă€r SÅ mycket korrfel. Prepositioner som fallit bort, avstavningar som hamnat snett. Konstiga meningsuppbyggnader. Det Ă€r ett riktigt hafsverk – eller sĂ„ var bĂ„de översĂ€ttaren, redaktören och korrlĂ€saren i fyllan nĂ€r arbetet skedde. Ha faktiskt aldrig tidigare sett nĂ„got liknande i en tryckt roman.

Hela livet – Anders Rosengren

Jag Àr med i en studie vid Göteborgs universitet som heter Livsstilsverktyget. Har bloggat mer om det hÀr. Och jag tror att det var dÀrför jag fick hem den hÀr boken? LÀkaren Anders Rosengren Àr nÀmligen en av forskarna bakom programmet och i Hela Livet skriver han om hÀlsa ur en holistisk synvinkel. Följ med pÄ en hisnande resa dÀr de stora livsfrÄgorna vÀvs samman med smÄ konkreta tips som gör det lÀttare att hantera vardagen. Du fÄr utforska hur stress och motion pÄverkar varandra, hur dygnsrytmen kopplas till Äldrande, hur din syn pÄ tillvaron i stort fÀrgar dina matvanor.

Jag blir glad över denna lĂ€ttlĂ€sta lilla bok om hĂ€lsa som lyckas gripa tag i mig mer Ă€n de flesta böckerna i denna genre. Anders beskriver de existensiella frĂ„gorna vĂ€ldigt fint. Sorgen i utanförskap och de svĂ„ra kĂ€nslorna inför döden. Jag blir glad över en vetenskapsman som lyckas skriva precis i skĂ€rningspunkten mellan fakta och tro. Mycket kĂ€nns igen frĂ„n det i Livsstilsverktyget som Ă€r sĂ„ bra – just för att det fokuserar pĂ„ fler dimensioner av hĂ€lsa Ă€n bara kost och motion.

Ta din tid: gör mindre men bĂ€ttre – David Larsson Heidenblad 

Samtidshistorikern David Larsson Heidenblad har grĂ€vt, sorterat och testat för att kunna lyfta fram de mest vĂ€lgrundade och effektiva metoderna och principerna för den som vill koncentrera sig pĂ„ det vĂ€sentliga i livet. Med hjĂ€lp av dessa och andra tips och rĂ„d hjĂ€lper han lĂ€saren att klart och tydligt se vad som faktiskt Ă€r vĂ€rt nĂ„gonting, och vad som kan vĂ€ljas bort och tackas nej till. Resultatet Ă€r en snitslad bana som fungerar för sĂ„vĂ€l ett rikare familjeliv som att leva upp till sina ambitioner, eller bĂ„de och samtidigt.

Min syster började lÀsa denna bok och teman frÄn den letade sig stÀndigt in i vÄra samtal. Till slut köpte jag hem den sjÀlv och slukade pÄ tvÄ dagar! Det hÀr Àr ingen sjÀlvhjÀlpsbok i egentlig menig tycker jag. Men den Àr vÀldigt hjÀlpsam. David gÄr igenom och refererar till guldkornen ur annan management- och sjÀlvhjÀlpslitteratur och plockar russinen ur kakan. Presenterar kunskapen lÀttöverskÄdligt och ger personliga tankar om hur rÄden kan appliceras.

Under lĂ€sningen Ă€r jag bevĂ€pnad med penna och stryker under och ringar ideligen in. Jag upplever en upprymdhet och glĂ€dje av att fĂ„ lĂ€ra mig nytt – men ocksĂ„ av att nĂ„gon sĂ€tter ord och teoretiserar kring de tankar jag redan har. Efter min utmattning har jag fĂ„tt jobba fram helt nya arbetssĂ€tt för att slĂ„ vakt kring min tid. Och nĂ„gra av dem nĂ€mner David hĂ€r – fast med en annan ingĂ„ng. Bland annat talar han om bufferttid. Att lĂ€gga in sĂ„dan tid i sitt schema, för att göra realistiska planeringar. Han reflekterar ocksĂ„ kring att tacka ja eller nej och hur man kan hitta strategier för att fatta mer vĂ€lgrundade beslut. I denna text frĂ„n 2021 skriver jag mer om hur jag jobbat med precis samma saker – för att hjĂ€lpa min inre tidsoptimist att bli en realist.

Boken ger en bra översyn för olika metoder och teorier. Jag hade kanske önskat lite mer reflekterande frĂ„gor och uppgifter till mig som lĂ€ser. Men man kan inte fĂ„ allt. Och boken ger en bra ingĂ„ng till att lĂ€sa böcker av andra gurus pĂ„ omrĂ„det. NĂ„gra av dem som redan hjĂ€lpt mig styra upp mitt liv nĂ€mns – som David Allen. Och hur jag jobbat med hans bok och organiserat mitt liv med hjĂ€lp av listor har jag ju bloggat om tidigare. Om jag fĂ„r kritisera en enda sak Ă€r det att förlaget Volante borde kostat pĂ„ lite tjockare papper sĂ„ att sidorna Ă€r stadigare och inte kĂ€nns sĂ„ billiga och ömtĂ„liga. SĂ€rskilt som det hĂ€r Ă€r en bok som gjord för att anteckna i!

Ljudböcker jag lyssnade pÄ i januari

Ät smart – Kristina Andersson.

LĂ€ste den hĂ€r Ă€ven förra vintern men valde att lyssna om den nu för att fĂ„ mer lite pepp kring kosten. Ät smart Ă€r en vĂ€ldigt bra grundkurs i enkel nĂ€ringslĂ€ra och hur man kan lĂ€gga upp vettiga mĂ„ltider. Det lĂ„ter kanske torrt och trĂ„kigt, men det Ă€r det inte. Kristina förklarar pedagogiskt och ger mig mycket ny kunskap och handfasta rĂ„d. Den tryckta boken innehĂ„ller massor av recept som inte finns med i ljudboken. Men recepten Ă€r underordnade. Jag tycker att kunskapen om kost och hĂ€lsa Ă€r det centrala i denna bok. Perfekt att lyssna pĂ„ nĂ€r jag Ă€r ute och trĂ€nar. DĂ„ kĂ€nner jag mig liksom marinerad i hĂ€lsa.

Förnuft och kĂ€nsla – Jane Austen

Jag har lÀst alla hennes böcker framlÀnges och baklÀnges och pÄ engelska och svenska och lyssnat pÄ dem som ljudbok pÄ bÄda sprÄken. Man kan frÄga sig om det fortfarande finns nÄgot kvar att upptÀcka efter sÄ mÄnga omlÀsningar? Men det gör det ju! Det Àr som att umgÄs med en gammal trygg vÀn som fortfarande kan överraska.

Jag brukar föredra engelska inlĂ€sningar av böckerna – för att verkligen fĂ„ den riktiga Jane Austenska kĂ€nslan. Men hĂ€r lĂ€ser Marika Lagercrantz in Förnuft och kĂ€nsla med den Ă€ran! Av alla Jane Austen böcker Ă€r det dock denna jag Ă€r svalast inför. Tror det Ă€r för att personportrĂ€tten Ă€r lite bleka och skissartade. Austen brukar vara roligare och vassare och det Ă€r den versionen jag gillar. Men Förnuft och KĂ€nsla Ă€r underbar Ă€ndĂ„! Började lyssna nĂ€r jag stĂ€dade köket i Ă„tta timmar och det gjorde dagen mycket trevligare. Direkt boken var slut behövde jag ersĂ€tta den med en annan Austen….

Mansfield Park – Jane Austen.

Mansfield Park har till skillnad frĂ„n de mer lĂ€ttsamma böckerna Stolthet och Fördom, Emma och Northanger Abbey nĂ„gonting starkt melankoliskt över sig. RomanhjĂ€ltinnan Ă€r inte kvick, vacker eller ovanligt intelligent. Hon bedĂ„rar inte romanhjĂ€lten med sina fyndiga kommentarer och sin rosiga hy. NĂ€, istĂ€llet Ă€r hjĂ€ltinnan den fattiga, bleka och försagda Fanny Price som blir hopplöst förĂ€lskad i sin kusin Edmund. Men han har i sin tur bara har ögon för Miss Crawford – som bĂ„de Ă€r vacker och spirituell.

PÄ Austens vanliga vis Àr historien tecknad med mycket humor och vÀldigt trÀffsÀkra personbeskrivningar. Mansfield Park Àr ocksÄ den enda av Austens romaner som pÄ nÄgot sÀtt berör den fattiga delen av befolkningen under artonhundratalets början. LÀsvÀrt Àven av den anledningen. Jag lyssnade pÄ en inlÀsning pÄ engelska av Johanna Ward, som var makalöst bra och rolig!