Januari var en bra bokmånad. Att bada badkar varje kväll och samtidigt läsa bok – det gör att man hinner plöja en hel del!

Vad jag läste i januari

Lektioner i Kemi – Bonnie Garmus

Det är 1960-tal i Kalifornien. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Livet händer och plötsligt är Elizabeth ensamstående mamma och – bisarrt nog – stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Där lär hon tittarna att en kvinnas plats är ute i världen.

Den här omtalade och prisade boken är det många som har rekommenderat. Och när jag börjar läsa verkar det onekligen lovande och för mina tankar till underbara Garp och hans värld av John Irving. Jag får sånt hopp för den här boken, men ganska snart tycker kör den i diket. Mycket är förutsägbart och annat är fullkomligt orealistiskt och obegripligt. Nu händer det ju faktiskt ganska orealistiska och obegripliga saker i verkligheten också. Men ska man gestalta sånt i fiktionen måste det overkliga vara realistiskt för att det ska funka. Aprilhäxan av Majgull Axelsson är exempel på något som är fullkomligt overkligt och övernaturligt – men samtidigt helt realistisk. För att man tror på karaktärerna. Men jag tror inte på Elisabeth Zott. Lektioner i Kemi påminner mig om när jag såg den hyllade The queen’s gambit på Netflix. Jag reagerade då på att hjältinnan var så endimensionell. Att hon var så vansinnigt överlägsen alla andra att det aldrig ens blev spännande. Jag accepterade detta irriterande faktum eftersom jag tänkte att serien baserades på sanna händelser. Men när jag väl förstod att historien var påhittad blev jag paff. Varför göra sig besväret att hitta på en sådan endimensionell karaktär? Varför inte göra det lite mer spännande när man har chansen? Och precis detta problem har Lektioner i kemi.

Men jag läste faktiskt ut boken ändå. Jag läste vidare för att jag hela tiden önskade att den skulle hitta tillbaka till den lovande inledningen. Det gjord den dock inte. Och för dig som vill läsa ett mer spännande kvinnoporträtt från ungefär samma epok så rekommenderar jag verkligen Garp och hans värld av John Irving. Innehåller också en huvudkaraktär med autistiska drag som skapar en feministisk revolution.

Porträtt av en dam – Henry James

Med arvet efter en rik släkting kan den unga amerikanskan Isabel Archer uppfylla sin dröm om ett självständigt liv. Oerfaren för världen reser hon runt i Europa på jakt efter livets mening. Hon avfärdar friare efter friare men faller till slut för konstsamlaren Gilbert Osmond. Trots varningar från vännerna gifter hon sig med honom och det blir hennes livs mest tragiska beslut.

Porträtt av en dam är en klassiker från 1880 och allmänt ansedd som Henry James mästerverk – en innovativ och för sin tid modern roman. Isabel Archer är en av litteraturens mest omtalade kvinnogestalter, mycket tack vare James nydanande sätt att skriva. Archer analyseras inte – istället får man som läsare bara observera henne och dra sina egna slutsatser.

En redaktör av idag hade kanske sagt åt James att skriva om det första kapitlet en aning. Så att det inte börjar så omständigt, bakvänt och konstigt och får en att vilja slänga ifrån sig boken innan man ens har börjat. Men när man väl brutit sig igenom det första kapitlet så väller romanen fram och fullkomligt suger tag i en. Så fort jag inte läste längtade jag hem till min bok. Men när jag sedan väl läste blev blir jag så frustrerad att jag vill ropa in i boksidorna till Archer –Ta dig samman, kvinna!

Jag rekommenderar varmt Porträtt av en dam – men föreslår att inte läsa just denna version av boken. Utgåvan från Replik förlag är nämligen något av en katastrof. Det är SÅ mycket korrfel. Prepositioner som fallit bort, avstavningar som hamnat snett. Konstiga meningsuppbyggnader. Det är ett riktigt hafsverk – eller så var både översättaren, redaktören och korrläsaren i fyllan när arbetet skedde. Ha faktiskt aldrig tidigare sett något liknande i en tryckt roman.

Hela livet – Anders Rosengren

Jag är med i en studie vid Göteborgs universitet som heter Livsstilsverktyget. Har bloggat mer om det här. Och jag tror att det var därför jag fick hem den här boken? Läkaren Anders Rosengren är nämligen en av forskarna bakom programmet och i Hela Livet skriver han om hälsa ur en holistisk synvinkel. Följ med på en hisnande resa där de stora livsfrågorna vävs samman med små konkreta tips som gör det lättare att hantera vardagen. Du får utforska hur stress och motion påverkar varandra, hur dygnsrytmen kopplas till åldrande, hur din syn på tillvaron i stort färgar dina matvanor.

Jag blir glad över denna lättlästa lilla bok om hälsa som lyckas gripa tag i mig mer än de flesta böckerna i denna genre. Anders beskriver de existensiella frågorna väldigt fint. Sorgen i utanförskap och de svåra känslorna inför döden. Jag blir glad över en vetenskapsman som lyckas skriva precis i skärningspunkten mellan fakta och tro. Mycket känns igen från det i Livsstilsverktyget som är så bra – just för att det fokuserar på fler dimensioner av hälsa än bara kost och motion.

Ta din tid: gör mindre men bättre – David Larsson Heidenblad 

Samtidshistorikern David Larsson Heidenblad har grävt, sorterat och testat för att kunna lyfta fram de mest välgrundade och effektiva metoderna och principerna för den som vill koncentrera sig på det väsentliga i livet. Med hjälp av dessa och andra tips och råd hjälper han läsaren att klart och tydligt se vad som faktiskt är värt någonting, och vad som kan väljas bort och tackas nej till. Resultatet är en snitslad bana som fungerar för såväl ett rikare familjeliv som att leva upp till sina ambitioner, eller både och samtidigt.

Min syster började läsa denna bok och teman från den letade sig ständigt in i våra samtal. Till slut köpte jag hem den själv och slukade på två dagar! Det här är ingen självhjälpsbok i egentlig menig tycker jag. Men den är väldigt hjälpsam. David går igenom och refererar till guldkornen ur annan management- och självhjälpslitteratur och plockar russinen ur kakan. Presenterar kunskapen lättöverskådligt och ger personliga tankar om hur råden kan appliceras.

Under läsningen är jag beväpnad med penna och stryker under och ringar ideligen in. Jag upplever en upprymdhet och glädje av att få lära mig nytt – men också av att någon sätter ord och teoretiserar kring de tankar jag redan har. Efter min utmattning har jag fått jobba fram helt nya arbetssätt för att slå vakt kring min tid. Och några av dem nämner David här – fast med en annan ingång. Bland annat talar han om bufferttid. Att lägga in sådan tid i sitt schema, för att göra realistiska planeringar. Han reflekterar också kring att tacka ja eller nej och hur man kan hitta strategier för att fatta mer välgrundade beslut. I denna text från 2021 skriver jag mer om hur jag jobbat med precis samma saker – för att hjälpa min inre tidsoptimist att bli en realist.

Boken ger en bra översyn för olika metoder och teorier. Jag hade kanske önskat lite mer reflekterande frågor och uppgifter till mig som läser. Men man kan inte få allt. Och boken ger en bra ingång till att läsa böcker av andra gurus på området. Några av dem som redan hjälpt mig styra upp mitt liv nämns – som David Allen. Och hur jag jobbat med hans bok och organiserat mitt liv med hjälp av listor har jag ju bloggat om tidigare. Om jag får kritisera en enda sak är det att förlaget Volante borde kostat på lite tjockare papper så att sidorna är stadigare och inte känns så billiga och ömtåliga. Särskilt som det här är en bok som gjord för att anteckna i!

Ljudböcker jag lyssnade på i januari

Ät smart – Kristina Andersson.

Läste den här även förra vintern men valde att lyssna om den nu för att få mer lite pepp kring kosten. Ät smart är en väldigt bra grundkurs i enkel näringslära och hur man kan lägga upp vettiga måltider. Det låter kanske torrt och tråkigt, men det är det inte. Kristina förklarar pedagogiskt och ger mig mycket ny kunskap och handfasta råd. Den tryckta boken innehåller massor av recept som inte finns med i ljudboken. Men recepten är underordnade. Jag tycker att kunskapen om kost och hälsa är det centrala i denna bok. Perfekt att lyssna på när jag är ute och tränar. Då känner jag mig liksom marinerad i hälsa.

Förnuft och känsla – Jane Austen

Jag har läst alla hennes böcker framlänges och baklänges och på engelska och svenska och lyssnat på dem som ljudbok på båda språken. Man kan fråga sig om det fortfarande finns något kvar att upptäcka efter så många omläsningar? Men det gör det ju! Det är som att umgås med en gammal trygg vän som fortfarande kan överraska.

Jag brukar föredra engelska inläsningar av böckerna – för att verkligen få den riktiga Jane Austenska känslan. Men här läser Marika Lagercrantz in Förnuft och känsla med den äran! Av alla Jane Austen böcker är det dock denna jag är svalast inför. Tror det är för att personporträtten är lite bleka och skissartade. Austen brukar vara roligare och vassare och det är den versionen jag gillar. Men Förnuft och Känsla är underbar ändå! Började lyssna när jag städade köket i åtta timmar och det gjorde dagen mycket trevligare. Direkt boken var slut behövde jag ersätta den med en annan Austen….

Mansfield Park – Jane Austen.

Mansfield Park har till skillnad från de mer lättsamma böckerna Stolthet och Fördom, Emma och Northanger Abbey någonting starkt melankoliskt över sig. Romanhjältinnan är inte kvick, vacker eller ovanligt intelligent. Hon bedårar inte romanhjälten med sina fyndiga kommentarer och sin rosiga hy. Nä, istället är hjältinnan den fattiga, bleka och försagda Fanny Price som blir hopplöst förälskad i sin kusin Edmund. Men han har i sin tur bara har ögon för Miss Crawford – som både är vacker och spirituell.

På Austens vanliga vis är historien tecknad med mycket humor och väldigt träffsäkra personbeskrivningar. Mansfield Park är också den enda av Austens romaner som på något sätt berör den fattiga delen av befolkningen under artonhundratalets början. Läsvärt även av den anledningen. Jag lyssnade på en inläsning på engelska av Johanna Ward, som var makalöst bra och rolig!