Har haft en riktigt hĂ€rlig helg – och hĂ€r kommer bilderna frĂ„n den!

Fredagen tillbringade jag pÄ spa med att skriva bok. SÄ fridfullt och samtidigt produktivt. Och sedan jag hamrat pÄ tangentbordet tills jag var öm i fingertopparna stÀngde jag datorn och Äkte och hÀmtade Felicia som kommit med tÄget ifrÄn Stockholm.

SÄn fredagskÀnsla! Laga mat och lyssna pÄ bra musik medan glada barn spelar spel.

Inget klÄr kÀnslan nÀr man har hela pralinasken med helg framför sig.

Jag gjorde spagetti och köttfĂ€rsĂ„s och sedan sĂ„g vi pĂ„ BĂ€st i test. Första gĂ„ngen sedan kanalbytet och givetvis var det outhĂ€rdligt med de fyra reklampauserna. Förut drömde jag om att nĂ„gon gĂ„ng fĂ„ vara med i BĂ€st i test – men nu drömmer jag istĂ€llet om att fĂ„ segla över Atlanten med Foppa och Agneta Sjödin.

PÄ lördagsmorgonen sÄg det ut att blÄsa upp igen. Rutan var blöt av snö.

Vi Ät frukost lÀnge och satt och surrade och under tiden solade det upp. Barnen och Felicia gick ut och Äkte skrana i mördarbacken

Medan jag slog in Bertils presenter till födelsedagen.

Packade ocksĂ„ upp de söta kopparna jag hittat till fyndpris pĂ„ loppis – 15 kronor styck. Helt galet! Gunhild frĂ„n Rörstrand. Ska stĂ„ pĂ„ hedersplats i köket.

I köksfönstret stÄr ocksÄ en utstÀllning med Ulfs samlade pÀrlplatteproduktion. Varje dag kommer han hem med en ny som han gjort pÄ förskolan.

Efter lunchen drog vi till skridskobanan. DÀr trÀfffade vi vÄra grannkompisar och sÄ Äkte vi ihop!

-Jag Àr sÄ bra, jag kan verkligen allt med skridskor mamma! Jag kan stÄ pÄ skridskor, jag kan gÄ pÄ skridskor, jag kan glida pÄ skridskor. Jag kan allt utom att Äka skridskor, mamma.

Efter skridskorna vilade barnen och spelade mer spel, medan jag hoppade rakt in i duschen. För jag hade en dejt med Elina i stan.

Vi skulle gÄ ut och Àta och sedan gÄ pÄ opera

Vi har knappt hunnit gĂ„ en enda promenad i januari och hade följaktligen enormt mycket att prata ikapp…

…innan vi sjönk ner pĂ„ Norrlandsoperan och sĂ„g premiĂ€ren av Stolthet och fördom. SĂ„ magiskt bra och faktiskt ocksĂ„ rolig! Älskar hur de tolkat den fĂ„niga Mr Collins genom att lĂ„ta operasĂ„ngaren sjunga falskt och stĂ€ndigt fĂ„ en tupp i halsen. Jag nöp lyckligt Elina i lĂ„ret, nĂ€r allting satte igĂ„ng. Att fĂ„ sitta ner och bara översköljas av intryck och skönhetsupplevelser. Enormt inspirerande.

Hem kom jag lĂ„ngt efter midnatt och somnade genast. Och tur var det, för nĂ€sta dag var det Bertils trettonĂ„rskalas och all slĂ€kt i krokarna var bjuden. Jakob och barnen stack till skridskobanan sĂ„ att jag fick förbereda det sista ifred. Älskar att fĂ„ dona ifred inför kalas.

ÖvervĂ€nta ungar som roar sig med att spela seterra innan gĂ€sterna kommer. Bertil har lĂ€rt sig alla Afrikas lĂ€nder och Folke jobbar med Europas. SjĂ€lv försöker jag öva pĂ„ alla deltstater i USA. Synd att minnet Ă€r sĂ„ kasst bara. Men seterra Ă€r svinbra för att öva! Barnen blir som besatta.

Kalasdukade pÄ köksön.

Blev som vanligt stressad av tanken pÄ att ha för lite fika.

Hade gjort brownies, chokladbollar, vinbÀrsrutor, salta rullmackor och tvÄ tÄrtor. Plus punschrullar som Bertil bestÀmt och som Gille bakat med den Àran.

Vindruvor och salta pinnar. MÀrks det att jag var barn pÄ nittotalet eller?

Minns sÄ vÀl Bertils ettÄrskalas och hur pirrigt det var att ordna fest för slÀkten nÀr jag var sÄ ovan med att ens ha gÀster. Tur man har rutin nu för tiden!

Alla var peppade

Och medan vi sjöng för Bertil gav Folke honom “energigivande massage”.

Gammor i snygg loppisklÀnning!

Blundade och önskade sig leksugna smÄbröder

Viktigt förhör av födelsedagsbarnet om hur det kÀnns att vara tretton Är.

OtÄlig lillebror som ville öppna paket!

Bertil hade önskat sig Newtons vagga, skosnören, fÀrgpennor, en Sverigekarta, en snygg vÀst och en egen pennvÀssare som brorsorna inte fÄr slarva bort. Samt lite annat smÄtt och gott. Han fick alltsammans!

Efter fikat lekte vi Fyra i soffan tills vi var helt vimmelkantiga.

Den leken Àr som ett demenstest, som alla utom barnen kuggade pÄ. Och sÀrskilt jag.

Sedan skjutsade vi gammor till ett tÄg och Felicia till ett annat och sÄ gick pojkarna och la sig för kvÀllen. Jag med.

Och kvart över sex imorse sjöng vi för födelesedagsbarnet igen. PÄ den riktiga födelsedagen. Och sÄ Ät vi tÄrta. Hade givetvis bakat för mycket till kalaset sÄ det fanns massor kvar att Àta upp.

Gott med en stadig tÄrtfrukost.

För samtliga inblandade.

Och sÄ började jag veckan med att fota och filma en kampanj. Hade en trött medhjÀlpare!

Och pĂ„ förskolan började de firandet av Samernas nationaldag, som ju Ă€r imorgon tisdag. De hade samisk sagostund och fick lĂ€ra sig om samerna och hur de levt traditionellt. Men ocksĂ„ om hur illa de har behandlats – nĂ€r barn skilts frĂ„n sina förĂ€ldrar och hur samerna inte ens fĂ„tt tala sitt eget sprĂ„k! Ulf undrade om vi verkligen sagt förlĂ„t ordentligt? Och det kan man ju verkligen grubbla över.

Till födelsedagsmiddag hade Bertil passande nog önskat sig suovas, sĂ„ det lagade jag med glĂ€dje. Är ju Ă€ven min favoritrĂ€tt! Och efter maten medan barnen var pĂ„ skidtrĂ€ning, tog jag en kvĂ€llspromenad med Elina och traskade mĂ„ndagströttheten ur kroppen.