NÀr vi flyttade till vÄrt hus för femton Är sedan, fick vi nya sÀngar i present av min pappa. Vi köpte dem hos JYSK och har slitit dem med hÀlsan. Jag har trÀngts om saligheten med tre barn och diverse hundar. Varit höggravid med foglossning, skött magsjuka smÄglin och lÄnglÀst under tÀcket för att inte vÀcka Jakob. VÄrt sovrum Àr min fristad och den plats jag drar mig undan till nÀr hela havet stormar och ljudnivÄn blir hög. DÀr inne Àr det lugnt, fridfullt och tyst.

Men de senaste tvÄ Ären har jag allt oftare vaknat med ont i lÀndryggen. Jag sover ju pÄ sidan och eftersom resÄrsÀngen efter femton Är börjar vara utnött har jag hamnat i en grop. NÄgot som förstÄs ger ont i ryggen. DÀrför bestÀmde vi oss för att investera i nya sÀngar den hÀr vintern.

Precis som förra gÄngen gick vi till JYSK. Med tanke pÄ hur stor investering en sÀng Àr sÄ kÀndes det viktigt att gÄ nÄgonstans dÀr vi kunde fÄ bÄde goda rÄd och ett stort utbud.

Och jag fick verkligen otroligt proffsig och bra hjÀlp av Daniel pÄ JYSK i UmeÄ som först frÄgade upp om vÄra önskemÄl och sedan guidade mig runt bland de olika modellerna. Det finns ju sÄ mÄnga olika att vÀlja pÄ och provligga!

Men till slut föll valet pÄ en kontinentalsÀng av riktigt god kvalité. En modell med en madrass indelad i sju komfortzoner, som ger ett ergonomiskt korrekt stöd. Samt en sju cm tjock bÀddmadrass med memoryskumkÀrna, som formar sig efter kroppen. Den Àr mjuk och fast pÄ samma gÄng och gungar inte sÄdÀr obehagligt nÀr den man sover med vÀnder sig om.

Jag bestÀllde hemleverans av sÀngen frÄn Jysk och nÀr den vÀl kom monterade jag ihop allting pÄ tvÄ timmar. Tömde samtidigt hela sovrummet och torkade varenda list och dammsög i varje hörn. SÄ nu Àr sovrummet finare och renare Àn nÄgonsin!

Jag tycker om att ha kallt i sovrummet och sova utan klĂ€der – men att ha ett riktigt varmt och fluffigt tĂ€cke omkring mig. DĂ„ sover jag som allra bĂ€st! Investerade dĂ€rför i nya varma duntĂ€cken och kuddar och barnen fick till sin lycka Ă€rva vĂ„ra gamla tĂ€cken och sĂ€ngar, sĂ„ nu Ă€r hela familjen uppgraderad! Nya pĂ„slakan köpte jag ocksĂ„. Valde vita i bĂ€ckebölja, för jag Ă€lskar hur svalt och luftigt det kĂ€nns mot kroppen.

Vi har bara sovit i sÀngen i lite drygt tvÄ veckor men jag kÀnner en enorm skillnad. Den Àr ju sÄ vansinnigt skön! Har aldrig Àgt en sÄdan hÀr kvalitetssÀng tidigare utan sovit i billigare (och fullt dugliga) varianter. Men det Àr verkligen skillnad pÄ en kontinentalsÀng med skön bÀddmadrass. Suckar det till Jakob varje kvÀll innan jag somnar. Och ibland vaknar jag till pÄ natten och blir plötsligt medveten om hur bekvÀm sÀngen Àr och mÄste utbrista för mig sjÀlv

-HERREGUUUD SÅ UNDERBART!!!!

Innan jag bökar ner mig och snarkar vidare.

Om du ocksÄ stÄr i begrepp att köpa en sÀng sÄ finns det en hel del saker som Àr bra att tÀnka pÄ. HÀr kommer mina bÀsta tips, som jag fick lÀra mig av Daniel pÄ JYSK.

Köpa sÀng-guide

Det finns tre vanliga sÀngtyper

SÀngstomme med lös madrass. Kommer i mÄnga olika utföranden och Àr ofta prisvÀrd. En sÀngstomme av trÀ eller metall kombineras med en lös resÄr- eller skummadrass.

KontinentalsĂ€ngar bestĂ„r av tre lager. En underbĂ€dd med inbyggt fjĂ€dersystem, en kassett som rymmer ytterligare ett fjĂ€dersystem och slutligen en bĂ€ddmadrass ovanpĂ„ för ökad komfort. KontinentalsĂ€ngen Ă€r lite högre Ă€n vanliga sĂ€ngar och Ă€r lĂ€ttare att ta sig upp frĂ„n. Ser pampig och fin ut och sĂ€ljs ofta med matchande sĂ€nggavel. Om man köper en dubbelsĂ€ng kan man vĂ€lja olika komfort pĂ„ de olika madrasserna – om man inte har samma preferenser som sin partner. Och bĂ€ddmadrassen gör att man slipper en glipa mellan sĂ€ngarna.

Den stÀllbara sÀngen har ett motorsystem som gör att den Àr höj- och sÀnkbar. Bra om man lider av vÀrk eller bara vill ha möjlighet att reglera sin sovkomfort och till exempel fÄ extra stöd i ryggen. Med fjÀrrkontrollen stÀller man enkelt in den. Dock kan man med en stÀllbar sÀng inte ha en gemensam bÀddmadrass. Det kommer alltsÄ att bli en skarv mellan de tvÄ sÀngarna.

  • TĂ€nk pĂ„ att gĂ„ till en sĂ€nghandlare med kunniga sĂ€ljare och stort utbud.
  • GĂ„ gĂ€rna dit en dag nĂ€r det Ă€r lite folk sĂ„ att du kan provligga i lugn och ro.
  • Ligg kvar en stund i varje sĂ€ng och försök att inte jĂ€mför sĂ„ mycket med den du har hemma. Alla sĂ€ngar som Ă€r nya kĂ€nns ju lite konstiga nĂ€r man ligger i dem. Fundera istĂ€llet över om du uppskattar en fast kĂ€nsla eller en mer omslutande sĂ„dan? En duktig sĂ€ljare kan guida dig rĂ€tt mellan dina preferenser.
  • Vilken sovstĂ€llning har du? Sover du pĂ„ rygg kan en stĂ€llbar sĂ€ng vara vĂ€ldigt skön. Om du sover pĂ„ sidan behöver sĂ€ngen vara tillrĂ€ckligt mjuk för att axel och höft ska kunna sjunka ner i madrassen och ryggraden fĂ„r vila horisontellt. En sĂ€ng med fler fjĂ€drar avlastar bĂ€ttre och blir mer följsam för kroppen. Men hur pass mjuk eller hĂ„rd en sĂ€ng ska vara Ă€r i slutĂ€ndan en frĂ„ga om tycke och smak.
  • Fundera över din budget. En billigare sĂ€ng kan vara skön vid inköp, men livslĂ€ngden Ă€r betydligt kortare. Kan det vara vĂ€rt att lĂ€gga lite mer pengar vid köptillfĂ€llet för att sĂ€ngen ska hĂ„lla sig skön lĂ€ngre?
  • Köp alltid till ett ordentligt madrasskydd. Vi svettas mĂ„nga deciliter vatten per natt och salterna i svetten kan med tiden förstöra madrassen. Ett vadderat madrasskydd fĂ„ngar upp vĂ€tskan och ökar sĂ€ngens livslĂ€ngd. Det rekommenderas att man tvĂ€ttar madrasskyddet en gĂ„ng i mĂ„naden ungefĂ€r.
  • Har du möjlighet – passa pĂ„ att köpa en skön kudde och tĂ€cke nĂ€r du Ă€ndĂ„ byter sĂ€ng. RĂ€tt material förhöjer sovkomforten. En bra kudde kan minska nackbesvĂ€r och stelhet genom att ge stöd för nackens naturliga kurvation och se till att huvudet ligger i neutral position. Be om hjĂ€lp om du Ă€r osĂ€ker!

JYSK har ett stort sortiment av sÀngar, sÀngklÀder och sÀnggavlar och deras duktiga sÀljare hjÀlper gÀrna till att guida rÀtt! Just nu Àr det sÀngkampanj pÄ JYSK med fina rabatter och erbjudanden.