Nu Ă€r har sportlovstiderna börjat. Vecka sju till vecka tio ska det sportas, snölekas och varas ute i hela lĂ„nga landet. Jag fick en önskan frĂ„n nĂ„gra lĂ€sare om att göra ett inlĂ€gg om hur man ska klĂ€ barnen nĂ€r det Ă€r kallt. Och det skriver jag ju mer Ă€n gĂ€rna om, för jag har ju viss erfarenhet. HĂ€r Ă€r barnen Ă€r ute pĂ„ rasterna i skolan Ă€ven nĂ€r det Ă€r 25 minusgrader. Ja, Ă€ven pĂ„ förskolan Ă€r ute nĂ€r det Ă€r kallt – om Ă€n kortare stunder.

Folke och Bertil pÄ snöig utetrappa. Tittar pÄ varandra och skrattar.

Om jag skulle nĂ€mna tre viktiga principer kring barnens klĂ€der sĂ„ skulle det vara: Lager pĂ„ lager, ull nĂ€rmast kroppen och att skydda alla glipor som kan uppstĂ„. Nu tĂ€nkte jag gĂ„ igenom hur vi byltar pĂ„ barnen för den kalla Ă„rstiden – sektion för sektion.

PĂ„ kroppen

Alla mina barn har ullunderstĂ€ll som grund. Tunna ullunderstĂ€ll i klifri merinoull – bĂ„de byxor och tröja. Och sedan har de sina vanliga klĂ€der utanpĂ„. Det funkar bra eftersom modet Ă€r sĂ„ generöst i passformen, med mycket vidd i byxor och tröjor. Bertil som Ă€r frusen och tunn brukar faktiskt ha dubbla ullunderstĂ€ll. Ett tunt underst och ett tjockare ovanpĂ„. Och sedan sina vanliga klĂ€der. Allt för att slippa frysa.

Ulf brukar ganska ofta bara ha olika typer av ullunderstÀll pÄ sig pÄ förskolan. Han Àr ju inte sÄ modemedveten utan accepterar det mesta man tar pÄ honom. Och dÄ tycker jag att sköna ullklÀder Àr bra som vardagsutstyrsel!

Mjuk tunn ull nÀrmast kroppen alltsÄ. Och sedan kan man förstÄs ocksÄ addera tjockare/luddigare ull utanpÄ om det riktigt kallt. Ullfrotté eller ribbad ull Àr till exempel bra alternativ. Dessa ullbyxor frÄn Nostebarn har vi haft till alla vÄra ungar och de har varit suverÀna. Hade till och med ett par i vuxenstorlek som jag slet med hÀlsan. Men tror tyvÀrr inte att de skickar till Sverige lÀngre.

PÄ överkroppen adderar man sedan fler lager klÀder beroende pÄ kylan. NÀr plagget inte Àr nÀrmast kroppen Àr det inte lika kinkigt vilket material det Àr. Det kan vara en vanlig tjockare bomullströja, en fleecejacka eller en zip i ull. Men bÀst Àr nÄgonting med en lite krage sÄ att det inte blir kallt kring halsen. Och med dragkedja eller knÀppning sÄ att man enkelt kan reglera och slÀppa in luft om det blir för varmt.

Och sedan har de tĂ€ckbyxor och jacka – eller overall. VĂ„ra barn har haft overall upp till mellanstadiet ungefĂ€r men vid en viss Ă„lder börjar de vilja ha jacka och byxor eftersom overall Ă€r lite barnsligt. Synd! Overall Ă€r ju sĂ„ mycket smidigare och man slipper fĂ„ in snö i alla glipor. Som tur Ă€r har skoteroveraller blivit högsta mode hĂ€r i byn vilket gör att mĂ„nga Ă€ldre barn faktiskt Ă„tervĂ€nt till overallen som plagg.

PÄ fötterna

Tunna ullstrumpor pĂ„ fötterna – det Ă€r standard vintertid. VĂ€rmer bĂ€ttre Ă€n bomull och andas dessutom sĂ„ att det inte blir sĂ„ fuktigt i de tĂ€ta vinterskorna. Är det riktigt kallt tar de sina tjockare ullstrumpor istĂ€llet.

De vanligaste vinterskorna hĂ€r uppe bĂ„de pĂ„ vuxna och barn – det Ă€r polyverboots, powerboots och liknande stövlar. Verkligen inte de snyggaste typen av skor – men de bĂ€sta. Jag Ă€lskar mina! Tar fram dem i oktober och har dem pĂ„ till i april. GĂ€rna i en storlek för stora sĂ„ att jag rymmer fler par strumpor. Engelsons har en billigare kopia pĂ„ polyverbootsen som ocksĂ„ funkar riktigt bra för barnen.

PĂ„ huvudet

NĂ€r barnen Ă€r smĂ„ tycker jag att denna typ av kombinerad mössa/halsduk/ buff i ull Ă€r det bĂ€sta plagget! Just den hĂ€r kommer frĂ„n Nostebarn. HĂ„ller tĂ€tt vid halsen och huvudet nĂ€r det blĂ„ser – och skyddar mot otĂ€cka dragkedjor och skav. Och Ă€r det riktigt kallt sĂ„ sĂ€tter jag bara ytterligare en mössa utanpĂ„ huvan.

Olika former av skinnmössor med öronlappar Ă€r ocksĂ„ fenomenala. De som mina barn anvĂ€nder hade jag sjĂ€lv som liten – sĂ„ dĂ€r kan man snacka hĂ„llbart!

Den hÀr pÀlsmössan fick jag av en vÀn till min mormor. Vet inte vilket djur den kommer ifrÄn och skulle sjÀlv aldrig köpa den nytillverkad. Men den Àr HELT fantastisk! Varm och gosig och vÀldigt vacker. Nu anvÀnder Bertil den.

Men det jag egentligen vill visa Àr buffen. Buffen Àr ovÀrderlig! Just den hÀr kommer frÄn samiska StoorstÄlka i Jokkmokk. Och buff anvÀnder mina barn flitigt hela vintern. Man kan ha den som halsduk, pannband eller mössa. Den kan ocksÄ dras Ànda upp under ögonen för att skydda ansiktet vid svÄr kyla. Buffen minimerar risken för dragiga glipor som kyler ner huden och Àr dÀrmed suverÀn sÄdÀr i allmÀnhet.

PÄ hÀnderna

Vantar Ă€r det svĂ„raste kapitlet. De ska vara lĂ€tta bĂ„de att ta pĂ„ och av. Ge fingrarna rörelsefrihet men samtidigt vĂ€rme. HĂ„lla bort vĂ€ta och torka snabbt i torkskĂ„p. Bertil har fĂ„tt ett par dyra Hestravantar av fin kvalitĂ© – men det var med viss bĂ€van. För vantar kommer ju bort hela tiden. Och bara för att man mĂ€rker dem Ă€r det inte sĂ€kert att de kommer tillbaka igen. De kan försvinna i nĂ„gon snödriva eller pĂ„ vĂ€g hem frĂ„n skolan. I vardagen – sĂ„ lĂ€nge det inte Ă€r för kallt – har vĂ„ra barn fodrade, vattentĂ€ta fingerhandskar. Billiga, frĂ„n typ Stadium. Tumhandskar Ă€r dĂ€remot ett mĂ„ste till de minsta. Jag kan varmt rekommendera Tornedalshandsken. Praktisk, skön och sitter bra. Viktigt med en rejĂ€l resĂ„r som hĂ„ller tĂ€tt i glipan mellan overall och handskskaft!

Puh. Det var nog allt. Tur att barnen kan Àrva av varandra, för vinterklÀder Àr dyrt. Men barnen behöver ju faktiskt bÀttre ytterklÀder Àn oss vuxna eftersom de Àr ute i snön i flera timmar om dagen. SÄ det tÀnker jag nÀr det svider i plÄnboken. Men jag kan ocksÄ tipsa om att det gÄr att hyra vinterklÀder frÄn Hyber. SÀrskilt bra om man vill hyra under en kortare period!

Vill ocksÄ tipsa om att det inför sportlovstider gÄr att lÄna utrustning gratis pÄ Fritidsbanken. Finns runtom i Sverige och de har utrustning för en mÀngd olika aktiviteter. Skidor, skridskor, hjÀlmar, stavar. Snowboards, racket, klubbor och mycket mer. Man hyr gratis i fjorton dagar och lÀmnar sedan tillbaka. Det brukar min systers familj göra nÀr de kommer upp hit till jul och pÄsklov. Helt suverÀnt!