
Bakade en sån galet god kaka till Bertils kalas. Enkel för att den görs i långpanna.

Saftig, seg och lite knaprig tack vare nötterna.

Som om en kladdkaka gifte sig med en brownie!
Saftiga chokladrutor med krispiga nötter
Antal bitar
20
Tidsåtgång
45 minuter
Ingredienser
150 gram smör
2 dl brunt farinsocker
1,5 dl strösocker
En nypa salt
2 ägg
1,5 dl jordnötter, valnötter eller cashewnötter
3,5 dl vetemjöl
200 gr choklad
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnssäker form, ca 20x30cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på spisen.
- Mät upp sockret i en bunke och slå över det smälta smöret. Vispa med elvisp och tillsätt sedan salt och ägg.
- Tillsätt vetemjöl och rör till en jämn smet. Grovhacka nötterna och chokladen och häll i. Spara lite choklad och nötter till garnering.
- Häll över smeten i formen och grädda i ca 30 minuter. Känn efter med en sticka – kakan ska vara aningen kladdig inuti.
- Ta ut kakan och strössla över de sista chokladbitarna på toppen. Låt svalna och skär sedan i bitar. Kakan är också god att servera som efterrät med en klick vispad grädde.

32 svar
Men åh! Perfekt till helgens födelsedagsfika! Behöver man göra en justering i receptet om man hoppar över nötterna? Det är vi tyvärr allergiska mot.
Nej det går bra att utesluta =)
Nice! Ser jättegod ut 😋👍.
Mycket gott och så lättsamt baka i långpanna! Roligt med nya recept, men gamla också intressanta prova. Hittade i antikaffären ett nummer av Husmodern nr 48 från 1927. Där fanns recept på ”Gröna kakan” från Atenums skolkök i Stockholm. Blev en härlig fruktkaka som gräddade perfekt i kransform. Endast 1 ägg och ändå fin konsistens inkl 1 dl
potatismjöl. Späckad med både torkad och kanderad frukt och så slängde jag i en kapsyl mörk rom. Perfekt saftig fruktkaka till five o’ clock tea, hördes någon jubla i köket.
Vill du dela med dig av hela receptet? 😍🙏
Hej Marna!
3,5 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl, 1 ägg, 2 dl socker, 3 tsk jästpulver (bakpulver), 75 g smör, 2 dl gräddmjölk, 3 dl russin, 4 skurna syltade apelsinskal, 1 dl skuren suckat.
Mjöl, bakpulver, socker, smör blandas med fingertopparna. Hacka frukten. Blanda i den och äggulan uppvispad i mjölken. Sist den till hårt skum slagna äggvitan. Smord och bröad kransform i ca 175 gr tills provstickan torr.
Receptet 97 år gammalt, jästpulver tolkade jag till bakpulver. 1 kapsel rom och litet vanilj tog jag också. I rena euforin 1 tsk koncentrerad juice. Frukten slängde jag i vad jag råkade ha som är gott. Blev pigg smak av apelsinskal och vackert med halverade röda cocktailbär. Huvudsaken fruktmängden stämmer någorlunda.
Ekonomiskt med endast 1 ägg, men frukten kostar förstås. Passar hiva i julresterna! Lycka till om du bakar Atenums ”gröna kaka”! Namnet syftar kanske på suckat färgen grön. Succat stavades det 1927.
Detta tyckte jag var härligt! Samlar lite på gamla kokböcker (och en del mattidningar ) och tänker ofta att det vore roligt att prova några av recepten eller menyerna. En del är ju klassiker men annat oprövat.
Tack! Detta låter underbart. Skall absolut provas.
Oj det såg helt livsfarligt gott ut, älskar både kladdkaka och brownie!
Tack för recept 😀
Ser gott ut:-)
Undrar om ”långpanna” innebär olika formar för olika personer. För mig är det en stor plåt som man har i ugnen men med högre kanter.
Om de istället är som här 20×30 är det en ”liten form” för mig. Kanske inte så specifikt direkt 😛 När jag söker på internet efter recept i långpanna blir jag alltid lite besviken när det eg är en mindre sats i receptet när jag vill ha en stor i plåt.
Nej du har helt rätt. Tänker egentligen också att långpanna är en plåt. Men svårt att veta vad man ska kalla de här halvstora formarna så att det blir minst förvirrande. Ugnsform? Lasagneform? Den här kakan går dock att göra i riktig långpanna om man dubblerar mängden ingredienser =)
Lasagneform funkar fint. Gratängform annars kanske?
Bra tips att dubbla!
Långpanna och kanske ”halvpanna” 😅
Eller kortpanna 😅
Varsågod för oombett tips, men man skulle ju kunna skriva ut ungefärliga mått i cm på aktuell form/långpanna.
Liten långpanna brukar jag säga helt enkelt😊
Kakan ser supersmarrig ut, låter som en blivande favorit, måste absolut testas! Tack för recept & inspiration😋👌
Ja du har helt rätt en långpanna är plåten med höga kanter.
Ska man ”elvispa” äggen också eller bara smör och socker?
Ja, precis! Äggen också
Låter ju ljuvligt gott. Föll som en fura för kakan tack vare din rubrik. Vill.ha.nu….
Jag håller med… Långpanna är en ugnsplåt med höga kanter. Det andra kallar jag för ugnsform. Inte för att jag vill vara den som är den, men ändå 😉😊.
Hej, jag tänkte för första gången testa att sockerfasta fram till påsk. Har aldrig fastat whatsoever. Jag är sedan lång tid van vid att ”unna maj”, trösta mig, fylla ett tomrum hos mig eller vad det nu handlar om – genom att ta en kaka, lite glass eller annat efterrättsaktigt varje dag. Det behöver inte vara särskilt mycket men det är gott och trevligt. Jag tänkte inte gå ner i vikt utan mer komma till rätta med denna, som jag uppfattar det, tillflykt eller kanske beroende i mitt fall, helt enkelt. Har för mig att du gjort något liknande, inte för beroendebiten kanske utan mer optimerat näringsintaget på bekostnad av ”tomma kalorier”? Skulle du vilja berätta om det är så och om du lyckats få en balans vad gäller mat, hälsa, träning men också njutning och att leva här och nu med familj och vänner och ”unna sig”. Jag vill förstås unna mig en långsiktigt god hälsa och hitta hållbara vanor men faller så lätt för frestelsen. Gärna om du vill skriva om detta i ett eget inlägg alt här i kommentarsfältet. Förstår du vad jag menar, inte fokus på ditt träningsupplägg eller kostintag – utan just vad gäller godsaksbiten?
Finns det alternativ till vanligt mjöl för såna som mig med celiaki? Oftast kan jag inte baka dina recept pga det.
I kakor kan man oftast byta till glutenfritt mjölmix. Eller hälften potatismjöl och hälften mandelmjöl. Eller potatismjöl rakt av
Mysigt med ett receptinlägg. Fick mig att kolla på dina andra recept på bloggen och gjorde ugnspannkaka igår. Mums!!
Min 11-åring bakade precis denna men la i marshmallows ist för nötter pga allergi. Det blev oerhört gott! Hans livs bästa bak tydligen 👍🤩
Bakades här hemma samma dag receptet lades ut och vill bara skiva mums! Kan redan tänka på den bit jag plockar ur frysen senare idag.
Det här passar ju perfekt eftersom jag har massa chokladknappar som behöver användas upp 😉
Provade baka dessa, mina blev ljusa och det känns som att det saknas kakao för att få kladdkake- och browniesmak på dem, det ska inte vara kakao i? 🤗
Dock riktigt bra konsistens!
Bjöd på denna idag på dotterns 16års kalas. Den blev väldigt uppskattad. Jag dubblade receptet, lämnade bort nötterna och lade till hallon, serverade med lättvispad grädde.
Lättlagad och god, den gör vi igen
Härligt 🤗
OTROLIG!!!!!!
Tips på ersättare till nötterna?
Dom tillför ju något otroligt så känns som att de kommer saknas om en bara tar bort dom.