Idag Ă€r det en bokskrivardag, NĂ€r jag ska sĂ€tta igĂ„ng med att skriva Ă€r den bĂ€sta uppvĂ€rmningen ett blogginlĂ€gg. Inne i wordpress dĂ€r jag bloggar kĂ€nns formatet tryggt och vĂ€lbekant och nĂ„gon skrivkramp existerar inte. I word dĂ€remot – dĂ€r tar det ofta stopp. Ibland lurar jag hjĂ€rnan och skriver boktexter inne i wordpress och klipper sedan ut och flyttat över till word. DĂ„ kommer jag runt den dĂ€r kĂ€nslan av att bestiga mount everest. Man fĂ„r hitta sina tricks och knep.

Jag fastar just nu och fram till pÄsk. Fastar frÄn socker, snacks och bröd. Allt som Àr gott det vill sÀga. En dag i veckan bryts dock fastan, sÄ det Àr inte alltför tufft. Jag inser nu att det i sjÀlva verket bara lÄter som att jag bara har infört lördagsgodis? Vad sjukt att det ÀndÄ kan kÀnnas som en uppoffring! NÄgot jag lÀgger till under fastan Àr mer bön och bibellÀsning.

Jag hÄller pÄ att ÄterhÀmta mig frÄn den segaste förkylningen. Tio dagar av hosta och ont i halsen. Har inte kunnat trÀna vilket direkt mÀrks eftersom fogarna börjar protestera. Idag ska jag göra mitt första styrkepass och vi fÄr se hur det gÄr med den saken. Det mentala motstÄndet Àr enormt! Och jag som precis innan förkylningen Àntligen kommit igÄng pÄ riktigt efter julledigheten. Nu Àr det samma sak igen. Tillbaka pÄ noll.

Jag kÀnner ett enormt shoppingsug. Som jag sÄ ofta gör nÀr en ny Ärstid Àr pÄ intÄgande. Det Àr rent livsfarligt att gÄ in pÄ Sellpy eller Othetstories. Drömmer om en ny jeanskjol, snygga boots och roliga blusar. Men jag har sÄ mÄnga utgifter i januari, februari och mars att jag inte fÄr köpa nÄgonting i klÀdvÀg. Och definitivt inget nyproducerat! Hade jag varit lite slugare hade jag kallat detta ett köpstopp pÄ klÀder och hÄvat in en massa goodwill pÄ sociala medier!

Vinstdrivande friskolor. KĂ€nner raseriet jĂ€sa i mig över att det finns politiker som försvarar detta otyg. Sverige Ă€r det enda land i vĂ€rlden som tillĂ„ter att skattefinansierade skolor drivs av vinstdrivande riskkapitalbolag. Har ni hĂ€ng med i det senaste debaclet? Jag citerar Susanne Nyström utmĂ€rkta ledare i DN: “Förra veckan utspelade sig en fars i friskole-Sverige och ett drama pĂ„ Stockholmsbörsen. Huvudperson var fastighetsmagnaten Roger Akelius, som via sin stiftelse just bestĂ€mt sig för att bli ny huvudĂ€gare i Sveriges största friskolekoncern Academedia. MĂ„let var inte att göra snabba klipp. TvĂ€rtom meddelade han att han inte ville att bolaget skulle göra nĂ„gra utdelningar i nĂ€rtid, eftersom han hellre ser att pengarna lĂ€ggs pĂ„ lĂ€romedel och högre lĂ€rartĂ€thet. Det hade kunnat leda till jubel. Fler skolböcker och mer stöd till varje elev Ă€r trots allt ett politiskt mantra. Men i stĂ€llet dök aktiekursen. Andra delĂ€gare – som uppenbarligen inte vĂ€rderar samma saker som förĂ€ldrar, politiker och Akelius – klagade över att han ville Ă€ndra Academedias affĂ€rsinriktning. Och pĂ„ söndagen meddelade sĂ€ljaren, Mellby GĂ„rd, att köpet inte kommer att bli av och kallade Akelius utfĂ€stelser för ”en extrem form av filantropi i börsnoterad miljö, som Ă€r minst sagt uppseendevĂ€ckande”.

Avslutar med en bild jag tog nĂ€r jag var pĂ„ sjukhuset. Skickade den till en vĂ€n som ett skĂ€mt och sa att jag skulle lĂ€gga upp den pĂ„ min instagram. SĂ„dĂ€r kryptiskt som influencers gör nĂ€r de vill ha spekulationer och trafik. De svarar inte pĂ„ nĂ„gra oroliga frĂ„gor frĂ„n lĂ€sarna utan fotar bara sig sjĂ€lv i droppstĂ€llning, eller sina fötter under en landstingetfilt. För att sjĂ€lv inte vara en sĂ„dan influencer kanke jag ska berĂ€tta att jag var pĂ„ sjukhuset och gjorde en massa undersökningar eftersom jag pĂ„ Etiopienresan drog pĂ„ mig orientböld – Ă€ven kallad leishmaniasis. En allvarlig parasitsjukdom och efter malaria den tropiska sjukdom som tar flest liv. Jag fick dock en kutan variant som lĂ€ker ut av sig sjĂ€lv och som bara lĂ€mnat efter sig ett otĂ€ckt Ă€rr pĂ„ mitt ben. Ingen fara pĂ„ taket för mig med andra ord! VĂ€rre för alla miljoner mĂ€nniskor som bor dĂ€r denna parasit finns och som saknar tillgĂ„ng till sjukvĂ„rd.