Idag är det en bokskrivardag, När jag ska sätta igång med att skriva är den bästa uppvärmningen ett blogginlägg. Inne i wordpress där jag bloggar känns formatet tryggt och välbekant och någon skrivkramp existerar inte. I word däremot – där tar det ofta stopp. Ibland lurar jag hjärnan och skriver boktexter inne i wordpress och klipper sedan ut och flyttat över till word. Då kommer jag runt den där känslan av att bestiga mount everest. Man får hitta sina tricks och knep.
Jag fastar just nu och fram till påsk. Fastar från socker, snacks och bröd. Allt som är gott det vill säga. En dag i veckan bryts dock fastan, så det är inte alltför tufft. Jag inser nu att det i själva verket bara låter som att jag bara har infört lördagsgodis? Vad sjukt att det ändå kan kännas som en uppoffring! Något jag lägger till under fastan är mer bön och bibelläsning.
Jag håller på att återhämta mig från den segaste förkylningen. Tio dagar av hosta och ont i halsen. Har inte kunnat träna vilket direkt märks eftersom fogarna börjar protestera. Idag ska jag göra mitt första styrkepass och vi får se hur det går med den saken. Det mentala motståndet är enormt! Och jag som precis innan förkylningen äntligen kommit igång på riktigt efter julledigheten. Nu är det samma sak igen. Tillbaka på noll.
Jag känner ett enormt shoppingsug. Som jag så ofta gör när en ny årstid är på intågande. Det är rent livsfarligt att gå in på Sellpy eller Othetstories. Drömmer om en ny jeanskjol, snygga boots och roliga blusar. Men jag har så många utgifter i januari, februari och mars att jag inte får köpa någonting i klädväg. Och definitivt inget nyproducerat! Hade jag varit lite slugare hade jag kallat detta ett köpstopp på kläder och håvat in en massa goodwill på sociala medier!
Vinstdrivande friskolor. Känner raseriet jäsa i mig över att det finns politiker som försvarar detta otyg. Sverige är det enda land i världen som tillåter att skattefinansierade skolor drivs av vinstdrivande riskkapitalbolag. Har ni häng med i det senaste debaclet? Jag citerar Susanne Nyström utmärkta ledare i DN: ”Förra veckan utspelade sig en fars i friskole-Sverige och ett drama på Stockholmsbörsen. Huvudperson var fastighetsmagnaten Roger Akelius, som via sin stiftelse just bestämt sig för att bli ny huvudägare i Sveriges största friskolekoncern Academedia. Målet var inte att göra snabba klipp. Tvärtom meddelade han att han inte ville att bolaget skulle göra några utdelningar i närtid, eftersom han hellre ser att pengarna läggs på läromedel och högre lärartäthet. Det hade kunnat leda till jubel. Fler skolböcker och mer stöd till varje elev är trots allt ett politiskt mantra. Men i stället dök aktiekursen. Andra delägare – som uppenbarligen inte värderar samma saker som föräldrar, politiker och Akelius – klagade över att han ville ändra Academedias affärsinriktning. Och på söndagen meddelade säljaren, Mellby Gård, att köpet inte kommer att bli av och kallade Akelius utfästelser för ”en extrem form av filantropi i börsnoterad miljö, som är minst sagt uppseendeväckande”.
Avslutar med en bild jag tog när jag var på sjukhuset. Skickade den till en vän som ett skämt och sa att jag skulle lägga upp den på min instagram. Sådär kryptiskt som influencers gör när de vill ha spekulationer och trafik. De svarar inte på några oroliga frågor från läsarna utan fotar bara sig själv i droppställning, eller sina fötter under en landstingetfilt. För att själv inte vara en sådan influencer kanke jag ska berätta att jag var på sjukhuset och gjorde en massa undersökningar eftersom jag på Etiopienresan drog på mig orientböld – även kallad leishmaniasis. En allvarlig parasitsjukdom och efter malaria den tropiska sjukdom som tar flest liv. Jag fick dock en kutan variant som läker ut av sig själv och som bara lämnat efter sig ett otäckt ärr på mitt ben. Ingen fara på taket för mig med andra ord! Värre för alla miljoner människor som bor där denna parasit finns och som saknar tillgång till sjukvård.
44 svar
Ja friskolor så som de ser ut nu gör mig också rasande rabiat vansinnig! Att skattepengar går till vinster åt giriga människor istället för att komma barnen tillgodo i form av lärare, läromedel, specialpedagoger, skolhälsovård och skolbibliotek! Att någon enda människa kan försvara detta!
Detta system är helt befängt! Jag är så arg att jag kokar när jag tänker på det. Vilket jävla skämt det är. De ska få stjäla skattepengar för att berika sig mer och barnen få mindre kvalité på sin skolgång. Detta är sånsjukt att det kan fortsätta!
Håller helt med om friskolor! Lyssnade på Tomas Andersson Wijs senaste album häromdagen och den här textraden fångade känslan idag: ”
Kan bara älska det här landet
Med ett brustet hjärta
Tåget rusar fram
Jag står på bron och ser
En svart vägg resas genom skogen
Svårt att va lojal och trogen
När det vi byggt upp så lätt rivs ner”
Fyfan vilken strof alltså. Jävlar vad den träffade hjärtat.
Eller hur! Fångar nutidskänslan mitt i prick för mig
Otäckt! Min förra hund som föddes i Spanien, fick avlivas 2020 eftersom han burit på Leichmaniasis som legat latent i honom sen han var valp. Den bröt ut först efter att han fått Covid, som slog ut hans immunförsvar. Såå sjuk han blev! Han blev 9 år.
❤️❤️❤️
♥️
Jag kommer genast tänka på romanen Värddjuret av Marie Hermanson.
Tycker inte om när det talas om friskolor i svepande termer. Det finns så många olika varianter.
När kommunen lade ner landsbygdskola tog byborna saken i egna händer. Driver nu två skolor med tillsammans ca 130. Skolorna har gott rykte i kommunen för sitt jobb och sina resultat. Familjer har bosatt sig på landet tack vare skolorna istället för i tätorten. Landsbygden lever på ett helt annat sätt än om friskolan inte startat. Jag tycker det är så sorgligt när staten hör det allt svårare för friskolor och behandlar alla friskolor i ”en klump”. Sedan är det en annan sak att mycket inom friskoleväsendet är snedvridet. Det behöver man absolut se över, men se över det som är problem och kläm inte åt friskolor rakt av.
Det talades dock inte om friskolor i svepande termer här utan just om riskkapitalister som driver skolor. Det är det ju knappast frågan om när en by startar en skola för att kommunen hotar med nedläggning. Det tycker jag tvärtom är fantastiskt!
Och skulle väl kunna bli verklighet i Glommersträsk till exempel. Hoppas skolan där kan bli kvar på endera viset!
Håller med helt gällande friskolor. Att ens skola och vinst kan förekomma samma mening är förödande. Skolsystemet i Sverige är åt fanders.
VARFÖR googlade jag på orientböld? :’O
A haha. Då ska jag låta bli!
Läskigt med sjukdomen och så skönt att den är under kontroll och en ofarlig variant för din del! Jag visste inte att den finns även i södra Europa men kände igen namnet som en sk Neglected Tropical Disease
https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/neglected-tropical-diseases
Saknar ”2024” och ”januari”i bloggarkivet! Soliga hälsningar trogen läsare 😉
Det är som att du kan läsa mina tankar Clara! Imorse när jag läste flera artiklar kopplat till köpet av Academedia tänkte jag: Tänkt om Clara ville skriva om detta och lyfta det sjuka och vidriga med att riskkapitalister bedriver friskolor och tar upp mer än 1 miljard i vinst. 1 miljard! Det är sjukt mycket pengar som skulle kunna a gå tillbaka till verksamheten. Det gör mig som lärare och förskollärare samt mamma och samhällsmedborgare så arg! Ännu mer i dessa tider på det överallt dras ner på personal, lärartäthet och pedagogiskmateril i förskolor och skolor i hela landet. Men det som har förvånat mig mycket är att många som påstår att dom är emot vinster i välfärden ändå sätter sina barn i dessa skolor. I alla fall här i Stockholm där det finns massa andra alternativ. Jag skulle aldrig kunna med gott samvete varken kunna arbete för en sådan arbetsgivare eller ha min barn där. Det märks också att t ex Academedia köper upp allt flera privata förskolorna och koncerner som då hamnar under dom och de mjölkar på pengar.
Jag arbetar med gott samvete åt en skola som ingår i Academediakoncernen. Jag är emot vinsterna och aktiebolagsformen men samtidigt ser jag att vi är på en marknad, en skolmarknad och att de bolag med väldigt små vinstmarginaler ibland inte kan fullfölja sina avtal. T ex AU-utbildning som nyss vann komvuxupphandlingen i Göteborg trots väldugt låga kvalitetspoäng. Upphandlingarna borde vara mer kvalitetsdrivna samtidigt som vinsterna/överskottet borde återinvesteras i verksamheten. Sedan borde också våra lärarlöner höjas och elevgrupperna minskas. Vi på mitt jobb tjänar under rikssnittet och vi går med ganska bra vinst varje år, det kan jag nli arg på. Sedan är jag också sur över att Academedias VD tjänar så otroligt mycket pengar. Hans lön är som 20 lärarlöner läste jag i facktidningen Skolvärlden.
Jag har alltså ändå gott samvete för jag vet att vi ger utbildning med hög kvalitet trots allt.
Jag förstår att man som lärare absolut kan känna sig stolt och tillfreds/utan dåligt samvete över att man bedriver den bästa undervisning man kan utifrån förutsättningarna. Till och med god verksamhet om man vill kalla det så. Men det innebär inte tänker jag att man inte är en del i att detta får fort gå. Finns det inga lärare eller elever som vill gå där ja, då finns det inga vinster att ta ut och det går inte att bedriva verksamheten. Pengarna borde också rimligtvis då gå till löner samt tillbaka till samhället inte försvinna iväg. Anser man att det går att bedriva god verksamhet för den summa så borde resten gå tillbaka. Jag blir också ledsen att höra att det är ok att få mindre betalt än resten av anställda på samma arbetsmarknaden. För mig handlar det om att ta ansvar och påverka. Det är lätt att skylla på andra och inte vilja se sin egen del till att saker får fortgå. Jag tror på att alla kan göra skillnad och våga stå upp för det man tror på. Både kring arbetsrättsfrågor och ansvar för hur samhället formas. Visst är det lätt att skylla på politkerna som vi alla röstat fram. Men vad kan jag göra för att påverka i det lilla? Flera jag pratat med om detta säger precis samma. De är emot vinster MEN de själva vinner på att detta får fortgå så varför göra val som gör att det istället blir bra för alla. Inte bara för dig själv, några enstaka.
Jag påverkar så gott jag kan inifrån. Jag tycker inte det är ok att vi tjänar mindre och det vet mina chefer. Slutar jag jobba där så tar nån annan min plats, men jag förstår samtidigt hur du resonerar. För min del är det fantastiskt att kunna jobba på distans (som jag gör jämt) och slippa stå i klassum. Det är avgörande för att jag ska kunna jobba som lärare. Jag har hittat min nisch.
Tyvärr är det inte bara frivilligt. Jag bor i Stockholm. Av våra 11 närmaste förskolor är INGEN kommunal och fyra tillhör Academedia. Sökte tre andra privata före som jag upplever drivs av mer ideologiska orsaker, men där var kön för lång och vi fick en plats ett år efter förskolestart och då kändes det inte schysst gentemot vårat barn att flytta honom eftersom han trivs bra och gärna vill gå dit.
Hejhej, jo, att fasta, det har jag också försökt och ganska ofta lyckats. Och det är helt kristen i sin logik att avbryta – nämligen på söndagar. Har lärt mig att man inte ska fasta på lördagar nämligen. Lycka till!
Att grundskolor får drivas som aktiebolag av koncerner är hål i huvudet. Att det bara får pågå! Den som vill få högt blodtryck över den svenska skolan rekommenderar jag f.ö. att se SVT:s serie ”Vem mördade skolan”.
https://www.svtplay.se/vem-mordade-skolan
Ett företag som går bra får ju vinst – jag vet inte hur många skolor just Academia har, så jag vet inte om 1 mdkr är mycket i sammanhanget – men om de får samma pengar ändå som kommunala skolor, hur lyckas de få sådana vinster när kommunerna inte får det? Vad gör de som kommunerna inte lyckas med?
En skola där föräldrarna ser att fler får högre betyg blir självklart mer attraktiv och då får de mer underlag/bidrag också.
En kommunal skola har en budget att förhålla sig till eftersom man inte får gå med vinst – men det är också jäkla svårt att få den balansakten att gå ihop för vissa år kostar t ex gymnasieplatser mer då elever väljer andra gymnasier än de kommunen har avtal med, och hade man fått ha vinster hade de kunnat spara vinsterna från dessa år utan att behöva gå back andra år.
Man kan ju undra då varför eleverna i friskolan får högre betyg? Kan det vara så att betygen blåses upp för att föräldrarna just ska välja den skolan = mer inkomster? Att risken finns att marknadskrafter kan ”tvinga” lärarna att sätta högre betyg för att göra skolan mer attraktiv är hål i huvudet. Se bara på vad Handels i Stockholm gör nu, de inför kunskapstest eftersom betygen som ungdomarna kommer med inte innebär att de faktiskt lärt sig något. Summa summarum, vi har fastnat i ett system där skattepengar hamnar i fickan på miljardärer och ungarna blir dummare och dummare…
Var läser ni att betygsinflationen i friskolor är högre än i kommunala skolor? Källhänvisa gärna!
Friskolor har givetvis också budget och minskar vinstmarginalen för mkt blir det varsel, tyvärr. Väldigt synd tycker jag.
Tex här https://www.vilarare.se/amneslararen-svenska-sprak/betyg/ny-granskning-sa-mycket-vanligare-ar-betyget-a-i-friskolorna/
https://www.vilarare.se/nyheter/betyg-och-bedomning/ny-rapport-pekar-ut-betygsinflation-pa-friskolor–snedvridning/
https://www.forskning.se/2022/10/13/outbildade-larare-en-orsak-till-gladjebetyg-i-friskolor/#
Om mer enstaka skolor
https://www.dn.se/sverige/skolkoncern-med-gladjebetyg-och-fa-behoriga-larare-delar-ut-miljonbelopp/
https://www.dn.se/sverige/friskolerektor-kopplade-larares-loner-till-elevers-betyg/
https://www.dn.se/debatt/gladjebetygen-kan-tvinga-oss-att-infora-antagningsprov/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/WR0w7d/skolforetaget-academedia-later-extremt-i-allas-oron
Återigen, det är inte alla friskolor som är dåliga, men det finns tyvärr tillräckligt många för att skapa kaos i det svenska skolsystemet. Som jag ser det är det inte ens vinstuttagen som är själva grundproblemet, utan på vilket sätt de skapar vinst och att man konkurrerar om kunden – dvs eleven – till vilket pris som helst. För om de inte får elever till sina skolor kommer de inte heller få någon intäkt och så klart kan det skapa incitament till betygsinflaation (som beskrivs i vissa av artiklarna ovan), vilket kan få större ringar på vattnet genom att det tex sprids i kommunala skolor. Men som sagt, problematiken runt den svenska skolsystemet är så mkt mer komplext än bara frågan om vinst, och desto mer man läser desto mer brinner det i hjärnan.
Tack för länkar! Ska läsa imorgon! 🙂
De lyckas med att få vinster genom att tex ha färre behöriga lärare, dra ner på skolbibliotek, marknadsföra sig mot elever och familjer som har mindre behov av extra resurser. På så sätt får de samma skolpeng som den kommunala skolan, men med lägre utgifter. Det finns en myt om att kommunala skolor per automatik är sämre än friskolorna, men vid granskningar ser man att många friskolor satsar mycket mindre på behöriga lärare och läroböcker tex. Om du är intresserad av att sätta dig in i hur de lyckas få stora vinster rekommenderar jag dig att kolla in tankesmedjan Balans som gör ett otroligt arbete med att granska det svenska skolsystemet. Den ena personen i tankesmedjan, Marcus Larsson, jobbar själv på en friskola så det handlar inte om en personlig vendetta mot alla friskolor (även om deras motståndare vill få det till det).
Det här med orientbölden var intressant. Skönt att det gått bra för dig! Det måste vara ovanligt att patienter på svenska sjukhus har detta.
Jag har också gjort ungefär samma insikt angående min fasta från godis på vardagar, haha. Men det är ju så bra med fastan att den är precis tillräckligt lång för att man ska lyckas ändra en vana, och kort nog för att man faktiskt ska klara av den. Särskilt eftersom ”fest bryter fasta” och man bryter fastan på söndagar, festdagen! Min huvudsakliga fasta i år är dock att fasta från multitasking, inspirerat av en munk som sa att ”att göra mer än en sak åt gången är högmod”. Det väcker dock så många frågor om vad som faktiskt är att multitaska (kan jag lyssna på podd samtidigt som jag diskar? kan jag prata i telefon samtidigt som jag går till skolan?), så jag har redan lovat mig själv att nästa gång ska jag bespara mig alla dessa gråzonsfrågor och fasta från något mer tydligt avgränsat, suck, haha.
Du startar INTE från noll efter en förkylning när du redan har en träningsvana etablerad. Jag skulle säga att du startar på en trea. Och ska upp till en sjua, kanske åtta. Det är inte alls så många steg, faktiskt! Heja dig!
Alltså jag blev så sjukt upprörd av hela friskolejippot. Mina barn går på en friskola som skulle berörts av köpet och jag blev alltså så himla glad när någon äntligen säger att han vill satsa på barnen och ge tillbaka till skolan. Bästa nyheten i en annars deppig nyhetsvärld.
Och sedan kommer resten av alla unkna ägare och bekänner färg och fuckar up hela dealen.
Jaha. Då är vi tillbaka på noll positiva nyheter igen.
Ärlig fråga, varför går dina barn på friskola om du blir illa berörd över hur de fungerar? Jag har svårt att förstå att man väljer vinstdrivande friskolor öht, då göder vi ju detta sjuka system.
Nu kan ju inte jag svara för Lina, men det finns delar av landet där man inte riktigt har ett val. Skolvägen blir annars orimligt lång, gymnasieprogrammet erbjuds bara där eller ens kommunala skola har sålts ut.
Eftersom vi har så stor andel friskolor i en del kommuner innebär det att det inte finns kommunala skolar som alternativ för alla barn.
Friskolor och vinst. Suck. Jag vill bara lägga mig ner och ge upp.
Jag är lärare på kommunal grundskola i extremt attraktiv skolkommun dit många utanför kommunen vill gå gymnasiet. Hög konkurrens m a o om gymnasieplatserna. Våra f d elever kommer sen tillbaka och hälsar på och berättar att de klarar sig mkt väl på gymnasiet med sina kunskaper, medan många klasskompisar som gått friskola har sämre kunskaper, men fick högre betyg i grundskolan. Våra elever (och deras föräldrar) oroar sig ständigt för om vi är för stränga med betygen p g a detta, och oroar sig så klart jättemycket för om de ens ska kunna komma in på sina program som de vill gå.
Skolverkets granskningar visar dock att vi ligger där vi ska med våra betyg, dvs vi ger inga glädjebetyg. Ändå blir resultatet att våra elever, som är bättre rustade kunskapsmässigt, har svårare att komma in på gymnasiet, än elever med glädjebetyg och sämre kunskaper. Sånt här är en anledning till att jag fullkomligt avskyr vårt pissiga skolsystem som det ser ut idag.
Om man på riktigt är intresserad av problemen med dagens friskolesystem bör man följa tex Marcus Larsson som opionionsbildar om detta genom tankesmedjan Balans. Han är partipolitiskt obunden och jobbar själv på en friskola, så han är inte emot friskolor som koncept utan hur de tillåts drivas av aktiebolag i Sverige och hur det påverkar tex kommunens uppdrag och leder till en skev fördelning av resurser. I den här tråden skriver han tex om Academia https://twitter.com/Skolinkvisition/status/1743226201726988478
Här kommer eventuellt årtiondets mest korkade fråga: Hur läser man bibeln?
Som icke-troende har jag alltid varit nyfiken på vad och hur folk egentligen gör när de läser bibeln. Har man sina favoritpassager som man återkommer till? Eller har man liksom kapitel och verser under speciella tider under året? Eller slår man upp något på måfå? Pärm till pärm känns ju lite… mastigt.? Sen förstår jag ju att det är olika och att man gör som man vill och hej och hå. Och att tro kan vara väldigt privat också.
Som sagt, inte en fråga man som journalist skulle vinna några priser för. Men nyfiken på svaret är jag allt ändå.
Det är väl en jättebra fråga. Det beror nog lite på vad du är intresserad av. Men jag skulle föreslå att börja med nya testamentet (del 2 så att säga). Där handlar det mycket om Jesus.
Jag läser ibland på måfå och ibland väljer jag en speciell bok jag vill läsa. Jag läser mest evangelierna (de fyra första böckerna i nya testamentet) och Psaltaren i gamla testamentet.
Det finns inget rätt eller fel. Lycka till!
Jag gar läst ugenom allt några gånger men nu läser jag oftast en bok i taget plus kyrkoårets texter som finns på svenska kyrkans hemsida. Sveriges biskopar har gett ut en liten folder med bibelklassiker som vi läser i familjens bibelsamtalsgrupp som ses var 14e dag. Det är mycket givande att läsa och samtala med andra om det vi läst tillsammans. Du hittar den foldern och lästips på kyrkklassiker.se.
Den skolan mina barn går på ligger närmst vårt hus och jag vill att mina barn ska kunna gå/cykla själva till skolan utan att behöva passa stora vägar/bli skjutsade i bil. Den är också ganska ny jämfört med den näst närmaste (som har sett sina bättre dagar) och har också visat sig vara en otroligt bra skola med välfungerande arbetslag, kunniga pedagoger, eget kök och jag är otroligt glad för att vi lyckades pricka rätt när vi köpte vårt hus nära just den skolan.
Detta skulle vara svar till Susi som ställde en ”ärlig fråga”.