Jag har blivit en hopplöst fyrkantig person de senaste åren. Jag som alltid varit flytande, spontan och impulsiv har blivit mycket mer square. Det kom som en strategi för att skydda mig mot en ny utmattning.
Jag svarar till exempel inte i telefonen när jag inte kan prata. Det låter ju som en självklarhet – men det är det inte. Folk svarar jämt i telefon fast de inte kan prata. Och så får man hänga med på tusen sysslor som de ska göra klart medan man pratar. Och så hör man att det tar dubbelt så lång tid för dem att utföra de sakerna, för att de har en i telefon. Då brukar jag föreslå att de gör färdigt sina saker och ringer upp sedan. Oftast försenar det bara mötet med ett par tre minuter – men det gör dagen så mycket lugnare.
När det ringer och jag är upptagen, förmår jag dock inte ens svara för att säga att jag ringer upp senare när jag har möjlighet. För det är en sådan ansträngning att behöva byta mindset och prata med en ny person när jag är uppfylld av något helt annat. Så jag svarar inte alls, vilket förstås är ganska otrevligt. Borde i alla fall svara med ett sms där jag ber att få ringa upp senare. Ska öva mig på att göra det oftare!
Min syster pratar jag med varje dag – ibland flera gånger på en dag – och det funkar för att det är så kravlöst. Jag lägger bara på i hennes öra så fort jag blir minsta distraherad. Hon vet om det och är okej med att jag plötsligt hojtar “NU MÅSTE JAG SLUTA” och bara försvinner. Hon gör också likadant mot mig. Vi vet var vi har varandra och ingen blir putt över konstiga avslut.
Men jag blir så stressad av att märka att andra är stressade och distraherade när vi pratar. Därför kan jag snabbt avsluta samtal med “Nu hör jag att dina barn vill prata med dig. Gör det i lugn och ro så hörs vi senare, hejdå”. Helt utan irritation, bara som ett sätt att slippa hålla på med splittrat fokus. Hatar splittrat fokus. Det är ju nämligen en myt att vi kan hålla på med multitasking. I själva verket är vi människor väldigt dåliga på att multitaska. Det är mer effektivt att göra en sak åt gången och göra den ordentligt än att ständigt hoppa mellan saker. För varje gång koncentrationen bryts så krävs det tid att hitta tillbaka till den. Så att göra färre saker gör att man i själva verket får mer gjort. Jag vill inte passa på att ta ett samtal medan jag handlar mat, eller medan jag packar jobbväskan för att åka in till stan. Det tar tre gånger så lång tid och sedan glömmer jag ändå hälften av mina saker – och har dessutom lyssnat dåligt. Då passar jag hellre av!
Jag har inte bloggat sedan i onsdags och det är ovanligt att jag tar flera dagars uppehåll. Men det är på grund av just det här fyrkantiga förhållningssättet. Hade så mycket jobb på torsdagen och fredagen, så jag hann inte med att blogga under dagen. Och eftersom jag inte längre är beredd att jobba kväll (om det inte är total panik) så har jag helt enkelt hoppat över att blogga. För några år sedan började jag ofta ett nytt arbetspass vid halv nio på kvällen när barnen somnat, för att ta ikapp allt jag inte hunnit under dagen. Och sedan var jag så speedad att jag inte kunde sova förrän långt efter midnatt. Och då vaknade jag trött nästa morgon och presterade sämre under dagen. Då halkade jag efter så att jag behövde jobba kväll igen. Och så snurrade den väldigt dåliga spiralen allt snabbare.
Så många dumheter man hållit på med. Gillar mitt nya fyrkantiga jag mycket bättre! Även om det betyder att ni ibland får vänta på ett nytt blogginlägg.
61 svar
Wow, vilken igenkänning!! Blir så uppfylld av inlägget; nästan känt mig lite ensam i detta så snarlika förhållningssätt….men vi är säkert fler! Min telefon är långt ifrån alltid med överhuvudtaget….men jag kollar med en viss regelbundenhet om det skulle bara något alldeles särdeles viktigt. NÄRVARO är ett alltmer sällsynt förhållningssätt idag, men så viktigt!!! Viktigt för den man möter och samtidigt en slags vila för en själv, att vara fullständigt närvarande.
Men jag skulle kanske inte kalla det fyrkantigt, utan snarare ett oerhört sunt förhållningssätt.
Jag väntar gärna! Det är viktigare att du har en hållbar arbetssituation än att du bloggar varje dag 😊
Jag svarar nästan aldrig i telefonen, brukar oftast ha den på ljudlös i sovrummet – om det inte är så att jag använder den för ögonblicket, då jag t.ex. läser böcker i mobilen o.s.v. men då sätter jag oftast på flygplansläge för att slippa bli störd.
Tycker inte om att prata i telefon på min fritid då jag har ett telefonbaserat jobb, så jag pratar med folk hela dagarna. När jag är ledig undviker jag det helst. De enda jag egentligen pratar med är min mamma, och en av mina bästa vänner – dem träffar jag bara ett par gånger per år, så man får hålla kontakten på andra sätt. Men blir inte samtal mer än någon gång per vecka/varannan vecka ändå, tycker det räcker gott!
Låter superbra att ta en sak i taget! Har själv egentligen alltid varit fyrkantig och på så sätt setts som långsam och lite konstig av vänner och familj. Så jag försökte vara någon jag inte var, multitaskade och jobbade sena kvällar för att pressade in mina 10 förtroendetimmar som alla lärare ska göra varje vecka. Slutresultatet blev en utmattning.
Nu är jag tillbaka till mig själv igen, gör mina 35 timmar på jobbet, går hem och vilar, har en fritid som jag trivs med och hinner ha egna intressen och hinner med min familj. De 10 extra timmarna gör jag vid tillfällen när det behövs, en lördagförmiddag, några dagar på loven eller enstaka tillfällen på kvällen. Kanske stämmer det inte till 100 procent, men skulle tro det om jag också tar med alla tillfällen på t ex sommarlovet som jag besöker historiskt intressanta ställen för att sedan kunna använda information, nån liten souvenir jag köpt eller en bild jag tagit. Eller tillfällen jag sitter och funderar på lösningar för elever eller på hur jag ska lägga upp lektioner på bästa sätt. Har slutat skriva upp all tid, blev bara stressad och jobbar på att inte ta åt mig av kollegors påpekande att jag går hem “tidigt”, bara för att de orkar/kan/vill/känner att de måste göra all tid på skolan.
Skönt att vars fyrkantig och hålla på rutiner.
Om du inte klarar av att arbeta de timmar som din tjänst består av är väl lösningen att gå ner i tid, inte att på eget initiativ jobba mindre än vad du har betalt för?
Jag tycker du ska läsa Evelinas inlägg igen 🙂
Ja? Hon skriver själv att hon inte gör alla sina förtroendetimmar? Jag tror inte att hon är ensam om att göra så, men det är just den inställningen som gör att arbetsgivare inte vill tillåta hemarbete.
Jag tycker ändå att Christine har en poäng. Är kanske off topic men lärare ska jobba 45h/vecka som standard – sedan får de igen den tiden i form av extra lång sommarledighet. Skulle vara bättre för både elever och personal att istället korta sommarlovet något. Men lärarna (via deras fackförbund) vägrar ju detta. Då kan jag känna att det blir fel att enskilda lärare bestämmer sig för att de bara behöver jobba 35-timmar/vecka som standard (och gör lite extra då och då).
Fast jag tolkade Evelinas inlägg som att hon visst gör de 10 timmarna, men kanske inte på samma sätt som tidigare?
Har själv arbetat som lärare och har aldrig varit med om någon kollega som inte gjort sina timmar och mer därtill…
Jag är också lärare och jag tänker precis som du! Man har ju alltid öronen öppna för saker kring sina egna ämnen som kan lyfta undervisningen. Dessutom har väl många lärare en tendens att fundera på undervisningen och elever ett antal timmar per vecka. Det gör i alla fall jag! Det täcker de 10 timmarna med råge. Förtroendetiden är ju inte specificerad av den anledningen. Helt rätt tänkt av dig, kämpa på!
Hej! Jag har en ganska svår fråga. Anledningen att jag skriver till dig är för att du berättat att du varit utbränd. Min kollega mår inte bra. Hon har i perioder varit borta flera veckor i sträck. Tyvärr har det blivit så att ingen av oss andra vet hur vi ska vara tillsammans med henne. Ena stunden är hon glad, i nästa får vi utskällningar. Nu har det gått så långt att jag tycker det är skönt när hon är hemma och sjuk. Jag hör hur dumt det låter. Vill ju att hon ska ha det bra och jag bryr mig om henne. Men hon är arg, smäller i dörrar, skriker åt elever osv. Jag har börjat må riktigt dåligt över detta. Jag känner mig stressad. Sedan törs jag inte fråga, med rädsla att hon ska bli arg och skrika. Ge mig råd!
Kan du ta upp det med hennes chef/rektor? Går det att ordna avlastning på jobbet? Det låter ju som att hon har kontakt med arbetsplatshälsovården redan?
Tack för svar. Vet inte om hon får hjälp av arbetsgivaren. Vet faktiskt inte om jag törs ta upp det med rektor. Ansträngd organisation så det är tystnadskultur på jobbet.
Prata med chefen, och be att hen samtalar med kollegan och kopplar in företagshälsovården. Kram!
Åh tack! Jo, ska försöka. Men vill ju inte hamna i någon skotteld. Känns som om allt kommer gå åt skogen.
Ett sätt tänker jag är att prata med chefen utifrån omsorg om personen. Det är inte alltid lätt att se hur illa det är eller hur dåligt man mår när man är mitt i en jobbig period och då tänker jag det kan vara hjälpsamt att få frågor och omsorg från chef eller kollegor.
Jag har önskat att jag sagt något när kollegan hade det tufft och för mycket att göra vilket bidrog till utmattning. Så nu försöker jag iallafall säga något och ställa svåra frågor. Så gott jag kan…
Jag tycker absolut att du kan prata med hen utifrån att du ser att hen inte mår bra och att du bryr dig. Kollegor och elever mår knappast bra av att alla tassar på tå! Det är ju en arbetsmiljöfråga! Alla har rätt att må bra på sin arbetsplats!
Rektor måste absolut ta tag i problemet! Jag har själv jobbat som lärare i många år och vet att det är svårt att ta upp dessa problem men det går! Varmt lycka till!
Mina kollegor gjorde just det, gick till rektorn och berättade om sin oro för mig när de märkte att jag inte orkade längre. Jag är dem evigt tacksam! Jag fick stöttning från både min chef och företagshälsovården. Det var guld värt!
Va? Fattar inte.
Varför ska man svara för att förklara att man inte kan prata? Är det själva grejen med att inte svara.
Måste man ursäkta sig hela tiden?
Jag svarar när jag kan ge personen min tid för ett samtal. Annars ringer jag upp när det passar mig och hoppas det passar mottagaren också
Jag år nog så fyrkantig att jag inte ens förstod att det här var fyrkantigt… 😀
Men så undviker jag att prata i telefon överhuvudtaget också, så pass att jag misstänker att jag har någon form av telefonfobi.
(It’s Hip to be Square som Huey Lewis skulle ha sagt).
Tänkte också den låten😄
Håller med. Jag är “bara” 46 men känner mig som från stenåldern ibland. Jag har verkligen inte hängt med i tänket att man alltid måste svara bara för att man har telefonen tillgänglig? Kan sakna barndomens fasta telefon ibland, haha 😀
Helt rätt!
Jag har alltid ljudlöst på mobilen, den brummar lite, svarar aldrig på nummer jag inte känner igen. Avstår från att svara om jag inte vill/orkar/kan/har tid att prata. Skönt att ha släppt att ”jag måste svara”. Mycket bättre då att antingen ringa när jag har tiden, eller skicka ett sms ”såg att du ringde- kan inte prata nu, kan jag ringa i morgon?”
Funkar utmärkt för mig 😃
Så bra Clara att du tar bloggpaus ibland 👏👏
Jag förstår tanken, men jag skulle tyvärr bli sårad om nån sa åt mig att de hör att mina barn vill prata med mig och att vi ska sluta osv. För då skulle jag troligen aldrig kunna prata med en vän. Ensamhetskänslan man kan känna med barn med specialbehov skulle bli ännu större.
Fattar hur du menar. En liten stund att man pratar med sitt barn tycker jag folk får stå ut med. Jag brukar dock gå ut och gå när jag vill prata i telefon i fred. Kram från andra sidan internet!
Ja givetvis. Annars skulle man ju inte ha ett telefonsamtal under hela småbarnsåren. Men när det inte längre går att hålla ett samtal är det ju ren barmhärtighet att avrunda. Har alltid uppskattat när den jag pratar med märker att mina barn börjar bli less och behöver mig.
Heja dig! Hade tidigare en jobbarkompis som beskrev sig själv som “fyrkantig på ett härligt sätt”. Det har jag försökt ta till mig.
Kan ändå känna att det är helt galet att du ens tänker att ”man ska” svara för att säga att man inte har tid, eller att man bör smsa att man inte kan. Varför ska man jämnt och ständigt vara tillgänglig? Jag svarar inte när jag inte har tid eller lust och ringer tillbaka när det passar, och passar det den ja ringer då – så pratar vi.
Jag är drottning av multitasking men jag vet precis som du att saker och ting egentligen inte går fortare bara för att jag gör flera saker samtidigt…. Övar varje dag på att försöka fokusera på en sak i taget.
Det här är väldigt intressant. Jag är en sån som har ljudlös. Mycket för att jag har små barn och kan vara mitt i att lägga barnet på dagen eller byta en blöja osv. Min pappa har slutat ringa mig för “jag svarar ju ändå aldrig”. Varav jag sagt men du kan skriva och fråga mig när vi kan prata eller så kan jag ringa upp dig senare om du ringt? Nej, han har slutat ändå och säger bara, du svarar ändå inte. De gånger jag ringer upp honom är han alltid så glad att jag ringer så han vill ju prata.
Det här med telefonerna och om svara eller inte svara, får mig att tänka på någon stå-uppare. Minns tyvärr inte vem det var vilket jag tycker är tråkigt. Det var när mobiltelefonerna började bli vanliga och han jämförde lite med en elektronisk fotboja. Han sa: ”Det är inte så stor skillnad på att alltid kunna bli nådd och att aldrig få vara ifred”.
Jag svarar inte alltid när det ringer och aldrig på okänt nummer. Kollar upp numret och ringer upp vid behov. Blir heller inte förvånad om någon annan inte svarar när jag ringer. Det betyder ju helt enkelt att han eller hon är upptagen med något annat. Det finns ju både telefonsvarare och möjlighet att skicka ett sms. En kusin till mig brukar svara, mycket stressat, när hon kör bil: ”Jag kan inte prata nu jag måste koncentrera mig på trafiken!” Förstår inte varför hon svarar…
Älskar dessa reflekterande inlägg! Ger intressanta tankar och reflektioner även hos mig själv.😊👍
Jag är som du! Tror att det också är en generations grej kanske? Jag stör halvt ihjäl mig på att min mamma ALLTID svarar i sin telefon (vars ringsignal dessutom skär igenom atmosfären med sin höga volym), oavsett om vi just satt oss att äta tillsammans efter att ha kört 60 mil med tre barnbarn för att träffa henne t.ex… I min värld struntar man i att svara i ett sånt läge, eftersom man kan sätta telefonen på ljudlös och ringa upp vederbörande vid ett senare tillfälle. Men hon har ju levt större delen av sitt liv med en fast telefon där man fick sväva i evig ovisshet om vem det var som ringde om man missade att svara. (Gösta Ekmans Papphammar-sketch på detta tema är f.ö. fenomenal🤣)
Intressant. Jag (drygt 60) tänker istället att det gick ju inte att nå alla förr, det hände ofta att den jag ringde till inte svarade. Var troligtvis inte hemma eller stod med händerna i diskbaljan eller bröddegen. Det var ju bara att försöka lite senare. Nu är det ju lättare än någonsin att försöka igen.
Så sant! Detta ska jag ta upp med mamma tror jag bestämt 😅
Känner igen mig i din mamma. Jag svarar alltid och blir rätt irriterad på min dotter som inte gör det. Jag får öva på att inte svara tror jag.
Jag väntar gärna på blogginlägg. I övrigt så himla klokt och tänkvärt. Multitasking är värdelöst. Allt splittrat fokus gör att inget blir särskilt bra och inget går fort.
Jag tycker inte det är otrevligt att inte svara i telefon. Den som ringer vet ju ändå inte ens om jag har hört att det ringer. Jag växte upp med fast telefon och tycker inte det är ett dugg konstigt om folk inte kan svara i telefon. Har heller inte telefonen med mig hela tiden, särskilt inte hemma!
Man hör och läser om att många numera messar först för att fråga om det går bra att ringa, och att vissa till och med tycker det är ohövligt att inte messa först. Vi är alla olika men för mig låter det så märkligt…
Eller som många säger, att inte svara på okända nummer. Jag har fått en del mycket viktiga samtal på det viset. Det finns ju andra möjligheter än telefonförsäljare 🙂 Å andra sidan så drar jag mig inte heller för att lägga på i örat på en försäljare 😄 Men jag ringer inte upp okända nummer som jag har missat, är det viktigt får de försöka igen.
Jaha… långt svar om olika funderingar. Har suttit i bilen hela dagen på hemväg efter skidsemester, så jag är lite uttråkad. Fortfarande ett par timmar kvar.
Jag som tycker det är mentalt jobbigt att prata i telefon tycker det är jättefint när mina nära och kära messar och frågar om jag har möjlighet/ork att prata innan de ringer 🙂
Så bra. Så borde vi alla göra. Idag så rusar vi på i för högt tempo. Tänkte på det här att svara och göra massa saker samtidigt, inget blir bra. Vi hör inte allt under samtalet och det vi gör samtidigt blir många gånger slarvigt.
Tack för ditt inlägg. 🤗
Mina telefoner ringer väldigt sällan. Så det är oftast ett ickeproblem numera.
Men så har jag valt ett mindre socialt jobb än när jag jobbade på myndighet. Och dragit mig undan diverse sociala sammanhang.
På gränsen till trist.. saknar telefonbabbel..
Helt rätt, att göra en sak i taget är så mycket mer effektivt. Undrar varför man ändå på något vis inte fattar det utan ofta kör multitasking ändå?!🤔
Toppen att du kommit så långt i din personliga mognad att du kan sätta gränser utan att be om ursäkt först eller må dåligt‼️
Helt okej att inte svara i telefonen när man inte har tid. Nog är det bra med mobiltelefoner men tyvärr har det blivit lite så att man förväntas svara hela tiden eftersom folk tänker att man ändå har telefonen i närheten.
Men för oss som vuxit upp före mobiltelefonernas tid är det inget konstigt med att man inte alltid kan eller vill bli nådd.
Intressant det där med multitasking och hur hjärnan funkar. Jag pratar ofta med min bästa vän i telefon när jag städar eller lagar mat eller grejar i trädgården. Upplever inte alls att det går långsammare än om jag inte hade pratat i telefon. Tycker att sysslorna blir mycket roligare när jag kan vara social samtidigt. Medans min man blir stående helt passiv när han pratar i telefon och får inget gjort samtidigt. Funderar om det är skadligt för min hjärna att multitaska så eller om det verkar funka för mig?
Kära Sanna!
Det funkar för dig när du talar med din bästa vän. Ni är nöjda och belåtna. Fint! Däremot kanske det inte känns lika bra för alla andra. Nonchalant kan det upplevas. Att det man har att säga inte är så viktigt utan att det räcker med avsätta ett halvt öra. Hur viktig är man då som vän? Irriterande med slammer i bakgrunden, barn som pockar på mammas uppmärksamhet trettiofemtielva gånger, brus från kökskranen, t o m spolning i toaletten!! Nej tack, till sådana s k samtal. Bättre talas vid när man verkligen har tid. Har man inte tid, ja, då har man inte det. Kanske bättre inse att de långa samtalens tid från tonåren är förbi. Sitt högst mänskliga behov av att vara social får man försöka lösa på annat sätt. Att du, och faktiskt många med dig, är bekväma med denna sorts telefonkontakt, betyder inte att personer i andra ändan av luren är det. Artiga, omtänksamma och hänsynsfulla vill vi väl alla vara. Själv har jag olika telefonkultur beroende på vilka jag har kontakt med. Individanpassad är min metod inkl 0 telefonkontakt med de som är obekväma med att prata. Då skriver vi istället även om det tar längre tid, är krångligare med hög risk för missförstånd. Brevväxling med brevvänner påminner det om. OBS! Min adressbok är ansad och välskött, man får regelbundet värdera vilka kontakter man ska ha. Inte som skatan, samla urskiljningslöst på allt.
Stor igenkänning! Det är ofta som jag inte svara i telefon då jag inte vill sluta med det som jag gör just då. Men många gånger är det också för att jag inte orkar vara social. Gillar inte att alltid vara nåbar.
Gratulerar till en vidom rikare, känns nästan som lite mera frihet eller vad? I hemlighet så hoppas jag att vi en dag går tillbaka till fast telefoni. Och jag gör alltid bara en sak åt gången, är funtad så.
Men jag bryr mig inte om att få läsa blogginlägg varje dag! Jag bryr mig om dig. Mycket roligare när jag kan läsa mellan raderna att du mår bra. Det inspirerar!
Intressanta observationer och så kul att läsa folks olika syn på telefonen här i inlägget.
Jag har sådan otrolig respekt för andra människors liv och planläggning, att jag tycker det är på gränsen till ohövligt när folk ringer ”bara för att snacka” om de inte har skrivit innan och frågat om personen har tid. Telefonen anser jag att man endast bör ringa på oförberett när det är bråttom och en person kanske inte svarar tillräckligt snabbt på ett sms. Oftast har jag ljudet på för att kunna svara om det är kris på jobb/skola eller liknande. Vill man prata med folk anser jag att man får skriva ett sms och fråga när personen har tid. Men kan se att jag är lite ensam om att vara såhär hård gentemot emot telefonsamtal 😅
Nejdå, här är en till 🙂
Det är otroligt irriterande när folk svarar i telefon trots att dom egentligen inte har tid att prata!! Tänker på en av karaktärerna i Love actually som, oavsett situation, på ett helt bisarrt sätt svarar i telefon och bara “No, I’m not busy, fire away!”. Och visst, det är hennes bror som verkar ha det väldigt svårt som ringer, men ändå.
Vad jag älskar fyrkantighet mer och mer. Jag har flängt runt hela livet, jobbat sent och verkligen försökt göra allt och lite till. Jag var sjukskriven länge för en svår utmattning och var i början sängliggande i veckor innan jag ens kunde gå. Tack för att du tar upp detta viktiga ämne. Många säger att de inte skulle ringa mig vid en nödsituation eftersom jag ändå aldrig svarar i telefon. Men de vet inte heller att jag alltid gjort det innan, även mitt på natten i rädsla för att missa något viktigt. Det kommer sig av att min bror var med om en svår bilolycka när jag tonåring och ingen hade på sin mobil på natten och den fasta var utdragen, så akutpersonalen fick bara tag i mig när jag väl klev upp på morgonen. Jag vågade inte stänga av den efter det traumatiska samtalet till en 17åring. Men man lär sig. Oj, det blev allvarligare än jag tänkt mig! Jag kan avsluta med att jag även likt en moraltant brukar försöka ge onda ögat till människor som går runt i affären och har högtalare på så alla måste höra deras samtal.
Jag blir faktiskt väldigt irriterad på folk som inte svarar. Jag ringer väldigt sällan andra privatpersoner dock men skickar sms. Så nedan kommentar gäller framför allt sms.
Jag är ledare inom barnens idrott och har rätt mycket kontakter med andra föräldrar, ledare, ungdomar osv. Och om alla ska ta ett dygn på sig att svara på ett sms så blir allting oerhört trögjobbat. Det är ju ganska mycket planering osv som man måste stämma av med andra.
Ringer det i min telefon så svarar jag (om jag inte är upptagen med något förstås), oavsett okänt nummer. Självklart, varför skulle jag inte. Det är rätt ofta en ledare eller förälder till något barn i laget. Förstår inte vilka hemska läskigheter folk tror ska hända om man svarar på ett okänt nummer… Är det någon gång en säljare säger jag tack men nej tack. Har jag inte tid att svara brukar jag skicka ett sms och fråga om jag ska ringa senare.
Och jag svarar snabbt och enkelt när någon hör av sig med en fråga. Självklart inte mitt i familjemiddagen eller under ett möte på jobbet osv men lite snabbt mellan olika saker.
Många meddelanden skickas ju via whatsapp numera och man ser ju när mottagaren läst det och när det då tar många timmar innan man får svar på en uttrycklig fråga blir man rätt less. Den personen slösar ju med min tid, tid som jag ideellt lägger på hens barn…
Hatar telefonsamtal. Det går bra med folk som jag känner och kan läsa av. Men jobbrelaterade telefonsamtal med okända är hemskt. Det går inte att läsa av andra människor på bara rösten. Tacksam för utvecklingen med samtal där man kan ringa med bild. Så mycket lättare.
Jag har blev också väldigt fyrkantig för flera år sedan och svarar inte om jag inte kan prata. Men det är inte så accepterat har jag märkt. Får många gliringar för det. Sedan finns det vissa uppgifter när det underlättar att prata i telefon samtidigt. Till exempel när man ska vika tvättberg.
“flytande, spontan och impulsiv” beskriver du dig själv som, Clara. Det kan vara en gudagåva, men ibland är det även motsatsen. Att vara kreativ och driva eget företag har sina sidor på gott och ont. Man måste själv reglera sin tid och sitt arbete. När man förvärvsarbetar utanför hemmet sköter detta sig själv. Om inte
annat så av nödtvång. Annars får man i värsta fall sparken! Tänk dig anlända till
jobbet ” hel, ren och nykter” vilket arbetsgivaren förväntar sig av dig. Då kan du
inte slarva med sömnen, starta projekt sent på kvällen, jaga upp dig till den
milda grad, så att du inte faller i sömn
förrän efter midnatt. Om du hade haft
ansvar för dina passagerare, patienter, klienter etc, hur tror du det hade avlöpt? Betänkligt darrig på ratten kl 4.15, på spakarna i cockpit vid take off 7.45 eller på skalpellen kl 8. 00, sluddrig framställning i rätten när du försvarar
din klient kl 9 …
Du är inte alls fyrkantig utan normalt riktigt klok och förståndig 😊 Bara det att du fick göra många misstag innan, smärtsamma, men så lärorika! Gläds mycket med dig att du nu inser hur man måste göra för att kunna sköta sitt jobb och samtidigt må bra. Spelar ingen roll om man arbetar åt sig själv eller åt andra. Fasta rutiner och något slags reglage underlättar.
Intressant diskussion. Jag och mina prästkollegor får ofta jaga anhöriga/dopföräldrar/vigselpar på telefon, mail och SMS för att överhuvud taget få tag på folk och kunna boka tid för att träffas. Många gånger får vi inte kontakt alls, och då möts vi istället av människor som är arga på oss för att vi inte har hört av oss i god tid…… när vi har försökt allt vi kan för att nå de personer vi behöver få kontakt med. Jag har tvingats åka hem till människor dagar innan en kyrklig handling för att få tag på dem, och hoppats att de ska vara hemma så att vi kan planera. Men de svarar inte på okända nummer, och vi ringer från ett för dem okänt nummer. Efter några samtal från samma nummer kan man kanske ringa upp, för det kan vara något viktigt!
Bara en aspekt av att inte svara i telefonen
Det är ju precis så jag känner – att jag verkligen inte förstår varför folk inte svarar på okända nummer. Det kan vara sjukvården, skolan, ett företag jag beställt något ifrån, en myndighet, allt möjligt. eller bara en annan förälder i klassen, föreningen osv. Helt obegripligt att inte svara när någon väl tagit sig tid att leta rätt på ens nummer och ringa.
Jag är genuint intresserad av det här fenomenet. Är det någon man absolut inte vill prata med är det väl bara att dra till med en nödlögn och säga ”jag sitter väldigt dåligt till och kan inte pratat: kan jag ringa senare/kan du återkomma imorgon/jag kan redan nu säga att jag inte är intresserad av att byta abonnemang.” Det gör jag hela tiden.
Numera verkar många företag/myndigheter ha som rutin att skicka sms ”jag heter xx och ringer från xx och har försökt nå dig ang xx, vänligen ring tillbaka” och det är ju smart men det är väl inte alltid praktiskt möjligt. Som privatperson gör jag oftast samma sak om jag inte får svar, men att enbart skicka sms istället för att ringa känns för mig som en långsammare väg, särskilt om det brådskar. Folk läser inte alltid sms, har inte sina aviseringar på osv så någonstans inbillar jag mig att samtal är effektivare – men det kanske inte är så längre.
Jag håller helt med dig H. Jag ringer alltid som första alternativ. Får jag inget svar skickar jag ett SMS eller talar in ett meddelande (men många lyssnar inte av dessa heller….). Trots det kan det ta väldigt lång tid innan jag får ett svar. Om jag ens får ett svar.
Vi får ofta skicka brev med snigelposten för att få tag på människor.
Kan jag inte prata just då säger jag det, och ber att få återkomma när jag har bättre med tid / kan prata ostört.
För mig är samtalet betydligt effektivare när det gäller kommunikation. SMS tar tid, och det är mycket lättare att feltolka saker och ting. Saker som tar flera meddelanden tar ofta mindre än en minuts telefonsamtal.