Häxan Surtant i farten igen. Här kommer en lista med riktigt tradiga skrivstilar som förtjänar en offentlig åthutning. I alla fall när de används av människor som har som yrke att skriva och uttrycka sig i text.

  • För mycket skojsiga småord som alla använder just nu. Kvack! Jajjebus! Serri! Var rolig på riktigt eller låt bli.
  • Att skriva allting som frågor fast det inte är en fråga utan egentligen menat som ett påstående. Kanske är det så att man aldrig blir bättre än nu? Kan det vara så att det här är meningen med livet? Är detta peak vinter? Är det här Stockholms bästa bistro? SLUTA SKRIVA FRÅGOR! Det blir ju bara blaj och snömos av hela texten. Debilt dilleri!
  • Onödiga upprepningar. Tårta på tårta är ju en rimlig tautologi. Men en onödig och dålig upprepning är när man säger samma sak flera meningar i rad. Typ “Jag älskar att leka med mina barn. Att busa med barnen är verkligen det roligaste som finns”. Eller ännu värre “Det blir ju bara blaj och snömos av hela texten. Debilt dilleri!” Blaj och snömos och debilt dilleri är i princip samma sak. Tröttsamt av mig att fläska på med alltihop.
  • Krångliga meningar som egentligen inte betyder något. “Jag övar på att bli skarpsinnigare i utrymmet mellan pålitlighet och innovation”. Vad betyder det ens? En poetisk text är en poetisk text och det är förstås fine. Men en text som ska avhandla någonting mer vardagligt och handfast måste vara begriplig. En gång skrev jag en bokrecension på bloggen som var helt obegriplig för alla utom mig själv. Skäms fortfarande. Försökte hitta igen den nu för att visa, men tror eventuellt att jag skrev om den för att det blev pinsamt. Men jag minns så väl den berusande känslan av att vara speciell och smart och svårt formulerad. Men om jag skriver för att läsas så är det väl inte lyckat om det bara är jag som förstår vad jag menar? Det är lite samma sak som folk som uppträder och sjunger med stängda ögon för att de tror att det förmedlar inlevelse. Det är tvärtom. Sjung med öppna ögon och möt folks blick. Och skriv så att folk begriper!
  • Begreppet tryggt. Inser att det i oroliga tider finns ett sug efter trygghet. Men jag ryser ner i svanskotan om jag måste höra ordet devalveras mer. “Finns det något tryggare än overnight oats med mandelmjölk och vanilj? ” Ja, fred och ett tak över huvudet, vill jag ryta.
  • Ordet orimligt. Orimligt gott, orimligt trevligt, orimligt härligt. Nu är det dags att förpassa det uttrycket till historien, eller hur? Förslag på mustiga ersättningsord: Förnuftsvidrigt gott, barockt trevligt, horribelt härligt!

Fler exempel på överanvända uttryck som måste skrotas