Ett skifte i mitt tänkande som kommit senaste åren – det är att min kropp hela tiden kommunicerar med mig och väntar på att bli hörd! Den försöker berätta för mig vad den behöver och mitt jobb är att lyssna och tolka. För när jag inte lyssnar på de initiala små varningarna så blir de högre och högre. Som ett barn som försöker få sin förälders uppmärksamhet.
Jag förstod det här med kroppen efter min utmattning, när Erica och jag skrev Hjälp, jag är utmattad. För då intervjuade jag experter och pratade med andra drabbade vars kroppar tydligt larmat kring deras stressnivåer. Huvudvärk, tryck över bröstet, smärta i leder. Sömnlöshet eller djup sömn som ändå inte gav återhämtning. Rastlöshet, utslag och krypningar. Kroppen hade larmat och signalerat men istället för att lyssna tog man en alvedon och jobbade vidare. Till slut stängde kroppen ner helt, som ett sista desperat försök. Plötsligt gick det inte att komma ur sängen.
Jag började förstå det här med kroppens kommunikation efter utmattningen. Men det var först efter att jag börjat träna regelbundet som det blev helt verkligt för mig. För nu lever jag i hela min kropp på ett sätt jag inte gjort tidigare. Jag tar den i bruk och bekantar mig med den när jag utmanar mig själv fysiskt. Jag känner hur motion ger lugn både till kropp och själ. Jag är medveten om hur mina fötter känns efter att ha gått långt och hur det stramar i bröstryggen av träningsvärk. Men också hur det värker när jag inte tränat på länge. Hur det känns som cement mellan skulderbladen och hur fogarna genast smärtar. Jag upptäcker snabbare en annalkande förkylning och mensens diffusa molande har blivit något mer verkligt, som dock lindras av träning. Jag märker också hur sömnbrist påverkar mina träningsresultat och hur sötsuget ökar när jag suttit stilla för mycket.
Jag märker en tydligare skillnad på årstider också. Min kropp fullkomligt SKRIKER efter kolhydrater och fett i november och december. Mörkret får den att gå in i något slags nödläge när den vill lagra in kalorier. Men mitt jobb är inte att ge efter helt och äta vad som helst. Däremot varierar jag maten så att kroppen ska känna sig trygg med att den får vad den behöver. Jag äter varm mat som är generöst kryddad. Jag väljer välbekanta smaker från barndomen och lägger till fler mellanmål och fler heta drycker. Men även om det är precis lika kallt och mörkt i januari så känns det genast annorlunda. För då har min kropp hunnit ställa om sig. Sötsuget är lägre och med ljuset som sakta återvänder vill min kropp vill ha kalla smoothies, grönsaker och lättare rätter igen. Och det ger jag den med glädje.
Det är väldigt spännande att börja se kroppen som en vän att lära känna och vara nyfiken på. Inte en fiende eller ett jobbigt bihang. Jag vill ju leva i samklang med mig själv – inte i opposition.
19 svar
Att lyssna på kroppen är bannemig ett dilemma… Men som du skriver så är ju just tecknen på stress så himla viktiga att ge akt på. Jag tror att man blir lite permanent “förstörd” när det kommer till stresstålighet efter en utmattning, i alla fall blev jag det. Fast det kanske är bra för nu vet jag precis vid vilka symtom jag måste sätta stopp, något jag inte fattade alls innan utmattningen.
Själv upplever jag att min kropp mår allra bäst med styrketräning och löpning, men framförallt extremt fasta rutiner med i stort sett samma mat varje dag, året runt. Helgerna blir oftast undantag, men försöker att begränsa kostmässiga utsvävningar till lördagar. Funkar förvånansvärt bra.
Intressant det där med vad kroppen vill ha att äta. Jag känner min kropp i relation till träning osv. sen alltid. Jag märker när jag har sömnbrist och sen jag kämpade med att bli gravid, var det och födde barn känner jag också igen signaler kopplat till det. Men vid min kropp vill ha för mat och hur jag påverkar sötsug på ett bra sätt osv. har jag ganska dålig koll på tror jag.
Kan verkligen relatera till detta 🙂 Att lyssna till kroppens signaler är inte alltid lätt, men när man faktiskt tar sig tid och gör det är det så tydligt på något vis. Efter min cancerdiagnos och behandlingar som följde har min återhämtning handlat om både det fysiska och det mentala, och jag kan känna igen mycket från hur personer som återhämtar sig från utbrändhet upplever det. Jag har konstaterat att samspelet däremellan är oerhört viktigt, både vad gäller kost, träning och välbefinnande 🙂
Jag har precis börjat inse detsamma, att tiden efter cancern på många sätt liknar en utbrändhet och jag verkar inte lyckas komma tillbaka till hur det var innan. Men ska jobba vidare på de viktiga rutinerna och tänka på aktivitetsbalansen!
Att du börjat lyssna på din kropp låter bra. Här är ett tips. Jag har lånat boken MOSLEYSN 30 BÄSTA HÄLSOTIPS små saker som får stor betydelse. Jag har kommit till DJUPA ANDETAG. “Att andas långsamt är ett otroligt kraftfullt sätt att lugna sig själv” säger Ian Robertson, professor emiritas i psykologi och en av de ledande experterna inom vetenskap om välbefinnande. Enligt honom kan man nå fantastiska resultat bara genom att andas långsamt och kontrollerat ett par minuter varje dag. Långsammare puls, sänkt blodtryck, minskade stressnivåer, lindra smärta och även bekämpa ångest är bara nåra exempel. Flera andra tips i boken är tänkvärda.
För de som gillar Michael Mosley så har han också en podd via BBC Radio där han intervjuar experter och låter dem dela med sig av sina tips. “Just one thing” heter den, senaste avsnittet handlar om varför man ska hålla på med trädgårdsarbete… 🙂
Jag kommer just in efter att ha jobbat 45 minuter i trädgården. Känns jätteskönt! Jag behöver inget gym.
Min första tanke då jag läste detta var hur skönt det är att göra saker tillsammans med kroppen. Samarbeta istället för att kroppen bara ska hänga med. Koppla bort hur den ser ut och uppfattas både av någon annan och av mig själv.
Kroppen kan bestiga berg och föda barn (och många andra värdefulla saker som förgyller just mitt liv). Den måste tas om hand för att vara så fantastisk, det är en stor utmaning på många sätt som jag skulle kunna fördjupa mig mycket i efter sjukdomar och utmattning, men det är också så fint att påminna sig om hur starka våra kroppar ändå är!
Vi har olika förutsättningar och kroppar men alla kroppar ÄR fantastiska på sina sätt!
Det är så sant. Fint skrivet av dig.
Med både ätstörningar och utmattning i historien har det varit en befrielse att hitta tillbaka till det som jag tänker var barndomens sätt att hantera kroppen. Det är kanske därför jag idag mår så mycket bättre? Från att 24/7 ha motarbetat i princip alla fysiska signaler har jag hittat tillbaka till något slags “barnets urspråk”. Jag är trött = jag behöver vila, jag är hungrig = jag behöver äta, jag är sugen = mamma (dvs mitt logiska jag) får ta beslut om det är på plats att stoppa i mig något och vad isåfall, jag är glad = tillåt mig själv att vara glad, jag är ledsen eller besviken = gå till trygg medmänniska för att tanka osv.
Åh vilken bra kommentar och så bra sätt att hantera kroppens och själens signaler.
Jag var nyfiken och vän med min kropp tills klimakteriet trampade in med buller och bång – då ställdes det mesta på ända…
Jag genomförde årets Vasalopp ensam på över 12 timmar och 20 minuter och här om dagen sprang jag i skogen utan klocka, så långt som kroppen ville och kom sedan hem lycklig i både själ och hjärta, förvånad över att det hade gått nästan 2 timmar. Är så djupt tacksam för att jag kan efter en del operationer.
Så underbart befriande! Förstår dig precis!
Jag har faktiskt svårt att förstå hur det kan vara svårt att lyssna på kroppens signaler. Precis som att jag känner att jag är hungrig, trött eller behöver gå på toa så känner jag ju om jag är stressad, mår dåligt, har ångest eller så. Och då vilar jag, tar en promenad, försöker strukturera upp de arbetsuppgifter jag har, pratar och ventilerar mina känslor och försöker sätta ord på hur det känns osv. Så har jag alltid gjort. Utan att ha gått i någon terapi för det. Varför skulle det vara svårare?
tror många av oss tränar bort det. Särskilt när vi blir mammor. Då får man döva sina egna signaler för att prioritera barnets. Den ska ha mat först, den är pigg när man själv vill sova, den behöver bytas på innan man själv hinner gå på toa etc. Att bli vuxen är också att KUNNA ignorera sina egna signaler i viss utsträckning. Tex gå upp och jobba fast man är småförkyld eller laga mat till alla fast man har huvudvärk. Förmågan att kunna ignorera sina signaler är en viktig tillgång. Men får inte gå till överdrift
Tror att det har mycket att göra med ens bakgrund- har föräldrar tillåtit sig själva ta hand om sig? Eller så kanske man växt upp i ett hem där man utvecklat medberoende – dina egna behov har hamnat i sista hand. Låter som att det varit självklart för dej att ta hand om dej; bara till att gratulera. Men för många av oss är det något man får öva upp.
Jag skulle behöva lite hjälp med att lyssna på och försonas med kroppen samtidigt som jag Viktväktar. Jag har en del att gå ner (20 till normalbmi, 8-10 till min trivselvikt), men det känns inte som att kroppens signaler och jag (i den mån vi är olika saker) drar åt samma håll. Hur kan jag fortsätta vara nyfiken på, glad och sams med kroppen när jag också ignorerar vad den ropar på och vill förändra den?
Jag är dock en mästare på att intala mig att jag behöver vila, godis osv. framför träning, nyttigare kost osv. Då intalar jag mig att det är kroppens signal. Antar att det är den biologiska människan inom mig som faller för snabba kolhydrater vilket krockar med vårt moderna samhälles stillasittande livsstil och utbudet av ständiga godsaker. När jag lyssnar på kroppen tittar alltså ursprungsmänniskan fram. Då blir det ändå en ständig kamp så som jag uppfattar det vilket är tröttsamt. Kanske en del av oss har olika fallenhet för beroende på gennivå och impulskontroll också som ytterligare en del i det hela. Dessutom händer ju saker i livet som kan omkullkasta både goda rutiner och möjligheten att lyssna inåt. Regelbundna långsiktiga rutiner underlättar annars helt klart. Tack för ett bra inlägg!