Nu gör vi om arbetsfördelningen här hemma igen. Jag ska laga lite mer vardagsmiddag, medan Jakob övertar några av mina sysslor. För att få inspiration gick jag tillbaka till det här inlägget från 2021 – när vi på bloggen hjälptes åt med vardagsmaten. Vet inte varför riktigt, men jag blev rörd när jag läste. Alla generösa tips och kommentarer. Små inblickar i andra familjer och hem som kämpar på med samma som vi.
Jag fick några uppslag och tips därifrån som jag tänker testa. Bland annat på en god sötpotatissoppa och Mexikanskt ris. Lät barnkompatibelt! Och en dag i veckan ska jag i alla fall göra spagetti och en köttfärsås av sojafärs. Då gör jag dubbel sats av såsen så att den några dagar senare bli basen till en tacogratäng/köttfärsgratäng med potatis eller en tacosoppa av något slag. Två barnvänliga rätter i en smäll! Kan för övrigt tipsa om att sojafärs mår bra av en påse Fajita-kryddmix från tacohyllan. Ger såsen ett djup och en mustighet som den inte får annars. Säkert alla E-nummers förtjänst.
Det kommer förstås göras soppor av olika slag och en matig sallad någon dag. Men sedan fastnade jag på fiskrätterna. Jag måste erkänna att vi kämpar för att få till det här med fisken i familjen. Ingen är stormförtjust i fisk och utmaningen är att hitta recept som både barn och vuxna kan gilla. Med fisk som blir god! Så nu tänkte jag be er som läser om hjälp med de bästa recepten. Särskilt på vit fisk, vilket jag tycker är extra utmanande. Hur lagar ni fisk? Vilka recept är goda? Vad gillar barnen?
Bjuder i gengäld på ett fiskrecept som mina barn gillar – nämligen norska fiskekakor. Inte det mest snabblagade – men milt och gott!

163 svar
Hej,
Ica har ett gott recept som heter ”fiskgratäng till vardags”. Snabblagad och god. Överlag med alla icas recept så rekommenderar jag att man kryddar på med mer örter, citron och salt.
Ha en fin dag!
Tips ett: om ni inte gillar fisk så mycket så ät främst fet fisk när ni äter det om det är hälsofördelarna ni vill åt:) Det är ju främst den som vi behöver, den vita kan enklare ersättas av vegrätter som ni ju redan äter mycket av.
På lax är dessa säkra kort här:
Sojastekt lax (tärna i 2cm stora tärningar, lägg i japansk soja i typ 10 minuter, häll av sojan och blanda i svarta sesamfrön. Stek sedan på lagom värme. Vi äter med ris och någon kall sås (lime, fisksås, mango, creme fraiche, sallatslök) eller till en kall nudelsallad (glasnudlar, nouc cham, de grönsaker vi har hemma)
Fiskburgare med mangosalsa (recept från arla) är toppen. Antingen som burgare eller som tillbehör till typ matvete, ris, bulgur.
Poke bowl är alltid en favorit och om man jobbar hemma så man kan laga riset under dagen så är det ju sjukt snabb mat. Marinerar laxen i soja, chili och svarta sesamfrön. Sushiris, och alla väljer vilka strimlade grönsaker de vill ha (mango, spetskål, gurka, edamame, picklad rättika och gurka tex) samt majo med någon chili typ shiracha eller gochugaru
Vi är sämre på vit fisk här med. Men panerad med hemmagjort remoulad går alltid hem. Själv älskar jag tork i äggsås så det ska jag försöka lära familjen
Älskar poke bowls! Jag gjorde en variant med apelsinmarinerad lax, ris, mango,gurka, srirachamajo och vitlöksfräst broccoli. Ungarna älskade det! Oväntat!
Min fina svärmor brukade laga ett fantastiskt gott medelhavsrecept på vit fisk. Hon brukade laga fisken hel i ugn sedan hällde hon på en kall sås gjord på olivolja, några färskpressade citroner och massor av klippt färsk persilja. Salt efter smak och tycke. Detta blir otroligt gott! Jag är inte någon stor fiskätare men detta var ett underbart gott recept.
Rimmad torsk och grillad lax gillar hela familjen.
Testade förra veckan min favoritmat att laga när barnen var små. De som skulle äta den här gången var barnbarnen och som pensionär har jag oceaner av tid vilket inte var fallet för trettio år sedan. Så nu blev det med riktigt potatismos. Och annan vit fisk än torsk. Som var billigare förr. Men barnbarnen åt. Så här jäktade jag fram middag för 30 år sedan.
Skvätt olja i botten på en gratängform, lägg i fryst fiskblock med salt och peppar in i ugnen som sätts på 175 grader. Hårdkokta ägg i en kastrull och gör vit bechamelsås i annan. Koka upp vatten och i med potatismospulver samt ett rått ägg.
Ut med gratängformen, klafsa potatismoset runt kanten. In igen. Skala ägget, kör två gånger i äggskivaren, ner i såsen, smaka av finns dill eller annan krydda, i med det. Ut med gratängen igen. På med såsen. In igen. Klart när såsen fått lite färg. Brukade fixa allt på 30 minuter inklusive duka. Och ungarna åt.
Min favorit! Det är alltid min man som lagar den här rätten och han gör den med ”riktigt” potatismos och nån form av vitvinsås istället för bechamel. Så gott!
Åh detta ska jag testa! Perfekt när man inte ens behöver komma ihåg att ta ut fisken innan för att tina!!
Fisk a´la Madame Junod från Annas kokbok. I princip noll arbetsinsats men gott som på finrestaurang.
400-500 gram vit fisk direkt från frysen
3 dl mellangrädde
1,5 tsk herbamare örtsalt
Lägg den djupfrysta fisken i en form. Den ska ligga lite trångt.
Häll grädden runt om men inte på fisken.
Strö på örtsaltet och skjuts in i ugnen. 200-225 grader i cirka 40- 50 minuter innan den är klar. Behöver inte ösas. Servera med potatis eller kanske pressad potatis. och ärtor eller så.
Smaklig spis!
Anna levererar igen!
Hon har också ett liknande recept med saffran och dragon. Också gott! (i Annas Mat)
exakt det jag tänkte tipsa om! Alltid varit en favorit här hemma, hos hela familjen
Tänkte också tipsa om det, åt det igår senast 😅
Förlåt om jag hädar/kapar, men… fick mig att komma ihåg min favvo när jag precis flyttat hemifrån, ganska många decennier sen… låt fantasin njuta av – Festligt fiskblock 🎉
Otinat i ugnsform, bre på champinjonkräm från en liten konservburk 🙈🙈🙈, toppa med KAVIAR – det var lyxx det! Lägg till några väninnor o ett par glas vitt och ha en underbar, fnittrig förfest 😄
Precis det jag tänkte föreslå – och det går lika bra med hel- och havregrädde.
Detta är vår veckofavvo här med: Herbamarefisk! Fast vi kör 2 fiskblock, 5dl vispgrädde (plus vatten om 5dl inte räcker för att täcka fisken, beror på form) ohemula mängder herbamare (2- 4 msk?), och sen: broccoli och morot i grädden! Det ÄR så gott. Antingen med ris, matvete eller potatis.
Bonus: 2-åringen leker att han fiskar här hemma. Han får upp abborre, makrill, gädda, mört och massa annat… och en dag fick han upp en ”happy-marley”-fisk…… Vad sa ungen?? Det tog oss 4 veckor innan min sambo tillslut knäckte koden: han säger herbamarefisk!! 🤣
Jag tycker också det är svårt, mina barn äter tyvärr inget med chili/ingefära så allt sånt som är lite roligt går bort. En mkt enkel fiskgratäng med creme fraiche brukar de dock äta, och jag gillar den också! Snabblagad är den också! Vi brukar ha potatismoset för sig och inte i formen.
https://www.coop.se/recept/fiskgratang-med-dill-och-citronsas/
Fiskgratäng är perfekt med vit fisk, typ sejfilé i frysblock (billigare än torsk också). Sås på matlagningsgrädde, lite redning, dijonsenap, torkad dragon och lite riven ost. Kanske fiskbuljong och så salt och peppar. KOm ihåg att såsen måste smaka mycket för fisken tar en del av smaken sen. Lägg fisken i ugns form, slå över såsen du bara kokat upp och in i ugnen tills fisken är klar. Vi äter den med kokt fryst broccoli och potatis.
Fiskpinnar är ju vit fisk! Gott med kall dillsås eller ännu hellre reumoladsås. Kan också användas som protein till fisktacos!
Jag gör en lite asiatisk fiskgryta med vit fisk ungefär så här, min 3 åring örter den också men brukar dra i mer på alla smaker om bara vuxna ska äta än när den ska vara till barn, har tyvärr inga mått men tänker att du Clara är ju bra på att laga mat och kanske/säkert kan höfta ihop på den här förklaringen!
Stek strimlad purjolök, vitlök och grönsaker typ paprika, broccoli, kanske squash, kanske fryst wok mix. När det är lite glansigt så ha på kokosmjölk och he i fisk eller grönsaksbuljong.
Riv i färsk ingefära efter smak (ganska mkt skulle jag föreslå).
Smaka av med lite sesamolja, kanske fisksås, kanske japansk soya, kanske lime.
Sist ha i vit tärnad fisk som bara får vara med tills färdig. Jag brukar alltid salta den innan den ska ner i en gryta annars tycker jag att det är svårt att få den salt nog, vit fisk behöver ju en del tycker jag.
Serveras med ris.
Funkar också att frysas tycker jag!
Kan varieras beroende på vad man är sugen på/har hemma.
Andra förslag: fisktacos, Coop har ett recept på fiskpinne wraps med äppelsalsa till som är oväntat gott.
Min italienska svärmor ungssteker vit fisk med mycket citron och örter, alternativt tomat, kapris och oliver. Tycker det är ett trevligt alternativ de gräddiga anrättningar jag växte upp med. Här är ett recept som kanske kan funka som inspiration: https://www.koket.se/torsk-fran-ligurien-med-kapris-och-oliver
Sen vill jag slå ett slag för den svenskfranska fisksoppan med apelsin och saffran från Annas mat. Här finns receptet: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/svenskfransk-fisksoppa/
Önskar ALLTID den när jag hälsar på hemma hos min mamma. Festlig men ändå ganska snabblagad mat.
När jag var au-pair och hade kombon av att vara 20 år med begränsad matlagningserfarenhet, hantera en kinkig 6-åring och en mamma som absolut ville att jag skulle få i barnen fisk så var min goto ”laxstroganoff”. Fungerar dock mycket sämre med torsk eller annan vit fisk.
Fiskbiffar (fiskekakor) är väl ingen omständlig rätt. Tvärtom jämfört med att stå och dubbelpanera fiskfiléer. Det är ju bara att köra ner det tinade fiskpaketet i mixer och blanda enligt recept vad det nu kan vara: potatis, ägg?, mjöl, salt, peppar…men jag fick ett recept av en arbetskamrat från hennes mamma. Hon mixade också i ett paket bacon och biffarna slank ner utan protest hos dem. Faktiskt gott! Fisk i alla former har f.ö. inte varit något problem bland mina 6 barn, men de har då också fått det minst två gånger i veckan sedan de började med fast föda. Nu är de vuxna och har egna barnbarn och jag hoppas något finns kvar av traditionen. I mitt hem är det fortfarande fisk på menyn på tisdagar och fredagar (det senare i gammal hederlig katolsk tradition!) Glad Påsk vad det lider!
Detta recept från Ica, lagade bara häromdagen! Jättegott! Använde purjo i stället för gul lök och öste på lite med den och tog hälften fänkål mot receptet. Mer curry än det står. Så smidigt att låta torskfilén gå klart i ugnen i stället för att koka i såsen och vattna sig. Jag serverade med ris och kokt färsk broccoli.
Och så receptet… https://www.ica.se/recept/torsk-med-apple-och-currysas-718601/
Hej,
jag har ett toppentips som mina barn gillat genom alla olika åldrar. Det var med i Coop Mer Smak som en rätt som barn kan laga själva.
Jag brukade ta hälften kokosmjölk och hälften grädde och c:a hälften av currypastan pga inte få för mycket smak av varken kokos eller hetta. Idag när de är jättestora funkar receptet som det är 🙂 Den andra hälften av kokosmjölken frös jag helt enkelt in och använde nästa gång. Jag har också använt blomkål, morotsstavar som grönsaker. Jag kokade alltid grönsakerna lite innan så de inte var så himla hårda/okokta efter att fisken var klar. Jag kan verkligen också rekommendera att servera med pressad potatis.
Lax med röd curry från Coop Mer Smak
https://www.coop.se/recept/lax-med-rod-curry/
Här på sid 45 finns en finfin bildbeskrivning hur en lagar receptet ovan 🙂
Funkar toppen med frysta laxbitar också.
https://www.coop.se/globalassets/mer-smaks-bloggen/mersmak8.pdf
Mitt bästa (och superenkla) recept för vit fisk (2-3 pers):
Lägg fisken i en ugnsform, salta och peppra.
Koka upp en burk creme fraiche och lite matlagningsgrädde och smula ner en fiskbuljongtärning. Smaka av med salt, peppar och citronsaft efter behag. Ha i lite hackad dill och gräslök. Häll såsen över och bredvid fisken och in i ugnen, 200 (har varmluft) i cirka 15 min eller tills fisken är färdig.
Jättelätt, jättegott och brukar gillas av alla barn!
Denna väldigt enkla och goda rätt gör vi ofta. Gillas av både barn och vuxna.
En annan favorit här hemma är ICAs recept på Enkel fisk- och skaldjursgryta, https://www.ica.se/recept/enkel-fisk-och-skaldjursgryta-712216/.
Mitt tips är ”lax med något gott ovanpå”, till exempel sweet chili-sås och pumpafrön/röd pesto och hackade cashewnötter/teriyakisås och svarta sesamfrön/smaksatt färskost och solrosfrön. Något krämig och något knaprigt. Riktig snabbmat med något gryn (ris/bulgur/quinoa) och grönsaker (kokt broccoli, morotsstavar, grönsallad eller vad barnen nu gillar) till.
Laxsida på låg värme i ugnen, med citron, rökt salt, peppar å vad man annars vill ha. Folie över för saftighetens skull (men inte i kontakt med maten eftersom citron och aluminium inte är någon hälsohöjare). (Pressad) potatis till.
Blir det bara lite lax över gör jag potatisbullar med laxsmaksättning av resterna.
Blir det mer över gör jag friterade fiskbollar av resten. (Funkar bra med annan fisk också) Lika delar kokt potatis och fisk (behöver inte vara tillagad innan) mosas ihop med finhackad persilja, finhackad gul lök & lite vitlök å blandas med en äggula och lite vetemjöl. Äggets vita vispas till hårt skum med lite salt och vänds ned. Bollar formas och vänds i ströbröd. Om ingredienserna inte är kylskåpskalla innan får bollarna vila i kyl ett tag och tas fram när man värmer frityrolja till fritering. Ganska omständligt om man inte har rester att utgå från, men riktigt gott.
Fisksoppa från Menton, ur Annas kokbok/google.
Med fänkål, tomat och apelsin. 🙂
Fiskpaket! Valfri fisk i aluminiumfolie med olivolja/smör, valfri lök, örter, tomat, citron, oliver eller andra godsaker. Alla kan välja själv o göra sitt eget. Sen kokt potatis eller mathavre/matvete/quinoa och kall creme fraiche sås med citronsaft, zest, gräslök och dill! Snabbt och gott!
Tips för alla som vill ha mer djup/umami i sojafärssås: ha i en rejäl klick MISO. Det är dessutom nyttigt!
Jättebra tips för köpt tacokrydda med alla sina E-nummer vill vi inte använda i vårt hushåll.
Jag gör egen tacokrydda, tillräckligt mycket för att räcka ett tag mycket enkelt finns flera recept på nätet. Jag gillar med mycket spiskummin.
Favoritter hos barna er norsk/bergensk fiskesuppe og fiskegrateng. Også fiskepinner i alle mulige varianter. For eksempel fish tacos med fiskepinner – nam! Fiskekaker kan også brukes i en wok: skive fiskekakene og marinere i soyasaus, honning, hvitløk og chilli.
Jag älskar finsk fisksoppa, Zeinas recept är inte så dumt. Jag brukar dock ha både lax och vit fisk i och har inte i dillen och kokar hela tiden utan den lägger jag i mot slutet och det får gärna vara rikligt med dill. Blir så himla gott!
https://zeinaskitchen.se/lohikeitto-finsk-fisksoppa/
Laxfilé som steks först med skinnet neråt, och när man vänder fisken i stekpannan så häller man på en blandning av:
Citronjuice några msk
Vitlök, pressad/riven 1-2 klyftor
Grönsaksbuljongtärning upplöst i 3-4dl varmt vatten
Dill, fryst eller färsk
Såsen får koka med ett par minuter medan fisken steks klart och då rör man ner 50g smör och rör runt.
Supergott till ris! Vi var först tveksamma till kombinationen dill och vitlök men det blir jättegott!
I vår släkt är det tradition att servera
glass till efterrätt om vi ätit fisk. Mycket bra sätt att få fisk skeptiker att sleva i sig fisk 🙂
Så smart! Ska genast införa efterrätt de dagar det är mindre barnkompatibel mat
Japp! Mutor är bra grejer:)
Skära upp vit fisk i portionsbitar vända i solrosfrön och kryddor steka knapriga. Mos och ärtor till.
Det här fiskreceptet
älskas av hela familjen, inklusive 3,5-åringen (vilket jag tycker är en rätt bra indikator). Går snabbt att fixa också!
https://www.coop.se/recept/fisk-bordelaise/
Jag slår ett slag för den här torsken, sjukt god! Jag brukar ta torkad dragon, men blir ju säkert snäppet vassare med färsk som det står i receptet.
https://www.koket.se/krispig-torsk-i-ugn
Mitt tips är Zeinas fish and chips. Kanske inte superenkelt, men förvandlar vit fisk till nåt riktigt gott!
Håller med! Min 12-åring lagar denna rätt själv (med lite assistans med friteringen).
Jag ÄLSKADE mormors fiskpudding som liten. Mild barnvänlig smak och med skirat smör till👌 Finns många recept men grundkonceptet är vit sönderdelad fisk som blandas med kokt ris, mjölk, ägg och kryddning efter tycke och smak – sen ner i en form och in i ugnen.
Sen är ju fiskgratäng med mostäcke alltid gott. Kanske för att allting där det ingår gratinerat potatismos är för jävla gott. Rotfrukter i moset för variation.
Jag tycker att vit fisk blir bäst om man bara ugnsbakar den, typ så här som Linas matkasse skriver:
Skär fiskfilé i portionsbitar och lägg i en smord ugnsform. Krydda med salt. Tillaga ca 15 min i mitten av ugnen på 150 grader.
Sen får man ju hitta på någon god sås eller sallad till, men rent tillagningsmässigt passar det bäst för mig som annars hetsar runt med den stackars fisken.
Den här laxrätten är en av mina bästa så den slänger jag in: https://www.ica.se/recept/lax-dopiaz-lax-i-tomatcurry-728561/
Fiskkakor på tonfisk brukar jag göra. Passar ju bra med soja, ingefära, chili, lime och typ allt som är gott. Yoghurtsås till så funkar det bra även för min kräsna 4-åring.
Vår bästa är ungsstekt rödingfilé. Tas direkt ur frysen ner i en panna (har firsken skinn, lägg skinnsidan neråt). Drissla över olja av valfri smak, krydda sidan med örtsalt/örter du tycker om + salt och vitpeppar. Pressa över citron om du har eller lägg citronskivor på toppen. Stek i ugn på 180 g i ca 15 min. Klart! Man får hålla koll så att fisken inte blir överkokt.
Jag serverar antingen med ris, kokt potatis eller potatismos. Kall sås som kan varieras och förändras utifrån säsong, vad som finns hemma och vad man är sugen på. Gärna picklad rödlök och/eller palsternacka till också.
Samma princip kan användas på lax, man tager vad man haver och hystar in i ugnen! 😀
Min son är väldigt känslig för konsistenser och tycker inte om lax, därav rödingsidan som blir mjällare och inte lika stark i smaken.
Kan tipsa om detta recept som vi ofta återkommer till när tiden är knapp på vardagarna:
https://www.coop.se/recept/torsk-i-panna-med-spenat-och-citron/
Brukar dock köra på fiskbuljongtärning och fryst spenat och det funkar lika bra 🙂
Jag är inte heller särskilt bra vän med vit fisk men jag har några recept som brukar funka. Fiskgratäng med fänkål och rotvellerimos. Mest för att såsen är så otroligt god! https://www.coop.se/recept/fiskgratang-med-fankal-och-rotsellerimos/ . Hemgjorda fiskpinnar med ”skolans kalla fisksås” är också gott. Och så torsk med ägg- och persiljesås – gudomligt!
Tack! Gjorde detta en gång och det blev så gott, men sedan tappade jag bort receptet och har inte hittat igen det för kom inte ihåg riktigt vad som var i. Det hamnar på nästa veckas matlista 😀
Mina barn gillar inte alls fisk, men dess går hem!
https://www.arla.se/recept/franska-fiskbiffar/
Jobbade tidigare i förskolekök och då var alla sorters fiskgratäng min go to med vit fisk, minimal ansträngning och gick verkligen hem hos barnen. Bäst funkade nog det som ibland kallas fransk fiskgratäng, vilket görs i form med ett täcke av brödsmulor, riven ost, riven vitlök och gärna fryst persilja. Smaka upp och täck fiskfiléer/bitar med smulet och hyvla över smör med osthyvel (tjockt eller tunt gör man som man vill🤪). Kan ätas med potatis bara eller ihop med kall gräddfilssås!
Detta borde gå hem, för min uppfattning är att era barn inte rädd för varma grönsaker, https://sofiawood.elle.se/samarbete/ren-luft-med-dyson-och-ett-valdoftande-recept/
Godast fisk enligt 15-åringen är stekt vit fisk. Han är inte mycket för såser så kokt potatis och någon kall/dressing sås till oss andra blir bra. Själv tycker jag att lax i ugn, frysta filéer allra enklast, är super. Kan också ätas med det mesta: ris, potatis, sås man häller över fisken i ugnen eller en kall tex med rom, man kan dela sönder laxen i en pasta med lite grädde eller créme fraiche. Och att grava lax är ju pinsamt enkelt (pinsamt när man inser hur lätt det är efter att ha köpt dyra, små färdiga förpackningar i åratal). Det älskar barnen och kan ju göras mer än vid högtider.
Tipsar om att inte äta fisk alls, går utmärkt och är ofta jättegott! Omegafetter går att hitta på annat håll (var får fisken den ifrån?) och så slipper man miljögifter och utfiskning av haven-TOPPEN JU!
Haha. Förlåt men ja detta är ju sant 🫠
Mina barn har alltid gillat fisk, men några saker har gått hem i större utsträckning.
Gärna dubbelpanerad så den är frasig och med kall sås eller en sås m fräst lök, citron, grädde, mjölk och buljongtärning.
Eller fiskgratäng m skirat smör, ärtor och potatis. Gratängen gör jag genom att sjuda fisken och sedan röra ner den i en vit sås med 2-3 ägg och dill och citron. Gratinera i ugn m lite ost.
Och en väldigt enkel sak för att få mina barn välvilligt inställda är att servera pressad potatis till fisk i alla dess former. Det är något m pressad potatis; såsmängden behöver dock ökas på lite då den sugs in i potatisen mer.
Dessa funkar för oss:
Sök på mathem.se, pias piffiga fiskbiffar
samt ica.se, Fisk i ugn med citron- och gräslökssås
Även tonfiskpasta av olika slag, gärna med purjolök, grädde, vitt vin i 🙂
När mina barn bodde hemma och inte var så förtjusta i fisk tipsade min syster som jobbat som dagmamma mig om den här maträtten som de flesta av hennes dagbarn gillade:
Lägg ett fruset torskblock ovanpå riset när det ska kokas, när riset är klart är också fisken klar. Häll av ev överflöd av vatten. Rör ner 2 dl crème fraîche och smaksätt med curry, klart! Serveras såklart med valfri sallad.
Vi kallade det för barnmat då det såg ut som en sån röra, men barnet åt gärna och som grädde på moset blev det bara en kastrull att diska efter matlagningen!
Minns en vinnande fiskrätt från barndomen och det var tacofiskgratäng. Det var vit fisk i nån krämig sås med tacosås i, och så krossade tacochips och riven ost över det och in i ugnen. Har inget exakt recept men det är inspiration i alla fall. Ris eller potatis samt grönsaker till😊
Laxsås med pasta är ett säkert kort:
Mjukstek upp lök i lite olja (vill man hoppa detta steg så använd lökpulver)
2 burkar Mutti eller annan småkrossad tomat.
I med det i grytan, citronpeppar eller italiensk örtkrydda med.
Lite chili om man gillar styrka.
Låt det puttra ihop.
Smaka av med mer kryddor om det behövs eller man helt enkelt vill.
I med 2-3 dl crème fraiche och lax skuren i bitar. Laxfiléer fungerar men även tex kallrökt lax som blivit över.
Låt allt bli färdigvarmt, smaka av och blanda sen ner i färdigkokt pasta. Blanda runt och servera.
Lätt, tar inte många minuter (tiden det tar att koka pasta ungefär) och riktigt gott enligt familjen.
Enklaste fisken vi äter:
Lägg fisk i ugnsform (vi tar torsk eller laxbitar)
Blanda cremefraiche och pesto och lägg över fisken
Laga i ugnen!
Jag är inget fan av pesto men det här blir gott 🙂
Här kommer recept på en lättlagad fiskrätt som mina barn älskade när de var små 😋 Smaklig spis 😊!
https://www.ica.se/recept/goda-pizzafisken-720824/
Vi brukar tina ett fryst block sejfiléer och lägga ut filéerna i en ugnsfast form. Blanda kokosgrädde med curry & salt och häll på fisken i formen. In i ugnen och servera med ris el. havreris och en god sallad till!
Glömde nämna klassikern kokt torsk med äggsås! Har ingen aning om ifall det är en barnvänlig rätt eller om jag var ett ovanligt barn som åt denna anrättning med god aptit på nittiotalet 🙂
Torsk i gratängform. Smula ned fiskbuljongtörning, smula halvt paket fetaost. Vill man så kan man lägga torsken på spenat och ha i små tomater också, men det är inte alltid jag har ett hemma…
Hyvla smör på varje bit (går fint att strunta i), färsk svartpeppar på fisken.
På med lite grädde, skattat av olika slag går bra. Ibland har jag i nån skvätt vitt vin, typ 1-2 dl, och så skjuts in i ugnen.
Funkar med kokt potatis, mos eller ris.
Igår åt vi tillsammans med ärtor, morötter och gurka.
Fisktacos på fiskpinnar om det ska gå snabbt. Jag gillar en salsa till, med mango rödlök gräslök tomat koriander gurka limezest och saft. Kanske en böna i också? Rödkål för krisp. Barnen får rena grönsaker.
Annars fish cakes. Ett pkt torsk 400 gram, tinat. Kör i matberedare till önskad konsistens, slät eller med bitar. Riv i vitlök, ingefära. Japansk soja, salt peppar, gräslök, koriander. Ev någon droppe sesamolja? Vänd i panko och stek. Ät med gott ris och kinakål med god dressing till, jag gillar en med sesamolja i till detta.
Fisktaco! Om man vill göra det extra enkelt köper man fisknuggets eller fiskpinnar. Sen alla goda tillbehör man är sugen på!
En ny favorit i vår familj som är mer än superenkel – Torsk eller lax i portionsbitar i en ugnsform, 1 flaska teriyakisås över, in i ugnen, 220 gr i 10-15 min. Koka äggnudlar och lite broccoli eller harricoverts under tiden. Strö över salladslök och sesamfrö på fisken (eller efteråt på tallriken om barnen är som mitt) – Servera, Njut
Vår favorit fisk är laxsoppa.. kokar potatis och morötter i egen kastrull på sidan. Sen fräser jag lök i en stor gryta, gärna Charlotten men vanlig funkar. I med en flaska vitt matvin, i med lax, fryst funkar. Häller på 5dl grädde.. sen salt, peppar och mkt persilja. När potatisen och morötterna är färdiga vänder jag ner det i soppan. Klart 👍🏻
Vit fisk, gratäng med blåbands smögensås över, eller den citronsåsen i påse i kyldisken.
Vit fisk med mangosås är den enda vita fisken som går hem hos barnen om det ska vara opanerat.
Köper den ”billiga” vita pangasius fisken i frysdisken. Tinar och steker i olivolja på medelvärme. Kryddar med salt och curry eller paprika.
Mangosås: Creme freche, mango salsa och krydda med lite salt, curry, vitlökspulver och paprikapulver efter smak och tycke.
Serveras med ris eller pasta.
Här kommer ett lätt och gott recept. Snåla inte på såsen.:)
Purjplök, fänkål strimlas , svettas och läggs i en ugnsfast form
lägg torskbitar eller annan vit fisk över. salta peppra och riv över lite citronskal.
dela småtomater eller stora tomater i bitar och lägg runt om.
blanda grädde, creamfraish, vatten och fiskbuljongtärning. vispa i hop och häll över fisken. In i ugnen ca 20 min.
Vårt bästa är vit fisk som varvas med dijonsenap och gröna äppelskivor i gratängform. Lite vitpeppar, salt och ös på med matgrädde (vi använder den veganska iMat). In i ugnen på jag vet inte vilken värme och längd men det är bara att testa. Enkelt snabbt och gott!
Det här är också väldigt gott och superlätt!
https://www.coop.se/recept/kramig-citronpasta-med-fisk/
Ett ”recept” från min barndom är Fiskröra som även mina kräsna barn äter, mild och mjuk i smaken. Verkligen inte den nyttigaste fiskrätten sett till kaloriinnehållet men god och lättlagad.
Tag ett ”fiskblock”(fryst eller halvtinat spelar ingen större roll, vilken vit fisk som helst går bra) lägg i varm stekpanna med smör, vänd efter en lite stund och ”skrapa loss” det som tinat/lossnat. Fyll på med mer smör om det verkar torrt i pannan, vänd och skrapa loss tills hela biten är i ”smulor”, häll på 2-3 dl grädde och lite mjölk samt salta och peppra rejält! Låt koka ihop några minuter, servera med kokt potatis, gröna ärtor och riven morot. Man kan även ha i en tärning fiskbuljong om man vill men det brukar bli bra med smak ändå tack vare stekningen. Det blir som en slags köttfärssås fast på vit fisk. Man hinner verkligen göra fisken medans potatisen kokar så det är en snabb middag. 400 gr fryst fisk räckte till hela min familj på 5 när jag var barn men det är i snålaste laget till fler än 3-4 st.
Jag minns också att ett fiskblock räckte till 4 personer när jag var liten! Vi åt alltid mängder med potatis till allting.
Älskar egentligen att äta fisk men avstår oftast. Så utfiskade marina ekosystem, hemsk industri och fisken är full av miljögifter. Varför inte bara låta fisken stanna i havet? Har några droppar linfröolja i morgongröten istället (Obs Kung Markattas linfröolja smakar inte prutt som de andra!)
Alla sorters fisksoppa är perfekt med vitfisk i. Då kan man köpa typ frysta torsk- eller sejblock och skära i bitar, inte så dyrt.
Smidigt recept som vi gör som går hem hos alla är pankopanerade fiskbullar. Frasig yta och mjuka inuti. Recept från köket.se i sammarbete med Abba.
Inkokt lax – en gammaldags klassiker jag glömt. Jag tog en hel lax men går också bra med en laxsida. Barnen älskar det.
Vi åt mycket vit fisk i vit sås när jag var liten. ”kryddad” med lite pressad citron. Jag tycker fortfarande det är ljuvligt gott. Mitt barn däremot vägrar fisk, åtminstone hemma. (Fiskreceptet finns i Vår kokbok)
https://www.godare.se/recept/a/66GyOO/det-ar-grymt-gott-och-latt
Vår familjefavorit är havets wallenbergare med recept från Zeina. Supergott och väldigt enkelt!
Ett fiskblock i ugnsfast form. På med kryddor, purjolök, krossade tomater och riven ost. Skjuts in i ugnen. Kan varieras hur mycket som helst.
Fisktacos. Som vanliga tacos men med dubbelpanerad, stekt fisk.
Fisk i pitabröd. Stek fisk i bitar, servera med grönsaker och god sås i pitabröd.
Fiskbullar på burk brukar kids gilla.
Tonfisk på burk i pastasallader eller matiga mackor.
Kör färdiga potatisbullar i våffeljärn. Servera med räkor, rom, lök och gräddfil.
Pasta med räksås.
Pizza med skaldjur. Räknar skaldjur till fisk 😀
Finns bra skaldjursmix i frysdisken, till pizza, såser, pinsa, soppa etc.
Liksom bra fiskblandningar, till t ex soppa.
Lycka till!
Det här receptet på fiskgratäng från min mamma har jag tyckt om hela livet. Min tvååring vill alltid ha en kopp av såsen som förrätt.
Koka upp spad med rotfrukter, fiskbuljong och kryddor. Lägg i fisken, skuren i bitar, några minuter. Häll sedan upp fisken på form, strö över örtsalt.
Smält 2 msk smör, vispa i 2-3 msk vetemjöl. Häll på ca 3 dl av fiskspadet. Späd med gräddmjölk. Puttra.
Häll över på fisken. He på ost eller ströbröd. In i ugnen till den fått lite färg ca 10-15 minuter. Ganska högt i ugn.
Gott med potatis och knäckebröd till!
All vit fisk panerad med corn flakes (eller chips) är en krispig hit!
Annars kan jag tipsa om att skära morot i fina stavar, champinjoner i skivor, hacka shalottenlök och fräsa på det tillsammans i smör. Sedan på med valfri matgrädde och en fiskbuljongtärning och puttra några minuter. Häll den sedan över saltad och pepprad fisk och stoppa in den i ugnen ca. 20 min. Servera med kokt potatis! Så enkelt och så gott!
Vi äter mycket fisk hemma, minst tre gånger per vecka, ofta 4-5 gånger. Vit fisk steker vi oftast som filéer i stekpannan. Steks i olja och en klick smör, kryddas med salt, svartpeppar, vitpeppar eller örter och vitlök. Vi äter oftast abborre, sik eller gös. Ifall man inte gillar fisk överhuvudtaget så hjälper det kanske inte så mycket, men jag tycker det gör hela skillnaden att fisken verkligen är färsk. Helst från fiskhandlaren. I mataffären frågar jag alltid när fisken inkommit, köper ingen veckogammal fisk. Och aldrig fryst.
Mitt knep för vit fisk i diverse ugnsrätter är att garnera med ett paket tärnat bacon. Det gifter sig väldigt fint med varandra!
Jag älskar fisk, men resten av Familjen är mer svårflirtat. Här funkar dock allt som serveras i tortillabröd således fisktacos! Eller tunnbrödsrulle med fisk. Något annat som gått förvånande nog hem här är det här receptet
https://recept.se/recept/kramig-ugnsbakad-sweet-chilitorsk
Ett tips är fryst makrill som har börjat dyka upp i frysdisken på Ica bland annat. Steker den i olja bara.
Javisst är makrill gott Marie. Vi har köpt makrillpaket från frysdisken i många år. Brukar bara doppa de tinade filéerna i ströbröd o salt. Stek i stekpanna. Häller i lite gräddmjölk o dill sist i pannan som sås. Potatis och grönsaker till.
Fiskburgare i hamburgerbröd
Kör torsk, lax, ett ägg och valfria kryddor i en mixer. Forma till burgare, panera i ströbröd och stek. Valfria grönsaker till men isbergssallad och en kall sås eller coleslaw passar fint. Även klyftpotatis.
Här har du en jättegod fiskgratäng =D
https://sweetwordsbymirre.se/fiskgratang-med-dill-och-citron/
TIPS TIPS TIPS !!!
Fisktacos på fiskpinnar eller egen panerad vit fisk, använd panko eller cornflakes för extra crunch och blanda i lite majsmjöl i vetemjölet till första steget i paneringen.
Servera i tortillabröd med majs eller grön ärtröra, (mixa med lite smör, salt och ev smaksättning) tunt strimlad rödkål masserad med lime, salt och lite olja, fint skivad silverlök/rödlök/salladslök, koriander och chipotlemajonnäs, urgott och går snabbt!
En annan rätt som sköter sig själv i ugnen är en gratäng på valfri vit fisk, små kronärtskockshjärtan toppat med ostsås och sen serverad med pressad potatis, ärtor och citronklyftor.
Man kan absolut blanda i lite spenat eller ärtor i gratängen också för extra grönt!
Vit fisk med misoglaze, en snabbvariant inspirerad av Nobus ikoniska black cod, koka ihop en glaze med vit miso, mirin, lite socker och en rejäl klick smör samt ev lite salt, ugnsbaka fisken med glazen tills den precis är genomstekt, överkurs att bränna av ytan med en brännare för en sotig look. Serveras gärna i salladsblad, med ris eller ångad pak choy!
Min mamma gjorde en ljuvlig fisksuffle på 70-talet. Med pressad potatis och smält smör till. Sedan gjorde jag den ofta när mina barn var små. Googlade fisksuffle och det dök upp en del snarlika recept. Några moment innan maten är klar men den är verkligen värd att vänta på. Min mamma sa alltid, kom ihåg att det är gästerna som ska vänta på sufflen och inte tvärtom. Den har nämligen en tendens att sjunka lite då man har tagit den ur ugnen. Något som också är väldigt gott och brukar falla barn i smaken är fiskgratäng. Jag kokar en stor gryta potatis som jag sedan stompar till mos med orimligt mkt smör och lagom med mjölk. Lägg runt kanterna i en stor och smord gratängform. Kokar torsk i bitar – det går väldans fort, häll i durkslag och sedan lägg i mitten. Sedan kan man antingen göra en bechamelsås och smaksätta med till ex mkt dill eller också tar man riktigt grädde och smaksätter som man önskar och häller över fisken. Några smörklickar på moset och ev aningen ströbröd runt om på moset. In i ugnen ca 20 minuter. Det är så gott att jag blir riktigt hungrig när jag skriver det här.
Vit fisk(färsk eller fryst)
I ugnsform
Krydda, salt, peppar, citron, vitpeppar, fond, örter eller vad man tycker är gott
På med grädde
I ugn typ 200 c 25 min
Klart!
600 gram fisk (i receptet är det lax, men jag har även gjort det på vit fisk)
Lägg i ugnsform
Blanda:7 dl creme fraiche, valfri fetthalt,ibland blandar jag 2 dl lätt cremefraiche med 5 dl fet.
Blanda cremefraichen med 1,5 msk citronpeppar med mycket dill. Fryst eller färsk.Bred detta ovanpå fisken och sen in i ugnen på 200 grader tills det är färdigt. Beroende på fryst/färsk fisk. Servera med pressad potatis.
En annorlunda sallad till:Äpplen,banan,purjo,mango,avokado i bitar, pressad lime o lite chilipulver
Zeinas ”Stressad persiljefisk” är urgod! Som godis!
Vi är också besatta hemma av dessa fisktacos, de måste du prova (vi skippar kimchibas och fetaost som är i receptet): https://www.godare.se/recept/a/lVxeGA/laga-filip-poons-supergoda-favorit-fish-tacos
Fiskgratäng går också alltid hem, och mandelfisk – en dagisfavorit från min barndom.
Tonfisk & pastasallad
4-5 portioner
Ett stort paket pasta typ barilla skruv
Koka och sila med kallt vatten så de svalnar.
Skiva en skalad gurka i tärningar, en gul lök och en burk majs.
Blanda ner det i pastan tillsammans med 3 konserver tonfisk och en dec majonnäs salta och peppra. Pastasalladen ska vara kladdig.
Uppskattas alltid av stora som små.
Kram 🐡
Godaste fisken jag vet är torskrygg som först rimmas och sedan tillagas med sous vide på låg temperatur. Och så en hemlagad hollandaisesås, kokt potatis och gröna ärter till. Men det är kanske ingen vardagsmat direkt…
Mitt bästa vardagsrecept på fisk hittar du här https://matlust.ifokus.se/discussion/683320/torsk-i-ugnen-med-syrlig-sas—lchf—recept
Bortse från att det är ett LCHF-recept, det går fint att ta smalare crème fraiche t.ex. och servera med potatis eller vad man gillar. 🙂
https://www.koket.se/provencalsk-torsk-i-paket
Jag lagar detta ofta, men skippar allt krångel med klädnypor! Jag lägger istället tinad fisk i en bunke, tillsätter alla andra ingredienser, lägger allt på ett bakplåtspapper i en ugnsform och viker över bakplåtspappret så allting är omfamnat och inklätt. Följer med andra ord inte instruktionerna men ingredienslistan 😀
Vill tipsa om de här färdiga braxburgarna för de dagar då en riktigt orkar laga något eget. Asiatiskt kryddade, gjorda på brax och åkerböna, alltså inga problem med ohållbart fiske. Finns på Hemköp och Willys. https://www.matspar.se/produkt/braxburgare-55-gr-440-gr-1
Tror de tar upp dessa burgare på P1 meny idag.
”Så kan de laga god mat inom planetens gränser”
”Fisk under frasigt täcke” var en stor favorit när våra barn var små! Tror receptet fanns i vår kokbok men hittade ett på nätet som verkar överensstämma ganska bra med hur jag minns det: https://recept.se/recept/fiskgratang-med-osttacke
Annars fisksoppa eller pastasås med olika sorters fisk och ev skaldjur, creme fraîches, vitlök och saffran. Gott att också ha i lök, stjälkselleri och röd paprika. Stek grönsakerna i smör, vitlök och saffran, he i creme fraîches eller någon gräddprodukt samt ev fiskbuljong. Lite vitt vin om man gillar det. Bestäm mängden vätska utifrån om det ska bli soppa, gryta eller pastasås. När det är varmt lägg i fisk och ev skaldjur som bara får ligga i och bli varma. Servera soppan med gott bröd, som gryta servera det med fördel till potatis, ris, matvete eller liknande. Eller som sagt kan man blanda i pasta så har man en lyxig pastarätt.
https://recept.se/recept/fiskgratang-med-spenat-farskost-och-paprika
Det här blir jättegott! Förenklar ytterligare genom att inte steka bladspenaten. Bara tina den, låt den rinna av och lägg i botten. Gör gärna lite extra av såsen med färskost och creme fraiche, den är väldigt god. Serverar oftast med ris.
Enkelt å snabbt: hälften Grädde eller mjölk hälften creme fraiche, jag brukar ta ca 2,5 dl av vardera till 2 vuxna 1 barn. En tärning fiskbuljong, saften och rivet skal från 1 citron. Puttra ihop och i med valfri fisk
Men hallå BOUILLABAISSE! Jag tar dock oftast bort fänkålen pga det finns gränser för hur mkt man kan spänna bågen när det kommer till kräsna och ovana små smaklökar… Annars blir mina tips: kokt vit fisk med ägg- o persiljesås, fiskgratäng eller en fisksufflé (Vår kokbok) med hutlösa mängder skirat smör och potatis, omnomnom! Eller fiskpinnar med skolans kalla sås (gräddfil/majonnäs/dill/bostongurka/salt/peppar). Och sill till vardags gubevars!
Vill även slå ett slag för makrill i tomatsås! Bästa träningsmelliset – knäckebröd med keso, makrill o citron, salt, peppar.
Jag gillar fisk.
Vet inte hur barnkompatibelt det är, men jag har älskat det här sillreceptet sen jag var tonåring: https://receptfavoriter.se/recept/steksill-i-ugn-med-loeksas.html
Blir milt och fint trots att sillsmaken är tydlig!
Laxburgare med morotssallad. Den enda fiskrätt våra barn åt som små. Och den enda den ena ungen äter fortfarande. Den andra är vegetarian.
https://www.ica.se/recept/laxburgare-med-klyftpotatis-och-morotssallad-718850/
Supergod fiskgratäng som mina kräsna matbarn och vuxna gillar. Torskblock ovanpå bädd av purjolök, krydda med salt, (citron-) peppar i form. Blanda fraiche och/eller grädde (vad som finns hemma) , vanlig senap (fast inte så barnen ser, hehe..) och fryst dill, örtsalt. Släng på ovanpå fisken, på med riven ost. In i ugnen. Servera med ris eller pressad potatis. Bonus med sallad på isberg/purjo/majs/citronvinegrätt.
https://www.coop.se/recept/frasigt-gratinerad-torskfile/
Nån sånhär variant med frasigt täcke av brödsmulor eller panko är ju gott. Mina barn vägrar fisk så hos dom går det inte hem annars borde det gillas hos barn som äter fisk.
https://dalmatianmom.blogspot.com/2013/11/fish-molee-kerala-fisk-i-kokosmjolk.html?m=1
Inget fiskrecept, men… är vegetarian sedan typ 15 år och har på sistone börjat inse att jag verkligen inte gillar sojafärs och liknande köttersättningsprodukter. Däremot kan jag LÄNGTA efter belugalinssås som vi gör säkert en gång i veckan, tusen gånger godare om du frågar mig! Så det är ett tips som ett godare (och billigare, och nyttigare) alternativ till bolognese på vegofärs. Finns en massa recept som är snarlika varann, här är ett: https://recept.se/recept/spagetti-bolognese-pa-belugalinser. En gräddskvätt är gott att lägga till mot slutet om man har möjlighet till det.
Tipsar varmt om den här soppan, alla barn som jag bjudit den på älskar den inklusive min 1,5-åring som inte rör lax i vanliga fall 😁👌🏻
https://alltommat.expressen.se/blogg/zofiaskok/2021/01/07/laxsoppa-med-asiatiska-smaker/
Vi lånade Barnens kockskola på bibblan och tyckte att den var jättebra. https://www.adlibris.com/se/bok/barnens-kockskola-middag-for-hela-familjen-9789113076232
I den finns ett recept på lax som även kan användas på vit fisk. Man tar fyra filéer och lägger i ugnsfast form. Saltar. Blandar röd thaicurry och kokosmjölk. Häller över. Petar i broccoli här och där. Sedan in i ugnen 15-20 minuter. Äter med ris. Alla i familjen älskar även om jag äter vegobitar till.
Tre favoriter hos oss:
– Enkel fisk i ugn: köp en hel fisk eller två om de är små, t ex röding, öring, sik el gös (åtminstone här där jag bor kan kilopriset på hel fisk vara typ hälften av priset på filéer). Fyll med strimlad fänkål och kantareller, krydda på valfritt vis (hos oss som är lite kryddrädda räcker salt o peppar). Packa in i folie (för mer saftighet) men funkar också utan, stek i ugnen (200 grader, tid beroende på fiskens storlek). Gillar man och har tillgång till svamp gör man kantarellsås till. Den som får stora skälvan av fyllningen skrapar bort en spår av den från sin portion. Serveras alltså lättast så att man fläker upp den färdiga fisken och drar bort ryggbenet och de ben som följer med och så serverar man sig direkt ur skinnet. Den som har störst benfobi tar stjärtbiten, där finns inga ben. Funkar bra med champinjoner också om man inte har tillgång till kantareller.
– mandelfisk: lägg ett fryst fiskblock i en ugnsform, gärna får blocket ha tinat såpass att man kan ta loss filéerna/skära blocket i ca 2cm tjocka bitar. Smält 50g smör i en kastrull, blanda i 1dl ströbröd, 2dl flagad mandel, 1 pressad vitlöksklyfta, 2krm salt och drygt en halv deciliter hackad persilja. Häll blandningen över fisken och gratinera i 200 grader ca 25 min. Receptet är fyra portioner.
– fiskbiffar med asiatisk touch: 400g skinn- och benfri laxfilé finhackas och blandas med en burk tonfisk i vatten, också finhackad. Riv 2 små äpplen av syrlig sort o blanda i, knäck i 2 ägg, blanda i 1 msk finhackad färsk ingefära, saften och skalet av 1 lime, 1 finhackad liten chili, 1,5 tsk salt, svartpeppar, 1 msk potatismjöl och 1 kruka finhackad koriander (eller dill om man ogillar koriander). Blanda, gör små runda biffar av massan och pressa ut vätskan. Grädda ca 15 min i 225-gradig ugn. Serveras med ris, sallad och gräddfils/yoghurtsås.
Ett tillbehör till fisk som fått även min kräsnaste dotter att gilla fisk är smör majs. Värmer helt enkelt majs i en klick smör och serverar till.
En ny favorit för barnen är makrill, köper frysta filer. Några har jag örter ,vitlök och citron på och några behåller jag neutrala till barnen och så in i ugnen. Brukar ha potatis och någon kall sås till tex creme fraiche med senap och/eller örter. ( Supergott att istället grilla makrillen på sommaren)
Denna är så otroligt enkel och smakrik:
https://www.koket.se/lax-i-ugn-med-kramig-sweet-chilisas
Och sen ett recept som inte är ett recept: lax eller vit fisk, blanda grädde och mango chutney, häll över fisken och kör i ugn. Pressad potatis till. Har man några örter eller gräslök eller så blir det snyggt. Gröna ärtor är gott till. I min familj kallat Doris lax och en favorit för alla som smakat.
Stekt fisk är oftast lättare att gilla om man inte är fiskälskare. Vi gör fiskfärsbiffar som paneras i lite ströbröd och sen steks, serveras med gräddfil med italiensk salladskrydda i och kokt potatis. Sen stekt koljafile (be fiskhandlaren ”byxa” filen så är den garanterat benfri). Servera med potatismos och stekt lök. Fisk Elisabeth är en annan favorit. Smörbakad torskfilé i ugn. Och sen en sås på paprika, purjolök, champinjoner som fräses i en gryta och på med krossade tomater o fiskbuljongtärning. Koka ihop och mixa och sen i creme fraishe o dill. Serveras med ris.
Fishtacos på Fisknuggets och fiskburgare (är iof lax) är toppenknep. Det är liksom ”bekant” så tröskeln blir låg, Nuggets är öht en väldigt trevlig produkt för den som inte älskar fisk.
Gud vad detta var bra!! Massa nya fiskrecept att prova 🤩
Mitt strå till stacken är detta receptet:
https://www.coop.se/recept/lax-med-teriyakisas-och-nudlar/
Vi brukar göra egen teriyakisås, såå gott!
Mina barns favoritfisk är https://www.jennysmatblogg.nu/2014/03/15/lax-och-torskgratang-toppat-med-rakor/. Vi vuxna tycker också om den! Fiskburgare och panerad fisk går också hem!
Vi äter så mycket mer fisk sen vi upptäckts ABBA middagsklar fisksås. Gillar inte halvfabrikat annars men de har riktiga ingredienser och det blir så gott med potatismos och ärtor.
Hela vår familj, vuxna som barn, älskar ”falska queneller” på lax. Jag brukar mixa tinad lax fint, ha i ett ägg, en skvätt grädde, salt, peppar och fryst hackad dill och/eller persilja. Smeten klickar jag sedan antingen i stekpanna eller i kokande buljong, dvs antingen stekta biffar eller kokta bullar. Om jag gör dem i stekpanna reder jag en gräddig sås med lite citronsmak i samma panna. Annars brukar jag koka en sås med citronsmak till. Gott!
Vet inte om man måste bo på västkusten för detta så man får riktigt färska grejer (är själv från östkusten och då åt vi nästan aldrig fisk), men panerad spätta är ju det godaste man kan göra. Färsk spätta, vänd i ägg, sen i ströbröd salt och peppar, stek i massa smör på båda sidor. Servera med brynt smör som sås, citron och potatis. Nästan omöjligt att misslyckas med.
Fisk med färg! Älskade det som barn och det håller än. Ingredienser man alltid har hemma. Serveras förslagsvis med potatis.
https://rockmammasrecept.blogspot.com/2011/04/fisk-med-farg-3-port.html?m=1
Mitt bästa vardagsrecept på fisk:
Fryst lax i portionsbitar ta upp så många som behövs till din familj.
En burk pesto liten räcker till ca 4-5 bitar stor till ca 7-8.
1/2-1 citron beroende på hur mycket lax.
Potatatis
Creme fraiche
Frysta örter som passar till fisk typ gräslök och dill.
Salt
Starta ugnen på 180 grader eller 200 om du har mer bråttom.
Salta laxen.
Bred ut peston över.
Pressa 1/2-1 citron eller ta pressad på flaska.
In i ugnen på 20-35 min beroende på temp och mängd lax.
Koka potatis
Rör ihop créme fraiche örtor salt och citronsaft smaka av du känner när den smakar lagom.
Sätt sig vid bordet och njut.
Hej alla flitiga recepttipsare och tack Clara för inlägg som peppar till matlagning i vardagen, då fantasin så ofta tryter för egen del. Instämmer i att lax med teryaki är en hit. Litet tips-tillägg bara: Steker laxen i stekpannan och innan jag häller på såsen tar jag ut en filé till den i familjen som inte grejar sås. På så vis behöver inte flera rätter lagas parallellt (om ngn annan kanske känner igen sig i det scenariot..).
Hittar i tråden inte ngn som tipsat om våfflor med kallrökt lax. Otroligt smidig och snabb rätt o där man med fördel kan blanda ner hackad spenad i våffelsmeten. Utöver lax kör vi på creme fraiche, avokado, körsbtomater och bladspenat, men där ungarna vanligen väljer bort bladspenat och creme fraiche (men ju ”luras i” spenat ändå via den i smeten – alla nöjda, win win)
Min enkla favorit: smörj en ugnsform och häll mjöl på så det fastnar. Lägg torskbitar i formen och salta. Blanda mjölk, grädde och ketchup, häll i formen och ugnsstek i 20 min 200 grader. Man kan också lägga riven ost ovanpå. Avsluta efteråt med dill ovanpå. Väldigt snabbt och enkelt med ketchupen som sätter bra smak på allt!
Tre fiskrätter mina barn äter:
Havets Wallenbergare
Laxnuggets- laxbitar vända i mjöl+ägg+ ströbröd
Laxbiffar: lax , ägg, fetaost – mixa allt med stavmixer och stek i smör. Alla gillar det! Vuxna och barn.
Tjoffa ner vit fisk i en ugnsform, blanda valfri mejeriprodukt som behöver göras åt (grädde, kvarg, creme fraîches) med två påsar OLW dipp av smaken dill och gräslök och skjuts in i ugnen.
Ungarna tycker det smakar som fredagsmys!
Vill en vara extra snäll så serveras grönsaker bredvid (för vem gillar egentligen varma blöta sladdriga sådana?) tillsammans med knapriga pommes.
Väldigt viktigt att det just är OLWs dipp pga godast (eller så är det för att jag är lokalpatriot) än Estrellas mesiga variant!
Kommentarsfältet här är rena rama kokboken! Intrycket blir att receptsamlingen fungerar i vardagen. I en vanlig kokbok vet vi inget om när, var, hur eller ens om recepten används. I sämsta fall coffee table book döden och industrilagade frysportioner till middag fullsmockade med fett, salt, socker. Får lust laga igenom alla tipsen, redan sett ut några att börja med. – Slås av, men gläds också över, hur gott många äter i dessa ekonomiskt kärva tider. Barnfamiljer med tight ekonomi, ensamföräldrar, pensionärer, flyktingar, invandrare, ja, alla som lever på någon form av försörjningsstöd, får svårt att klara den här sortens mathållning. Tonfisksalladen med Barilla skruvar som nämns har de flesta råd med. Fisk är tyvärr dyr mat idag. Färsk fisk behöver inte med än salt och en eld, så smakar den just fina fisken!
Fisk har blivit otroligt mycket dyrare, även fryst fisk som förut var ganska överkomlig i pris (lax, torskfilé). Makrill i tomatsås känns numera som lyxmat. Brukar bunkra när det är extrapris men visst känns många sorters fisk mer som mat man unnar sig än snabb vardagsmat, i alla fall om man behöver hålla i slantarna.
Mitt tips blir en dödligt god strömmingslåda. Se Youtube med Lars Bohman, gör precis som han visar i filmen! För 33 kr fick jag ett halvt kilo rensad, färsk strömming och en rätt som nästan kunde mäta sig med sjötunga eller annan fin fisk. Det är grädden som gör det, benen massakreras i den. Inte serverat härligheten till några barn ännu. Obs! Sköra unga smaklökar kan ha vissa synpunkter medan större barn troligen klarar upplevelsen strömmingslåda. Att få ett stort och brett smakregister är en skatt man får med sig från föräldrahemmet- om man har tur.
En favoriter här hemma är tacos med fisk, då panerar vi små bitar av fisk i panko ströbröd jätte gott, ibland när vi fiskat blir det abborre som paneras och de är extra gott. Serverar sedan taco med picklad rödlök, mangosalsa, gurka, sallad, tortillabröd och chipottlemajonäs.
Annars gillar barnen också norsk fisksoppa och fisklasagne. Har inget recept på rak arm utan brukar googla ett att utgå från och sen lägga till eller ta bort saker eftersom när jag lagar och smakar.
Två recept som alltid funkar hos våra barn:
– Lax i ugn med täcke av fetaost/pesto-blandning och lite pinjenötter, servera med havreris eller bulgur
– Pankopanerad torsk (vänd torskbitar i vetemjöl, ägg, panko blandat med salt och citronpeppar) serverat med hemmagjort potatismos
Frida Lund har ett recept på sinnessjukt goda ”fiskkakor” som alla barn och vuxna älskar när jag serverat det! Såsen är inspirerad av asiatiska smaker och funkar lika bra till nudlar som ris, och är även god som salladsdressing dagen efter då jag gärna äter några fiskkakor tillsammans med sallad till lunch. Supertips! https://www.instagram.com/p/B_K6V1SpBff/?igsh=OXJpdTBjeXUzNTNx
Hej, nu äter jag inte fisk eller annat från djurriket längre. Det var annat när jag var liten. Mamma brukade laga en fantastiskt enkel och god fiskrätt. Hon använde torskblock, ibland otinade som hon då delade i större portionsbitar. Fisken lades i en ugnsform och därefter strösslade hon över några skivor mjukt bröd och knäckebröd i typ krutongstorleksbitar. Sedan smälte hon smör och kryddade med salt och torkad dragon som hon sedan hällde över fisken och brödbitarna. Skjuts in i ugnen tills fisken var klar. Därefter serverades den men kokt potatis och ärtor. Det var otroligt gott! Nu för tiden gör jag typ samma rätt fast med tofu istället för fisk. 🙂
Bästa fiskreceptet m vit fisk, Saffransfisk, från trotjänaren Annas mat, dessutom oerhört enkelt. Gott m potatis å gröna ärtor till.
https://fruhattsmat.wordpress.com/tag/anna-bergenstrom/
Recept från min fina faster Barbro som fått det av sin vännina Rakel. De är kompisar sedan de var tre år. Nu är de 89 år och träffas och hörs flera gånger i veckan ❤
Varm sås till fisk som är varligt sjuden i
2 dl Creme Fraiche
1 dl grädde
1/2 fiskbuljong tärning
1 tsk pressad citron/lime
Citronpeppar
Ev salt
Koka upp lugnt och sansat
Klart
Koka varligt laxbitar 5-6 minuter salt och dill
Potatismos eller kokt potatis till
Sallad
Hej!
Önskemål Clara 😉
Jag var inne och läste alla vardagsmiddagstips i ditt äldre inägg. Underbart! skickar en tacksam tanke till alla som delat med sig.
Hur vore det att göra ett liknande inlägg med mellanmål? Har alltid VRÅLhungriga barn efter skola/fritids vars hela uppenbarelse skriker efter något att äta. Till hösten är det dessutom dags att börja komma hem själv från skolan. Vad äter era barn då?
Här kommer en enkel sås som enligt andra i min familj (jag är vegetarian) passar väldigt bra till många sorters fisk:
en burk crème fraîche
ett par skedar majonnäs
salt
peppar
och så antingen skal och juice ur en halv citron
eller ungefär en matsked pepparrot
Man smakar sig fram och så gör man den gärna i förväg så att den kan stå i kylskåpet ett tag. Den passar till allt möjligt (potatisbullar, ugnsrostade grönsaker …) och håller ett tag!
Om dina barn gillar norska fiskekaker har jag ett bra recept. Vi kallar det:
FISKEKAKER I PITA🥙
Ingredienser:
-Fiskekaker
-Pitabröd (grova eller fina)
-avocado
-morot
-äpple
-saft från lime
-ev. nån grön krispig sallad
Dressing:
-hellmans majonnäs
-bostongurka
Skär fiskekaker i bitar. Stek dessa och krydda med sånt man gillar. Vi brukar ta kardemumma, chilikrydda, salt, peppar, pressad limesaft, lite socker.
Riv morot och äpple och blanda detta med limesaft, salt, peppar lite socker.
Skär avocado i skivor.
Värm pitabröd, och fyll sen dessa med
dressing, morotäpplesallad, avocado, gurka o ev lite krispig grönsallad! Klart till servering! 🇳🇴
Och självklart också fiskekakbitarna i också 😂👍🏼
Det här är min favorit, fisksoppa med saffran! På torsk och grönsaker och krämig av kokosmjölk, jättesmarrigt med räkor i! Väldigt enkel och snabb att laga. Jag följer receptet precis som det är.
https://colorfulhealth.se/fisksoppa-med-saffran/
Pasta med spenat och lax:
Blanda kokt pasta, tinad stuvad spenat och portionslaxbit(ar) som tillagats i sin förpackning i mikron (bäst att tillaga tinad lax, klipp upp plasten och kör 1 min på ca 360 watt, vänd, kör igen o håll på så tills fisken är tillagad).
Kokt torsk med potatis och rotsaker. Servera med aioli, smält smör (och ägg om man vill). Låter lite tråkigt men är otroligt gott! Rotsakerna, potatisen och fisken kan kokas i samma kastrull, torsken sist såklart, bara några få minuter om den är färsk.
https://www.koket.se/fisk-med-agg-rotfrukter-och-aioli
Min 3-åring gillar generellt inte sås men går med på det mesta i en tomatsås. Så vi gör pasta med tomatsås och har i makrill på konservburk. Ibland creme fraiche också, kanske grönsaker eller örter, kapris och oliver ibland.
Annars funkar bouillabaisse också så länge det vi mixar alla grönsaker till slät bas och att fiskbitarna är tydliga/stora så han ser vad han äter.
Har en favorit här hemma som vi kallar dragonfisk med chili.
Ta ett tinat torskblock eller torskfiléer och lägg i en smord form, brukar dela blocket i fyra bitar. Salta, peppra och strö på lite chiliflakes efter smak. Smält 15 g smör och låt därefter 2 tsk torkad dragon fräsa med en kort stund. Ta bort från plattan och rör ner 2 dl creme fraiche, rivet citronskal från en citron och 1 dl riven ost. Salta och peppra blandningen efter smak. Fördela blandningen över fisken och tillaga i 220 grader i 20 min.
Mitt tips är att om inte är förtjust i fisk, ska man strunta i fisken.
Jag är numera vegetarian, men förr i tiden när jag inte var det, bestämde jag mig för att sluta försöka laga fisk som jag aldrig tyckte var god.
Roligt inlägg och så många kommentarer! Hoppas ingen skrivit om hemgjord taco krydda redan. För jag ville bara tipsa om att istället för att köpa dyra taco kryddpåsar brukar jag köpa kryddor på påse och hälla i en stor bruk så slipper man alla konstiga tillsatser:
Vitlökspulver
Lökpulver
Paprika pulver x 2 påsar
Oregano
Spiskummin
Kanske har jag i lite mald koriander.
Häpp! Färdigt tacokrydda för en halvt år framöver!
Fish and chips så klart men i lite nyttigare variant. Dubbelpanera bitar av torsk, kolja el annan torskfisk (dubbelpanera = vänd först i mjöl(med salt o peppar), uppvispat ägg och ströbröd (gärna panko)
Stek bitarna i olja, efterstek evt. i ugn och servera med klyftpotatis och hemmagjord creme fraiche-dressing med t ex hackad ättiksgurka, dill, lite senap och majonäs som smaksättning, eller köp en färdig tartarsås el remoladsås til…
Torsk vänd i råg- eller vetemjöl kan man också steka försiktigt i bitar och servera med kokt potatis, skirat smör och citronklyftor.
Jag vill tipsa om detta! https://www.godare.se/recept/a/66GyOO/det-ar-grymt-gott-och-latt
Har dock inte bjudit något barn på det. Baconet gör faktiskt ganska mycket för rätten men vill man undvika det kan jag tänka mig att purjolök kan fungera fint till.
Mina torskfavoriter sedan jag var barn:
TORSK I UGN
– Salt och svartpeppar på torskfileer/torskrygg och lägg i en inte allt för stor ungsfom
– Stö över strimlad purjolök, tomatskivor, hackad dill och några rejäla klickar smör
– Häll i grädde eller mjölk så att filéerna täcks till ca hälften
– In i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter
– Servera med potatismos
PANERAD TORSK
– Panera torskfile eller torskrygg i ägg och ströbröd och stek i rikligt med smör, krydda med salt och svartpeppar
– Kokt potatis
– Remouladsås (gillar märket K-Salat)
– Rivna morötter
– Smält smör, brynt är också gott
– Citronskiva att pressa över hela kalaset
Enkelt att göra och väldigt gott ☺️
Mitt tips med vit fisk är dels att servera med ris så blir det inte bara potatis till allt hela tiden, och att hålla den ganska basic med bara typ en gräddig sås i ugn så kan man krydda mer själv på tallriken så är det lättare att alla är nöjda. Plus att om man har en kräsen man (eller barn) som inte är så stort fan av fisk så kan denne få blanda i mangoraja och låtsas att det är kycklinggryta istället 😂
Min mamma brukade göra curryfisk med ris när jag var barn. Eeextremt enkelt och mina barn älskar det:
400 g vit fisk av valfritt slag (vi kör oftast billigaste i frysta block)
3-4 små gula lökar, hackade
3 dl grädde eller kräm fräsch
Mild curry
Salt
Smält löken med curry och salt.
Lägg de frysta blocken i en ugnsfast form. He på löken ovanpå. Häll över grädde/kräm fräsch. He in i ugnen och stick ner en termometer i fisken när den tinat tillräckligt så att du kan ha lite koll på innertemperatur. Servera med ris.
Lättlagad fisksoppa från vår kokbok.
Fräs curry i olja. I med grovriven morot, palsternacka och strimlad purjo. Fräs en stund.
På med vatten o buljongtärning. Koka grönsaker mjuk.
I med vit fisk i tärningar. Sjud så den blir klar.
Vilken skatt detta blev! Många recept jag ska testa till vår 3-åring.
Mitt bidrag är Mörrumsgryta, i receptet står det lax men jag tycker den funkar lika bra med vit fisk.
https://www.koket.se/stefan_karlsson/soppor_och_grytor/fisk_och_skaldjur/morrumsgryta
Mitt bästa tips är fisksufflé. En återkommande fiskrätt som vi brukar göra i vår familj. Inte svårt att göra, tar dock en stund i ugnen. En fluffig rätt med milda smaker som med fördel äts med kokt potatis och smält smör. Brukar alltid vara uppskattat, både av stora och små. Vi fick det alltid när vi kom på besök till mina morföräldrar, jag är uppvuxen med det hemma, och nu för jag traditionen vidare. Recept finns i klassikern Vår kokbok (verkar som att den dock är borttagen ur de senare upplagorna, men har de några år på nacken så borde det finnas med).
Fiskgryta med ajvar och timjan:
Fräs vitlök, liten lök, svamp och zucchini. Häll på lite vatten, buljong, ajvar samt en skvätt grädde. Låt koka upp, addera valfri vitfisk. Strö på rikligt med färsk timjan och servera med ris 😊( också gott att göra liknande som soppa)
This is really a great guide
Thank you