Hej på er! Torsdag idag och här kommer första halvan av min vecka i bilder. Andra halvan får ni när jag upplevt den färdigt.

Varje morgon har börjat på samma sätt. I hammocken med mitt kaffe, där jag försöker vakna till liv. Sitter och gungar och ser mig omkring och lyssnar på fågelsången. Ett sånt fint sätt att starta på. Har för övrigt små pliriga grisögon varje morgon. Det tar nämligen några timmar innan svullnaden har lagt sig. Lymfmassage? Vore det något, tro?

Mitt utebad är iordninggjort också. Så jag blaskar av ansiktet

Och hoppar i. Friskt, kallt och underbart.

Pojkarna spelar Magic så fort de kommer åt. Morgon, middag, kväll.

På måndagen blev det tjockpannkaka med blåbär till mat. Kokade sylt

Och gjorde DEN GODASTE salladen som finns. Ta ett vitkålshuvud (färskt!) och strimla fint. Häll på en neutral matolja, pressa över en citron och salta rikligt. Massera med händerna och njuuuut. Hela familjen älskar denna sursalta sallad. När vitkålen är så färsk och god behövs inga andra kryddor.

Uffe stjälpte till med äggen.

Ett riskabelt projekt, men det går. Bara man sedan silar pannkakssmeten ner i långpannan. Då slipper man äggskalsbitar.

Så åt vi på verandan.

Jag gör två tjockpannkakor. Ena plåten är till familjen och den andra är till Bertil. Han äter oss ur huset.

På tisdagsmorgonen startade jag dagen med ett styrkepass för en ökad mängd junk in the trunk.

Bild, annars hände det inte!

Sedan drog jag till NK och satt och skrev i några timmar. Hade min vita gamla knytblus i linne från Zara och en loppad kjol.

Fick beröm för mitt glow men det var bara svett.

Efter jobbet drog jag till öppet hus på skolan. Barnen hade ordnat en liten show, Folke läste en dikt, det var lotteri, såldes fika och spelades fotbollsmatch mellan föräldrar och barn.

Ulf har inte riktigt förstått det där med lotterier ännu. Han fick en lott och såg sedan att det satt en apa på vinstbordet.

-Apan kommer jag att få!

Det sades med en självklarhet som gjorde mig nervös. Men tänk att apan faktiskt BLEV hans till slut! En vinstlott för mina hörselgångar. En nitlott för hans förståelse för lotteriers natur.

Läste min sons skoluppsats också, som var uppsatt i korridoren. När han blir stor får han köpa sig en stuga i urskogen i någon nationalpark och sedan leva där och tryggt veta att alla träd får stå kvar. Resten av norra Sverige kommer sannolikt skövlas i den gröna omställningens namn.

Efter öppet hus var vi så trötta och svettiga att vi åkte hem och drack saft på verandan, barnen badade i utekaret och jag hällde upp en påse linsbågar för att återställa saltbalansen.

Sedan gick jag planlöst ut i trädgården för att ta tag i växthuset. Tänk att i samma stund som jag skrev inlägget om att inte känna trädgårdsstress – då släppte stressen för mig. Jag skriver ju lika mycket till mig själv som till dig som läser. Ofta skriver jag det jag önskar att någon annan kunde säga till mig!

Hela tiden när jag var i växthuset ropade barnen “du får inte solsting nu va, mamma?!”. Klart traumatiserade av förra året.

Växthuset stängde jag orört i höstas. Blev så många jobbresor att det aldrig orkades med.

Nu tömde jag krukor, slängde överblivet växtmaterial och organiserade upp litegrann. Allt i lugnt lucia-tempo.

Uffe hjälpte mig.

Och vi avslutade med att plantera gurkan och tomaterna. Förra året hade jag kanske femtio tomatplantor. Nu har jag sex.

När Jakob la barnen fortsatte jag med mina sommarblommor. Tömde ur de ruttna krukorna och bar bort dem. Fyllde ny jord i de kvarvarande.

På fastubron föll valet på färgkombinationen orange och lila som bland annat Jenny och Anna röstade för i detta inlägg. Just den färgkombinationen har jag inte haft förut, så det känns kul. Men jag insåg när jag planterat att kompositionen skulle må bra av några gula stänk också, för maximal effekt! Så det ska åtgärdas.

Byter aldrig jord i mina krukor. Slänger bara bort de gamla växterna och fyller på med gödsel och lite ny jord högst upp, så mycket som det nu ryms.

Svea gjorde mig sällskap och drack vårt gamla badvatten. Så här blir badkaret efter några dagar om det blåst kraftigt. Men det är ingen fara för jag använder då vattnet till blommorna och sedan fyller jag på nytt.

Igår onsdag korrade jag bokmanus – Lottas skisser börjar trilla in och jag är eld och lågor över resultatet! På eftermiddagen var det Jakob som lagade mat och vi åt i trädgården.

Sommar har inget med semester att göra. Sommar är det även i maj, om det råkar vara somriga temperaturer. Och då gäller det att bete sig somrigt. Äta ute, grilla, sitta i trädgården och glo.

En matig sallad, saltade rostade mandlar, tortellini med ost och tärnad kyckling.

Så får alla kombinera sin egen portion. Väldigt gott!

Efter maten klättrade barnen i träd, sedan kastade vi tennisboll på åkern och övade oss på att ta lyra. Det är så meditativt att bara stå och kasta till varandra. Tills någon sylar en tennisboll i mammans bröstvårta.

Barnen fortsatte sedan spela Magic

Medan jag tog en långpromenad. Först pratade jag med Elina i nittio minuter.

Sedan ringde Erica och då pratade vi i nittio minuter till. Och det var så varmt att jag tog av mig och gick i underkläder. Ni vet den där virala “frågan” som gått runt på tiktok och instagram? När kvinnor berättar om de hellre träffar en björn eller en man i skogen? Och nästan alla svarar såklart björn, för att det är minst otäckt.

Här är båda sakerna ungefär lika sannolika. Ungefär en gång per år möter jag någon människa när jag promenerar här i skogarna, och då är det ju bara någon trevlig granne. Ganska ofta möter jag dock ett djur av något slag. Och jag älskar att jag kan känna mig helt trygg i naturen här. Aldrig rädd för att jogga sent med musik i öronen eller ta ett ensamt nakendopp i en tjärn. Trygghet är livskvalité.

Och det var dagens visdomsord, det!