På söndag är det EU-val och det känns viktigare än någonsin att göra min röst hörd! Jag röstar alltid men har i ärlighetens namn aldrig engagerat mig särskilt mycket i just EU-valet. Med åren har det dock blivit allt tydligare hur viktigt det faktiskt är att rösta – och hur mycket makt EU har över vårt vardagsliv. Som ensamt land är Sverige litet, men om vi arbetar tillsammans med EU kan vi åstadkomma mycket. Inte minst på klimatområdet.
Jag har velat mycket över vad jag egentligen ska rösta på och bestämde mig för att göra fyra olika valkompasser. SVTs, Aftonbladets samt två valkompasser från intresseorganisationerna Naturskyddsföreningen och Företagarnas. Så här blev mitt resultat
Till SVTs valkompass
Till Naturskyddsföreningens valkompass
Även om jag inte precis är chockad över resultatet, så är jag ändå förvånad att MP så tydligt pekas ut som ”mitt” parti. Det brukar vara mer jämt skägg mellan V och MP för mig. Men kanske har Vs klimatpolitik i EU blivit sämre? Jag vet inte. Jag tycker i alla fall att SVTs valkompass är den bästa och mest pedagogiska, för där får man förklaringar till de olika frågor som ska besvara. Då är det lättare att ta ställning också till det man inte vet så mycket om.
Har du gjort någon valkompass? Tänker du rösta den nionde juni? Om inte vill jag uppmuntra dig att tänka om! För om du inte använder din röst kommer någon att använda din tystnad!
98 svar
Tack för ett fint och viktigt inlägg! Världens hav har varit rekordvarma i 11 månader i rad och tusentals människor dör i detta nu i Indien pga av värmeslag. Det finns ingen viktigare fråga än klimatet om vi vill ha en levande planet för våra barn och kommande generationer. Självklart kommer jag att rösta på MP som jag gör i alla val.
Kram från Erica
Tråkigt bara att det nu även finns oseriösa valkonpasser. Viktigt att vara källkritisk även där!
Jag har förtidsröstat för att inte missa! En beboelig planet är grundförutsättningen för allt – så det blev självklart miljöpartiet, vars topptrio med Alice Bah Khunke, Per Holmgren och Isabella Lövin är otroligt kompetenta och kunniga och erkänt bra på att få saker gjort i parlamentet. Det svåraste var att välja om jag ville kryssa Alice eller Isabella. Håller tummarna för att alla tre kommer in! Som jag förstår det väger det nu mellan om det sista mandatet ska hamna hos MP eller SD typ.
Mp har äntligen uttalat en tillväxtkritik, vilket ju är nödvändigt för att rädda klimatet, medan V verkar lämna sin kritik av kapitalismen och satsa på industrialisering. ”Grön omställning” kallas det, men det finns inget grönt med att öka produktionen ännu mer. Minska är det enda möjliga. Jag blir också Mp nu trots många år som medlem och aktiv i V så jag följer det. Det finns ingen viktigare fråga än klimatet.
Håller så med! Personkryssade ffg i mitt liv, Pär Holmberg som jag följer på Facebook för han är den enda politiker jag vet som har mitt fulla förtroende
Tack för att du tar ställning och använder din plattform till det!
Det är också alltför få som röstar i EU-valet, vilket riskerar att göra att de högerextrema i EU får allt större plats. Så uppmuntra alla (vettiga 😅) du känner att gå och rösta! – uppmanar alltså er i kommentarsfältet!
Det kan därför vara ett fåtal tusen som avgör det sista svenska mandatet. Och då vill i alla fall jag hemskt gärna att det ska bli Miljöpartiet som ”knycker” sista platsen och inte en ytterligare Sverigedemokrat.
MP går till val på klimatet inom flera olika aspekter. Här kan man läsa mer om den gröna politiken inför valet: https://www.mp.se/valmanifest2024/
Hälsningar från en aktiv miljöpartist ☺️
Ingen valkompass. Jag brukar dels utgå från ideologi (läsa på) och historiskt vad den ideologin har levererat/varit för. Är det sånt som jag idag gillar, så tänker jag att de är inne på rätt spår. Och tvärtom.
Sen brukar jag oxå ha med mig ”never underestimate what can be done out of spite” 😅 Alltså, rösta på det parti som skulle skapa mest oreda och irritation för det parti du avskyr mest.
Oftast brukar det ge en rätt bra fingervisning på vad man själv gillar 😁
Låter otroligt osunt att lägga sin demokratiska möjlighet på att ställa till med oreda för andra. Rösta på dina hjärtefrågor istället – då gör du ju nytta på riktigt.
Har i princip exakt samma resultat som dig i alla fyra kompasserna!
Jag kryssar Isabella Lövin den här gången, haven känns som den helt avgörande frågan just nu.
Bra inlägg och modigt av dig att visa dina partisympatier. 💚
Ps. Redan förtidsröstat, det blev MP eftersom klimatfrågan är en ödesfråga.
Mp är också det enda parti som själva uppger ”miljö och natur” som en av topp tre prioriterade frågor i SVT:s valkompass. Många partier har uppgett klimatet so. Prioriterad – men inser inte att frågor om natur och miljö och biodiversitet osv är minska lika viktigt för en dräglig framtid på den här planeten. Det finns bara ett miljöparti som alltid sätter miljö och klimat högst både i ord och handling.
Vad bra att du delar och uppmanar att rösta! För mig hamnar MP alltid högst och är ett givet val när jag ska lägga min röst. De sätter alltid klimatet först och vill se en rättvis omställning.
De får också högst i rankingar från miljöorganisationer i Europa och Sverige samt från Sveriges forskare via Researcers desk!
Rösta grönt i EU för vårt klimat, vår demokrati och vår framtid💚
Modigt och beundransvärt att våga lyfta politik! Mer sånt! Allt för få ”kändisar” som vågar ta ställning politiskt, antagligen för att det kan skrämma bort följare eller påverka ens kassaflöde, vilket ju på sitt sätt är förståeligt, men då så mycket modigare att stå emot och höja sin röst! Tycker så mycket om att du lyfter samhällsfrågor i dina kanaler, hejja dig!
Vad spännande att se eftersom jag fick 64% på högst matchade och 45% på lägst matchade och undrade om alla hade så
Man får ju också tänka in att de vi röstar in kommer att rösta om andra saker än klimatet även om jag också tycker klimatet är viktigaste frågan. V har ju en tydligare ideologi i andra frågor. Det är ju också så att det spelar störst roll vilken grupp de samarbetar med. V är ju med i nordiska gröna vänstern och MP är med i de gröna. Även om MP till Sverige är ganska vänster så är ju inte alla gröna partier i andra länder det. Så bra med valkompasser men också viktigt att väga in annat om man orkar! 😊
Ja, verkligen. Och precis detta grubblar jag på. Har inte bestämt mig för hur jag ska lägga min röst. Ideologi är viktigt för mig. Helst vill jag rösta för vänsterideologi men med större miljötänk
Jag skulle säga att många gröna i Europa har en mer tydlig vänsterkoppling än i Sverige, eftersom mycket av det socialdemokratiska arvet saknas dör (och snart i Sverige också tyvärr…). På topplistan av det de gröna partierna gemensamt går till val på står integrerat med miljö social rättvisa, bra jobb och rätten till bostad. Saker som också MP står bakom, men som varit viktigare att lyfta fram kommunikativt i valkampanjen i andra länder. https://europeangreens.eu/priorities/
Ja, det är en klok aspekt! Den har i slutänden inte vägt tillräckligt tungt för mig – hittills åtminstone, även om jag har funderat i de banorna inför varje eu-val, inte minst eftersom jag inte är grön i svensk politik – men det är bra synpunkt!
Det har ju också påpekats just vad gäller EU-valet att personvalet är viktigt på ett annat sätt än till riksdagen tex. Detta då ledamöterna inte ”lyder under partipiskan” på samma sätt som i riksdagen och har en annan plattform att skapa sitt utrymme på och mer driva egna frågor i sin partigrupp. Det tycker jag är väldigt spännande!
Ja det är en viktig aspekt, här är en intressant artikel:
https://www.vadvivet.se/p/valja-kandidat
Jag fattar verkligen inte detta med personval. Om det är svårt redan från början att välja mellan olika partier så blir det inte bättre med ytterligare hundratals ledamöter att välja på. Om man inte kan lita på att ledamöterna följer sitt partis ideologi så måste en ju läsa på vad varje enskild ledamot tycker i varje enskild fråga. Orka! Och snacka om snuttifiering av frågorna.
Jag håller med om att det är en djungel. Men allt beror ju på i vilken grad man vill engagera sig. Är man intresserad och kanske väljer mellan några partier, eller har bestämt sig för ett, så kan det väl vara vettigt att kasta ett öga på toppkandidaterna och kryssa den man sympatiserar mest med. Kanske blir det utslagsfrågan om man väljer mellan två partier. Alternativt andra hållet, man fastnar för någon som person och de hjärtefrågor personen jobbar för och struntar i partipolitiken eftersom man ser denne som en bra representant i eu-parlamentet.
Orkar man inte det, så är det ju ”bara” att välja det parti man sympatiserar mest med och strunta i personvalet. Det är förstås en utopi att alla ska ha tid och ork att sätta sig in i EU-valet på djupet. Det ÄR enormt svårgreppbart, för de flesta.
Jätteviktigt poäng tycker jag. Jag har alltid röstat grönt i EU-valet men inte nödvändigtvis i andra val – jag ser det som att miljö och klimat är ett område där samarbete över gränserna är helt avgörande och därför vill jag se en stark grön grupp i Europaparlamentet. Tror det är många som inte står bakom 100 % av ett partis program, man väljer det som ligger närmast och får stå ut med att de driver vissa frågor man inte håller med om.
Helt enig! Kommer förmodligen rösta MP i EU-valet, men väljer ett helt annat parti när det är riksdagsval
Partigrupperna är som du säger en viktig aspekt! Vänstergruppen är en rätt splittrad grupp där de relativt gröna från de nordiska länderna sitter med t.ex. tjeckiska och portugisiska kommunister som inte alls står bakom lika höga klimatambitioner. I den gruppen finns även partier som inte är särskilt engagerade i EU-samarbetet och inte kommer till förhandlingar. Splittringen i v-gruppen märks också i omröstningar där de inte röstar lika. Så även om Vänsterpartiets företrädare kommer rösta bra för det mesta, och driva bra saker i förhandlingar, så är det ingen garanti för att de kommer få resten av vänstergruppen med dig. Den gröna gruppen å andra sidan är väldigt enig vilket också gör deras företrädare starkare i förhandlingar. Jag tycker också att MP har en bra ideologisk grund i de tre solidariteterna (med världens alla människor, djur och natur och framtida generationer) och den märks till exempel i att rfsl rankar MP högst i hbtqi-frågor. För mig är MP det självklara valet både att rösta på och för mitt politiska engagemang.
Jag ska rösta på MP! Stod mellan dom och Vänsterpartiet men gjorde valkompassen som pekade på MP så blir dom. Klimatfrågan kan inte vänta. 💚
Tack för att du fick mig att till sist få tummen ur och göra SVT:s valkompass! Gillar också den bäst eftersom man lär sig mycket längs vägen. Pedagogisk! Nu är jag ganska klar över var mina sympatier ligger ändå, och hur jag ska rösta, det har alltid varit grönt i eu-valen (till skillnad mot i riksdagsvalen), men alla frågor har jag verkligen inte stenkoll på och det känns bra att få en hum om hur de olika partierna resonerar där
För mig diffade det bara på tre procent mellan mp och v, det förvånade mig. Sen dött löpp mellan s och c tio procent ner och sen ett hopp ner till resten i samma ordning som hos dig.
Ett plus också till SVT:s kompass för att man kan se hur man matchar med kandidaterna (det kanske man kan i någon annan också), det kan man ju också engagera sig lite i.
Jag förtidsröstade häromdagen. Brukar alltid rösta vänster i våra ”vanliga” val, av ideologiska skäl, men kändes inte självklart i EU-valet då jag har en dålig uppfattning om EU-politik, if that makes sense. Visste därför att jag villhövde göra en valkompass men drog mig ändå lite för hela processen pga kändes svårt. Kom sen till insikt under en av mina morgonpromenader att det ju förenklar allting att veta vilka partier jag absolut inte vill rösta på (SD, M, KD, L eller – sedan NATO-processen – S). Så jag gjorde SVT:s valkompass pga känns pålitligt. Valde för varje fråga att kolla hur specifikt V, MP respektive C resonerade i varje fråga. Enstaka frågor hoppade jag över pga blir för mycket killgissning för mig att ta ställning.
Bra resonerat – hoppas du inspirerar många att rösta grönt!
Tycker frågan om ny gruvbrytning i Sverige är svår. Å ena sidan håller jag med Mp om att man bör försöka undvika att starta nya gruvor. Å andra sidan, om det behövs för att klara den gröna omställningen? Hur tänker ni andra? Mp o V vill inte göra ny gruvbrytning i Sverige enklare, resten vill..
Ja, hur ska vi ha’t och var ska vi ta’t? Och vad med alla jättelika folkrika länder som liksom står på tröskeln och drömmer större, mer, bättre? Ny teknik? Ransonering? Nedväxt?
Menar såklart Norrland, inte Norge 😄
Nedväxt är enda möjligheten. Vi bor på en ändlig planet, ständig tillväxt är bara ett jävla hittepå som går emot all rim och reson rent ut sagt.
Har du tankar om hur det ska gå till i praktiken? Överallt på jorden? Ska befolkningsfrågan in i ekvationen? Det här är jättestora och högintressanta frågor som jag tyvärr tycker att även aktivister och förespråkare tassar runt.
Jag sitter inte på svaren, ingen gör det. Men faktumet kvarstår: planeten har gränser. Det går INTE att kliva över eller flytta dem och tro att allt kommer bli fint och utan konsekvenser. Konsekvenserna är ju redan här? Folk dör idag pga översvämningar, tork, värme och konflikter till följd av förändringarna. Och då har vi knappt klivit över tröskeln. Folk kommer dö, ju snabbare vi backar undan från dagens business as ususal desto färre. Hur vi än vrider och vänder, tycket och tänker så kvarstår faktumet; planeten har gränser och radikala förändringar i vår tillvaro kommer ske. Med eller mot vår vilja.
Jag vill hävda att vi får testa, utforska och försöka. Kasta oss ut utan färdiga lösningar ellet svar. Svara an på samtiden. Allt annat är helt orimligt.
Hej!
Att inte vilja göra processen för att starta gruva enklare handlar för mig om att Miljöpartiet förstår vilken ennorm påverkan en gruva har på urfolk, lokalbefolkning, djur och natur.
Gruvor måste startas med största försiktighet och i samråd med urfolk och lokalbefolkning och då kan man inte ”slarva” med ansökningsprocessen.
Med det sagt det handlar inte om ett nej till gruvor, utan om ett önskvärt samtycke från lokalbefolkningen och naturen och en respektfull process.
Jag tror frågan om att göra processen lättare att öppna gruvor kommer från att den har röstats om i EU, och att det ser ut som att lagen handlar om att göra just processen enklare. Men i själva verket handlade omröstningen om hur man ska prioritera ansökningarna för att öppna nya gruvor.
Miljöpartiet har kämpat länge för att man ska lyssna till samerna och till lokalbefolkningen när man går igenom de här tillstånden. Och när det föll bort i förhandlingarna så valde MP att rösta nej.
Det här är ju också viktigt ur den aspekten att vi faktiskt behöver gruvor och metaller, och när vi då inte sätter oss ner och hittar lösningar tillsammans med människor, då riskerar vi ju också att hindras från att öppna nödvändiga gruvor.
Miljöpartiets åsikt i gruvfrågan är att vi i första hand ska återanvända metaller som i dag ligger på sopberget i allt avfall från redan brutna gruvor. Detta för att vi tidigare inte hade lika bra teknik att ta hand om alla mineraler so vi har nu. Men det finns också mycket att återanvända på andra håll.
I andra hand ska vi öppna gruvor där det tidigare har funnits en gruva.
Och i tredje hand ska vi öppna en ny gruva.
Jag tycker också att gruvfrågan är svår. Vill såklart inte att mineraler bryts i konfliktländer utan demokrati. Men ”den gröna omställningen” känns ofta bara som en ursäkt för att kunna leva på som förut genom att ännu mer förstöra ett redan hårt exploaterat Norge. Gammelskog finns knappt kvar, allt är tallplantager eller kalhyggen och fjällen är mer till för turister än djur och växter. För att inte tala om renar och urfolk vars existens gravt hotas av gruvor.
Mer gruvor där det redan finns gruvor kanske räcker en bit… men det är svårt.
”När det sista trädet är fällt, den sista floden förgiftad, den sista fisken fångad. Då först kommer människan förstå att hon inte kan äta pengar.”
Jag tycker också detta är en viktig och svår fråga. Jag har nog i grunden inte något emot att det öppnas nya gruvor (inom rimliga och eftertänksamma gränser). MEN det som är absolut viktigast för mig gällande detta är att det ska vara svenska staten som öppnar dessa gruvor, inte sälja ut svenska intressen till utländska företag som inte bryr sig ett dugg om kringliggande miljö och samhällen. Dessutom får vi som svenska medborgare mer pengar in till statskassan som då kan gå till sjukvård, klimat och skola etc. Men tyvärr kommer är väl det en önskedröm och Sveriges natur kommer exploateras av utländska intressen.
Mp är det enda partiet som pratar om att vi behöver fundera över vår konsumtion och hur råvaror används och bör återanvändas. Det kan inte vara rimligt att tillverkningsindustrin ska hålla den höga takt som den gör idag. Att vi ska göra av med så vansinnigt mycket el som vi gör. Absolut, elbilen ska ersätta bensin och dieselbilar. Men att välja att transportera sig kollektivt (där det är möjligt) och med exempelvis cykel (också där det är möjligt) är ett ännu bättre mål. För personer som inte har möjlighet att transportera sig miljövänligt bör givetvis någon typ av dispens ges (och ja, det kommer säkert vara många ”smarta” personer som folkbokför sig i sommarstugorna i glesbygdskommuner, MEN det tänker jag blir en vinst för de kommunerna med fler skattebetalare.. hehe).
Minskar vi bilåkandet så minskar vi även elkonsumtionen. Och väljer man cykel/buss/tåg istället för en ny elbil så minskar vi konsumtion av råvaror som bryts i gruvor.
För mig är det självklart att gruvbrytandet endast ska ske om inte andra möjligheter har setts över först och uteslutande i samråd med urbefolkning, samt med målet att påverka naturen så lite som bara möjligt. Därför fick Henrik Blind i Mp min röst nu när jag förtidsröstade.
” För om du inte använder din röst kommer någon att använda din tystnad!” det var ett uttryck som var mitt i prick! 🎯
Blir så glad över att se så många rösta grönt 💚 viktigt att rösta absolut men ibland kan jag känna att det viktiga är att rösta rätt. Ja, enligt min definition… blir så himla rädd av att tänka på SD:s framfart på hemmaplan, hoppas och tror att de som röstar i EU-valet vågar lägga sin röst där den _verkligen_ behövs! Dvs för klimatet 🌍 🌎 🌏
Respekterar ditt val, precis så röstade jag i förra EU valet. Sen dess har jag ändrat mig till exakt tvärtom, så min valkompass är helt spegelvänd med din, förutom att jag antagligen kommer rösta på Medborgerlig samling och inte SD. Jag har ändrat mig och tror numera att MP är sämst för klimatet (och annat) 😏 Jag uppskattar verkligen din blogg och att dina åsikter inte är förutsägbara och ”i ett fack”.
Spännande med en sån helomvändning! Vad fick dig att ändra dig?
Hej,
Det började 2012 när jag bodde i Tensta och skolade in mitt barn på förskola där. Inga miljöpartister fanns där om man säger så… de bor på Söder med sina barn. Allt var katastrof och jag unnar inget barn att gå där. Ingen barn el personal kunde svenska tex. Vi flyttade direkt men så många var kvar o kunde inte flytta 😢 sen brann förskolan ner.
Jag bestämde mig för att på riktigt testa hypotesen att JAG haft fel i min världsbild o inte alla andra. Läste på massor, historia, islam, kristendom, filosofi, ideologi, och lyssnade på poddar från olika håll. Försöker fortfarande lyssna på ”alla” perspektiv. Det var mycket ångest (ej överdrift) och omvälvande och sen dess har jag förändrats helt i min ideologiska syn på det mesta. Tack för fina kommentarer!
Det finns ju betydligt fler moderater och SD:are än miljö- och vänsterpartister i Sverige. Ändå kan det upplevas precis tvärtom när man öppnar en dagstidning.
Heja dig som vågat öppna upp för alternativa världsbilder än de som är ok och rätt enligt den kulturella övre medelklassen!
Vilka tidningar läser du? I DN, SvD och DI vimlar det inte av miljö- och vänsterpartister.
Att bo i ett socialt utsatt område skulle ju också kunna få till följd att man ser behovet av ett mer inkluderande jämlikt samhälle än tvärt om.
Ja, så fungerar jag som också bor i ett sk särskilt utsatt område. Här samsas barn och vuxna från massor av olika kulturella bakgrunder utan större problem för det mesta, men resursfördelning måste ju göras. Här bor arbetarklassen, som städar på företag och verksamheter, som kör taxi och kollektivtrafik och sköter om våra barn och gamla, och deras barn får inte samma chans som andra när segregationen ökar och resurserna minskar.
Jag känner igen mig i dig Tea! Har gjort en liknande ideologisk resa efter att ha jobbat fem år på stadshus i kommun i utkanten av Storstockholm. Fick på relativt nära håll se hur en kommun kan hamna i klorna på ett dominant etniskt baserat nätverk. Det blev tydligt för mig vad som riskerar att hända när svensk kultur hamnar i nån typ av minoritet, och det tjänar ingen på, varken invandrare eller etniska svenskar.
Hur kommer det sig att du vänt så?
Va intressant och modigt med någon som tycker tvärt om exakt alla andra kommentarer. Heja dig för att du vågar skriva.
Intressant, hur gick det till när du ändrade dig?
Om man är lite insatt i vad EU vill åstadkomma på längre sikt så röstar man självklart för mindre makt åt EU.
Klimatet är en viktig fråga men att ta ifrån människor all form av frihet då EU utvecklas mer och mer till att bli en totalitär makt vilket kommer att få fruktansvärda konsekvenser för de flesta människor .
Man kan skapa förutsättningar som gynnar klimatet men inte på det sätt EU vill.
Det är ju helt åt skogen att man inte verkar förstå vad mer makt åt EU leder till!
Alla som bor på landet kommer få flytta in till staden om EU får bestämma..
Sätt er in i frågan och låt er inte dribblas bort av klimatfrågan…det ni vinner förlorar ni i annat. Inget parti kommer kunna leva upp till sina löften ändå.
Rädda människor, jorden kommer återupprättas när tiden är inne!
Viktigt att komma ihåg att EU inte är någon fristående enhet, det är medlemsländerna som är EU. Det är EU-medborgarna som väljer ledamöter till Europaparlamentet och (genom nationella val) ministrar till Europeiska rådet och de nationella regeringar som väljer EU-kommissionärer, som sedan godkänns av parlamentet. EU har ingen egen vilja, det vill det medlemsländerna vill.
Har ungefär samma historia som du. Tror att en stor andel av MP- och VP-väljarna skulle skifta ideologi om de faktiskt var ute och såg hur det ligger till i förorterna istället för att isolera sig med likasinnade i homogena områden. Det är en fullständig katastrof.
Där tror jag att du har fel. Många SD väljare bor ju på landsbygden där det knappt finns invandrare. Och själv känner jag aktiva vänsterpartister i Rågsved som jobbar som lärare i klasser där nästan inget barn har svensktalande föräldrar. Samt på Östra Ersboda i Umeå som är ett liknande område. Alla drar inte samma slutsatser som dig kring hur man kan lösa olika samhällsproblem
Måste kommentera Östra Ersboda i Umeå. Jag gör ett aktivt val i sommar och flyttar just dit, från Teg (som för er som inte har koll på Umeå, räknas som ett ”fint” – läs ”vitt” – område).
Utpräglad vänsterpartist och uppvuxen i ett mångkulturellt Uppsala, så nej, jag tycker inte heller att din tes stämmer, L.
Jobbar i förort med (/mot) gängkriminalitet och bor på landet. Röstar på vänstern och skulle aldrig någonsin få för mig att rösta åt höger.
Bor i sk särskilt utsatt område, älskar det och röstar v.
Jag har gjort samma resa som du från att alltid ha röstat vänster har jag bytt till höger under föregående val. Jag tog mig en ordentlig funderare, läste på ordentligt om olika ämnen (klimat, invandring m.fl). och valde sedan den fråga som låg mig närmast hjärtat vilket blev islamiseringen av Sverige. Vet ni att vi inom en snar framtid kommer ha muslimsk majoritet i Sverige, vilket i praktiken innebär att det KAN komma att röstas fram sharialagar etc. Detta är ingen framtid jag önskar för mina barn, jag är själv inte medlem i någon organiserad religion men har den klassiska svenska kristna bakgrunden med skolavslutning i kyrkan, midsommarfirande, religionsfrihet etc.
Vänsterblockets hanterande av pandemin var även starkt avskräckande för mig med vaccinpass, uppmaning till isolering av de som avstod vaccin oavsett anledning etc. Nu ser vi ju att det kritikerna befarade i pandemin bevisas av forskningen som visar på allvarliga biverkningar som myokardit. Dock vet jag att samtliga partier var för nämnda hantering av pandemindin, men det var ändå en sida som genomdrev den politiken denna gång.
Så gick mina tankar inför föregående val. Har självklart stor respekt för allas åsikter och menar inte att någon behöver tänka och tycka som mig, det är ju det fina med Sverige och demokratin, att vi kan tycka olika och ändå ha en dialog. Ville dela mina tankar eftersom även jag ”kom från” vänsterhållet men snarare hade lyssnat på det jag matats med än tänkt själv och när jag började tänka själv, läsa på, ta in fler källor och ifrågasätta så innebar det ett stort skifte i mitt tankesätt. Med det sagt menar jag inte att alla som röstat vänster inte tänker själva, utan i mitt fall behövde jag bryta min egen filterbubbla för att landa i min egen sanning. Och kom ihåg, forskning visar att p97% av forskning håller med den som finansierat forskningen…
Frågan är bara vilka källor du valt att utbilda dig genom? Det låter som om du matats med diverse konspirationsteorier.
I Sverige bor det ca 10 miljoner människor. Man räknar med att ca 1 miljon har muslimsk bakgrund. Av dessa har många en liberal syn på islam. Man kanske firar Ramadan men går inte i mosken mer än enstaka gånger per år. De är alltså som vilken vanlig svensk som helst som firar jul och påsk, men inte är så väldigt troende.Det är svårt att veta
säkert, men troligtvis vill ganska få av dem ha sharialagar. De är alltså en miljon. Övriga icke- muslimer är 9 miljoner. Hur denna tiondel inom en kort framtid ska kunna ta över Sverige har jag svårt att förstå. Ska de skaffa tio barn var? Nä, det där resonemanget håller inte. Du behöver nog vara lite mer källkritisk.
Jag tycker att det är så svårt med riksdagsvalet. Ännu svårare tycker jag att det är i EU-valet. För mig känns det lite som att välja mellan pest eller kolera. Jag är sådan att jag inte kan rösta på ett parti om jag inte kan med partiledaren. Ska göra dessa valkompasser och se var jag ligger så får vi se.
Har senaste åren alltid förhandsröstat. Går så smidigt på vägen in till matbutiken, och riskerar inte att det blir ogjort om livet krisar sig på valdagen. Som i de senaste årens valkompasser stod det mellan V och MP i år också (eller vänster och gröna heter det väl i Finland). Följde valkompassen och röstade på V, som enligt WWF också har grönare miljöpolitik än de gröna i Finland. Också jag har först under de senaste åren insett vilken stor betydelse EU har. Så många gånger man hört att ”nej det kan vi inte åtgärda, för det bestäms på eu-nivå”.
Självklart ska jag rösta! Jag har gjort lite olika valkompasser men tycker inte riktigt dom riktar sig till mig, jag är lågutbildad och bor på landsbygden. Har frågat runt i min bekantskapskrets och fått höra liknande upplevelser, att valkompassernas språk är svårt och frågorna är mer riktat till högre utbildade/akademiker. För egen del så tycker jag att jordbrukspolitiken är viktigast i eu-valet och kände inte att någon av valkompasserna direkt tog upp det. Så jag har istället försökt läsa på och tittat på sidor som https://www.lrf.se/las-mer/eu-kandidaterna-svarar/
Och
https://husdjur.se/nyheter/2024/sa-tanker-partierna-om-jordbruket-infor-eu-valet/
Finfint inlägg, Clara! Pedagogiskt också för alla vilsna. Bra slutknorr!
Hej! Tack för spännande inlägg Clara, och alla kommentarer.
Vi bor i Tyskland och får och ska EU-rösta här i år. Har gjort motsvarande lokala valkompasser och överst hamnade ett parti som heter Volt som jag inte vet ett dugg om. Sen kom alla tätt bakom: die Grüne, Linke, SPD (tyska S) och på sista plats, till min stora lättnad långt efter, kom AfD, Alternativ für Deutschland, som är motsvarande SD.
Tänker som någon skrev ovanför, att rösta så det ställer till oreda för det parti jag gillar minst. Och eftersom jag inte kan något om Volt och dess personer, tänker jag att de kanske väljer att arbeta i ”fel” grupper och kommer därför att rösta på en av de stora. Om ingen har insyn i Volt att dela?
Här i Tyskland har stora företagsledare kampanjat i media för att folk ska gå man ur huse och INTE rösta AfD. Hejar på det initiativet!
Så fint inlägg och kommentarsfält! Älskar att du inspirerar läsarna att både rösta och tänka på klimatet.
Jag försöker alltid fylla i valkompasser utifrån vad jag verkligen tycker innerst inne, men det är svårt att inte hamna i vad man borde tycka. Mitt resultat hamnade på SD, L och V som topp 3. Hur tolka det?
Ja det är märkligt kombo med de mest eu- positiva partiet (L) och de mest eu skeptiska (sd) (v)
Jag verkar ha alldeles för spridda åsikter, i val kompasserna så får jag alltid lika resultat och det är alltid S och SD i toppen. Vilket jag egentligen inte alls känner mig hemma med, inget av dem. Är väl det som är mitt största problem att jag inte hittar ett parti som jag känner fullt ut för, blir olika partier för olika frågor och de frågor som jag anser om viktigast är inte alla viktigast för ett enda parti utan då hamnar man hos flera olika. Och det här med att titta på historia och ideologi tycker jag inte heller fungerar för politik känns så mycket ”just nu”. Det är ju bara att titta hur mycket de större partierna har svängt i sina åsikter sista åren. Det handlar om att lösa de problem vi har just nu och att få röster just nu..
Känns ju dumt att rösta för ett parti som man känner för, genom historia och ideologi, som sen inte alls tycker lika som en själv i de olika sakfrågorna..
Jag har som ni ser väldigt svårt att avgöra vart jag ska lägga min röst och då har jag verkligen funderat mycket på det.
Hej Pernilla,
jag hittar inte länk just nu, men jag hoppas någon annan här kan hjälpa till:
varje svenskt parti är med i en eu- parlamentsgrupp, där de samarbetar med sina syskonpartier från andra länder.
det finns jättebra info någonstans på
https://www.europarl.europa.eu/portal/sv
om varje grupp, och om hur VARJE SVENSKT PARTI OCH LEDAMOT har röstat i varje fråga! Så där är det väldigt enkelt och kul att se vad de faktiskt jobbar för och emot. Och ibland kan det skilja om vad partiet säger generellt. Man kan också välja enskilda frågor som vad som är viktigt för just en själv och se hur alla partier och ledamöter har röstat.
Det är väldigt snyggt uppställt och lättläst i grafer och jag hoppas verkligen du eller någon kan hitta vad jag talar om och kan länka, tyvärr hinner jag inte leta fram det nu.
Det gav mig mycket förståelse och var inte så komplicerat 🙂
Tack! =)
Ska absolut kolla in det!
Pernilla. Tack den kommentaren, känns mest som mig. Gjorde svt valkompass och så läser man en fråga och tänker att jag har ett svar/åsikt men så läser jag motiveringar och så blir jag inte alls lika säker. Två exempel men upplevde det på många frågar. Typ ska jordbrukarna få mer pengar och jag tänker ja det är viktigt för mig och att vi odlar i Sverige osv. Då har ju någon sagt nej pga att pengarna ändå inte kommer till mellan/små bönder utan bara stora. Eller är jämlikhet viktigt, ja det är viktigt tänker jag, då svarar flera partier ja det är viktigt men inget EU ska bestämma därför säger de nej.
I senaste riksdagsvalet stod jag mellan V och KD.
Jag personligen har rekommenderat alla de jag känner, som undrar hur de olika partierna ställer sig i olika miljöfrågor samt vad de gjort hittills, att gå in på Naturskyddsföreningens instagram där de sammanställt de olika svenska partiernas vilja, samt vad de gjort tidigare utifrån 20 frågor. (”Bra val” för mina vänner är framtiden o klimatet, förstår folk med andra prioriteringar inte målgruppen för detta tips). Obs inte sponsrad ha ha. Tyckte bara de hade så lätta o bra sammanställningar. Plus bra argument när man diskuterar olika partier med andra. För mig är det viktigaste i år klimatet + fortsatt stark demokrati i ett enat Europa. För att vara transparant: Ryssponsrade SD, o deras europeiska likar de allierade med, får aldrig min röst. (Speciellt inte i dessa oroliga tider med kriget redan runt hörnet). Inte heller partier vars ”miljöpolitik” i åratal visat sig vara baserat på pengar fr Exxon. Hej Ulf! Jag började med att tabort allt jag inte ville ha, sedan tittade jag på de partier som fanns kvar o valde därifrån när jag förtidsröstade. Som för så många andra, denna gång blev det Mp även för mig.
Tack för att du lyfter vikten av att rösta! Har själv kryssat Isabella Lövin pga havs- och fiskefrågorna är väldigt viktiga för mig.
Tack för att du vågar skriva om politik!!! Det behövs mer nu än någonsin! ❤️
”kalla den himlajorden eller änglamarken om du vill”
”Jorden vi ärvde”
Klart jag ska rösta ❤️❤️❤️
Mycket generöst kommentarsfält med många bra tips och infallsvinklar här!
Håller med! Jag har de bästa bloggläsarna 🤗
Vilken hallelujakör för Claras politiska åsikter -och vad jobbigt det är för en annan som absolut inte delar den men tycker så mycket om precis allt annat i Claras innehåll. (Det är samma ”sorgskugga” som slängs över låtarna hos en artist man älskar men har svårt att acceptera när de absolut måste prata om sina politiska åsikter i mellansnacket. Kan ju dra ned en hel konsertupplevelse). Är man lagd åt det andra ideologiska hållet än Clara har man vant sig vid att det är så det är att konsumera kultur, man får försöka ”blunda med öronen” och ”lyss till det sôm ä vackert” som vi säger i Värmland. Jag högaktar Clara -och er andra som skriver här i hennes underbara, inspirerande flöde -oavsett er politiska åsikt. Jag önskar bara att ni kunde visa samma förståelse och empati för oss som står på andra sidan politiskt. Jag lever ett liv på den värmländska landsbygden som i det allra mesta liknar Claras liv rakt av. Mina val är nästan alltid desamma som hennes i hur vi väljer att leva vårt liv, uppfostra våra barn, konsumera och leva på landsbygden och i bygemenskapen i vår vardag. Men jag skiljer mig helt i hur vi står politiskt. (Sorgligt nog behöver jag här tillägga att jag är kvinna samt högutbildad akademiker för att inte genast bli etiketterad som något annat. Min åsikt är dock att bildningsgrad och yrke inte borde spela roll i denna fråga. Men jag är alltså inte en ensam, arg, vit, man om du trodde det. Ej heller kristen utan snarare ateist/möjligen agnostiker.). Och jag anser inte att jag sprider mer ondska i världen för det. Jag tror inte ens en enda av er skulle kunna skilja min son från Bertil om ni språkade med dem båda en stund.
Jag vill fred. Och frihet. Och allas rätt att leva ett värdigt liv.
Men jag tror att vägen dit är en helt annan än den (uppenbarligen många av er och) Clara tror på.
När ska samtalet börja om vägen fram istället för att i blindo fördöma andras anledning till sin tro och övertygelse? Jag känner knappt att jag vågar yppa en annan idé än MP-hyllningarna här. Är jag ens välkommen att vistas i detta kommentarsfält? Jag tycker tron på er Gud (riktad till de frikyrkliga fansen) och till proletariatet (riktas till de politiska fansen) är närmast underhållande men jag läser era åsikter och respekterar dem för vad de är. Alltså åsikter och inget annat. Kan vi se förbi dem och samtala istället för att fördöma?
Jag är bara så evinnerligt trött på all enfald.
”Jag fattar numera mina beslut baserat på min erfarenhet. Och min erfarenhet är byggd på dåligt fattade beslut.” sade någon smart (ungefär) en gång.
Kanske lever jag mitt liv nästan exakt som Clara lever sitt (för att jag tycker nämligen att det är det bästa för mig, för oss, för barnen och för naturen och jordklotet). Men erfarenheten har visat mig att jag måste fatta helt andra ideologiska beslut än vad mina tidigare dåligt fattade beslut en gång sade mig att jag trodde.
Och jag är lika mycket människa som ni. Utan tro på en Gud, på en Alice Bah Kunke eller kollektivism tror jag lika mycket som ni på det goda och det ljusa. Vad fint det hade varit om ni vågade se det, måhända med samma ”sorgskugga” som jag känner när jag läser/lyssnar/ser på er, men med önskan om att VILJA tycka om det. För att likheterna förenar oss mer än olikheterna skiljer oss.
/hälsningar från en annan politisk vy
Ja och det fantastiska i Sverige är att vi får ha olika åsikter, en får ogilla jämställdhet, invandring, skatter osv och man får också acceptera att nån annan inte delar ens uppfattning
En sanning med modifikation. Att vi får ha olika saker är en sak, att de accepteras är en annan (och som det inte levs upp till jätteofta kan jag tycka).
Vi har skyddad åsiktsfrihet i Sverige så länge man håller sig inom lagens ramar. Det är en viktig demokratisk rättighet som det dessvärre finns starka mörka krafter i vårt samhälle som försöker motverka. Vi behöver alla stå upp för demokratin.
Instämmer helt i att vi måste stå upp för demokratin. Problemet är att det finns makter på båda kanter som vill göra sitt yttersta för att fördärva vår öppenhet och valfrihet, fast på lite olika sätt. Att vi har skyddad åsiktsfrihet hjälper ju föga i trånga åsiktskorridorer.
Ta en kik i kommentarsfältet här så ser du ett par bra exempel. ”Jag bytte från ena sidan till andra” har till exempel mötts av ”du har lyssnat på fel källor och gått på konspirationsteorier – gör om, gör rätt” eller rentav Idas svar på Ellinors inlägg här med sin ”Tror du kan bättre”-attityd.
Som sagt. 🙂
Oj, vad spännande att du tog kommentarsfältet här som någon slags personlig kritik mot din politiska ideologi! Jag kan inte se att någon fördömer andra politiska visioner alls, eller dumförklarar de som inte röstar V eller Mp, utan att det hålls diskussioner utifrån sakfrågor och ges (politiskt ofärgade) tips hur man kan tänka om man inte riktigt vet hur man ska rösta.
För min del tycker jag att EU-valet haft ett relativt bra debattklimat jämfört med hur det var under riksdagsvalet. Det märks att toppkandidaterna i de olika partierna är vana att förhandla och samarbeta. Mindre pajkastning och mer fokus på vad man själv vill åstadkomma, vilket jag välkomnar. Även i det här kommentarsfältet. Hade så klart uppskattat om ditt inlägg handlat mer om hur du tänker kring EU-valet, vilken väg du tänker dig att vi behöver gå och varför också. Istället lämnar du en rätt gnällig och lätt hånfull kommentar i novellform som egentligen bara handlar om att du har en annan politisk vy. Tror du kan bättre, kom igen 😃
Ida, det där var en onödig bredsida mot en person som lagt ned tankar på hur vi kan mötas trots olika åsikter. Jag gjorde samma reflektion som hon över homogeniteten i kommentarsfältet, vilket ju bara än en gång visar hur lika liksom söker lika och hur vi kanske helt enkelt undviker att bli utmanade.
Jag röstar borgerligt sedan många år men försöker verkligen både lyssna och läsa brett och inte heller bara svenskt. Gillar inte åsiktspaket alls, tycker det tyder på en lydmentalitet som jag finner läskig, gäller vänster som höger. Jag skulle vilja att vi såg varandras bästa argument och verkligen förmådde diskutera i sak, bortom ordval och guilt by association där det ofta fastnar.
Hej Ida!
Tack för ditt svar. Jag hade gärna velat utveckla mina tankar om det jag skrev att jag menar att ett liv i EU ska innebära ett liv i fred och frihet (ej överstatlighet) och alla människors rätt till värdighet (här har jag åsikter om hur EU borde agera i Ukrainakriget, att frihandel (ej ”nedväxt”) gynnar fred. Att jag inte tror på oreglerade, ohämmade flyktingströmmar med vedervärdig människohandel som följd etc) och för min del är det viktigare frågor än de varma haven. Min idé med inlägget var att först försöka ge en nyanserad bild av vem jag är och vart jag kommer ifrån för att starta ett samtal med de som var intresserade av att förstå och att istället för att skrova bara ”jag tänker tvärtom -jag har den diametralt andra sidan av valkompassen” och som så många gånger förr bli avfärdad som en ”arg, vit, svensk man som röstar på SD och lyssnar på Epa-dunk” förklara att sådana människor som lever ett liv väldigt likt Claras, och som varje dag försöker fatta medvetna och vettiga beslut för sin familj och sina medmänniskor, kan se andra frågor än klimat och en stark överstatlighet som den enda vägen.
Men för att svara på din fråga: nej,
jag kan nog inte bättre. Och jag ska aldrig mer försöka igen. Det var mitt första och sista försök att kommentera och jag ska bara fortsätta njuta av de delar i Claras underbara värld som jag verkligen sympatiserar med.
Fridens liljor!
Jag tycker att klimatfrågan ligger som en våt filt över allting. Jag skulle välkomna en kandidat som inte bryr sig särskilt mycket om klimatfrågan eller gärna ifrågasätter domedagsscenarierna, som är för äganderätt och mot överstatlighet (även om endel handlar om Sveriges överambitiösa implementeringar av EU-förordningar), som försvarar asylrätten och säger nej till att betala länder som Libyen och Turkiet för att hålla folk borta från Europa. Vi får sköta vår gränskontroll själva. Avskaffat transportörsansvar skulle slå undan benen på smugglare.
Där har du en fördel i att du har kandidater att rösta på.
De kommentatorer som inte tänker rösta som Clara tidigare i tråden möttes ju inte bara av ris utan även av ros, och av nyfikenhet. Det är tråkigt att du har erfarenhet från andra ställen av att bara bli avfärdad för att du har en annan åsikt. Det är ett hårt debattklimat från många håll i samhället.
Bästa kommentaren här. Helt enig med dig! 🌸😊 Klockrent med sorgskugga, vet precis vilken känsla du menar..
Om du vill samtala om vägen framåt underlättar det ju om du pratar om hur man kan lösa konkreta frågor och inte ett långt inlägg om att det är synd om de som tycker annorlunda för att de inte trivs i kommentarsfältet eller personer som utövar kultur de lyssnar/läser/tar del av. Jag visar gärna förståelse och empati för personer, men det är i så fall skilt från åsikterna som personerna står för. De får man debattera och tycka olika om utan att man ska känna sig utanför. Efter att ha läst ditt inlägg vet jag inget om hur du vill att samhället ska bli bättre. Vad ska vi då samtala om?
Jag tycker nog att skribenter får välja den vinkel de själva vill i sina kommentarer. I stället för att läxa upp kan du ju helt enkelt ställa några raka frågor.
Intressant att ett inlägg som reflekterar över ett homogent kommentarsfält väcker sån irritation hos representanter för åsiktsmajoriteten:)
Vad är det du tror på då?
Jag röstade också på Miljöpartiet. Det kändes bra att göra det bästa jag kunde i valet för miljön och klimatet.
Partiskt förstås, men Jonas Sjöstedts resonemang om valet mellan mp och v:
https://www.facebook.com/share/r/kEPA7jFS17S43gJv/
Gjorde DN:s och Svt:s kompasser och mina resultat ser ut ungefär som dina. Känner mig ändå trygg i att rösta V.