Tack Vänsterpartiet, tänker jag när jag hämtar ut nya glasögon. Två glasögonbarn i familjen och varje år får vi ett glasögonbidrag på 800 kronor per barn. Glasögon är dyrt och jag förstår inte hur familjer med låg inkomst annars skulle klara det? Det var Vänsterpartiet som drev igenom den reformen.
Tack svenska skattebetalare, tänker jag. När räkningen för ambulansfärden och eftermiddagen på akuten kommer. Ynka 300 kronor för all vård och all omsorg som jag fick.
Tack högkostnadsskyddet, tänker jag. När jag hämtar ut min livsviktiga medicin som jag skulle dö om jag blev utan. Och farmaceuten påminner mig om att det kan vara bra att ha en förpackning extra hemma av medicinen. Om utifall att..
Jag tänker på hur vi tar hälsan för givet medan vi har den – och hur vi lider när den sviktar. Och hur hemskt det vore att inte ha råd att köpa medicin eller glasögon till barnen eller att ringa efter en ambulans. Vi är alla så beroende av att vården funkar, både för oss själva och för våra närstående.
Just nu pågår en vårdstrejk, där sjuksköterskor strejkar för bättre arbetsvillkor. Men det syns knappt i media! Jämför det med när piloterna strejkade. Och hur mycket påverkar piloterna vår vardag, jämfört med vården? Och hur mycket pengar öser vi inte över till exempel polisen och försvaret just nu? Men VAR är pengarna till vården?
Kraven Vårdförbundet gått fram med är en långsiktig lösning med kortare arbetstid. Detta eftersom många av medlemmarna blir sjukskrivna eller går ned i deltid för att orka med arbetet. I ett första steg vill Vårdförbundet se 75 minuters förkortad arbetstid per vecka, en kvart om dagen, eller runt 8 dagar på ett år. Det är ingen orimlig begäran!
Vi vet att utmattning är extra vanligt inom yrken där man har stort ansvar för människor och liten förmåga att påverka sin arbetssituation. Och att man efter nedskärningar inom vården kunnat se en ökad mängd sjukskrivningar bland personalen. Att inte ta hand om sina anställda blir i längden väldigt dyrt för samhället. Först lägger vi en massa pengar på att utbilda vårdpersonal. Som sedan blir utbrända eller skolar om sig till något annat, eftersom villkoren i yrket är orimliga.
När jag pratar med vänner som arbetar som sjuksköterskor uttrycker alla att de älskar sitt jobb men hatar förutsättningarna. Och för att orka i längden behöver stora förändringar ske. Och så ber de om stöd i sin sak. Att fler visar solidaritet med deras krav och ger dem råg i ryggen. Och jag måste säga att jag tycker att det är en väldigt rimlig önskan från deras håll!
97 svar
Tack! Känns verkligen som vårt arbete är osynligt när en strejken inte ens uppmärksammas. Lite kvitto på hur man är tagen för given../ Anna
Väl talat!
Håller med dig till 100%!
Hållet fullständigt med:)Under pandemin så hylla alla sjukvården men vad hjälper det?Högre lön och bättre arbetsvillkor är en förutsättning för att behålla personal och att ungdomarna ska vilja arbeta inom vården:)
Såg en bra kommentar om det: I vissa länder applåderade man sjuksköterskor som uppskattning klockan 20 på kvällen. Kommentaren: tänk om vi applåderade finanspersonal istället för att ge dem bonusar?
Självklart ska vi prioritera vården.
Fint Nationaldags-tal👏👏👏
❤️
Bra rutet, Clara!
Instämmer!
Hälsningar från en f.d sjuksköterska
Inom regionerna ska det sparas, men inte överallt. Nedskärningarna sker “på golvet”. Antalet kommunikatörer, informatörer, processledare, HR-anställda m fl ökar. Möjligheten att få upp lönen (kanske för att ha råd att gå ner i tid) är att byta jobb. Men inte inom regionen, så länge du fortsätter att jobba med patienter. Men byter du till en tjänst utan patientkontakt så får du upp din lön…
/Hälsocentralanställd som älskar patientarbetet, men börjat se efter annat jobb utanför regionen
På min skola sparkas rektorer och behöriga lärare, skolmåltidspersonal, elevassistenter och andra. På utbildningsförvaltningen däremot, där är de flera hundra som gör -vad?
De skriver och ändrar i texter och bestämmelser som vi i skolan sedan ska förhålla oss till. Alla ska pissa in sitt revir. När jag sedan ska fylla i deras dokument så stämmer inte stödmaterialets frågor med de frågeställningar som ska fyllas i. Det är pinsamt.
När jag framförde mina tankar till personer från utbildningsförvaltningen så blev jag kallad till ett allvarligt samtal med HR och min rektor pga att jag sagt ”fel” saker.
Man orkar inte.
Det låter som att ledningen inte följer förvaltningens värdegrund. Det är sunt att ifrågasätta på ett konstruktivt sätt och lyfta fram vad som kan förbättras. Jag tycker du ska både ta upp det här igen och ta frågan vidare. Om förvaltningen inte lyssnar på lärare, behöver organisationen och kulturen ses över. Heja dig, vi orkar tillsammans!
Jag jobbar som kommunikatör i en region och kan säga att det sparas även hos oss! Vi är 13 personer i en organisation med över 7000 anställda och sliter varje dag med att få ut rätt information till alla invånare och anställda. Vårt jobb är inte att lyfta oss själva, därför kanske inte vårdpersonal och folk runt omkring tar för givet att informationen på 1177.se är uppdaterad, att väntrumsinformationen stämmer, info om frisktandvård eller färdtjänst, att alla skyltarna stämmer, att invånarna får information om när de ska vaccinera sig och hur, att medarbetarna vet var de hittar medicinska riktlinjer eller att de får information om förändrade arbetssätt. Just nu jobbar jag med att få unga kvinnor att vaccinera sig mot HPV, information om att vårdcentralerna flyttar till olika platser i sommar, kampanj om psykisk ohälsa, information om hur man kan bli handledare inom regionen, info om suicidprevention, gör en patientenkät till rehabkliniken, kampanj om BVC och information om ny obesitas-behandling. Det var bara denna vecka, och i onsdags grät jag för jag var så trött men måste få allt klart. Jag har inte högre lön än sjukvårdspersonalen. Jag känner lika stort ansvar för invånarna som ni. Och ja jag hade tjänat otroligt mycket mer om jag jobbade privat, men vill också jobba för en god sak. Precis som ni. Så kan vi försöka ro den här båten tillsammans och inte hacka på varandra i den?
Bra skrivet! Jag jobbar som administrativt chefsstöd på en operationsavdelning och blir så ledsen när det ska hackas på oss ”kontorsråttor” och ”pappersvändare”.
Vi sliter verkligen också med att få allt maskineri bakom kulisserna att fungera. Det görs inte av sig självt och vi gör det för personalens och patienternas skull. Vi är två chefer och två chefsstöd som är ansvariga för ca 150 medarbetare på vår avdelning, det är långt över rekommenderad gräns på 30 medarbetare per enhetschef.
Det har inneburit en hel del övertid för oss nu med Vårdförbundets stridsåtgärder för att fixa vårt uppdrag att bemanna operationsavdelningen så att patienterna ska slippa bli lidande. Men jag stötar Vårdförbundet till 100%! Vårdpersonalen är värda en hållbar arbetsmiljö. Som sagt vi som på olika sätt jobbar inom vården sitter i samma båt och försöker styra den mot rätt mål. Så låt oss hjälpa varandra med det i stället för att hacka på varandra. Det kommer inget konstruktivt ur det.
Tack ❤️
Satan vad bäst inlägg, tack Clara!
Bra! Två sjuka grejer med den här strejken är att det inte var någon från SKR som tyckte att det var samhällsfarligt när sjukhusen sa upp en massa sjuksköterskor för någon månad sedan, men nu när sjuksköterskorna inte vill jobba övertid tycker de att det är samhällsfarligt.
Och den nämnd som ska bestämma om det verkligen är samhällsfarligt leds av Göran Hägglund, fd KD-ledare och socialminister och nu vårdlobbyist med hemliga uppdragsgivare. Läs mer om detta hos utmärkta Tankesmedjan Balans:
https://tankesmedjanbalans.se/vardlobbyist-for-hemliga-kunder-avgor-om-sjukskoterskornas-strejk-ar-samhallsfarlig/
Och läs gärna deras böcker om marknadsskolor och skollobbyister. Man häpnar!
Tack för detta fina inlägget. Har själv arbetat inom vården ,är nu pensionerad. Följer dock information från vänner (unga)som arbetar på sjukhus och en av mina söner som arbetare på ambulans. Det är helt sjukt att politiker inte inser vart det bär hän om inte mer pengar och resurser läggs på all personal och vård. (mitt cyniska jag vet att de styrande är fullt medvetna men de har en annan agenda ,fy för dem ) Tack för en fin blogg 🌸🦋
Jag tror också på annan agenda. Eller två andra.
1. Under strejken betalas vår lön från fackets strejkkassa, dvs Regionen behöver inte betala ut någon lön, dvs de sparar in behövliga pengar i ekonomier i otroligt stora underskott.
2. De vill driva den offentliga sjukvården i botten, så att all sjukvård kan privatiseras.
Har du någon ytterligare teori är jag gärna idel öra 😊
Jag har många gånger under min bröstcancerbehandling tackat min lyckliga stjärna för att vi har det system vi har i Sverige med skatter. Vad jag hittills gjort:
Behandlats med cellgifter, antikroppar och benmärgsstimulerande mediciner.
Opererats i armhåla och bröst.
Genomgått ingrepp där de satt in markörer i tumörerna.
Fått bidrag till peruk.
Flertalet olika röntgenundersökningar. Undersökningar med ultraljud.
Sjukhusövernattning.
På g är: en andra operation med övernattning, strålningsbehandling, behandling med målsökande cellgifter…
Inte en enda gång har jag behövt oroa mig för behandlingskostnaderna och jag är SÅ JÄVLA TACKSAM! Jag var på den vänstra delen av skalan innan och det har verkligen inte ändrats. Tack Sverige!
Blir så glad när jag läser ditt inlägg Sandra! Varje gång jag ser skatteavdraget på mitt lönebesked har jag känt en dubbel tacksamhet – dels över att ha ett jobb och kunna bidra, dels över att jag själv inte behövt utnyttja vården så mycket. Jag kunde inte köpt något finare för de pengarna!
Men så fint tänkt!
Ja, det är så fint att leva i ett samhälle där vi hjälps åt. Förstår mig inte på de partier som tror att det enda folk vill ha är sänkt skatter, jag skulle gärna betala mer skatt om den exempelvis gick till sjukvården! Och det är inget jag kommit på så här efter att jag själv blev sjuk, jag har aldrig känt mig snuvad på mina pengar tidigare heller. Jag älskar systemet vi har ❤️!
Tack för att du lyfter detta ❤️ Som sjuksköterska vill jag såklart orka fortsätta kämpa, men ibland sviker hoppet. Jag önskar så att man hittar en väg framåt, det skulle vara förödande om det inte blir en ändring snart. Ingen kommer att orka jobba kvar, och det gäller så många yrkesgrupper.
Tack Clara!
Bara faktumet att man behöver ställa in flera hundra operationer när sjuksköterskor vägrar övertid säger något om systemfelen i vården.
Spot on!
Heja sjuksköterskorna!
Tack Clara ✊🏼❤️ din solidaritet värmer.
Tack Clara!!! För att du gör din röst hörd! Jag hoppas på förändring, annars kommer jag lämna mitt yrke som sjuksköterska. Jag älskar det, men är för stressad och det vill jag inte vara mer!
Tack för bra inlägg!
Mycket bra inlägg! Heja Vårdförbundet!
Hade nog inte tvekat att gå tillbaks till vården om arbetstiden blev förkortad. Skolar om mig just nu för att jag inte orkade med stressen, precis som Clara skriver, över att inte kunna påverka min arbetssituation. Men när jag sitter där i universitetets lokaler kan jag längta efter patientkontakten. Längta efter att jobba ute i verkligheten, ute där det verkligen händer.
Hej,
Vill bara lämna ett bidrag i form av en tavla som finns på en arbetsplats:
VARFÖR lyssnar ingen på
åsikterna från dom som måste
LEVA med konsekvenserna ???
🤗 // Lena
❤️
Varför engagerar sig inte fler politiskt? Jag ställer frågan till folk ibland och svaret jag får kan vara ung. “jag ska inte behöva bli läkare för att jag tycker vården är dålig.” Det vet jag inte om det håller. Engagera sig politiskt är en fråga om att utnyttja sina demokratiska rättigheter och dela på ansvaret för styret av samhället, inte bara utförandet. Ja, man kan påverka på alla möjliga håll, vara aktivist, opinionsbildare etc – och jag tycker det också är bra och viktigt – men faktum är att de som vill göra det politiska jobbet blir allt färre. Färre engagerar sig i politiska partier, går på medlemsmöten, utbildar sig hos ett studieförbund (gratis!) och tar på sig uppdrag. Kandiderar till kommun- eller regionfullmäktige. Representationen blir sämre, färre känner en politiker som kan svara på frågor (och ställas mot väggen). Politiken blir alltmer en sluten arena.
Samma vad gäller fackligt engagemang. Det är väl den här “Nån annan” som ska göra allt.
Hej! Jag håller inte med om att media inte bevakar strejken, jag läser varje dag om den. Har också sett vård från insidan och vet hur tight det ofta är. Jag önskar att du hade belyst komplexiteten i frågan. En ökande andel i befolkningen blir äldre, jobbar inte och behöver mer vård. Vi föder färre barn, som på sikt kan betala skatt som finansierar den vården, och som kan jobba med den. Det vi ser idag kommer bara att bli värre om inte något fundamentalt ändras. Även om ALLA som gick ut gymnasiet valde ett jobb i vård, skola, omsorg så skulle det inte räcka till som det funkar idag. Inte minst vården kommer att behöva bedrivas på ett annat sätt, man behöver göra arbetet annorlunda och mer effektivt. Förmodligen med hjälp av teknik som exempelvis AI. Den förbättrade arbetsmiljön, och kanske även ersättningen, är svår att lösa genom att hosta upp mer slantar tyvärr.
Kanske politikerna och alla anti-invandringsröstare äntligen kan inse att vi behöver invandringen!
Kompetensbaserad invandring hade verkligen varit toppen, det är stor skillnad mellan invandring och invandring.
Det här är så cyniskt tycker jag. Att få asyl i Sverige idag är otroligt svårt (har jobbat 15 år med migrationsrätt på domstol så jag vet vad jag pratar om). De som får uppehållstillstånd på grund av skyddsskäl är alltså folk som verkligen riskerar döden, tortyr och annan skyddsgrundande behandling. De personerna har ibland (långt ifrån alltid) rätt att få hit sin familj – familj som kanske levt flera år i misär i ett flyktingläger någonstans i väntan på vår svenska migrationsprocess (som kan ta många låna år).
Att då uttrycka sig så; att de här människorna ska inte få komma (och då torteras, dödas eller skiljas från sin kärnfamilj) för vi ska vill hellre ha ”kompetensbaserad invandring”. Jag mår illa.
(Väldigt många av de unga hazarer som kom 2015 är dessutom nu utbildade undersköterskor. De kom inte som kompetensbaserad invandring.)
Tack Tove för en bra och viktig kommentar!
Jag har jobbat med integration i många år på olika sätt och därför uttryckte jag mig som jag gjorde.
Hade vi haft fungerande integration hade jag varit för öppna gränser men dagens system är inte humant. Många ensamkommande har exempelvis hamnat på gatan för att man under tiden på HVB-hem bara ville vara snäll och inte uppfostra/ställa krav så att de skulle bli självständiga för då blev det obekvämt. När de sedan skulle stå på egna ben gick det inte. Det är för mig inte humant.
Vi har vidare oerhört många analfabeter som aldrig lär sig språket och som aldrig någonsin kommer komma in på arbetsmarknaden för vi har inte “enkla jobb” idag som förr utan de är dömda till ett utanförskap och lever i extrem frustration. Och det här är ingen liten målgrupp för den som tror det. Jag tycker inte det är humant att ta emot människor där vi inte kan erbjuda mer än förvaring där de i förlängningen inte kan bidra i samhället och vara delaktiga i det. En grundförutsättning för att man ska må bra är ju att känna sig delaktig och ha en meningsfull vardag och där brister samhället och har så gjort i decennier. Dagens situation med gängkriminalitet är väl ett tydligt resultat av frustrationen som råder i utanförskapet.
Karin, ja!
Ja! Det här är jätteviktigt att belysa. Den framtid vi står inför vad gäller vår gemensamma välfärd är bekymrande. Det kan tyckas som en så liten sak att SKR inte vill tillmötesgå Vårdförbundets krav om arbetstidsförkortning men jag kan också förstå det. För att klara av att leverera välfärd framåt behöver vi snarare arbeta MER inom dessa yrken, vilket jag förstår nästan kan provocera. Men så är det idag. Jag tycker att det är alltför lite en politisk diskussion. Hur ska välfärden se ut nu och i framtiden? När andelen 80+ ökar betydligt mer än vad vi i arbetsför ålder gör, hur ska vi ställa om? Om något krävs en betydligt mer ärligare diskussion om att den hälso- och sjukvård samt äldreomsorg som vi förväntar oss faktiskt eventuellt inte kommer kunna ges framöver. Inte utan radikala politiska beslut, vilket är osannolikt. Jag tror att vi går mot en alltmer privatiserad sjukvård och jag sörjer den väg vi är på.
Jag önskar inget annat än goda och hållbara arbetsvillkor för sjuksköterskorna, men jag tror tyvärr inte att lösningen stavas arbetstidsförkortning.
Hur menar du att de ska klara av att arbeta mer då? Hur ska vi göra yrket attraktivt för fler personer?
Jag är inte alls säker på att man kommer få personer inom dessa yrken att jobba mer än vad dom gör idag. Lön och arbetsvillkor är förstås betydande faktorer för att man ska välja att stanna kvar/söka sig till ett yrke. Men tittar man på befolkningsprognoserna nu och framåt så är vi för få människor i arbetsför ålder i relation till de behov som uppstår. Jag är rädd att också det blir ett självspelande piano. Ju färre kollegor man har med kompetens och erfarenhet, desto svårare att orka med – så då lämnar fler. Självklart har arbetsgivarna spelat en roll i utvecklingen fram till nu! Men vi pratar om politiskt styrda verksamheter, finansierade av skattemedel..
Nu bara spekulerar jag men skulle man anpassa utbudet av sjukvård efter tillgången på personal skulle det se klart annorlunda ut. Som samhälle skulle vi förstås rasa, vi förväntar oss ju mer. Men i nuläget läggs ju ansvaret och samvetsstressen på vårdpersonalen vilket är helt orimligt. Patienter dör redan nu till följd av långa väntetider eller misstag orsakade av stress och brister i verksamheterna. Det blir barockt att inte våra ledande politiker i regering, regioner och kommuner talar ur skägget och erkänner det!
Det är ju också rätt uppenbart att nuvarande system inte fungerar, och inte har gjort på många år. Tänker att så mycket samspelar här! Att man överhuvudtaget tillät bemanningssystemet från första början, hela NPM-eländet, staten som backar undan allt mer och lämnar ansvaret till regioner och kommuner, hela byråkratiseringen, att vi lever i en tid där allt handlar om individen jag jag jag!, där högre utbildning är allt som är ”värt” något, där solidaritet är något vi inte riktigt mäktar med längre, oändligt med alternativa utbildnings- och karriärvägar, successiv privatisering av sjukvård som urholkar det gemensamma ännu mer, krav på tillgänglighet 24/7, oklar tillit till den egna förmågan att läka ut infektioner/egenvård, vårt allt mer stillasittande skärmliv kommer förstås skapa nya behov av vård, att vi lever längre skapar därtill ytterligare behov. Inom äldreomsorgen kommer det behövas tusentals och åter tusentals nya medarbetare för att klara av att möta de behoven. Jag blir förtvivlad när jag tänker på att den vård jag var med och gav i början av 2000-talet sannolikt aldrig kommer kunna ges till mina föräldrar.
Det finns en radikal sida hos mig som önskar en vändning med utgångspunkt från Vilka behov har samhället? Vilket samhälle vill vi ha? Vill vi konsumera ihjäl oss? Vilka utbildningar behövs? Prioritera dessa och lägg ner sådant som inte bygger och stärker vårt samhälle. Alla vi som valt andra vägar får väl vackert återvända till vård och omsorg. Lite som under pandemitiden. Kanske med start med personer som faktiskt befinner sig i arbetslöshet men med annan utbildning. Såklart man vill få arbeta med det man investerat i och utbildat sig till, men behöver samhället personal till vården kanske det är där man ska vara.
Jag tror ju inte att det här är en realitet. Jag tror vår regering gärna ser ett sjukvårdssystem som är mer privatiserat. Sämre vård för sämre rustade. Bättre för den med cash. Jag tror vi är på väg dit. Jag hatar det. Ursäkta min dystra syn men jag tro som sagt inte arbetstidsförkortning löser de abnorma problem vi står inför. Kanske hade de haft den effekten för tio år sen.
Tror tyvärr att du har väldigt rätt i din kommentar angående de växande vårdbehovet och vårt eviga krav på höjs levnadsstandard. Och det gör mig orolig för framtiden 🙁
Vill rekommendera den här texten av Ola Nordebo på VästerbottensKuriren: https://www.vk.se/2022-04-22/nordebo-demokratin-och-krisberedskapen-i-vasterbotten-forsvagas-nar-fa-vill-bli-politiker
Tack för ett oerhört bra inlägg. Älskar att du inte räds över att vara politisk!
Att gå in på en blogg och läsa ett inlägg som detta gör ju att man återfår hoppet om mänskligheten en stund. Tack!
Hurra och heja för en fantastisk text!
För mig som belastat vården rejält mer än en gång så är dessa människor värda mer än jag någonsin kan beskriva! Hoppas och önskar att de får högre lön, vettiga scheman och allt dom vill ha. Amen!
Jag håller med om att det är fantastiskt med gratis (så gott som) sjukvård i Sverige.
Dock tycker jag att man ibland förenklar argumenten i debatten. Jag har själv jobbat i en stödfunktion inom sjukvård och jämfört med många andra branscher kan ibland bemanningen vara hälften så stor jämfört med andra organisationer (ex ekonom, HR).
Ett argument man ofta får höra är att lönerna behöver höjas, i många regioner har sjuksköterskor haft god löneutveckling jämfört med andra grupper med akademisk utbildning. Men sällan visar man någon statistik på detta.
Jag förstår att arbetstempot är högt för många i sjukvården idag men hur ska vi kunna räcka till med de resurser vi har om vi dessutom ska förkorta arbetstiden?
Jag skulle önska mer underlag/fakta i debatten.
Nu kanske det bara är alla som är för strejken i den här tråden men tycker att det är viktigt att kunna lyfta olika sidor.
Tack för att du lyfter strejken. Det är verkligen inga orimliga krav vi har. Ingen annan bransch hade accepterat att inte hinna kissa på ett arbetspass, inte hinna äta lunch, tvingas jobba extra och övertid, få sitt schema knappt två veckor innan det börjar gälla som att ens privatliv inte spelar någon roll, varje år vara orolig för att inte få sin sommarsemester. Och så vidare…
Jag älskar mitt jobb som barnmorska men skulle aldrig nånsin rekommendera nått av mina barn att utbilda sig inom vård och omsorg.🥺
Instämmer till fullo i allt du skriver! Och håller tummarna hårt för att vår viktiga vårdpersonal får igenom sina villkor ♡!
Tack!🙏🏻
Jag tycker inte heller att det är en orimlig begäran. Tack Clara för att du lyfter Vårdförbundets kamp för bättre villkor.
Heja Vänsterpartiet! Som du sa, klimatet är viktigt men social rättvisa är en grund för det och Vänsterpartiet är också högt rankade av Naturskyddsföreningen! Jag kommer rösta på dem även i EU valet. Mitt Europa ska erbjuda bostäder för alla, starka fackliga försvar för dem som arbetar samt ta hand om miljön ♥️
Tack för en bra text Clara!
Vet någon här i kommentarsfältet hur jag kan visa mitt stöd för strejken?
Förutom att sprida på sociala medier osv.
Tack 🙏
Underbart att du tar upp det! Det är skamligt tyst om vår strejk, att folk inte bryr sig, men klagar mer än gärna över att vården är så dålig!
Sista tiden har jag dessutom fått höra folk som tycker att det daltas för mycket med vårdpersonal och att svensk sjukvård är ett skämt.
Det är ett hån när vi sliter med vår hälsa och ork som insats.
Vänsterpartiet har sin grund i kommunism. Ingen från det hållet har någposin klagat på Stalins folkmord och tvångsförflyttningar för 100 år sedan på miljontals människor.
Det är tillbaka dit Putin vill.
Alla ska ha lika lite och engagemang och extra arbete får inte premieras för då blir någon annan utan och det är orättvist… Den som tar ett initiativ och vill betala ngn för att hjälpa till o få jobbet gjort blir per automatik en utsugare… Kommunism – nej tack! Det märkliga är att i ett demokratiskt samhälle är det väntern som inte accepterar en avvikande åsikt… Alla måste tycka lika, inte bara tjäna lika och vara lika…
Läser gärna bloggen med fina bilder. Vinterboken är fantastisk – köp den! Hoppas man får ha en i mitt tycke vettig politisk åsikt, dvs KD/M även om majoriteten här inte håller med.
Du är inte ensam om att rösta borgerligt och ändå läsa den här bloggen med stor behållning. Men vi kanske inte märks så mycket i kommentarsfältet.
Hej! Vill bara påpeka att Putin inte driver Ryssland mot kommunism som du skriver, utan tvärtom, en fascistisk diktatur med tydliga nationalistiska och våldsbejakande imperialistiska drag. Putin vill inte ha lika åt alla, eller ett klasslöst samhälle. Han vill ha en stark nationalstat med en tydlig hierarki och maktfullkomlighet åt sig själv. Detta har mer släktskap med de högerpartier du föredrar än vänstern.
Vänsterpartiet har tagit avstånd från den typen av kommunism sedan väldigt lång tid tillbaka och gjort upp med sitt förflutna bland annat genom att publicera en vitbok. Jag tycker det är mer oroande att partier på högerkanten väljer att liera sig med och ta in åsikter från ett parti med rötter inom högerextremismen som har börjat kampanja med konspirationsteorier om folkutbyte
Har en 19-årig dotter som tar studenten om två dagar. Hennes mål är att plugga till sjuksköterska. Hon är en sån envis person att när hon väl bestämt sig för något så är hon orubblig. Jag hoppas förstås att hon klarar det och att hon en dag kan jobba inom vården, men jag är samtidigt fundersam över hur hon kommer orka med det yrket sen om det är som alla säger. Jag vill heller inte förstöra hennes planer genom att vara en partypooper som kommer med ”sanningar” för att få henne att satsa på något annat. Tänk om den här strejken blir lyckad och det blir en start för kortare arbetstid för oss alla? Då kanske det är hur bra som helst när hon väl är färdigutbildad.
Realistpessimist som jag är så tror jag tyvärr att det här bara är början på kaoset som kommer, när allt färre unga ska försörja en allt äldre befolkning. Jag tror krasst att regionerna kommer att få prioritera betydligt hårdare kring vilken vård som ska vara skattefinansierad och vad man ska få betala för själv.
Alla dessa kommunikatörer och andra hittepå-tjänster som anställts på regionerna, vad kostar inte alla de jämfört med vad man får ut av det? Hur mycket pengar slänger inte regionerna på misslyckade upphandlingar, onödiga IT-system var och en för sig i stället för att samarbeta över regionerna och dela på licens- och konsultkostnader? Jag jobbar själv med IT och på min arbetsplats har vi anställt ett antal personer som tidigare jobbat på olika regioners IT-avdelningar och man blir mörkrädd när man hör hur illa det sköts och vilket slöseri det är med skattepengarna. Pengar verkar egentligen inte vara någon bristvara, men det är stor inkompetens hos de som inte fattar att det är kärnverksamheten som är det viktiga och att behålla den personal som jobbar med den är det absolut viktigaste. Gör om och gör rätt i regionerna, hela systemet är genomruttet och får mig bara att tänka på att politikerna (och lobbyisterna) verkar driva detta mot ett håll. Nämligen att privatisera sjukvården så att de rika ska klara sig, sen skiter de i oss övriga. Vi får förlita oss på att vi ska hålla oss friska, inte behöva välja mellan att köpa livsnödvändig medicin eller att köpa mat. Jag hoppas verkligen att jag har fel.
Men alla test med IT och de mer nya tjänsterna med kommunikation som det nya samhället kräver kanske kommer göra vården bättre? Det kanske knäcker fram tid för läkare och sköterskor till patienttid i framtiden.
Med det sagt behövs reformer för läget idag låter inte hållbart. Däremot måste vi ha framtidstro att det kan bli bättre.
Jag skulle även vilja se ändring i samhället hur man använder och behandlar vården. Personer söker sig till olika vårdappar eller ringer till vårdcentralen för minska lilla sak idag. De önskar behandlingar från vården, jämför oss med Amazon eller Foodora, bara beställa. Får man inte som man vill så blir man utskälld, hotar med att ta sitt liv eller ta mitt liv. Inte undra på att sköterskorna lämnar! Lägg till dålig löneutveckling och arbetsvillkor.
Bra skrivet. Instämmer helt.
Utan att ge mig in i någon politisk diskussion (är för dåligt påläst) så känner jag att det alltid, år efter år oavsett regering, pratas om att vård och skola behöver mer pengar. Men det händer aldrig?
Ja ja ja tack för att du lyfter detta!
Jättebra att du lyfter! Nu backar vi alla vårdpersonalen så får vi en långsiktigt hållbar vård!
Instämmer helt! Bra skrivet!
Tack ❤️
Jag vill bara lyfta att jag tycker du är så modig som vågar vara politisk i din kanal. Inte många influerare som vågar vara det. Kanske för att många av dem blivit verklighetsfrånvända och inte har till exempel en sjuksköterska i sin umgängeskrets. Tycker även inlägget om valkompasserna var modigt, att du vågar visa var du står.
om man är medlem hos Coop får man alltid 25% på köp på vad man vill hos Synoptik 🙂
Det är ju bra, om man bor där det finns en Synoptik-butik så att man får träffa en optiker som kan ge en rätt recept på glasen till glasögonen och en optikerassistent som kan hjälpa en att hitta rätt glasögon och sedan ställa in dem så att de sitter bra.
Själv har jag 9 mil till närmaste Synoptiksbutik.
Yes! Heja heja vårdpersonalen som sätter ned foten! Jag är utbildad sjuksköterska men arbetar med annat, skulle ALDRIG I LIVET gå tillbaka till ett sjukhus. 100 % att jag skulle bli sjukskriven pga arbetsrelaterad ohälsa då. Hoppas verkligen detta ger effekt nu!
Samma här
Tack för att du lyfter våran strejk!
Jag är en sjuksköterska som har varit sjuk utmattningssyndrom, och kan inte tänka mig att jobba heltid, den orken har jag inte, även om det finns ett stort behov av fler händer i arbete. Jag jobbar ändå på en arbetsplats som inte bygger på ständig övertid.
Väldigt bra och tänkvärt skrivet av dig Clara. Det du inte fick med, men som slår mig nu som många gånger tidigare är att det är så typiskt med dåliga arbetsvillkor och löner inom traditionella kvinnoyrken. Detta trots att vi nu är inne på år 2024 och man verkligen kan tycka att vi skulle ha kommit längre när det gäller jämställdhet. Vård och omsorgsyrken borde verkligen värderas högre, med tanke på att vi alla är människor. Att jobba med att ta hand om och hjälpa andra människor är SÅ viktigt, men som det ser ut nu så är det svårt att motivera människor till att jobba inom dessa yrken. Vi ska så klart vara glada över att vi lever i ett land där vård inte kostar skjortan. Jag betalar gladeligen skatt för att få ha det system vi har. Jag är också precis som du Clara glad över det glasögonbidrag på 800:-/år som man får när man har barn, det är mycket värt.
Pratade om detta med min syster idag. Hon jobbar inom vården. Hon berättade att deras grundschema inte går ihop utan att de jobbar övertid. Om någon sen är sjuk…
I sommar kommer de att få arbeta 12-timmarspass och ha telefonerna på och vara redo att rycka in även lediga dagar.
Helt galet!
👏👏👏👏👏👏👏 Ja, yrken som vårdyrken, barnomsorg och andra där man har liten möjlighet till flexibilitet, samt dessutom arbetar med det viktigaste; att ta hand om människor, borde verkligen ha en kortare arbetstid. Det känns så självklart att “heltid” inte kan vara samma inom alla yrken. Så enormt stor skillnad på möjlighet till återhämtning och att få ihop livet.
Tack för att du lyfter vår strejk! Jag tror att alla som någon gång är patient vill ha mötas av personal som INTE har jobbat dubbelpass, har fått lunch och hunnit kissa- för patientsäkerheten. Man kan tycka att det är ett under att inte fler patienter dör under dessa förhållanden men grejen är att det är vi sjuksköterskor (och övrig vårdpersonal!) som istället betalar med vår hälsa för att våra patienter ska må bra.
Tack igen för att du tar ställning och lyfter detta!
Håller helt och fullt med.
Tack för att du skriver så kloka ord. 👍❤️
Tack för att du stöttar oss ❤️ Barnmorska i Region Västerbotten
Så tacksam för all bra vård och omsorg som vårdpersonal gett under livet. Klart de ska ha bättre villkor och orka arbeta ett helt arbetsliv! Heja er!
Har en dotter som läste till undersköterska på gymnasiet. Jobbade ett år i äldrevården, därefter ett år inom barnmedicin. Sedan läste hon in naturvetenskapliga ämnen på komvux och nu är hon precis färdig med en ingenjörsutbildning…
Varför? Hon trivdes jättebra med jobbet, älskade att ta hand om barnen och var omtyckt av både barn och deras föräldrar. Uppskattad som kollega. Empatisk och omtänksam har hon alltid varit. Men hon vill bilda familj, hon vill hinna umgås med vänner. Med de arbetsvillkor som råder så var hon inte beredd att fortsätta. Omöjliga scheman, inga vikarier vid behov, för lite personal och dåligt betalt.
Det är så tragiskt när människor som vill och verkligen passar i vården “tvingas” därifrån. Och hon är bara en i mängden. SKR säger att de inte kan korta ner arbetstiden för att det redan finns för få människor i vården. Men om man förbättrar villkoren skulle de som utbildat sig för att jobba inom vården sannolikt inte sluta. Många som har slutat skulle förhoppningsvis komma tillbaka. SKR kan köra slut på alla inom vården, men lär inte få någon påfyllning av ny personal. Genom att förbättra villkoren så kanske vi slipper köra slut på folk, vi kanske får fler som vill jobba i vården. Förbättrade villkor ger i alla fall den möjligheten, att fortsätta som nu gör det inte.
(För tydlighetens skull vill jag tillägga att jag är dåligt insatt i alla vårdens befattningar och deras olika villkor. Jag anser att alla ska ha rimliga fungerande villkor, oavsett befattning. )
Som sjuksköterska kan jag inte annat än säga TACK från djupet av mitt hjärta 💕
Tackar också för detta blogginlägg, det värmde!
Sjuksköterska är ett fantastiskt yrke, utvecklande, intressant, man kan utbilda sig vidare och arbeta inom många områden inom gebitet. Men det är slitigt. Det tuffaste är att det är vi som valt yrket just för att hjälpa människor som ständigt känner att vi inte ges möjlighet att göra ett bra jobb. Som dagligen får ta emot besvikelsen, rädslan, ilskan, gråten, hoten, suckarna osv,
-inte beslutsfattarna över vården.
Det är vi som är rädda att göra fel, att missa något, skada någon, ge fel dos. Och det händer, någon gång under yrkeslivet händer det och det är fruktansvärt, jag missade en kontroll, ett läkemedel, jag hann inte. Då är man ensam, livrädd och skamsen. Tänk om någon kommit till skada och det är mitt fel! Rädsla att bli av med legitimationen är väl det minsta jag då oroar mig för.
Jag jobbar hårt, ligger ständigt back men ansvaret har jag likafullt. Så kommer kritiken, från kollegor, patienter och anhöriga. Vi klarar mycket av detta men nallar hela tiden på vår egen sfär och välmående, jag fick bara 15 minuters lunch igen, kafferast var det inte tal om. Sover oroligt, vad har jag glömt? Blod, kräk, slem, avföring, urin, smärta, död, -det hanterar vi bara. Dag som natt eller helg, året om. Det är inte lätt men vi finns där och gör vårt yrke, ger omvårdnad. Vi klarar det med tillräckligt med kollegor, en lön som motsvarar ansvaret, en vettig löneutveckling och möjligheter att utvecklas. Vi vill bli lyssnade på och få respekt. Men att år efter år få ökat ansvar men varken tid eller lön som svarar upp gör att risken att jag gör ett otillräckligt jobb ökar vilket kan skada antingen patienterna, mig själv eller båda. Jag har lämnat sjukhusvården sedan jag fick barn. Jag och mina kollegor jobbar alla deltid för att orka och för att få någon återhämtning. Orkar vi till pensionen? Får vi då en pension vi kan klara oss på och finns det nya sjuksköterskor som tar hand om oss när vi en gång behöver vård? För det kommer vi alla eller någon vi känner att behöva, -förr eller senare.
Piloter är nog i majoritet män. Sjuksköterskor är i majoritet kvinnnor. Klart att det är “viktigare” när männen strejkar…
Jag har en del med USA att göra och där är det precis så “att inte ha råd att köpa medicin eller glasögon till barnen eller att ringa efter en ambulans.” Jag kan inte föreställa mig att leva så, skulle ha panik jämt att nånting hälsorelaterat händer.
Jag är absolut för bra arbetsvilkor i vården och även på andra ställen. Att man tar höjd för att allt inte går jättesmidigt hela tiden enligt nån slags just-in-time-koncept. Att man planerar för den personal som behövs på en sjukhusavdelning utan att förlita sig på att de ska jobba en massa övertid. Att räkna med att oförutsedda saker kan hända i ett bygg- eller vägprojekt.
Jag är också absolut för skattefinanserad vård. Jag tror däremot att det offentliga måste bli försiktigare med skattemedlen. Jag tänker på t.ex. inköp av dyra datorsystem, bidrag till föreningar och företag, m.m.
Arbetsgivaren SKR menar ju att det inte går med generellt förkortad arbetstid bl.a. p.g.a att olika yrkesgrupper jobbar i team. Vad säger ni som jobbar i vården om det argumentet?
Undersköterskorna jobbar redan 37 h/vecka och går hem en halvtimme före oss sjuksköterskor på dagplatsen. Har aldrig varit ett problem, vi går ju lite omlott på alla skift. Innan läkarna kommer till avdelningen har vi rapporterat, läst på och delat ut mediciner. Under tiden har undersköterskorna delat ut frukost och hjälpt flera patienter med personlig hygien. Flera patienter kräver dessutom att vi är två.
Tack för att du svarade!
Ja, när jag haft anhöriga på sjukhus har det varit sjuksköterskor och undersköterskor som varit navet och läkarna har kommit och kollat läget ibland.
Jag antar att ni också har lite olika individuella scheman; t.ex. nån börjar 7, nån 7:30.
SKR måste räkna med att ingen journalist ska kolla olika yrkesgruppers arbetstider och hitta att undersköterskorna redan jobbar tre timmar mindre per vecka.
Många av oss jobbar ju redan inte heltid pga belastningen.
Håller inte alls med om att frågan inte bevakas. Både SR & SvD skriver mkt om saken. Jag tror dock inte på att en enhälligt beslut om kortare arbetstid förbättrar situationen. Jag skulle hellre se att man tittade på hur vården kan strukturellt och organisatoriskt förbättras för att uppnå bättre miljö, både för personal och patienter. Tex Tove lifvendahl skriver om saken idag på ett resonabelt sätt.
När någon säger att vi istället behöver arbeta mer eller mer effektivt och gärna enligt någon modell från industriproduktionen (eller så slänger man in AI som en del av lösningen) så är det inte svårt att förstå att det kommer från personer från en helt annan bransch. Det stammar garanterat från olika konservativa tankesmedjor eller från Svenskt näringsliv. Vi i vården är dock människor som arbetar med människor nära livet och döden. Jag föreslår att det först och främst lyssnas på oss som faktiskt arbetar i vården, -vi som nu strejkar. Vi säger att vi vill Rädda vården. Hörsamma det istället för att komma med oombedda lösningar.
Nej, det är absolut ingen orimlig begäran!! /Medicinsk sekreterare som ser hur mina sjuksköterskekollegor sliter på jobbet
(Får jag fråga vilken sjukdom du har? Jag skulle nämligen också dö utan min medicin men det är aldrig någon farmaceut som har sagt så till mig. Dock har jag själv tänkt i de banorna…)
Jag saknar sköldkörtel!