Sitter i hammocken och gungar mjukt, med morgonens andra kopp kaffe i handen. Det här är första dagen på sommarlovet för storpojkarna. Sedan Jakob cyklat med Uffe till förskolan imorse har huset varit tyst. De sover som små grisar där uppe och jag unnar dem verkligen allt. Den första lugna sommarlovsmorgonen av många. Friden och friheten.
För sex år sedan bloggade jag om den första skolavslutningen. Det var någonting jag verkligen hade längtat efter och sett fram emot ända sedan jag blev mamma. Sedan dess har jag fått ordna en hel del skolavslutningsfiranden och jag tycker fortfarande att det är lika roligt och rörande. Igår lite extra eftersom Bertil gått ut mellanstadiet.

Som vanligt var avslutningen i byns bönhus. Barnen tågade dit från skolan, med fanbärare längst fram. Sedan blev det Idas sommarvisa och andra sommarpsalmer och skönsång från diverse barn i olika konstellationer. Så modiga och så duktiga.

Bertil ville läsa en dikt och hade övat in en väldigt rolig sådan av Kalle Sändare som heter Nu blommar häggen. Han deklamerade den med enorm inlevelse. Stora skrattsalvor! Han har ju blivit skolad i Povel Ramel, Hasse och Tage, Cornelis, Sigge Fürst, och Kalle Sändare – en central del av Lidströms kulturkanon!

Vi försökte ta en familjebild där inte exakt alla såg ut som muppar. Gick sådär. Bild från den första skolavslutningen

Det var väldigt sorgligt (allra mest för mig!) när det skulle sägas hejdå till fina fröknarna och klasskompisar. Att gå i en byaskola med fem barn i sin egen klass och totalt fjorton barn i 5/6an som är ens ”stora” klass. Det är en speciell upplevelse.
Jag brukar låta barnen skriva egna kort till sina fröknar och så plockar jag ihop buketter med allt fint som just då blommar i trädgården.

Morfar och min moster Mia var förstås med för att fira in sommaren. De hade med sig lite sommarlovspresenter som skulle öppnas. Sedan hade jag bjudit matlaget på fika och Albins mamma och pappa. Så vi blev sjutton personer! Men först skulle alla bilduppgifter från skolan visas upp. Teckningsmapparna öppnades och breddes ut över golvet. Jag ska nåla upp dem i trapphuset i sommar så att vi kan ha lite vernissage.

Jag hade gjort tre gräddtårtor, en massa chokladbollar, kärleksmums med hallonglasyr, chokladkakor och rabarberbullar. Fram med högtidsflaggan som står på varje kalasbord hemma hos oss.

Jag hängde upp flaggor i taket och tog in syrenbuketter till varje rum i huset.

Rabarberbullarna gjorde succé!

Jakob hade kokat tre liter kaffe.

Och sedan kom småttingarna. Klas klättermus.

Fikasugna småglin.

Sina recenserade Folkes nya brillor.
-Du ser inte bara bra ut, du ser också bra ut!

Alla var hungriga som vargar och kastade sig över fikabordet.

Jag hade på mig min bästa blå vintageklänning.

Våra sju matlagsbarn kring bordet. Ungar som jag älskar så mycket och har fått glädjen att se växa upp. Bertil och Ada vid samma köksbord för tio år sedan.

Lill-Klas med stövlarna på fel fot. Världens lugnaste och finurligaste lille fyr.

Vi gick ut i trädgården efter fikat. Uffe hade på sig godishalsbandet och knaprade som en råtta.

Så skönt med sol efter en kylslagen morgon.

Småttingarna plockade kart för att göra kart-saft.

Och jag lekte räven och sorkarna med barnen. Det är en jätterolig lek som farmor lärt oss och som också brukar funka att leka med barn som har svårt för att förlora. Så här går den till:
Räven väljer ut ett ställe att stå på. Sedan blundar räven och räknar till 20. På den tiden ska sorkarna hinna gömma sig – ju närmare räven desto bättre. När räven räknat färdigt får han se sig omkring. Böja sig ner, vända sig om, hoppa upp men inte gå från stället för att leta. Alla räven lyckas upptäcka blir hittade. Räven måste ropa ”Clara bakom trädet” eller ”Ulf i rosenbusken” och får alltså inte bara gissa vem som gömmer sig var. Och när räven till slut inte hittar fler ropar den ”fritt fram!”. Den som då var gömd närmast räven utan att bli sedd vinner och får äran att bli räv. Men man kan också göra så att den som först blev upptäckt får äran att bli räv. Det kan vara ett bra sätt att lösa det på för att avdramatisera själva ”vinsten” litegrann.
Det är en perfekt lek på vår gård, som är full med buskar att gömma sig bakom.

När alla vuxna åkt hem var bara storbarnen kvar, och då kastade jag och Jakob tennisboll med dem. Övade på att kasta långt och ta lyra.

Viktig uppladdning inför kvällens matlagsmatch i brännboll – vuxna mot barn! Men i själva verket var det bara jag och Jakob som behövde öva på lyror och att kasta. Lite ringrostiga efter tjugo år utan brännboll.

Jag bytte sedan om till skönare kläder och satte mig i hammocken och skrev poddmanus till torsdagens inspelning. Efter några timmar kom farmor ut med tåget. Hon hade haft skolavslutning med sina egna elever i stan, men ville förstås fira barnen också.

Ut och blåsa i tutor för kung och fosterland och för att verkligen välkomna sommarlovet. Hon hade chokladmedaljer i guld till pojkarna, för deras idoga kämpande.

Barnen hade önskat pizza så jag gjorde den här enkla varianten på tortilliabröd.

Och ungarna var så trötta och glada över att nu ha den långa friheten framför sig.

Men på kvällen vankades det brännbollsmatch. Det blev förvånande jämt. Barnen är ju jätteduktiga!

Brännboll är en av få sporter jag kan lida. Ja, inte bara lida utan till och med uppskatta – uppfostrad med Brännbollsyran som jag är. Efter en god match där de vuxna tyvärr avgick som segrare (jag hatar att vinna över barnen) så drog vi och badade.

Nära mellan badplatsen och idrottsplan.

Iskallt i vattnet efter några riktigt kyliga dagar. Men ingen lät sig avskräckas för den sakens skull. Eufori och sommarskrik av glädje!
När vi kom hem för kvällen bytte hela familjen om till pyjamas och tjocktröjor och så trängde vi ihop oss i soffan och såg Harry Potter. Och långt efter att Uffe, jag och Jakob gått och lagt oss hörde jag filmen från nedervåningen. Storbarnen fick vara uppe sist av alla och se klart. För så får man minsann göra på sommarlovet!
58 svar
Vilken sommardröm! Ett liv på en dag.
Det verkar vara nåt knas med bild länkarna. Jag får inte upp nåt när jag klickar på dem, länken laddas inte överhuvudtaget. Har inte testat via dator men på telefonen fungerar det inte. Kör Android.
Hej, konstigt, för mig funkar det, jag får upp bilderna och inlägg som är länkare. Använder och android mobil.
Denna dagen ett liv, som farbror Melker sa. Tyvärr, får jag bara upp bilderna, ibland. Har en vanlig padda. Får gör mig bilder i huvudet, till den underbara texten.
Samma här, länkar har tyvärr aldrig funkat för mig på Claras blogg
Vad konstigt! Har du någon adblock installerad eller liknande?
Jag har iallafall inte det och dina länkar har aldrig funkat, går inte heller att klicka på kategorier eller arkiv (har inte det problemet på någon annan sida)
Samma här, kunde inte se gamla bilderna eller öppna länk
Jag hade problem med länkarna på ett tidigare blogginlägg för några dagar/veckor sedan men funkar bra på detta. De gamla funkar dock fortfarande inte. Väldigt konstigt.
Ikke jeg heller først. Men hvis jeg velger «åpne i ny fane» når jeg trykker på lenken åpner bilder seg i et nytt vindu på iphone. 🤷🏻♀️
Först och främst: tack för alla underbara bilder man alltid får i dina inlägg🙏Igenkänning i detta; min yngsta lämnar mellanstadiet i morgon, och även hos oss ska det bakas tre tårtor under eftermiddagen då vi även har en student i morgon och en kille som slutar 9:an!
Massor av känslor hos mig nu; både lycka och stolthet men även sorg, då skolan och tonåren bjöd på många utmaningar för vår student. Men med ett lyckligt slut🙏Så om du är förälder som lider med ditt barn nu pga olika svårigheter, kanske du hittar lite tröst i mitt inlägg💕
Vi förtjänar alla, barn som föräldrar, beröm, tårta och kärlek på skolavslutningen🎊🫶🏆🎂För oavsett hur året gått är barnen kämpar! Hoppas det var okej att skriva detta är, ni som har det jobbigt är inte ensamma och det går att övervinna❤️
Tack för kloka ord 💕 Har ett barn som kämpar med svårigheter och utmaningar och vi har bara ”börjat” tonåren (går ut 7:an). Att läsa att det finns en ljusare framtid är tröstande.
Vi har jättefin vuxenutbildning i vårt land. Blev lösningen för sonen. Han hade en kris i sena tonåren. Nu har han precis tagit körkort och tar sig an det nyvuxna livet med tillförsikt.
Ja, Komvux var den skolform jag trivdes bäst i: Att bli betraktad som vuxen på riktigt, att få lägga sitt eget schema, kurskamrater i olika åldrar och med olika erfarenheter.
Och Allmän kurs på folkhögskola!
Jag frågade en av våra deltagare vad han fått med sig från tiden på allmän kurs hos oss. Han sammanfattade: en ljusare framtid!
Vad fint att höra🙏Ja, tappa inte hoppet, utan låt dig tröstas, och sök all hjälp ni kan få💕Det finns så många möjligheter, t ex Komvux som någon nämnde i en kommentar, om det helt skulle låsa sig i åratal. Men också annat på vägen såklart!
Sedan utvecklas barn och ungdomar så mycket, ibland vänder det och händer så mycket bra man inte kunde tro innan🙏Oavsett hur det går till ordnar det mesta sig med tiden. Glöm inte att ta hand om dig själv också, det behövs. Kram och lycka till🤗
<3
Så underbart och hela inlägget doftar sommar och sommarlov!Mvh Charlotte
Hej!
Full av beundran hur du ger dina dina barn så fina upplevelser och även själv tar tillvara på livets tillfällen att fira!
Växte upp med fina traditioner och för mig har det skapat en grundtrygghet att hålla i när livet kommer…
Tack för en fin blogg!
Mvh Ann-Charlotte
Tack för dina fina ord!
Åh vad härligt!
På Island säger vi korpfot (krummafótur) när stövlar och skor hamnat på fel fot. (Krummi är ett smeknamn på korp som också heter hrafn på isländska).
Haha, underbart uttryck!
Tycker den här sortens inlägg är så fina. Som en Astrid Lindgren-saga i nutida tappning och bildsatt med foton.
Hanna, så tänker jag också.
Tack =) vad roligt att höra!
Vilket fint firande. I år blev det så att jag fick jobba under båda barnens skolavslutningar. Så blev det i år.
Åh! Kram
Kommer klassekameratene til Bertil til å pendle til Umeå sammen med han, eller skal de gå på den lokale ungdomsskolen (=høgstadiet)? Hvor stor er den lokale ungdomsskolen, hvor mange elever går det der?
En av dem – men majoriteten kommer gå i närmsta samhälle 1,5 mil bort. En ganska liten högstadieskola. Har tyvärr inte koll på antalet elever där…
Så koselig de blir to som pendler sammen 🙂 Det er fint å ha en kamerat å reise sammen med!
Alltså familjebilden – helt underbar! <3
Jeg er nysgjerrig – hvordan er det med salmer og avslutning i bedehus for de som ikke er religiøse, eller tilhører en annen religion?
Jag är ateist. När jag var liten hade vi avslutning på skolgården, men vi sjöng I Denna Ljuva Sommartid och Den Blomstertid. I advent gick vi fackeltåg till kyrkan och sjöng Bereden Väg För Herran och Stilla Natt. Jag såg inte det som något problem. Psalmerna och kyrkobyggnaderna och att ha julkrubba tillhör ju våra traditioner och ”ägs” inte bara av de som tror att Jesus är frälsaren.
Jag läste en artikel en gång där det berättades att i Indien brukar folk gå på andra religioners gudstjänster.
Precis! 💕
Jag har ett traumatiskt förflutet i frikyrkan. Att det sjungs några sånger kan jag kanske förstå men att vara i en religiös byggnad kanske också med en religiös ledare (t.ex. präst) är för mig mycket märkligt. Jag är tacksam att prästen i byn där jag växte upp var så knasig så vi firade de sista skolavslutningarna i vårt fina Folkets Hus.
Vi firade också skolavslutning och julotta under 90-talet i en kyrka när jag gick i skolan. Tyckte det var supermysigt trots att hela min familjär ateister. Det var härlig stämning och mysigt att sjunga ihop och såg aldrig det som problematiskt då. Det var dock en väldigt homogen skola på den tiden så jag tror faktiskt inte att någon av eleverna då hade annan bakgrund än just ateistisk eller kristen. Jag förstår att det kanske inte skulle fungera på samma sätt idag, men att just sjunga en del av psalmerna så som En blomstertid tycker jag inte borde var lågt problem idag heller. De tillhör ju närmast sång- och musikkanon kan jag tycka 🙂
Jag skyr brännboll som pesten! 🤣 Först står man mest still och väntar och våndas över huruvida man ska träffa bollen, vilket racket man ska välja o.s.v. Tills det blir ens tur och nån jävel i utelaget ska psykas genom att ropa ”GÅ NÄRMARE” till sina lagkamrater. Och så missar man tre gånger och får skämmas. Sen kutar man och sträcker baksida lår på sista sträckan. Och när man är i utelaget känns det som att kasta runt en hal tvål mellan sig och kompisarna. Lika mycket sport som kubb, detta vansinne!
Nej tacka vet jag burken, röda vita rosen och catch the flag! 🤣 (Tur man gillar olika)
Hahaha, exakt så!!!!
När jag slutade skolan hävdade jag att bland de bästa sakerna med det var att ingen längre skulle kunna tvinga mig att vara med på brännboll. Av någon anledning spelades det väldigt mycket brännboll på utegympalektionerna. Jag avskydde förvisso alla bollsporter, men just i brännboll kände jag mig extra utsatt liksom. Jag funkade ju liksom varken i inne- eller utslaget. 😆
Nu närmar jag mig 50 och jag har inte spelat brännboll en minut sen jag lämnade skolgympan bakom mig. Lycka! 😁
Haha, jag kände exakt likadant! Bland det bästa med att sluta skolan var att slippa spela brännboll. Var liksom du skriver värdelös i både inne- och utelaget 😅
Samma här! Jag var mobbad och dålig på sport och brännbollstillfällena (som var OFTA) var ren tortyr. Kände mig alltid utsatt och förödmjukad.
I högstadiet fick jag för första gången en bra idrottslärare, som hade fattat att brännboll var en exkluderande och rätt vidrig upplevelse för många. Så vi spelade en variant på det som kallades m-boll, vilket i princip gick ut på att man kunde slå bollen hur dåligt som helst och ändå vinna sitt slag (pga hur konerna och motståndarlaget var uppställda). För evigt tacksam till den läraren.
När jag ser såna här inlägg blir jag förutom att det så härligt ut påmind om att jag under hela min skoltid aldrig någonsin var något speciellt med avslutningar. Det var en vanlig kväll hemma hos oss. Skönt att det blivit sommarlov men det var allt. Jag kunde ju inte sakna något jag inte visste något om och fanns inga sociala medier så hade ingen aning om hur andra hade det. Pratade inte om det med kompisar vad jag vet. Mina barn är i förskoleåldern nu men hoppas kunna göra det speciellt för dom senare. Har dock inga matlag att dra ihop och inga släktingar i närheten heller. Så får bli vi i lilla familjen. Men kanske vi också kan hitta någon familj längre fram att fira med (vi ska flytta från där vi bor).
Det var precis samma sak för mig. Vi hade inga släktingar så alla avslutningar, högtider, födelsedagar osv var det bara mamma, pappa och jag och det var inga stora firanden. Då visste jag inget annat och saknade därmed inget. Det är först när jag blev vuxen som jag insåg hur ”alla andra” gör.
Känn ingen stress över skolavslutningen. Det behöver inte vara så himla avancerat, man kan gå på café efter avslutningen och äta varsin god bakelse.
Ikväll börjar fotbolls-EM så vi firar in sommarlovet med hemmagjord pizza och titta på 🏴 mot 🇩🇪. Kul för hela familjen!
Det går ju finfint att äta en glasstrut på vägen hem eller fika med sin lilla familj eller något helt annat. Det är nog fler och fler som gör något lite mer av skolavslutningsdagen, men det finns nog många som inte heller gör något speciellt. (Jag har uppfattat att det i vår stad i norra Sverige är väldigt vanligt att gå ut och äta.)
Samme her, men i Norge tror jeg ikke det er tradisjon for skoleavslutninger heller. Kan iallfall ikke huske en eneste fra min barndom. Vi har heller ikke noe studentmottagning eller firande sånn som Sverige har (jeg bor i Sverige nå og det er så merkelig å se hvor ulikt det er!). Men jeg synes det virker så fint å feire at skoleåret er over <3
Vi gör inget speciellt på skolavslutningen och har aldrig gjort. Delvis kanske för att vi båda är lärarbarn och våra föräldrar var upptagna med sin avslutning (och sedan kraschade av trötthet på kvällen), så för oss är det inget speciellt med det.
I vilket fall har det varit svårt för oss att ens komma ifrån till avslutningen under dagen, och har definitivt inte haft möjlighet att hålla kalas efteråt. Så det är inte något som ”alla andra” gör.
Fick lite knip i hjärtat av inlägget. Såg så mysigt ut. Vet att det är pga stress. Högstadielärare, betygsättningar, spex, fotbollsturnering, klassens dag och städdag, lärarmiddag, avslutning, utvärderingar… Egna barn slutade 6:an och 9:an. (Och en på gymnasiet) ”Du behöver inte komma mamma”. De är vana. 😀Hur skulle jag hinna baka allt det? Och ha fikakalas? Vi beställde sushi dagen efter avslutningen. Glad sommar! Somnade i soffan. Det gick fint. 😀
Skapa ERA traditioner! Det behöver inte vara storslaget, dyrt, krävande eller jättespeciellt. När jag tänker tillbaka på barndomen är det liksom själva grejen att vissa saker var en tradition som var så mysigt, inte så mycket vad den bestod av. Att ett visst påskpynt alltid stod på samma ställe, att vi alltid firade namnsdagar med fika (kunde vara köpta kakor och saft, inget speciellt) eller att jag och mitt syskon alltid fick bestämma middagen på skolavslutningsdagen.
Jag är inte uppvuxen med sådana här traditioner på skolavslutningen heller. Mamma gjorde en gräddtårta som vi åt när vi kom hem. Det var ungefär så långt det sträckte sig. Och det var inga problem med det heller =) saknade aldrig något. I år gjorde vi ovanligt ”mycket” just för att Bertil gick ut sexan. Men det brukar inte riktigt vara så här påkostat i vanliga fall!
Så fint ni fick ha det på skolavslutningsdagen. Ni är så fina, hela familjen. Det ÄR alltid något speciellt med skolavslutning. Glädje blandat med vemod. Vår son gick ut åk 6 och hade skolavslutning nu i onsdags. Dagen innan och på morgonen samma dag var vädret ostadigt hos oss. Som tur var kom solen fram och stannade kvar resten av dagen. Så skönt att slippa regn med tanke på att dom flesta har klätt upp sig i fina lätta sommarkläder dagen till ära.
Beundrar dig som hinner så mycket på en dag. Det du gör är en veckas aktiviteter för oss😂
Har ni extra långa dagar i Umeå?! 😀 Jag får inte ihop hur allt hinns med, rent tidsmässigt alltså. Skolavslutning, tårtkalas, lek, flera timmars jobb, middag, brännboll, bad och så film på det.
Erkänn, du har fått överta Hermiones tidsmackapär! 😉
haha! Ja, den skulle man ha haft. Nej men allvarligt talat så är det som Ida skriver här – om man skriver upp allt man gör så låter det mycket. Men tänk på hur mycket du hinner en dag på jobbet till exempel? Det är ju massor om man börjar räkna efter…
Fast skulle man skriva ner allt man gör under en dag så skulle man nog upptäcka att det är rätt mycket. Man tänker inte alltid på allt man faktiskt gör, medans man gör det. Eller nått sånt…
Om 2 år tar min son studenten. Gruvar mig redan för det är bara han och jag. Vi har inga släktingar eller nära vänner som kommer att ta emot på skolgården eller delta i någon slags bjudning efteråt.
Fråga vad han vill göra. Kanske du kan hyra en cool transport åt er, häst och vagn, motorcykel eller en fin bil. Ät på nån härlig restaurang, gå på spa, eller fotbollsmatch eller konsert eller lyxbio eller dra rätt till flygplatsen och flyg nånstans, kör rätt upp på fjället eller till en fin sjö och slå upp ett tält eller häng upp två hängmattor. Köp med den bästa maten ni kan tänka er. Klart man kan ha med sushi eller tårta om man vill!
Jag har läst om familjer som ”adopterar” en mormor eller farfar som är intresserad att ha kontakt med yngre generationer och som kanske är ensamma eller har barn/barnbarn långt bort. Kanske vore något för dig/er? Vinst-vinst :)… Lycka till!