Sommaren är verkligen ett annat liv. Även när jag inte är ledig så artar sig dagarna på ett helt annat sätt. Nya rutiner uppstår och jag tycker mycket om tanken på att följa med i naturens rytm och låta livet förändras i takt med årstidernas skiftningar. Här är mina sommarrutiner och vanor.

-Sover med öppet fönster. Varje natt så att jag hör fågelsången när jag somnar och vaknar.

-Hänger ut täcket genom fönstret på vädring direkt när jag har vaknat. Så att det alltid är friskt och vädrat.

-Dricker dagens första kopp kaffe på farstubron, i hammocken eller någonstans i trädgården, beroende på var jag hittar lä någonstans

-Badar utebadkar om natten varit varm.

-Har en nattygsbordsbukett med det som blommar i trägården. Så fint att somna med doften i näsan. Har också små buketter i badrummet, på hyllor, skåp och bord runtom i hela huset.

-Tar en tupplur mitt på dagen. Slumrar några minuter i hammocken, lägger mig på sängen och dåsar bort. Somnar på en filt på gräset eller i hängmattan. Det allra skönaste är förstås att somna på stranden i solen, efter ett kallt bad. Låta kroppen värmas långsamt medan jag dåsar bort. Men det går förstås bara om någon annan är med och har koll på småbarnen.

-Går sena promenader. Följer impulsen och går ut vid midnatt lika gärna som mitt på dagen.

-Bakar. Jag vill alltid baka på sommaren och bakar flera gånger i veckan. Svänger ihop en kaka att ha med till badet eller någonting att fika på verandan.

-Läser dagtid. Brukar låna en stor trave sommarläsning på biblioteket, så att jag har hela semestern igenom.

-Hänger tvätten ute. Tvätten är ett kärt besvär på sommaren – fjärran det trista inomhusarbete i en kall källare som det innebär på vintern.

-Har en sommarlovsbok eller flera som jag läser högt för barnen. Inte bara vid läggdags som annars, utan regniga dagar, när vi åker tåg långt eller när vi sitter inne på kvällen och kuckilurar.

-Spelar kort och löser korsord

-Lyssnar på Maria Lang-deckare som ljudbok och saftar och syltar alla regniga dar.

-Ser badstunderna som en tid för motion. Simmar några varv för att få upp flåset, kastar barnen över halva sjön, står på händer och bogserar runt badleksaker med ungar.