”Jag blir så inspirerad av dina barn som lyssnar på ljudbok och ritar. Skulle gärna vilja ha ett inlägg om erat förhållningssätt till skärmtid. Jobbar mycket med det själv med barnen för att istället stimulera kreativ tid”
så skrev läsaren Lina i en kommentar. Och visst kan jag göra det! Vi funderar nämligen väldigt aktivt på skärmar i vår familj.
Så här ser våra regler ut: Storbarnen (13, 9 år) har 90 minuters skärmtid om dagen på sina datorer. De har utöver det fri skärmtid på mobiltelefonerna – dock enbart för att kunna svara på sms, ringa och lyssna på ljudbok. Mina barn har INTE tiktok, instagram, snapchat eller youtube installerade på sina mobiltelefoner. Det är ju trettonårsgräns på dessa appar så det har hittills varit väldigt enkelt att förklara varför de inte får ha dem. Men uppriktigt sagt har det heller inte heller varit någon särskild efterfrågan.
De använder vanligen sin skärmtid till att spela spel på datorn (tex Minecraft) och har då i regel Discord igång, där har de kontakt med sina kompisar. De har flera vänner som bor långt borta och att spela och prata samtidigt blir ett sätt att umgås. Ibland använder de också datorerna för att kolla på sina favorityoutubers eller youtubeklipp.
Ulf som är fem år har ingen reglerad skärmtid. Men han kan inte sätta igång teven själv och har för närvarande ingen padda. Så där blir det jag och Jakob som reglerar och gör bedömningen. Oftast får han ha sin skärmtid när pojkarna har sin skärmtid. Och sedan stänger vi av när deras är slut. I skärmtiden är dock inte tevekvällar med familjen inräknad. Den ligger utanför det, som någonting social vi gör tillsammans.
Vi har haft stor hjälp att implementera dessa regler eftersom vår äldsta son är ganska ointresserad av sociala medier och skärmar. Och det har i sin tur satt tonen för hela barnaskaran. Vi har också varit hjälpta av att det i Bertils klass är flera barn som inte ens har smartphones eller får ha egen mobil. Kulturen runtomkring spelar stor roll!
Våra barn har aldrig haft fri tillgång till skärmar, eftersom vi tidigt märkt hur begärligt det är. På datorerna och telefonerna har vi tidsinställt en spärr som automatisk stänger av när tiden är ute. På det sättet slipper vi diskussioner och tjafs om mer skärmtid.
Men egentligen är inte skärm per automatik dåligt. Det dåliga är att skärm konkurrerar ut annat som är bra. Som fri lek, ostörda tankar, skapande, pyssel, fysisk aktivitet och givande samtal.
Frågar jag mina barn så säger de att det är glada över att vi har reglerad skärmtid. Givetvis kan det vara frustrerande just när skärmen stängs av. Men det går fort över! Vi har läst Skärmhjärna av Anders Hansen tillsammans och diskuterar mycket kring dessa frågor. Och vi fokuserar inte så mycket på farorna med skärm – utan på vinsterna av att minska skärmanvändandet. De rör på sig mer, leker mer, är kreativa och får mindre popcornhjärna än andra jämnåriga barn. Någonting som hjälper dem just nu och kommer hjälpa dem i framtiden.
Förra sommaren var barnen helt utan skärmar tre veckor i sträck på sommarlovet (vi var i stugan och skärgården utan tillgång till internet) och när barnen kom hem var de så fridfulla och lekglada att jag aldrig sett något liknande! Det var som att den långa avvänjningen från skärmen fick dem att landa helt. När de kom hem igen satt de helt nöjda i flera dagar och bara byggde lego och småpratade. I år gör vi samma sak igen – fast nu blir det en hel månad utan skärm. Först tre veckor i sommarstugan och sedan en vecka i skärgården.
En annan viktig regel vi har kring barn och skärmar är att vi INTE har skärm när vi har gäster. Om vi har parmiddag med en barnfamilj så får mina söner absolut inte sitta och ha skärmtid under kvällen. Vill barnen gemensamt med gästande barn göra något på skärmarna så är det okej. Men bara så länge vår skärmtid räcker. Jag tycker att det är så konstigt när man kommer hem till en barnfamilj och deras barn istället för att umgås och socialisera med ens egna barn sitter och skrollar i sina mobiltelefoner. Kanske låter jag som en moralkärring nu, men det skulle mina barn aldrig få. Snacka om antisocialt beteende!
Min bästis som är barnpsykolog har också gett mig det bästa rekommendationen efter att ha träffat hundratals barn genom åren: Reglera skärmtiden noga, för det är den enda valuta du som förälder har att förhandla med i dagens samhälle! Ingenting är lika belönande för barnen. Inte ens godis. Belöningen i utökad skärmtid är en väldigt bra motivation för att få barn att göra andra viktiga saker. Slösa inte bort den!
Jag är helt övertygad om att det här fria skärmanvändandet kommer vara en parantes i historien, när vi börjar märka hur det förstör våra barns hjärnor. Hur de inte längre kan koncentrera sig i skolan, hur popcornhjärnan hoppar från uppgift till uppgift och hur deras motorik försämras. Men också med tanke på allt vidrigt de exponeras för. Senaste tiden har det rapporterats mycket om vad som kan dyka på i barnens flöde på tiktok. Ett klipp på någon som skjuter sig själv i huvudet eller utsätts för våldsamma övergrepp. Grovt sexuellt innehåll, djurplågeri och hemska krigsbilder. Sånt som inga barn ska utsättas för. Och det är vårt ansvar som vuxna att reglera detta.
Slutligen tycker jag att det är viktigt att poängtera att det här inte är någon lätt fråga. Det är jättesvårt som förälder att navigera i ett skärmgalet samhälle! Men vi måste göra vad vi kan. Och om man vill att ens barn ska släppa skärmarna så behövs både reglering och aktivering. Dra med barnen ut, sätt på en ljudbok och ta fram målargrejerna. Spela kort, läs högt eller kasta boll med barnen. Vi vuxna måste föregå med det goda exemplet.
137 svar
Betyder det då att de inte har tillgång till internet på telefonen? Jag tänker på min 8åring kan ju via Google hitta youtube även om vi inte har appen. Hon har ingen telefon än men tänker inför den dagen vi anser att hon behöver en.
Jag tror att det är lite för många steg. Min nioåring kopplar inte att hon kan komma åt Youtube via webbläsaren. Hon förstår inte ens vad webbläsaren är till för. Det är direkta – att trycka på en app och komma dit man vill.
Mitt barn på 5,5 år har själv kommit på hur man gör detta 🙈 Så det är nog inte för många steg för till och med ganska små barn som är motiverade i sitt digitala användande, tyvärr.
Med Family Link måste föräldrarna godkänna varenda app som laddas ner.
Men via webbläsaren kan det nås.
Vet inte varför men mina killar kan ladda ner appar utan att jag måste godkänna dem. Riktigt frustrerande!
Men för övrigt fungerat family link mycket bra.
Therese: våra barn i åldern 10-12 har knapptelefoner. Funkar jättebra! Och våra barn har aldrig fått hålla på med Youtube och de har heller inga sociala medier… och vi har inga paddor till dem. Nintendo switch däremot ☺️
Mina barn lärde sig snabbt hur man hittade youtube på webbläsaren men jag har gått in och spärrat just den sidan så försöker de komma åt den så går det inte. På iphone går det att göra under inställningar-skärmtid.
Du kan spärra det ändå så barnet inte kommer åt youtube eller andra opassande sidor.
TACK för detta inlägget. Delar exakt dina tankar, men som förälder och även lågstadielärare så ser jag dagligen hur andra föräldrar inte förstår (eller orkar bry sig?) hur barnen påverkas negativt. Har elever (under 10år) som själva uttryck att de tycker skärm är roligare än ALLT annat, men att de egentligen inte vill tycka så… Så sorgligt.
Hade kunnat skriva samma kommentar (och har samma namn ;)).
Mycket klokt inlägg, Clara! Jag tror precis som du att det fria skärmanvändandet är en parentes i historien. Som när vi rökte inomhus i närvaro av barn.
Jag håller med allt du skrev men skulle uppskatta om du ville utveckla ännu mer om hur du aktivera barnen. De verkar leka så fint och kreativt men det har du nog lärt dem – hur?
Jag tror inte att man behöver lära barn att leka fin och kreativt? Tänker att ger man dem bara tid och frihet så kommer det ju naturligt. Men sen att man har saker lättillgängliga – pyssel, böcker, Lego osv. Själv bor jag i stan nu, men har tidigare bott i en stuga i skogen , och just att ha stor trädgård gjorde allt ännu lite lättare, barnen vill ju bara vara ute och springa rundor. Tycker de blir kreativare och friare i naturen. Nu bor vi i stan igen, men ändå leker de som bäst när vi åker på utflykt där det finns stora ytor där de bara får springa och upptäcka. Tänker att Clara har en väldigt stor och underbar trädgård, en riktig dröm för barnen.
De flesta barn gör de av sig själva. Är de vana att bli underhållna å att ha tillgång till skärm tar det sin tid kanske, men ett ”vanligt barn utan svårigheter” behöver oftast inte lära sig det. Men ett större barn som i många år haft skärmar istället då vet jag inte kanske behöver de hjälp. Då tror jag det är mest effektivt att leka med dem och göra sånt man själv gillar, men på deras nivå.
Det ÄR supersvårt! Men så fantastiskt skärmar varit när vi föräldrar varit sjuka samtidigt som barnen! Alltså så skönt det varit! Mina barn är väldigt intresserade av skärmar. Vi har jobbat med att barnen får ha skärm vid vissa situationer. I bilen och medan maten lagas är ett sånna tillfällen och det blir ett naturligt avbrott. Utöver det så har vi börjat använda oss av äggklocka, jag ställer klockan sen när den ringer så stänger vi av. Funkat för oss. Och JA! Vilken bra muta det är!
Så genomtänkt o bra – heja er!!
Du skriver det själv Clara, barn och skärmar hör inte ihop med tanke på risken för vad de kan behöva läsa/se. Vi ska inte försöka minimera risken, de ska inte ens behöva utsättas för risken att se våld, porr, elaka kommentarer etc. Därför är det enda rätta att de inte har någon skärm. Och fantasin, socialt samspel, att kunna tala ordentligt, läsa långa meningar och utveckla sitt ordförråd, det kan de bara få om de slipper skärmar. Tids nog blir de som ”alla andra” ändå, låt dem vara barn på riktigt så länge det går.
Jättebra argument och bra ämne!
Viktigt är också att ta upp läsningen eller bristen på läsning och vad det gör med ordförråd, läsförståelse och läshastighet. Påverkar ALLA ämnen i skolan. För att inte nämna allt annat läsning kan bidra till. Skärmtid efter 15 min läsning har jag med min 9 åring tex.
Kan även tipsa om https://detsynsinte.learnworlds.com/
”tallriksmodell” av sömn, återhämtning, träning, etc som vi behöver. Lyssnade på Elias Nyberg på högstadiummet jag jobbar och fick många argument och tankar att prata med mina barn om.
Inspirerande för framtiden, jag tänker mycket på just detta för min son som inte ens fyllt ett år ännu. Läste om alla hemskheter barn exponeras för på nätet och förfasas, usch! Tittar sen ner på mitt lilla barn som bläddrar i sina pekböcker och då vill jag bara slänga alla skärmar åt fanders, måtte han aldrig se såna hemskheter. Tänker också mycket på hur min egen skärmtid antagligen påverkar honom…han undrar väl varför mamma alltid har näsan i den där svarta klumpen
Finns många bra böcker från USA där de forskat en hel del om ämnet småbarn (eller till och med bebisar) och mobilanvändning/skärmar.
M: jag har flera barn, äldsta 13. Och jag är så tacksam att vi varit väldigt restriktiva gällande (vissa) skärmar. Jag har precis som Clara läst Anders Hansens bok (jag vill även tipsa om Depphjärnan!). Våra barn har inte sociala medier och har aldrig haft padda. Dessa val är jag väldigt glad för. Det är en annan sak att starta upp TV och spela på en spelkonsol. Minecraft eller Mario. Det är inte alls samma sak som snabba klipp och okontrollerbart innehåll…
Jag har jobbat med barn i 22 år som fritidspedagog. Det är skrämmande utveckling. När det gäller dagens barns oförmåga att leka och roa sig själva. De blir helt paralyserade om man inte sätter något i deras händer. Eller att de matas med intryck hela tiden. Den enda påtagliga skillnaden jag ser är skärmarnas intåg från det jag började mitt yrkesliv i skolvärlden. I början kunde/ville barn lära sig lekar och att leka. Använda sin fantasi och föra ett socialt samspel. När det inte är skärmar så är det arrangemang som idrottsträningar absolut fysiskt aktivitet är bra. Men det kräver inte mycket fantasi för att exempelvis spela fotboll. Dessutom så säger jag känner som tränar barn i idrott. Att det är svårare idag för att barn idag har svårare för socialt samspel och exempelvis turtagning och föra dialog och lyssna på andra.
Ja det är bland det viktigaste såklart att själv inte sitta med skärmen när man är med barnen
Jag håller med dig i allt du skriver, men är också medveten om att detta delvis är ett ”lyxproblem”. I många familjer är skärmtiden egentligen det minsta bekymret, men blir gärna ett som fokuseras för det är synligt. Det finns också en risk för skuldbeläggande av föräldrar som vrider sig ut och in för att göra det allra bästa för sina barn, men som tar till skärm som avlastning eller barnvakt för att orka. Det är sedan något som man skäms över, trots att alternativet (att gå in i ”väggen” eller låta barnet driva vind för våg i bostadsområdet) hade varit ett sämre alternativ.
Jag läser ofta det här argumentet. Att man inte ska prata om vikten av nyttig mat, för att alla föräldrar kan inte fixa det, eller läsning, eller skärmar, eller rörelse eller vad som helst.
Ett lite konstigt sätt att se på livet, tycker jag. Att man inte får skriva eller prata om viktiga saker, för att då känner sig kanske någon skamsen eller dålig.
Om valet står mellan att låta barnen driva vind för våg varje kväll/hela sommarlovet, eller få obegränsat med skärmtid utan regler eller begränsningar så bör man se över sitt föräldraskap. Inte fortsätta ge skärm för att ”det kunde varit värre”.
Åh, vad jag instämmer! Bra rutet!
Problemet är inte att prata om det som man tror är bra, utan att samtidigt skamma andra för att de inte gör likadant. Tror vi behöver inse att bara för att andra inte gör likadant som man själv så behöver det inte betyda att de behöver ”se över sitt föräldraskap”. Den inställningen tror jag faktiskt är mer problematisk än skärmar. Men jättefint att du och din familj har hittat ett sätt som fungerar för er och som ni mår bra i!
Det handlar väl att om vi själva, när man indirekt får denna ”kritik” gällande sitt egna föräldraskap, behöver reflektera över vilka vanor man har i familjen och om det viktigaste – att man själv är en förebild. Det behöver idag inte ens vara uttryckt, t ex som i detta fallet i en text om att många skärmtidstimmar är negativt, för att föräldrar som läser riskerar att känna sig kränkta (skammade). Så inställningen hos mottagaren som läser.. Det handlar ju bara om att var och en behöver fundera ett varv kring sitt. Att ta ansvar. Inte om att någon vill sätta dit någon i text, inte i detta fallet iaf. Byta lättkränkthet mot egen insiktsfullhet.
Håller verkligen med dig Anna! Jag jobbar själv med utvecklandet av TV-program för små barn och vi jobbar nära en barnpsykolog som bland annat jobbat mycket med föräldrar till sjuka barn. Där är ett stort problem föräldrarnas psykologiska dåliga samvete för hur mycket skärmtid deras barn får ha. Hon beskriver det som att det är väldigt väldigt individuellt med skärmtid från barn till barn (jag har också dessutom en systerson med npf diagnos där skärmen har varit så viktig för deras familj) att sätta alla i samma fack är mer skadligt än ”rekommendationer och råd”. Jag skulle säga att det handlar SÅ mycket om hur man lägger fram det och hur man skriver. Jag tyckte Claras inlägg var så otroligt bra skrivet, jag blev bara peppad av att jobba på mindre skärmtid för mina barn. Medan flera av kommentarerna här i inlägget bara triggar, gör mig arg och typ lite som ett trotsigt barn ”jag behöver inte minska mina barns skärmtid”. Precis som du skriver så handlar det om att mer lägga fram det hur man själv gör med ett stort förstående för att andra inte har samma förutsättningar eller att det passar alla och deras barn.
Verkligen!
Det är också ett samhällsansvar. Det finns föräldrar som är iväg på jobb när barnen kommer hem (pratar nu om de som måste för att sätta mat på bordet, inte de som väljer karriär före föräldraskap). Där är det mkt svårt såklart med kontroll över barnen som ju då redan är i en utsatt position. Men det är ändå inte ett skäl att inte ha diskussionen.
För mig är teve något annat än skärmar (padda, telefon, dator). Jag upplever att små skärmar och snabba klipp påverkar mina barn mycket mer negativt än en vanlig teve. Kanske för att jag själv kollade ganska mycket teve som liten (född -90) och tycker det känns ofarligt och ganska tryggt! 🙈😅 Så mina barn får kolla en del typ Astrid Lindgren/URplay när vi behöver den sortens vila. Padda däremot har vi inte, tänker nog heller inte skaffa som det känns, skönt att slippa sånt tjat! Vill heller inte besudla mitt hem med hemska krigsspel i framtiden, usch! Min åtta-åring och 3-åring vill gärna kolla youtube-klipp dock och vad jag avskyr youtube! Får bli sommarens utmaning att byta ut den appen mot bättre grejer. . . 😊
Håller med, hatar youtube. Konstigt nog har youtube slutat sändas på både föräldrarnas telefoner och barnets padda på sistone. Så märkligt 😉
Jag håller med! Kan bli galen på argumentet vuxna kommer med som är ”ja men jag kollade på tv hela min barndom, hela eftermiddagarna!” för att på något sätt legitimera att det inte är någon fara att barn har skärmar idag. Men den sortens linjära tv som vi födda på 80- eller 90-talet hade tillgång till var INTE samma sak. Det var ju inte som att vi kunde gå fram och scrolla på tjocktevens skärm, eller hade en uppsjö av snabba klipp som aldrig tog slut att bläddra mellan.
Räknar ni in tv-tittande i skärmtiden? Du skrev att ni inte gjorde det när ni tittade hela familjen tillsammans, men tänkte annars. Min dotter (3,5 år) har ingen dator eller passa. Men hon har fri tillgång till tv:n. Än så länge behövs inga begränsningar för hon leker ändå men det kan ju komma en dag när vi måste tänka om.
TikTok och allt sånt tycker jag verkar hemskt. Ser hur beroende bonusdottern är av sin telefon (hon är 15 snart) och det skrämmer mig. Det är hennes stora trygghet och hon tar med den överallt. Problemet är ju att det gör vi vuxna också (och då syftar jag inte på mig och hennes far utan på alla vuxna). Jag använder min mobil mycket men kan också göra saker utan den. Vill absolut inte att mina barn ska hamna där men har svårt att se att jag kan hindra dem från att få mobiltelefoner. Eftersom jag inte vill att de ska bli mobbade eller hamna utanför på grund av det.
För mig känns det helt otänkbart att ge min treåring fri tillgång till ens tv. Dels känns det konstigt över lag, vilket jag gissar beror på hur jag växt upp eller mina egna värderingar eller ngt? Men också för att jag märker hur hon 1) inte kan reglera det själv, börjar hon kolla slutar hon sällan fast det tydligt blir för mkt för henne 2) hon frågar efter att titta på ngt så fort hon är trött eller lite uttråkad.
Så snart vi låtit henne se mindre en period frågar hon mindre efter det och kommer mer in i egen lek eller egen vila vid behov.
Jag tänker att med tanke på att man som vuxen har svårt att inte ta till tv eller annan skärm istf andra saker så är det orimligt att förvänta sig att barnen ska klara av att välja på annat vis.
Men på individ nivå kan det ju skilja såklart! En 3,5 åring som inte intresserar sig så för tv trots fri tillgång kanske faktiskt genuint inte tycker det e lika kul som de flesta. Grattis till hen! Det lär hen ha nytta av hela livet om det håller i sig.
Inspirerande att läsa, då vi också i alla tider som föräldrar försöker reglera skärmtid för våra barn. Sjukt svårt då omgivningens regler spelar stor roll! Inte kul när ens barn blir smådeppig av att typ vara sist i klassen att få egen mobil tex. Jag har tagit många tips från barnkriminologen Maria Dufva. Läst hennes böcker, följer på instagram och lyssnat live.
Tack för dina tips!
Tänk om man orkade vara 100% närvarande förälder🩷
Tack för att du berättar hur ni gör. Jag är ett dåligt exempel på mamma när det gäller skärmar, riktigt dålig. Och inte hjälper det att ”alla” runt omkring har massor av skärm och alla appar och sociala medier sedan åratal tillbaka. Rör sig gör barnen åndå men pysslar, läser, spelar spel, bygger kojor – nej.
Våra barn är väldigt olika i sina förhållande till skärm. 10-åringen använder enbart sin mobil för att lyssna på musik eller för att leta fram bilder att måla av. Det finns nog inte en dag hon använder upp sina 60 minuter skärmtid.
9-åringen däremot skulle nog kunna sitta flera timmar försjunken i diverse spel.
Vi har dock gett barnen förtroendet att förvalta skärmbilden själva. Dom har alltså ansvar att ställa timer vid varje tillfälle, och sedan hålla koll på totalen. Detta började som ett experiment, där vi som föräldrar hade pinsamt låga förväntningar på resultatet. Döm om vår förvåning när det gått ett halvår och dom skött det med bravur. Det har tränat både ansvarsförmåga och tidsuppfattning.
Jaaaaaa! 👏👏👏precis så
Blir så glad när jag ser hur dina barn leker, påminner om min egen barndom som var ett väldigt långt lekmaraton med mina kusiner på somrarna på mormor och morfars lantställe. När vi anordnade tävling i vem som kunde prata längst utan uppehåll satte dock min tålmodiga mormor stopp den andra gången tävlingen annonserades, jag hade klarat vääääldigt lång tid dagen innan.
Hahaha!
Hahaha, legendarisk lek 😂 Fanns inte skärmar när jag växte upp men svordomarna fanns förstås och när vi var på semester brukade vi ha ”svärtimma”, då fick man svära så mycket man ville och alla låg dubbelvikta av skratt när både vuxna och barn svor som borstbindare.
Bra att du delar med dig av era tankesätt och praktiska lösningar! Vi fattade inte vidden av att ge våra barn tillgång till hela världen i sin ficka, och skulle helt säkert idag ha fattat andra beslut än vi gjorde när barnen var små. Å andra sidan kan man inte veta allt, så jag är glad att maken kom på skärmfria söndagar ganska tidigt, skärmsjuka blev ett begrepp som till denna dag används friskt av hela storfamiljen, datoranvändning hade vi länge bara i allmänna utrymmen och diskussionerna om hur vi alla kände oss av att inte mäkta med att dra oss från det som drog så hiskeliga var alltid intressanta. Med ett barnbarn, en svärson och tre vuxna barn är det intressant att höra hur diskussionerna idag går. Dotterdottern hålls undan de där lockande skärmarna om det inte gäller social interaktion och medvetenheten om hur vår koncentrationsförmåga förstörs är hög. Jag har hopp om att gen z reder upp det här och rättar till det som blev så galet för dem.
Jag rekommenderar verkligen Jonathan Haidts nya bok, The anxious generation! Läs, läs. Och diskutera med ungdomar, andra föräldrar, mor- och farföräldrar, skolpersonal, politiker, socialtjänstpersonal, influencers, grannar och alla andra som har det minsta intresse av att göra vår värld lite bättre.
Har ett mellanstadie- och ett högstadiebarn. Och en omgivande kultur bland jämnåriga barn och plats som är din motsats.
Lätt att att bryta ihop över detta och ångra val av plats, medförälder, brist på egen energi osv. Försöker och lyckas ibland bryta trist beteende/skärmtid/vidriga dataspel med annat. Och försöker glädjas över det…
Förunderligt är också högstadiet som skickar med/hem varsin Chromebook med barnen.. gjorde inte saken enklare.. näe..
Precis vårt liv! Vi har två högstadiebarn och deras liv är motsatsen till Bertils liv! Kulturen är online! De lever sitt liv med mobilen i händerna
Men våra barn lever sitt liv på en fotbollsplan också så de rör på sig oändligt, de är friska, glada, hänger med kompisar, har intressen, går bra i skolan osv. Så det finns mycket bra. De bara använder oändligt med skärm. Och det är för sent att ändra nu. Tio år för sent av oss föräldrar.
Just så! Och tack och lov även i vårt fall barn som spelar fotboll, spontant ägnar sig åt friluftsliv och sköter skolan. Men med oändlig skärmtid.
Och detta att vara tonårsföräldrar blir bara svårare med tiden. En omställning i klass med när barnen föddes..
Samma här. Mina barn har obegränsad skärmtid, 10 och 13 år. Men de spelar fotboll varje dag, är mycket med kompisar, badar, åker till grönan stup i kvarten (har guldkortet). Är inte minsta orolig faktiskt för deras skärmtid. Jag ser att dom mår bra, har kompisar, rör på sig, är glada. De har fått kompisar via sociala medier och det ena barnet har gått med i ett band tack vare tik tok. Vi kan diskutera mycket i familjen kring det som dyker upp på TikTok. Vi skickar videos till varandra, vi delar roliga klipp inom familjen. Det är också ett sätt att umgås med sina barn. OCH vi umgås analogt också. För min familj funkar fri skärmtid utan problem. Skärmen är ett komplement till det övriga livet. Inte en stor grej vi har långa diskussioner och bråk kring. Det bara är där, det tar inte över livet och blir det enda mina barn gör. Tycker debatten så ofta blir så svartvit kring barn och skärm.
exakt! balans! barnen behöver lära sig hantera skärmar o både barn o vuxna behöver se att det finns både bra och dåliga sidor. Så länge barnen mår bra och inte totalt fastnar i sina skärmar så är det lugnt tänker jag. Vi kommunicerar också mkt – tex skickar interna reels till varandra, osv.
Varför för sent?
Det är jättenyttigt för äldre barn att lära sig att man kan arbeta med beroende och ändra sina vanor?
Det är supersvårt såklart men vilken grej att lära sig? Det är ju ngt man som vuxen ofta iaf någon gång i livet kommer kämpa med. Om det så är matvanor, träningsbanor, skärm, stress etc
Intressant inlägg och bra råd inför att ens barn blir större. Vi har väldigt reglerad tid för tv-tittande samt ingen skärm i bilen. Det där med ingen skärm i bilen föll sig naturligt då båda barnen är väldigt åksjuka, under sommaren bilar vi mycket, bara nu i sommar har det redan blivit 260 mil. Och även om det vid vissa tillfällen hade varit skönt med skärm då så är det också fint att få komma på olika billekar, prata om allt vi ser, lyssna på sagor och musik tillsammans (bara i undantagsfall lyssnar de i hörlurar). De här gör att vi får gemensamma referensramar i familjen, citat från sagor och gemensamma allsångslåtar och att vi kan prata mycket om vad vi minns längs vägen från tidigare resor, då blir även resan ett sätt att umgås tillsammans. Lite lek tillsamans och var för sig brukar barnen också hinna med på färden.
Vi har från början bestämt att våra barn inte får använda telefon eller padda, i vart fall inte på många år än, efter att ha sett hur beroende andra barn runt oss är av skärmar. Det har känts viktigt att skärmen inte är flyttbar och ständigt tillgänglig. Istället har vi en fyraåring som jämt tjatar om att få se på tv, men det är i alla fall bara hemma. Det får bli en utmaning för oss att bryta det intresset, handlar nog mycket om att vi som föräldrar behöver bli mer närvarande och aktivera med annat. Har börjat en egen förändring i förhoppning att minska mitt eget skärmberoende genom att avinstallera alla sociala medier. Istället sitter jag här och skrollar på din blogg, vilket kanske inte var vad jag hade tänkt mig (även om det är trevlig läsning). Det är inte lätt, men man får göra vad man kan.
Vi har det liknande, inga egna skärmar för barnen bara tv i vardagsrummet. Och vi har ett barn som gärna vill titta på tv i timmar, och när tvtiden är slut kan det följas av gråt och tandagnissel och oändligt med tjat. Men det har blivit bättre nu när han är 6,5, när han var yngre och han hade varit sjuk och fått titta extra på tv på dagen kunde vi ha två veckor av bråk om tvtittande. Nu efter år av väldigt tydliga och förutsägbara regler (40 min tv på bestämd tid på dagen) så har det gett med sig en del och nu kan vi en regnig dag kolla film på dagen utan tjat och bråk efteråt (kanske bara en kort gråtsession bara men som går över med tröst och kramar). Men han har verkligen fått oss att förstå att det här med tv och i framtiden skärmar kommer att kräva tydliga regler och begränsningar.
Har också märkt att tjatandet blir bättre om man har tydliga och förutsägbara regler. Det gäller bara som förälder att klara att hålla reglerna, det är ju trots allt ganska skönt att få en liten paus själv ibland också!
Ja men det är ju verkligen och det där med att få en paus är anledningen att vi överhuvudtaget visar tv-program till barnen. De får kolla efter middagen så att vi får äta klart, prata utan att bli avbrutna och sen stöka undan middagen en stund.
Vi gjorde fel. Ja. Vi gjorde fel som gav dem appar som verkade superkul och kreativa som musical.ly när de var åtta och sen fortsatte det. Och sen blev de beroende. Och nu i högstadiet lever barnen med mobilen i händerna. Alla gör det. Efter nationella proven i nian översvämmades tiktok av kreativa inlägg av raljerande inlägg kring detaljer i proven. Hur kul som helst. De hittar allt kring lag de möter i fotbollen, idoler på fotbollsplanen, lyssnar på poddar från svensk fotboll, kollar gymnasievalet, tittar på reklam om smink, onödigheter om allt möjligt, ja name it och de har sett det. Tonåringen lever sitt liv där.
Jag är oerhört angelägen om en mobilfri skola. Helst hela gymnasiet också. För jag ser hur viktigt det är. Vi pratar massor om vikten av att lägga bort skärmen vid middag ordet, under läxläsning osv hemma. Men ja vi gjorde fel för flera år sedan och det går inte att för dagens tonårsgeneration som enskild förälder förändra det eftersom de har hela sitt liv i mobilen och man redan är i konflikt med sin tonåring om allt…
Det var precis vad jag också ville skriva. Ja vi gjorde fel. Väldigt fel som gav vårt barn tillgång till internet. Hur tar man bort mobilen/datorn/internet av en 15åring vars identitet hör till den digitala världen, det är ju redan svårt att få behålla en dialog. Sen är ju vi föräldrar våra barns förebilder och där ligger det på oss själva, men vi har blivit lurade. Jag hatar internet och vad det har gjort med samhället. Det är djävulens påfund, vargen som är klädd i fårpäls, ja t.o.m kyrkan har blivit lurad, det är ju svårt att få information från församlingen utan internet idag. Det var helt okej att växa upp på 80-90 talet, vi hade allt vi behövde, men nej, mycket vill ha mera.
Våra tre (snart 16, 13 & 11) får tre h varje fre em att nyttja under helgen för rent spelande.
Utöver det är den ene kreativ med musik och spelar in mycket eget material via datorn i ett musikprogram men där känner vi att kreativiteten väger över att det är tid vid skärm. En annan är kreativ att klippa ihop klipp & filmer, vilket vi också tycker faller utom ramen för ’skärmtid’ trots atg den spenderas framför en dator. Vi är noggrannare med vad som görs vid en skärm än själva tiden.
För mig är det oerhört viktigt att de inte spelar fritt, det gör mig galen.
Vi har ammtid haft en fin dialog gällande detta med dem, även tonåringarna, och de själva inser att utan vår reglering skulle inte deras andra intressen växt & frodats.
De får fritt lyssna på musik, SMSa, ringa/skriva till kompisar eller lyssna på ljudbok om de behöver varva ner – precis som vi vuxna i familjen gör.
Mycket av mitt arbete sköter jag från mobilen, och numer läses ju alla nyheter mm från den, så jsg är noga med att berätta vad jag gör med min mobil för att påvisa att jag också vill undvika att bara sitta & döscrolla; typ ’jag ska sätta mig 5 min och läsa dagens nyheter’, eller ’jag ska bara skicka två jobbmail’ etc.
Jag tror att problemet är att många vuxna & föräldrar idag inte orkar ta fighten direkt från början och därför missar möjligheten att lägga en bra grund, samt inser att de måste fundera kring sin egen skärmtid om de ska kräva det av barnen och det är inte alla villiga att göra…
Inget gör mig så mycket till en dömande moraltant som när jag ser små barn som sitter i barnvagn kollar på skärm. Varför??
Ett annat sätt att föregå med gott exempel är att själv göra det man kan. Jag har tagit bort instagram och facebook, gjort skärmen svartvit och satt skärmtidsapp på min egen telefon. Jag som vuxen klarar ju heller inte av att själv begränsa mitt scrollande. Skärmtiden hemma för ungarna är tv och streama tecknad film. Det blir det såklart också konflikter kring, men det är inte samma sorts knark som TikTok. Vi är ganska många föräldrar i grannskapet som är överens om ingen smartphone förrän de fyller 13. Så skönt att hålla det beslutet gemensamt. Andra tycker att vi är konstiga som inte ens äger en padda, men varför släppa in satan i sitt hus tänker jag?
Japp, en liten rar baby i barnvagn stirrandes in i en skärm…det kan göra mej skogstokig o oerhört sorgsen på en gång.
själv blir jag betydligt mer provecerad över att föräldrar röker direkt på sina barn men ja ja
Och jag blir provocerad av folk som drar snabba slutsatser baserat på en ögonblicksbild. Lite ödmjukhet kring att man kan ha olika förutsättningar, olika barn osv osv har aldrig skadat.
Vi har egentligen ganska strikta regler kring skärmar hemma, (typ som Clara) men jag ska berätta varför man ibland kan se min 3,5-åring i vagn med Bolibompa på mobilen, och det är för att hon regelbundet totalt bryter ihop och vägrar gå hem från förskolan (eller vägrar gå år något håll alls) medan jag själv håller på att bryta samman av stress för att hinna hämta storasyskonen på fritids i rimlig tid så då tarvlig till sist till med ”jamen kolla på Bolibompa då om du bara sätter dig i vagnen!!” Detta hade ju löst sig om jag istället tagit bilen, (som många av mina grannar gör) men det går ju emot en annan av mina principer att ta bilen 900 meter. Så ja, jag är övertygad om att det säkert funnits bättre sätt men man tar det man har tillbuds ibland! Det jag menar är inte att försvara att barn tittar på mobil i vagnen men att en ögonblicksbild sällan ger hela bilden.
Jag tänkte också skriva en kommentar som din men avbröt eftersom det känns jobbigt att förklara någonting som kanske egentligen inte är bra men som jag är nöjd med i alla fall! Alltså: att det är omöjligt ( och inhumant) att brotta ned en två-åring i barnvagnen men att muta med alfons åberg/frukt/festis fungerar finfint när man måste ta sig iväg. Men det behöver inte betyda att ens barn tittar mycket hemma.
För mig blir det här inlägget väldigt tungt och svårt att läsa – det känns faktiskt lite aningslöst skrivet – och på näsan. Det kan inte ha undgått många i din läsarskara Clara, att skärmtid och scrollappar är skit för barn. Du brukar visa på en större helhet än så i dina inlägg.
Det syns redan i alla dina fantastiska bilder och berättelser om ert liv att det inte är kantat av oändligt med skärmtid, mer än så behöver egentligen inte redovisas för. Varför ta upp skärm som att det inte vore till exempel en klassfråga, när du inte tar upp de andra klassfrågorna på det här sättet, för att de är just klassfrågor. Du skriver inte separata inlägg om ”dessa resor och upplevelser fyller jag mina barns somrar med” eller ”denna mängd socker ger jag mina barn” – för dels syns det redan och dels är det komplexa frågor som blir just ganska aningslösa att redogöra för när de är tagna ur sitt sammanhang.
Du är oerhört privilegierad – ekonomiskt, emotionellt och intellektuellt. Förvalta det även i hur, om och när du skriver om skärm för barn.
Jag skriver ju hela tiden inlägg om livet med barn, ur en rad olika perspektiv. Varför skulle just detta vara olämpligt?
Berätta för mig hur jag BORDE ha skrivit detta inlägg, som så många läsare har önskat höra mer om. (La upp en länk till inlägget på min instagram igår och närmare tvåtusen personer har klickat på den hittills. Så det finns ett stort intresse för ämnet).
Men, att det är ett ämne många vill höra om gör det väl inte automatiskt lämpligt att skriva om, generellt sett? Jag är övertygad om att många till exempel skulle vilja höra mer om din relation med din man och ert äktenskap, men där har du dragit en (sund) gräns och det skulle knappast spela någon roll om så 100000 pers begärde det, det är du som bestämmer, med rätta. Så bestämmer du även att skriva detta inlägg, såklart, men jag står ändå fast vid att det inte alls känns i linje med dina andra inlägg.
Jag har svårt att tro att jag är den enda som sitter i en rävsax när det kommer till barn och skärmtid, i mitt fall mycket på grund av att jag är frånskild den andra föräldern – men jag ska inte gå in i det och hela ”ja-men-jag-då-perspektivet”. Jag hade dock önskat att inlägget var mer inkluderande och nyanserat. Det har till exempel varit en sådan tröst att läsa om hur du resonerar kring influencers lyxliv och att det rimmar illa för gemene man att höra om lyx hit och dit när det råder lågkonjunktur. Jag både märker och uppskattar allt du utelämnar, för du visar på en förståelse för att det inte är en självklarhet för alla med dyra prylar, resor, renoveringar osv. Jag önskar att den förståelsen genomsyrade även frågan om skärmtid, för det är, enligt mig, lika aktuellt och komplext.
Men, när en läsare frågar ”hur gör du?/hur tänker du?”
Varför ska hon då redogöra för flera andra perspektiv?
Tänk om nån frågar dej, vilken glass gillar du?
-ja, det finns ju många olika smaker, å alla gillar inte samma smaker, å sen har vi ju de som är laktoskänsliga och vissa känner att de inte har råd med glass, och så är det ju det där med importerade mjölkprodukter från andra länder istället för inhemska producenter, och inte att förglömma de som har anorexi, men samtidigt, ska man verkligen äta glass som innehåller E-ämnen och socker…etc etc.
I de lättkränktas land är det inte lätt att göra rätt…
Jag tycker den här kommentaren var ofantligt oförskämd. Att ta upp en diskussion om barn och deras skärmtid är EXTREMT VIKTIGT….och det fördärv det leder till när veklingar / svaga föräldrar inte orkar stå upp för det som är rätt. Sååååå typiskt svenskt…att som förälder inte orkar ta upp sitt ansvar och sätta ner foten.
Utformningen på det här inlägget tänker jag beror på att det inte efterfrågades Claras tankar allmänt kring skärmtid (isåfall hade det antagligen varit lite mer nyanserat), utan specifikt hur de har det i sin familj.
När barnen var små (1-4 år) hade de mycket mer skärmtid, jag skulle annars inte ha fixat att vara så mycket ensam med barnen. Nu är de större och mer självständiga, och vi har kunnat dra ner på skärmtiden, då de inte orsakar kaos så fort man vänder ryggen till.
Läsaren Lina (med flera) undrade ju.
Vi är väldigt många föräldrar som funderar över hur vi ska hantera barnens relation till skärmar och hjälpa dem att ha kvar annat viktigt innehåll i sina liv, och det kommer mer och mer forskning om hur viktigt detta är för deras utveckling och psykiska välmående. Då vore det väl väldigt märkligt att inte kunna diskutera det problemet bara för att vissa föräldrar har svårare att hantera problemet på grund av omständigheter? Det kommer nog att bli mer och mer av en klassfråga vad gäller begränsning av skärmanvändande, men i nuläget tycker jag inte att man kan kalla det bara en klassfråga när oerhörda mängder av barn och unga i alla samhällsklasser har mycket skärm och påverkas negativt av det i den omfattning de gör idag.
Jag håller inte med om att detta är aningslöst skrivet. Däremot kan jag konstatera att Claras barn och värld finns i ett annat sammanhang än mina. Och att jag i grunden tycker att Claras inlägg är klokt och skrivet med visshet om att gråskalan i detta är stor. Att utmaningarna är många.
Allt kan problematiseras utifrån sociala och ekonomiska förutsättningar. Claras inspel är hennes. Och för mig som deppar över att befinna mig i Claras motsats, så ger det mig ändå hopp att det finns andra sätt att hantera föräldraskapet. Och jag tycker att det är intressant att följa andra resonemang.
Resonemang om andras föräldraskap tycker i alla fall jag är viktigt att ta till mig. Och även om jag inte alltid håller med Clara eller föräldrar till sonens fotbollskompisar eller vem jag nu lyssnar/pratar med om föräldraskap – så är det nyttigt att reflektera.
Hoppas att du Q hittar delar i detta och annat för fortsatt reflektion!
Och TACK Clara för inlägget!
Därmed inte sagt att jag varken
Jag tänker att skärmeländet är något som de flesta av oss funderar på, både för vuxna och barn, och uppskattar att Clara skriver om hur de gör hos sig. Jag märker själv att det påverkar min hjärna när jag scrollat för mycket!
Att det skulle ha med klass att göra är ett argument jag inte alls håller med om i diskussioner om skärm. Såhär: arbetarklassföräldern kanske inte har råd att köpa skärmar till ungarna, istället går man till bibblan och gör utflykter. Eller, arbetarklassföräldern som är för utarbetad för att orka styra upp, ger sina barn oändligt med skärmtid och häller i dem socker med tratt.
Eller medelklassföräldern som köper ständigt nya skärmar och teknik till sina ungar, barn som bara kollar padda på sitt rum stökar inte ner i den nya vita soffan. Eller, medelklassföräldern som har läst på om allt, är duktig på allt, högpresterande och gör sin egen ketchup på egenodlade tomater, men väluppfostrade barn som bara pysslar i ekologisk papper.
Det jag vill säga är att det har inte med klass att göra! Eller ”privilegier”. Att mina barn blir sura på mig för att vi inte har en padda ”när alla andra har” är inget privilegium, det är ett vuxet beslut från min sida. Att säga att det är medelklass med skärmtid är bara att ducka diskussionen och inte ta ansvar för att göra så gott man kan i knepiga frågor.
Fantastiskt skrivet! Instämmer till fulllo.
Jag tänker att det är en fråga som definitivt är relaterad till förutsättningar. Kanske inte i en direkt korrelation till inkomstnivå (du ger ju bra exempel på hur man tex lättare kan klara sig på låg inkomst om man inte köper massa teknik). Men relaterat till annat som kan ha att göra med socioekonomiska förutsättningar, som till exempel trygghetsnivå i området där man bor (hur fritt vågar man släppa ut barnen utanför hemmet), och vilken typ av arbetsliv man har (hur mycket har man möjlighet att vara hemma när barnen är hemma, få en uppfattning om vad de gör på sina skärmar, efterfölja att skärmregler faktiskt följs osv). Det är dessutom lättare att fatta gränssättande beslut mot sina barn om man har en situation som inte är fylld av andra orsomoment och överbelastning. Tex stabil ekonomi, vara två välfungerande föräldrar i familjen, ha arbete med flexibilitet som gör det lättare att matcha arbetsliv och familjeliv, osv.
Så på det sättet håller jag inte med om att klass inte alls spelar roll i en fråga som den här! Tvärtom tänker jag att den här frågan är så lik många andra frågor (kostvanor, motion,rökning etc): det är de som redan är mest utsatta som har svårast att stå emot negativa samhällsförändringar med individuella beslut.
Däremot betyder inte det att jag inte tycker att Clara ska skriva om detta. Tror det är viktigt att alla som kan och förmår reflektera och reagera på detta gör det och fattar så goda individuella beslut som möjligt för att driva samhället i rätt riktning. Men definitivt är förutsättningarna väldigt olika i olika familjer.
Mycket bra skrivet.
Tack för dina nyanserade tankar som speglar en nutid, där skillnader i levnadsvillkor hela tiden ökar bland barnfamiljer. Kostnaden för att ge sina barn en innehållsrik aktiv fritid är mycket större för fattiga familjer i dag, då det fritidsutbud ,som varit offentligt och gratis typ fritidsgårdar och parkleksverksamhet, har bantats bort i många kommunbudgetar.
Jag tycker att Claras inlägg var ett pedagogiskt icke moraliserande svar på en läsarfråga, som visade sig vara av stort intresse.
Håller med avseende Claras inlägg! var bara tvungen att slänga mig i till den kommentator som antydde att klass över huvud taget inte har med frågan i stort att göra, för där håller jag inte med. Inlägget som sådant tycker jag är toppen. men det kanske framgick redan.
Jag håller inte alls med om detta. Jag vill säga TACK till dig Clara för att du lyfter det här ämnet – det är äntligen en motreaktion på gång bland västvärldens föräldrar, ungdomar och skolor och alla säger samma sak: vi behöver begränsa skärmanvändandet hos barn och unga. Även ungdomarna själva uppger i undersökningar att dom vill använda mobilen mindre, det stod i DN härom dagen! Och psykisk ohälsa hos unga människor stiger, skolresultaten dyker, svenska tonårstjejer uppger att dom sover i snitt sex timmar per natt, övervikten hos barn och unga ökar, en tredjedel av dom som vill göra lumpen sållas bort direkt pga dålig fysik…vi har övergett dessa barn och ungdomar och som alla andra tyckt att skärmar är kul och spännande (och själva varit lika beroende). Men nu börjar vi se lite mer kritiskt på det, vilket är toppen! Det är inte en klassfråga enligt mig, utan en samhällsfråga. Som när man slutade röka inomhus och slutade spruta DDT över alla åkrar.
Hej!
Va bra att du tar upp klassaspekten. Jag har ingen forskning men jag jobbat som lärare och märker en skillnad i hur ”privilegierade” familjer verkar ha lättare att ha reglera skärmtiden. Ensamstående föräldrar, föräldrar till barn med npf, invandrare som försöker etablera sig (många föräldrar studerar sfi på terminerna för att sedan jobba på sommaren, jag har träffat flera barn som går i skolan i princip 52 veckor per år) eller fattiga verkar, utifrån min erfarenhet, ha mindre ork att ta all fight om skärmtid. Kanske beror det på mindre ork och mindre möjligheter till vila? En meningsfull fritid kostar. Pengar kan det kosta, men framförallt ork från de vuxna. Jag tror inte det handlar om kunskap. Jag tror många har väldigt dåligt samvete.
Tror absolut att det är som du skriver men tänker att de priviligierade familjerna inte låter sina barn ha tråkigt utan de har så fullt upp med aktiviteter att det därför är lätt att reglera skärmtiden för de är aldrig hemma. Därmed blir barnen inte uttråkade och får inte chans att själva plocka fram det inre kreativa.
Jag kan också undra hur ”alla” kan ha så städade hem. Men om man mest använder padda/dator och aldrig leker med sina leksaker kan ju dessa plockas bort och rummet hålls snyggt. Inte heller stökas det ner i något kök för det är ingen som tar initiativ till att baka tex. Eller dras fram verktyg från garaget för att bygga något (som sedan inte blir undanplockat)- nej då ser allt snyggt ut.
Men snälla!
Dels kom detta inlägg som svar på en fråga och önskan från läsare vilket är det första som står.
Dels var det väl knappast särskilt dömande?
Människor i alla samhällsklasser använder skärm idag. Detta är ett problem som går över klassgränser. Diskussionen och infon är dessutom närvarande överallt, i princip alla har en tanke åsikt, igen oavsett samhällsklass.
Varför skulle inte någon mindre priviligierad än Clara, eller mindre intellektuell än hon, kunna ha värdefulla tankar kring detta eller kunna tycka det var inspirerande eller intressant att läsa?
Men gör det något om det känns tungt att läsa? Läs inte då. Jag kan absolut känna skav i mig när denna diskussion pågår men antingen kan jag välja att ignorera känslan och köra på mitt race, det som jag tror blir bra eller som funkar för vår familj. Eller så kan jag faktiskt ta en koll på hur vi gör, få lite nya tankar och kanske göra något åt det.
Tycker absolut att man kan ifrågasätta Clara men att antyda att hon nästan inte skulle skriva om det, nja det tycker jag är fel.
Har ni hamnat i situationer då man är på parmiddag och det andra parets barn/ungdomar tillåts scrolla under/efter middagen? Hur hanterar ni i så fall de situationerna?
Jag har varit på middagar där mina barn vill leka och de andra gästernas barn sitter med varsin telefon från att vi kommer tills de åker hem, säger knappt hej, mina barn blir helt frågande. Hur lätt är det att neka sina barn då? När man åker på resturang så försöker jag lära mina barn tålamod, att ha tråkigt, men då har de andra föräldrarna med sig halva lekrummet till resturangbesöket, och lavar upp på hela bordet, hur lätt är det då att neka sin barn att vara med? Jag har till och med varit med om andra föräldrar som sitter och säger till mitt barn att han ska kräva vissa appar och skärmtid av oss och förslag på massa spel. Jag blir totalt vansinnig på sånt här. Mina barn är 4 och 9 år gamla och får ha skärm fredag och lördag till godiset. Givetvis finns det undantag som i allt, men det är ramen vi utgår ifrån. Jag ser hur barnen idag vill att allt ska hända snabbt och fort precis som på youtube, man vill bara ha mer, njuter inte av det som finns eller det man har, mer leksaker, mer av allt, detta gäller även vuxna. Man vill bara ha snabba kickar och missar hela vinsten med strävan.
Det är också ibland ett problem när man träffas flera familjer och alla har helt olika regler med skärm, socker osv. Men då brukar jag bara säga till mina barn att ”jaha, jag är inte deras mamma jag är er”. 😆
Tusen tack Clara för att du svarade på mitt önskemål om inlägget. Instämmer i allt. Nyfiken på vilken app du använder för att reglera användningen? Family app?
Kan ju givetvis inte svara för Claras räkning, men tipsar om appen TimeLimit som vi använder här hemma! Min erfarenhet är att samsung/google/apples begränsningar är för lätta att runda (de tjäner ju trots allt pengar på vår uppmärksamhet), men då TimeLimit är open source så är den (nästan för) effektiv. Dessutom uppskattar vi att det inte är någon utomstående som ”spionerar på” vad vi gör på telefonen på samma sätt (minns det som att man var tvungen att acceptera många rättigheter för att använda de andra apparna) utan i denna app betalar vi istället en liten summa pengar för funktionen, eller en lokal (ej wifi) gratisversion, istället för en gratisapp där vi betalar i information.
Och som så många gånger sagt tidigare, barn / ungdomar gör ju ofta som vi vuxna gör,
Själv blir jag tokig på när man umgås med vänner och de inte kan låta bli sin telefon, och dessutom anser att deras barn ( vuxna barn) måste kunna nå dem hela tiden och använder det som ursäkt för att ta fram telefonen. Ja jag har i bland missade samtal / obesvarade sms men det tar man ju igen när man ser det,
Jag håller med dig men samtidigt ger inlägget mig enorm ångest eftersom jag har en medförälder som inte tycker så. Jag känner att bördan och stressen är enorm kring detta för mig. Jag kan inte påverka hur medföräldern låter barnen spela etc. Jag tror att inlägget generellt skulle behöva läsas av fler pappor istället för mammorna som oftast bär den största emotionella börda i föräldraskapet.
Läs The Anxious Generation tillsammans och ha bokklubb med er själva, eller med de föräldrar ni och barnen umgås mest med. Om inte annat så får alla en möjlighet att göra sin röst hörd och ni kan kanske jämka lite gällande hur det ser ut nu?
Jamen eller hur!! Inte alla pappor MEN likförbannat mestadels pappor som sätter skitdåliga exempel för nästa generation när det gäller dessa skärmar. Kan bli galen på min sambo kring detta 🤯
ömmar för dig M! ser detta hos så många vänner, inom olika områden: en mamma som vill mer och en pappa som vill chilla. och så blir hon den ”tråkiga” (och har ändå ångest över att inte vara lika duktig som någon annan förälder där båda föräldrarna är lika ”ambitiösa”). är övertygad om att du gör det bästa du kan, och det fantastiska är att många barn växer upp till helt fungerande vuxna trots att man inte gör saker perfekt enligt sina ideal. man kan både tycka att skärmanvändningen är en oroande trend i samhället och önska att ens barn var mindre drabbade av den OCH försöka se det som ändå funkar bra hos ens barn fast man önskar att de hade mindre skärm. blir så lätt att döma sig för situationer man bara delvis kan styra <3
Hej Clara!
Jag har gjort som du, men när äldsta barnet (nu 17år) började 7:an så hade ”alla” snapchat och sen tiktok vi höll på det länge (tills han fyllde 13 år) och han var inte så intresserad heller.
Yngre syskonet gick i 4:an då men hade kompisar som hade det installerat på sina mobiler. De visade saker för mig som inte var lämpliga vare sig för dom eller mig (bla live dickpicks). När hon gick i 5:an brakade det loss ordentligt (hon hade fortfarande ingen app installerad), kompisar som gjorde ”fejkkonton” i hennes namn osv…skolan tog tag i det och utomstående fick komma och föreläsa om risker barn kan råka ut för på internet. Mycket bra men de var nog lite för unga också för att förstå allt. När hon fyllde 13 år kunde vi inte direkt hindra henne från att installera apparna (storebrorsan hade dom ju redan). Tror hon installerade allt som gick samma dag hon fyllde….
Nu är det inte speciellt lätt att få nån av dom att ex gå ut i skogen, läsa bok mm. Dock tar de gärna promenader och går på gym.
Skolarbetet funkar och de har höga betyg så jag ska inte klaga.
Sonen sa en gång att när han spelade dataspel så ”kopplade han av” och det har jag hört från flera håll (även om jag tycker det låter konstigt).
De vet vad som kan hända på nätet och vi pratar öppet hemma om det, får fortfarande berättelser om vad som skolkompisar gör osv.
Tror inte man kan göra så mycket mer åt det tyvärr, man måste släppa taget om sina älsklingar lite i taget så är det bara.
Synd att inte fler resonerar som oss ”hönsmammor” utan låter sina barn få installera ”vuxen-appar” tidigare än tillåtet.
Kram till alla hönsmammor och andra mammor med.
Jag har på diverse sätt försökt begränsa barnens (nu 11 och 13 år) skärmtid. FamilyLink verkade som ett smart alternativ men funkar inte alltid? Eller finns ett sätt för barnen att komma runt spärren??? Alltsomoftast har mobilerna fortsatt att fungera efter att tiden är slut, min app säger då något i stil med ”avbruten på grund av upplåsning” – men huuuur går det till? Barnen bedyrar att de inte gjort något aktivt för att komma runt spärren.
Och FamilyLink slutar i vilket fall som helst att fungera den dagen barnet fyller 13 år. Så vad kan jag använda för alternativ nu?
Tips mottages tacksamt då barnen är hemma själva på dagarna medan jag jobbar. Skulle älska att vara hemma mer och kunna göra kreativa aktiviteter som skapar barndomsminnen med dem, men sommarlovet är ju bra mycket längre än semestern :-/
Hej Petra, jag har också större barn, 13-åringen lyckades många gånger komma förbi skärmbegränsningen på sin iphone. Efter mycket om och men, för någon som mig som är teknisk okunnig, kom vi på att han kom runt det genom att radera apparna och sedan installera dessa på nytt. Numer ställer jag in appbegränsningar och att det inte går att radera eller installera appar hur som helst under inställningar- skärmtid. För att ändra detta måste jag skriva in en kod som jag är noga med att barnen inte vet om.. Hoppas du fått något tips av detta!
Jag bor med tre bonusbarn och har själv utflyttade barn. Barnen är 9-15 år. Skärmtiden är för 9åringen i princip 100 procent. Han kan inte ens borsta tänder utan mobil i handen. De andra spelar nätter igenom. Skolan går åt helvete för alla, men ingen av barnens föräldrar verkar se korrelationen mellan skola och skärmtid. Jag har inte mandat att bestämma något, men försöker föreslå andra aktiviteter. Tyvärr utan resultat. Jag tycker den här delen i relationen är otroligt påfrestande. Jag förstår ju att det är en kultur. Barnens kompisar har också mycket skärmtid och det är vänner som har begränsat skärmtid har de slutat umgås med. Jag kommer från en akademisk familj och har varit väldigt noga med min dotter, men min sambo och hans ex kommer från andra förhållanden. Det gör ont i mig att se hur barnens framtid ödeläggs av dessa Förbannade skärmar. Och jag tror inte att jag är ensam med att känna mig så ledsen över att livet för mina bonusbarn är så fjärran Claras barn får uppleva. I nästa liv ska mina barn växa upp i ett kristet hem i en by med likasinnade Vänner och barn runtomkring.
Jag förstår det du skriver och håller med i mycket av det. Det jag dock har svårt för är när andra skuldbelägger användandet av skärmtid hos andra. Det kanske inte är tänkt så, men det kan framstå som att den som har lite eller nästan ingen skärmtid är en bättre person än den som har mycket skärmtid. Om man låter sitt barn ha mycket skärmtid så är man per automatik en sämre förälder. Vår son är snart 13 år och har det ganska fritt med skärmtid. Vi pratar dock ofta med vår son om vad han gör när han har skärmtid och om vad som är ok och inte under sonens skärmtid. Vår son umgås med många vänner online och håller kontakten med sina vänner på samma vis. Så länge Vår son sköter andra saker som skola, läxor, innebandyträning och går i säng i vettig tid på kvällen så tycker jag att det är ok. För att få skryta så måste jag säga att Vår son har lärt sig jättemycket om om datorer och övriga skärmar, något som är bra att kunna i dagens samhälle. Vår son är smart och kan och vet mycket som inte jag och maken gör. Jag vill tillägga att vi var striktare med skärmtid när vore son var yngre.
Kan inte se att inlägget var för att skuldbelägga någon alls, alla är så galet lättkränkta hela tiden. Var och en gör väl som den vill utifrån sin förmåga. De flesta föräldrar tror jag absolut gör så gott dom kan.
Nu när mina barn är vuxna och jag har en vacker bukett barnbarn vill jag säga att jag tycker synd om föräldrar idag. Känner mig inte lastgammal, är född -58, men det är som om jag hade småbarn ”förr i tiden”.
Det är galet vilken press ni har på er – ni ska sylta o safta, följa en kosthållning en dag o en annan nästa allt efter senaste trenden, ni ska återvinna, va klimatsmarta, jämställda, politiskt korrekta, könsneutrala, pedagoger…. Jag blir matt. Även om allt detta så klart är viktigt drivs det upp så det skapar skuld hur man än gör, känns det som för mig.
En sak jag tänker på när jag hör mina barn o deras kompisar resonera om skärmtid o annat är att de tycks känna sig tvungna o pressade att på alla sätt ÖVERTRÄFFA skärmtiden och själva erbjuda nåt som är långt mycket roligare. Kvalitet så det förslår i jämförelse.
Men måste man tänka just kvalitetstid kring sina barn, och barnbarn? Självklart ska deras behov fyllas, självklart ska de ha det bra. Men nåt inom mig klurar o säger att man kommer långt med KVANTITET för barnen. Att man finns inom räckhåll. Hör o ser dem, står till förfogande. Hittar på nåt kul ihop ibland, men inte jämt. Bjuder in dem i sina sysslor. Bjuder på sig själv med ett plåster o en famn redo. Bjussar på lite olika prylar att skapa med, att förvandla till det som behövs.
Jag tror inte att det klassiska ”Jag har inget att göra” skadar dem. Fint säger jag till barnbarnen, toa behöver skuras. Och då blixtrar fantasin till, för i jämförelse med toastädning är det mesta roligare. Ge ungarna ett dötrist förslag, åtminstone ibland hjälper det dem på traven!
PS/ Vi cyklar, badar, spelar spel o sånt också, det gör vi och vi har jättekul ihop! Men jag tror på att ”bara” finnas till hands räcker långt. Barn kan, vi kanske ska våga tro på deras egen förmåga utan att skuldbelägga oss, varken ni föräldrar el vi som hunnit bli mor/farföräldrar?!
Så bra och så rätt skrivet. Jag håller med dig till fullo. Så tänker jag också. Att finnas till hands men inte ta överhanden tror jag är bra som förälder.
Tack för en mycket bra reflektion kring föräldraskapet.
TACK! För denna kloka reflektion Lena. Mitt absolut bästa löfte till mig själv som förälder är att lyssna på kloka människor i generationer som gått före. Och det här är en sån kommentar som jag tar med mig. Ödmjuk, snäll, välmenande och allmänt vettig! Tack ❤️
Vilken fin och ömsint kommentar ❤️ jag känner det också, så starkt. Att vara förälder är en som enorm prestation. Allt ska utvärderas och vara så ini… genomtänkt. Inget får bara vara. Jag läser, läser, läser men fann lugn och trygghet i det du skrev – att finnas tillhands kan vara fullt tillräckligt.
Har för smarta barn som hackar sig förbi tekniska begränsningar. Har gett upp ”skärmtid”, kör på dialog i stället med naturliga avbrott och lugnet i familjen har infunnit sig.
Alla familjer olika!
Jag tycker ditt inlägg är bra. Däremot så har kommentarsfältet väldigt få nyanser. Det finns tusen sätt att vara förälder på och de flesta föräldrar gör det riktigt bra och det bästa för just sina barn.
Amen på det säger jag❤️
Jag är född i mitten av åttiotalet och märker att detta blivit en statusmarkör. En jag känner tar sina barn till en stuga i skärgården hela sommarlovet utan skärmar och har satt de äldsta i Waldorfskola för att skärmanvändningen är mindre där. De får enbart se svensk barnfilm från 60-90-tal, noll Youtube etc
Resultatet är harmoniska, kreativa barn.
Hur funkar det egentligen när det blir noll skärm på lovet men föräldrarnas mobiler? Jag skulle vilja köra skärmfritt men ”behöver” min mobil.
Ja i dagens samhälle sitter kidsen på tok för mycket. Min dotter med emellanåt, men jag har föräldrakontroll installerat så hon får finna sig i det. Jag kan pausa emellanåt då det är dags. Jag tror att är man tydlig och förklarar noga så är de medvetna om det också. Samt i vårt fall är det mer på lov och helger det är mer skärmtid som man får ha koll på. Vardagar annars är det skola och träning
Föräldrar verkar vara så fyllda av dåligt samvete att de inte tar fighten som kan bli av skärmtidsbegrönsnibg. Sluta ha dåligt samvete, ta fighten. Vissa föräldrar är medberoende till sina barns skärmberoende. Hejja alla föräldrar som hittar på annat, som ser alternativ som låter barnen ha tråkigt på riktigt.
Minns att för många barn med npf diagnoser år skärmar jättebra både för inlärning, som redskap för att få dagen att fungera och för vila. Alla hjärnor kör inte samma program och alla hjärnor reagerar inte lika på samma sorts stimulans och intryck. Det du förfasar dig över som är helt fel i en familj kan vara helt rätt i en annan. Inlägget är onödigt fördömande och moraliserande
Tror i allmänhet funkar den mänskliga hjärnan ganska lika…det här med att vissa mår bättre av skärmar känns som en ursäkt av en industri som vill att vi använder skärmar. det finns forskning kring ämnet hjärna och skärm.
Jag är nyfiken på hur ni löser det som vuxna. Jag är själv hemskt dålig på att lägga bort min mobil. Eller snarare, jag lägger bort den, men lyfter sen upp den HELA TIDEN. Värdelös förebild är jag.
Men jobbets mail och teamsn är i mobilen? Mess i sms/whatsapp/messenger/slack. E-mail. Tradera/Sellpy/Blocket. Den är min kamera för att fånga bilder. Och ibland ringer den ju också. Och när den väl är i handen så kommer allt det andra upp också ”ska bara…” googla/insta/FB/messengertråd/etc.
Var har ni mobilen? Hur gör ni för att minska er egen skärmtid?
Jag tycker det är lättare att reglera barnen än mig själv, då kan jag ju faktiskt bara ta bort paddan. Men jag vet att snart står min barn inför samma, och hur ska jag då hjälpa dem?
Oerhört svårt. För mig hjälper det att ha skärmen på svart-vitt samt att ha många appar bara på datorn. Jag rekommenderar boken ”Digital Minimalism” för att hitta bra lösningar.
När barnen är hemma lägger jag mobilen i hallen och har den på ljudlöst. De mesta av det som sker på mobilen kan jag kolla när barnen sover. Nackdelen med ljudlöst är att jag missar om någon ringer, men det går ju att ringa upp i efterhand. Än så länge har jag inte missat något viktigt.
Undantag: Om jag faktiskt väntar ett samtal (tex vc ska ringa upp en viss tid), då har jag mobilen på.
Jag har en app som heter stat focused, där kan man sätta in gränser liknande som på family Link. Finns en gratis version, samt en som kostar lite (typ 60kr/6mån??), med fler funktioner. Har tagit bort alla bakgrundsbilder (svart skärm). Appar som man ”råkar” gå in på är gömda mer svåråtkomligt på telefonen, aldrig på framsidan. Vissa appar tillåter jag mig bara öppna på veckoslutet (t.ex. Instagram). Har du ingen jobbdator du kan sköta jobbärenden på? Läsa mail osv? Rekommenderar också att stänga av onödiga notiser på mobilen.
Men ja, håller med dig, väldigt mycket lättare att reglera små barns skärmtid än sin egen!
Hej! Bra inlägg, Clara! Så härligt kreativt och problemfritt det låter! Bra att vi alla får diskutera detta ämne- det behövs! Vi har försökt allt med våra barn, då våra barn är duoerkntresseeade av allt dlm har med skärmar att göra. Det funkade rätt bra med skärmtider innan de fyllde 13 år, men sen slutar begränsningarna att funka tyvärr. Våra barn är väldigt kreativa när vi samlar in deras mobiler, men om de får välja själva tar de allt som oftast mobilen. Jag tror att det är en läggningsfråga till stor del. Jag ser att deras personlighetstyper i kombination med skickligt upplagda spel som gör dig beroende inte är en bra kombo. Vi hade skärmfria semestrar förr på landet- underbart! Men efter 13 årsåldern så blev det svårt att ställa krav. Vår tonåring ville inte följa med om hen inte fick använda skärm och om hen får så följde de andra efter och gick nyttja lite. Våra barn badar, ritar, läser och leker mellan varven, men mycket ligger på oss som föräldrar att ”Sätta igång dem”/ aktivera dem i en uppstart, vilket är krävande. Ingen av dem har automatiskt utövat någon bollsport eller dylikt vilket gör att jag ständigt har dåligt samvete över deras stillasittande. Det är då klurigt med skärmar- de är ju varken bra eller dåliga- då man både kan lära dig bra saker såsom språk, programmering, och mer om olika intressen, men det jag tycker minst om är när de gör att annat väljs bort, så mängden skärmtid är det jag tycker är mest allvarsamt. Också illa när den går ut över sömn. Jag tror att man behöver hjärnvila från skärmar och trots att vissa kan påstå att det är avkopplande med skärmar, då tror jag inte att det är det i praktiken. Det är sorgligt att se vad sociala medier hör med ungdomars utseendefixering. Jag som har två tjejer har sett flera av deras vänner utveckla ätstörningar, vilket är en grotesk utveckling. Jag skulle önska att vi föräldrar kan hämta kraft av varandra och göra gemensamma överenskommelser om skärmtider, men hittills har det inte hjälpt utan mina barn har alltid minst skärmtid och är sist ut med att få mobil, sociala medier m.m. Och då är det svårt – man blir ensam och i slutändan får man ge efter då det blir en fråga om inkludering om alla utom en är med i en klasschatt. Ja, i detta hänseende var det bättre när vi växte upp och vi tilläts ha det långtråkigt. Nu kan vi eftersträva det, men har svårt att tillämpa det på barn äldre än 13 plus. Lycka till allesammans med skärmarna! Det Behövas då vi har en generation med koncentrationssvårigheter och interaktionssvårigheter på frammarsch och de enda som kan påverka detta är vi föräldrar.
Hej!
Har inte hunnit läsa alla kommentarer om skärmar, men det jag märkt efterfrågas (om jag frågar i omgivningen eller bland elever) är roligheter med föräldrar, vuxna eller någon. ”Klart jag sitter med mobilen i hand, för det gör mina föräldrar eller vuxna som jag umgås med.”
I skolan ska vi lärare ägna massor av tid till att handha dessa mobiler. Samla in, lämna ut på raster, samla in igen och sedan samma….och klart det blir protester. Jag mätte tiden det tog från undervisningen att handha dessa mobiler (på rektors uppdrag) och det blev 11 timmar ca per vecka av den tid som eleverna egentligen skulle få ha haft undervisning i alla skolans ämnen.
Men nä, mobilen var viktigast och att eleverna skulle få ha den på rasten osv.
Så som enskild lärare lämnas du att stå med mobillådan inför varje lektion och försöka få in mobiler. Ja, Ni fattar problemet. Ingen vill lämna in.
Jag är för en mobilfri skola, inte för att jag egentligen ogillar mobiler utan för att det är det ENDA det handlar om i skolan. Inte geografi, historia eller matte BARA mobiler. Precis som om en elev skulle avlida på plats utan sin mobil.
Sluta gönsa med eleverna. Så mycket curlande att jag blir spyfärdig. Och sedan är det är någon förälder som klagar. VARFÖR KLAGAR NI?
Välkommen då till skolan och försök samla in dessa mobiler inför VARJE lektion. För så ska vi göra. Elever blir kränka om de inte få ta del av sociala medier 24/7. Jag anser att föräldrar/ VH spär på problemet å det grövsta.
Gå ut och lek, grilla någon korv, prata, spela något spel. Bara gör något. Släpp mobilen själv. Det handlar inte om pengar, det handlar om engagemang. Blir så trött.
Oj vad det låter jobbigt och tidskrävande 🤯 Våra barns skola har mobilförbud och alla får hem ett papper med reglerna som föräldrarna ska skriva under bland välkomstpappren första dagen i förskoleklass. Rektorn är stenhård och reglerna är tydliga. Inga mobiler inne i lokalerna eller på rasterna på skolgården, lärarna har rätt att beslagta mobiler de ser uppe till slutet av dagen. Ingen i förskoleklass har telefon så när de väl får en i lågstadiet har de vant sig vid reglerna. Är vansinnigt tacksam över detta, fritidspedagoger och lärare är väldigt närvarande på rasterna, de hjälper till att starta lekar och har aktivitetsschema. Håller tummarna för att det blir allmän regel med mobilförbud tills de börjar högstadiet.
”Precis som om en elev skulle avlida på plats utan sin mobil.”
Det är så det känns för dem eftersom de är beroende.
Jag håller helt med dig om mobilfri skola, men det är viktigt att vi förstår att mobilanvändandet har blivit en drog och barnen har ingen chans mot att bli beroende.
Tack för den insiktsfulla kommentaren, Linnea. <3
Okej, då är jag motvallsföräldern nu då, den där som jag läst i kommentarfältet är svag och en vekling och så vidare för att jag har gett fri skärmtid 😉 Så mycket de vill om och när de vill bortsett från efter läggdags.
Barnen fick mobiler tidigt för att Pokemon Go kom och vi hade väldigt roligt alla 3 med att spela ihop (är ensamstående) i flera år. Jag sa nej till TikTok till typ 12 års åldern och hoppades att Snapchat skulle få vänta och det tog tills i år för dottern (14) att hon upptäckte Snapchat och honestly, att jag skulle begränsa det är förmynderi och det kommer inte att leda till något bra för vår relation för de lever i en verklighet där vännerna finns via internet och det måste jag respektera.
Jag är uppvuxen på 80/90-talet och är själv glad att jag nästan hann växa upp innan internet men anser att man också måste vara realist och förstå att dagens barn växer upp med att internet alltid funnits. Man kan avgränsa om man så vill men förr eller senare blir det barnens verklighet och något de behöver behärska. Och jag tror att även de, när de är äldre eller vuxna, kan bestämma sig för att vilja begränsa om de så vill.
Jag låter dem göra vad de vill på sina skärmar och med jämna mellanrum styr jag upp nån aktivitet och säger mobilfritt och det accepterar de eftersom de ju har tillgång jämnt annars.
Självklart är det en privilegierad fråga, att ha 2 föräldrar, och inte leva från hand till mun varje månad hjälper nog den psykiska stabiliteten och orken att driva onödiga strider, men det blir folk av våra barn också av oss veklingar. 😉
Min son som är 11 rörde lärare till tårar för att han enligt dem är ovanligt snäll och empatisk mot sina medmänniskor, trots obegränsad skärmtid. Kanske för att jag genom åren visat honom videos från konton som handlar om att visa medkänsla, ta hand om djur m.m och tidigt introducera honom för att livet ser olika ut i andra länder. Eller kanske bara för att han är uppvuxen med en ensamstående mamma och tidigt lärt sig att livet inte är så lätt.
Jag bara gissar men så gjorde jag och det tycks ha funkat bra så skärmtidsdiskussionen är för mig helt jäkla knäpp att det ens är en diskussion när det enbart handlar om att var och en utgår från sin egen situation och sina barn och hur man ser att de fungerar kring skärmar.
Det är förminskande mot varenda förälder att dividera om skärmtid som om att inte alla föräldrar idag gör sitt absolut bästa men lik förbannat ska det poppa upp saker som ska få folk (läs: mammor) att känna att de inte är tillräckliga. Lägg ner.
Nu har jag raljerat klart. Både ni mammor som begränsar allt och inte begränsar nåt är bra mammor. Och era barn kommer må bra oavsett eftersom de anpassar sig efter sin omgivning. Kram till er alla <3
Jag blir glad av din vidsynta kommentar. Tack!
Jag blir glad av din vidsynta och kloka kommentar. Tack!
Tack för din kommentar! Jag tycker det låter väldigt klokt!
Vi har inte heller skärmtid. Barnen är 4 och sju, så de har inga sociala medier. Men tv är fritt, samma nåt enstaka spel eller bolibompa-app i min gamla telefon. Sjuåringen spelar tvspel, kan bli mer eller mindre tid beroende på hur vi bedömer hans ork.
Gällande det där att använda skärm när man umgås med andra som många beskrivit som tabu, är för oss och vår sjuåring en räddning. Han orkar inte med stora sociala träffar tex med släkt på kalas. Han behöver kunna sätta sig i lugn och ro för sig själv, kolla lite Youtube eller nåt program i en telefon. Alla barn är olika och har olika behov.
Jag tänker även att en aspekt att tänka på gällande Claras inlägg är att Clara driver denna blogg som en del av sitt företag, och att klick och uppmärksamhet såklart gynnar henne. Jag gillar ofta bloggen, men påminner mig själv ibland om att Clara är som andra influencers på internet, Instagram och bloggar och således väljer vad hon delger och visar upp.
Lite ironiskt… sitter här och använder massor av skärmtid, både för att läsa ditt inlägg och för att skrolla igenom alla kommentarer.
Våra barn är vuxna sedan länge
och vi har inte behövt ta ställning till skärmtid. Däremot blir det dråpligt ibland när barnbarnen hälsar på. ” Va, får du ha skärm?” Försöker förklara att jag läser tidningen och att det inte räknas som ”riktig” skärmtid. 😄 Samma när det gäller inköpslistan i telefonen…
Så klokt skrivet! Önskar att detta skulle vara obligatoriskt för alla barnfamiljer att läsa!
Gör mer av det som är bra för barn (rörelse, lek, sömn osv) så blir det inte så mycket tid kvar till skärm. Måste också påpeka elefanten i rummet här; Clara har tydliga regler för skärmtid men använder sina barn som content.
Du skriver det som att sammanhanget är självklart, men du får nog ta och utveckla varför det är en elefant i rummet och varför dessa saker ens hör ihop?
Jag tycker att det är problematiskt att så många barns liv finns på nätet genom sina föräldrars yrke. Det hör inte ihop med barnens skärmtid men jag upplever det som något motsägelsefullt- Skärm är något barn ”ska” skyddas mot men samtidigt ligger deras liv på nätet. Jag tror att många bloggar hade kunnat leva kvar utan att barnen finns med i dem. Många gånger finns det ju annat av intresse för läsarna att ta del av.
Intressant vinkel !
Intressant! Jag är nog en av de ”gammaldagsa” mammorna. Alla gör ju som de vill. Men jag föredrar så skärmfritt som möjligt. Vi har en 11åring och 14 åring. De får mobil när de är 13 för att kunna kommunicera med kompisar. Innan har de gjort det via min telefon. Precis som förr i tiden när alla hade En telefon i hemmet. När de får en får de ha den till och från skolan för att kunna höra av sig om skjuts efter skoldagens slut. Men inget användande på skoltid/raster.
De har 4 till 5 timmar skärmtid under skolterminerna i veckan då har vi räknat in att spela spel, ev film vi ser tillsammans. Ibland inget alls. Undantag är nog december om vi hittat en bra julkalender att se tillsammans.
Lyssnar de på musik och böcker är det mer fritt, men vi ser helst att de läser fler böcker än de lyssnar till eftersom vi sett att det varit bäst för svenskan. Musiken uppmuntrar vi dem att undersöka vad texterna betyder så de vet vad de fyller sitt sinne med.
Nu på sommaren har de fått en eller ett par timmar mer om vädret varit dåligt. Men vi uppmuntrar hellre till andra aktiviteter, umgänge med kompisar, lek, fiske, spel, korsord, utflykter, pyssel att måla, virka, sticka mm. Vissa veckor blir det inget, de kan fiska i timmar, läsa böcker i timmar, leka eller spela spel. Tur de har varann. Det är bara svårt att hitta kompisar som vill leka ibland. De flesta verkar sluta leka vid 8 års ålder. Vad det beror på vet jag inte.
Tjejerna får inte ha sociala medier som instagram, tictoc etc. Inget vi vill introducera dem i och det är ju vi föräldrar som sätter gränserna.
Fördelen är att de själva inser fördelarna med att inte ha det när de ser hur fast deras kompisar är i det. Dessutom influeras kompisarna att göra alla möjliga saker som våra barn inte tycker är bra vilket gör dem ointresserade av sociala medier.
Skärmar används inte när vi har besök eller är hemma hos någon. Jag vet inte men jag tycker det skulle vara oförskämt mot dem vi är med. Jag tycker ju själv det är jättejobbigt och faktiskt konstigt när människor sitter med mobilen i högsta hugg eller gömmer den under bordskanten och kommunicerar med andra, när de är hos oss eller när vi blivit bjudna hem till någon.
Varför hälsa på, eller bjuda in om du vill vara med någon annan egentligen?
Använder inte själv sociala medier annat än ibland Pinterest om jag letar recept eller tips på sånt jag kan teckna, måla eller sticka eftersom jag vill ha tiden till annat. Ibland när jag är själv läser jag din blogg och en annan om odling. Älskar i övrigt relationer och att hålla dem vid liv och vara kreativ i vardagen.
Ser på barnen att de faktiskt mår bäst när de varit skärmfria en längre tid, det gäller även filmtittande. Intressant att se. Så jag känner igen det i det du beskrev.
De är väldigt selektiva med vad de väljer att spela eller se på tv, typ film eller serie. Det beror nog på att de började se tv sent, fick se väldigt lite, inte fått se vad som helst. Vi har hållit på åldersgränser och även valt bort annat som vi inte tyckt passat barn.
Igår träffade yngsta dottern en jämnårig sommarkompis hon har. Hon fick telefon som liten, hon ville veta om dottern fått någon telefon än. När hon fick ett nekande svar tyckte den här tjejen det var jättebra. Och varför, jo hon sa att hon själv var beroende. Köp aldrig en telefon sa hon.
Barn är underbara, och kloka.
Mina barn är stora nu, men när de var små ”köpte” de sig skärmtid genom att vara ute och leka. Två timmars utelek genererade en timma vid datorn. Det funkade för oss 😊
Tipsa gärna om bra ljudböcker för 8 åringar och 12 åringar! Jag tycker det är svårt att hitta. Kan skaffa ett abonnemang om det behövs, när de var små funkade Spotify och sr play men nu tycker det är svårt att hitta. Våra 8-åringar har fastnat för årets sommarföljetång om Ninjakatten Toto så nu vill jag hitta fler guldkorn att pyssla till!
Vi har haft nästan identiska regler för skärmtid med våra barn (1 timme vardagar, 2-3 timmar helg, absolut ingen telefon vid matbordet, gäller även på restaurang, inga sociala medier, dock har de fått ha Youtube kids). Telefonen/plattan låst mellan 21.30 och 8. Allt reglerat via Family link och jag tycker det funkat hyfsat bra.
Nu blev det dock värre då äldsta barnet fyllde 14 och raskt tog över sitt Google-konto, och med det upphörde också alla begränsningar. Jag vet att vi kan fortsätta med Family link bara hon godkänner det, och frågan ska upp till diskussion när vi väl sett och utvärderat hur det fungerat med fri tillgång till telefonen i sommar. Det går ganska bra nu, men jag är lite rädd inför hösten och högstadiestart faktiskt. Något annat som skrämmer mig är att när alla föräldrakontroller slogs av, försvann ju även skyddet mot olämpligt innehåll. Hur pratar man med en tonåring om det grova, våldsamma och kvinnoförnedrande sexet som finns överallt, bara ett par klick bort? Det om något känns verkligen tröstlöst.
Jag hade gärna hört mer om hur föräldrar till äldre barn ställer sig till skärmtid, appanvändning och hur de pratat med sina barn om porr för DET känns riktigt svårt för mig! Vi har lånat och läst böcker tillsammans tex. av Maria Dufva så det tipset känner jag redan till 🙂.
Tycker blogginlägget är intressant samt läst igenom alla kommentarer och hur många olika synvinklar folk har gällande denna fråga. Jag får mitt första barn i höst och mitt mål är att ha nolltolerans mot skärm fram till 2 år och sedan ha begränsand tid. Jag tror barn tar efter mycket vad föräldrar gör, själv är jag väldigt kreativ jag läser enormt mycket, målar och håller på med musik och jag hoppas mitt barn kommer bli inspirerat av det. Många i kommentarsfältet tar upp att de kanske känner sig dömda av andra föräldrar för att de ger sina barn mycket skärmtid etc. Men ska jag vara ärlig tycker jag dömandet ibland även går åt andra hållet. Mina brorsbarn har obegränsat med skärmtid och de är 3 och 5. De kollar på tv/padda vid frukost, lunch, middag, restaurang, resor. Ja you name it! De båda har noll förmåga att fokusera på något kreativt och måste ständigt vara underhållna. De är även båda väldigt sena i språkutvecklingen när jag jämfört med vissa andra barn. Så fort jag nämnt att jag tänker begränsa mina egna barns skärmtid så får jag nästan hånfulla kommentarer om att jag aldrig kommer lyckas. Eller ”jaha du är en sådan där.” Vad de nu ska betyda. Har aldrig någonsin ens kommenterat deras användande av skärmar. Jag tror alls föräldrar i grunden vill det bästa för sina barn och vad mitt bästa eller någon annans bästa är skiljer sig åt. Jag vet att jag har turen att ha ett väldigt flexibelt jobb som kommer ge mig mycket tid till min familj. Något som tyvärr många andra inte har. Själv hade mina yngre syskon väldigt mycket skärmtid som små då mina föräldrar jobbade mycket. Men de hade inte så mycket val.
Åh, jag känner igen mig! Vi har fått många elaka kommentarer om att vi är för ”hårda” som inte skaffat padda eller har skärmtid alls. Vi har inga direkta regler kring TVn, men säger att deras rum måste vara städat för att de ska få titta. De måste inte städa för att få se TV- vill de se TV måste de först göra klart städningen, precis som att mamma och pappa måste ta disken efter maten och städa i ordning i köket innan vi får se TV. De brukar få sitta och se 3-4 avsnitt, ca 1 h beroende på program. Men vi märker enorm skillnad mellan våra barn och bekantas, där deras barn inte kan fokusera, inte leker självständigt och saknar motoriska färdigheter som våra tre barn kan eller lärt sig tidigt. Vi har aldrig problem under långa resor eller resturangbesök, så jag ser inte poängen att införa en padda eller skärmtid. Våra är 5, 3 och 1 så alla säger att det ”är dags” för annars kommer de ”halka efter” i utvecklingen… men min mormor har ju lärt sig använda Instagram och facebook, så jag tvivlar på att våra barn kommer halka efter. Jag blir väldigt påhoppad i vårt beslut och blir hemskt arg över detta. Jag har aldrig kritiserat någon som tillåter skärmar eller som använder det, så jag förstår inte varför jag ska bli kritiserad för att vi inte anser det nödvändigt. Tycker fler borde sluta fokusera på vad andra gör och istället tänka att alla barn och familjer är olika – det går att säga vad som är statistiskt bättre eller sämre, men inte vad som är bäst i varje enskilt fall. Skärmar kan vara jättebra och nödvändiga barnvakter, leksaker eller hjälpmedel.
Åh vad jag våndas över detta, så tack för inspirerande inlägg. Jag har 2 tjejer och en pojk och än har vi inga paddor eller telefoner, så enda skärmtiden är TV:n. De får se en timme eller så per dag om deras rum är städat, men annars har ingen i familjen skärmar. Jag och min man har bara jobbdatorer som vi inte använder när barnen är hemma, annars är det ljudbok (jag), spotify (min man), sms och ringa som vi gör. Vi har en äldre Iphone vi tänker köpa ett kontantkort till så barnen själva kan ringa till sin mormor, farmor, morfar eller moster, men det har inte blivit av ännu. Jag är så orolig över ticktock och instagram. Känns så lätt att halka in på osunda saker där.