Det var riktigt skönt att komma hem igen efter tre veckor borta! Allting var så prunkande, grönt och vackert när jag svängde in på gården. Och jag känner mig så sugen på att vara hemma i mitt eget och bara sköta mig själv. Under den nästan fem timmar långa körningen hem tänkte jag mycket om vad jag vill ägna augusti åt. Och det som jag är allra mest sugen på är att låta månaden bli en chans till ett omtag med träningen och kosten. I sommarstugan där vi lever i storfamilj är det enkel mat som gäller – och smaker som alla barn gillar. Men nu längtar jag efter helt andra saker. Som koriander, fisksås, sesamolja och krispiga grönsaker. Så det ska jag proppa i mig! Augusti är ju för övrigt en underbar månad att äta bra. Lokalodlade primörer finns billigt och tillgängligt, på skogspromenaderna mumsar jag blåbär och till frukost blir det bär från trädgården och grönsaker från växthuset.
Jag tänker återta min smoothierutin också. Jag är så inspirerad av Krickelins alla knasiga frukost-smoothies hon blandar ihop på stories. Med allt ifrån selleri till surkål och annat knäppt som inte låter jättegott ihop – men som är det! Har börjat experimentera mer själv och insett att smoothie är så mycket mer än bär och yoghurt.
Jag har ju varit på resande fot i princip hela sommaren, så med träningen har det gått upp och ner. I stugan har jag med lätthet fått ihop femtontusen steg om dagen – däremot har jag inte tränat någonting. Men nu ska jag inte resa någonstans under hela augusti (i alla fall inte bli borta mer än en natt) så nu är jag sugen på att ta ett lite mer samlat grepp om träningen. Försöka få till 4-5 fem pass i veckan med både styrka och kondition. Känner mig helt pirrig och glad när jag tänker på det! Och det är väl det fina med att bryta upp sina rutiner under en period. Att man känner pepp på att börja om med dem, när man märker hur bra de gör ens vardag.
Jag handlade hem en massa bra saker idag (bland annat kvarg, bananer, jordnötssmör, nötter och fröer) att addera till mina måltider. Och nu ska jag strax byta till träningskläder och ta ett pass på gymmet. Trots att det är mensens första dag och jag känner mig svag och lite trött tror jag att det är helt rätt sak att ägna denna första augustilördag åt. Det får bli ett lätt och skonsamt pass, det viktigaste är bara att återta rutinen.
18 svar
Bästa crunchet på fröer till salladsströssel gör jag så här. Skippar rosta i stekpanna eftersom jag gör så mycket.
minst 5 dl pumpa eller solrosfrö (eller hel mandel eller annan nöt.) (blandar inte eftersom de har olika tider för att bli klara)
Kokas i översalta vatten som precis täcker. Vet inte hur mycket, höftar & tar upp & kollar sältan. Vi snackar nävar med salt här. Vill att det skall bli en tunn vit hinna på fröet. Sedan i ugnen på 140 grader, 20 min rör om 5+ 5+ 5 minuter osv tills det känns torrt inuti. Ibland stänger jag av ugnen och låter dem eftertorka. Förvaras sedan i kylen.
Det lät gott. Det kanske jag ska prova någon gång.
Vad spännande det, kan du inte dela dina recept på olika smoothies du kommer att göra framöver? Jag har typ aldrig fått för mig att göra smoothies, då jag känner mig som ett barn som vill ha allt uppdelat, haha.
Tänker att det kanske kan vara dags att prova på en gång för alla, det verkar ju inte så dumt ändå!
Ta igen, släppa allt, ta igen, släppa allt. Klappa dumma magen nu nya rutiner mycket ren mat jag gillar ju inte ens godsaker egentligen, bär e ju godast snyggast vid julbordet sedan.
Denna kommentar gjorde mig beklämd. Hur är det?
Härligt att du känner dig peppad på Augusti månad. Rutiner är faktiskt jättebra även om det kan vara skönt att kringgå dom ibland också. Jag önskar dig stort lycka till med allt som du tar dig för.
Förresten jag tog mig för och bläddra igenom en del sommar & vinterprat på SR tidigare i kväll. Jag hittade då åt ditt vinterprat som jag inte hört tidigare. Jag lyssnade på det och blev både tagen, rörd och annat med. Det var ett jättefint vinterprat. Du är modig som vågar berätta så öppet om din utmattning och annat personligt från ditt liv. Det var en av dagens höjdpunkter.
Skulle du kunna dela vad du gör för styrkeövningar på gymmet?
Ja vill också veta!
Jag med!
Brukar alltid tänka att din syster påminner om Eva Dahlgren..
Men så såg jag den här bilden på Madonna och såg direkt din syster, såå lika, speciellt i ögonen och i leendet 🙂
https://preview.redd.it/90s-rs-giving-us-50s-pinup-looks-v0-50he487hhmgd1.jpg?width=1280&format=pjpg&auto=webp&s=edcea9f9653fb13d20c8f79ad15add8a1a9cb4de
Var tvungen att kolla bilden. Och ja, håller med dig.
Haha jaaa! Så SJUKT lika! Hajade verkligen till
Jag önskar att augusti blir månaden jag tar tag i det för med träning. Inser givetvis att det inte räcker med att önska. På fredag fyller jag 42, och har en rygg som är stel och värker som en 80-årings, så det är verkligen dags!
Men en viktig fråga Clara: minns du vad ni har målat putsen kring er vedspis med? Alltså den vita färgen?
Jag ska måla spiskåpa och murstock och är absolut helt lost trots en massa försök med Google.
(Och tack för att din blogg varit allt igenom fantastisk hela sommaren, lediga barn och semester till trots!)
Ett tips när man vill äta nötter och fröer är att läsa på om Fytinsyran som finns naturligt i nöten/fröet för att det ska hindra att näringsämnen, såsom vitaminer och mineraler lämnar nöten och fröet t ex genom vår matsmältingskanal. Vi kan alltså inte ta upp alla nyttigheter utan det åker rakt igenom kroppen, tyvärr. Man behöver aktivera fröer och helsäd (om man t ex som jag köper hel nakenhavre för att valsa till egna havregryn) De havregryn vi köper är tyvärr ångpreppade och näringen är inte tillgänglig pga det. Detta är jätteintressant och viktig kunskap som få känner till idag.
Länka gärna till seriösa studier när du påstår något som går på tvärs mot t ex Livsmedelsverket.
Jag ser inte det oseriösa i påståendet att fytinsyra hämmar upptaget av vissa näringsämnen. Detta går att läsa även på Livsmedelsverkets hemsida.
Ja det är ingen hemlighet utan ren kemi som det forskas på en hel del på och om man kan komma runt Fytinsyran på något sätt. Googla eller låna boken Säd av Anneli Schöneck. Det pratas dock inte så mycket om Fytinsyra och hur man skapar bästa förutsättningar för att bryta ner den, eftersom konsumtion och trend ”säger” att det bara är att snacksa på och att det är så otroligt nyttigt. Tråkigt och onödigt på många vis att alla nyttigheter åker genom kroppen och inte få full utdelning.