Vanligtvis lagar jag inte mat på vedspisen, men vintertid när den ändå är varm och igång så passar jag på att typ koka varm choklad, värma på matrester eller göra gröt på den.

En favorit här hemma är mannagrynsgröt. Mannagrynet är den fina, inre delen av vetekärnan och den passar perfekt att koka gröt av. Till hungriga småbarn i behov av extra energi brukar jag lägga till en stor klick smör på slutet och ringla lite sirap över. Som farsan har lärt mig.

Själv föredrar jag att äta den med körsbärskompott. Lite frysta körsbär som fått koka ihop med en smula syltsocker och vanilj. Smakar dessert!

Men bara hastigt hopkokt kompott, så att körsbären forfarande har tuggighet i sig.

Servera gröten varm med kall mjölk och njut.
Mannagrynsgröt
Portioner
2
Tillagningstid
5 minuter
Gör så här
- Koka upp mjölk, socker och salt.
- Vispa i mannagrynen och låt gröten småputtra några minuter, under omrörning. Ta den från plattan när den tjocknat och servera genast.
21 svar
Tips! Testa att värma mjölken till lite varmare än ljummen. Så gott, värmande och liksom tryggt en kylig dag!
Men gud så gott med mannagrynsgröt. Jag kommer ihåg när jag hade skitlite pengar, då var det lyxmat för mig. Det gick ju åt så mycket mjölk 😁
En kompis till mig lärde mig att man kan vispa upp ett par äggvitor hårt och vända ner i gröten när den är klar. Det blir ännu godare.
Smöröga (bästa ordet mormor lärt mig ❤️), socker, kanel och mjölk – där har vi min barndoms mannagrynsgröt! Viktigt att gröten är lagom tjock så att den inte blir stabbig. Och så får man inte fega med saltet.
Mamma brukade göra mannagrynspudding med russin i + saftsås, som efterrätt. Något helt annat, och inte alls lika poppis hos mig. Fast nu,som vuxen, kan jag ändå bli nostalgi-sugen på det ibland haha. Konstigt med smakminnen ändå.
Kokar man mannagrynen i mandelmjölk smakar det som mandelmassa.
Va! Är det sant?
Det måste jag testa!
Jag älskade mannagrynsgröten som mormor kokade, där fick man alltid jordgubbssylt vilket aldrig åts hemma. Som vuxen fick jag för första gången smaka på grahamsgrynsgröt då det serverades som skollunch på mitt jobb. Hade aldrig hört talas om det innan, men nu slår den mannagrynsgröten som favoritgröt!
Grahamsgryn är nu tillaga i inkörsporten. Tror kanske detta är min nya favoritgröt! Visste inte ens att grahamsgryn fanns i handeln, tror jag kommer vara dig evigt tacksam
Vår favorit med! Nu äter vi ur skafferi & frysar och ikväll gröt på grahamsgryn & mannagryn. Två förpackningar veck & väldigt gott. Rekommenderar! (Samma koktid & mjölkbas)
Åh ja grahamsgrynsgröt är verkligen gott! Jag brukar göra den med hälften mjölk, hälften vatten.
En fråga om körsbärskompotten, kärnar du ur körsbären innan infrysning eller när de tinat eller inte alls?
Jag köper urkärnade frysta =) har tyvärr inga egna körsbär!
Jag brukar koka gröt på havrekli istället för mannagryn åt patienter på jobbet med glutenintolerans eller veteallergi, på helmjölk, smör och vaniljsocker i. Det påminner om mannagrynsgröt förutom smaken av havre då. Vansinnigt gott och proteinrikt, bra för sårläkning.
Åh, vart hittar man havrekli på ren havre?
Ingen aning var man hittar det i Sverige, här i Finland säljs det i vanliga matbutiker. Används tydligen oftare i hushåll här än i Sverige. Myllärin använder jag.
Tack! Ska hålla utkik nästa gång jag är till Finland 🙂
Älskar mannagrynsgröt men får magknip av det. 🥺
Kan för mitt liv inte äta Mannagrynsgröt, tycker det påminner mest om välling. Havregrynsgröt gillar jag, fått det till frukost av min pappa under hela min uppväxt.
Det är ju så gott med mannagrynsgröt. När jag jobbade på äldreboende så kokte vi det ofta till de boende. De flesta ville äta gröten med mjölk, kanel och sirap.
En annan comfortfood jag älskar om kvällarna (helst i min ensamhet med något att läsa eller se på i mobilen i köket) är ostkaka, proteinrikt det med. Jag tar bara en bit från kylen och värmer mjölk och slår över samt strör lite kanel eller kardemumma på. Ibland lite flytande honung eller lönnsirap på för extra sötma men tycker inte alltid det behövs. Ibland värmer jag den lite och har kall mjölk på istället. Mjukt, mysigt, gott och inte alltför onyttigt. Det finns en lättvariant av Frödinge ostkaka med, inte lika god och finns inte överallt men ändå tillfredsställande iom konsistensen som jag älskar.
Kallades för mammagrynsgröt av sonen. Smälte lite smör i botten på kastrullen först. Vispade sedan noga.
Med kanel och russin, och mjölk❤️