
Dimma och ösregn inledde arbetsveckan. Och jag är inne på tionde veckan med hosta och känner mig trött och hängig. Bestämde mig för att middagen skulle bli en stärkande kycklingsoppa.

Jag försökte komma ihåg vad jag gjorde medan jag höll på. Men de exakta mängderna glömde jag att anteckna. Så nu får ni ett lite mer informellt recept. Det är alltså en kycklingsoppa med vitlök, ingefära, wasabi, sesamolja och dessutom klimp. Låter kanske inte så gott med klimpen till – men det är det!

Först skar jag 1 kilo kycklingfilé in mindre bitar. Fräste i en stor kastrull med lite olja. Sedan adderade jag fyra buljongtärningar. En grönsaksbuljong och resten kyckling. Adderade ca fyra matskedar sesamolja och fyra matskedar japansk soja.
Strimlade ett litet vitkålshuvud och lät fräsa med kycklingen. Rev sedan en bit ingefära lång och smal som mitt långfinger ungefär. Och rev därefter två stora klyftor vitlök. Adderade sedan ca 2 liter vätska och lät allt koka i sju minuter. Under tiden hackade jag sju morötter i tärningar. Och rörde ihop fem ägg med mjöl och lite salt, tills det blev en smet lagom tjock för att göra klimp. Glömde tyvärr att mäta hur mycket mjöl man behöver till klimpen, men man kan alltid provkoka en klimp och se om den är lagom. Ta två teskedar och klicka försiktigt ner lite smet i den kokande buljongen. Vänta några minuter, ta upp och smaka av. Är klimpen lös – tillsätt mer mjöl. Är klimpen hård – tillsätt en skvätt mjölk.
Tyckte soppan behövde något syrligt så jag adderade också en matsked citronsaft. Och sedan strax innan servering la jag ner morötterna. De ska bara just precis koka upp för att behålla sin krispighet Jag avslutade med att ringla över srirachamajonnäs och sprinkla över lite wasabi och sesamfrökrydda. Hade jag haft färsk koriander att klippa över på slutet hade jag absolut gjort det! Det hade piggat upp färgen också.
Soppan blev så vansinnigt god, värmande och stärkande. Alla barn åt med glupande aptit och vi vuxna också. Välgörande med med ingefära, mustig buljong och wasabi när man har ont i bröstet och känner sig frusen.
9 svar
Tionde veckan med hosta, stackars dig🥹Hoppas att det snart är över…Soppa äter vi nästan aldrig hemma, men receptet låter gott. Det bästa som hände i vårt kök i dag var att jag gjorde två jättelimpor efter helgens depp, och det muntrade upp mig. Något väldigt bra händer i själen när man bakar eller lagar mat, tycker jag. Krya på dig🫶
Låter otroligt gott! Tack för tips och förklaring! Önskar dig full hälsa i hals och bröst.🧡🙏
Tack för tips! Låter så gott. Kycklingsoppa lite så där på en höft gör jag ibland men roligt med variation.
För några minuter sen tog jag fram ingredienser till ditt chokladpudding-recept. Vi är bortbjudna på middag mitt på dagen i morgon och jag erbjöd mig göra efterrätten. Tänkte genast på din enkla och goda chokladpudding. Med vispgrädde och bananskivor + lite mörk choklad. En liten myntakvist får pryda portionsskålarna till sist.
Marockansk mynta är fantastiskt att ha maj-november på balkongen. Liksom persilja och rosmarin. Så användbara kryddor som passar ypperligt att odla i krukor på balkong om man inte har trädgård.
Tack för ett intressant recept. Jag har dock en fundering på varför så många numera väljer att ”addera” ingredienser i sina recept. Tillsätt är ju annars ett utmärkt ord som alltid användes förr. Någon annan som reagerar på detta?
Tror det handlar om att variera språket. Man tillsätter ju flera ingredienser men byter man ut det till addera på vissa ställen blir det mindre upprepningar 🤗
Men hosta i tio veckor är ju inte normalt! Har du pratat med vården? Generellt ska man ju ta kontakt med vården om man har hostat mer än TRE veckor… Sen kan ju en del förkylningar vara mer långdragna än andra, men bättre att kolla med dem för att utesluta komplikationer och få hjälp att bli av med hostan 🙂
Krya på dig!
Wow. Ingefära, wasabi och sriracha, och ALLA barnen åt med glupande aptit? Låter helt overkligt i mina öron. Min nioåring skulle aldrig äta nåt av det…
Klimpen förbryllar mig storligen, jag får ta och googla den.
Vill tacka dig så hemskt mycket för det här receptet!! Så himla gott det blev, och enkelt att göra med då mycket av ingredienserna rivs ned.
Vi tog ca 11 dl vätska och 500 gr kyckling, 3 kycklingbuljonger. Blev så gott och värmande!
Efter två veckor med mycoplasma lyste det här receptet upp min vecka! Kommer sparas som en riktig favorit.
Kycklingsoppa är min ”go to” när jag vill ge familjens hälsa och humör en boost, och jag gör den alltid till vänner som går igenom något tufft. Jag gör den på hel kyckling som får koka ett par timmar, så att det blir en buljong full med näring. Tack för tips på spännande kryddning!