Sista rycket för höstdekorationerna! I alla fall om man bor här uppe i norr där snön snart ligger och vinterkänslan börjar infinna sig. Samlar här några särskilt fina höststilleben från mitt konto @underbaraboning och gemensamt för alla är att det är ganska billiga dekorationer. Det är enkelt att pynta med röda blad, äpplen och annat ätbart. Ett vackert krus och ett generöst fat är det enda som krävs för att få till det!
Mörkröda äpplen och rönnbärsris i en gammal urna. Väldigt fint hos @gammsystrar
Samma koncept i @gamlakaféhuset och oj så effektfullt det är! Trädgårdsäpplen i överflöd sprider dessutom en sån härlig doft i hela huset.
Hos @johannaikulla står en samling pumpor och de sista solrosorna fint uppradade på vedspisen. Ett rustikt och rejält arrangemang i ett riktigt lantkök!
Röda äpplen funkar hela vägen fram till jul och och grönt ris byts ut till granris när allt vissnat ner i trädgården. Väldigt rart hos @helenastorp
@majarebeckalarsson karvar pumpor och kålrot, precis som man gjorde förr! Kålrötter är det läskigaste!
En ensam men underbar novemberkaktus som fått hedersplatsen på den gröna byrån hemma hos @ovesparadis – jag lyckas aldrig få mina att överleva men drömmer om en riktigt stor och pampig! Så vacker både som höstdekoration och som julblomma. Kanske någon av er kan berätta hur jag ska göra för att lyckas med blomman?
Avslutar med ett vackert höstarrangemang från @aktahem.se köksö. Otroliga blommor, blad och dillkronor. Och så fantastiskt snyggt att dekorera med påsktuppen! Har en likadan hemma och nu blev jag inspirerad att låta den komma fram lite oftare än bara kring påsk. Känns helrätt så här till oktoberfärgerna.
26 svar
Min erfarenhet med novemberkaktus är att den blommar efter en period av tortyr. Glöm den i en månad, inget vatten. Så när den får vatten så blir den oändligt glad och blommar som sjutton. Jag har en som på bilden, 14år gammal.
Lycka till!
Haha så bra uttryckt! Min son har en sådan som verkligen lever under tortyrliknande förhållanden. Nu höll den på att gå under av torka när jag vattnade den men blommar otroligt rikligt!
Haha! Jag tror dock att den inte känner sig torterad, den bara vilar!
Ha den ute i skuggan hela sommaren, häng den i ett träd eller dylikt. Ta in innan första frosten så kommer knopparna snart.
Annat påskpynt som är bra vid den här tiden är påskkärringar av det lite mindre söta slaget och svarta katter. Mina i tunt trä, bara silhuetter utan detaljer, känns mycket mer Halloween än påsk numera, så nu har jag hängt upp dem på grenar och har ett Halloween-ris.
Så smart! Fattar inte att jag aldrig tänkt på detta?!
Men åh vad roligt att jag hade en idé som kunde inspirera dig! Så glad jag blir!
Vi har också ett ”Halloween-ris” 😁 Hittade en avklippt gen från någons häck som passade perfekt att pynta med spindelnät. Vi har även infört ”Hallowent” lördagen före halloween, som advent fast inför halloween, för att förlänga högtiden som annars bara är en dag. Tänker att man behöver ha lite extra roligt i höstmörkret 😊
Mamma och mormor har alltid sagt att novemberkaktus är känslig för att flyttas på hösten för att blomma. Så den står still på samma plats utan att vridas på då, vet inte om det stämmer men brukar få mycket blommor. Har en simpel från Ikea som blivit stor med tiden.
Annars ganska sparsamt med skötsel, vatten nån gång i veckan. Byter jord kanske vartannat- vart tredje år kanske.
Låt novemberkaktusen stå skuggigt utomhus sommartid. På hösten tar du in den igen. Har en jag fick av min farmor för minst tio år sedan, still going strong med vita blommor!
Såg just att “mina” solrosor jag haft i sommar var på bilden från @aktahem!
De solrosorna var helt gudomliga, blev helt olika trots att de kom från en och samma “moder” (fröställning).
Allt från en helt gulfärgad (även kallad Matteus av mig) till flerfärgade gul/röda och även mörkt röd och nästan brun.
Samtliga var flergrenade så jag har kunnat ge bort blommor flitigt samt sparat frö och även mättat många fåglar 🐦.
Tack för ett inspirerande inlägg.
Kram kram och ha en riktigt skoj höstlov
Katarina i Linköping
Så härliga, höstiga bilder. Jo, en tupp kan ju få vara framme andra tider på året än just bara till påsk.
Jag “har hört” att november/julkaktusar behöver en period av mörker varje dygn (?) inför blomning för att kunna blomma. Och att det är därför de blommar på vintern i Sverige. Jag klamrar mig fast vid det påståendet och tror benhårt på att det är orsaken till att jag inte lyckas med min ärvda stickling från mormors mors kaktus, eftersom jag bor i villaområde med gatlyktor. Mamma som bor i skogen utan grannar har minsann fägring i varje vrå nu!
(Kan ju också vara så att jag är kass på krukväxter…)
Novemberkaktusar trivs bäst om de får stå ute på ett ställe utan direkt solljus under sommaren. Mina står på norrsodan av huset. Och så ska de ha ganska lite vatten, en skvätt i veckan räcker bra. Men akta för att låta dem torka i flera veckor, då tar de stryk och återhämtar sig aldrig. Samma sak med frost.
Och om jag ännu får tillägga till det jag skrev nyss, så trivs novemberkaktusar bäst i lite svala rum på vintern. Man ska alltså helst inte placera dem ovanför ett varmt element eller annan värmekälla.
Annars kan jag tänka mig att de skulle trivas väldigt bra på din veranda om sommaren, så länge de inte står i direkt solsken.
Fint pynt, jag blir både lite avis och inspirerad, jag är inget vidare på det där själv…Tur att jag har yngsta som älskar det. Hoppas att du Clara och ni andra därute får en fin och spökig vecka – om det är det ni önskar;)
Som många skriver, de gillar att svälta. Dör de så är det 99% chans att det är övervattning. Bladkaktusar mår bäst av vatten en gång i månaden. Och som nån skrev, flytta den inte när den är i knopp.
På sommaren sätter jag ut mina bladkaktusar bakom huset i skuggan till midsommar (så solen inte bränner bladen). Under sommaren får moder natur sköta vattningen, jag stödvattnar bara om det inte har regnat på 1 1/2-2 veckor. Förut fick jag aldrig några blommor, men sen jag har börjat med det här blommar dom minst 1 gång vissa 2 gånger under vintern. På vintern vattnar jag 1 gång/vecka oftast mindre.
Tack för din fantastiska blogg. Jag förstår inte hur du bär dig åt, när allt du skriver och tar bilder på kan vara så bra. Du har så kloka synpunkter på så mycket.
Samma här, sen jag började ställa ut mina bladkaktusar bakom magasinet (100% skugga) hela den frostfria perioden av året så levererar de blommor som bara den. När det börjar bli risk för frost tar jag in dom och duschar dom rena innan de ställs ut i fönstren. Efter ett par veckor inne börjar de blomma. Har ett par i varje rum nu som blommar förfullt🌸
Hej….ställer/ hänger du dina bladkaktusar helt under bar himmel då? Dvs inte under nått slags tak utan den får allt regnvatten på sig varenda gång det regnar då!??
De står mot grundstenarna under det utskjutande magasinstaket och mittemot står en syrenhäck så de får nog inte så mycket vatten på sig. Blir det en längre torrperiod brukar jag ge dom en skvätt vatten om jag kommer ihåg förstås men annars överlever de ändå.
När oktober är en av årets vackraste månader!
I once had an ancient Christmas cactus that bloomed at Easter, Thanksgiving, and Christmas. It seemed to thrive on neglect. I never overwatered it and never gave it any special treatment. Finally, it just seemed to die of old age. Don’t know how old it was as I inherited it from my father-in-law who had it for many years.
Min mamma hade en sån den fick väldigt litte vatten på sommaren det var en jul kaktus Den fick stå ute på sommaren blev vattnade med regnvatten Den togs in början på augusti börja blomma nån gång i november Lycka till med era kaktusar
Novemberkaktus har små taggar längst ut på bladen ! De sätter sig på min fingrar och är så svåra att få bort. Det gör inte ont iallafall . Är det någon annan som har fått det ?
Jag har en novemberkaktus som jag köpt, och en julkaktus från min gammelmormor i Köpenhamn. Jag misshandlar dem verkligen! Har helt slutat med krukväxter på senare år, sen jag flyttade till hus. Vi bor mitt ute i skogen, på foten av ett berg. Från oktober till april har vi inget direkt solljus för den orkar inte upp. Och norrläge. Ändå lever som, fast jag vattnar typ en gång i månaden. Vi bodde innan i lägenhet i stan i söderläge. Det älskade kaktusarna, särskilt en maj-kaktus(???) jag hade, också från gammelmormor. Den har jag tyvärr lyckats döda – den ville ha sol och värme vilket den inte fick i huset. Men mina knep är: vattna sällan, ge lite gödning nån gång, duscha bladen ännu mer sällan. Och vrid de inte heller när de blommar, blommorna söker ljuset och då går de av. Lycka till!