I maj var jag i Lysekil med min pappa och min syster. Vi gick på stranden, där vinterstormarna dragit fram. Plockade musslor, vackra snäckskal och förfärades över den enorma mängden plastskräp. Påsar, förpackningar, flaskor och snören.
När jag var liten skrattade jag åt farmor som diskade aluminiumfolie och plastpåsar och hängde på tork i skafferiet. Nu är jag äldre och klokare och kommer på mig själv med att skölja ut och hänga mina plastpåsar på tork. Plast är ju egentligen ett fantastiskt material – men vi är inte tillräckligt rädda om det. Det borde användas med försiktighet och som en lyx. Inte som slit och släng som (i bästa fall) hamnar i plaståtervinningen. Och i värsta fall rakt i naturen.
Plast är en fossil råvara som är svår att återvinna och där bara 10% av all plast blir nya produkter. Så ett bra sätt att minska plastproblemet är att helt enkelt minska sin plastkonsumtion.
Därför blev jag peppad när jag fick nys om Plastkampen, en utmaning som organisationen Sveriges Konsumenter tagit fram inom projektet Baltiplast som finansieras av EU:s Interregprogram. Tillsammans med organisationer från sex länder i Östersjöregionen arbetar de för att minska onödig engångsplast och plastförpackningar.
Vill du likt mig vara med i Plastkampen så går det till på följande sätt.
- Kolla plasten – vilken plast hamnar i dina sopor?
- Få tips – utifrån coaching, tips och utmaningar via mejl testar du olika sätt att
minska din plastkonsumtion. - Kolla igen! Nu kollar du igen – har plasten i dina sopor minskat?
Utmaningen är att minska sin plastkonsumtion under åtta veckor, genom de val man gör i affären och hemmet. Klart jag vill vara med på det! Jag skrev ut ett inventeringsformulär från Plastkampen (det kan vara bra att ha uppsatt väl synligt i köket) och där fyller vi i hur mycket plast vi slänger och vilken typ.
Oroväckande mängder kan jag känna, när det hopar sig i plastinsamlingsboxen.
När plastbehållaren är full kontrollväger jag den och sedan slår jag ihop mängden plast vi förbrukat i kilo under den första inventeringsperioden på två veckor. Själv har jag inte kommit mer än någon vecka in processen, men ser fram emot att testa detta fullt ut. Bara på den här korta tiden har jag fått upp ögonen för vilka enorma mängder plast allting jag köper hem från affären innehåller.
Plastkampen har tipslista med olika sätt att spara på plast och undvika engångsplast i hemmet. Man kan själv fylla i vilka av tipsen som man är beredd att prova, eller som man redan gör.
Några tips som finns och som jag vill slå ett slag för är:
Ingen plastfolie. Lägger alltid en djuptallrik över matresterna, så håller de sig fräscha. Och när jag verkligen vill kunna svepa om någonting med plastfolie så använder jag mina egentillverkade bivaxdukar.
Vi har också använt tygblöjor till barnen när de var små. Inte uteslutande, men parallellt med engångsblöjor. Har tänkt att en del är bättre än inget och kämpat på så gott vi har kunnat. Tygblöjorna har sedan sålts vidare så att andra barnfamiljer kan nöta på dem.
Jag återanvänder också den plast som går. Gamla plastpåsar används till sopor, gamla fryspåsar används till att förpacka saker. Glasslådor används till att förvara pyssel, strössel, kryddpåsar och annat smått i skafferiet. Och så försöker jag köpa storpack av det som går, så att man inte får en himla massa extra plast till allt. Här tycker jag att matproducenterna skulle bli mycket bättre och tänka mer på miljön. Då skulle det bli lättare för mig som konsument.
Den där timmen på stranden i Lysekil använde min syster åt att plocka plastskräp. Och eftersom hon är designer och ett geni gick hon sedan hem och gjorde ett fantastiskt skärphalsband. Ett sånt underbart kreativt och roligt sätt att göra motstånd mot plastkulturen.
Visst vill du haka på utmaningen Plastkampen tillsammans med mig? Anmäl dig här!
45 svar
Av plasten din syster håller i handen på sista bilden är majoriteten från fiskeindustrin – vilket även syns tydligt i statistiken över plast i haven. Jag är för allt minskande av skadlig, oåterbrukbar, plast såklart och tycker det här inlägget är viktigt. Men att listan inte övh nämner det med ett enda ord, eller att det går att som konsument påverka (vilket är det hela listan handlar om – dom egna valen) genom att sluta köpa fisk och stötta fiskeindustrin, är oseriöst och visar tyvärr vilken lobby som får styra i miljöfrågorna.
Så bra, tack för det här viktiga samarbetet!
Bra samarbete! ( tydligt uppmärkt också 😅)
Blev bestört när jag såg att min lokala ica börjat med plastpåsar till frukten igen, nu när plastpåseskatten är borta. Måste uppmärksamma dem på att jag inte gillar den utvecklingen. Halva året köper jag en stor del av våra grönsaker hos en ekobonde utan något förpackning, så skönt att slippa plasten som mervärde.
Det stämmer att mycket plast i haven kommer från fiskeindustirin. Tyvärr finns även en hel del förpackningar och engångsartiklar av plast i haven. Avfall som borde sorterats i hemmen. Och det är just det plastavfallet som Plastkampen fokuserar på.
På bilden syns plastskräp min syster plockade och det var mycket riktigt mest linor, plastsnören och sånt =) Själv plockade jag plastkorkar och plastpåsar från stranden, men det var inte lika bildskönt och jag kan inte skryta med att det blev ett smycke efteråt. Jag stoppade det bara i soptunnan på campingen.
Samma här 🙁 ska fråga dem hur de tänker. Gissar att det är ett svar på konsumenternas kritik och efterfrågan. Ibland är konsumenter allt bra kortsiktiga!!!!
Jag tar ingen påse alls till frukt med skal tex men om jag behöver en påse så är plastpåsarna det jag vill ha – använder dem som soppåse i badrummet sedan.
Samma här.
”Bohuskusten är faktiskt även ett av Europas mest nedskräpade områden.” (…) ”Det här beror på att mängder av skräp kommer in med havsströmmar.” Kilde: https://www.renkustlinje.se/
Förut klarade vi oss bra utan kork på mjölkpaketen. Vet inte vad som hände sen.
Håller med om att det är helt sjukt med dessa korkar…
Precis – utomordentligt korkat med korkar.
Men…numera görs kylskåp där man inte kan ställa mjölkpaket upp på hyllorna – då måste en kork till! Också knasigt.
Vi hyr, så det fanns inget val.
Ester, vill du förtydliga hur du menar med att mjölkpaket inte kan stå upp i nya kylskåp?
K: att ett mjölkpaket inte får plats på höjden o hyllan inte är flyttbar + att facket i dörren endast rymmer ett par paket. Kort o gott så. Jättedumt.
Det har förlängt hållbarheten på mjölken eftersom den är både känslig för luft och andra dofter och smaker. Hushållen slänger mindre mjölk när de kan stänga förpackningen och mjölken håller sig fräsch längre.
Men det fanns ju lock förut! Återanvändbara plastlock man kunde trycka ner över mjölkpaketen. Ett sådant i varje hushåll räckte för mjölken. Mycket bättre lösning 😕
Ja, problemet blev att de maskiner som gjorde de gamla tegelstenarna pajade med åren, Norrmejerier hade sina längst. Sen ville ”alla” ville ha takåsförpackning (troligen pga bredare användningsområde) och då behövde man lösa en annan sorts förslutning. På gott (jag uppskattar dem verkligen) och ont, (trassligare att sortera och mer plast).
det hände att nån gubbe tyckte väl att det kan tjänas mer pengar med det, och har sen sålt det till konsumenterna att det är bekvämare. skit snack 🙁 det finns en mejeri södra Sverige som har fortfarande de goda gamla mjölkpaketen utan denna lock som minst sagt driver en till vansinne. men, det kostar 5kr mer (1,5l)!!
Nej, så ser inte historien ut just här.
Vilket bra initiativ!
Jag har en rätt rejäl uppsättning tygblöjor att sälja, prefold, men vet inte hur jag ska sälja dem… De är i bra skick. Nån som har tips på säljforum som fungerar bra?
Vi har köpt och sålt på marketplace och blocket =)
Kolla om det finns någon grupp på Facebook tror jag har sett där men inte 100 på det
Finns flera grupper på Facebook för att sälja tygblöjor, ”Tygblöjor köpes och säljes” och ”Köp och sälj tygblöjor mm” är två av dem. Jag gillar annars Tradera där jag både sålt och köpt tygblöjor 😊
Vårt största problem är nog ost och pålägg som säljs i plast. Det är inte klokt hur ofta vi måste ta ut plastsopor för påsen blivit full igen.
Jag köper alltid pålägg i charken och då kan man ju ta med en glaslåda att få det i.
Det var ett smart tips. Vet du hur stor prisskillnad det är i kg? Jag ska kolla på detta alternativ nästa gång jag handlar.
För många år sedan, i den ”lokala” konsumbutiken, hade man placerat ut stora behållare utanför kassorna, avsedda för onödiga förpackningar. Medvetenheten var stor. Otänkbart att handla tex thepåsar, eftersom det innebär att en massa luft transporteras i onödan.
Uppskattar dina samarbeten som ofta är konstruktiva ur ett hållbarhets-och konsumentperspektiv. Du påverkar till större samhällsnytta på ett förtjänstfullt sätt. Tack!
Tack! Det är ett av mina mål med samarbetena. Glad att du uppskattar dem!
Är pepp på plastkampen!
Tre tips från mig:
Använd någonting som heter Stasher bags istället för engångs- eller fryspåsar. Det är som en kuvertliknande silikonbehållare med återförslutningsbara öppningar. Jag är medveten om att det kan kosta en slant att investera i sådana, men jag har nog igen det nu efter att ha förvarat allt från utflyktsmackor till frysta köttbullar i dem.
Spara glasburkar och använd som matlådor. I vårt hem är det inget konstigt att ha spaghetti och köttfärssås i en gammal syltburk 🙂
Ta med egna behållare och be personalen lägga maten i dem istället om du köper färskvaror (t.ex. chark) över disk. Och när du ändå är i butiken, se om det verkligen är nödvändigt att lägga frukt och grönsaker i plastpåsar när du löper lösvikt. Jag skriver det eftersom jag kom på mig själv med att lägga fyra stycken avokados i en plastpåse häromdagen… Varför liksom? Kunde de inte lika gärna ha legat löst i matkassen?
Wow tack för tipset om stasher bags! Precis vad jag har letat efter!
Couldn’t agree more. I live in Ireland. We have a market in my city ev Saturday. Fruit, veg, bread, pastries, cheese, meat, flowers etc etc. Bring our own bag and reusable bottle/cup for juices & coffee. Zero plastic to be seen. Paper wrappings/bags for cheese & breads & meat are offered. All compostable/recyclable. The way forward!
Love this!!
En en dum liten plastgrej är de små locken på mjölkförpackningar. Att inte de stora livsmedelsföretagen gör låter oss få ett val utan plastlock. Står på förpackningar att man skall sortera plasten för sej vilken jag och de flesta andra inte gör. Jag har ont i tummarna…Vissa yoghurtförpackningar är dessutom hopplösa att klämma ut det sista ur och locket gör det svårare.. Förstår inte hur detta har blivit normalförpackningen. Och något kostar det väl företagen att sätta dit den, skaffa maskin och flera olika råvaror. Man hade ju förra förpackningen i många år. Att den nu skall sitta kvar medan man häller gör inte användandet lättare. Men alltså sen hoppas man att ordentlig människor lossar plasten före sorteringen..Blir lite trött
Vid en del ställen du handlar grönsaker på använder jag pappers påsarJag brukar ta med mej pappers påsar hemma ifrån köper äpple i dom i bland duger domtill fickbröet
Säkert ingenting nytt för dig som har en syster i modebranschen. Men det börjar ju bli en trend att modebolag som vill vara hållbara använder återvunnen plast i sina kläder. Lärde mig dock häromdagen att många av dessa bolag köper upp helt nya plastflaskor, för att sedan ”återvinna dom direkt” till deras produktion. Tydligen enklare än att köpa begagnad plast. Kanske bara jag som är naiv som inte förstår att bolag greenwashar så här mycket??!?! Gah
Jag fattar inte grejen dels som många skriver om att mjölkpaket, juicepaket m.m att dom har den där skruvkorken, men även att exempelvis majs (3 pack) och tacokrydda (3 pack) är inplastade. Man borde ju istället kunna plocka 3 lösa burkar eller 3 lösa påsar och ändå få någon krona eller ören i rabatt. Där känns plasten överflödig och den går ju inte använda till nåt annat…
Bra och viktig utmaning som jag absolut ska vara med i tillsammans med familjen 😊
det sjukaste är att kommunen som jag bor i har infört ett nytt sorteringssystem, då allt ska läggas in i små plastpåsar!!!, från restavfall till plast, metall, papper osv. många påsar skulle gå åt om jag skulle förpacka tidningar och mjölkpaketen i de. Jag kör bort soporna till en vanlig miljöstation och slipper plastpåsar!
Glassbyttor blir så himla mycket plast- försöker köpa de i pappkartong istället men det är en försvinnande liten del av glashyllan! Hoppas fler börjar köpa dem så det kommer mer smaker i papp!
Jeg bruker nesten aldri plastposer når jeg kjøper løs frukt/grønnsaker ( unntatt tomater), da får heller personalet i kassen veie det flere ganger,om de ikke får plass på den lille vekten i kassen. Jeg har også bestilt noen tynne tøy-poser som kan brukes til å putte frukt og grønt i, så det blir bra, og også tøypose til brød osv. hjemme. Ost holder seg forøvrig godt innpakket i vanlig matpapir med strikk rundt og så i tett glassboks m lokk.
I vårt sameie begynte vi med omfattende kildesortering for noen år siden, og det gjorde meg oppmerksom på hvor mye plast vi bruker, selv om jeg har trodd vi har vært «flinke» mtp å ikke kjøpe unyttig plast. Nå går det hvertfall til gjenvinning, men det var en riktig «wake up call».
Da jeg var liten, kom melk i brune glassflasker med lokk/kork i aluminiumsfolie, når de var åpnet satte vi på en gummikork ( ikke plast), som ble brukt gang etter gang. Og flaskene gikk i retur.
Faste såpestykker istedenfor flytende såpe og shampo var også vanlig= null plastemballasje.
Men da plast kom for fullt, ble det sett på som en positiv «revolusjon for husmoren», lett, tett, praktisk, rimelig og kunne ikke knuse…..
Min datter er i din alder, Clara, og hun er også uhyre bevisst på mikroplast-/plast-problematikken. Har knapt en plast-ting i sitt hus: barna har metall matbokser og drikkeflasker med i barnehagen, kjøkkenredskaper og skjærebrett osv i tre, glassmugger og bokser med lokk til oppbevaring, ingen stekepanner med «slipp-belegg» osv osv.
Detta borde även gälla för kläder. Många kläder är tillverkade i plast, tex polyester, fleece, akryl m. När de tvättas sköljs mikroplaster ut i haven och de bryts inte ner på mycket lång tid. De ställer till problem för djur som tror att plasten är mat.
Naturfibrer som bomull, lin, ull, bambu och tyger gjorda av träfibrer (viskos, modell, lyocell) släpper också ifrån sig fibrer, men de bryts ner snabbt.
Det här gäller även plagg man köper begagnat, även om nya kläder är värst de första tvättarna.
Minns tidigt 2000-tal när man sågs som en kuf om man hade med sig egen kasse till affären. Innehavaren av Willys- affären anklagade mig för att vara snål.
Själv blev jag förvånad när min korridorskompis diskade plastpåsar. Lite framsteg ändå i inställningen.
Haha ja!! Jag kunde inte med att någonsin då ha egen påse med mig. Var väl åldern också (tonåring) men kollade ganska snett på de som hade medhavd kasse i valfritt material.
Älskar tygblöjor!
Vi slipper därmed att köpa runt ett paket engångsblöjor i veckan!
Får dock lite dåligt samvete när jag tänker på platsen från tygblöjorna som i tvätten riskerar att spridas som mikroplast. Men tänker att man inte kan vara perfekt och systemet med pocketblöjor i PUL-skal och inlägg i naturmaterial passar oss så himla bra.
Ytterligare en dum förpackningsförändring tycker jag är Keso. Bra att de bytte själva byttan till papp men…de har behållit locket i plast. Så nu ska man som konsument alltså dela upp en Kesoburk i tre: papper, metall och plast. Kesoburken luktar ju dessutom apa rätt snabbt efter användandet.
Ogillar egentligen även uppmaningen att ”skölja rent alla förpackningar innan återvinning”. Har någon undersökt hur mycket vatten som slösas per år bara genom att spola alla förpackningar som ska återvinnas?
Känns som en omöjlig kamp att försöka göra rätt och det borde inte ens vara konsumenterna som ska behöva ta allt detta ansvar. Det borde ligga på producenterna av alla dessa produkter och dess förpackningar i första hand.
Även om det går åt mycket vatten till att skölja och återvinna förpackningar så går det åt ännu mer till att tillverka nya. Så det är ändå bättre att återvinna.
Jag brukar försöka dubbelanvända vattnet. Tex skölja ur över disk som ändå behöver blötläggas. Då känns det lite bättre.