I maj var jag i Lysekil med min pappa och min syster. Vi gick på stranden, där vinterstormarna dragit fram. Plockade musslor, vackra snäckskal och förfärades över den enorma mängden plastskräp. Påsar, förpackningar, flaskor och snören.

När jag var liten skrattade jag åt farmor som diskade aluminiumfolie och plastpåsar och hängde på tork i skafferiet. Nu är jag äldre och klokare och kommer på mig själv med att skölja ut och hänga mina plastpåsar på tork. Plast är ju egentligen ett fantastiskt material – men vi är inte tillräckligt rädda om det. Det borde användas med försiktighet och som en lyx. Inte som slit och släng som (i bästa fall) hamnar i plaståtervinningen. Och i värsta fall rakt i naturen.

Plast är en fossil råvara som är svår att återvinna och där bara 10% av all plast blir nya produkter. Så ett bra sätt att minska plastproblemet är att helt enkelt minska sin plastkonsumtion.

Därför blev jag peppad när jag fick nys om Plastkampen, en utmaning som organisationen Sveriges Konsumenter tagit fram inom projektet Baltiplast som finansieras av EU:s Interregprogram. Tillsammans med organisationer från sex länder i Östersjöregionen arbetar de för att minska onödig engångsplast och plastförpackningar. 

Vill du likt mig vara med i Plastkampen så går det till på följande sätt.

  1. Kolla plasten – vilken plast hamnar i dina sopor? 
  2. Få tips – utifrån coaching, tips och utmaningar via mejl testar du olika sätt att
    minska din plastkonsumtion. 
  3. Kolla igen! Nu kollar du igen – har plasten i dina sopor minskat?

Utmaningen är att minska sin plastkonsumtion under åtta veckor, genom de val man gör i affären och hemmet. Klart jag vill vara med på det! Jag skrev ut ett inventeringsformulär från Plastkampen (det kan vara bra att ha uppsatt väl synligt i köket) och där fyller vi i hur mycket plast vi slänger och vilken typ.

Oroväckande mängder kan jag känna, när det hopar sig i plastinsamlingsboxen.

När plastbehållaren är full kontrollväger jag den och sedan slår jag ihop mängden plast vi förbrukat i kilo under den första inventeringsperioden på två veckor. Själv har jag inte kommit mer än någon vecka in processen, men ser fram emot att testa detta fullt ut. Bara på den här korta tiden har jag fått upp ögonen för vilka enorma mängder plast allting jag köper hem från affären innehåller.

Plastkampen har tipslista med olika sätt att spara på plast och undvika engångsplast i hemmet. Man kan själv fylla i vilka av tipsen som man är beredd att prova, eller som man redan gör.

Några tips som finns och som jag vill slå ett slag för är:

Ingen plastfolie. Lägger alltid en djuptallrik över matresterna, så håller de sig fräscha. Och när jag verkligen vill kunna svepa om någonting med plastfolie så använder jag mina egentillverkade bivaxdukar.

Vi har också använt tygblöjor till barnen när de var små. Inte uteslutande, men parallellt med engångsblöjor. Har tänkt att en del är bättre än inget och kämpat på så gott vi har kunnat. Tygblöjorna har sedan sålts vidare så att andra barnfamiljer kan nöta på dem.

Jag återanvänder också den plast som går. Gamla plastpåsar används till sopor, gamla fryspåsar används till att förpacka saker. Glasslådor används till att förvara pyssel, strössel, kryddpåsar och annat smått i skafferiet. Och så försöker jag köpa storpack av det som går, så att man inte får en himla massa extra plast till allt. Här tycker jag att matproducenterna skulle bli mycket bättre och tänka mer på miljön. Då skulle det bli lättare för mig som konsument.

Den där timmen på stranden i Lysekil använde min syster åt att plocka plastskräp. Och eftersom hon är designer och ett geni gick hon sedan hem och gjorde ett fantastiskt skärphalsband. Ett sånt underbart kreativt och roligt sätt att göra motstånd mot plastkulturen.

Visst vill du haka på utmaningen Plastkampen tillsammans med mig? Anmäl dig här!