”Torsdagsmiddagens ursvenska typ har bibehållits, som den axel, kring vilket det övriga grupperar sig. Ärtsoppan är nyttig, närande och värmande, lättlagad och omtyckt av så gott som alla. Senap till ärtsoppa är gott. Sommartid blir soppan sommarbetonad av lättare typ. Och säg mig det folkslag, den ålder som inte tycker om plättar och pannkaka! Med lite vana gör man en rätt snabbt; billig är torsdagsmiddagen. Överhuvud är soppor ofta lättlagade och dryga för kassan och ger dessutom liten disk. Sopporna på burk utmärkt att ta till, men den individuellt lagade maten ger mer omväxling.”
Så står det att läsa i Husmoderns köksalmanack från 1959. Och när jag tänker tillbaka på min barndom så fick vi ofta ärtsoppa och pannkaka just på torsdagarna. Det var pappa som stod för den matsedeln. Han gjorde ärtsoppa själv i början, först på senare år fanns det ju att köpa på korv. Och pannkakan, den så kallade ”slobban” serverades det alltid hemmagjord blåbärssylt till. När vi var små tog jag och Anna på oss speciella blåbärsskjortor för att vi inte skulle förstöra våra riktiga kläder när vi åt. Rutiga, skruttiga skjortor som ingen var rädd om. Och handdukar las på de tyggklädda stolsitsarna. Vilka grisar vi måste ha varit?!

Jag gör soppa åtminstone en gång i veckan och ärtsoppa är favoriten för två av mina barn. Även Jakob tycker om ärtsoppan, för att den är så nära en gryta i konsistensen. Han tycker annars att soppor ofta känns blaskiga och tunna.
Jag köper dock ärtoppan färdig, för den är ju så billig i butik.
För den som inte gillar ärtsoppa så kan jag rekommendera gammors goda linssoppa, eller en enkel potatis- och löksoppa som syns här ovan på bild. Alla dessa soppor är billiga och snälla mot klimatet.

Och förstås småplättar eller ugnspannkaka till efterrätt. Så att man blir ordentligt mätt.

Tror att jag ska återuppta torsdagstraditionen och viga den dagen åt att äta just soppa och plättar.
66 svar
Mina barn byter alltid ljusa tröjor mot mörka när vi äter slabbig mat t ex tomat. Det gjorde jag själv hela barndomen
Så gott!! Sliter dock med att skolan alltid serverar soppa på torsdagar och för ungarna kan det bli lite skralt att äta soppa i skolan (som oftast inte riktigt går hem) och sen soppa hemma. Vår familj får helt enkelt hitta en annan officiell soppdag, eller kanske obligatoriskt sopp lunch på lördag eller söndag.
Samma här! Alltid soppa i förskolan, opraktiskt när barnen inte äter så bra av det.
Kul att du skrev om just detta idag! Vi brukar också äta soppa på torsdagarna och när barnen var små älskade de det för vi hade alltid någon typ av efterrätt, ett enkelt sätt att få in lite vardaslyx. Sen blev pojkarna tonåringar och hatade allt vad soppa hette ( utom ärtsoppa) för det var inte mättande nog, så jag fick tänka om lite och göra mer ”soppgrytor”. Nu har de flyttat hemifrån men min man och jag fortfarande soppa på torsdagarna.
I dag har tagit fram din Nikkaluoktasoppa från frysen ( rest från en annan torsdag) Hittade lite keso i kylen så jag provade att baka ditt ”brödet som mättar all hunger” till. Ska bli spännande att se hur der blev.
Så roligt 🤗❤️ hoppas du ska gilla!
Det blev jättegott!
Kul 🤗
Ärtsoppa behöver inte vara blaskig ,mindre vatten ,mer ärtor, morötter och mycket rimmat kött. Sparad ”julskinka ” är perfekt. Att skolan blaskar till den är verkligen dåligt.
Visst är soppa bra mat om man har gott bröd eller någon efterrätt till. Finns ju så enormt många goda sorter att variera med. Gammors linssoppa är vår favoritsoppa just nu. Tusen tack för det receptet! Har bjudit på den två gånger redan. Ska göra den i helgen till oss själva. Har aldrig köpt så mycket röda linser som jag gjort sen du la ut receptet.
Vi äter ofta soppa minst två gånger per vecka – perfekt för lunch, rester o för enkel lagad kvällsmat o går att variera i all oändlighet. Mina barn gillar soppor, serverar oftast bröd till. Men undviker torsdagar, då mina barn alltid får soppa i förskolan/skolan då.
Några favoriter hemma är:
– morotssoppa (med röda linser)
– broccolisoppa (gärna med lite extra gröna ärtor)
– potatis o purjolökssoppa (med vita bönor)
– sötpotatis- o linssoppa
– svartabönsoppa
– grön ärtsoppa och gul ärtsoppa
–
Att smyga i linser i soppan gör att den blir mättande. Så himla smart!
Den här veckan blev det sötpotatis och linser i min soppa. Älskart
Blev nyfiken på dina recept. Svartabönsoppan tex. Hur gör du den? Behöver få in mer baljväxter i min vardag!
Kul att dela med sig. Här är det mycket enkla receptet:
6.9 Het svart bönsoppa
4 port
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
någon matsked olivolja
1 burk krossade tomater
2 burkar svarta bönor
1 tsk chiliflingor
1 tsk salt
svartpeppar
5 dl vatten
1½ msk flytande grönsaksbuljong
Hacka den gula löken och skiva vitlöksklyftorna fint. Stek mjuk i olivolja tills
löken börjar bli lätt genomskinlig. Tillsätt krossade tomater, svarta bönor,
chiliflingor, salt, svartpeppar, vatten och grönsaksbuljong. Låt puttra på i 15
minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer (eller behåll den som den är).
Smaka av och se om det behövs mer salt, annars är det bara att servera.
Servera med en klick ifraiche o en skvätt limejuice.
När mina barn var små åt vi soppa en gång i veckan. Dock inte färdig från butik. Ofta potatis och purjolökssoppa. Ibland med pannkakor/plättar, ibland gjorde jag piroger till och andra gånger bakade jag gott bröd till. Det var liksom fest då. Linssoppa är ju jättegott och likaså spenatsoppa. Gör man den på spenat från frysdisken så är middagen klar på en kvart. Potatis och purjolökssoppa kräver massor av timjan och är också en solklar favorit.
Det är verkligen en toppenbra torsdagstradition! Våra barn *förväntar* sig soppa och pannkaka på torsdagen.
Mums med ärtsoppa. Äldsta maträtten tillsammans med gröt som finns kvar ännu idag. En soppa som påminner i smak men är lite lättare i smak och snabbare att laga är denna supergoda (brukar skippa vinet):
https://www.ica.se/recept/hostsoppa-med-linser-och-rimmat-flask-263703/
Just ärtsoppa och plättar el pannkakor finns på min veckomeny tror det blir på tisdag. Gillar verkligen ärtsoppa med plättar till efterrätt.
Här är en falsk ärtsoppa som smakar likt ärtsoppa, god och snabb att göra!
https://www.coop.se/recept/artsoppa-med-linser-flask-och-ostquesadilla/
Tack för tipset, lät supergott, kul med lite variation! 😍
Köttfärssoppa gillar vi. Och till ärtsoppan (oftast köpt) ska det vara finhackad, rå, gul lök utöver senap. Plättar efter är toppen! Gud så gott.
Ofta på torsdagar vilket egentligen är tokigt då det är soppa i skolan då. Potatis och purjolök, eller broccoli soppa, ärtsoppa ibland. Pannkakor eller semlor till efterrätt.
Ärtsoppa är nog bland det vidrigaste jag vet, haha! Pannkakor äter jag dock mer än gärna – mums!!
Glöm inte kålsoppa. Lite föraktad men vitkål är ett superlivsmedel som kokt /stekt ger mustig smak till det mesta. Ibland gjordes den på kokta höns o hönsbuljong. Finns knappast just höns i frysdiskar? Svenska? Har bara sett nått med svårtydd text från ett fjärran land. Var gör svenska äggproducenter av sina pensionerade värphöns, är det nån som vet. I brist på höns kan man ta lite blandfärs om man nu får det i dessa tider. O ja lite o potatis o morötter o kanske en liten purjo . En liten timjankvist från trädgården . Är nikkalouktasoppa fult nu ….
De bränna nog oftast. Eller möjligen biogas. På mitt City Gross brukar det finnas höns i frysdisken. Svenska. Inte eko men ändå, det är ju synd om de slängs så jag brukar köpa ett gäng när jag är där.
Ha! Våg av minnen sköljer över mig. Bor i USA med amerikansk man men ska bannemig införa någon slags soppa med pannkakor på torsdagar! När jag var liten var det alltid pappa som stod för middagen och pannkakorna på torsdagar eftersom mamma inte är från Sverige.
Kul =) rapportera gärna hur han gillar konceptet. Särskilt om du lyckas lura i honom ärtsoppa någon gång 😉
Jag skolkade när det var ärtsoppa i skolan – klarar inte av lukten! Och fy så vidrigt det är! Men pannkakor går ner!
När jag var liten åt vi alltid påssoppa (ni vet pulver som man blandar med vatten (?) och kokar upp) när vi skulle på kalas på kvällen. Och en påse med långfranska. Jag åt inte kanterna och knappt soppan så det var väl inte särskilt matigt.
Idag skulle jag aldrig äta dessa påsar, minns att de hade hemsk bismak.
Älskar soppa som man lagar från grunden, och det fick vi annars men inte på kalasdagar då
Vi äter dom ofta! Toppenlätt!
Jag lagar inte soppa så ofta, men när jag gör det känner jag mig riktigt nöjd. Jag älskar att äta soppa i olika former. Spenatsoppa, morotssoppa, rödbetssoppa och många fler. När jag äter soppa brukar jag ofta toppa den med ägg eller keso, eller både och. En smörgås till är ju absolut inte heller fel. Ärtsoppa som nämnts i inlägget är också så gott tycker jag.
Tips är att använda tryckkokare då är ärtsoppa snabblagat och extremt lättlagat.
Jag äter soppa varje dag till lunch. Min bästa förändring på matfronten för ett och ett halvt år sedan, och jag tröttnar inte! Jag har 6-7 olika som jag varvar, de flesta vegetariska och helt olika kryddning. Lägger till matigt bröd, ägg, frön, creme fraiche eller annan topping. En favorit är din linssoppa. Min dotter konstaterade att den är godare än den ser ut, och svepte en stor portion. Ärtsoppa däremot undviks här!
Vad roligt att du gillar den =)
Vad roligt att du skrev om soppa, vi har precis provat din snabblagade ramen soppa från din almanacka och den gick hem hos alla. Nudlarna gjorde den så matig och bra. Jag är sugen på att prova Nikkaluokta soppan också men den ser inte lika matig ut så får spara den till någon dag när jag hinner baka bröd också.
Det här har inte med dagens ämne att göra, men eftersom du tipsat om serien om Bettsy, vill jag tipsa om en finlandssvensk författare: Mikaela Nyqvist som skrivit en historisk bokserie: Runsor-serien, kanske den skulle intressera dig?
Tack =)
Tack för fina och klimatvänliga tips!
När jag var barn åt vi alltid soppa och pannkakor på torsdagarna. Mammas tunna stora pannkakor var så goda och favoritsoppan var mammas påhittade ris- och köttfärssoppa. Mina barn är inte så glada i soppa men jag äter det gärna.
Klokt förbereda barnen på kommande tider. Servera ärtsoppa då och då. Annars kan de hamna i chocktillstånd när det är dags för värnplikten! I det militära erbjuds knappast några bufféer för den som är kräsmagad. Tänkt på det någon? Soldatens Ärtsoppa varmt, gott och närande som bränsle vid långa marscher. När Hemvärnet visar upp sig erbjuds ofta en mugg ärtsoppa med limpmörgås inkl ostskiva. Ca 20 kr betalade jag på en nationaldag strax innan pandemin. Hemma kan man försöka mixa sönder ärtorna till en slät soppa. Chansen att den går ner ökar då för ärtsmaken är inte oäven. Med en god topping eller med någon favoritkrydda, var inte rädd för att testa alla möjliga kryddor. Det behöver inte alls vara traditionella mejram, timjan. Sedan behöver man inte precis skrika ut högt att det är ärtsoppa till hatarna. Soppa på baljväxter idag med mycket gott bröd och ost till, så kan man uttrycka det istället. Ha linsoppa-tänket i bakhuvudet för där verkar det inte vara några problem.
Min son ligger nu i lumpen och när de är på regementet är det väldigt bra mat med mycket att välja på. Men på fältövningar är det förstås lite annan mat. Men han har nu lärt sig att äta allt, även ärtsoppa 😉
Det är nog mycket som har förändrats! Jag har också fått nöjda rapporter om maten, och att det alltid finns att välja på. Det går ju också att få vegetarisk eller laktosfri kost numera. Härligt att sonen blivit allätare på köpet 🙂
Ja, Sara, på regementet går nog att servera både det ena och det andra. Fast det är väl inte där soldaterna är tänkta att vistas i skarpt läge? Låter bra att pojken nu blivit en man som intar ärtsoppa! Fortsätt den användbara vanan och se till att sonen får sig en tallrik ärtsoppa då och då som repövning. Allt för fosterlandet!
Brr, får kväljningar vid tanken på ärtsoppa, avskydde det i skolan. Kan dock tänka mig att en rejäl hemlagad kan smaka helt annorlunda, men har inte vågat prova.
Soppa är inget vi äter så ofta härhemma, däremot matiga grytor. Chili-sin-Carne, linsgryta etc. Ofta äter vi grytan till middag två dagar i rad för att spara tid, med ris som tillbehör första dagen och bröd andra dagen. Grytorna är nästan som godast på andra dagen, när smakerna verkligen har satt sig ☺️
När jag läste kommentarerna blev jag dock sugen på att ge soppan en chans igen, många bra tips här!
Älskar soppor! Vi kör soppdag härhemma, om än inte nödvändigtvis på torsdagar. Perfekta lunchmaten också! Kan tipsa om att damma av våffeljärnet till efterrättsvåfflor, eller göra klämmackor i det till middagen.
Lagade din Ramensoppa från almanackan och den blev mycket god. Den blir absolut återkommande på vår meny. Nu ska jag testa linssoppan och din Minestrone soppa!
Vad roligt att höra 🤗
Vi testade också Ramensoppan, och den blev hyllad av samtliga (trots att ingen annars vill ha soppa, och i synnerhet inte om det är kycklingfärs i som jag hade). Att jag råkade överdosera nudlarna och serverade en ramengröt istället spelade visst ingen roll…
Haha! Så bra =) nästa gång får du ta lite mindre nudlar bara.
Åhhh…Jag absolut älskar ärtsoppa. Med mycket timjan till. Svingott . Älskar soppor och äter det väldigt ofta. Som redan har sagts är de godast dagen efter då de har stått i kylskåpet och dragit till sig.
Åhhh…Jag absolut älskar ärtsoppa. Med mycket timjan till. Svingott . Älskar soppor och äter det väldigt ofta. Som redan har sagts är de godast dagen efter då de har stått i kylskåpet och dragit till sig.
Jag älskar soppa men mina sportande tonårsbarn blir inte i närheten av mätta. Att då stå och steka mängder med pannkakor till göra att det blir en väldigt tidskrävande middag. Soppa till lunch på jobbet är däremot perfekt 🙂
Ja, Malin, det blir det, riktigt tidskrävande osigt. Gör en ugnspannkaka i långpannan istället, smeten på rikligt med ägg, minst 4 st, vispar du kvällen innan. Mycket gott bröd och ost behövs till soppa annars svårt bli mätt. Köp färdig ostkaka eller gör en själv på Keso är också lösning. Gammelfarmor gjorde alltid risgrynspudding som variation till de obligatoriska pannkakorna.
Vill tipsa om Ålandspannkaka: https://visitaland.com/upplev/mat/alandsk-matkultur/alandspannkaka/
Tar lite längre att laga, förvisso, men är FANTASTISKT GOTT! Lagar min med risgrynsgröt som bas och serverar med jordgubbssylt. (Har man en grötkastrull är det mindre jobbigt, kräver bara lite tid)
Har man inte en grötkastrull (som jag) kan man sätta två lämpliga kastruller på varandra så att de inte går helt in i varandra utan så att det i den nedre kastrullen ryms kokande vatten. I den övre har man gröten under lock. Har fungerat fint för mig.
Måste testa!
Jag var ”allergisk” för ärtsoppa i skolan och fortsättningsvis avskyr jag, för oss nordbor, den vanliga ärtsoppa, men när min holländska man bjöd på holländsk ärtsoppa eller ”snert” som den ju heter så blev jag omvänd. Den är gjord på delade ärtor så skalet saknas och ärtorna kokas sönder, mycket matig och smakrik med rotselleri, fläsk och korv i. Vet dock inte var man kan få tag på delade ärtor i Sverige, vi köper våra i Nederländerna.
Leta i invandrarbutiker, kära Ann-Sofie! I Mellanöstern-köket används ärthalvorna ibland för att göra gulprickigt ris. Då måste de blötläggas en stund, annars blir de inte färdiga samtidigt som riset. Litet trevligt tuggmotstånd ska ärtprickarna ha kvar.
Men tack vad snällt, mycket brukar jag köpa i ”invandrarbutiker” framförallt indonesiska produkter men ”spliterwten” har jag ändå aldrig ens tänkt på att söka där 🙂
Hos oss blir det alltid soppa över. Har då kommit på att man kan använda resterna som grund i lasagne. Även slätmixad soppa kan ersätta en del av mjölken i pannkakor eller våfflor.
Vilka bra tips, tack!
Vilken fin porslinsskål. En sådan hade vi när jag växte upp. ♡
Man blir så glad av att se sånt som påminner om ens barndom. Som man kanske inte riktigt uppskattade då men som man saknar nu.
Så roligt att läsa om alla minnen och tips! Soppa är ju egentligen väldigt gott, men jag är ganska dålig på det, i alla fall går det i perioder. Grytor är enklare eftersom det är så lätt att slänga till potatis, quinoa, ris och så vidare för mättnaden. Och jag gör gärna soppor matiga av samma anledning.
Ärtsoppa är fantastiskt gott (med senap och lite potatis att mosa i), men tyvärr tål min mage inte alls det längre. Det är också lite nostalgi för mig, hemlagad ärtsoppa var en av de soppor som alltid återkom på matsedeln när jag var barn, sedan dök den upp med punsch på nation när jag pluggade i Lund för många år sen. Jag vet inte om det var så gott med den där punschen till egentligen, men det blev en festlig inramning!
Jag har verkligen försökt att införa soppa med macka eller pannkaksefterrätt på torsdagar, men blir så oerhört motarbetad av barnen.
Dels får de redan soppa till lunch i skolan och så har de såklart fått för sig att det är en massa soppor som de inte tycker om. Så jag har fått styra om mina soppförsök till andra dagar, så blir det i alla fall något färre argument mot middagsmaten…
Länge har jag verkligen försökt att införa soppa med macka eller pannkaksefterrätt på torsdagar, men blir så oerhört motarbetad av barnen.
Dels får de redan soppa till lunch i skolan och så har de såklart fått för sig att det är en massa soppor som de inte tycker om. Så jag har fått styra om mina soppförsök till andra dagar, så blir det i alla fall något färre argument mot middagsmaten…
Det måste vara billigare att köpa gula ärtor och koka egen ärtsoppa, då vet man vad som är i maten. Gula ärtor går att odla själv så då kostar det inget förutom fläsket och ev löken.
Har du testat att koka soppa på torkade gröna ärtor? Det är en god variant på gul ärtsoppa.