Har du tagit del av Livsmedelsverkets nya, uppdaterade kostråd som kom för några dagar sedan? De gav i alla fall mig en välbehövlig påminnelse om att fundera över min egen kost.

I sociala medier finns en hel del skepsis mot till exempel Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Inte sällan hör man tränings- och hälsoinfluencers komma med helt egna råd baserade på någon obskyr studie eller en dokumentär från typ Netflix. Men Livsmedelsverket har ju till uppgift att ta fram de säkraste råden baserade på den bästa evidens som finns tillgänglig i världen. De gör jobbet att bedöma helheten – så att vi lekmän slipper.
I Sverige är ohälsosamma matvanor, efter tobak, den största riskfaktorn för ohälsa. Det finns därför mycket att vinna med bättre matvanor. Mer än 100 000 fall av cancer och hjärt- och kärlsjukdom kan förebyggas varje år om alla vuxna äter i linje med kostråden. – Livsmedelsverket
Ja, det finns tusen dieter att följa, men om vi bara följde Livsmedelsverkets råd skulle det ske en enorm hälsoförbättring hos oss alla. Ändå är det ganska svårt att leva i enlighet med råden, precis som med WHOs rekommendationer för träning och rörelse. Som jag har bloggat om här.
Här är de nya råden i korthet och mina tankar kring vad jag kan förbättra. Finns det något du kan förbättra?
Ät gärna två-tre matskedar osaltade nötter om dagen. Fröer är också bra för hälsan.
Fröer äter jag mycket av, men inte nötter. Det är helt enkelt inget jag någonsin är särskilt sugen på. Dessutom är det rikt på kalorier, vilket gör att jag ofta väljer annat. Men jag ska ta och göra ett nytt sådant här strössel med fröer och nötter. Som går lika bra att strö på gröten som på salladen för extra näring. För nötter är fulla med bra fetter och fibrer.
Välj rapsolja och andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
Det finns så många myter om fröoljor – som sprids hit inte minst från amerikanska hälsoinfluencers. Lyssna inte på dem! Rapsolja är jättebra och det finns ingen anledning till att välja olivolja av hälsoskäl. Som en bonus tål rapsolja högre temperaturer än olivolja, vilket gör det lämpligt i matlagning. På smörgåsen kommer jag dock fortsätta med Norrgott/Bregott som görs på en blandning av rapsolja och grädde. För jag tycker att det är godare än tex Lätta och Flora som görs helt utan mejeriprodukter.
Ät bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag.
Här finns verkligen utrymme för förbättring. Jag är dålig på att äta böner och ärter. Linser är lite bättre – men jag skulle kunna addera det mycket oftare. Jag behöver ju både proteinet och fibrerna, för när jag loggar mina makronutrienter så blir det tydligt att jag inte får ihop tillräckligt. Problemet för mig är att jag inte är förtjust i den där sandiga, gryniga konsistensen som bönor har. Men jag kanske bara får bita ihop och lära mig gilla det?
Välj fullkorn när du äter bröd, pasta och gryn.
Gillar verkligen inte fullkornspasta, då äter jag hellre någonting helt annat. Grovt bröd och fullkornshavregryn är däremot standard.
Ät fisk två-tre gånger i veckan.
Det här tycker jag är så svårt. Lax är dyrt och dåligt för miljön. Så det betraktar jag mer som festmat. Den fisk som barnen gillar är panerad – och den är verkligen god men ganska kaloririk. Vad finns det då kvar? Makrill i tomatsås älskar jag. Rödspätta är toppen – men jag behöver lite ny inspiration till hur jag ska lagar den. Är också intresserad av att testa Clarias, som Gårdsfisk odlar på ett otroligt klimatsmart sätt! Där finns framtiden tror jag.
Är ganska dålig på att laga till fisk, men när jag är på restaurang eller äter lunch ute försöker jag att välja fisk. Just för att få i mig det lite oftare.
Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.
Tror att jag äter alldeles för mycket salt. Får fundera på hur jag ska vänja mig av med att salta så mycket?
Ät mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen, gärna mer.
Det gör jag absolut! Jag äter flera frukter per dag, och gärna 2-3 morötter. Plus sallad och andra grönsaker som ingår i måltiderna.
Håll igen på alkohol.
Blir bara mer och mer nöjd med mitt beslut att typ aldrig dricka alkohol. Så skönt att ha dodgeat åtminstone en last här i livet.
Ät gärna kött, men inte så mycket. Helst inte mer än 350 gram per vecka från nöt, gris och lamm. Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon.
Det är en lurig ekvation att få ihop tillräckligt med protein och samtidigt inte övertrassera mängden kött. Just därför tycker jag att proteinpulver är himla bra. Det äter jag varje dag till frukost, för att bli mer långvarigt mätt. Proteinpulvret jag äter görs på vassle, som är en restprodukt från osttillverkning.
Håll igen på det söta, salta och feta – läsk, sötsaker och snacks.
Sockersötad saft dricker jag bara de gånger jag gör min egen hemgjorda. Jag har helt slutat med sockersötad läsk sedan flera år tillbaka. Vi dricker läsk sötad med aspartam. Och tvärtemot vad många tror är aspartam en mycket säker och välbeforskad tillsats. Tyvärr har det gjorts flera oseriösa dokumentärer kring just aspartam, som skrämt slag på folk helt i onödan.
Sötsaker, godis, fika och snacks äter jag bara på helgerna. Men om man räknar in fredagen i helgen så är det ändå 3 av veckans 7 dagar som detta konsumeras. Så det blir fort alldeles för mycket. Och jag som älskar att baka tycker att det är så trist att inte fritt kunna ägna mig åt det. Men jag brukar passa på att baka när vi är många i stugan eller har folk på besök. Då blir det en alldeles lagom stor smakbit till trefikat.
Ät mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt.
Det gör jag. Håller hårt i bland annat Verums hälsofil, med alla sina nyttiga bakterier för magen.
159 svar
Jag började med varm, krämig hummus när jag lärde mig äta bönor, och sedan har jag lärt mig mer allteftersom. Beror mycket på kryddning också, en vinegrettig (stavning?) dressing kan pigga upp dem fint 🙂
Tack för de tipsen =) Har du några bra recept du kan länka till? Kan i gengäld tipsa om den här suveräna kikärtssalladen
https://underbaraclaras.se/2011/09/23/enkelaste-salladen/
Jag brukar göra Zeinas recept på ”perfekt hummus” och den blir jättegod (och otroligt lättlagad) 😊
https://zeinaskitchen.se/hummus/
Ett bra tips om man verkligen vill få helt slät hummus är att koka kikärtor på tetra några minuter i vatten med bakpulver i. Det bryter ner membranet/skalet på bönan och man får så slät hummus. Och är väldig gott att äta varm. Vi brukar göra och ha det som huvudrätt till middagen. Toppa med olivolja, fetaost, rostade pinjenötter eller solrosfrön. Sen gott libabröd, gurkstavar och picklade grönsaker. Mums!
Du behöver inte koka dem om du kör med tetra. Häll dem i vatten och rör runt med handen i vattnet. Då lossnar skalen ändå och flyter upp till ytan.
Ah! Bra tips! Ska testa det nästa gång!
Ett tips för mer baljväxter till vardags är att köra med hummus på mackor till frukost/mellanmål. Funkar att göra bönröra på alla sorters bönor eller gröna ärter. Bara mixa med olja, salt och ev kryddor. Skitgott med gurka på!
Vill tipsa om kryddstekta kikärtor.
Tetra eller hemkokta kvittar. Fräs i olja i stekpanna, riv vitlök över, krydda med grillkrydda, timjan, oregano och rökt paprikapulver. Häll över lite soja eller tamari på slutet som får kryddorna att koka in i kikärtorna. Har de sen i matiga sallader, som snacks eller som utbyte till kött/korv när barnen vill ha falukorv, vilket inte är min favorit. Jag brukar göra stor sats och förvara i stor låda i frysen, sen lätt att skrapa bort den mängd man vill ha till tex lunchlådan.
Kan varmt rekommendera gårdsfisk, både clarias och rödstrimma. Jättegott med Clarias i fiskgratäng, rödstrimma är
Jättegott stekt och till ceviche. Och så bra för miljön! Framtiden
Zeinas hummus och dippa morötter i. Så gott!
Tips till de som inte gillar bönor. Prova edamame, de har en helt annan konsistens. Bönor och kikärtor kan även med fördel ugnsrostad!
Jag läste Livsmedelsverkets råd och var sugen på chips tills kvällen kom och jag tog några nävar.
Läste antagligen på fel dag i månaden, och med kantstött läsförståelse.
Men uppskattar Livsmedelsverkets råd! Känns som något tryggt att förhålla sig till i en djungel av rådgivare!
Haha! Igenkänning på det. Minns att Jakob alltid blev så sugen på snabbmat när vi såg (det vidriga) programmet !Du är vad du äter” då de dukade upp all äcklig onyttig mat på ett bord. Så kan man också reagera 😉
Haha ja! Den där listan som rullades upp, där Anna Skipper läste allt onyttigt som personen brukat äta under en vecka – den brukade vi skoja om att vi kunde ha till inköpslista..”Åh! Lövbiff med vitlökssmör, det var längesen älskling!” ”Brietårta!” ”Flygande Jakob med vispgrädde, det kan vi ju laga ikväll!” 🤣
Jag har inte mycket till övers för deras råd! Jag äter mycket lagat från grunden så blir det så lite tillsatser och processat som möjligt! Då det blir husmanskost med mycket animaliers eftersom det finns mycket näring och är biotillgängligt för mig! Sunt bondförnuft kallar jag det! Är dessutom svensk mjölk- och köttbonde!
Du får tro vad du vill.
Men enligt forskningsstudier så är det varken så värst sunt eller förnuftigt. Vad är bondförnuft? Ingenting annat än ett typiskt: ”Trust me bruh”.
Det väger ingenting, det är endast påståenden och desinformation.
Jag brukar mixa ner vita bönor i pankakssmeten. Barnen märker inget 😁 Annars är ju trixet för oss att t ex fylla ut bolognesen med linser. Men du har rätt i att det är svårare med bönor. Jag provade marinera bönor för ett tag sen, som ett tillbehör till maten. Men gillar man inte konsistensen blir det ju svårare. Sen finns det ju pasta som delvis innehåller bönmjöl.
Ja, mixa ner vita bönor funkar i många olika maträtter. Jag brukar mixa ner en tetra vita bönor i olika soppor, t.ex potatis-och purjolökssoppa, den blir både krämigare och mer mättande. Funkar också att mixa ner i kycklingfärs när man gör biffar/bollar. Tänker att kidneybönor borde funka utmärkt i biffar av nötfärs också.
så bra tips!
Får jag tipsa om Nordisk Råvara som säljer linser, ärtor o bönor från svenska bönder? Jag hittade dem av en slump, visste inte att det odlades i Sverige, o nu köper jag nästan bara från dem. Jag har inte prövat alla sorter men av de jag prövat gillar jag stor gråärt allra mest.
Vi mixar alltid i lite bönor i köttbullarna, inte för mycket dock!
Brukar mixa ner vita bönor i smoothie med
Uppskattar att du skriver om sånt här! Jag och min man satte oss ner häromdagen och pratade om vilka av punkterna som vi kan förbättra. Håller med om att det är svårt med fisk. Just nu kör vi på daglig fiskleverolja, samt lax som festmat. Kött äter vi väldigt sällan eftersom vi länge haft dålig ekonomi samtidigt som vi är av åsikten att mat (särskilt kött/mejeri) måste få kosta och inte vara tillverkat under grisiga förhållanden.
Har du kollat var fiskleveroljan kommer ifrån? Ofta är det från rovfiske utanför ockuperade västsaharas kust. Bara välmening här, då du skrev att det inte ska vara tillverkat under grisiga förhållanden.
Tipsar då om kapslar med algolja/ vegetabiliskt omega 3, vilket är hur vegosar får i sig samma nyttiga ämnen men utan omvägen via fisken. Finns också på hälsokosten eller online
Mixa ner ett paket vita bönor i våffel eller ugns- pannkaksmeten. Du slipper konsistensen av bönor och pann-våffel-kakorna blir mycket mer mättande än vanliga, det utan att du märker av någon smak av bönorna. Om du tar kidneybönor för du en spännande färg på din mat 🙂
Har bakat linsbröd efter recept från Knatteplock. Ingredienser är linser och grekisk yoghurt + bakpulver och salt. Gick så snabbt och lätt att göra! Först tyckte jag det smakade jättekonstigt men det var ju för att jag tänkte att det skulle smaka bröd. Nu uppskattar jag ”linssmaken”. Perfekt mellanmål – en skiva från frysen som rostas ganska väl med lite smör på. Tänker att det kan vara ett bra komplement till lite tunnare soppa?!
Jag tycker det är synd att det ska vara så dyrt att följa råden. Nötter, fisk och bra oprocessat kött är dyr mat, även om jag gärna äter det.
Baljväxter äter jag däremot i princip dagligen, och jag tror att jag ofta (inte alltid) når upp till råden om frukt och grönt. Sötsakerna borde jag definitivt minska på.
Oj, svårt för en med klimatångest, när flera av råden går emot det en fått veta om överfiske/ tömda hav och vattenbrist i odlingsländer, och mejeriindustrin osv etc for ever.
Vi har nötallergi i familjen, så jag törs bara äta mandel, som inte direkt finns närproducerad. Tur att solrosfrön finns!
Andra saker jag tillåter mig är sill, räkor, hårdost på helger, yogurth, samt att jag ibland brudar för att en del sötsaker innehåller palmolja…
Håller för övrigt med dig om fullkornspasta och alkohol.
Superbra inlägg. Håller helt med om att livsmedelsverket erbjuder en generös sammanställning – och den tar jag gärna emot. Dock så är det fortfarande viktigt att använda sig av sitt förnuft!
Något jag själv var ovetande om tills alldeles nyligen:
Rykpunkt olivolja: ca 200°C
Rykpunkt rapsolja: ca 180°C
Smaken på olivoljan försvinner också vid ca 70°C, bra att känna till!
Aspartam må vara beforskat och säkert i många avseende, det är dock viktigt att tänka på att forskningen inte är bedriven ur alla perspektiv. Aspartams påverkan på tarmfloran (och tarmflorans påverkan på vårt mående) är långt från färdigbeforskad och klarlagd – det man hittills kommit fram till är att aspartam troligen har negativ inverkan på tarmfloran (och därmed negativ inverkan på vårt mående).
Angående sötsaker gör man inte skillnad på glukossirap och annat socker i livsmedelsverkets råd. Jag förstår att man behöver hålla det brett, men det här är en fråga som är viktig att vara insatt i. Det finns mycket att läsa och lyssna på – och viss forskning visar till exempel att glukos(fruktos)sirap (och alla sorters stärkelsesirap, majssirap osv) har minst dubbelt så skadlig effekt på hälsan som exempelvis vanligt vitt betsocker. Så bakar du själv vinner hälsan otroligt mycket på det!
Hej! Ja jag tror inte många tänker på rykpunkten som du tar upp, där är olivoljan bättre, men bäst är de mättade fetterna som smör, talg, kokosolja, avokadoolja m.m. En annan sak jag inte tror många tänker på är varmpressad eller kallpressad. En kallpressad oxiderar snabbare, förstör näringsämnen och skapar biprodukter vi ej bör äta. Så ett riktmärke är varmpressad till varm mat och kallpressad till kall/medelvarm mat.
Jag har fått lära mig att om man hettar upp olivolja långsamt så går den utmärkt att steka i. Och det tycker jag att det gör. Så kanske är det en myt att man inte ska steka i olivolja?
Jag som inte tål gluten brukar satsa på råris för att få i mig fibrer. Dock lika illa som fullkornspasta, så tar hälften råris och hälften basmati. Funkar bra och blir i alla fall 50 procent bättre.
Ska man lyssna på just Livsmedelsverket, rekommenderar de dock INTE fullkornsris/råris, då det innehåller mer arsenik än vitt ris (arseniken sitter främst i skalet, som ju är kvar på råriset).
Sedan finns det många sätt att förhålla sig till även det! Och många om och men…
Ris från Italien innehåller om jag kommer ihåg rätt betydligt mindre arsenik . Fullkornsris från Italien kanske finns.
Vi äter havreris. När jag insåg att mat havre och havre ris inte var samma sak, vilken lycka. Från gröt till ”ris” igen.
Måste rätt mig själv här. Det var tydligen gammal information jag hade. Så här skriver Livsmedelsverket idag
”Är riset från några länder bättre än från andra?
Nej, halterna i berggrunden varierar naturligt mellan olika platser. De kan till och med variera från en åker till en annan. Därför är det svårt att säga att ett land eller region har högre eller lägre halter arsenik i sitt ris än ett annat.”
Livsmedelssverket avråder inte från råris. Det handlar om hut ofta och det gäller andra risprodukter också t ex riskakor.
Ditt inlägg inlägg kommer få 1000 kommentarer. Jag tror inte på livsmedelsverkets råd. Jag tror våra kroppar är byggda för att äta mycket mindre kolhydrater än vi gör. Kolesterol är inte farligt. Jag tror det är blodsockret som är boven till ohälsa. Jag tycker Anna Hallen har bra holistiska råd. Mer kött och ägg , mindre frukt och bönor. Hellre smör än olja.
Tro får man göra på vad man vill. Men vilken forskning har hon som backar upp hennes påståenden? Livsmedelsverket tar den SAMLADE forskningen i beaktning. Och säljer ingen produkt åt oss.
Jag tog henne bara som exempel.
Att hon är rätt så bra på att förklara. Jag tror bara att vi äter fel. Så mycket pengar som styr. Och mediciner som ” måste ” säljas.
Jag tror precis som du. Och just därför har jag börjat ta till mig livsmedelsverkets råd – för att ställa sig utanför samhället är inte hållbart i längden – och att ställa sig utanför samhället är vad som krävs om man ska äta som vi är designade för att äta.
Livsmedelsverket erbjuder en kompromiss – att få info om de minst dåliga alternativen, det som ändå kan hålla oss hyfsat friska hyfsat länge, till ett rimligt samhälleligt pris, där man inte behöver ställa sig utanför sociala sammankomster, sociala medier, reklam, gängse forskning osv.
Men visst vore det ett drömsamhälle där alla kunde äta naturbeteskött, hållbart fiskad och giftfri fisk, några väl utvalda bär och grönsaker i säsong, ägg då och då och så vettiga fetter. Fasen vad bra vi skulle må och vad friska vi skulle vara!
Fast grönsaker är inte mediciner. Det finns inga stora grönsaksproducenter som lobbar för att vi skall äta mer grönsaker. Däremot är köttindustrin bl.a. i USA enorm, och pumpar in pengar i marknadsföring, lobbying och göra egna undersökningar som inte alltid visar sanningen. Medicinföretagen borde ju logiskt sett (ifall de bara ser till egna inkomster), vilja att vi äter så ohälsosamt som möjligt. Och, det att någon kan förklara något bra betyder inte att det skulle vara sant.
Nja till den samlade forskningen. Olika länder har ju liknande instanser och de ger också olika råd. Livsmedelsverket har ju också i uppdrag att ta med klimatet i beaktning och klimatet har ingenting med vår biokemi att göra så att vi näringsfysiologiskt får i oss en optimal kost för människan. Jag tycker de har hyfsade råd men slår lite väl hårt på den stora trumman som allvetande!
Hur pass olika råd ger de då i de olika länderna? Det vore intressant att veta! Vad gäller Folkhälsomyndighetens råd om träning så baseras de på WHOs riktlinjer i alla fall =)
Givetvis är Livsmedelsverket inte allvetande. Men jag vet ingen annan som tar hänsyn till den samlare evidensen på ett liknande sätt.
Så väldigt lika råd i olika länder!! USAs kostråd är extremt lika Livsmedelsverket (men förmodligen ännu färre som ”lyder” dem…)
Vad intressant att höra. Tack Amy!
@Amy vill minnas att du berättat att kostråden länder emellan inte skiljer sig åt mycket alls. Däremot så har Brasilien även med att man ska äta tillsammans eller något liknande. Att de även har kostråd som har med den sociala aspekten- något i den stilen.
Hej!
Kul och folkbildande inlägg!
Hos FAO kan du hitta större delen av världens kostråd. Rätt rolig läsning faktiskt!
Kostråden baseras på näringsrekommendationer, olika länders kostmönster, hälsoutmaningar, konsumtionsmönster, biomonitorering etc. och för Sverige har man nu för första gången plockat in klimat för att vägleda befolkningen i vad man bör äta mer/mindre av, en så kallad konsumtionsriktning. Hälsa väger dock fortfarande tyngst i kostråden.
Länk till kostråden: https://www.fao.org/nutrition/nutrition-education/food-dietary-guidelines/en/
Måste tipsa om Zeinas recept på havets Wallenbergare, superenkla att laga och riktigt goda!
Angående bönor, mixa ner dem i olika saker ex soppor eller i bröddegen. Kan också vara värt att blötlägga och koka bönor själv, de går då att få lite hårdare och mindre mjöliga tycker jag
Vi äter definitivt linser och bönor varje dag. Så himla smidigt att kasta ner lite kokade linser i typ vad som helst, utan att det ens märks. Linser i köttfärssås, bönor i tacos exempelvis. Väldigt bra för plånboken också, att dryga ut allt.
Fisk tycker jag är svårt. Är gravid och det står så mycket (på Livsmedelsverket) om att inte äta fisk från Östersjön, inte dittan och dattan, se upp med gifter osv, men är fisk tre gånger i veckan. Vilken fisk kan man äta då, helst utan att vara miljövidrig och bli ruinerad? Gav typ upp och började med omega3-tillskott istället.
Det ser ut som att Livsmedelsverket håller med dig om att fiskråden kan förbättras: ”Rådet om fisk är dock inte uppdaterat eftersom vi inväntar ett undersökning från EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet där man undersöker nyttan och risker med att äta fisk.”
Vi är alla olika, och så ska det vara. Men ska jag äta eller dricka något sött ska det vara riktigt socker, inte något sötningsmedel. Dricker dock bara läsk när det är kalas, min helgdryck består av JOKK.
Ett bra bönrecept där bönor blir ett gott tillbehör tycker jag är detta: ett paket bönor tex kidneybönor, en finhackad rödlök, lite olivolja, lite örtsalt och en rejäl skvätt vinäger av något slag. Vinägern tar bort en del av den mjöliga smaken. Alla jag bjudit på det har gillat. Smidigt att göra en stor sats och ha i kylen och ta fram som tillbehör några dagar.
Kände som du för bönor tidigare men tvingade mig att lära mig äta det som nyårsutmaning ett år, det gick jättebra. Körde marinerade bönor med vinäger och vitlök som tillbehör till typ alla rätter. Jobbigt i början men kan få cravings efter det nu.
Min man har sina rötter i Mellanöstern, och i det köket kan man hämta mycket inspiration vad gäller bönor i maten! Mina go to för att såväl minska mängden kött i varje portion, få fler portioner på samma tillagning, göra gott för plånboken och få i sig nyttigheter från baljväxter är just att kombinera dem – en tomatbaserad mustig kycklinggryta som också inbehåller massor av kikärtor. En köttgryta av nöt- eller lammkött som innehåller lika mycket stora vita bönor eller gröna bönor (haricot verts), eller en nötfärsröra/sås med kidney-/svarta bönor eller en variant proppad med morötter/ärtor (och massa koriander såklart ;)). En annan variant som går under rätter – snabblagat – och är poppis hos barnen är pastasås gjort på en tomatbas och korv (gärna kryddkorv) men som också innehåller olika blandade bönor. Linssoppa är dessutom snabbmat nummer 1 hemma hos oss (röda linser, lök och grönsaksbuljong är i princip allt som behövs!) 🙂
+1 på allt detta! 👏 Har också i ett paket bönor i många rätter för att minska kostnaden och köttmängden! Vita bönor i köttfärssåsen och svarta i korv stroganoff brukar det bli exempelvis! Och linssoppa är ju bäst! 😄
En fiskrätt jag kan tipsa om Clara är tonfiskpasta, det är standardsnabbrätt hos oss 🙌
Baljväxter funkar inte för min mage. I varje fall inte i någon större omfattning. Tyvärr! Det gör att jag inte kommer i närheten till rekommendationerna här. Jag kämpade på i många år när jag var vegetarian men fick till sist ge upp. Nu förstör magen inte mitt liv på samma sätt längre. Fisk äter jag alldeles för ofta, av samma anledning. Det jag är sämst på, bortsett från baljväxterna, är frukt. Dels pga min hopplösa mage, men jag tycker inte heller frukt är särskilt gott, den enda frukt jag verkligen gillar är apelsiner, och det är ju rätt säsongsbetonat! Nötter tycker jag är praktiskt att ha med sig i handväskan eller småäta när man behöver något litet, brukar köpa på mig stora påsar valnötter när det är extrapris. Rostade frön strör jag gärna över det mesta!
Kämpar också med magen, baljväxter går bara inte och rotfrukter funkar bara i väldigt små mängder. Försöker med små mängder då och då för att vänja magen (eller tarmarna snarare) men det vill sig inte. Dessutom laktos och glutenintolerant. Är det någon som har lyckats ”vänja” tarmarna…? I mitt fall går det bara rätt igenom, får inte behålla någonting.
Jag har samma problem och fick förklarat för mig av en dietist en gång att vissa människor har en slags överkänslighet mot baljväxter som kan liknas vid allergi och som ger väldigt orolig mage. I normala fall kan man vänja magen vid baljväxter och då kan det ändå ta några månader att bli ”van”. Men för de som är överkänsliga vänjer sig magen aldrig, så problemen blir konstanta. Jag hade kämpat på med baljväxter i typ ett år när jag var vegetarian, men gav till slut upp då jag inte orkade med magstrulet.
Tack för svar. Har försökt i flera år men det blir snarare sämre än bättre. Får inse att det inte är för mig och göra vad jag kan med övriga råd.
Min mage var extremt känslig för allt möjligt tidigare. När stressnivån sjönk betydligt kunde jag äta nästan vad som helst.
Baljväxter innehåller svårsmälta kolhydrater, så kallade fodmaps. Har man ibs, så ställer de till problem. Man kan inte vänja sig, man tål dem helt enkelt sämre än ”vanliga” människor.
Däremot så är en del baljväxter (som röda linser, helst på tetra) snällare än andra, och man kanske kan tolerera små mängder. Så har man en problemmage från början får man nog bara accpetera att man får vara mer restriktiv.
https://undertian.com/recept/kramig-morots-och-paprikapasta/
Den här pastan med mixade bönor 👌
+1 på den. Jättepoppis här hemma och bland barnen 1 och 3 år.
Vill också tipsa om att proteinifiera såser. T ex mixa vita bönor och blanda med majonnäs. Märks förvånasvärt lite. Kanske brukar ha en tetra bönor till en dl majo.
Hej! Vad heter ditt proteinpulver, om du vill tipsa om det?
star nutrition whey 80
Massa, MASSA, superbra recept och tips på god (framförallt), bra och billig mat med baljväxter: https://undertian.com
Jag tycker nog att de borde haft med råd om ultraprocesserad mat och att äta mer råvaror. Rekommenderar man att undvika ultraprocesserat är det mycket som faller bort. Och fröoljorna bör man verkligen byta ut mot olivolja. Till stekning är det något annat, då är inte nödvändigtvis extra virgin olivolja ett bra alternativ.
Vad har du för fakta om fröoljorna som säger att man ska undvika dem?
Med de här kostråden så faller ju mycket av den ultraprocessade maten bort ändå – minska på sötsaker och salta snacks, t ex, där går mycket ultraprocessat bort. Problemet är att ultraprocessad mat är en så väldigt stor kategori, där t ex många fullkornsbröd, grövre flingor etc ingår, som förmodligen inte påverkar vår hälsa negativt.
Jag tycker att det känns konstigt att prata om fröoljor som en enhetlig grupp. Om jag förstått rätt är en av de största problemen förhållandet mellan Omega 6 och 3? Och där finns det ju enorma skillnader mellan olika fröoljor. Linfrö olja och rypsolja har ett bra förhållande, medan majsolja och solrosolja (som många studier är gjorda på) har ett väldigt dåligt förhållande.
Så bra att du tar upp detta! Jag tycker att det är så bra och kloka råd och att de baseras på den samlade forskningen.
Jag jobbar som bibliotekarie på ett universitet och när en myndighet beställer ett forskningsunderlag från oss där man gör en systematisk genomgång av all forskning så tar det minst flera månader(ibland år beroende på studie) att finkamma alla relevanta databaser med de rätta söktermerna. Det är ett mycket noggrant arbete för att få fram ett underlag som sedan forskare går igenom. Ville bara ge en inblick den här delen av hur det kan gå till för att få fram samlad forskning.
Vad som beforskas är styrt av så många intressen. Den samlade forskningen är ju ett urval av den forskning som fått finansiering.
Just så
Ja visst är det så. Pengar styr även här och det är problematiskt på många vis. Kvinnor behöver oftast ha bättre akademiska meriter än män för att få forskningsmedel, forskning i den anglosaxiska världen är mer synlig än den övriga världen och så vidare. Det som händer i USA just nu när politikerna vill in och styra/avveckla forskning är också problematiskt.
Men om ett stort antal olika studier visar samma sak så kan man ju ändå dra en slutsats att det de kommer fram till är ett bra råd vad gäller exempelvis kost.
Mitt bästa bönrecept är en röra att ha på mackan eller som tillbehör till mat. Alla jag bjudit den på älskar den. Mixa ihop kikärter, några soltorkade tomater, lite olja från tomaterna, en skvätt balsamvinäger, salt och peppar. Vita bönor borde funka lika bra.
Jag gillade inte heller bönor från början, men det går att vänja sig! Som andra skrivit är en bra ingång att blanda bönor med vinegrett. Och mixa ner bönor i soppa eller bröd.
Lät jättegottt! ska testa =)
Ja! Bönor i bröd är en supergrej! Mixa färdigkokta i degspadet (eller koka själv, men det är ju pyssligare). Voila! Och gott och saftigt bröd på köpet. Vita bönor i ett ljust bröd går hem även hos bönskeptiker och de som bara vill ha rostbröd utan fullkorn.
Ja! Vi brukar bara köra en hel bruk med soltorkade tomater (inklusive oljan) mixade med ett tetrapack stora vita bönor blir en toppen röra att ha till allt möjligt tex till rostade rotfrukter eller bröd. Sedan att ungsrosta kikärtor är ju så sjukt gott och detta receptet: https://tuvessonskan.se/2021/08/29/tacoplat-med-sotpotatis-svarta-bonor-och-cashewnotter/
Oj vilken toppenrätt, då får man inte nötter och bönor i ett 🙂
Håller med Clara, det där lät jättegott! Jag gillar ju bönor redan ändå, så jag lär bli överförtjust i detta, hehe.
Just det vitlök i röran oxå!
Fiskrecepttips: När barnen fortfarande bodde hemma åt vi rätt ofta detta, som jag hittade nånstans: ”Pestotorsk med grönsaksris”. Fast vi använde oftast spätta. Det var snabbt och enkelt och gick hem hos alla.
Lägg fileerna i en ugnsform (frysta eller tinade spelar inte så stor roll). Bre på pesto (från burk). In i ugnen, minns inte exakt men kanske 225 grader 15 minuter??
Koka ris.
Finfördela valfria grönsaker och blanda med riset när det är färdigt. T ex tomat, gurka, paprika, majs.
Det skulle säkert funka utmärkt med en färdig fryst grönsaksblandning som man steker och blandar också.
Ännu ett tips för mer bönor/linser utan att det märks: jag brukar göra en stor sats köttfärssås där jag gör en grönsaksbas med lök, krossade tomater, kanske morötter och ett gäng baljväxter, buljong mm. Mixar sedan detta till en slät ”tomatsås”. Blandar i fräst köttfärs och får sedan koka ihop 🙂 ingen märker nåt!
Kom att tänka på den gamla kampanjen Livsmedelsverket (eller det var nog under Socialstyrelsen på den tiden) körde på 1970-talet, om att alla borde ära 8 brödskivor om dagen! Ja, så var det då.
I övrigt kring kosthållning, är det viktigt att få lära sig att laga mat och få kunskap kring mat och livsmedel. Och att t.ex äta efter årstid och säsong, det är ju både trevligt och omväxkande och många gånger även ekonomiskt.
Ja! I Oslo var det store plakater på T-banen på 80-tallet: ”Spis 6-8 skiver brød hver dag.” Hvordan skal jeg klare det, tenkte jeg.
Det är ett missförstånd att det var Socialstyrelsen som gjorde kampanjen. Men många trodde det och blev väldigt arga 😊
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Br%C3%B6dinstitutet
Det där är en myt. Det var en reklamkampanj från bageriindustrin, inte Livsmedelsverkets faktiska råd.
Det var brödinstitutet som sa det, alltså ingen myndighet.
Cannelinibönor är mjukare i konsistensen! Brukar mixa dem som redning i soppor (ex tomatsoppa eller broccolisoppa) eller slänga i en burk i vegoköttfärssåsen. Dyrt med färs, så bra att blanda upp med annat. Tipsar om att meny i p1 gjort ett helt program om baljväxter också.
jag lever hälsosamt och nu när du staplar upp det här så fick jag verkligen det bekräftat också att jag gör det. Flera av de punkterna håller jag och går efter. Samt några kan jag då också eftersträva. Så lite roligt och en klapp på axeln.
TACK
När/om man gör egen granola kan man blötlägga röda linser några timmar, skölja av och ha med på plåten i ugnen!
Den här palestinska kikärtsgrytan är så sjukt god, trots ganska få ingredienser. Mustig!! Min femåring älskar den, liksom vi vuxna. Brukar servera den med ris. Ett tips ☺️ https://www.saveur.com/palestinian-spinach-and-chickpea-stew-recipe/
Kul att läsa att vi lever som skit! Ungarna får oboy och Nutella macka på morgonen och sen varvar vi färdiga köttbullar, falukorv, köttfärssås, pannkaka, tacos, fiskpinnar. Om och om igen. Och då har jag inte ens börjat tala om godiset, glassen och läsken. MEN. Vi dricker inte alkohol. Hurra! Kul för er andra att ni är så jäkla baljväxtbäst. Puss på er alla högpresterande! Ps. 100% skärmtid har vi också. Huuuuuu!!!!
Haha, här har du en själsfrände 😄 Jag lever väldigt ohälsosamt enligt Livsmedelsverkets råd (och detta kommentarsfält). Kanske kommer det förkorta mitt liv några år – kanske inte. Jag äter det jag tycker om och som känns rimligt att lägga tid på, jag gör det inte svårare än så.
Jag tror att ni är rätt representativa för Sveriges befolkning. De flesta lever inte efter kostråden. Tror bara att de flesta håller tyst om saken =)
Det är svårt att äta ”rätt” i dagens samhälle, med alla frestelser som finns!
Underbart😂! Kram!
Hahaha! Tack för ditt inlägg.
Känns igen.
Ibland tänker jag huvudsaken ATT vi äter, o att vi äter lite av varje.
Ibland orkar man bara inte.
Och baljväxter funkar inte med magen. Rent kött o bra fisk är dyr. Likaså mycket av grönsaker.
Korv är gott – får man tycka det🙈
Ha ha, WT mamman, vilken uppfriskande kommentar! Jag är 70 år och har aldrig ätit baljväxter. Men har heller aldrig rökt eller druckit alkohol.
Huga, låter jobbigt. Högpresterande behöver man nog inte vara för att inte äta skit som får en att må…skit? Att käka baljväxter är ju varken speciellt svårt eller tidskrävande. Dessutom så mycket billigare än Nutella och läsk! Kram på dig!
Taaaack! Förutom att ungarna vägrar baljväxter( ja jag har provat massa recept)Jag har dessutom en tarmsjukdom som gör att jag absolut inte kan följa Livsmedelsverkets råd, skulle jag äta som de rekommenderar skulle jag bli inlagt på sjukhuset 🧐 skönt att det är fler som inte är perfekta eller hur? 🤪 skämt å sido skulle önska att de gav lite mer alternativa råd också, ex tål du inte det här och det här, kan det här vara ett alternativ.
Helt underbart inlägg!
Älskar att alla inte är ”fullkomliga”
Heja dig!
Jag har börjat slänga ner en liten näve bönor när jag mixar min smoothie, perfekt sätt att få en daglig dos, plus att man drygar ut det dyra proteinpulvret.
Annars är kanske mitt godaste bönrecept en dip/sås/röra med svarta bönor, vitlök, salt, peppar och liquid smoke som man mixar ihop med lite vatten och olja till en go konsistens. Svingott till tex tacos (kött eller vego), dippa grönsaker som kvällssnacks osv osv.
Har ätit vegetarisk i över trettio år, sladdriga bönor på burk eller i tetra är nödproviant för mig, bra för prepping. Kan förstå att om alla inte har tid att lägga i blöt och koka men det blir godare, en helt annan konsistens. Det går också att gör bredbara smörgåspålägg av linser och bönor.
Kan inte låta bli att ge tre tips:
1. Detta recept men hummus istället fäör currydipp: https://www.coop.se/recept/gronsaker-med-tva-dippar/
2. Detta radioprogram: https://www.sverigesradio.se/avsnitt/artornas-aterkomst
3. Frysta sojabönor. Lägg i skål, slå på kokhett vatten, häll av vattnet efter en stund och salta lätt. Mums!
Vilket bra inlägg, tack Clara!
Du har säkert massor av tips redan, men jag vill gärna dela ett ytterligare. Se om det kan vara något, annars lämnar du det därhän.
Ett BÖNtips:
Godaste curryhummus, passar till typ allt och kan varieras efter smak och stund.
350 g kokta kikärtor eller vita bönor
3 msk olivolja
örtsalt efter behag
2 mask citronsaft
1 liten pressad vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
2 tsk curry
1 tsk honung (kan uteslutas)
1 nypa gurkmeja
2 msk vatten
Mixa allt, låt stå kallt i kylen en stund. Servera till wrap, som tillbehör till sallad, på smörgås eller doppa grönsaker i.
Ett BOKtip:
Baka med bönor av Lina Wallentinsson, massor av gott med bönor med eller utan glutenspannmål. En pärla i köket när inspirationen tryter.
Önskar dig en fin majvecka, och tack för att du så generöst delar med dig av glimtar från ditt universum. Och, förresten – ett extra heja till dig och Malin för podden, åh vad jag längtar till onsdagar numera! Ni är för underbara, som en lyxfika att prenumerera på er podd.
Kul att du tog upp boken, tänkte också tipsa om den.
https://www.linawallentinson.se/post/b%C3%B6niga-kanelbullar
Länkar till Linas kanelbullar med vita bönor i, så goda och saftiga! Även om det låter helt galet går det aldrig att gissa sig till den speciella ingrediensen😁😉
Hon har även ett jättegott recept på hönökaka ex. Rekommenderar! Flera recept finns om man googlar också☺️
Danska Livsmedelsverket har till och med gjort en låt om baljväxter!
https://www.youtube.com/watch?v=aFlteN8j_SE
Det är både gott och nyttigt med fisk, absolut. Men det går inte att få ihop dessa rekommendationer med tillgången på bra fisk från kraftiga och hållbara bestånd. Så det är ju ”tur” att inte alla följer dessa rekommendationer till punkt och pricka😅
Det som man blir mest ledsen över är ju att fisken, som från början är en väldigt bra källa för proteiner och näringsämnen är så förstörd nu. Över 90 procent av världens fiskbestånd uppskattas idag vara maximalt eller för hårt fiskade enligt Naturskyddsföreningen. Lägg till klimatkris på det där de dessutom ska simma runt i hav som inte beter sig som de brukar längre. Så känns väldigt svårt att hitta något hållbart där, odlad fisk på någon gård här och där kommer aldrig kunna ersätta alla fiskbestånd som vi förstört. Blir så himla konstigt när en myndighet som man vet har kol på detta fortsätter att rekommendera fisk två-tre gånger i veckan enligt listor där vi hela tiden ska äta den minst hotade fisken en stund, eller fiskar som växer upp på gårdar i någon deppig tank.
Jag vill slå ett slag för världens nyttigaste grönsak! Vattenkrasse! (Sv namn Källfräne) som innehåller 50 viktiga vitaminer och mineraler. Lätt att odla på fönsterbrädan, Matas med vatten- växtnäringen varje dag, Jag har en petflaska med detta ståendes bredvid krukan. Jättegott på mackan eller i sallad. Ät en grabbnäve direktplockat varje dag! Rena dunderkuren – för en billig peng.
Bra tips! Vattenkrasse finns även att köpa på kruka på t ex Hemköp.
Här är ett annat toppenrecept på hummus: https://arbetet.se/2015/11/06/oslagbar-hummus/Kan också varmt rekommendera Jenny Dambergs två kokböcker på tema baljväxter! De heter typ ”Bönor, ärtor, linser” och ”Ärtor, linser, bönor”. Varning bara för gigantiska portionsstorlekar. 🙂
Själv skulle jag nog kunna leva på enbart bönor… men om man inte älskar dem så djupt tänker jag det finns stor potential att smyga ner i många rätter; mixa ner i soppor, blanda ner tex linser i grytor osv.
Bor i Norge och Folkehelseinstituttets råd är i princip de samma här som i Sverige. Min man och jag började minska ner ultraprossesserad mat vid årsskiftet. Då blir automatiskt kosten mer efter råden. Har en app som jag kollar maten med i affären. Detta har funkat väldigt bra för oss. Har gått ner i vikt, även om det är bra, så var målet att äta mer hälsosamt. Och kroppen känns verkligen så mycket bättre nu.
Claras vegetariska soppor i Almanackan hjälpte mycket i starten på att få in mer grönsaker och måltider utan kött.
Vi äter automatiskt mycket fisk, då min man fisk då min man fiskar en del. Stekt fisk tillsammans med rotmos, ärtor eller råkostsallad är gott. Eller lättsaltad kokt torsk.
Ett tips på god lättfixad middag/lunch är kall peppar makrill som man kan köpa i affärerna. Fint till middag med potatis, rivna morötter och gräddfil. Eller i en sallad till lunch.
De gånger vi har sötsaker/godis, har minskat intaget kraftigt, håller vi oss till choklad och chips, utan en massa konstiga saker i, och hembakat.
Vad många bra tips och recept! För bönor/kikärter är tryckkokaren min bästa vän. Blir minst dubbelt så gott att blötlägga och koka dem hemma jämfört med tetra, särskilt när jag har i buljong och vitlök i kokvattnet. Också slipper vi den överkokta, gryniga konsistensen
Fisk är jättesvårt. Vi har fiskat ut haven. Naturskyddsföreningen menar att fisk borde betraktas som festmat. Ur klimatsynpunkt är det problematiskt med fisk. Tänk att människan ska vara överallt och störa balansen på vår fina jord!
Ja helt bedrövligt 😫 just därför är jag så sugen på att testa odlad gårdsfisk som jag länkar till här i inlägget. De odlar fisk på land och använder vattnet som gödsel till odling =)
Fast det finns väldigt många obesvarade frågor kring djurskyddet med fiskar som ska stängas in på land. Man behöver ju inte vara Einstein för att förstå om detta ska bli lönsamt så behöver de ”odlas” väldigt tätt, och olika fiskarter reagerar väldigt olika på det, vilket inte alls är utrett ännu.
https://tidningensyre.se/2020/4-december-2020/hur-mar-den-odlade-fisken/
Och bryr man sig inte om djurskydd( googla gärna fisk i tank och kolla bilderna) så kan man tänka sjukdomar istället.
Ibland är det lätt att avskriva vissa invändningar med att det inte är vetenskapligt bevisat. Men vissa saker är ju inte heller alltid forskade på, den här typen av fiskodling är en sån grej.
Ja, gick in på länken nu. Det verkar helt klart intressant! Har lurat mig själv att sill ska vara okej. Men det är det absolut inte enligt Naturskyddsföreningen. Odlad gårdsfisk låter intressant och miljövänligt. Tack för länken och för att du använder din plattform så konstruktivt!
Måste tipsa er om dokumentärserien Fiskarnas rike på svtplay.
Sen undrar jag vad fiskarna som Gårdsfisk odlar äter. Var kommer deras mat ifrån?
Garant har en panerad fisk som är Nyckelhålsmärkt. Den tycker jag är god!
https://www.willys.se/produkt/Frasig-Firre-Panerad-Alaska-Frysta-4-Port-101343260_ST
Om du vill addera tex vita bönor utan att behöva truga i dig dem så kan jag rekommendera att gömma bönorna. Det är jag något av en självutnämnd expert på 🤭 Det går fint i addera ner i smoothies, i mellismuffins, i våfflor och i pannkakssmeten 🙌
Tipsar om alg-omega3 istället för fisk. Odlas på land och är klimatvänligare och giftfritt. Alger är fiskarnas ursprungskälla till fettsyrorna, så det är smart och etiskt att gå direkt till algen istället för omväg via fisk.
Håller med dig! Det är ju helt sjukt att algerna måste passera den vidriga fiskeindustrin för att bli omega-3 tillskott. Borde vara förbjudet. Och att utnyttja algerna direkt till alg-omega borde vara det enda som går att göra.
Kunde inte låta bli att kommentera det här inlägget. Mat idag väcker känslor. Precis som t.ex. religion och politik. Här handlar det enligt mig också om tro, att tro på Livsmedelsverkets rekommendationer. Att tro på att den forskning de baserar sig på är väl genomförda. På en tillräckligt bred och väl representerad grupp av individer, under ett tillräckligt långt tidsspann och oberoende finansiärers intressen.
Jag hör till dem som följt dessa kostrekommendationer och inte mått bra. Livsmedelsverket må se på helheten med allt vad det innebär för miljö och hälsa, men det finns annat som vi som individer själva behöver tänka på och ta reda på för att må så bra som vi kan. Rekommendationerna ligger på ett allmänt plan och visst är det bra att i alla lägen undvika sådant som vi vet att är ohälsosamt, så som socker och alkohol. Det tror jag vi alla kan hålla med om. Själv har jag lärt mig den hårda vägen om hur bl.a. gluten bidrar till läckande tarm och hur växtbaserad mat (som innehåller antinutrienter) hämmar upptaget av näring och hur fröoljor bidrar till inflammation i kroppen. Vi är många idag som inte mår bra, fysiskt och psykiskt, men inte alla vet att ifrågasätta kosten som en avgörande faktor. Tarmen är trots allt vår andra hjärna. Vår hormonproduktion och -reglering påverkas i allra högsta grad av det vi stoppar i oss.
Alltid bra att uppge källor för sina påståenden, jag vet, men de flesta av oss är också bra på att googla och utnyttja ai.
Jag uppskattar din blogg med all inspiration och alla recept. Men att förespråka ett visst sätt att äta var inte lätt för mig att smälta.
Håller helt med dig Anna..
Tillhör man den äldre generationen som har varit med om fettskräcken, så har man tappat tron på Livsmedelsverkets rekommendationer. De ligger alltid efter med sina rekommendationer och verkar styrda efter vad som företagen vill sälja på oss. Sverige borde främja en kosthållning som består av naturlig mat och inte mat som innehåller en massa olika ämnen.
Vi består ju av kött och mättat fett, så varför skulle det vara farligt för oss? Att slå ihop ultraprocessad mat (som innehåller en lång innehållsförteckning) med rent kött (som inte ens har en förteckning då det inte behövs) säger ju en hel del om styrningen av Livsmedelsverket.
Det finns mycket man kan säga, men jag tror att den mat som inte är artegen ger oss sjukdomar.
Jag blir jätteorolig över de nya rekommendationerna och rädd att det slavliknande svårt att få tag på kött då jag själv blivit helt frisk och medicinfri från hypotyreos (obs! Läkare har uteslutit att diagnosen från början var felställd) och ibs genom att äta endast kött, fett, inälvsmat, märgben. Äter så sedan fem år och följs regelbundet på vårdcentral där läkare uppmanat mig att fortsätta på samma sätt.
Jag blir väldigt nyfiken på hur/vad du äter? Vilka kostförändringar har gjort dig medicinfri? Äter själv levaxin och är ibland tveksam över att det är så sjukt många som äter den medicinen…till vilken nytta förutom läkemedelstillverkarnas ekonomiska vinst? Men litar ändå på sjukvården och dess kunskap… Vacklar mellan det ena och det andra och blev väldigt nyfiken av din kommentar.
Jag bodde i Frankrike där jag i ca 4 år fick Levaxin och en annan hormon. När jag sedan kom till Sverige sa den första läkaren att i Sverige skrivs denna dubbel medicin inte ut så jag fick bara levaxin. Under fem år träffade jag sex olika läkare på den vanliga vårdcentralen, alla med olika hypoteser om varför jag mådde så dåligt trots ok blodvärden. Parallellt med att jag var en duktig patient och gjorde som läkarna sa gick jag över till vegetarisk kost, sökte privat vård och la tusentals kronor på kosttillskott, men det blev bara värre. Efter fem år hade jag tappat förtroendet för vården, började läsa om lchf och provade det. Hittade till olika amerikanska läkare som skrev om carnivore diet, Martina Johansson biogacker i Sverige, paleomedecina, och bestämde mig för att gå över till kött, inälvsmat, talg och märgben, inget annat och sluta med alla kosttillskott.
Och symptomen försvann! Magen blev bra, sömn, energi, vikt etc allt stabiliserades, ett nytt liv.
Fasade på egen hand ut levaxin (dosen var 150) under drygt ett år, följde upp på en ny vårdcentral där läkaren behövde undersöka med en kollega om det verkligen kunde stämma, men det gjorde det. Jag hade blivit frisk tack vare 100% carnivore.
Äter nu 350-400 gram kött/fett per dag från lokala bönder, noll importvaror, ett tomt skafferi mao., noll förpackningar så jag ser inte att det skulle vara ett större problem för miljön än om jag åt vegetariskt (importerade oljor, tetror, burkar, kryddor, frön, nötter osv i diverse förpackningar).
En ko består ju av kött och mättat fett, så varför skulle det vara farligt för kor att äta kött?
Fast om du vet att det är bra att uppge källor, varför gör du då inte det? Det gör det ju mycket lättare för oss som läser din kommentar att kunna ta del av den information du sitter på och har baserat dina val på
Som jag skrev, det kan var och en som är intresserad googla sig fram till eller så använda ai i frågan. Det ville jag inte lägga min tid på att göra för andras del. Själv har jag anlitat utbildade experter för att få näringsråd som passar mig och min hälsa. De som läser på om näringslära och de nyaste forskningsrönen och har samlat på sig erfarenhet av olika människors mående. Alla har givetvis inte möjlighet att anlita den expertisen men i mitt fall har det räddat mitt liv. Jag hade lust att komma med min kommentar angående förespråkandet av Livsmedelsverkets rekommendationer för att nyansera diskussionen.
Väldigt bra för dig att du har hittat det som fungerar för dig, men att argumentera för sin sak genom att bara löst hänvisa till att googla eller använda AI är väldigt märkligt.
Instämmer helt och fullt!!
Billigste fiskemåltidet er fiskesuppe med fryst torsk – da kan man også blande inn andre slag som barna ikke liker like godt.
Fiskeburger!
Du kan panere fisken med nøtter – da «slår du to fluer i en smekk»
Ellers spiser vi mye salat med fisk på sommeren: røkt laks eller makrell med en salat med asparges, reddik, potet, vinaigrette eller en rømmebasert dressing.
En annen god sommerrett med fisk er helstekt makrell – det beste jeg vet.
Og det mest lettvinte: fiskegrateng og fiskekaker. Fiskekaker kan man også snitte opp, marinere i soyasaus, chilli og ingefær og servere med en wok.
Vi spiser faktisk fisk 2-3 ganger i uka, men krever endel planlegging, ja.
* det ska bli svårt
(Inte slavliknande 😅)
Så intressant! Vilket proteinpulver använder du dig av?
Oj, lyssnar någon ens på deras kostråd längre? De har genom åren rekommenderat light-produkter, oanade mängder spannmålsintag, till att nu minska fokus på vad människokroppen mår bra av för att ta in klimataspekt i kostråden? De borde istället skriva en rekommendation till politiker om att skapa ett samhälle där det finns tid för människor att laga mat från grunden, och därtill tex ta bort momsen från alla rena råvaror (dvs ej fabrikat) eller giftfria livsmedel.. så hade vi nog mått mycket bättre både fysiskt och själsligt. Idag betalar vi normalpris för mat besprutad med gifter och extra för utan gift. Hur blev det ok? Var är Livsmedelsverket i den frågan?
Anna: du har så rätt i det du skriver. Tur då att man kan sålla och använda sitt eget förnuft i stället för att slaviskt följa någons rekommendationer.
Jag tror inte på att det är bra med lättprodukter. Jag köper t ex alltid Bregott/Norrgott och jag köper aldrig lättfil/lättyoghurt. Jag vet av erfarenhet att fetare produkter mättar bättre och längre och inte innehåller konstiga tillsatser. Där emot är jag försiktig med socker och sötade produkter eftersom det bara är tomma kalorier som triggar att man vill ha mer. Jag äter dock dagligen frukt som visserligen innehåller fruktsocker, men även mängder med andra nyttigheter. Lightprodukter tror jag absolut inte på då sötningsmedel enbart lurar hjärnan att vilja ha mer sött. Jag är inte utbildad kostrådgivare, men har intresse för mat och hälsa.
Jag håller med dig. Har också ett intresse i det här och ger kostråd i mitt jobb som distriktssköterska.
Heidi: då har du ett väldigt viktigt jobb. Lycka till med det.
Hhm, så olika man kan vara… Jag äter själv inte kött. Dock så äter jag fisk, ägg och mejeriprodukter. Bönor, linser och ärtor har jag alltid gillat. Det finns så många olika sätt att tillaga dom på, sedan kan man krydda på så att det verkligen får smak.
Apropå bakning. Köp kikärtsmjöl! Det går att blanda ner en del i bröd och fortfarande få det att jäsa. Funkar fint i pajdeg (inte enbart) och i pannkakor.
Hej Clara! Vill bara säga att jag är oerhört tacksam för att du, som gjort dig ett namn som redig och traditionell, slår ett slag för forskning och vetenskap🙂 Det kan vi aldrig få för mycket av i dessa tider.
T. Collin Campbell och Thomas M. Campbell har skrivit boken Kinastudien. Kinastudien redovisar forskningsresultat från flera studier. Eftersom flera frågade om proteinpulver skulle jag vilja förmedla ett kort citat ur boken gällande kasein (mjölkprotein) och cancer. Jag tänker att ett proteinpulver baserat på annat protein än kasein ev kan vara ett bättre alternativ.
”Svaret är att kasein som utgör 87% av proteinet i komjölk, konsekvent gynnade alla stadier i cancerprocessen. Säkra proteiner verkade finnas i växter, inklusive vete och soja.” (på försöksdjur)
Hej! Som mamma till barn som inte gillar bönor: kör på frysta sojabönor eller bondbönor. Båda blir bäst om man bara låter de tina, antingen i kylen dagen innan eller i varmt vatten i en skål. Ärtig smak, inte mjöligt. Passar bra till det mesta, särskilt pasta med pesto/tomatsås, brukar också fylla ut en matlåda med det för att öka grönsaks- och proteinhalten. Odlar också bondbönor på sommaren, de går att äta färska till skillnad från många bönor, det är en delikatess!
Hej Clara! Tack för detta inlägg, vill säga att jag gillar denna typ av inlägg skarpt. Ha en fortsatt fin dag!!
Ujuj, inte undra på att vi människor (i vår priviligierade del av världen) blir stressade och oroliga för allt och inget… Reflektion efter att ha skummat kommentarsfältet. Fortsätter nog äta ömsom nyttigt, ömsom onyttigt och hoppas på det bästa! ✌️
Håller med och du verkar klok!
för är det något som är minst lika farligt för hälsan så är är det stress!
Hej!
Blir väldigt gott att göra biffar/puckar/falafel av gröna linser.
Blötlägg, minst över natten. Inte så noga, gör inget om dom börjar gro. Mixa med lök och kryddor. Blanda i mjöl till vettig konsistens. Eller ta chiafrön. Låt svälla en stund. Blir det för löst tar man vetemjöl för att stadga upp. Stek. Mums.
Eller hirsbiffar: Ta önskad mängd hirs. Skölj och mät upp vatten i grytan och lägg i hirsen. Fyll vattnet ovanför hirsen med skalad skivad potatis. När hirsen är kokt, är potatisen mjuk, och all näring från potatisen är i hirsen, och åker inte ut. Stompa ihop med potatisstöt. Krydda. På lekskolan gjorde jag mängder. Oljade händerna, formade biffar, skjuts in i ugnen. Mycket mat på en gång, och vansinnigt gott och lätt.
Smaklig spis!
Ser att flera har rekommenderat att blanda in baljväxter i bröd. Här kommer ett recept på det:
https://saltosott.blogspot.com/2011/04/baljvaxtbullar.html?m=1
Världens godaste salad:
Kikärtor, svarta bönor, röda bönor eller vilka bönor man vill blanda. Rostad paprika i ugn, fetaost och en honungsvinaigrette ovanpå, samt vårlök ovanpå. Så gott!
Myndigheter i all ära, men vi får inte sluta tänka själva. Så som världen ser ut idag finns det många aktörer med stora ekonomiska intressen med i spelet, inte minst inom forskningen., varför denna inte alltid är varken neutral eller sann. Inom medicinsk forskning har en genomgång visat att ungefär 50 procent av de publicerade vetenskapliga studierna inte uppfyller kraven på vetenskaplig standard vilket i sin tur leder till att de slutsatser man drar blir felaktiga. Inte ens vetenskap kan garantera vetenskap! Ändå refereras det till denna typ av studier, även inom myndigheter. Alltså måste vi fortsätta använda vårt eget omdöme!
Nej jag själv utbildad näringsfysiolog och fitnessscoach.
Så jag följer inte Livsmedelsverkets råd.
Du påstår att de har full koll på studier och evidens?
Att vi som jobbar med detta som experter bara litar på någon enstaka studie. Sanningen är ju tvärt om.
Går inte en dag utan att jag äter minus än 200g kött+ ägg och ibland bacon som faktiskt är bra.
Jag äter naturligtvis även fullkorn, gott om fibrösa grönsaker.
Jag använder riktigt smör.
Jag försöker gynna våra jordbrukare även kött bönder genom mina val.
Men att försöka styra in alla till att bli nästan vegeterianer genom att vinkla fakta är inte bra.
Går tillbaka till kommentarsfältet och förundras över detta gång på gång; kost och mat engagerar nästan alltid, på ett eller annat sätt.
Jag väljer att gå emot livsmedelsverket i precis allting. Finns inte en chans att deras råd är för kroppens bästa. Vilka har bekostat dessa studier? Hur mår befolkningen? Ser vi inte sjukare människor än någonsin?
Vegetabiliska oljor innehåller mycket omega-6, kroppen behöver en balans mellan omega-6 & -3, vilket inte sker idag pga att dagens kost innehåller för mycket omega-6. Detta kan bidra till kronisk inflammation, oxidativ stress och ökad risk för sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar.
De flesta vegetabiliska oljor framställs genom kemiska lösningsmedel t.ex hexan och höga temperaturer vilket skada fettsyrorna och skapar transfetter och oxiderade fetter. Detta har kopplats till insulinresistens, inflammation och försämrad hjärthälsa.
De är dessutom känsliga för värme och oxiderar vid höga temperaturer som kan skada cellerna. Livsmedelsverket har dessutom inte vår tarmhälsa i beaktning. Tarmen ses som kroppens andra hjärna.
Problemen är inte att rådan är dåliga utan att nästan ingen svensk efterlever de nuvarande råden.
Vegan sen 2017
Men har inte varit någon köttälskare någonsin,samt att jag allmänt är nyfiken på allt ätbart!
Tror att det är där det ligger nämligen!
Vi har förutfattade meningar och preferenser ang mat,mat verkar vara heligt för somliga…
Öppna dina ögon och sinnen för väg mot ett bättre mående,var inte så envis! 😉