Har du tagit del av Livsmedelsverkets nya, uppdaterade kostråd som kom för några dagar sedan? De gav i alla fall mig en välbehövlig påminnelse om att fundera över min egen kost.

I sociala medier finns en hel del skepsis mot till exempel Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Inte sällan hör man tränings- och hälsoinfluencers komma med helt egna råd baserade på någon obskyr studie eller en dokumentär från typ Netflix. Men Livsmedelsverket har ju till uppgift att ta fram de säkraste råden baserade på den bästa evidens som finns tillgänglig i världen. De gör jobbet att bedöma helheten – så att vi lekmän slipper.

I Sverige är ohälsosamma matvanor, efter tobak, den största riskfaktorn för ohälsa. Det finns därför mycket att vinna med bättre matvanor. Mer än 100 000 fall av cancer och hjärt- och kärlsjukdom kan förebyggas varje år om alla vuxna äter i linje med kostråden. – Livsmedelsverket

Ja, det finns tusen dieter att följa, men om vi bara följde Livsmedelsverkets råd skulle det ske en enorm hälsoförbättring hos oss alla. Ändå är det ganska svårt att leva i enlighet med råden, precis som med WHOs rekommendationer för träning och rörelse. Som jag har bloggat om här.

Här är de nya råden i korthet och mina tankar kring vad jag kan förbättra. Finns det något du kan förbättra?

Ät gärna två-tre matskedar osaltade nötter om dagen. Fröer är också bra för hälsan.

Fröer äter jag mycket av, men inte nötter. Det är helt enkelt inget jag någonsin är särskilt sugen på. Dessutom är det rikt på kalorier, vilket gör att jag ofta väljer annat. Men jag ska ta och göra ett nytt sådant här strössel med fröer och nötter. Som går lika bra att strö på gröten som på salladen för extra näring. För nötter är fulla med bra fetter och fibrer.

Välj rapsolja och andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.

Det finns så många myter om fröoljor – som sprids hit inte minst från amerikanska hälsoinfluencers. Lyssna inte på dem! Rapsolja är jättebra och det finns ingen anledning till att välja olivolja av hälsoskäl. Som en bonus tål rapsolja högre temperaturer än olivolja, vilket gör det lämpligt i matlagning. På smörgåsen kommer jag dock fortsätta med Norrgott/Bregott som görs på en blandning av rapsolja och grädde. För jag tycker att det är godare än tex Lätta och Flora som görs helt utan mejeriprodukter.

Ät bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag.

Här finns verkligen utrymme för förbättring. Jag är dålig på att äta böner och ärter. Linser är lite bättre – men jag skulle kunna addera det mycket oftare. Jag behöver ju både proteinet och fibrerna, för när jag loggar mina makronutrienter så blir det tydligt att jag inte får ihop tillräckligt. Problemet för mig är att jag inte är förtjust i den där sandiga, gryniga konsistensen som bönor har. Men jag kanske bara får bita ihop och lära mig gilla det?

Välj fullkorn när du äter bröd, pasta och gryn.

Gillar verkligen inte fullkornspasta, då äter jag hellre någonting helt annat. Grovt bröd och fullkornshavregryn är däremot standard.

Ät fisk två-tre gånger i veckan.

Det här tycker jag är så svårt. Lax är dyrt och dåligt för miljön. Så det betraktar jag mer som festmat. Den fisk som barnen gillar är panerad – och den är verkligen god men ganska kaloririk. Vad finns det då kvar? Makrill i tomatsås älskar jag. Rödspätta är toppen – men jag behöver lite ny inspiration till hur jag ska lagar den. Är också intresserad av att testa Clarias, som Gårdsfisk odlar på ett otroligt klimatsmart sätt! Där finns framtiden tror jag.

Är ganska dålig på att laga till fisk, men när jag är på restaurang eller äter lunch ute försöker jag att välja fisk. Just för att få i mig det lite oftare.

Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.

Tror att jag äter alldeles för mycket salt. Får fundera på hur jag ska vänja mig av med att salta så mycket?

Ät mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen, gärna mer.

Det gör jag absolut! Jag äter flera frukter per dag, och gärna 2-3 morötter. Plus sallad och andra grönsaker som ingår i måltiderna.

Håll igen på alkohol.

Blir bara mer och mer nöjd med mitt beslut att typ aldrig dricka alkohol. Så skönt att ha dodgeat åtminstone en last här i livet.

Ät gärna kött, men inte så mycket. Helst inte mer än 350 gram per vecka från nöt, gris och lamm. Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon.

Det är en lurig ekvation att få ihop tillräckligt med protein och samtidigt inte övertrassera mängden kött. Just därför tycker jag att proteinpulver är himla bra. Det äter jag varje dag till frukost, för att bli mer långvarigt mätt. Proteinpulvret jag äter görs på vassle, som är en restprodukt från osttillverkning.

Håll igen på det söta, salta och feta – läsk, sötsaker och snacks.

Sockersötad saft dricker jag bara de gånger jag gör min egen hemgjorda. Jag har helt slutat med sockersötad läsk sedan flera år tillbaka. Vi dricker läsk sötad med aspartam. Och tvärtemot vad många tror är aspartam en mycket säker och välbeforskad tillsats. Tyvärr har det gjorts flera oseriösa dokumentärer kring just aspartam, som skrämt slag på folk helt i onödan.

Sötsaker, godis, fika och snacks äter jag bara på helgerna. Men om man räknar in fredagen i helgen så är det ändå 3 av veckans 7 dagar som detta konsumeras. Så det blir fort alldeles för mycket. Och jag som älskar att baka tycker att det är så trist att inte fritt kunna ägna mig åt det. Men jag brukar passa på att baka när vi är många i stugan eller har folk på besök. Då blir det en alldeles lagom stor smakbit till trefikat.

Ät mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt.

Det gör jag. Håller hårt i bland annat Verums hälsofil, med alla sina nyttiga bakterier för magen.

Här kan du läsa mer om Livsmedelsverkets kostråd