
Visste du att redan på vikingatiden konserverade bönderna mjölk genom att tillsätta mjölksyrabakterier till färsk komjölk? Resultatet blev det vi idag benämner som filmjölk. Här i norra Sverige kallades det för tätmjölk – eftersom tätört användes till själva syrningsprocessen. Jag har äldre släktingar som fortfarande använder begreppet tätmjölk när de pratar om fil.

De olika gårdarna hade sin alldeles egen tätmjölkskultur. Varm mjölk direkt från kons spenar hälldes i ett ämbar bestruket med tätmjölk från tidigare satser. Efter några dagars mognande var filmjölken redo att dricka. Näringsrik och lätt att ta med sig när man skulle ut på skogsarbete eller till fäboden.
Tätmjölken ansågs nyttig, sårläkande och bra för magen. Och det tanken lever fortfarande kvar. Vem har till exempel inte fått höra att de ska dricka fil vid magsjuka eller semestermage?!

På sjuttiotalet bestämde sig professorn Stig Holm, vid Umeå Universitet för att undersöka de olika gårdarnas tätkultur närmare. Under några år samlade han in och frös ner tätkultur från en mängd olika gårdar i Västerbotten. Tio år senare började proverna undersökas systematiskt, för att isolera mjölksyrebakterierna och hitta de bakteriestammar som hade bäst förmåga att bekämpa sjukdomsframkallande bakterier.

Bland alla tätmjölksprover fanns det ett från en gård i Skellefteåtrakten, som utmärkte sig som särskilt kraftfullt. Den bakteriestammen patenterades och fick namnet Lactococcus Lactis L1a och låg till grunden för det som sedan blev Verum® Hälsofil från Norrmejerier. Fortsatt arbete ledde till att även Verum® Hälsoyoghurt utvecklades.
När jag var liten drack min hälsomedvetna mamma jämt Verum Hälsofil till frukost – och vi fick äta det när vi blev sjuka. Jag tyckte inte om den syrliga smaken som barn, men nu gillar jag den!

Och nu för jag den goda vanan med Verum vidare till mina barn. Men som tur är kommer Verum yoghurt nu i många olika goda smaker – så att familjen kan njuta vid varje frukost.

Folkes favorit är den nya smaken Verum Aloha Upload Yoghurt, med ananas, guava och aloe vera.

Uffe gillar Blue boost med blåbär, granatäpple och acai lite extra.
Verum är krämig, med perfekt syra och finns i flera goda smaker som också känns lite kul och otippade. Man kan äta den precis som den är eller med müsli. Givetvis finns också Verum fil och yoghurt som naturella om man föredrar det. Och då tycker jag att det är gott att skära ner lite färsk frukt i filen.

Tänk att Verum innehåller 10 miljarder goda bakterier per deciliter yoghurt?! De nya smakerna innehåller också 30 % mindre socker än andra fil- och yoghurtprodukter på marknaden.

Verum stöttar immunförsvaret eftersom den är berikad med vitamin C, som bidrar till immunsystemets normala funktion och skyddar cellerna mot oxidativ stress. Samt Vitamin D, som bidrar till immunförsvarets normala funktion. Yoghurten är dessutom extra rik på kalcium som bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion.

Verum görs på 100 % norrländsk mjölk, som har ett naturligt lägre klimatavtryck. Och Norrland är faktiskt en utmärkt plats just för att driva mejeri på! Våra ljusa sommarnätter ger snabbväxande gräs och klöver med ett högt närings- och energiinnehåll. Och tack vare våra kalla, långa vintrar har vi mindre problem med skadedjur och behöver använda mindre växtskyddsmedel.

De norrländska mjölkgårdarna har också en större andel vallodling än den genomsnittliga mjölkgården. Det är väldigt bra – eftersom att vallens stora rotsystem bidrar till kolinlagring i marken. Och givetvis ägs Norrmejerier av de norrländska bönderna själva och är det största, helt svenskägda mejeriet i landet.
Så att inleda dagen med en tallrik Verum är verkligen en god vana, ur alla perspektiv!
Vilken smak är din favorit?
34 svar
Jag kan inte vara utan Verum blåbär laktosfri ,så god ! Äter även av de andra smakerna för variation. Tack för en jättefin blogg 🌻
Tettemelk/tjukkmjølk/tykkmelk har også lang historie i Norge. Idag finnes det kun ett lite meieri, økologisk sådan, som produserer tjukkmjølk for salg, Røros-meieriet. Denne tykkmelken er helt annerledes i konsistens og har andre egenskaper enn andre syrnede melkeprodukter på markedet. Kan man fortsatt få det i Sverige, også, eller det kun produkter utviklet av tettemelk/ tjukkmjølk som er tilgjengelig nå?
Hej Elisabeth h, är det möjligen det som heter kallas ”långfil” på svenska och ”tjuckmjålka” på jamska där jag kommer ifrån? En syrlig och seg ”lång” filprodukt. När jag var barn var det fortfarande ganska populärt och jag minns att min mormor gillade att äta den med strösocker och ingefära på:) Långfil finns fortfarande i handeln, men det varierar nog var man kan köpa den.
Och jag minns hur min mormor i Värmland gjorde ”filbunke”, i djup glasportionsskål, med ”tätta”. Och tättan sparades från filbunke till filbunke… Det stod ofta två filbunkeskålar, med tefat som lock, på den rostfria diskbänken, och väntade in nästa frukost. 1980-tal. ❤️
Ja, det er det nok!
De nya smakerna är riktigt goda, familjen har testat. Men jag önskar att även Norrmejeriers långfil såldes längre ner i landet, nu när Arla slutat tillverka långfil. Skickar ut det önskemålet och hoppas det landar någonstans!
Åh, jag hoppas också att din önskan landar rätt. Saknar verkligen långfil. Mycket barndomssommarminnen för min del.
Inte någonstans i texten står det om reklam när jag läste inlägget via Feedly. Först när jag klickade mig in på bloggen såg jag det.
Åh vad konstigt. Jag har reklammärkt precis som jag brukar göra. Men jag läser förstås inte själv från feedly så jag vet inte hur det ser ut där.
Tillsätts bakterierna efter pastörisering då.. eller hur funkar det..?
Jag blir lite osäker faktiskt. Jag kan fråga Norrmejerier =)
Tack gärna :).. jag har alltid funderat på det med syrade mjölkprodukter som är pastöriserade. Om bakterierna dör så har de väl begränsad hälsosam effekt på magen. Jag äter dem ibland pga gott men har alltid tänkt att mycket effekt på tarmfloran kan de ju inte ha pga pastöriseringen. Men jag kan ha fel. Kanske tillsätts de efteråt. Däremot kanske bakterierna innan de dör förändrar mjölkproteinet så att de blir enklare att smälta i tarmen.. Tex Ubsolas surkål som pyser av goda bakterier är ju inte pastöriserad. Eller om man gör egen såklart.
Jag gör egen fil med mjölk som jag hämtar på en bondgård, och då pastöriserad jag den först och låter den svalna innan jag tillsätter den gamla filen, för mjölksyrebakterierna dör vid temperaturer högre typ 38 har jag fått lära mej 😊
Hej Anna,
Bakterierna i Verum påverkas inte av pastöriseringen då de tillsätts efter själva pastöriseringsprocessen. Petra på Norrmejerier
Vilket fint och informativt inlägg! Hade ingen aning om den bakgrunden.
Tack för tips i kommentarsfältet om den laktosfria varianten.
Låter kalasgod😋
Kram alla i vårt våriga land
Kram till dig! Kul att du gillade inlägget =)
Hej Clara!
När jag läste det här faktaspäckade inlägget blev jag nyfiken på hur det funkar när du gör sponsrade inlägg som innehåller mycket fakta? Får du underlag som du skriver om till en personlig text eller gör du helt egen research? Tack vare att du lyckas göra sponsrade inlägg så personliga och intressanta ger de stor behållning att läsa dem oavsett vad det är som sponsras. Berätta gärna mer vid något tillfälle!
Vänligen
Jeanette
Vad roligt att höra att du tycker det! Det brukar vara en kombination. Dels hjälper kunden mig med bakgrundsinformation, sedan brukar jag göra egen research och lägga till sånt jag själv vet eller känner till. Och sedan får kunden faktakolla ordentligt så att jag inte missförstått något. Det känns viktigt att man kan lära sig något intressant av de sponsrade inläggen – även om man inte nödvändigtvis behöver vara intresserad av själva produkten. För då tänker jag mig att reklamen inte blir störande =)
Hade varit så spännande att läsa mer om hur du arbetar med bloggen. Innan minns jag det som du arbetade med Erica som typ redaktör(?). Hur är processer och planering nu?
Håller med 🙂 Roligt att läsa pga personligt.
Finns yoghurten laktosfri???
Ja, den naturella i alla fall!
https://www.norrmejerier.se/produkter/yoghurt/verum-yoghurt-mild-naturell-laktosfri/851
Det finns i smak med blåbär och min favorit citron!
Vilket bra samarbete o reklam för fin produkt. Informationen om fokuset på djurens välmående, liksom böndernas eget ägande, fick iaf mig att fortsvis vilja välja Verum när jag handlar. Att rösta med plånboken känns numera som ett av de viktigaste sakerna jag själv kan påverka i min vardag o dyl reklam gör, iaf för mig, skillnad. Varmt tack.
Tyvärr fodertillsatsen Bovaer till Norrmejeriers kor!!!!
Jag köper bara naturell. Önskar att de som tillverkar fil- och yoghurt med frukt och bär kunde skippa sockret helt och hållet. Frukten är ju söt. Men oftast står sockret före frukten i listan vilket innebär att där ofta är mer socker än frukt. Därför köper jag aldrig smaksatt. Lägger i bär och frukt själv istället.
Enig! Eller ( i mine øyne) enda verre: søtningsmiddel…her bruker vi mest naturell og tilsetter bær/frukt og hjemmelaget granola. Irriterer meg at vi i Norge ikke får kjøpt naturell skyr/kvarg lenger…finnes det fortsatt i Sverige?
Helt underbara foto och en mycket tänkbar text. Tack Clara – så fint att följa dig och dina tankar.
Laddar alla batterier på många vis.
Hälsa Verum att göra fler med 0,5% fett!
Älskar Verum med jordgubb/kiwi, hoppas den blir kvar ett tag 🙂
Skulle kunna leva på fil i alla former, livets livsmedel <3
Äter i princip inte yoghurt eller fil själv men har en 13åring som äter verum blåbär, och endast den sorten, i sådana mängder att vi borde haft en pipeline direkt från Norrmejerier. Låter bra att det ska vara bra för magen!
Så bra samarbete👏 och vilket grundigt arbete som görs med forskning. Så imponerande- och hade jag bott i Sverige hade jag lätt stödjat Norrmejerier👍
Har inte sett dom nya smakerna, men den vanliga Verum blåbär är en favorit😊
När jag var barn var det långfil och filmjölk som gällde, många åt långfilen med socker. Sen kom Kefir, tyckte det var så gott!
På tal om mejeriprodukter så fanns Kärnmjölk, det var ett lila paket. Och kommer ihåg att det stod ”Rubus arcticus” och så en bild på åkerbär på mjölkpaket (?) under en period.
Detta inlägg är en lisa för själen