En av de saker jag är mest stolt över i mitt liv är min träningsresa. Ja, såklart att jag också stolt över min karriär – men den har ju styrts av lust! Även om det varit hårt arbete så har jag ju velat det. Jag har ägnat mig åt sånt jag älskat och gått i den riktning jag velat gå.
Träningen har jag inte velat. Träningen har jag gjort fastän jag inte velat och det har varit mot nästan hela tiden. Det är fortfarande mot nästan varje gång jag ska träna. Även om jag på sätt och vis lärt mig älska det så är det mentala motståndet otroligt starkt. Att jag ändå fortsätter och nöter på gör mig nöjd med mig själv. Det ligger ju i min värderade riktning att ta hand om hälsan. Så när jag tränat går jag med högt buret huvud och känner att jag är på rätt väg. Att flera gånger i veckan klara av att göra något jobbigt är dessutom väldigt stärkande för disciplinen. Tänk att jag klarar det här?!
Att träna är att ha det riktigt jobbigt 1 timme om dagen – och sedan må bra resterande 23 timmar. Att hoppa över träningen är att slippa ha det jobbigt den där timmen, men sedan gå och känna sig olustig resten av dagen. Samma sak med skräpmat! Att äta nyttigt och näringsrikt är mycket mindre belönande medan man äter, men resten av dagen är känslan desto godare.
Jag letade något annat på en hårddisk och hittade en gammal bild som jag tog – och ratade – i början av 2020. Då var jag precis i starten på det som skulle bli mitt hälsoår.

Men jag kan se i mina anteckningar att jag bara vägde omkring tre kilo mer då, än jag gör just nu.

Men vågen är ett dåligt mått på hälsa och hur vältränad man är.
Första arton månaderna av min hälsoresa gick jag ner tolv kilo. Men sedan har jag långsamt lagt på mig igen. Muskler huvudsakligen. Jag håller ju på att bygga om hela min fysionomi och det är bara att inse att jeansen jag köpte våren 2021 inte längre passar. För då hade jag bara tappat massa vikt men inte byggt några muskler. Nu är de för trånga över låren och många av vintageklänningarna jag drömde om att åter komma i går inte att knäppa. Ryggen och axlarna är för breda.
Det är en dubbel känsla. Dels är jag otroligt stolt och glad över alla nya stora muskler jag har arbetat ihop. Men att ta mer plats finns det också ett inre motstånd till. Särskilt som jag redan är så lång, pratar och skrattar högt och har ett yvigt kroppsspråk. Finns det en gräns för hur mycket utrymme en kvinna får ta? Det känns så. Förmodligen är det därför det är så trendigt att vara supersmal igen. För att kvinnor ska ta liten plats i samhället. Ingen man som tränar är väl någonsin orolig över att bli för stor?
Men medan ”gå ner i vikt” är ett sånt passiviserande mål är ”bygga muskler” ett aktiverande mål. Som får mig att jaga näringsrik kost, bra råvaror och tänka på att vara snäll med mig själv. Sova tillräckligt för att orka med och inte äta för lite så att kroppen bryts ner istället för att byggas upp. Min syn på hälsa har förändrats och mognat under de här fem åren när jag har styrketränat. Och jag ser med spänning fram emot var jag befinner mig om fem år till!
74 svar
Det är så viktigt (!) att vi pratar om hälsa och träning utifrån andra parametrar än vågen. Det handlar om hur vi mår och känner oss, hur mycket muskler och styrka vi har – inte om att ha så låg siffra som möjligt på vågen.
Jag fokuserar på muskler och styrka med mina PT-kunder. Ibland är vågen ett redskap, ibland inte. Mest av allt vill jag att alla ska känna sig starka!
Okej det här låter sjukt creepy men jag gick bakom dig i trappen på Flying solo days i övik och tänkte då: jävlar vilken lugn men självsäker kvinna hon är. Du utstrålar något vackert: pondus. Du gick rakryggad och utstrålade självförtroende. Kanske har det med träningen att göra? Vad vet jag. Tänkte ju inte överhuvud taget på vad du väger eller inte. Men hur du bar dig själv. (Och på dina fantastiska stövlar du hade på dig då). Sen var föreläsningen också super!
Blir otroligt glad över dessa fina ord Emelie! Pondus! Kan man önska sig något mer? Tack för att du berättade det och gav mig en sån härlig boost idag. Stor KRAM
Jag upplever precis samma sak. Har precis fått rata tre tröjor i garderoben för att axlar och armar inte får plats men i gengäld kunnat plocka fram tre par byxor igen för att midjemåttet minskat avsevärt. Då har jag ändå inte gått ner många kilo. Men mer protein i kosten, mer tyngdlyftning, ja det gör skillnad på hur kroppen är formad. Och framförallt på hur jag mår!
Jag tycker att det är som att innan man börjar med träning inte är förmögen att på djupet förstå hur man kommer att må och vara när man är en tränande människa. Lite som att man innan man blir förälder omöjligt kan förstå på djupet hur det är – det måste upplevas! Finns säkert många fler sådana här områden i livet men jag tycker att när det kommer till träning får man sätta sig över den där rösten som säger ”Det är tråkigt och jobbigt” eller ”Usch, jag är ingen hurtbulle”. För sanningen är att du vet inte innan du testat och kört på under en sammanhängande period.
Jag är SÅ tacksam att ha hittat tyngdlyftningen. Och ja, plus ett på att det en stor andel av gångerna tar emot att gå till gymmet – det är ju så vi är designade!
Som gammal löpare med stundtals hårda kalorirestriktioner kämpar jag nu på mot styrka! Ett helt annat tänk än när jag jagade PB på milen eller långdistans. Och min kropp mår så mycket bättre av att byggas upp än att brytas ned.
Stort tack för fin inspiration att lyfta tyngre!
Ps; Vore så kul att få ta del av dina vikter och din totala volym lite oftare! Hur går din utveckling osv! 💪🏻
För det första är jag grymt imponerad av din träningsresa. Du är helt ärligt den första person som fått mig att ens tänka tanken att styrketräning skulle vara bra för kvinnor ur just ett friskvårdsperspektiv. Varför pratar vi inte mer om det? Märker nu vid medelåldern hur jag blir svagare och gör mig illa lättare. Det som tar emot är just att jag inte vill bli större. Har inga ambitioner att lyfta tungt och deffa och hålla på som mitt ex. Jag vill bara orka baxa ut utemöblerna, gräva i trädgården eller paddla med barnen utan att göra mig illa. Hålla mig stark och frisk. Får man önska sig en kvinnohälsobok med träningstips nån gång i framtiden? Gärna med samma steg för steg illustrationer som i odla? För oss som inte riktigt har din ambitionsnivå men bara vill hålla oss friska o glada? Mat, träning och roligheter i en bok?
Jag tycker det pratas väldigt mycket om att styrketräning är viktigt för kvinnor över 40; i media, sociala medier men även inom sjukvården. Träffade fysioterapeuter och läkare pga trilskande knä och arbete och alla sa att det är nu jag har chansen och ska bygga muskelkapital för att investera i bra livskvalitet både nu men också som 60+. Muskler och balans är superviktigt för att förebygga fallskador t ex. När jag hört det från 5-10 pers och till sist en PT som raggade kunder på vårt jobb så lyssnade jag till slut och det är faktiskt riktigt kul och känns förvånansvärt så mycket lättare än annan träning 😚
Så snyggt illustrerat med de båda bilderna, och vilken härlig blick du har på träningsbilden (dessutom en snygg kombo med röd t-shirt och blå converse).
Jag fick mig en tankeställare sist jag kommenterade på ett träningsinlägg, och en sådan gammal surmört vill jag inte vara (mina ord, inte Claras). Och angående att du tar plats, det får folk bara ta.
puss på dig Anna! Gillar dig skarpt. Glad att du hänger kvar här trots att vi ibland tycker olika
Har mer hört till leda att det är ”lätt att lägga på sig efter 40” och att man ska tänka på vad man äter o inte gå upp i vikt. Men har ju inte pratat med nån PT eller annan som faktiskt vet vad de pratar om. Ingen läkare har nånsin pratat styrketräning med mig. Ever. Clara är den första jag följer som pratat om styrketräning för att orka med det man vill i familjelivet osv. Det känns relevant på ett helt annat sätt än exets kompisar som satt och kramade ur vätska ur maten och jagade tvättbrädemagar. Jag har liksom gjort den där utseendenojan när jag var 25 och alla skulle vara size zero. Nu är det att hålla sig frisk och glad som är målet. Helst länge.
Poängen är att det inte handlar om vikt utan om just styrka. Bland annat för att det behövs starka muskler för att skydda skelettet efter klimakteriet – osteoporos är en vanlig följd av förändrade hormonnivåer t.ex. Men du har förstås rätt i att det är rätt nyligen som man börjar titta närmare på åldrande kvinnors hälsa.
@Malin: Håller med dig! Min mamma som fått massor med beröm från läkarhåll pga alltid varit smal har nu fått konstaterad benskörhet.
*armbåge, inte arbete!
Vilken bra idé!
Haha undrade just..🙂
Men framförallt för en kvinna det krävs nog idogt tyngdlyftning flera gånger i veckan i många år för att bli större. Och massor med extra protein i maten. Styrketräning 2-3x/vecka 30minuter blir ingen större av. Bara bättre. Men vilket bra tips angående boken, den tummar jag också på 👍
Träning tar emot även här. Men jag måste på grund av skador. Går en gång i veckan. Man känner sig glad när man går därifrån och vet att man faktiskt investerat en timme i sig själv….. EN timme… varför är vi inte mera rädda om oss själva?
Jaja, så är det. Här blir det lite träning nu med. Ska rengöra diskmskinen, baka bröd och sen tror jag att tar mig en kopp kaffe.
Ha en skön söndag vidare nu.
Kram från nabolandet.
Snälla, sluta aldrig med att ta plats, Clara och alla ni övriga kvinnor därute! Sluta aldrig med era höga skratt och prat, yviga kroppsspråk osv! Och våga ta plats med era kroppar, stora eller små, långa eller korta – vet att ni är så vackra! Jag blir så lycklig av det; när folk i allmänhet och kanske kvinnor i synnerhet vågar.
Jag var själv på konferens förra helgen och tänkte på hur mycket jag pratar, skämtar, tar plats och tänkte att de andra tycker nog att jag bara är för mycket. De flesta är ju blygare och tystare än jag. Men döm om min förvåning – istället fick jag kommentarer som att ”det är så bra och roligt att du frågar så mycket” och ”du vet väl att vi ser upp till dig” !
Det finns en jättebra bok, förresten, som är väldigt uppmuntrande för kvinnor. Den heter ”Kvinnor som slår följe med vargar” av Clarissa Pinkola Estes. Det finns ett kapitel i den om kroppsglädje som är väldigt bra, har ni inte läst denna bok har ni missat nåt. Rekommenderas starkt!
Amen på det🙂
Fick mail från livsstilsverktyget som ständigt ger råd att att träna mer och äta mindre, tonfallet ÄR mästrande och ger samma råd till alla. Eftersom jag har diverse strul med leder har jag insett att lagom gör mest nytta . Fredrik Nyström Linköpings universitet menar att lätt övervikt kan vara bättre och att bantning stressar kroppen. Agnes Wold tar det lugnt men skrev någon gång att hennes äldre make inte fick gå ner för mycket, kan vara farligt. Ibland verkar de ha olika mätmetoder att bedöma hälsa, kan kanske förklara deras olika åsikter. Jag tror att anorektiska stressade typer lever farligt och där är kvinnor vanligare än anorektiska män
Jag ser det på exakt samma sätt. Träning, näringsrik mat och meditation får aldrig bli saker jag gör när jag ”känner för det” utan för att jag BEHÖVER det. Punkt slut. Jag tycker inte att det är restriktivt, snarare är det befriande. Restriktivt är ju ett liv som hindras av värk i kroppen, trötthet, ångest och oro för ingenting, et cetera et cetera.
Så häftigt och peppande! Och tänk att folk fortfarande associerar storlek med vikt. Har tränat rejält med styrketräning det senaste året och kollegor och grannar säger: ”wow det syns att du har gått ner i vikt”! Då är det rätt kul att säga ”nej jag har faktiskt gått upp i vikt” och se hur de får fundera lite 😄
Likväl folk som tror att vikt och styrka alltid hänger ihop. En som ser biffig ut kan vara svag och outhållig(för att den bara är överviktig). Och en smalis kan vara stark utan att det syns nämnvärt. Många är starka bara en kort stund(explosivitet) men har noll kondis och uthållighet. Vilket visar på komplexiteten och att generella råd sällan träffar någon just därför.
Ja, det är ju det att inte gå på känsla när det kommer till kost och träning. Just nu vet jag inte hur jag ska komma igång.. Är hemma föräldraledig med en 10 månaders och har ett äldre syskon på 4,5 år. Båda är så mammiga. Men jag vet och känner att jag behöver investera den tiden i min hälsa och i att vara en förebild för våra barn. Och på något vis få min man utanför huset och röra på sig alls…
Obs! Jag har INGEN aning om hur din situation ser ut. Men, jag hör ofta liknande, hur man ska komma igång. Jag undrar vill du komma igång ens!? För då är det ju ”bara” att börja nu som i nu!
Då får väl dom mammiga barnen titta på när du gör dina benböj, utfall, hantellyft. Börja träna hemma, ute på promenaden, vid tandborstning, medan pastavattnet kokar upp, armhävning mot husväggen, gå i backar, trappor osv. finns hur mycket träning som helst att göra runt om oss.
Fattar att jag är lyckligt lottad som alltid älskat att röra på mig, cykla snabbt, gå muskelgång osv. men vill tro att mångamånga kan göra detsamma, bara ni börjar med nåt rimligt.
Jag tror inte man ska underskatta motståndet för någon som aldrig har tränat regelbundet. Jag har själv gått från icke-tränande för typ åtta år sen till att idag träna tung styrketräning fyra dagar i veckan och det har krävt oerhört mycket tid, disciplin och mod.
För det är liksom inte så enkelt som att ”bara börja”. Man känner inte sin kropp, man vet inte vad som är rimligt och vilken nivå man ska lägga saker på.
Jag hade turen att jobba med en PT i början och nuförtiden tävlar jag faktiskt i styrkelyft. Jag har gått från att knappt kunna knäböja med skivstång överhuvudtaget till att böja 115 kg. Det går, om man får hjälp på traven (behöver inte vara en PT – kan vara en kompis eller liknande) och hittar en träningsform man själv faktiskt gillar. Hejar på dig, Fru Branzell!
Innan barnen kommande jag rutin på att träna, motionssimmade varje vecka och gick på träningspass på gym. Har en aktiv vardag och går eller och cyklar när stora är på förskolan eller vi ska till öppen förskola, så blir 12 km 3-5 dagar i veckan.
Men du har rätt i att det ”bara” är att börja.. men nån stans behöver jag se att det är rimligt, även om det så är 10 minuter. innan andra barnet kom tränade jag och äldsta framför tv-n med olika pass. Och det blir faktiskt benböj och utfallsteg några kvällar i veckan när lilla vägrar somna i sängen så det blir henne i sjal.
Hej!
Också föräldraledig, fast bara med ett barn på 9månader. Där jag bor finns pass för föräldralediga dagtid på gym och kommunalt vid badet dit man tar med sig yngre barn (tills de kan gå). Så trevligt! Är samtidigt som äldre barn till föräldralediga är på förskolan.
Annars gillar jag Friskis Go (hemmaträning och där finns några pass för nyblivna mammor) alt Sofia på Svt. Pass med Sofia gör jag när jag verkligen inte vill träna, men hon är så trevlig i sina program och tröskeln är låg. Mitt barn sover minst 30min på sina vilor på dagen så då kan man hinna med Sofias träning på 20min.
Vill bara påminna om att inte alla väljer att sätta äldre barn på förskolan när man är föräldraledig, vissa har även dem hemma.
Det hade varit drömmen att ha stora hemma också på heltid. Men hon gillar verkligen att vara med sina kompisar och tycker det är tråkigt när jag gör dagliga sysslor. Så jag har några timmar med bara lilla hemma några dagar i veckan. Längtar till ett långt sommarlov där hela familjen är hemma i 2,5 månad.
Men wow, så bra. Tyvärr är det inte så här. Men ska undersöka om det finns något liknande i närheten.
Jag har gillat appen Mammaträning. Deras första program för en mamma efter förlossning var perfekt för mig. 15 min, tre gånger i veckan. Startade det när barnet (nr 2) var åtta månader. När 8-veckors programmet var över hade jag fått sådan rutin och positiva känslor av träningen att program två med pass på 25-30 min kändes ok att sätta av. För en som inte tränar kändes 30 min massvis innan, men inte när jag väl började göra passen.
Tipsar om @morsansomtränar @fridanylander och @fiastraning på Insta, alla är vidareutbildade inom post partum-träning, så peppiga och fina, och har massa bra videos, inspo och upplägg för precis den målgrupp du tillhör, bonus är att de varit där själva samt är världens gulligaste alla tre🤗
Jag är också hemma föräldraledig med två barn, och de får helt enkelt hänga med när jag tränar. Vill att de ska se mig ta mig tid att träna och pratar om att kroppen behöver träning för att må bra. Bebisen får sitta i babysittern eller ligga på golvet och treåringen leker bredvid/härmar mig/klänger på mig. Sätter på Hemmaträning med Sofia på Svtplay eller Sandra Friberg på Youtube så behöver jag inte fundera vad jag ska göra. Ibland får jag avbryta passet men ofta kan jag köra 20 minuter, och det ger så mycket!
Råkar du ha något gym eller annan träningsverksamhet i närheten med pass för just föräldrar där man får ta med barnen är det superbra, då kan man träna och barnen får hänga med i famnen typ om det behövs, och man kommer ändå kanske ta i mer än om man tränar själv hemma. Annars korta YouTube klipp med träning t ex 10 min för att stärka coren gör otrolig skillnad snabbt!
Träna med Sofia på SVT play vet jag har varit ett bra insteg för många nya! Ungarna kan hänga på, eller åtminstone titta på! Jag tror det dessutom är döviktigt för dem att från smått se att deras föräldrar tar hand om sina kroppar!
Välj en övning per dag och så gör du den varenda gång någon av barnen ropar ”mamma”. Ex dag 1 benböj, ett benböj för varje ”mamma”. Dag 2, burpee, dag tre utfall… osv. Med mammiga barn går det snabbt att få ihop mååånga reps per dag 😅
Jag är 32 år och har tränat mycket hela mitt liv och tävlat på relativt hög nivå. Jag har lätt att bygga stora muskler och alltid vara rädd för att vara för stor muskelmässigt. Det är fint att du lyfter det. Det är så svårt att bortse från idealen av att man ska vara liten och nätt som tjej..
Du är modig som vågar prata om vikt, kost och träning på det sätt som du gör. Det kan säkert sticka i mångas ögon, särskilt om det är personer som själva inte känner sig nöjda med sin kropp. Jag tycker dock att du är en bra förebild för andra kvinnor i och med att du verkar se hälsa som något långsiktigt och en investering för livet. Fortsatt lycka till med din träning.
Tack för att du inte hymlar om att det är jobbigt att träna. Jag har styrketränat sedan september och får ofta höra hur skönt det är efteråt och bara man är igång så kommer jag att bli sugen på att gå till gymmet. Jag är sjukt osugen nästan alla dagar fortfarande och jag får ingen superskön känsla i kroppen efteråt. Jag har inte gått ner ett enda kilo, men såklart är det skillnad på kroppen! Jag är mindre rädd för att ta i och få ont, det är en frihet i sig.
Jag känner mig duktig för att jag tränat trots att det inte är särskilt kul alls och duktig för att jag förmånlig för mig själv på sikt, men det är allt.
Det är just ni som man ska lyfta på hatten för! Ni som tränar fastän det tar emot, det skulle jag aldrig i livet klara av. Jag tränar för att det har blivit mitt knark (sen kan man ju fundera vad mitt problem är). Blir därför nu som då övertränad. Ett ofrågat tips från träningsnarkomanen, byt program nu som då, våga öka vikter, våga variera, då brukar motivationen hållas uppe. Heja dig! Du är duktig!! 👏
Hej Linda!
Äter du nägot efter passet? Det behöver man. Tunga lyft, skön dusch plus en bra måltid snart efter, och så kaffe/te kanske?
Då brukar välbefinnandet smyga sig på!
en så viktig poäng. ALLA får inte den där euforin efter träning. precis som folk har olika grad av aptit eller njutning av mat kan man känna olika starkt av träning. för många blir det förstås härligt bara man kommit över det där första motståndet, men ej alla – då får man motivera sig med bara hjärna och logik och långsiktiga effekter, och det är så imponerande! (själv får jag väldigt stark ”high” efter träning så är jag väl igång blir det så lätt att motivera sig och vilja ha mer).
Har ett jobb där jag måste lyfta o bära , hur fasen skall jag orka med till 67 började jag fundera på när jag var 47… Så jag fick bli vän med gymmet. Har hållt i mer än 2,5 år nu, är fasen stolt och stark OCH 50 fyllda. Min man sa ” nu får du inte gå ned i vikt mer” men faktum är att jag gått upp ett par kilo! (Är och har alltid varit en genetisk smalis) Vågen skiter jag faktiskt i men som du skriver Clara- man måste få i sig bra energi och då kanske vågen är bra att ha koll på… Ser fram mot folkrörelsen ”Starka kvinnor för framtiden” där vi tar mycket plats!
Tänk om vi kunde få alla barn att hitta en eller flera idrotter de gillar och få dem att fortsätta ändå upp till gymnasiet. För får man det som en självklar del av livet att man tränar ett par gånger i veckan, så tror jag att vi skulle få många att må så mycket bättre. Träna tillsammans med andra ger glädje, endorfiner, social gemenskap, kondition, styrka, självförtroende mm. Men om man slutar med idrott redan i 11-12års åldern som tyvärr många barn gör nu så är det ett stort steg att som vuxen bli en tränande person. Man vet ju inte hur man gör.
Jag har tränat regelbundet från det att jag var 11 (är 39 år nu). Jag vet att träning är livsviktigt för mej, de är min medicin för att mota oro, ångest, kunna tänka ut lösningar osv. När jag var yngre tävlade jag och hade olika mål jag ville uppnå. Nu tränar jag tre gånger i veckan bara för att det är en del av livet för att må bra. Lika självklart som att äta och sova. Tack vare att jag tränat hela livet så kan jag sätta ihop träningspass utifrån vad jag är sugen på den dagen. En vanlig vecka så brukar jag träna ett pass medelgympa med ett gäng i byn (socialt och kul att snacka lite före och efter)
Jogga 5-6 km med hundarna.
Intervaller i backe och styrkeövningar (denna årstid i trädgården)
Jag är också ledare i friidrott för ett gäng 12-13 åringar (socialt, kul, meningsfullt) ofta är jag med och gör en del av övningarna då också.
Alla ni som tar tag i och börjar träna som vuxna, superbra.
Men jag önskar så att politikerna satsade så mycket mer på de ideella idrottsföreningarna så att verkligen alla barn kan hitta sin idrott oavsett familjens förutsättningar både ekonomiskt och i förmåga att engagera sig. Nu bygger det mycket på att man har en engagerad förälder för att man ska kunna komma in och vara med. Tänk om föreningarna kunde få ekonomiska bidrag till att kunna ha någon anställd som kunde ordna allt administrativt så att ledarna bara kunde fokusera på träningarna och inte på att boka träningstider, bussar, flytta utrustning osv.
Amen till allt detta!!! Hur ska man motivera sin tonåring till rörelseglädjen? Jag försöker vara en förebild, men det tycks inte bita. Det är ju kompisarnas exempel som är viktigt i den åldern och i vårt fall är ingen av dem särskilt intresserade sv rörelse.
Så trist också att så mycken idrott för barn o unga går ut på tävling, då min unge är noll tävlingsintresserad. Hon blir bara stressad av det, annars hade hon gärna fortsatt med diverse motionsformer hon prövade som yngre. Men när tävlingarna kom med i bilden tog motivationen slut.
Hur gör ni för att uppmuntra era unga till träning/rörelse?
Där är jag snart också, med tonåring som inte riktigt är motionsintresserad fast jag verkligen försöker vara en förebild. Förra året hittade vi ett zombielopp i grannstaden som barnet verkligen gick igång på. Det var sååå himla kul att spinga världens konstigaste lopp tillsammans! Träning tillsammans innan blev det också. Rekommenderas varmt! Annars cyklar vi tillsammans överallt. Jag låter barnet prata på om alla möjliga spel trots att jag inte är ett dugg intresserad. Har yngre barn också och tillsammans med den blivande tonåringen leker de pjätt/datt/tagen. De tycker det är extra kul när mamma är med. Det bjuder jag på!
<3
@E: Åh, tonåringar är svårare. Beror ju på utbudet där ni bor och såklart underlättar det om man kan få med en kompis. Dans? Musikal show? Ridning? Något med hund, spårkurser osv? Eller vad som helst som de kan tänka sig men kan gå eller cykla till?
Vår kommun har allmäna sportläger på sommarlovet där barn och yngre tonåringar får testa på olika sporter med äldre tonåringar som ledare. De brukar ha jättekul och min yngsta och hennes kompisar är med för andra året i somnar. En annan aktivitet vi kört med tonåringar är klättring, både inne och ute. Lycka till!
Tack, precis! Jag kan inte mäkta med att engagera mig i allt! Allt från admin, café, försäljning, tränare, fixardagar, det tar aldrig slut på behov. Jag har tre barn och alla går på tre olika aktiviteter med träning flera dagar i veckan, 17 träningar totalt. Inga aktiviteter i samma klubb heller.
Ett tips kan vara att dra med barnen på det man själv tränar. När jag slutade simma i högstadiet drog mamma med mig på gympa (liknande friskis & svettis). Och nu tränar jag styrketräning med min äldsta son som inte går in någon sportaktivitet
Jag har precis samma inställning och tänk, samt är nöjd över det jag åstadkommit. Jag väger förvisso en bra bit mindre än när jag börja träna och gå ner i vikt och vara mer motiverad. Jag tränar dock ej upp muskler utan har en mer slank kropp på mitt sätt. Jag har ben och rumpmuskler, det är jag glad över. Det är dock som du säger att man är inte så taggad som man vill, men jag gör det ändå varje dag. Gåt till och från jobbet och kör ett förbrännings-pass i gymmet. Jag håller min vikt, jag ser resultat och jag mår mycket bättre och har mer ork.
Man kan se om jämföra på bilder, på mig kan jag urskilja en gladare uppsyn på mig också då jag jämför.
Jag tillhör dem som typ alltid konditionstränat, även under graviditeter. Vikten har pendlat ca 7-10 kg sedan jag var 19 år, så har varit hyfsat viktstabil. Det som jag däremot har märkt är att kroppen är så sliten nu! Jag är 45 år men känner mig som om jag är 80 år ibland och har dessutom förslitningsskador pga av alltför hård och ensidig träning. Alltför sent har jag insett att styrketräning är det jag behövt mest av och gjort allra minst av, så nu är mitt träningsmål att minska min ryggsmärta.
Så kloka ord Clara. Jag har också gått ner 10 kg utan träning för 4 år sedan med WW och sedan gått upp 10 kg igen sakta men säkert. Jag blev inte lycklig av det och tappade en massa muskler och fick ont i ryggen. Vågen är inget mått på hälsa. Idag tränar jag crossfit 1-2 ggr i veckan och springer 5-10 km 1 ibland 2 ggr i veckan och går 5 km promenad varje dag. Är i mitt livs bästa form och väger ändå de där +10 kg.
Jag tränar för att få balans i livet, lever efter mottot att har hjärnan fått sitt ska kroppen få sitt. Efter många år av stress och press och småbarn har jag den hårda vägen lärt mig att den balansen måste finnas för att man ska orka. När jag är helt slut i huvudet efter en lång arbetsdag eller stressig vecka i mitt företag finns inget bättre än att svettas och ge järnet på ett crossfitpass eller en löptur utan hörlurar.
För mig har träningen gått från något jobbigt till något jag vet att kroppen måste ha och jag måste ge den.
Och att vara en förebild för barnen att träning är kul och nödvändigt har blivit en allt viktigare del ju äldre de blir. Min äldsta dotter på 12 år har tränat crossfit sen i höstas och går nu även på tyngdlyftning. Hon brukar säga ”made not born” 💪
Oj vilket bra inlägg.
Jag jobbar med att förstå hur jag skall hitta motivation och ett bra förhållande till mat o träning.
För jag vill ju det, men får inte riktigt pusselbitarna att passa.
Men detta inlägg kommer läsas igen och begrundas så hittar jag säkert också mitt förhållande till mat o träning snart. 😉
Jag hejar på dig!
Varje gång jag kämpar med motivationen och vill skita i träningen så tänker jag ”vad vill 80-åriga jag?” Hon vill att jag som 35-åring ska pallra mig till gymmet och hålla kroppen så stark som möjligt. Så att hon inte behöver rullator, så att hon kan plocka upp saker från golvet eller kliva upp ur en soffa utan hjälp. Så då går jag dit ändå. För vem vill göra en 80-årlig tant besviken?
Så sant!
Vilken gåva det är att ha lärt sig träna som ung, för då behöver det inte bli så dramatiskt att träna i medelåldern, eller ta upp det igen efter perioder av sjukdom osv. Man tar sig till träningen lite på autopilot, det är inprogrammerat i kroppen att ta sig dit, eller att röra på sig, hjärnan kan göra vad den vill under tiden. Önskar att fler barn fick med sig den kunskapen än vad som sker idag. Sen är det lite synd, jag var aldrig intresserad av tävlandet som ofta ingår i många sporter men gjorde det ändå. Hade önskat att det fanns mer föreningar som erbjöd träning utan tävling även som ung, så man fick med sig själva vanan utan att det blev så prestationsinriktat, det kunde bara få varit kul.
@Emma: Håller med, superviktigt att barn får vanan att röra på sig!
Mina tjejer gillar inte heller att tävla, de dansar och rider. Dansträningen avslutas med olika dansshower i slutet på terminen. De har superkul och får bra träning flera ggr i veckan. De äldre tjejerna hjälper de yngre på deras dansshow med. Då blir det naturligt att de yngre vill fortsätta. Samma sak i stallet.
Många barn motiveras och älskar att tävla, medan andra inte alls vill. Men alla är lika viktiga för gemenskapen i gruppen. Jag har bara sysslat med inviduella sporter och då är det ju upp till varje individ om man vill tävla eller ej, det drabbar ju ingen annan. Men alla är lika viktiga i träningsgruppen oavsett ambition. För vuxna finns ju fotboll, innebandy mm utan att det spelas matcher, borde ju gå att skapa lag för det med ungdomar också. Eller att få vara med i ett lag men säga att man inte vill spela match. Sedan finns det ju många idrotter där tävling och match inte lika uttalat som t ex dans, klättring, ridning, parkour, grupp-pass på gymmet
Hatade tävlingsmomentet som barn. Älskade att simma men slutade i klubben när det blev sånt fokus på att tävla och träna för tävling. Tyvärr har jag hört många liknande berättelser från andra 🙁
Ett önskeinlägg hade varit en text med dina tips och tankar kring hur man verkligen kan få den timmen som man vill äta onyttigt eller ligga i soffan att inte ta över hela ens vilja. Jag motiveras inte i stunden av att veta att jag kommer att må bättre av att röra på mig och äta nyttigt utan stänger av alla förnufitga tankar och blir kvar med chipspåsen i soffan i stället.
Jag tar med mig ditt önskemål =)
🙋♀️ En till ”stor” tjej som hör dig! Är lika lång som du och också bredaxlad, pratar hela tiden och skrattar högt. Fattar PRICK den inre så sorgliga konflikten att inte vilja vara ”stor” som kvinna. Allt jag vill är ju egentligen att vara ett muskelberg och dra dubbla kroppsvikten i marklyft, men så kommer den där knäppa och livslånga önskan ”om jag bara fått vara en liten gullig tjej” och knackar på med sin orimlighet. Varför varför varför är det så? För mig hjälper det att enas så blev så glad över ditt inlägg och ärligheten kring den här inre konflikten som vårt internaliserade kvinnoförakt gett oss!
Heja dig!
Kommenterar aldrig, men nu så. Vad du levererar i ett enda inlägg! Otroligt hur du får med så mycket av ditt liv och fina bilder som vanligt. Tack för fin blogg.🌼
Rättar mig själv. Min kommentar skulle vara på inlägget 12 maj. ”Det känns alltid bättre efteråt”
Tack snälla Birgitta!
För mig kommer träningen helt naturligt pga sjukt rastlös rent fysiskt. Har alltid varit så. Måste rasta av mig!
Mannen kallar mig bordercollien 😉
Jag springer mycket, har alltid gjort, det kommer mer naturligt, men borde börja styrketräna. Känner det tydligt efter 40 plus. Men jag har vant mig vid min kropp. Och jag tycket fortfarande att det är snyggt att vara smal och mer deffad. Jag kan ju inte hoppa styrketräningen på grund av fåfänga! Men många blir bara stora, känner motstånd till det. Urbota dumt. Många hävdar att man blir mer hungrig av styrketräning än av konditionsträning, är det så?
Vad fint du skildrar skillnaden med bilderna. Det är så mycket kraft i träningsbilden. Jag uppskattar hur du uttrycker det och visualiserar vad träning ger dig. Väldigt inspirerande.
Älskar när du skriver om träning, kost och hälsa!
Att träna med en pågående deppression är Sååå svårt! Har Psykolog kontakt och nu inne på att dra igång med fysisk aktivitet trots ett enormt motstånd…alltså 100 ggr värre än när jag var frisk! Blir pepp av dej och allt du beskriver men osäker på hur f:n detta ska gå till när min världsbild är helt förvriden just nu.
Hur ska jag tänka för att ta hand om mig maximalt just nu om du kunde ge mig ett råd? Kram