
Visste du att redan på vikingatiden konserverade bönderna mjölk genom att tillsätta mjölksyrabakterier till färsk komjölk? Resultatet blev det vi idag benämner som filmjölk. Här i norra Sverige kallades det för tätmjölk – eftersom tätört användes till själva syrningsprocessen. Jag har äldre släktingar som fortfarande använder begreppet tätmjölk när de pratar om fil.

De olika gårdarna hade sin alldeles egen tätmjölkskultur. Varm mjölk direkt från kons spenar hälldes i ett ämbar bestruket med tätmjölk från tidigare satser. Efter några dagars mognande var filmjölken redo att dricka. Näringsrik och lätt att ta med sig när man skulle ut på skogsarbete eller till fäboden.
Tätmjölken ansågs nyttig, sårläkande och bra för magen. Och det tanken lever fortfarande kvar. Vem har till exempel inte fått höra att de ska dricka fil vid magsjuka eller semestermage?!

På sjuttiotalet bestämde sig professorn Stig Holm, vid Umeå Universitet för att undersöka de olika gårdarnas tätkultur närmare. Under några år samlade han in och frös ner tätkultur från en mängd olika gårdar i Västerbotten. Tio år senare började proverna undersökas systematiskt, för att isolera mjölksyrebakterierna och hitta de bakteriestammar som hade bäst förmåga att bekämpa sjukdomsframkallande bakterier.

Bland alla tätmjölksprover fanns det ett från en gård i Skellefteåtrakten, som utmärkte sig som särskilt kraftfullt. Den bakteriestammen patenterades och fick namnet Lactococcus Lactis L1a och låg till grunden för det som sedan blev Verum® Hälsofil från Norrmejerier. Fortsatt arbete ledde till att även Verum® Hälsoyoghurt utvecklades.
När jag var liten drack min hälsomedvetna mamma jämt Verum Hälsofil till frukost – och vi fick äta det när vi blev sjuka. Jag tyckte inte om den syrliga smaken som barn, men nu gillar jag den!

Och nu för jag den goda vanan med Verum vidare till mina barn. Men som tur är kommer Verum yoghurt nu i många olika goda smaker – så att familjen kan njuta vid varje frukost.

Folkes favorit är den nya smaken Verum Aloha Upload Yoghurt, med ananas, guava och aloe vera.

Uffe gillar Blue boost med blåbär, granatäpple och acai lite extra.
Verum är krämig, med perfekt syra och finns i flera goda smaker som också känns lite kul och otippade. Man kan äta den precis som den är eller med müsli. Givetvis finns också Verum fil och yoghurt som naturella om man föredrar det. Och då tycker jag att det är gott att skära ner lite färsk frukt i filen.

Tänk att Verum innehåller 10 miljarder goda bakterier per deciliter yoghurt?! De nya smakerna innehåller också 30 % mindre socker än andra fil- och yoghurtprodukter på marknaden.

Verum stöttar immunförsvaret eftersom den är berikad med vitamin C, som bidrar till immunsystemets normala funktion och skyddar cellerna mot oxidativ stress. Samt Vitamin D, som bidrar till immunförsvarets normala funktion. Yoghurten är dessutom extra rik på kalcium som bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion.

Verum görs på 100 % norrländsk mjölk, som har ett naturligt lägre klimatavtryck. Och Norrland är faktiskt en utmärkt plats just för att driva mejeri på! Våra ljusa sommarnätter ger snabbväxande gräs och klöver med ett högt närings- och energiinnehåll. Och tack vare våra kalla, långa vintrar har vi mindre problem med skadedjur och behöver använda mindre växtskyddsmedel.

De norrländska mjölkgårdarna har också en större andel vallodling än den genomsnittliga mjölkgården. Det är väldigt bra – eftersom att vallens stora rotsystem bidrar till kolinlagring i marken. Och givetvis ägs Norrmejerier av de norrländska bönderna själva och är det största, helt svenskägda mejeriet i landet.
Så att inleda dagen med en tallrik Verum är verkligen en god vana, ur alla perspektiv!
Vilken smak är din favorit?