• annonssamarbete salta kvarn •

Världens godaste gröt – steel cut oats

Jag är ju generellt dålig på att äta frukost och måste erkänna att gröt inte är min grej. Tills jag läste Krickelins blogg där hon skrev om när hon var i Los Angeles och åt gröt gjord på Steel Cut Oats. Det lät exotiskt och sådär Kalifornien-nyttigt att jag blev sugen på att testa.

Sedan så insåg jag att Havrekross är det svenska namnet på samma sak och då var jag såklart tvungen att göra det hemma. Jag använde receptet från Saltå Kvarn med hälften havregryn och hälften havrekross. Och ja  – ta mig tusan – det blev en riktigt god, len, krämig gröt med fint tuggmotstånd. Vill du ha en kortare koktid lägger du havrekrossen i blöt över natten – men du kan också koka gröten på svag värme under en dryg halvtimme – då behövs den inte blötläggas –  men tillsätta lite extra vätska!

Varför ska man då göra gröt på Saltå Havrekross? Jo för att det framställs av svensk hel, ångbehandlad, skalad havre som klippts i bitar. Det är en fullkornsprodukt med både grodd och kli kvar som är rik på fiber, magnesium, järn och zink.

Men också för att Gröt-SM gick av stapeln i helgen . Och i Gröt-VM i Skottland förra året vann det svenska laget som använde just Saltå Havrekross till sin gröt. Den här gröten är mättande och nyttig –  testa att tillsätta lite vaniljsocker, kardemumma eller kanel under kokningen för extra god smak!

Det fina med Saltå Kvarn är att de också arbetar med en verktygslåda för sina odlare, som belönas ju fler miljöförbättrande åtgärder de gör på sin gård. Det finns 155 stycken insatser att välja mellan. Bland annat kan man göra en så kallad Gäddfabrik. Man kan restaurera eller konstruera en våtmark så att den fungerar som en gäddfabrik där fisken har optimala förutsättningar att föröka sig. Det viktiga är att man tar hänsyn till fiskens ekologi så att den får vad den vill ha för att kunna leka. Våtmarken i en gäddfabrik utgör också en biotop för fåglar och andra djur –  och minskar så väl övergödning som klimatpåverkan i närområdet.

Smakar gott och gör gott helt enkelt!

Världens godaste gröt  (2-3 portioner)

Du behöver

1 dl Havrekross

1 dl Havregryn

1 krm Salt

3 dl Mjölk

3 dl Vatten

Gör så här

Lägg havrekross i blöt i rikligt med vatten över natten. Sila bort vattnet, lägg havrekrossen i en kastrull med havregryn, salt, mjölk och nytt vatten. Koka upp och låt småputtra i ca 20 minuter eller tills gröten blir mjuk och krämig men fortfarande har ett visst tuggmotstånd. Rör om då och då. Servera med kall mjölk, färsk frukt, sylt eller russin.

Alkoholfri sangria med mynta och citron

Denna underbart varma vår behövs något svalkande att dricka. Den här alkoholfria sangrian är toppengod att bjuda på och omöjlig att misslyckas med. Receptets mått är ungefärliga – du kan också variera sangrian genom att byta ut frukten i receptet till vindruvor, nektariner eller plommon. Och istället för mynta kan du använda citronmeliss.

Fler förslag på svalkande drycker finns under receptkategorin Dryck. (Ps – den pampiga bålskålen är egentligen en glaskruka fyndad på Blomsterlandet för 179 kronor. Tips till sommarens härliga kalas!)

Alkoholfri sangria (ca tio-12 glas)

Ingredienser

1 l  fruktigt rött alkoholfritt vin

3 dl Apelsinjuice

1 citron i skivor

1 äpple i kuber

1 päron i kuber

1 knippe mynta

1/2  liter Fruktsoda

Isbitar

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en stor bålskål (förutom fruktsodan och isen). Låt gärna stå och dra några timmar i kylskåpet. Strax innan servering häller du ner fruktsodan och isbitarna i sangrian och sedan är det klart att drickas!

Kokospaj med jordgubbar

kokospaj recept jordgubbar kaka

Den här saftiga, urgoda kokospajen är en härlig helgkaka. Man kan toppa den med precis vad som helst men jag skivade jordgubbar och strösslade över. Gissar att lite rivet citronskal i smeten också kan vara en smarrig smakbrytning. 

Ingredienser (10-12 bitar)

Pajbotten

100 gram smör

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

1 tsk bakpulver

Fyllning

150 gram smör

4 dl kokosflingor

1 1/2 dl vetemjöl

3 ägg

3 dl ströcoker

Gör så här

Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll ner. Knåda hastigt ihop och tryck ut i en smörad och mjölad springform (ca 24 cm i diameter). Grädda i ugnen i 7 minuter på 225 grader

Smält smöret till fyllningen. Blanda kokosflingor och vetemjöl. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda ihop allting till en hänt smet och häll i pajformen. Grädda i ca 30 minuter på 175 grader. Servera avsvalnad med bär på toppen. Grädde är också gott till!

Apelsinchokladkaka med tryffel

chokladkaka recept apelsinchoklad tryffel

Nu ska ni få receptet på en ljuvlig apelsinchokladkaka som jag gjorde till Valborg. Chokladbotten är kompakt och fyllig och ovanpå finns en tryffel med smak av apelsin. Galet god och väldigt mäktig.

Ingredienser

Botten

150 gram mörk choklad

150 gram rumsvarmt smör

2 1/2 dl strösocker

4 ägg

2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

Tryffel

1 1/2 dl vispgrädde

50 gram mörk choklad

100 g nougat

2 ekologiska apelsiner (det yttersta gula skalet)

 

Gör så här

Kakbotten

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant (ca 27 cm i diameter).

Lägg chokladen i ett vattenbad och låt smälta. Rör smör och socker poröst. Bland sedan ner ett ägg åt gången. Rör därefter ner chokladen i äggsmeten. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och blanda med äggsmeten.

Häll kakan i formen och gräddan mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna medan du gör tryffeln.

Tryffel

Koka upp grädde och dra sedan kastrullen åt sidan. Hacka choklad och nougat och rör ner i grädden så att den smälter. Riv det yttersta gula skalet från apelsinen och blanda ner.

Ställ tryffeln svalt tills den tjocknat. Bred sedan över den avsvalnade kakan. Dekorera med apelsin, strössel, citronmeliss eller något annat dekorativt. Servera och njut!

Citronsockerkaka med romsmak

 

Om du precis som jag får en massa ägg över när du målar påskägg till riset så kan du testa att göra denna goda citronsockerkaka med romsmak. Jag använder den typ av romessens som finns att köpa på bakhyllan i affärerna.

Ingredienser

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

50 gram smör

1 dl mjölk

1 msk romessens

2 citroner (det yttersta gula skalet rivet från båda citronerna och saften från den ena )

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Glasyr

Citronsaft, vatten och lite romessence.

Blå vallmofrön

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt och smält smör och blanda i mjölken. Rör ner det i  äggsmeten . Tillsätt romessens, citronskal och citronsaft. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och sikta ner i smeten. Vispa inte  – vänd försiktigt.

Häll upp smeten i formen och grädda i ca 20 minuter eller tills kakan är gräddad igenom. Känn efter med en sticka. Pressa lite citronjuice, blanda med romessens och florsocker i en bunke. Måtten är inte så noga – glasyren får bara inte bli för rinnig får då halkar den av hakan. Blanda den en slät smet.. Häll över den gräddade, helt avsvalnade kakan och strössla över vallmofrö.

• Annonssamarbete Saltå Kvarn •

Fruktkräm med retrokänsla

Jag vill gärna ha något litet sött till kaffet för att avrunda middagen. Därför brukar jag ha soltorkade fikon eller aprikoser hemma.  Ett betydligt vettigare alternativ än en kaka eller en godis. Ibland tar jag också med en sådan här liten russinask till förskolan när jag hämtar barnen och behöver dra med mig dem och handla eller fixa något innan middagen. Det hjälper att hålla humöret uppe en extra stund.

Saltå Kvarns soltorkade frukter är ekologiska och KRAV-märkta. Det är osvavlade och får torka i solen utan tillsatta kemikalier. Det är den naturliga processen som ger aprikoserna dess gyllenbruna färg. Svavlade aprikoser är annars orangea i färgen. Och jag kan ju bara säga som så att det finns INGA torkade aprikoser som är godare än dessa – de har en kolaaktig smak och perfekt seg konsistens.

Förutom att Saltå Kvarns torkade frukter är ekologiska gör de alla sina inköp av russin i Turkiet – via organisationen Happy Village som jobbar för bättre arbetsförhållanden och levnadsstandard för de turkiska skördearbetarna.

Nu ska ni få receptet på en retrohärlig och väldigt smarrig fruktkräm. Den här bjuder min mormor ofta på till efterrätt. Men medan hon kryddar den med kanel kryddar jag den med kardemumma. Otroligt god är den i alla fall och enkel att göra.

Här kommer receptet på min gammaldags fruktkräm

Ingredienser:

250 gram blandad torkad frukt (jag tog Saltå Kvarns torkade Aprikoser, Fikon, Plommon och äpplen).

7 dl vatten

0,5 dl strösocker

1 citron (det yttersta gula skalet fint rivet, samt 1 msk saft)

1/2 tsk hela kardemummakärnor

1/2 dl vatten

2 msk potatismjöl

Gör så här:

Skär frukten i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på vatten. Låt koka i fem minuter. Tillsätt sockret, det finrivna citronskalet, citronsaften och kardemummakärnorna som mortlas. Låt koka upp. Rör ut potatismjöl i en halv deciliter vatten och häll ner i kastrullen i en tunn stråle. Låt sjuda en stund under omrörning – men ej koka.

Låt svalna. Servera sedan krämen med gräddmjölk.

Bland mina recept finns fler desserttips!

Majsplättar med röra på fetaost

Snålveckan. Plättar brukar gå hem i de flesta barnfamiljer – men har du testat att göra majsplättar och servera med fetaoströra istället för grädde och sylt? Då blir de lite mer mättande och lite nyttigare. Sväng också ihop en sallad på bladspenat och tomat och servera till för extra nyttigheter.

Du behöver:

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

3 dl mjölk

2 ägg

340 gram majs

Lite smör att steka i

Dressing

2,5 dl creme fraische

150 gr fetaost

Lite salt, svartpeppar och chilipulver.

Gör så här:

Blanda mjöl, salt och hälften av mjölken till en smet. Vispa noga ut klumparna. Tillsätt resten av mjölken samt ägg, majs och spadet majsen ligger i. Smält smör i ett plättjärn eller i en stekpanna och häll ner smeten och grädda som vanligt.

Lägg crème fraichen i en skål. Smula ner fetaosten och krydda med lite chilipulver och svartpeppar.

Servera plättarna med fetaröran och en god sallad.

Sugen på falafel? Kolla här!

Snabblagad ramen med morötter och squash

Snålveckan: Här kommer receptet på en enkel och god ramen som är både billig och lättlagad. Vill du inte ha köttfärs kan du använda vegfärs istället!

Du behöver (4 portioner):

2 liter vatten

3 buljongtärningar (kött eller grönsak spelar ingen roll)

400 gram färs (fläsk, nöt eller veg)

2 morötter

1/2 squash

2 msk riven ingefära

2 msk ljus soja

300 gr äggnudlar

1 kruka färsk koriander (kan uteslutas eller ersättas med basilika)

Salt, peppar och chilipulver

 

Gör så här:

Koka upp vatten och smula ner buljongtärningar.

Stek färsen i en stekpanna med lite smör. Skär morötterna och squashen i slantar och lägg i det kokande vattnet tillsammans med ingefära, ljus soja och nudlar. Låt koka i 4 minuter.

Tillsätt sedan färsen och värm på. Servera med klippt koriander. Salta, peppra och addera chilipulver efter tycke och smak.

Det här receptet ingår i mitt tema Snålveckan och här har jag samlat fler recept och tips från den.

Pastasås med tonfisk och majs

Snålveckan. Det här receptet är mitt ultimata latmansrecept när jag inte har någon inspiration eller lust att laga mat. Det kanske inte verkar så spännande – men det är rasande lättlagat och väldigt gott och barnen brukar också tycka bra om det.

Du behöver (4 portioner):

2 burkar tonfisk i vatten (välj MSC-märkt fisk)

380 gram majs

2,5 dl creme fraische

Salt, peppar, chilipulver och ev någon färsk krydda

Pasta att servera till.

Så här gör du:

Sätt på pastavatten i en kastrull. Ta fram en stekpanna och lägg i en klick smör. Låt majsen rinna av och fräs den sedan försiktigt i smöret. Tillsätt tonfisken och häll därefter på crème fraichen. Låt bubbla en stund. Salta, peppra och smaka av. Vill du ha lite sting adderar du chili. Någon färsk krydda är inte heller dumt om du har hemma – som persilja!

Servera till pasta eller potatis.

Falafel med bönröra

Snålveckan: Det här är riktig snabbmat som smakar ohemult gott. Falafel i pitabröd med bönsallad och crème fraische dressing. Mums!

Du behöver (2 portioner):

350 gr falafel

4 pitabröd

250 gr vita bönor

250 gram tomater

1/2 kruka persilja eller koriander

1 msk olivolja

1 msk citronsaft

Salt, peppar

Gör så här:

Stek falafeln i en stekpanna. Värm pitabröden i ugnen. Häll av vätskan från en burk vita bönor och lägg i en skål. Skär ner tomaterna och hacka över persilja eller koriander. Tillsätt olja, citron, salt och peppar. Mosa lätt med en gaffel.

Finhacka en vitlöksklyfta och blanda ner i crème fraich med salt och peppar. Tillsätt ev lite färsk persilja även i såsen. Fyll bröden med sås, bönröra och falafel och njut!

Tips! Falafel i tortillia med rödlök

Grön ärtsoppa på åtta minuter

Snålveckan. Grön ärtsoppa är milt och gott och barnen brukar gilla det! Till skillnad från vanlig ärtsoppa går det väldigt snabbt att laga till. En påse frysta ärtor och några buljongtärningar är inte dyrt – och grädden ger mättnad och rund god smak. Här har jag också gjort krutonger av gårdagens torra bröd som jag stekt i lite smör. Men annars mättar en vanlig macka bra till soppan! Eller så kan man lägga i ett kokt ägg delat i halvor.

Du behöver (4 portioner):

2 gula lökar

500 gram frysta gröna ärtor

8 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

Salt, peppar och några chiliflingor.

Gör så här:

Finhacka två gula lökar. Fräs i en kastrull. Häll på ärtorna och vattnet och smula ner buljongen. Låt koka 4 minuter. Mixa med mixerstav, blanda i grädden och låt koka upp. Smaka av med salt, peppar och chiliflingor.

• Annonssamarbete saltå kvarn •

Det bästa receptet på semlor

Nybakta semlor på ljust porslinsfat med fot.

Jag utlovade ju receptet på smarriga semlor i gårdagens poddavsnitt. Folk som inte gillar semlor brukar klaga på att brödet är för torrt och inkråmet för sött. Men då har de inte testat mina semlor!

Fyra tips för saftigare semlor:

  1. Byt ut en tiondel av vetemjölet mot rågsikt. Det gör bullarna saftigare
  2. Smält inte smöret i bullarna utan använd rumstempererat smör
  3. Byt ut lite av mjölken i degvätskan mot grädde.
  4. Gör din egen mandelmassa – då kan du reglera sockerhalten och göra den mindre söt

Jag bakar semlor med vetemjöl special och rågsikt från Saltå Kvarn. Deras produkter är alltid ekologiska – från Svenska bönder som odlar utan bekämpningsmedel eller konstgödsel. Spannmålet kallmals i kvarnar vilket gör att mjölet inte utsätts för någon temperaturstegring utan behåller viktiga smak- och näringsämnen. Saltå Kvarn tillsätter inte heller några konstgjorda tillsatser i produkterna – som citronsyra som annars är vanligt i mjöl.

Men nog om det – här kommer värsta bästa receptet på semlor!

Du behöver (ca 15 bullar):

2 dl mjölk

1 dl vispgrädde

2 msk hela kardemummakärnor

50 gram jäst för söta degar

1 1/2 dl strösocker

150 gram mjukt smör

1 ägg

10 dl Saltå kvarn Vetemjöl Special

1 dl Saltå kvarn Rågsikt

 

Fyllning:

200 g Saltå kvarn sötmandel

1 1/2 dl socker (addera mer om du vill ha den sötare)

5 dl vispgrädde

Florsocker

 

Gör så här:

Häll mjölk och grädde i en kastrull. Mortla kardemumman och låt värmas med mjölken till 37 grader. Häll över i en degbunken och vispa ut jästen. Blanda i socker, smör skuret i tärningar och ägg. Tillsätt sedan mjöl lite åt gången och arbeta degen under ca 10 minuter för hand. Ställ under en bakduk och låt jäsa i ca 50 minuter.

Mixa sötmandeln och sockret i en matberedare med lite vispgrädde. Jag gillar grova bitar så jag mixar det inte helt slätt. Om du låter bli att skålla mandeln får mandelmassan mer smak.

Baka ut degen till femton släta bullar. Låt jäsa på en plåt i ytterligare 50 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 7 minuter. Ta ut och låt kallna på ett galler.

Skär locket av bullarna, gröp ur inkråmet och blanda det med mandelmassa och vispgrädde. Fyll bullarna med smeten. Vispa grädden, spritsa i bullarna och lägg på locken. Avsluta med att dofta över lite florsocker. Ät och njut!

Jag gillar att lyssna på poddar medan jag bakar – lyssna gärna på En Underbar Pod där jag och Erica bakar, gör egen mandelmassa och diskuterar om semlan mest är god eller framför allt rolig!

Fuskfudge – ett snabbt och smarrigt julgodis!

Sticker in med ett snabbt julgodis att göra så här dagen innan julafton. Den här fuskfudgen är underbar i konsistensen och inte allt för söt. Men välj en kvalitetschoklad istället för blockchoklad i smeten – det gör hela skillnaden på smaken.

Du behöver (ca 50 stycken):

50 gram smör

3 dl strösocker

3 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

100 g mörk kvalitetschoklad (gärna minst 70 % kakaohalt)

En nypa salt

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och häll på strösocker, vispgrädde och ljus sirap. Låt koka tills smeten klarar kulprovet. Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner i smeten med en liten nypa salt (det balanserar smakerna). Häll genast upp i en ugnsform (typ gratängform) klädd med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i kuber. NJUT!

Saltlakritskola till jul!

Nu ska ni få receptet på en hisnande god saltlakritskola som jag inte vill vara utan till jul! Som en bonus är den riktigt enkel att lyckas med. 

Du behöver (ca 40 kolor):

2 1/2 dl vispgrädde

2 1/2 dl strösocker

2 1/2 dl ljus sirap

2 1/2 dl turkisk peppar-karameller

1 nypa flingsalt

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom lakritsgodisarna i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning. Mät upp karamellerna i en plastpåse och banka sönder dem till smulor med en kavel. Häll ner smulorna i den varma gräddsåsen och låt koka på svag värme tills smeten klarar ett kulprov.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll på lite neutral matolja. Häll sedan smeten på plåten och strö över lite flingsalt. Låt stelna och skär sedan i bitar

• Annonssamarbete Saltå kvarn •

Det bästa vörtbrödet

En av de bästa sakerna med julen är vörtbrödet. Inget klår vörtbröd med hemgjord rödbetssallad och julköttbullar ovanpå. Sjukt gott!

Jag tycker mycket om företaget Saltå Kvarn som har fantastiska produkter och gör en stor insats för miljön. De har bland annat tagit fram 155 verktyg som odlare kan använda för att förbättra sitt miljöarbete – och ju fler insatser odlarna gör desto bättre betalar Saltå Kvarn. Deras produkter förädlas försiktigt för att bevara alla näringsämnen och allt är ekologiskt odlat och utan tillsatser! Så med Saltå Kvarn kan du julbaka och göra gott i dubbel bemärkelse. Här kan du läsa mer om deras miljöarbete.

Men nu ska ni få receptet på det bästa vörtbrödet. En del vill ha sitt vörtbröd kompakt, en del vill ha det mörkgräddat och nästan lite smuligt. Själv tycker jag om ett luftigt vörtbröd med mycket kryddsmak. Jag brukar därför blanda kryddorna själv!

Du behöver:

33 cl svagdricka eller julmust

1 pkt jäst 50 gram

50 gram smör

1 msk mald nejlika

0,5 msk mald kardemumma

1,5 msk mald ingefära

0,5 msk mald pomerans

1 msk salt

1 1/2 dl mjölk

1 dl mörk sirap

1 dl russin

10 dl rågsikt

4 dl Ölandsvetemjöl fullkorn

Gör så här:

Värm svagdricka till 37 grader i en kastrull. Häll över den i degbunken och smula ner jästen. Smält smöret i kastrullen och häll ner kryddorna. Tillsätt mjölken och sirapen och rör om. Låt svalna till fingerljummet. Häll ner i degvätskan tillsammans med russinen. Sikta i mjölet lite åt gången och arbeta kraftigt till en deg. Ca 4 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Spara lite mjöl till utbakning. Låt jäsa under duk i en timme.

Ta fram och knåda degen smidig. Forma till två limpor och lägg på en plåt. Låt jäsa 45 minuter under bakduk. Pensla med en blandning av mörk sirap och vatten och grädda sedan på 200 grader i ca 30 minuter. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.

Servera med en god julost och en härlig flaska äppelmust!

Gröna rätter till julbordet!