Fräsch sallad med glasnudlar och lime

Nu ska ni få “receptet” på en standardlunch jag äter åtminstone en gång i veckan här hemma. Jag säger recept inom citationstecken, för att det inte är några exakta angivelser. Mer som ett förslag.

Jag kokar först upp vatten lagom för en förpackning glasnudlar. Och medan vattnet kokar upp skär jag lite grönsaker. Det jag råkar ha hemma. Det kan vara tomat, gurka, avokador, paprika, olika kålsorter, haricot verts, mango eller färsk champinjon. Sedan blandar jag till en dressing av fisksås, citron/lime och japansk soja. Den ska vara syrlig och frisk i smaken!

När glasnudlarna kokat i ca fyra minuter sköljer jag dem i massa iskallt vatten och kramar ur överflödig vätska. Sedan blandar jag ner dem i grönsakerna och häller på dressingen och rör om. Är man lagd åt det hållet kan man sedan toppa med lite sesamfrön som snabbrostas i en stekpanna. Och färska kryddor om man har några hemma. Så som koriander eller basilika. Man kan också lägga till lax eller räkor om man vill ha lite protein. Men det hoppar jag ofta över.

Denna enkla anrättning är så vansinnigt god att jag känner hur snålvattnet rinner bara jag skriver om det. Det är dressingen och glasnudlarna det sitter i. Testa vettja!

Tre alkoholfria drinkar för en festligare höst

Här kommer receptet på de tre alkoholfria drinkarna som förgyller höstens festliga tillfällen. Hur vi gjorde dem hör du i senaste avsnittet av En Underbar Pod.

Äggtoddy med apelsin

Äggtoddy är en klassiker som vanligtvis serveras med konjak eller calvados. Jag gillar den dock alkoholfri. För att få en lite bittrare ton till allt det söta är det gott att blanda i rejält med zest från apelsin. Eller testa att göra den här med citron!

Du behöver (2 stora koppar)

4 äggulor

4 msk socker

1 apelsin (någon matsked apelsinsaft och zest från en apelsin).

Gör så här

Vispa äggulor och socker riktigt fluffiga och vita. Avsluta med att röra ner lite apelsinsaft och zest från en apelsin. Servera genast

Alkoholfri Cosmopolitan med en twist

Du behöver ( 1 stort glas)

1 dl limesaft

10 cl lingondricka

Massor av is

10 cl fruktsoda

Gör så här

Pressa limen och blanda ner lingondrickan och isen. Häll på fruktsodan vid servering.

Bonustipset! En drink som inte kom med i programmet men som syns här på bild är Clara – den spanska drycken som består av hälften Fanta Citron och hälften alkoholfri öl. Blanda och servera väl kyld! Riktigt gott och läskande.

Butternut pumpa-kaka

Här kommer receptet på den goda butternutpumpa-kaka som jag bjöd på i senaste avsnittet av En Underbar Pod! Butternutpumpa ihop med ingefära ger härligt tryck i kakan. Valnötterna kan uteslutas men jag gillar det lite bittra ihop med allt sött. Viktigt också att lägga lite pumpa på kakan vid servering – det ger en god och lite “gnisslig” känsla som förhöjer. Hur konstigt det än kan låta.

Du behöver

3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 msk kanel

2 tsk mald ingefära

1 dl valnötter

1 1/2 dl solrosolja

4 dl riven butternutpumpa + lite till för dekoration

Frosting

100 g mjukt smör

200 g färskost

4 dl florsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Krossa ner valnötterna med händerna. Vänd sedan ner det i äggsmeten.

Tillsätt sedan oljan och den rivna butternutpumpan (den går bra att riva med skalet på).

Smöra och bröa en rund springform och häll i smeten. Ca 24 cm i diameter är lagom. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Kakan ska inte vara kladdig.

Låt sedan svalan och gör under tiden iordning glasyern genom att röra ihop mjukt smör, färskost och florsocker. Bred över den kalla kakan och stör sedan över lite mer riven butternutpumpa ovanpå.

• annonssamarbete Märket Från Sverige •

Det bästa att lägga på tallriken just nu

Äntligen skördetid! Nu dignar fälten av fina, frodiga grönsaker. Tack och lov har förra årets rekordvarma och torra sommar inte upprepat sig. Istället har vi haft snudd på för kallt. Men bra med regn i alla fall.

Eftersom min man är bonde är det kanske inte konstigt att jag vill lyfta svensk odling. Vikten av att välja sånt som håller våra landskap öppna, bidrar till den biologiska mångfalden och inte fraktats från andra sidan jordklotet.

Ta det här med naturbeten till exempel. Här har våra får och lamm gått och betat hela sommaren. Här växte tidigare sly och högt gräs. Nu är det nedbetat och vackert och möjligt att gå här igen. Och insekter, fåglar och annat djurliv trivs. För att inte tala om växterna som får möjlighet att komma upp här sedan. När betet flyttar vidare någon annanstans.

Betad mark bidrar till den biologiska mångfalden. Och köttet från bagglammen som bara gått ute och betat – det är snällt mot klimatet.

Svenskt kött från höstlamm brukar finnas i butik från och med oktober. Håll bara utkik så att köttet verkligen är svenskt. Leta efter den blå symbolen med den gula texten Från Sverige.

De svenska rotsakerna är också utomordentliga just nu. Både i smak och konsistens. Tror det har med de korta nätterna på sommaren, att göra. Förutom potatis och morot som är givna – älskar jag majrova, kålrot och gulbetor. Både majrova och kålrot är suveräna att skiva i tunna stavar och äta råa. Mjällt och gott – barnen älskar dem!

Om du vill vara säker på att det du köper kommer från Sverige – håll utkik efter den lilla blå symbolen med gul text – som syns på äggpaketet här.

Från Sverige-symbolen visar att maten är odlad, född, uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Genom att välja sådan mat gör du en viktig insats för miljön. Här kan du läsa mer om vad det innebär om varan du handlar har Från Sverige-symbolen.

Ett av de länder i Europa som har lägst klimatpåverkan i jordbruket är ju Sverige. 98 procent av bevattningen till svenska odlingar består av regnvatten. Dessutom har vi de striktaste djurskyddslagarna. Med den lägsta antibiotikaanvändningen. Läs mer om varför du ska välja svenskt.

Det finns så mycket gott att göra av grönsakerna just nu. Men något jag tycker extra mycket om är inläggningar av olika slag. Att pickla dem med en enkel ättikslag. Det är gott som tillbehör till kött eller för att sätta piff på exempelvis sallader.

Här kommer två rekordenkla recept. Ett på inlagd squash och ett på picklade morötter. Man kan såklart experimentera massor – med att slänga ner chili, senapsfrön och andra färska kryddor i inläggningarna. Bara fantasin sätter gränser!

Picklad squash

Du behöver

1 squash

1 knippe grovhackad persilja

1 dl ättikssprit 12%

2 dl strösocker

3 dl vatten

Gör så här

Skär squashen i mindre bitar. Grovhacka persiljan. Koka upp ättika, strösocker och vatten. Låt svalna. Lägg squashen och persiljan i en väl rengjord burk. Häll över lagen. Sätt på locket och låt stå svalt över natten.

Snabbpicklade morötter

Du behöver

4 stora morötter

1 dl ättikssprit 12%

2 dl strösocker

3 dl vatten

Gör så här

Tvätta morötterna och hyvla tunt med potatisskalare eller mandolin. Lägg i väl rengjord burk. Koka upp ättika, strösocker och vatten. Låt svalna. Häll över morötterna och låt stå någon timme innan servering. Men gärna längre!

Jättestora jättegoda äppelkakan

Ibland när man är många behöver man göra en enkel och stor paj att bjuda på. Då är den här äppelpajen ett säkert kort.

Dessutom lämplig för att ta rätt på trädgårdsäpplen i överflöd

En ingrediens jag börjat använda mer och mer i bakning är havrekross. Det blir så krispigt och gott. Jag byter ut en tiondel av mjölet mot havrekrossen. Eller hälften av havregrynen om det är ett sådant recept.

Så. Nu är det dags att baka. Men först sätta upp håret så inga hårstrån smyger ner i kakan…

Jättestora jättegoda äppelkakan

Du behöver (ca 15 portioner)

500 g smör

11 dl vetemjöl

2 dl havrekross eller havregryn

4 dl råsocker

En nypa salt

1 tsk bakpulver

ca 15 äpplen

1 dl strösocker och några teskedar kanel

Gör så här

Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smöret. Nyp ihop till en deg. Tryck ut hälften på botten av pajformen. Jag använde en större lasagneform till kakan.

Kärna ur äpplena och skär dem i ringar. Lägg i lager ovanpå botten på pajformen. Dofta över socker och kanel mellan lagrena. Smula ner den sista pajdegen och grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Kakan är god att servera med kall vaniljglass eller grädde.

Smaklig spis!

Smulpaj med bär från häggmispel

Jag planterade en bärhäggmispelhäck förra sommaren. Som lä-skapare och insynsskydd. Häckplantorna har fått enorma mängder bär i år.

Häcken viker sig nästan dubbel mot marken – av tyngden från bärklasararna

Eftersom vi fått sådana mängder bär har jag varit smått besatt av att plocka in och hitta användningsområden för dem.

Jag har vetat att bären är ätliga – men inte vad man egentligen gör av dem. När jag letat efter recept har jag inte funnit några riktigt bra. I Sverige är bären inte så vanliga att äta nämligen – men däremot i USA och Kanada. Där kallas de för Saskatoon.

Bären från Bärhäggmispel smakar gott. Men på grund av deras likhet med blåbär och svartvinbär kan man bli lite förvånad över smaken – nästan tycka att de smakar “fel”. Plockade direkt från busken har bären visserligen en likhet, men värmer man dem får de en mandelaktig smak med en ton av äpple. Och så försvinner nästan all syra i bären.

Bären växer i klasar – nästan som svart vinbär.

Bären har låg C-vitaminhalt men är rika på B-vitamin och mineraler. Som magnesium, mangan och järn. Dessutom innehåller de antioxiderande antocyaniner som anses ge flera hälsofördelar. De vildväxande bären har varit en viktig föda för Creeindiannerna och sedemera nybyggarna som kom till Amerika. Torkade har bären framförallt använts som medicinalväxter.

Bärhäggmispeln är en lättsam och snabbväxande buske för trädgården. Som passar utmärkt som häck och insynsskydd. Den blir hög med tiden – vår häck ska vi släppa upp ungefär tre meter. Men den kan bli uppemot fyra meter hög! Har du inga egna buskar kan du hitta bärhäggmispel i många offentliga planteringar och parker. Ibland också förvildade i naturen. Alla arter av häggmispel har ätbara bär – men det är Bärhäggmispeln som smakar bäst.

Jag har nu roat mig med att försöka försvenska Saskatoon-recepten och hitta flera användningsområden för bären. Hittills har jag fastnat för sylt på bärhäggmispel – då med ganska mycket citron tillsatt för att få lite mer syra. Jag har helt enkelt kokat enligt samma proportioner som blåbärssylt – men tillsatt citron. Supergott!

Allra godast blev dock smulpaj med Bärhäggmispel. Jag rensade en liter bär och la i botten på en form.

Sedan gjorde jag en vanlig smuldeg.

Som jag varvade i formen innan gräddning.

Och sedan serverade jag pajen ljummen med lättvispad grädde. Riktigt gott och lite annorlunda mot alla andra smulpajer jag ätit. Här kommer mitt recept!

Smulpaj med bärhäggmispel

Smuldeg

250 gram kallt smör

1 1/2 dl socker

2 1/2 dl vetemjöl

3 dl havregryn

Fyllning

1 l rensade mogna bärhäggmispelbär

2 citroner (det yttersta gula skalet)

1/2 dl strösocker

2 msk majsstärkelse

Gör så här

Skär smöret i kuber och lägg i en skål med resten av smuldegsingredienserna. Nyp ihop till en smulig deg.

Smöra en pajform och lägg bären på botten av den. Strö över socker och det rivna skalet från citronerna. Dofta över majsstärkelsen (tex genom att använda en tekula) och rör om.

Strö smuldegen över bären och grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Servera ljummen med glass eller grädde.

Alkoholfri mojito

Den här alkoholfria mojito-liknande drycken serverar jag gärna varma sommardagar. Jag använder mig av Schweppes färdiga mojitomix. Finns bland läsken i hyllan i affären. Och så mortlar jag en kruka färsk mynta, pressad limesaft, rivet limeskal och några droppar vit sirap. Stöter tills det blir en mosig, aromatisk blandning. Lägger i karaff, tillsätter is och häller över mojitomixen strax innan servering. Hur gott som helst!

Havreflarn med smak av choklad

Havreflarn är en riktig klassiker – och tillsätter du lite kakao i smeten blir kakorna genast mer spännande. Kom bara ihåg att klicka ut smeten glest på plåten – kakorna flyter ut mer än du tror.

Sjukt gott och lättgjort. Precis som jag vill ha det!

Havreflarn med smak av choklad

Du behöver (ca 50 st)

150 g smör

2 dl strösocker

2 dl havregryn

1 3/4 dl vetemjöl

2 msk kakao

1/2 dl mjölk

1/2 dl ljus sirap

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smöret till en tjock smet. Tillsätt mjölk och sirap

Använd en tesked och klicka ut smeten på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 5-6 minuter

Melonglass för varma dagar

Något jag gärna gör på sommaren till barnen – det är isglass. Nyttigare sådan gör man av melon körd i en matberedare. Gärna med lite krossad ananas i, eller riktigt mogen banan. Bara kör ihop i mixer och häll upp i formar.

Ställ i frysen några timmar och servera sedan. Vill glassen inte lossna från plastformen så skölj den bara hastigt i varmt vatten. Då lossnar den hur lätt som helst.

Resultatet är gott och läskande! Och har du inte glassformar är melon toppengod att skiva och frysa in precis som den är. Frys in ett gäng vindruvor också. Så har du svalkande, smarriga snacks i värmen.

Världens bästa hallongrottor

Ett av mina bästa fikabröd är hallongrottan. Mmmmm….kan med lätthet trycka i mig ett tjog. Dock är de godast när de inte är så enormt stora. Därför gör jag dem i småbrödsformar.

Mina egenplockade hallon är slut sedan länge i frysen, så jag fick köpa sylt i affären. Då tog jag en sådan där syltflaska med kork, där man kan spruta ut sylten genom pipen. Kanske inte den mest högkvalitativa sylten – men oj vad lätt det var att göra kakorna när man bara “spritsade” ner sylten i hålet på grottan. Rekommenderar detta tillvägagångssätt.

Själva receptet på kakorna kommer från Mia Öhrns kokbok Klassiska kakor på nytt vis. Jag har provat många olika men tycker att hennes är klart bäst!

Världens bästa hallongrottor

Du behöver (40-50 små hallongrottor)

200 g kylskåpskallt smör

4 dl vetemjöl

3/4 dl potatismjöl

1 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1/2 dl hallonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en matberedare. Skär smöret i några halvstora bitar. Lägg i beredaren. Blanda de torra ingredienserna och häll över. Sätt på mixern på högsta effekt och kör ihop tills degen fått en bra konsistens. (Jag använder kniven i matberedaren för alla dessa typer av degar)

Forma degen till en rulle och skär bitar av den. Rulla till bollar och lägg i småbrödsformar som placerats på en plåt. Tryck ner en grop i varje kaka och spritsa/fyll sedan hålet med hallonsylt

Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalan och njut sedan med en kopp starkt kaffe!

Fläderbål med gurka och jordgubbar

Måste tipsa om min supergoda fläderbål med jordgubb och gurka som jag bjöd på till midsommar. Lagom söt och riktigt läskande!

Fläderbål med bubblor och jordgubbar

Du behöver (till 1 liter bål)

1 liten förpackning outspädd fläderdryck (ibland kallas de för lättdryck, bärdryck, bordsdricka. Som ger en liter färdig dryck. Typ en sån här )

1 flaska bubbelvatten

15 jordgubbar i klyftor

15 cm gurka i tunna skivor

Massor av is.

Gör så här

Snoppa jordgubbarna och skär i klyftor. Skär gurkan i tunna skivor. Lägg ner i en karaff och häll på fläderdrycken. Låt gärna stå och dra någon timme i kylen. Vid servering tillsätter du isen och bubbelvattnet. Späd då lättdrycken enligt instruktionen på paketet. Det är viktigt att bålen inte blir för svag. Drick på direkt och njut.

• annonssamarbete Märket Från Sverige •

Välj svenskt på tallriken

Vi driver jordbruk sedan många år tillbaka, men de senaste två åren har varit en riktig utmaning. Först kom den kallaste sommaren på 150 år. Och sommaren därpå fick vi den varmaste juli på 260 år! Tvära kast med riktigt extremväder. Precis som det förväntas bli i takt med att klimatförändringarna ökar.

Men efter förra årets torka var det många som fick upp ögonen för de svenska böndernas viktiga arbete. Och som ett resultat verkade viljan att stötta svenska matproducenter öka. Det är glädjande att någonting bra kan komma ur en sådan kris.

Svenska tomater, morötter, ägg och äpplen…

En insats vi alla kan göra för miljön är att noggrannare välja vad vi lägger pengar på. Vad stöttar vi egentligen genom vår dagliga konsumtion? Till exempel borde svenskproducerad mat vara vårt förstahandsval. Sverige är ju ett av länderna i Europa vars jordbruk har lägst klimatpåverkan. 98 procent av bevattningen till våra odlingar består av regnvatten och vi har dessutom de striktaste djurskyddslagarna. Med den lägsta antibiotikaanvändningen. Och tack vare våra kalla vintrar kan vi även inom konventionell odling hålla nere nivåerna av växtskyddsmedel. Att handla svenskt håller därtill våra vackra landskap öppna. Någonting som är livsviktigt för den biologiska mångfalden.

Det finns helt enkelt hundra goda anledningar till att välja matvaror från Sverige.

Håll utkik efter den lilla blå symbolen

Om du vill vara säker på att ursprunget är svenskt ska du leta efter den runda blå symbolen Från Sverige när du handlar. Den visar att maten är odlad, född, uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Genom att välja sådan mat gör du en viktig insats för miljön.

Jag kollar alltid efter den blå symbolen när jag handlar. Den återfinns på alltifrån grönsaker till mjöl, kött, ägg och mejeriprodukter. Och även så här tidigt på odlingssäsongen finns massor av svenska varor i butiker. Det är med andra ord lätt att göra rätt. Och gott! Här kan du läsa mer om vad symbolen Från Sverige egentligen innebär.

Ljummen vårsallad på svenska råvaror

När min mans familj hälsade på för någon vecka sedan svängde jag ihop en ljummen vårsallad, gjord på enbart svenska råvaror. (Okej – inte halloumin. Men allting annat var svenskt. Och det börjar faktiskt komma svenska alternativ till just halloumiost). Den blev så himmelens god! Med ugnsbakad vitkål, morötter och jordärtskocka. En mättande bas av matvete och smak av persilja och hemmagjord aioli. Mums!

Här kommer receptet på min supergoda sallad som serveras ljummen. Och glöm inte att hålla utkik efter det runda blå märket Från Sverige när du handlar ingredienserna.

Ljummen vårsallad på svenska råvaror

Du behöver (4 portioner)

8 – 10 morötter

6 små jordärtskockor

1 litet vitkålshuvud

4 portioner matvete

1 buljongtärning

1 pkt halloumi eller 100 gram rökt skinka (den tunna sorten man använder som smörgåspålägg)

2 äpplen

1/2 gurka

Babyspenat 300 g

1 kruka färsk persilja

Aioli

1 Ägg

2 dl neutral olja

1 msk citronjuice

Salt

1/2 vitlöksklyfta

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötter och jordärtskocka. Skär i stavar och lägg på en plåt. Ringla över rapsolja och strö över lite salt. Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Pass på – grönsakerna ska behålla lite krispighet och inte får för mycket stekyta.

Strimla vitkålshuvudet. När de ugnsbakade grönsakerna börjar bli färdiga lägger du på vitkålen och ringlar över lite mer olja. Stäng av ugnen och låt plåten gå på eftervärmen tills kålen mjuknat något.

Koka under tiden upp vatten. Tillsätt matvete och buljongtärning.

Gör iordning aiolin. Den är superenkel att göra. Men knepet för att lyckas är att alla ingredienser håller samma temperatur. Antingen kylskåpskalla eller rumstempererade. Lägg alla ingredienser utom vitlöken i en hög, smal skål. Stoppa ner en stavmixer och kör på full effekt tills aiolin gått ihop. Pressa sedan ner lite vitlök, och smaka av så att det inte blir för starkt.

Skär halloumi i skivor och stek i smör tills den fått en brun yta. Smula därefter i mindre bitar. Eller hårdstek tunna skivor skinka, och smula sedan sönder.

Låt matvetet rinna av. Blanda med de ugnsbakade grönsakerna i stor skål. Tillsätt babyspenat, persilja och äpplet och gurka tärnad i små bitar. Dofta över lite salt och strössla över halloumi eller skinka. Servera genast med generösa mängder aioli.

Salladen fick full pott från middagsgästerna!

Jag bjöd också på ett riktigt gott bröd till maten. Jag använde det här receptet, men ersatte grahamsmjöl med samma mängd vetemjöl. Och bytte brödkryddan mot en kruka finhackad färsk basilika. Och istället för vallmofrö strödde jag över sesamfrön på brödet. Passade perfekt till den ljumma salladen.

Den ultimata fruktsalladen

Fruktsalladen är en så himla underskattad och bortglömd efterrätt. Den måste få revansch! Mamma gjorde nästan alltid fruktsallad till efterrätt och vi suckade över detta tråkiga påhitt. Men nu vet jag bättre. Fruktsallad är ju så både gott, nyttigt och omtänksamt. Att skala, hacka och pilla tar ju faktiskt sin lilla tid. Men det kan det vara värt.

Nu ska du få receptet på den absolut bästa fruktsalladen. Men va?! Behöver man verkligen recept på fruktsallad? Nej. Såklart inte. Inga exakta mängder. Men här kommer mitt bästa tips för att få ihop en riktigt god sallad.

Genenrella fruktsalladstips

Blanda frukter med olika konsistenser. Något saftigt som apelsin, något crunchy som äpple, något mjukt och krämigt som banan, moget päron eller avokado (!). Någonting segt som russin och bitig som granatäppelkärnor. Variation är tricket. Det gäller också smak. Det ska finnans både syrligt och sött.

Lägg lite extra krut på att hacka frukten i fina små bitar. Jämna, nätta bitar är så mycket mer aptitligt och utgör en bättre sallad. Målet är ju att få med flera sorters frukter i varje tugga.

Servera salladen på ett fat eller i en vid skål. Då ser man den bättre. Fruktsallad är ju vackert! Om du däremot förbereder salladen några timmar innan servering kan den med fördel läggas i en djup skål. Som du rör om då och då f rån botten. Så att fruktsafterna marinerar frukten och salladen blir saftigare. Precis innan servering tömmer du över den på ett fat. Men låter vätskan bli kvar i skålen så att inte salladen känns blöt.

Ljummen frukt smakar mer än kall. Ta fram fruktsalladen ur kylen en stund innan servering så att den får rumstemperatur och blir godare. Undantaget är väl riktigt varma sommardagar då en iskall läskande fruktsallad är att föredra.

Banan, äpple och päron blir bruna och tråkiga efter en stund. Lite apelsin eller citronsaft hjälper till att hålla frukten ljus och fräsch längre.

Några olika serveringsförslag

Dofta över kryddor som vaniljpulver, kanel eller kardemumma.

Hacka ner fräscha blad från citronmeliss, mynta, svartvinbärsbuske eller doftpelargon. Och testa gärna lite färsk rosmarin till en fruktsallad med jordgubb. Så gott!

Rosta och hacka valnötter, mandel, hasselnötter. Eller kokosflingor och pumpakärnor. Strössla över salladen.

Dekorera salladen med några vackra ätbara blommor. Som ringblomma, pensé, rosor, blåklint eller syrén.

Att äta grädde eller glass till fruktsalladen är ju en klassiker. Men testa också att servera med keso, kesella eller creme fraische som vispats fluffig. Eller också lite vaniljyoghurt som först fått rinna av i ett kaffefilter.

En festlig fruktsallad får du om du lägger den i små glas och strax innan servering häller över lite bubblig läsk med citronsmak.

Eller så gör du en gino och river över vit choklad och gratinerar som hastigast i ugnen.

Torkad frukt i små mängder är supergott i salladen. Den sega konsistensen bryter av och till lite sura frukter ger den välbehövlig sötma. Hacka aprikos, plommon, russin eller mangobitar och lägg ner strax innan servering.

Våga blanda ner grönsaker i salladen. En krispig gurka är supergod ihop med frukt. En paprika som adderar lite skön bitterhet. För att inte tala om lite färsk hackad chilifrukt som ger hetta.

Balsamvinäger bryter av på ett härligt sätt till en riktigt söt sallad. Ringla över lite strax innan servering. Snyggt som tusan är det också!

Riv det yttersta gula skalet från en citron eller en lime. Blanda med lite juice från frukten och söta försiktigt med vit sirap eller honung. Låt stå och dra en stund och häll sedan över salladen.

För en extra festlig sallad – koka 3 delar dessertvin och 1 del honung försiktigt i en kastrull. Låt svalna något och häll över frukten. Låt därefter marinera 1-2 timmar i kylskåp innan servering.

Glöm inte sommarbären! En näve blåbär eller hallon är gott. Men också hjortron och vinbär. Eller varför inte lingon, när det kommit i säsong?

Ja, det var alla mina fruktsalladsidéer det. Har ni fler?

Finfina frukostfrallor

Som utlovat kommer här receptet frukostfrallor med vallmofrön. Det här är ett busenkelt bröd som bara behöver jäsa en gång och därför går snabbt att få färdigt.

Man behöver heller inte stå och rulla bullarna utan skär ut bitarna direkt ur degen. Gillar du inte vallmofrö är sesamfrön eller havregryn också gott att strössla över.

Snabba frukostfrallor med vallmofrö

DU BEHÖVER:

6 dl fingervarm mjölk

1 1/2 msk brödkrydda

50 g jäst

3 tsk salt

3 msk brödsirap

11 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

Ägg och vallmofrön

GÖR SÅ HÄR:

Värm mjölk till 37 grader tillsammans med brödkrydda. Smula jäst i en bunke och häll över mjölken. Addera salt och brödsirap och rör ihop. Arbeta in mjölet hastigt. Degen ska vara lös.

Låt sedan jäsa under duk i en timme. Sätt ugnen på 225 grader.

Strö lite mjöl över arbetsbänken och töm ut degen ovanpå. Knåda inte – tryck istället försiktigt ut degen till en platta som är ca 2 cm tjock. Skär därefter bitar av brödet med kniv. De behöver inte skäras i fyrkantiga bitar – jag tycker att det är fint att låta dem bli lite oregelbundna i formen. Lägg över på en plåt, pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda genast i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bröden blir gyllene. Ta ut och låt svalna.

Päronkaka med citron och täcke av kokos-tosca

Nu ska du få receptet på en kaka som må se oansenlig ut på bild – men som är himla saftig och god i verkligheten. En päronkaka med citron och täcke av kokos-tosca.

Fyraåringen som har en faiblesse för kaffe ihop med kaka åt av båda och lät sig väl smaka.

Päronkaka med citron och täcke av kokos-tosca

Du behöver (12 bitar)

3 päron

75 g smör

2 ägg

2 citroner (det yttersta gula skalet)

1 1/2 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Kokostosca

75 g smör

1 dl strösocker

1 msk mjölk

2 msk vetemjöl

100 gr kokosflingor

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och skär päronen i centimeterstora kuber. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och häll sedan ner smöret i blandningen. Tillsätt päronen. Tvätta citronen och riv ner det yttersta gula skalet i smeten.

Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i smeten. Smöra och bröa en kakform (ca 20 cm i diameter) och häll ner smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Tillred under tiden kokos-toscan genom att smälta smör och blanda i strösocker, mjölk och vetemjöl. Låt koka upp under omrörning. Avsluta med att blanda ner kokosflingorna.

Ta ut kakan och häll över kokos-toscan. Grädda i ytterligare 20 minuter tills kakan är gyllene och inte längre känns kladdig.

Ta ut och låt svalna och servera med lättvispad grädde.