Den ultimata fruktsalladen

Fruktsalladen är en så himla underskattad och bortglömd efterrätt. Den måste få revansch! Mamma gjorde nästan alltid fruktsallad till efterrätt och vi suckade över detta tråkiga påhitt. Men nu vet jag bättre. Fruktsallad är ju så både gott, nyttigt och omtänksamt. Att skala, hacka och pilla tar ju faktiskt sin lilla tid. Men det kan det vara värt.

Nu ska du få receptet på den absolut bästa fruktsalladen. Men va?! Behöver man verkligen recept på fruktsallad? Nej. Såklart inte. Inga exakta mängder. Men här kommer mitt bästa tips för att få ihop en riktigt god sallad.

Genenrella fruktsalladstips

Blanda frukter med olika konsistenser. Något saftigt som apelsin, något crunchy som äpple, något mjukt och krämigt som banan, moget päron eller avokado (!). Någonting segt som russin och bitig som granatäppelkärnor. Variation är tricket. Det gäller också smak. Det ska finnans både syrligt och sött.

Lägg lite extra krut på att hacka frukten i fina små bitar. Jämna, nätta bitar är så mycket mer aptitligt och utgör en bättre sallad. Målet är ju att få med flera sorters frukter i varje tugga.

Servera salladen på ett fat eller i en vid skål. Då ser man den bättre. Fruktsallad är ju vackert! Om du däremot förbereder salladen några timmar innan servering kan den med fördel läggas i en djup skål. Som du rör om då och då f rån botten. Så att fruktsafterna marinerar frukten och salladen blir saftigare. Precis innan servering tömmer du över den på ett fat. Men låter vätskan bli kvar i skålen så att inte salladen känns blöt.

Ljummen frukt smakar mer än kall. Ta fram fruktsalladen ur kylen en stund innan servering så att den får rumstemperatur och blir godare. Undantaget är väl riktigt varma sommardagar då en iskall läskande fruktsallad är att föredra.

Banan, äpple och päron blir bruna och tråkiga efter en stund. Lite apelsin eller citronsaft hjälper till att hålla frukten ljus och fräsch längre.

Några olika serveringsförslag

Dofta över kryddor som vaniljpulver, kanel eller kardemumma.

Hacka ner fräscha blad från citronmeliss, mynta, svartvinbärsbuske eller doftpelargon. Och testa gärna lite färsk rosmarin till en fruktsallad med jordgubb. Så gott!

Rosta och hacka valnötter, mandel, hasselnötter. Eller kokosflingor och pumpakärnor. Strössla över salladen.

Dekorera salladen med några vackra ätbara blommor. Som ringblomma, pensé, rosor, blåklint eller syrén.

Att äta grädde eller glass till fruktsalladen är ju en klassiker. Men testa också att servera med keso, kesella eller creme fraische som vispats fluffig. Eller också lite vaniljyoghurt som först fått rinna av i ett kaffefilter.

En festlig fruktsallad får du om du lägger den i små glas och strax innan servering häller över lite bubblig läsk med citronsmak.

Eller så gör du en gino och river över vit choklad och gratinerar som hastigast i ugnen.

Torkad frukt i små mängder är supergott i salladen. Den sega konsistensen bryter av och till lite sura frukter ger den välbehövlig sötma. Hacka aprikos, plommon, russin eller mangobitar och lägg ner strax innan servering.

Våga blanda ner grönsaker i salladen. En krispig gurka är supergod ihop med frukt. En paprika som adderar lite skön bitterhet. För att inte tala om lite färsk hackad chilifrukt som ger hetta.

Balsamvinäger bryter av på ett härligt sätt till en riktigt söt sallad. Ringla över lite strax innan servering. Snyggt som tusan är det också!

Riv det yttersta gula skalet från en citron eller en lime. Blanda med lite juice från frukten och söta försiktigt med vit sirap eller honung. Låt stå och dra en stund och häll sedan över salladen.

För en extra festlig sallad – koka 3 delar dessertvin och 1 del honung försiktigt i en kastrull. Låt svalna något och häll över frukten. Låt därefter marinera 1-2 timmar i kylskåp innan servering.

Glöm inte sommarbären! En näve blåbär eller hallon är gott. Men också hjortron och vinbär. Eller varför inte lingon, när det kommit i säsong?

Ja, det var alla mina fruktsalladsidéer det. Har ni fler?

Finfina frukostfrallor

Som utlovat kommer här receptet frukostfrallor med vallmofrön. Det här är ett busenkelt bröd som bara behöver jäsa en gång och därför går snabbt att få färdigt.

Man behöver heller inte stå och rulla bullarna utan skär ut bitarna direkt ur degen. Gillar du inte vallmofrö är sesamfrön eller havregryn också gott att strössla över.

Snabba frukostfrallor med vallmofrö

DU BEHÖVER:

6 dl fingervarm mjölk

1 1/2 msk brödkrydda

50 g jäst

3 tsk salt

3 msk brödsirap

11 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

Ägg och vallmofrön

GÖR SÅ HÄR:

Värm mjölk till 37 grader tillsammans med brödkrydda. Smula jäst i en bunke och häll över mjölken. Addera salt och brödsirap och rör ihop. Arbeta in mjölet hastigt. Degen ska vara lös.

Låt sedan jäsa under duk i en timme. Sätt ugnen på 225 grader.

Strö lite mjöl över arbetsbänken och töm ut degen ovanpå. Knåda inte – tryck istället försiktigt ut degen till en platta som är ca 2 cm tjock. Skär därefter bitar av brödet med kniv. De behöver inte skäras i fyrkantiga bitar – jag tycker att det är fint att låta dem bli lite oregelbundna i formen. Lägg över på en plåt, pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda genast i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bröden blir gyllene. Ta ut och låt svalna.

Päronkaka med citron och täcke av kokos-tosca

Nu ska du få receptet på en kaka som må se oansenlig ut på bild – men som är himla saftig och god i verkligheten. En päronkaka med citron och täcke av kokos-tosca.

Fyraåringen som har en faiblesse för kaffe ihop med kaka åt av båda och lät sig väl smaka.

Päronkaka med citron och täcke av kokos-tosca

Du behöver (12 bitar)

3 päron

75 g smör

2 ägg

2 citroner (det yttersta gula skalet)

1 1/2 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Kokostosca

75 g smör

1 dl strösocker

1 msk mjölk

2 msk vetemjöl

100 gr kokosflingor

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och skär päronen i centimeterstora kuber. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och häll sedan ner smöret i blandningen. Tillsätt päronen. Tvätta citronen och riv ner det yttersta gula skalet i smeten.

Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i smeten. Smöra och bröa en kakform (ca 20 cm i diameter) och häll ner smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Tillred under tiden kokos-toscan genom att smälta smör och blanda i strösocker, mjölk och vetemjöl. Låt koka upp under omrörning. Avsluta med att blanda ner kokosflingorna.

Ta ut kakan och häll över kokos-toscan. Grädda i ytterligare 20 minuter tills kakan är gyllene och inte längre känns kladdig.

Ta ut och låt svalna och servera med lättvispad grädde.

Hemmagjord gnocchi med citron, rosmarin och päron

Det tråkiga med att bo på landet är att det inte alltid går att få tag i den mat man vill ha. Det roliga är att man får en anledning att lära sig göra den själv. Som gnocchi!

Jag har haft sånt gnocchisug i flera veckor – men inte hittat det i någon butik inom rimligt avstånd. Så då fick jag göra den själv. Och det var ju inte alls svårt. Det tog lite tid – absolut. Men svårt var det inte. Väldigt likt att göra kroppkakor. Det man behöver är bara kokt potatis, mjöl, salt och ägg.

Och sedan massa tålamod när man ska rulla dem.

Av gnocchin gjorde jag sedan en sådan där ramlar-av-stolen rätt. Vegetarisk gnocchi med rosmarin, citron och päron. Riven parmesan och rostade mandlar, Mmmm… här kommer receptet. Och ids du inte göra gnocchi själv så köper du bara färdig såklart

Grundrecept Gnocchi

Du behöver (4 portioner)

800g potatis (gärna mandelpotatis – men alla mjöliga sorter funkar)

1 ägg

4-5 dl vetemjöl

1/2 msk salt

Gör så här

Skala och koka potatisen mjuk. Häll bort vattnet och låt potatisen kallna. Pressa sedan potatisen eller använd en potatisstomp. Tillsätt ägg, nästan allt mjöl och salt och blanda till en smidig deg.

Testlaga sedan en gnocchi så att du ser att konsistensen är bra. Koka upp en stor kastrull med vatten och ta upp lite deg med en tesked. Rulla en gnocchi och släpp ner i vattnet. När den flyter upp är den färdig (tar 3-4 minuter ca). Provsmaka! Om den känns lite för lös tillsätter du bara mer mjöl i degen. När du är nöjd med konsistensen rullar du dina små gnocchis och lägger på ett bakplåtspapper. Vänta med att koka gnocchin tills precis innan du ska äta.

Då lägger du ner all gnocchi i en stor kastrull med saltat vatten. Se till så att ingen fastna på botten och bränns. När de flyter upp är de klara. Antingen väntar du tills all gnocchi flutit upp innan du häller av vattnet – eller så plockar du upp dem med en hålslev allt eftersom.

Gnocchi med rosmarin, citron och päron

Du behöver (4 portioner)

2 päron

25 g smör

1 dl rostad mandel

2 msk finhackad färsk rosmarin

1 vitlöksklyfta

2 tsk flingsalt

1/2 dl olivolja

1 citron (det yttersta gula skalet)

Gnocchi

65 g babyspenat

150 g riven parmesan

Gör så här

Skala och skiva päronen. Stek i smör och lägg åt sidan. Rosta mandeln i en torr stekpanna och grovhacka sedan.

Finhacka rosmarin och en vitlöksklyfta. Mortla ihop med flingsalt och tillsätt sedan olivoljan och det rivna citronskalet. Låt stå och dra.

Koka gnocchin och häll bort vattnet. Häll ner rosmarinoljan i gnocchin och rör runt. Tillsätt parmesanosten och slutligen babyspenaten, mandeln och päronen. Häll upp i en stor skål och servera omedelbart. Du kommer aldrig vilja äta någon annan maträtt igen!

Jag serverade också en god mozzarella till gnocchin. Men det är ärligt talat helt överflödigt. Du kommer hamna i gnocchi-koma hur som helst.

Valborgs-cheescake

Här ska du få receptet på en riktigt smarrig Valborgskaka. En cheescake med mascarponeost och syrlig topping av vispad creme fraiche. Receptet kommer ursprungligen från Leila, men jag har förenklat det något, samt adderat lite mer sötma.

Du behöver

Botten

300 g digestivekex

125 g smör

Fyllning

500 g mascarpone

250 g Kesella 10 % fetthalt

1 1/2 dl strösocker

1/2 dl majsstärkelse

1 lime (det yttersta gröna skalet)

Vaniljpulver efter tycke och smak

1 dl vispgrädde

3 ägg

Topping

4 dl creme fraiche

2 msk florsocker

hallon, blåbär eller vinbär till garnering.

Gör så här

Lägg kexen i en plastpåse och använde en kavel för att banka dem till smulor.

Smält smöret och häll på kexsmulorna. Blanda ihop och tryck ut till kanter och botten i en pajform (ca 26 cm i diameter). Formen ska ha löstagbara kanter. Grädda i ugnen 10 minuter på 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Vispa mascarponeosten och kesellan krämig i en skål. Rör i socker, majsstärkelse, vaniljpulver, skalet från en lime samt vispgrädde och äggen. Rör till en jämn smet. Häll över kexbotten och grädda kakan i ca 60 minuter tills den blivit gyllene. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar ytterligare trettio minuter. Låt svalna helt. Hit kan du förbereda dagen innan.

Strax innan servering: Vispa creme fraiche och florsocker pösigt med en elvisp. Häll över kakan och dekorera sedan med bär. Ät och njut!

Godaste granolan

Hemmagjord granola är så smarrigt och lyxigt. Älskar att unna mig till helgfrukosten. Löjligt lätt att göra (bara man inte råkar bränna den sedan!) och en fin gåbortpresent till någon du tycker om.

Du behöver

2 1/2 dl sötmandel

1 dl grovhackade pumpakärnor

1 1/2 dl kokosflingor

8 dl havregryn

1 msk kardemumma

1 msk kanel

1/2 msk mald ingefära

1 dl koncentrerad äppeljuice

1/2 dl solrosolja

1 dl ljus sirap

Gör så här

Hacka mandeln och pumpakärnorna grovt. Blanda ner i en bunk med de torra ingredienserna. Häll över de fuktiga ingredienserna och krama in vätskan i mjölet och grynerna.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, häll över granolan och ställ in i ugnen. Rosta på 175 grader varmluft. Rör om då och då så att granolan blir rostad runtom och inte bränns. Den ska bli gyllenbrun när den är färdig. Låt svalna och töm över i en lufttät burk.

En redig påsktårta

Till påsk vill man ju fira med en riktigt överdådig påsktårta. Just nu känner jag mig alldeles förälskad i knalligt gult i kombination med mild rosa. Så tårtan fick gå i dessa färger. Och eftersom jag ville imponera på barnen fick det bli en påsktårta i två våningar. Med marsipanlock och en fyllning av lemoncurd och blåbärssylt.

Receptet på påsktårtan gäller för en tårta i två våningar. Till den behöver du baka två tårtbottnar. Men dubbla inte receptet nedan rakt av. Gör istället samma smet två gånger efter varandra. Bakning är kemi och att dubbla smeten kan påverka resultatet negativt. Receptet på fyllningen behöver däremot inte dubbleras. Den räcker till hela tårtan.

Recept 1 st tårtbotten

3 ägg

2,5 dl strösocker

50 g smör

1 dl mjölk

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

smör och ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Gör så här

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Smält smöret och rör i mjölken. Blanda med äggen.

Blanda vetemjölk och bakpulver i en skål. Vänd försiktigt ner det i kaksmeten utan att vispa allt för mycket.

Smöra och bröa en form. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Känn efter med en sticka innan du tar ut den. Kakan ska inte vara kladdig.

Låt svalna och skär sedan tårtan så att den får tre lager. Upprepa med den andra tårtbotten.

Fyllning tårtor (ingredienserna räcker till båda våningarna)

5 dl vispgrädde

6 msk lemon curd

1-2 dl blåbärssylt

500 g marsipan

Gör så här

Vispa 4 dl vispgrädde med 6 msk lemon curd. Grädden ska bli fluffig. Ta en ny skål och vispa 1 dl vispgrädde och blanda med några matskedar blåbärssylt. Bred citrongrädden på det första lagret tårta. Lägg en botten ovanpå. Bred sedan blåbärsgrädden på det andra lagret tårta. Lägg på översta lagret tårta. Kavla ut drygt hälften av marsipanen till en platta som täcker den första tårtan. Pudra diskbänken med florsocker om marsipanen vill kladda fast. Lägg över marsipanen på tårtan och skär bort överflödig marsipan.

Upprepa samma procedur med tårta nummer två. Men avsluta den tårtan med att bre citrongrädde ovanpå toppen av tårtan. Forma det gärna lite som en kupol. Kavla sedan ut det andra lagret marsipan och lägg som ett lock ovanpå alltihop. Skär bort överflödig marsipan.

Använd därefter en stekspade för att försiktigt placera den mindre tårtan ovanpå den större. Jag tvinnade också små marsipanband för att göra skarven mellan tårtorna lite snyggare. Och så avslutade jag med att modelera två kycklingar ovanpå tårtan. Om du hellre vill kan du förstås dekorera tårtan med färska bär, marsipanblommor eller lite florsocker.

Alkoholfri drink till påsk

En alkoholfri påskdrink är aldrig fel! Jag tycker mycket om den här varianten med lime, apelsin, vit sirap och mynta. Plättlätt är den också att fixa. Och alla jag bjudit gillar den. Tror att jag ursprungligen hittade receptet på ICA om jag inte minns fel.

Syrlig påskdrink (4 glas)

Du behöver

2 lime

4 msk vit sirap

1/2 kruka mynta

4 dl krossad is

4 dl apelsinjuice

2 dl mineralvatten

Gör så här

Pressa limen i en karaff och rör ner sirapen. Riv myntan i mindre bitar och lägg i karaffen. Muddla myntan med en muddler eller baksidan av en träslev. Tillsätt is och juice och skaka. Häll upp i glas och toppa med mineralvattnet. Servera omedelbart!

Tuppkaka

Tuppkaka är en sådan där trevlig, enkel kaka man alltid kan baka för att ingredienserna är sådana som alltid finns hemma. Man behöver bara ägg, socker, mjöl och smör. Och så lite kardemumma om man gillar det.

Jag fick receptet av en bloggläsare för många år sedan och jag tycker om den lite gammaldags känslan. Måttenheterna är nämligen kaffekoppar istället för decilitermått.

Tuppkakan är en perfekt kaka att bakan nu på våren, om man har höns och får många ägg och vill bli av med några.

Knepet för att få den saftig är att inte övergrädda eller snåla på smöret. Hyvla gärna över flera lager!

Tuppkaka (ca 8 bitar)

Du behöver 

2 ägg

2 kaffekoppar socker

Kardemummakärnor att mortla

2 kaffekoppar vetemjöl

Smör att hyvla över

Gör så här

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vetemjöl och mortlade kardemummakärnor. Mängden är en fråga om tycke och smak. Smeten ska bli lite tjockare än en sockerkakssmet.

Smöra och bröa en pajform. Häll ner smeten. Ta fram ett paket smör och använd osthyveln för att hyvla över ett täcke smör ovanpå kakan. Snåla inte!

Grädda sedan på 200 grader i ca 12 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten när du plockar ut den. Då blir den perfekt smörig och seg när den kallnat. Ät som den är eller servera med lite grädde.

Ugnsbakade ägg i frallor

Har ni testat att ugnsbaka ägg någon gång? Eller rättar sagt – ugnsbaka ägg i bröd? Det blir som små matiga muffins. Eller brödomeletter. Så otroligt gott! Perfekt på påskbrunchen eller bara när man vill lyxa till helgfrukosten.

Man behöver egentligen bara någon slags liten fralla – och så godsaker att stoppa ner i brödet. Det kan vara lufttorkad skinka, lax, sallad, tomat, lök ja vad som helst egentligen. Och så lite kryddor och kanske senap eller annat som passar bra.

Jag har inget exakt recept utan kör på vad som passar. Men ungefär så här går det till

Ugnsbakade ägg i bröd

Jag valde lufttorkad skinka, bladspenat och rödlök. Sedan skar jag allting i mindre bitar och fräste löken glansig i lite smör i en stekpanna. Därefter skar jag av locket på frallorna och gröpte ur lite av inkråmet. La ner ingredienserna och avslutade med att knäcka ner ett ägg i varje bröd. Saltade, pepprade och ställde på plåt i ugnen.

Sedan ugnsbakade jag frallorna i ca 8–11 minuter på 200 grader. I övre delen av ugnen.

Inte svårare än så. Ät och njut!

Chokladsockerkaka på en lördag

Igår hade vi en väldigt lugn lördag. Folke var krasslig och låg mest i soffan och vilade och såg på film. Bertil och Jakob däremot – de gjorde en utflykt med våra vänner. Grillade, fikade och skidade. Bra start på sportlovet!

Melker fick hålla oss sällskap där hemma.

När det blev för långtråkigt bestämde vi oss för att baka. En chokladsockerkaka.

Folke bröade formen

Och hällde upp smeten

När kakan var färdiggräddad hade Jakob och Bertil kommit hem och då bjöd vi på fika.

Fast någon var lite frusen och gömde sig i en yllefilt.

Chokladsockerkakan blev succé – men det blir den ju jämt. Receptet är ett gammalt beprövat från Anna Bergenström. Saftig och god trots relativt liten smörmängd!

Chokladsockerkaka (i liten sockerkaksform)

Du behöver

2 ägg

2 dl strösocker

50 gr smör

1 dl mjölk

2 1/4 dl vetemjöl

3/4 dl kakao

1 1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Låt koka upp. Häll den heta vätskan i äggsmeten. Vispa ihop. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Rör ner försiktigt. Häll smeten i smörad och bröad form och grädda i ugnen i ca 30 -40 minuter.

Ät och njut!

Långfrukost med nattjäst bröd

Tog en långfrukost i morse. Med sol i ansiktet och hela helgbilagan att hugga in på. Mornarna är bäst. Att kunna bocka av ytterligare en hemsk natt. Stiga upp, komma till mina sinnens fulla, känna hur livet återvänder och nattens oro och obehag försvinner. Varje morgon räknar jag ner tills bebisen är här.

Jag njöt nybakat bröd till frukost. Satte nämligen en deg innan jag gick och la mig igår. Nattjästa bröd är det bästa och smidigaste som finns!

Sjukt gott med smör, ost och fikonmarmelad…

Nu ska ni få receptet på det goda nattjästa matbrödet. Det är så löjligt enkelt att baka! Bara att röra ihop på kvällen och ställa i kylen och sedan skära till bitar på morgonen och grädda. Inget knådande, inga dubbla jäsningar. Bara skjuts in i ugnen! Tänk bara på att degen ska vara ganska kletig. Det är inte säkert att allt mjöl behövs.

Nattjästa rågbullar

Du behöver (12 bullar)

1/2 pkt jäst

5 dl kallt vatten

1 msk honung

1 ms olivolja

3 tsk salt

1 msk brödkrydda

9 dl rågsikt

3 dl vetemjöl

Gör så här:

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt honung, olja, salt och brödkrydda. Blanda ner mjölet och arbeta hastigt ihop till en deg med en träsked. Degen ska vara ganska kladdig. Lägg den i en skål i kylen med en handduk över och låt jäsa under natten.

Ta fram degen på morgonen, häll ner den på ett mjölat bord. Knåda inte. Skär bara till lagom stora bitar med en kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper på. Grädda i 220 grader i ca 20 minuter.

Mitt bästa recept på chokladbollar

Idag fick jag en sådan faslig lust att baka lite. Enkelt måste det vara. Och jädra gott. Då blir det alltid chokladbollar. Jag har lite barnslig smak på det sättet. Föredrar chokladbollar framför alla andra bakverk.

Kom på att jag inte har ett enda recept på vanliga chokladbollar på bloggen. Bara massa nyttiga varianter. Och så kan vi ju inte ha det!? Det är ju förskräckligt.

Så här kommer mitt bästa recept på chokladbollar. Jag kör alltid ingredienserna i matberedare för att det går så smidigt, och så rullar jag dem väldigt smått. Så att man kan äta många!

Kaffe är en helt nödvändigt del av chokladbollarna. Lika viktig som kakao och socker. Skulle jag vilja hävda

Du behöver (ca 35 små chokladbollar)

100 g smör

1 dl strösocker

3 msk kakao

3 dl havregryn

3 msk starkt, kallt kaffe

kokosflingor, pärlsocker, hackade nötter eller strössel att rulla i.

Gör så här

Lägg alla ingredienser i en mixer (förutom det du tänkt rulla choladbollarna i). Kör en stund på högsta effekt tills det blivit en slät massa. Häll upp lite kokos/pärlsocker/strössel i en djuptallrik. Forma bollarna och lägg dem i kokosen och rulla runt. Lägg på en ny tallrik och ställ i kylen tills det är dags att mumsa i sig!

Skurna pepparkakor

Nä, det känns nästan skamligt att säga det, men det måste sägas ändå: skurna pepparkakor är dubbelt så goda som vanliga! Min faster Inger gjorde ofta just den här typen av kakor och bjöd på, så det är ett kärt barndomsminne för mig. Och jag som fort tröttnar på att kavla deg och stansa figurer (men däremot inte på pepparkakssmaken) kan verkligen rekommendera att göra peppisar i den här varianten istället.

Skurna pepparkakor med mandel (ca 100 st)

Du behöver

100 g sötmandel

2 dl strösocker

3 tsk kanel

2 tsk pepparkakskrydda

1 tsk bikarbonat

6 dl vetemjöl

1 dl ljus sirap

200 g rumsvarmt smör.

Gör så här

Grovhacka sötmandeln och blanda med de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner sirap och mjukt smör. Rör till en jämn deg och rulla sedan till en lång korv. Lägg i frysen i en halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt och skär sedan degen i skivor. Ca 3 mm tjocka. Lägg ut på plåten med lite mellanrum mellan kakorna. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna, förvara sedan svalt och lufttätt.

Kryddiga korintkakor

Sega, kryddiga korintkakor att doppa i mjölk eller te är himla gott – och passar perfekt till jul. Det här receptet kommer ursprungligen från boken “Klassiska kakor på nytt sätt”  där jag hittat mycket bakinspiration genom åren. Eftersom smeten bara klickas ut och inte behöver vila i kylen innan – går det snabbt att göra kakorna.

Kryddiga korintkakor (60-70 kakor)

Du behöver

150 g smör

3 dl havregryn

3 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

1 tsk hjorthornssalt

1 tsk mald kanel

1/2 tsk mald kryddnejliga

1 dl mjölk

3 dl korinter

Gör så här

Smält smöret i en kastrull. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan smör, mjölk och korinter, Arbeta ihop till en smet. Klicka ut små kluttar på ett bakplåtspapper och tryck till lätt på toppen. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 8 minuter.