• annonssamarbete Polarbröd •

Smarriga snittar med grönkål och lagrad ost

Nu ska du få receptet på en god vegetarisk snitt du kan bjuda på till välkomstdrinken eller som ett snack. Med den underbara mixen grönkål, mandel, färskost och Västerbottensost.

Jag gjorde snittarna på Jubileumskaka från Polarbröd. Men precis lika gott blir det att göra dem på deras mjuka tunnbröd Sarek. Då kan du stansa ut snittarna, rosta hastigt i ugnen på 200 grader tills de blir gyllenbruna. Och avsluta med att lägga på fyllningen och servera.

Grönkålssnittar med mandel och lagrad ost

Du behöver (ca 20 snittar)

Jubileumskaka

1/2 dl mandel

1/2 rödlök finhackad

100 gr färsk grönkål

50 g färskost

50 g västerbottensost till dekoration

salt, peppar

Gör så här

Stansa med ett runt mått ut bitar ur en Jubileumskaka.

Rosta mandeln lätt i en stekpanna så att den blir gyllenbrun. Grovhacka och lägg åt sidan. Placera en stor klick smör i stekpannan och lägg sedan ner den finhackade rödlöken och den strimlade grönkålen. Låt fräsa tills den mesta vätskan lämnat grönkålen. Klicka då ner färskosten och tillsätt mandlarna. Värm ihop till en röra. Salta och peppra.

Strax innan servering klickar du ut den ljumma röran på snittarna och strör över lite västerbottensost

Ät och njut! Och så ett litet bonustips. Det bröd som blir kvar mellan ringarna du stansat ur brödet kan du smula sönder med fingrarna och rosta lätt i en stekpanna. Vips har du ditt alldeles egna ströbröd.

Fler härliga recept för julhelgerna hittar du på Polarbröds receptsajt! Polarbröd är det norrländska familjeägda bageriet som tar ställning för miljön. De har investerat i egen vindkraft som som producerar lika mycket grön el som deras bagerier använder, levererar i första hand sina produkter via järnväg och har bytt ut alla plastförpackningar till sockerrörsbaserade påsar som är återvinningsbara. Sjukt bra, ju!

• annonssamarbete Abba •

Ingen jul utan sill

Ingen jul utan sill! Det tog några år innan jag lärde mig uppskatta den men nu kan jag inte vara utan sillen. Det härliga med sill är att man inte måste vara så traditionell. Jag varierar den från år till år med olika kryddningar och inläggningar. Till skillnad från julköttbullarna, skinkan och julkorven där jag är hemskt konservativ.

Är det inte intressant förresten hur sillen gått från fattigmansmat till en upphöjd plats vid alla svenska högtider? Kanske har det med sättet vi tillagar den att göra? Idag är det mycket mer lyxiga, härliga ingredienser och kryddor i sillen än tidigare.

Tidigare jular har jag bland annat gjort currysill med äpple och klassisk senapssill med dill. Och på hemsidan finns ännu fler julrecept att botanisera bland.

Men nu ska ni få två varianter från mig!

Jag utgår alltid från 5-minuterssill från Abba. Jag tycker inte man märker någon smakskillnad på att själv lägga in sillen så det finns bara fördelar med den här varianten. Ibland köper jag den bitade för extra snabbhet och ibland utgår jag från hela fileer. Jag brukar hur som helst oftast skära bitarna ännu mindre än de är i förpackningen. Gillar när det är riktiga små munsbitar.

Bra att veta är förresten att all sill från Abba MSC-märkt, vilket innebär att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt fiskebestånd och har fiskats med minimal påverkan på havsmiljön.

Först ut är en sill för folk som inte gillar sill. Det låter kanske lite märkligt men det är ju inte alla som lärt sig äta sill och då kan man behöva en variant där sillen inte är så stark i smaken utan mildras något av såsen. (Jag lärde mig själv äta sill genom att smaka en fantastisk gubbröra på matjessill så jag vet vad jag pratar om).

Här är mitt bidrag till att frälsa ovana sillätare – med saffran och västerbottensost!

Saffranssill med västerbottensost

Du behöver (8 små julbordsportioner)

1 förpackning 5-minuterssill från Abba

2 dl creme fraiche

2 msk mayonaise

1 pkt saffran

1 dl riven västerbottensost

1 rödlök

1 knippe gräslök

Svartpeppar efter tycker och smak

Gör så här

Låt sillen rinna av i ett durkslag. Skär den sedan i mindre bitar.

Blanda creme fraiche, majonäs och saffran i en burk. Riv osten och finhacka rödlöken. Blanda ner i skålen. Tillsätt sedan sillen. Klipp över rejält med gräslök och rör om. Peppra efter tycka och smak. Låt sedan stå och ta smak i några timmar minst.. Och spara gärna lite gräslöksklipp och rödlökshack att dekorera sillen med vid servering.

Sill och pepparrot är en fantastisk smakkombination. Med rött äpple och lingon blir sillen lite mer julig. Den här sillen går snabbt att göra men får gärna stå något dygn i kylen innan servering – för maximalt med smak.

Julig pepparrotssill med lingon och äpple

Du behöver (6 små julbordsportioner)

1 pkt 5-minuterssill bitad från Abba

1 stort rött äpple typ ingrid marie

1/2 rödlök

1-2 tsk pepparrot på tub

1 dl frysta lingon

Ett rejält knippe dill

Gör så här

Lägg sillen och lagen i en burk. Tärna ett rött äpple i mindre bitar och blanda ner. Finhacka rödlöken och tillsätt pepparroten och lingonen. Klipp ner dill och rör runt. Ställ burken kallt fram till servering.

Och vill du göra det ännu enklare för dig? Testa någon av de färdiga inläggningarna från Abba. Varje jul tar de fram en ny variant. Årets smak är Earl Grey med citrus och honung. Låter säkert märkligt, men är faktiskt supergott. Särskilt gillar jag den svala Earl Grey tonen som på ett väldigt härligt sätt gifter sig med sillen….

• annonssamarbete Polarbröd •

En hjärtlig, julig smörgåstårta

Det finns någonting så himla retrohärligt med en smörgåstårta! Det symmetriskt dekorerade, de milda smakerna och det lite välbekant trygga och snälla. Jag gillar smörgåstårta för att det är superenkelt att göra om man väljer rätt fyllning och ett gott bröd!

Jag brukar göra mina på Polarbröd. De har flera kakor som passar till ändamålet. Som jubileumskaka, Lantkaka och inte minst Julhjärtan bakade på vete. Dessutom har de egna vindkraftverk som producerar lika mycket grön el som bagerierna använder och med helt återvinningsbara förpackningar baserade på sockerrör. Ett riktigt rejält norrländskt familjeföretag i femte generationen!

Här kommer ett recept på en enkel, smidig och inte minst supergod smörgåstårta att bjuda på till någon av alla festligheter kring jul. Vill du göra all fyllning från grunden gör du också mimosasalladen själv – jag tog dock en genväg och köpte den färdig. Funkar precis lika bra!

Hjärtlig, julig smörgåstårta

Du behöver (räcker till 6 bitar smörgåstårta)

3 kakor Julhjärtan Vete från Polarbröd

Understa lagret

100 g kokt skinka

½ dl Creme fraiche

2 msk Majonäs

1 msk riven pepparrot tub

1 dl riven västerbottensost

1/2 finhackad rödlök

Svartpeppar

Mellersta lagret

200 g mimosasallad

Översta lagret

½ dl Creme fraiche

½ dl Majonäs

50 g Färskost

Lite salt

Till dekoration: Skinka, grönkål, blå vindruvor, physalis, coctailtomater och gräslök

Gör så här

Lägg ut en kaka Julhjärta på en assiett eller skäbräda. Gör sedan röran till första lagret genom att strimla skinkan och blanda med creme fraiche, majonäs, pepparrot, västerbottensost och finhackad rödlök. Smaka av med svarteppar.

Bred blandningen över första lagret bröd. Lägg ett lager bröd ovanpå. Bred mimosasalladen över det lagret och avsluta med ett sista bröd. Blanda creme fraiche, majonäs och färskost och smaka av med salt. Bred på det översta lagret. Snurra ihop skinkskivor och lägg runt kanten på tårtan. Lägg strimlad grönkål i mitten och placera sedan ut tomater, physalis och svarta vindruvor. Du kan också skära rullar av ost och lägga ovanpå. Avsluta med att köra några varv med pepparkvarnen och strö över lite klipp gräslök.

Låt smörgåstårtan stå några timmar och safta till sig innan servering.

Ät och njut!

• annonssamarbete Dansukker •

Två riktigt smarriga julgodisrecept

Jag köper hem mycket socker den här tiden på året. Det behövs ju till allt! För att koka sylten till saffranspannkakan, grava laxen och inte minst för att göra det bästa julgodiset.

Dansukker är det socker jag väljer i butiken. För till skillnad från nästan allt annat socker så odlas det i Sverige, närmare bestämt på skånska åkrar. Sedan förädlas sockerbetorna på fabriken i Arlöv som i år fyller 150 år. Det firar Dansukker med retropåsar till sina tvåkilospaket.

Det finns idag en rad olika sockertyper att använda när du bakar och lagar mat. Ljust muscavadosocker ger en kolasmak, medan mörkt muscavadosocker nästan har en ton av lakrits. Råsocker smakar karamell och har vacker färg medan flytande glykossirap är perfekt för en len och fin konsistens utan kännbara sockerkristaller.

Sockret gör glassen len och kakorna spröda. Det fungerar konserverande på frukt och bär och ger näring till jästen när man bakar. En riktigt viktig ingrediens med andra ord!

Nu tänkte jag tipsa om två riktigt smarriga julgodisarecept. Som du kan göra själv eller tillsammans med barnen. Att baka ihop är ju en härlig aktivitet.

Dels får du receptet på en mjuk chokladkola med smak av kaffe och rostade hasselnötter. Och dessutom gammaldags mandelflarn på lite nytt sätt. Häng med!

Klassiska gammaldags knäckflarn är delikata till fruktsallad eller glass. Görs de som flarn kan man låta dem svalna runt skaftet på en skurkäpp för att få en böjd fin form. Här har jag istället gjort mandelflarnen till ett julgodis. Genom att grädda smeten i en enda stor platta som jag sedan bryter sönder när den stelnat.

Rosta mandeln gyllene men utan att den bränns. Rostningen ger en lite bitter ton till knäckflarnen och lyfter den till nya höjder!

Knäckflarnsgodis med flagad mandel

Du behöver

2 dl flagad mandel

100 g smör

1 dl Dansukker strösocker

6 msk Dansukker glykossirap

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader

Rosta den flagade mandeln i en stekpanna. Rör försiktigt så att inte mandeln går sönder eller bränns.

Blanda smör, socker och glykossirap i en kastrull och låt koka upp så att det tjocknar. Det går på någon eller några minuter. Tillsätt sedan mandeln och dra av spisen. Rör försiktigt – mandeln ska inte gå sönder.

Klicka ut smeten på en plåt. I ganska täta klickar som flyter ihop under gräddning. Grädda i ca fem minuter eller tills de blir svalt gyllenbruna.

Ta ut ur ugnen och låt svalna. Bryt i mindre bitar och förvara flarnen i lufttät burk med bakplåtspapper mellan varje lager. Njut till julgodisbuffen eller ihop med glögg.

En mjuk, seg chokladkola med kaffeton och ett krispigt lager av rostade hasselnötter. Hur gott låter inte det? Vanlig kola kan ibland kännas väl söt och tillsätter man då en nöt med lite bitter ton så balanserar det kolans smaker på ett alldeles underbart sätt.

Du kan välja att hälla ut kolan på en stor plåt för riktigt tunna bitar – eller i en lasagneform med kanter. Då blir kolan lite högre och bitarna tjockare. Jag valde det senare alternativet. Tänk bara på att det tar lite längre tid för kolan att stelna när den är tjockare.

Chokladkola med smak av kaffe och rostade hasselnötter

Du behöver (ca 50 kolor)

2 dl vispgrädde

2 dl Dansukker strösocker

2 dl Dansukker ljus sirap

100 g smör

4 msk kakao

4 msk riktigt starkt bryggt espressokaffe

1 1/2 dl rostade hasselnötter

Gör så här

Ta fram en tjockbottnad kastrull. Mät upp alla ingredienserna utom hasselnötterna och lägg i kastrullen. Koka upp under omrörning. Sänk sedan temperaturen och låt puttra tills smeten klarar ett kulprov.

Medan smeten kokar tar du fram hasselnötterna. Lägg i en stekpanna och rosta lätt. Ta upp nötterna och lägg i en handduk och massera så att skalet släpper. Lägg tillbaka i pannan och rosta gyllenbruna. Låt svalna och grovhacka.

När kolan klarar ett kulprov häller du över den i en form klädd med bakplåtspapper. Strö sedan över hasselnötterna. Låt svalna ordentligt och skär upp i mindre bitar. Kolan kan förvaras i kyl eller frys fram till servering

I samband med att Dansukker firar 150 år tävlar de ut två fina sett med koppar och fat av serien Berså från Gustavsberg (som syns här i inlägget) plus ett kitt med massa sockerprodukter från Dansukker, perfekta till julbaket!

Fräsch sallad med glasnudlar och lime

Nu ska ni få “receptet” på en standardlunch jag äter åtminstone en gång i veckan här hemma. Jag säger recept inom citationstecken, för att det inte är några exakta angivelser. Mer som ett förslag.

Jag kokar först upp vatten lagom för en förpackning glasnudlar. Och medan vattnet kokar upp skär jag lite grönsaker. Det jag råkar ha hemma. Det kan vara tomat, gurka, avokador, paprika, olika kålsorter, haricot verts, mango eller färsk champinjon. Sedan blandar jag till en dressing av fisksås, citron/lime och japansk soja. Den ska vara syrlig och frisk i smaken!

När glasnudlarna kokat i ca fyra minuter sköljer jag dem i massa iskallt vatten och kramar ur överflödig vätska. Sedan blandar jag ner dem i grönsakerna och häller på dressingen och rör om. Är man lagd åt det hållet kan man sedan toppa med lite sesamfrön som snabbrostas i en stekpanna. Och färska kryddor om man har några hemma. Så som koriander eller basilika. Man kan också lägga till lax eller räkor om man vill ha lite protein. Men det hoppar jag ofta över.

Denna enkla anrättning är så vansinnigt god att jag känner hur snålvattnet rinner bara jag skriver om det. Det är dressingen och glasnudlarna det sitter i. Testa vettja!

Tre alkoholfria drinkar för en festligare höst

Här kommer receptet på de tre alkoholfria drinkarna som förgyller höstens festliga tillfällen. Hur vi gjorde dem hör du i senaste avsnittet av En Underbar Pod.

Äggtoddy med apelsin

Äggtoddy är en klassiker som vanligtvis serveras med konjak eller calvados. Jag gillar den dock alkoholfri. För att få en lite bittrare ton till allt det söta är det gott att blanda i rejält med zest från apelsin. Eller testa att göra den här med citron!

Du behöver (2 stora koppar)

4 äggulor

4 msk socker

1 apelsin (någon matsked apelsinsaft och zest från en apelsin).

Gör så här

Vispa äggulor och socker riktigt fluffiga och vita. Avsluta med att röra ner lite apelsinsaft och zest från en apelsin. Servera genast

Alkoholfri Cosmopolitan med en twist

Du behöver ( 1 stort glas)

1 dl limesaft

10 cl lingondricka

Massor av is

10 cl fruktsoda

Gör så här

Pressa limen och blanda ner lingondrickan och isen. Häll på fruktsodan vid servering.

Bonustipset! En drink som inte kom med i programmet men som syns här på bild är Clara – den spanska drycken som består av hälften Fanta Citron och hälften alkoholfri öl. Blanda och servera väl kyld! Riktigt gott och läskande.

Butternut pumpa-kaka

Här kommer receptet på den goda butternutpumpa-kaka som jag bjöd på i senaste avsnittet av En Underbar Pod! Butternutpumpa ihop med ingefära ger härligt tryck i kakan. Valnötterna kan uteslutas men jag gillar det lite bittra ihop med allt sött. Viktigt också att lägga lite pumpa på kakan vid servering – det ger en god och lite “gnisslig” känsla som förhöjer. Hur konstigt det än kan låta.

Du behöver

3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 msk kanel

2 tsk mald ingefära

1 dl valnötter

1 1/2 dl solrosolja

4 dl riven butternutpumpa + lite till för dekoration

Frosting

100 g mjukt smör

200 g färskost

4 dl florsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Krossa ner valnötterna med händerna. Vänd sedan ner det i äggsmeten.

Tillsätt sedan oljan och den rivna butternutpumpan (den går bra att riva med skalet på).

Smöra och bröa en rund springform och häll i smeten. Ca 24 cm i diameter är lagom. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Kakan ska inte vara kladdig.

Låt sedan svalan och gör under tiden iordning glasyern genom att röra ihop mjukt smör, färskost och florsocker. Bred över den kalla kakan och stör sedan över lite mer riven butternutpumpa ovanpå.

• annonssamarbete Märket Från Sverige •

Det bästa att lägga på tallriken just nu

Äntligen skördetid! Nu dignar fälten av fina, frodiga grönsaker. Tack och lov har förra årets rekordvarma och torra sommar inte upprepat sig. Istället har vi haft snudd på för kallt. Men bra med regn i alla fall.

Eftersom min man är bonde är det kanske inte konstigt att jag vill lyfta svensk odling. Vikten av att välja sånt som håller våra landskap öppna, bidrar till den biologiska mångfalden och inte fraktats från andra sidan jordklotet.

Ta det här med naturbeten till exempel. Här har våra får och lamm gått och betat hela sommaren. Här växte tidigare sly och högt gräs. Nu är det nedbetat och vackert och möjligt att gå här igen. Och insekter, fåglar och annat djurliv trivs. För att inte tala om växterna som får möjlighet att komma upp här sedan. När betet flyttar vidare någon annanstans.

Betad mark bidrar till den biologiska mångfalden. Och köttet från bagglammen som bara gått ute och betat – det är snällt mot klimatet.

Svenskt kött från höstlamm brukar finnas i butik från och med oktober. Håll bara utkik så att köttet verkligen är svenskt. Leta efter den blå symbolen med den gula texten Från Sverige.

De svenska rotsakerna är också utomordentliga just nu. Både i smak och konsistens. Tror det har med de korta nätterna på sommaren, att göra. Förutom potatis och morot som är givna – älskar jag majrova, kålrot och gulbetor. Både majrova och kålrot är suveräna att skiva i tunna stavar och äta råa. Mjällt och gott – barnen älskar dem!

Om du vill vara säker på att det du köper kommer från Sverige – håll utkik efter den lilla blå symbolen med gul text – som syns på äggpaketet här.

Från Sverige-symbolen visar att maten är odlad, född, uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Genom att välja sådan mat gör du en viktig insats för miljön. Här kan du läsa mer om vad det innebär om varan du handlar har Från Sverige-symbolen.

Ett av de länder i Europa som har lägst klimatpåverkan i jordbruket är ju Sverige. 98 procent av bevattningen till svenska odlingar består av regnvatten. Dessutom har vi de striktaste djurskyddslagarna. Med den lägsta antibiotikaanvändningen. Läs mer om varför du ska välja svenskt.

Det finns så mycket gott att göra av grönsakerna just nu. Men något jag tycker extra mycket om är inläggningar av olika slag. Att pickla dem med en enkel ättikslag. Det är gott som tillbehör till kött eller för att sätta piff på exempelvis sallader.

Här kommer två rekordenkla recept. Ett på inlagd squash och ett på picklade morötter. Man kan såklart experimentera massor – med att slänga ner chili, senapsfrön och andra färska kryddor i inläggningarna. Bara fantasin sätter gränser!

Picklad squash

Du behöver

1 squash

1 knippe grovhackad persilja

1 dl ättikssprit 12%

2 dl strösocker

3 dl vatten

Gör så här

Skär squashen i mindre bitar. Grovhacka persiljan. Koka upp ättika, strösocker och vatten. Låt svalna. Lägg squashen och persiljan i en väl rengjord burk. Häll över lagen. Sätt på locket och låt stå svalt över natten.

Snabbpicklade morötter

Du behöver

4 stora morötter

1 dl ättikssprit 12%

2 dl strösocker

3 dl vatten

Gör så här

Tvätta morötterna och hyvla tunt med potatisskalare eller mandolin. Lägg i väl rengjord burk. Koka upp ättika, strösocker och vatten. Låt svalna. Häll över morötterna och låt stå någon timme innan servering. Men gärna längre!

Jättestora jättegoda äppelkakan

Ibland när man är många behöver man göra en enkel och stor paj att bjuda på. Då är den här äppelpajen ett säkert kort.

Dessutom lämplig för att ta rätt på trädgårdsäpplen i överflöd

En ingrediens jag börjat använda mer och mer i bakning är havrekross. Det blir så krispigt och gott. Jag byter ut en tiondel av mjölet mot havrekrossen. Eller hälften av havregrynen om det är ett sådant recept.

Så. Nu är det dags att baka. Men först sätta upp håret så inga hårstrån smyger ner i kakan…

Jättestora jättegoda äppelkakan

Du behöver (ca 15 portioner)

500 g smör

11 dl vetemjöl

2 dl havrekross eller havregryn

4 dl råsocker

En nypa salt

1 tsk bakpulver

ca 15 äpplen

1 dl strösocker och några teskedar kanel

Gör så här

Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smöret. Nyp ihop till en deg. Tryck ut hälften på botten av pajformen. Jag använde en större lasagneform till kakan.

Kärna ur äpplena och skär dem i ringar. Lägg i lager ovanpå botten på pajformen. Dofta över socker och kanel mellan lagrena. Smula ner den sista pajdegen och grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Kakan är god att servera med kall vaniljglass eller grädde.

Smaklig spis!

Smulpaj med bär från häggmispel

Jag planterade en bärhäggmispelhäck förra sommaren. Som lä-skapare och insynsskydd. Häckplantorna har fått enorma mängder bär i år.

Häcken viker sig nästan dubbel mot marken – av tyngden från bärklasararna

Eftersom vi fått sådana mängder bär har jag varit smått besatt av att plocka in och hitta användningsområden för dem.

Jag har vetat att bären är ätliga – men inte vad man egentligen gör av dem. När jag letat efter recept har jag inte funnit några riktigt bra. I Sverige är bären inte så vanliga att äta nämligen – men däremot i USA och Kanada. Där kallas de för Saskatoon.

Bären från Bärhäggmispel smakar gott. Men på grund av deras likhet med blåbär och svartvinbär kan man bli lite förvånad över smaken – nästan tycka att de smakar “fel”. Plockade direkt från busken har bären visserligen en likhet, men värmer man dem får de en mandelaktig smak med en ton av äpple. Och så försvinner nästan all syra i bären.

Bären växer i klasar – nästan som svart vinbär.

Bären har låg C-vitaminhalt men är rika på B-vitamin och mineraler. Som magnesium, mangan och järn. Dessutom innehåller de antioxiderande antocyaniner som anses ge flera hälsofördelar. De vildväxande bären har varit en viktig föda för Creeindiannerna och sedemera nybyggarna som kom till Amerika. Torkade har bären framförallt använts som medicinalväxter.

Bärhäggmispeln är en lättsam och snabbväxande buske för trädgården. Som passar utmärkt som häck och insynsskydd. Den blir hög med tiden – vår häck ska vi släppa upp ungefär tre meter. Men den kan bli uppemot fyra meter hög! Har du inga egna buskar kan du hitta bärhäggmispel i många offentliga planteringar och parker. Ibland också förvildade i naturen. Alla arter av häggmispel har ätbara bär – men det är Bärhäggmispeln som smakar bäst.

Jag har nu roat mig med att försöka försvenska Saskatoon-recepten och hitta flera användningsområden för bären. Hittills har jag fastnat för sylt på bärhäggmispel – då med ganska mycket citron tillsatt för att få lite mer syra. Jag har helt enkelt kokat enligt samma proportioner som blåbärssylt – men tillsatt citron. Supergott!

Allra godast blev dock smulpaj med Bärhäggmispel. Jag rensade en liter bär och la i botten på en form.

Sedan gjorde jag en vanlig smuldeg.

Som jag varvade i formen innan gräddning.

Och sedan serverade jag pajen ljummen med lättvispad grädde. Riktigt gott och lite annorlunda mot alla andra smulpajer jag ätit. Här kommer mitt recept!

Smulpaj med bärhäggmispel

Smuldeg

250 gram kallt smör

1 1/2 dl socker

2 1/2 dl vetemjöl

3 dl havregryn

Fyllning

1 l rensade mogna bärhäggmispelbär

2 citroner (det yttersta gula skalet)

1/2 dl strösocker

2 msk majsstärkelse

Gör så här

Skär smöret i kuber och lägg i en skål med resten av smuldegsingredienserna. Nyp ihop till en smulig deg.

Smöra en pajform och lägg bären på botten av den. Strö över socker och det rivna skalet från citronerna. Dofta över majsstärkelsen (tex genom att använda en tekula) och rör om.

Strö smuldegen över bären och grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Servera ljummen med glass eller grädde.

Alkoholfri mojito

Den här alkoholfria mojito-liknande drycken serverar jag gärna varma sommardagar. Jag använder mig av Schweppes färdiga mojitomix. Finns bland läsken i hyllan i affären. Och så mortlar jag en kruka färsk mynta, pressad limesaft, rivet limeskal och några droppar vit sirap. Stöter tills det blir en mosig, aromatisk blandning. Lägger i karaff, tillsätter is och häller över mojitomixen strax innan servering. Hur gott som helst!

Havreflarn med smak av choklad

Havreflarn är en riktig klassiker – och tillsätter du lite kakao i smeten blir kakorna genast mer spännande. Kom bara ihåg att klicka ut smeten glest på plåten – kakorna flyter ut mer än du tror.

Sjukt gott och lättgjort. Precis som jag vill ha det!

Havreflarn med smak av choklad

Du behöver (ca 50 st)

150 g smör

2 dl strösocker

2 dl havregryn

1 3/4 dl vetemjöl

2 msk kakao

1/2 dl mjölk

1/2 dl ljus sirap

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smöret till en tjock smet. Tillsätt mjölk och sirap

Använd en tesked och klicka ut smeten på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 5-6 minuter

Melonglass för varma dagar

Något jag gärna gör på sommaren till barnen – det är isglass. Nyttigare sådan gör man av melon körd i en matberedare. Gärna med lite krossad ananas i, eller riktigt mogen banan. Bara kör ihop i mixer och häll upp i formar.

Ställ i frysen några timmar och servera sedan. Vill glassen inte lossna från plastformen så skölj den bara hastigt i varmt vatten. Då lossnar den hur lätt som helst.

Resultatet är gott och läskande! Och har du inte glassformar är melon toppengod att skiva och frysa in precis som den är. Frys in ett gäng vindruvor också. Så har du svalkande, smarriga snacks i värmen.

Världens bästa hallongrottor

Ett av mina bästa fikabröd är hallongrottan. Mmmmm….kan med lätthet trycka i mig ett tjog. Dock är de godast när de inte är så enormt stora. Därför gör jag dem i småbrödsformar.

Mina egenplockade hallon är slut sedan länge i frysen, så jag fick köpa sylt i affären. Då tog jag en sådan där syltflaska med kork, där man kan spruta ut sylten genom pipen. Kanske inte den mest högkvalitativa sylten – men oj vad lätt det var att göra kakorna när man bara “spritsade” ner sylten i hålet på grottan. Rekommenderar detta tillvägagångssätt.

Själva receptet på kakorna kommer från Mia Öhrns kokbok Klassiska kakor på nytt vis. Jag har provat många olika men tycker att hennes är klart bäst!

Världens bästa hallongrottor

Du behöver (40-50 små hallongrottor)

200 g kylskåpskallt smör

4 dl vetemjöl

3/4 dl potatismjöl

1 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1/2 dl hallonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en matberedare. Skär smöret i några halvstora bitar. Lägg i beredaren. Blanda de torra ingredienserna och häll över. Sätt på mixern på högsta effekt och kör ihop tills degen fått en bra konsistens. (Jag använder kniven i matberedaren för alla dessa typer av degar)

Forma degen till en rulle och skär bitar av den. Rulla till bollar och lägg i småbrödsformar som placerats på en plåt. Tryck ner en grop i varje kaka och spritsa/fyll sedan hålet med hallonsylt

Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalan och njut sedan med en kopp starkt kaffe!

Fläderbål med gurka och jordgubbar

Måste tipsa om min supergoda fläderbål med jordgubb och gurka som jag bjöd på till midsommar. Lagom söt och riktigt läskande!

Fläderbål med bubblor och jordgubbar

Du behöver (till 1 liter bål)

1 liten förpackning outspädd fläderdryck (ibland kallas de för lättdryck, bärdryck, bordsdricka. Som ger en liter färdig dryck. Typ en sån här )

1 flaska bubbelvatten

15 jordgubbar i klyftor

15 cm gurka i tunna skivor

Massor av is.

Gör så här

Snoppa jordgubbarna och skär i klyftor. Skär gurkan i tunna skivor. Lägg ner i en karaff och häll på fläderdrycken. Låt gärna stå och dra någon timme i kylen. Vid servering tillsätter du isen och bubbelvattnet. Späd då lättdrycken enligt instruktionen på paketet. Det är viktigt att bålen inte blir för svag. Drick på direkt och njut.