• Annonssamarbete Apotek Hjärtat •

Ett hjärtligt julbak

Förra veckan hämtade jag barnen tidigt från förskola och fritids. Jag hade nämligen en saffrandsdeg på jäsning och lite kolakok på gång. Den här årstiden är den bästa – när jag tar mig tid att göra det där lilla extra med barnen. Som att baka.

Ungarna fick en stor degklump var att göra vad de hade lust med. Det knådades och formades och bakades av hjärtans lust.

Saffransbullar i alla de former!

Melker höll sig framme för att städa golvet vid behov. Väldigt praktiskt på det sättet.

Men i vanlig ordning tröttnade barnen före mamman och först troppade Folke av och så småningom Bertil. Så jag blev själv med resten av degen och kolasmeten som stod på kokning. Ganska skönt det också. För då kan man få det precis som man vill! Släta lussekatter i jämna rader och fudge med perfekt konsistens.

Jag bakade med Apotek Hjärtats pepparmyntsolja och finmalda saffran. Att köpa kryddor på apotek är en gammal tradition – eftersom kryddor betraktats som medicinalväxter. Saffran ansågs till exempel bidra till en positiv sinnesstämning. Och att köpa den just på apoteket var en garant för att den var av god kvalitet. Den här traditionen lever kvar i jultider då vi bland annat hittar senap, saffran och pepparmyntolja i apotekets sortiment.  Apotek Hjärtats saffran kommer från La Mancha i Spanien, som anses vara det område i världen som har högst kvalitet på saffran. Det beror på det optimala klimatet. I kombination med en lång tradition av saffransodling och en extra varsam hantering vid sådd och skörd av saffran.

Saffran framställs ur de gula märkena i saffranskrokusen och är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs 100 000 till 150 000 krokusar, som plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran! När man tänker på det får man en helt annan respekt för denna fantastiska krydda. Beställ hem Apotek Hjärtats Saffran på nätet så slipper du stå utan i julbaket! Och botanisera runt lite i deras e-handel – där finns allt sånt som behövs för att sätta piff på julbaket!  Som flytande glykos, glöggkryddor på flaska, marmelader och härlig honung…

Nå väl. Förutom vanliga, klassiska saffransbullar gjorde jag två sorters julgodisar. En smarrig saffransgfudge och en pikant smörkola med smak av pepparmint. Såklart ska ni få båda recepten!

>

Saffransfudge (ca 50 bitar)

Du behöver

2 1/2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

3 msk sirap

1 kuvert Apotek Hjärtat Saffran Finmald.

150 g vit choklad

Gör så här

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Rör runt tills det börjar koka. Låt sedan kolan koka tills den klarar ett kulprov. Rör om då och då. (Ett kulprov gör man genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. När kolan går att forma till en kula är den klar). Dra av plattan. Häll ner saffran och rör om. Hacka den vita chokladen i mindre bitar och blanda ner i smeten. Häll över i en liten bakform med bakplåtspapper i. Bred ut i ett jämnt lager och låt stelna några timmar innan fudgen skärs upp. Den går utmärkt att förvara i frysen!

>

Smörkola med smak av pepparmynta

Du behöver

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

5-7 droppar Apotek Hjärtat Pepparmyntsolja

1 msk neutral matolja

Gör så här

Smält smöret försiktigt i en kastrull. Tillsätt alla ingredienserna utom pepparmyntsoljan. Rör runt tills det börjar koka. Låt sedan kolan koka tills den klarar ett kulprov. Rör om då och då. (Ett kulprov gör man genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. När kolan går att forma till en kula är den klar). Dra av plattan. Häll ner pepparmyntsoljan och rör om.  För att testa om du vill ha starkare smak – gör ett nytt kulprov på kolan och smaka av. Tillsätt eventuellt mer pepparmyntsolja. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pensla det med lite neutral matolja. Häll ut smeten och låt stelna. Skär i bitar och förvara i burk i frysen eller kylen med bakplåtspapper mellan.

• Annonssamarbete Saltå Kvarn •

Aprikoskonfekt och Fikonstubbar med nougat

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

För att fira en klimatsmartare jul pratar vi mycket om att minska på mängden paket under julgranen och välja loppis istället för nyproducerat. Men en stor del av de pengar vi lägger på julhandeln är ju faktiskt mat! Och vill man minska sitt klimatavtryck där så gäller det att välja så mycket ekologiskt och närproducerat som möjligt.

Förutom återkommande klassiker som knäck och rocky road vill jag gärna experimentera fram något nytt till gottebordet varje jul. I år blev det två nya godsaker baserade på ekologiska torkade aprikoser och fikon. Jag vet inga som gör så god torkad frukt som Saltå Kvarn. Deras aprikoser har en kolaaktig ton och doftar gott. Aprikoserna är bruna istället för gula, eftersom de är osvavlade. Och därigenom behåller de också smak och doft på ett helt annat sätt. Fikonen odlas i de vackra trakterna kring Izmir västra Turkiet. Där de plockas för hand och sedan torkas i solen. Resultatet blir aromatiska, smakrika och härligt sega fikon.

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

Det ena godiset jag experimenterade fram blev aprikoskonfekt. Små sötasyrliga aprikos- och lemoncurdbollar, doppade i choklad och rullade i pistagenötter.

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

Både superfina att titta på och supergoda att glufsa i sig!

fikonstubbar med nougat

Sedan blev det fikonkonfekt med mandelmassa och arrak, doppade i nougat med mörk choklad ringlad ovanpå. Vansinnigt gott! Nu ska ni få recepten på båda godisarna. Först ut är….

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

Aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd (ca 50 st)

Du behöver

300 g torkade aprikoser

1 dl lemon curd

1 dl mandelmjöl

1-2 kryddmått malen ingefära

1 1/2 dl pistagenötter

150 g mörk choklad

Gör så här

Kör aprikoserna i en matberedare tills de blir finfördelade. Tillsätt lemoncurd, mandelmjöl och ingefära. Kör ihop till en smet. Tillsätt eventuellt mer ingefära om du vill ha starkare smak. Finhacka pistagenötterna och rör ner i smeten (men spara lite till dekoration). Forma smeten till bollar. Om de känns för kladdiga kan du tillsätta mer mandelmjöl. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa sedan bollarna i chokladen med hjälp av två gafflar. Lägg upp på ett bakplåtspapper och strö lite pistagenötshack över. Låt stelna. Aprikoskonfekten kan med fördel förvaras i en lufttät låda i frysen.

fikonstubbar med nougat

Fikonstubbar med nougat (ca 40 st)

Du behöver

150 g fikon

300 g mandelmassa

1-2 tsk arraksarom

200 g nougat

50 g mörk choklad (70 % kakaohalt)

Gör så här

Skär bort de hårda små fästena från fikonen. Lägg fikonen i en matberedare och mixa till mindre bitar. Riv mandelmassan och lägg ner i matberedaren. Tillsätt arraksarom och kör ihop allting till en jämn smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer arrak om du vill ha starkare smak. Forma sedan smeten till små stubbar. Smält nougat i ett vattenbad och doppa stubbarna i nougaten med hjälp av två gafflar. Lägg på ett bakplåtspapper och låt stelna. Smält sedan mörk choklad i ett vattenbad och ringla med en tesked över lite choklad på varje bit. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram till julafton.

Min supergoda kålrotslåda

Det var så kul att läsa om vad ni inte vill vara utan på julbordet. Blev förvånad att det ändå skiljde sig så pass mycket åt. Vissa saker ni äter hade jag knappt hört talas om! Men något jag själv inte vill vara utan är som bekant kålrotslåda. Fast det är ett ganska nytt inslag och ingenting som funnits i min barndom. Det var pappa som köpte hem en kålrotslåda på en julmarknad för några år sedan och när vi fick smaka blev vi helt sålda. Det låter ju inte så upphetsande på namnet – men det är alltså en krämig, sötsalt låda med smak av kålrot och sirap och med sting av ingefära. Vansinnigt gott. Står alltid på mitt julbord!

Nu ska ni få mitt recept och jag tror att det ursprungligen kommer från ICA om jag inte minns fel. Riktigt bra är det i alla fall. Vi har fullt med kålrötter i källaren och jag brukar göra dubbel sats på en gång, så har jag en låda till julbordet och en att ta fram någon gång i december när man vill tjuvsmaka julmaten. Svingott ihop med skinka, köttbullar, prinskorvar eller egentligen exakt vad som helst! Funkar bra att frysa och sedan värma långsamt i ugnen. Gärna med lite mer smör hyvlat på toppen.

Kålrotslåda (12 julbordsportioner)

1 kg kålrot

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl ströbröd

4 dl vispgrädde

1 dl sirap

1 1/2 tsk mald ingefära

1 msk salt

vitpeppar

1 ägg

1/2 dl ströbröd

Smör

 

Gör så här

Skala och skär kålrötterna i mindre bitar. Koka mjuka i en kastrull med vatten och en buljongtärning. Häll spadet åt sidan men spara det. Mosa sedan bitarna med en potatisstomp eller kör i mixern till en mjuk smet. Låt ströbrödet svälla i grädde. Blanda det sedan med kålrotsmoset, sirap, ingefära, salt och vitpeppar.  Späd eventuellt med lite kålrotsspad om smeten är för tjock. Konsistensen ska vara lite tjockare än en sockerkakssmet.

Vispa upp ett ägg och blanda ner i smeten. Smöra och bröa en gratängform. Jag använde två formar eftersom jag gjorde dubbel sats

Häll ner smeten i formen och strö över ströbröd. Hyvla över lite smör och grädda i ugnen i ca 90 minuter på 175 grader. Akta så att det inte bränns! Har du en mindre form kan gräddningstiden behöva förlängas. Ät och njut!

Världens bästa brunkål

Brunkål ser inte mycket ut för världen – men det är det godaste tillbehöret till julskinka. I hård konkurrens med äppelmos och julsenap förstås. Helst gör jag den med skinkspad. Men det går att ersätta med grönsaksbuljong eller köttbuljong – beroende på om man vill ha den vegetarisk. 

Min brunkål har jag förberett nu i november – fem veckor innan jul. Och den håller hur bra som helst i frysen! Kryddningen på den här kålen är ungefärlig – hur mycket som behövs handlar om hur stort vitkålshuvud du har. Krydda försiktigt till en början och addera sedan mer!

Brunkål (8-10 julbordsportioner)

1 stort vitkålshuvud

2 msk smör

3 msk sirap

1/2 msk kinesisk soya

2 – 3 tsk ättika 12 %

1/2 msk salt

4 dl skinkspad eller buljong plus vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Strimla kålen och fräs lite åt gången i en stekpanna med rikligt med smör. Kålen ska bara få en aning färg. Lägg sedan i en långpanna och ringla över sirap, ättika och salt. Häll över hälften av skinkspadet. Ställ i in ugnen. Se till och rör om i formen med 10 minuters mellanrum så att kålen inte bränns. Fyll på med mer buljong allt eftersom. Efter ca 30 minuter är kålen färdig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, ättika, soya eller sirap beroende på vad som saknas.

Kålen kan frysas in och sedan tinas lagom till julbordet. Bäst blir den om man värmer den försiktigt i en kastrull med smör.

• Annonssamarbete Saltå Kvarn •

Bästa bullarna till Kanelbullens dag

Nu stundar kanelbullens dag och jag är obeskrivligt peppad! Bullar av alla slag är ju det godaste jag vet och det känns så härligt att ha ett lager i frysen att ta fram av och tina när man får besök. Långa längder är enklare att baka än bullar – och den här degen ger ungefär fyra vetelängder.

vetelängder bullar

Jag bakar bullar på Saltå Kvarns KRAV-märkta Svenska dinkelmjöl och till fyllning använder jag råsocker som ger en lite kolaaktig smak. För extra saftiga bullar byter jag sedan ut lite av dinkelmjölet mot Saltå Kvarns Rågsikt.

Alla Saltå Kvarns produkter är ekologiska och deras mjöl är odlat i Sverige. Det tycker jag är himla bra – för då kan man äta bullar med gott samvete.

Några tips för att lyckas med bullbaket. 

  • Jag gillar bullar med både kanel och kardemumma. Kanel i fyllningen och kardemumma i degen. Tillsätt kardemumma i smöret medan det smälter – fettet lockar fram både smak och doft.
  • Arbeta degen ordentligt, då blir bullarna högre och finare
  • Använd alltid bakformar av papper till kanelbullarna så att inte all god fyllning rinner ut på plåten.
  • Att byta ut ca en tiondel av dinkelmjölet mot rågsikt ger saftigare bullar.
  • Slå 50 gr smält, varmt smör över den färdigarbetade vetebrödsdegen, innan du låter den jäsa i bunken. Det ger extra saftiga bullar.

Bästa bullarna till kanelbullens dag (ca 50 bullar eller 4 längder)

Deg

150 gr smör (+50 gr smör till jäsningen)

5 dl mjölk

1 msk kardemumma

50 g jäst

2 dl strösocker

1 tsk salt

13 dl dinkelvetemjöl

2 dl rågsikt

 

Fyllning 

150 g mjukt smör

2 tsk kanel

2 tsk kardemumma

1 1/2 dl rårörsocker

+ 1 ägg och pärlsocker

 

Så här gör du;

Smält smöret till degen. Blanda i den nymalda kardemumman. Tillsätt mjölken och låt bli fingervarmt. Vispa ner jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan strösocker och salt. Arbeta därefter in mjölet i degen. 10-15 minuter för hand eller 8 minuter i maskin. Smält 50 g smör och häll över degen innan den läggs för jäsning i ca 60 minuter.

Rör ihop mjukt smör, kanel, kardemumma och socker till en slät smet. Kavla ut bulldegen till en lång rektangel. Bred över fyllningen och gör till en rulle. Klipp med en sax små jack i längden och lägg dem åt vartannat håll i ett dekorativt mönster.

Låt jäsa övertäckta på en plåt ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärölsocker.  Grädda i 200 g i ca 20 minuter.

Låt det nygräddade brödet kallna under handduk, så blir det saftigare. Servera med ett stort glas kall mjölk!

Världsgoda äppelbullar med kokos

Det här receptet på äppelbullar med kokos experimenterade jag nyligen fram när jag egentligen tänkt baka äppelbullar med mandelmassa – men mandeln tagit slut. Resultatet blev den godaste bulle jag någonsin bakat. Tyvärr skrev jag inte ner exakt hur jag gjorde med fyllningen – men här kommer ett försök att minnas.

Äppelbullar med kokos

 

Deg

3 dl mjölk

50 g jäst

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

100 g mjukt smör

1 ägg

ca 10 dl vetemjöl

 

Fyllning

200 g mjukt smör

2 tsk mortlad kardemumma

1 dl strösocker

3 äpplen (rivna)

2 dl kokosflingor

Ägg till pensling

 

Gör så här

Värm mjölken så att den blir fingerljummen. Häll ner den i en bakbunke. Smula jästen i mjölken och rör om tills den löst sig. Blanda i strösocker, salt och det mjuka smöret.  Vispa ner ägget. Tillsätt sedan lite mjöl åt gången och kör i maskin i ca 10 minuter – men gärna 20 minuter för hand. Degen ska börja släppa från kanterna på bunken och kännas smidig och lättarbetad.

Låt degen jäsa i bunken täckt me en bakduk,  i 60 minuter. Ta fram smöret till fyllningen så att det mjuknar. Riv äpplena på den näst grövsta sidan på rivjärnet. Lägg i ett durkslag och pressa ut vätskan.  Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda smör, socker och kardemumma i en skål. Baka ut bulldegen och bred över smörblandningen. Strö ut de rivna äpplena och därefter kokosflingorna ovanpå. Men spara lite kokos till att dekorera bullarna med.

Rulla ihop bullarna och skär dem i bitar. Lägg dem på en plåt. Låt jäsa  under bakduk i 45 minuter.

Pensla med ägg och strö sedan över kokos. Grädda i mitten av ugnen ca tio minuter.

Äppelpaj med vaniljtäcke

Hur du gör den godaste klyftpotatisen

Potatisfestivalen. Klyftpotatis är något jag verkligen gillar att laga. Och visst är det ett gott tillbehör till kött – men vi äter det ofta som själva huvudrätten. Med en dressing gjord på creme fraiche, peppar och mosad fetaost blir det riktigt mättande. Men hur gör man då den bästa klyftpotatisen? Jo här kommer fyra superknep

1.Tänk på att använda en potatissort som är fast och inte mjölig. En mjölig sort blir mjuk inuti, går sönder i långpannan och får inte det där knapriga konsistensen du vill ha. Bra fasta sorter är Asterix och Bintje. Men du behöver inte minnas namnet på den sort du ska ha – kolla bara på påsen i butiken om det är en mjölig eller fast potatis du valt.

2.Behåll skalet på. Jag brukar gnugga potatisen med en borste så att den blir ren och sedan skära den i stavar/tunna klyftor.

3.Lägg den skurna potatisen i ett durkslag och skölj av den med kallt vatten. Då försvinner stärkelsen som gör att potatisen kladdar ihop i ugnen. Lägg sedan potatisen på lite hushållspapper eller i en ren kökshandduk och badda den torr.

4.Häll olja i en långpanna. Raps är att föredra framför olivolja. Strö sedan ut potatisen. Se till att bitarna inte tar i varandra och att alla har kontakt med botten av långpannan. Ringla över lite mer olja och stoppa sedan in i ugnen. Kör på 225 grader i ca 30 minuter eller tills potatisen är klar. Halvvägs i tillagningen kan du ta ut plåten och vända på potatisen med en stekspade så att klyftorna får stekyta runtom. Avsluta med att strö över lite flingsalt. Mums vad gott!

Tre fantastiska potatissallader

potatissallad creme fraische majonäs recept enkelt gott alkoholfri cider

Potatisfestivalen. Sommartid är potatissalladen ett stående inslag hemma hos oss. Det finns ju så många goda varianter. Testa min krämiga potatissallad med creme fraîche, basilika och majonäs

potatissallad recept rädisor sparris mon amie

Eller min lyxiga potatissallad med fransk dijonsenap, sparris och rädisor.

potatissallad recept asiatisk wasabi asiatisk fasan sockerärtor

Men om ingen av dessa potatissallader faller dig på läppen – eller om du helt enkelt tröttnat på de klassiska smakerna –  tycker jag att du ska testa min potatissallad med asiatisk touch. Extra god till lax eller kyckling. Eller för all del precis som den är!

Ingredienser 

1 kg potatis

200 gram suger snaps

2 finhackade rödlökar

3 msk rostade sesamfrön

Vinägrett

3 tsk wasabi

2 msk risvinäger

2 msk ljus soja

3 tsk honung

1/2 dl neutral olja

1 riven vitlöksklyfta

1 riven bit färsk ingefära

2-3 smulade torkade limeblad eller färska.

 

Gör så här

Blanda ingredienserna till vinägretten och ställ åt sidan medan du gör i orning resten.

Skrubba potatisen  och koka tills den mjuknat. Låt svalna helt och skär i mindre bitar,

Strimla sockerärtorna och finhacka löken. Häll över vinegretten och rör om. Rosta sesamfröna gyllenbruna i en stekpanna och strössla över vid servering.

De här recepten är en del av min potatisfestival där jag hyllar potatisen. Här hittar du fler delar från festivalen:

Hemgjort potatismos – långt från pulvervarianten!

Raggmunk med lingonsylt och fläsk

Grönsaker som förbättrar världen

Knöliga fakta – det visste du inte om potatisen!

 

 

Det blev bara mos av alltihop!

potatismos recept lyckas med potatismos köttbullar lingonsylt husmanskost

Potatisfestivalen. Jordens godaste köttbullar har ni ju redan fått receptet på men idag är det faktiskt moset som står i centrum – potatisfestivalen till ära! Jag var under skoltiden så traumatiserad av allt äckligt pulvermos jag fick i matan att jag nästan tappade lusten. Ja, jag glömde bort hur ljuvligt ett fluffigt mos verkligen kan vara!

Jag använder aldrig recept när jag gör potatismos, utan höftar bara. Men här kommer mina lite mer allmänt hållna råd kring hur du får ett riktigt gott mos.

Ingredienser

Potatis

Mjölk

Smör

Salt, socker och lite riven muskotnöt

Gör så här

Välj en mjölig potatissort och skala och hacka den i mindre bitar så går det supersnabbt att få den genomkokt. Observera att det INTE går att göra potatismos av färskpotatis. Det blir som ett slemmigt klister.

Häll bort all vätska ur kastrullen när potatisen är klar. Koka sedan upp lite mjölk i en kastrull  och häll ner i potatisen. Mosa ihop med en visp eller en potatisstomp. När bitarna gått sönder kan du ta en elvisp och köra på låga varv för att få upp fluffigheten i moset. Men kör inte för länge – då kan det bli klistrigt.

En nypa socker, en massa salt, lite riven muskot och en rejäl klick smör i potatismoset gör att smakerna träder fram.  Vill du få lite grönt i moset är det gott att blanda ner persiljablad eller spenat.

Min godaste potatisgratäng hittar du här.

Mitt bästa raggmunksrecept

raggmunk stekt fläsk lingonsylt recept mjölk

Potatisfestivalen. Ni får säga vad ni vill. Men det finns faktiskt ingenting så jädra gott som raggmunkar med fläsk och lingonsylt. Min pappa gör de bästa – men jag börjar också få till schvungen. Knepet är att steka det saltade fläsket först och sedan lägga det åt sidan för att steka raggmunkarna i stekflottet. Det blir salt och gott. Serveras givetvis med kall mjölk. På den här tallriken är både potatisen, fläsket, äggen och lingonen från vår egen gård och skog.

Det här receptet verkar vara något slags standardrecept för jag har sett det lite överallt. Och resultatet har hittills aldrig gjort mig besviken.

Ingredienser (4 portioner)

800 g fast potatis

2 dl vetemjöl

1 tsk salt

4 dl mjölk

1 ägg

smör till stekning

rimmat fläsk och lingonsylt

Gör så här

Skala och riv potatisen grovt på ett rivjärn. Lägg i ett durkslag och krama ur överskottsvätsskan.

Blanda vetemjöl och salt och tillsätt hälften av mjölken. Vispa till en jämns smet. Tillsätt resten av mjölken och ägget och all potatis. Smält en stor klick smör och häll ner i skålen. Stek fläsket i pannan och lägg åt sidan.

Värm sedan upp pannan igen, använd ett decelitermått för att skopa upp smeten och häll ut i stekpannan. Se till att potatisen sprids ut och inte ligger i en hög i mitten. Stek smeten gyllenbrun och vänd sedan.

Värm på fläsket och servera raggmunkarna med lingonsylt och kall mjölk

Här hittar du receptet till mitt mumsigaste mos.

Världens bästa potatisgratäng

Potatisfestivalen. En god potatisgratäng är livet! Tyvärr har man ju smakat en hel del torra anrättningar genom åren. Tror jag betat mig igenom de flesta recept som finns men det här receptet är det bästa jag har testat. Har bara modifierat det en aning för perfektion!

Tricket för en bra och krämig potatisgratäng är att förkoka potatisen i gräddmjölken och toppa med ströbröd för krispighet. Och välj gärna en lagrad, smakrik ost!

Ingredienser

2 kilo mandelpotatis

4, 5 dl mjölk

3 dl vispgrädde

3 strimlade vitlöksklyftor

2,5 tsk salt

1 tsk svartpeppar

3 dl riven Västerbottensost

Ev lite ströbröd

Gör så här

Skala potatisen och skiva den tunt. Jag använder en mandolin för det är smidigast! Koka upp mjölk, grädde, vitlök, salt och peppar i en stor kastrull. Lägg ner potatisen och låt puttra ca 10-15 minuter. Häll över i en ugnsfast form och toppa med västerbottensost och eventuellt lite ströbröd för en extra krispig yta.

Grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen på 200 grader. Låt sedan gratängen stå minst 20 minuter innan serveringen. Då sätter den sig och kan sedan värmas på utan att bli rivning.

Just nu har jag en potatisfestival här på bloggen så räkna med fler goda recept närmsta tiden!

Mousserande fläderbål

alkoholfri bål, midsommar dryck, vit sangria, bålskål, recept alkoholfri drink

Goda alkoholfria drycker är kul att experimentera fram – här kommer receptet på en särskilt lyckad sådan som också funkar fint som bål. Dumt nog mätte jag inte utan gjorde det lite på en höft. Så det här är ett ungefärligt recept – det går att ändra proportionerna mellan vin och saft lite om du vill ha det sötare eller mindre sött.

Ingredienser (ca 8-10 glas)

1 flaska Mousserande vitt vin (alkoholfritt)

1 1/2 – 3 dl Fläderblomssaft (koncentrerad på flaska, ej utspädd)

2 Citroner i skivor

15 blad från doftpelargoner alternativt citronmeliss.

1 dl Frysta lingon eller andra bär

Massor av is.

Gör så här

Blanda alla ingredienser och servera genast. Om du har lite mer tid kan du blanda fläderblomssaft, citron och de gröna bladen och låta det stå och dra några timmar innan servering.  För mer smak av de gröna bladen kan de mortlas lätt med lite strösocker innan de blandas ner. Tillsätta sedan vin, lingon och is strax innan servering.

• annonssamarbete salta kvarn •

Världens godaste gröt – steel cut oats

Jag är ju generellt dålig på att äta frukost och måste erkänna att gröt inte är min grej. Tills jag läste Krickelins blogg där hon skrev om när hon var i Los Angeles och åt gröt gjord på Steel Cut Oats. Det lät exotiskt och sådär Kalifornien-nyttigt att jag blev sugen på att testa.

Sedan så insåg jag att Havrekross är det svenska namnet på samma sak och då var jag såklart tvungen att göra det hemma. Jag använde receptet från Saltå Kvarn med hälften havregryn och hälften havrekross. Och ja  – ta mig tusan – det blev en riktigt god, len, krämig gröt med fint tuggmotstånd. Vill du ha en kortare koktid lägger du havrekrossen i blöt över natten – men du kan också koka gröten på svag värme under en dryg halvtimme – då behövs den inte blötläggas –  men tillsätta lite extra vätska!

Varför ska man då göra gröt på Saltå Havrekross? Jo för att det framställs av svensk hel, ångbehandlad, skalad havre som klippts i bitar. Det är en fullkornsprodukt med både grodd och kli kvar som är rik på fiber, magnesium, järn och zink.

Men också för att Gröt-SM gick av stapeln i helgen . Och i Gröt-VM i Skottland förra året vann det svenska laget som använde just Saltå Havrekross till sin gröt. Den här gröten är mättande och nyttig –  testa att tillsätta lite vaniljsocker, kardemumma eller kanel under kokningen för extra god smak!

Det fina med Saltå Kvarn är att de också arbetar med en verktygslåda för sina odlare, som belönas ju fler miljöförbättrande åtgärder de gör på sin gård. Det finns 155 stycken insatser att välja mellan. Bland annat kan man göra en så kallad Gäddfabrik. Man kan restaurera eller konstruera en våtmark så att den fungerar som en gäddfabrik där fisken har optimala förutsättningar att föröka sig. Det viktiga är att man tar hänsyn till fiskens ekologi så att den får vad den vill ha för att kunna leka. Våtmarken i en gäddfabrik utgör också en biotop för fåglar och andra djur –  och minskar så väl övergödning som klimatpåverkan i närområdet.

Smakar gott och gör gott helt enkelt!

Världens godaste gröt  (2-3 portioner)

Du behöver

1 dl Havrekross

1 dl Havregryn

1 krm Salt

3 dl Mjölk

3 dl Vatten

Gör så här

Lägg havrekross i blöt i rikligt med vatten över natten. Sila bort vattnet, lägg havrekrossen i en kastrull med havregryn, salt, mjölk och nytt vatten. Koka upp och låt småputtra i ca 20 minuter eller tills gröten blir mjuk och krämig men fortfarande har ett visst tuggmotstånd. Rör om då och då. Servera med kall mjölk, färsk frukt, sylt eller russin.

Alkoholfri sangria med mynta och citron

Denna underbart varma vår behövs något svalkande att dricka. Den här alkoholfria sangrian är toppengod att bjuda på och omöjlig att misslyckas med. Receptets mått är ungefärliga – du kan också variera sangrian genom att byta ut frukten i receptet till vindruvor, nektariner eller plommon. Och istället för mynta kan du använda citronmeliss.

Fler förslag på svalkande drycker finns under receptkategorin Dryck. (Ps – den pampiga bålskålen är egentligen en glaskruka fyndad på Blomsterlandet för 179 kronor. Tips till sommarens härliga kalas!)

Alkoholfri sangria (ca tio-12 glas)

Ingredienser

1 l  fruktigt rött alkoholfritt vin

3 dl Apelsinjuice

1 citron i skivor

1 äpple i kuber

1 päron i kuber

1 knippe mynta

1/2  liter Fruktsoda

Isbitar

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en stor bålskål (förutom fruktsodan och isen). Låt gärna stå och dra några timmar i kylskåpet. Strax innan servering häller du ner fruktsodan och isbitarna i sangrian och sedan är det klart att drickas!

Kokospaj med jordgubbar

kokospaj recept jordgubbar kaka

Den här saftiga, urgoda kokospajen är en härlig helgkaka. Man kan toppa den med precis vad som helst men jag skivade jordgubbar och strösslade över. Gissar att lite rivet citronskal i smeten också kan vara en smarrig smakbrytning. 

Ingredienser (10-12 bitar)

Pajbotten

100 gram smör

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

1 tsk bakpulver

Fyllning

150 gram smör

4 dl kokosflingor

1 1/2 dl vetemjöl

3 ägg

3 dl ströcoker

Gör så här

Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll ner. Knåda hastigt ihop och tryck ut i en smörad och mjölad springform (ca 24 cm i diameter). Grädda i ugnen i 7 minuter på 225 grader

Smält smöret till fyllningen. Blanda kokosflingor och vetemjöl. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda ihop allting till en hänt smet och häll i pajformen. Grädda i ca 30 minuter på 175 grader. Servera avsvalnad med bär på toppen. Grädde är också gott till!