Citronsockerkaka med romsmak

 

Om du precis som jag får en massa ägg över när du målar påskägg till riset så kan du testa att göra denna goda citronsockerkaka med romsmak. Jag använder den typ av romessens som finns att köpa på bakhyllan i affärerna.

Ingredienser

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

50 gram smör

1 dl mjölk

1 msk romessens

2 citroner (det yttersta gula skalet rivet från båda citronerna och saften från den ena )

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Glasyr

Citronsaft, vatten och lite romessence.

Blå vallmofrön

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt och smält smör och blanda i mjölken. Rör ner det i  äggsmeten . Tillsätt romessens, citronskal och citronsaft. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och sikta ner i smeten. Vispa inte  – vänd försiktigt.

Häll upp smeten i formen och grädda i ca 20 minuter eller tills kakan är gräddad igenom. Känn efter med en sticka. Pressa lite citronjuice, blanda med romessens och florsocker i en bunke. Måtten är inte så noga – glasyren får bara inte bli för rinnig får då halkar den av hakan. Blanda den en slät smet.. Häll över den gräddade, helt avsvalnade kakan och strössla över vallmofrö.

• Annonssamarbete Saltå Kvarn •

Fruktkräm med retrokänsla

Jag vill gärna ha något litet sött till kaffet för att avrunda middagen. Därför brukar jag ha soltorkade fikon eller aprikoser hemma.  Ett betydligt vettigare alternativ än en kaka eller en godis. Ibland tar jag också med en sådan här liten russinask till förskolan när jag hämtar barnen och behöver dra med mig dem och handla eller fixa något innan middagen. Det hjälper att hålla humöret uppe en extra stund.

Saltå Kvarns soltorkade frukter är ekologiska och KRAV-märkta. Det är osvavlade och får torka i solen utan tillsatta kemikalier. Det är den naturliga processen som ger aprikoserna dess gyllenbruna färg. Svavlade aprikoser är annars orangea i färgen. Och jag kan ju bara säga som så att det finns INGA torkade aprikoser som är godare än dessa – de har en kolaaktig smak och perfekt seg konsistens.

Förutom att Saltå Kvarns torkade frukter är ekologiska gör de alla sina inköp av russin i Turkiet – via organisationen Happy Village som jobbar för bättre arbetsförhållanden och levnadsstandard för de turkiska skördearbetarna.

Nu ska ni få receptet på en retrohärlig och väldigt smarrig fruktkräm. Den här bjuder min mormor ofta på till efterrätt. Men medan hon kryddar den med kanel kryddar jag den med kardemumma. Otroligt god är den i alla fall och enkel att göra.

Här kommer receptet på min gammaldags fruktkräm

Ingredienser:

250 gram blandad torkad frukt (jag tog Saltå Kvarns torkade Aprikoser, Fikon, Plommon och äpplen).

7 dl vatten

0,5 dl strösocker

1 citron (det yttersta gula skalet fint rivet, samt 1 msk saft)

1/2 tsk hela kardemummakärnor

1/2 dl vatten

2 msk potatismjöl

Gör så här:

Skär frukten i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på vatten. Låt koka i fem minuter. Tillsätt sockret, det finrivna citronskalet, citronsaften och kardemummakärnorna som mortlas. Låt koka upp. Rör ut potatismjöl i en halv deciliter vatten och häll ner i kastrullen i en tunn stråle. Låt sjuda en stund under omrörning – men ej koka.

Låt svalna. Servera sedan krämen med gräddmjölk.

Bland mina recept finns fler desserttips!

Majsplättar med röra på fetaost

Snålveckan. Plättar brukar gå hem i de flesta barnfamiljer – men har du testat att göra majsplättar och servera med fetaoströra istället för grädde och sylt? Då blir de lite mer mättande och lite nyttigare. Sväng också ihop en sallad på bladspenat och tomat och servera till för extra nyttigheter.

Du behöver:

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

3 dl mjölk

2 ägg

340 gram majs

Lite smör att steka i

Dressing

2,5 dl creme fraische

150 gr fetaost

Lite salt, svartpeppar och chilipulver.

Gör så här:

Blanda mjöl, salt och hälften av mjölken till en smet. Vispa noga ut klumparna. Tillsätt resten av mjölken samt ägg, majs och spadet majsen ligger i. Smält smör i ett plättjärn eller i en stekpanna och häll ner smeten och grädda som vanligt.

Lägg crème fraichen i en skål. Smula ner fetaosten och krydda med lite chilipulver och svartpeppar.

Servera plättarna med fetaröran och en god sallad.

Sugen på falafel? Kolla här!

Snabblagad ramen med morötter och squash

Snålveckan: Här kommer receptet på en enkel och god ramen som är både billig och lättlagad. Vill du inte ha köttfärs kan du använda vegfärs istället!

Du behöver (4 portioner):

2 liter vatten

3 buljongtärningar (kött eller grönsak spelar ingen roll)

400 gram färs (fläsk, nöt eller veg)

2 morötter

1/2 squash

2 msk riven ingefära

2 msk ljus soja

300 gr äggnudlar

1 kruka färsk koriander (kan uteslutas eller ersättas med basilika)

Salt, peppar och chilipulver

 

Gör så här:

Koka upp vatten och smula ner buljongtärningar.

Stek färsen i en stekpanna med lite smör. Skär morötterna och squashen i slantar och lägg i det kokande vattnet tillsammans med ingefära, ljus soja och nudlar. Låt koka i 4 minuter.

Tillsätt sedan färsen och värm på. Servera med klippt koriander. Salta, peppra och addera chilipulver efter tycke och smak.

Det här receptet ingår i mitt tema Snålveckan och här har jag samlat fler recept och tips från den.

Pastasås med tonfisk och majs

Snålveckan. Det här receptet är mitt ultimata latmansrecept när jag inte har någon inspiration eller lust att laga mat. Det kanske inte verkar så spännande – men det är rasande lättlagat och väldigt gott och barnen brukar också tycka bra om det.

Du behöver (4 portioner):

2 burkar tonfisk i vatten (välj MSC-märkt fisk)

380 gram majs

2,5 dl creme fraische

Salt, peppar, chilipulver och ev någon färsk krydda

Pasta att servera till.

Så här gör du:

Sätt på pastavatten i en kastrull. Ta fram en stekpanna och lägg i en klick smör. Låt majsen rinna av och fräs den sedan försiktigt i smöret. Tillsätt tonfisken och häll därefter på crème fraichen. Låt bubbla en stund. Salta, peppra och smaka av. Vill du ha lite sting adderar du chili. Någon färsk krydda är inte heller dumt om du har hemma – som persilja!

Servera till pasta eller potatis.

Falafel med bönröra

Snålveckan: Det här är riktig snabbmat som smakar ohemult gott. Falafel i pitabröd med bönsallad och crème fraische dressing. Mums!

Du behöver (2 portioner):

350 gr falafel

4 pitabröd

250 gr vita bönor

250 gram tomater

1/2 kruka persilja eller koriander

1 msk olivolja

1 msk citronsaft

Salt, peppar

Gör så här:

Stek falafeln i en stekpanna. Värm pitabröden i ugnen. Häll av vätskan från en burk vita bönor och lägg i en skål. Skär ner tomaterna och hacka över persilja eller koriander. Tillsätt olja, citron, salt och peppar. Mosa lätt med en gaffel.

Finhacka en vitlöksklyfta och blanda ner i crème fraich med salt och peppar. Tillsätt ev lite färsk persilja även i såsen. Fyll bröden med sås, bönröra och falafel och njut!

Tips! Falafel i tortillia med rödlök

Grön ärtsoppa på åtta minuter

Snålveckan. Grön ärtsoppa är milt och gott och barnen brukar gilla det! Till skillnad från vanlig ärtsoppa går det väldigt snabbt att laga till. En påse frysta ärtor och några buljongtärningar är inte dyrt – och grädden ger mättnad och rund god smak. Här har jag också gjort krutonger av gårdagens torra bröd som jag stekt i lite smör. Men annars mättar en vanlig macka bra till soppan! Eller så kan man lägga i ett kokt ägg delat i halvor.

Du behöver (4 portioner):

2 gula lökar

500 gram frysta gröna ärtor

8 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

Salt, peppar och några chiliflingor.

Gör så här:

Finhacka två gula lökar. Fräs i en kastrull. Häll på ärtorna och vattnet och smula ner buljongen. Låt koka 4 minuter. Mixa med mixerstav, blanda i grädden och låt koka upp. Smaka av med salt, peppar och chiliflingor.

• Annonssamarbete saltå kvarn •

Det bästa receptet på semlor

Nybakta semlor på ljust porslinsfat med fot.

Jag utlovade ju receptet på smarriga semlor i gårdagens poddavsnitt. Folk som inte gillar semlor brukar klaga på att brödet är för torrt och inkråmet för sött. Men då har de inte testat mina semlor!

Fyra tips för saftigare semlor:

  1. Byt ut en tiondel av vetemjölet mot rågsikt. Det gör bullarna saftigare
  2. Smält inte smöret i bullarna utan använd rumstempererat smör
  3. Byt ut lite av mjölken i degvätskan mot grädde.
  4. Gör din egen mandelmassa – då kan du reglera sockerhalten och göra den mindre söt

Jag bakar semlor med vetemjöl special och rågsikt från Saltå Kvarn. Deras produkter är alltid ekologiska – från Svenska bönder som odlar utan bekämpningsmedel eller konstgödsel. Spannmålet kallmals i kvarnar vilket gör att mjölet inte utsätts för någon temperaturstegring utan behåller viktiga smak- och näringsämnen. Saltå Kvarn tillsätter inte heller några konstgjorda tillsatser i produkterna – som citronsyra som annars är vanligt i mjöl.

Men nog om det – här kommer värsta bästa receptet på semlor!

Du behöver (ca 15 bullar):

2 dl mjölk

1 dl vispgrädde

2 msk hela kardemummakärnor

50 gram jäst för söta degar

1 1/2 dl strösocker

150 gram mjukt smör

1 ägg

10 dl Saltå kvarn Vetemjöl Special

1 dl Saltå kvarn Rågsikt

 

Fyllning:

200 g Saltå kvarn sötmandel

1 1/2 dl socker (addera mer om du vill ha den sötare)

5 dl vispgrädde

Florsocker

 

Gör så här:

Häll mjölk och grädde i en kastrull. Mortla kardemumman och låt värmas med mjölken till 37 grader. Häll över i en degbunken och vispa ut jästen. Blanda i socker, smör skuret i tärningar och ägg. Tillsätt sedan mjöl lite åt gången och arbeta degen under ca 10 minuter för hand. Ställ under en bakduk och låt jäsa i ca 50 minuter.

Mixa sötmandeln och sockret i en matberedare med lite vispgrädde. Jag gillar grova bitar så jag mixar det inte helt slätt. Om du låter bli att skålla mandeln får mandelmassan mer smak.

Baka ut degen till femton släta bullar. Låt jäsa på en plåt i ytterligare 50 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 7 minuter. Ta ut och låt kallna på ett galler.

Skär locket av bullarna, gröp ur inkråmet och blanda det med mandelmassa och vispgrädde. Fyll bullarna med smeten. Vispa grädden, spritsa i bullarna och lägg på locken. Avsluta med att dofta över lite florsocker. Ät och njut!

Jag gillar att lyssna på poddar medan jag bakar – lyssna gärna på En Underbar Pod där jag och Erica bakar, gör egen mandelmassa och diskuterar om semlan mest är god eller framför allt rolig!

Fuskfudge – ett snabbt och smarrigt julgodis!

Sticker in med ett snabbt julgodis att göra så här dagen innan julafton. Den här fuskfudgen är underbar i konsistensen och inte allt för söt. Men välj en kvalitetschoklad istället för blockchoklad i smeten – det gör hela skillnaden på smaken.

Du behöver (ca 50 stycken):

50 gram smör

3 dl strösocker

3 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

100 g mörk kvalitetschoklad (gärna minst 70 % kakaohalt)

En nypa salt

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och häll på strösocker, vispgrädde och ljus sirap. Låt koka tills smeten klarar kulprovet. Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner i smeten med en liten nypa salt (det balanserar smakerna). Häll genast upp i en ugnsform (typ gratängform) klädd med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i kuber. NJUT!

Saltlakritskola till jul!

Nu ska ni få receptet på en hisnande god saltlakritskola som jag inte vill vara utan till jul! Som en bonus är den riktigt enkel att lyckas med. 

Du behöver (ca 40 kolor):

2 1/2 dl vispgrädde

2 1/2 dl strösocker

2 1/2 dl ljus sirap

2 1/2 dl turkisk peppar-karameller

1 nypa flingsalt

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom lakritsgodisarna i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning. Mät upp karamellerna i en plastpåse och banka sönder dem till smulor med en kavel. Häll ner smulorna i den varma gräddsåsen och låt koka på svag värme tills smeten klarar ett kulprov.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll på lite neutral matolja. Häll sedan smeten på plåten och strö över lite flingsalt. Låt stelna och skär sedan i bitar

• Annonssamarbete Saltå kvarn •

Det bästa vörtbrödet

En av de bästa sakerna med julen är vörtbrödet. Inget klår vörtbröd med hemgjord rödbetssallad och julköttbullar ovanpå. Sjukt gott!

Jag tycker mycket om företaget Saltå Kvarn som har fantastiska produkter och gör en stor insats för miljön. De har bland annat tagit fram 155 verktyg som odlare kan använda för att förbättra sitt miljöarbete – och ju fler insatser odlarna gör desto bättre betalar Saltå Kvarn. Deras produkter förädlas försiktigt för att bevara alla näringsämnen och allt är ekologiskt odlat och utan tillsatser! Så med Saltå Kvarn kan du julbaka och göra gott i dubbel bemärkelse. Här kan du läsa mer om deras miljöarbete.

Men nu ska ni få receptet på det bästa vörtbrödet. En del vill ha sitt vörtbröd kompakt, en del vill ha det mörkgräddat och nästan lite smuligt. Själv tycker jag om ett luftigt vörtbröd med mycket kryddsmak. Jag brukar därför blanda kryddorna själv!

Du behöver:

33 cl svagdricka eller julmust

1 pkt jäst 50 gram

50 gram smör

1 msk mald nejlika

0,5 msk mald kardemumma

1,5 msk mald ingefära

0,5 msk mald pomerans

1 msk salt

1 1/2 dl mjölk

1 dl mörk sirap

1 dl russin

10 dl rågsikt

4 dl Ölandsvetemjöl fullkorn

Gör så här:

Värm svagdricka till 37 grader i en kastrull. Häll över den i degbunken och smula ner jästen. Smält smöret i kastrullen och häll ner kryddorna. Tillsätt mjölken och sirapen och rör om. Låt svalna till fingerljummet. Häll ner i degvätskan tillsammans med russinen. Sikta i mjölet lite åt gången och arbeta kraftigt till en deg. Ca 4 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Spara lite mjöl till utbakning. Låt jäsa under duk i en timme.

Ta fram och knåda degen smidig. Forma till två limpor och lägg på en plåt. Låt jäsa 45 minuter under bakduk. Pensla med en blandning av mörk sirap och vatten och grädda sedan på 200 grader i ca 30 minuter. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.

Servera med en god julost och en härlig flaska äppelmust!

Gröna rätter till julbordet!

Mjuk pepparkaka med apelsinfrosting

Här kommer nu receptet på min mjuka pepparkaka med apelsinfrosting. Oftast dekoreras ju mjuk pepparkaka med lingon – men apelsin är en minst lika smarrig smakbrytning – och lite roligare! Citronsaft i frostingen ger en välbehövlig syrlig smakbrytning.

Du behöver ( 1 stor kaka) 

Smet

75 g smör

2 msk pepparkakskrydda

5 ägg

3, 5 dl strösocker

1 1/2 dl filmjölk

5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 ekologisk apelsin (den yttersta gula apelsinzesten)

Frosting:

25 g smör

100 g färskost

1 dl florsocker

3-5 msk citronsaft (för syran i frostingens skull)

1 ekologisk apelsin (den yttersta gula apelsinzesten)

50 g syltade apelsinskal.

 

Gör så här:

Smält smöret och blanda i pepparkakskryddan. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Häll ner smöret och filmjölken i byttan. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i bunken. Tvätta en apelsin och riv av det yttersta gula skalet på ett rivjärn. Blanda i.

Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll smeten i formen och grädda i 20-30 minuter på 175 grader. Känn efter med en sticka så att den inte är kladdig. Ta ut och låt svalna.

Rör smör, färskost och florsocker till en smet. Tillsätt citronsaften lite åt gången. Känns smeten för fast tillsätter du mer saft. Ringla över kakan och riv sedan över lite apelsinskal som dekoration. Avsluta med att strössla över syltade apelsinskal. Ska du inte servera kakan på en gång? Vänta med att ringla över frostingen tills strax innan den ska ätas.

Så får du saftigare saffransdeg med rågsikt

Saffransknutar med syltad apelsin

Nu ska ni få receptet på saffransbullarna jag testade ut receptet på igår. Jag använde samma deg som till mina saftiga lussekatter men med en god apelsin-och mandelfyllning till. Syltade apelsinskal och en snutt bittermandelarom sätter fart på det här receptet. Båda ingredienserna hittar du på bakhyllan i affären!

Testa att baka nu till advent vettja. Du blir inte besviken!

Du behöver (ca 50 st):

1 gram saffran (2 pkt)

200 gram smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

2 dl strösocker

1 ägg

1 tsk salt

1,5 dl rågsikt

14,5 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

100 g smör

100 g riven mandelmassa

1/2 tsk bittermandelarom

De yttersta gula zesten från en ekologisk apelsin.

100 gram syltade apelsinskal

 

Gör så här:

Mortla saffran med en tesked strösocker.

Smält smör i en kastrull och tillsätt saffran. Häll mjölk i kastrullen. Låt degvätskan svalna till den är fingerljummen (37grader)

Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills klumparna löst upp sig

Blanda i socker, ägg och salt. Tillsätt mjölet men spara någon deciliter till utbakning.

Arbeta degen för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska släppa från kanterna men gärna vara lite lös. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.

Blanda smör, mandelmassa, bittermandelarom och apelsinzest i en bunke.

Knåda degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut till plattor och bred över smörblandningen. Avsluta med att strö över den syltade apelsinen. Rulla ihop, skär i bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa i ca 30 minuter och pensla sedan bullarna med uppvispat ägg. Grädda ca 8 minuter på 200 grader i mitten av ugnen.

Tips! Knapriga saffransskorpor

Matjessnittar med julig känsla

Nu ska du få receptet på en god matjesröra du kan servera på en smörgås – som snitt eller tilltugg. Supergott på julbordet eller glöggminglet. Ja, de passar till och med bra in på påskbuffén.

Du behöver (12 små snibbar):

2 skivor (halvmånar) av ex vis Polarbröd Jubileumskaka eller liknande bröd.
4 hårdkokta ägg
400 g matjessill
1 dl creme fraiche
3 msk kaviar
1 rödlök, finhackad
1 dl hackad dill
svartpeppar

Gör så här:

Koka äggen och låt svalna, spara två ägg till dekoration och hacka de andra två. Skär matjessillen i mindre bitar och låt rinna av i ett durkslag. Blanda creme fraiche och kaviar försiktigt i en skål och tillsätt hackat ägg och sill. Finhacka rödlök och dill och blanda ned det mesta i röran – men spara litegrann att dekorera med.

Dela varje halvmåne i sex bitar. Lägg röran ovanpå och dekorera med ägg, dill och lite rödlök. Avsluta med lite svartpeppar. Servera genast.

Bland mina recept hittar du många bra tips till julbordet och söker du inspiration till vegetarisk sill kolla här!

Bästa brownien

Nu ska du få receptet på himlarns goda brownies jag gjorde för en tid sedan! Härligt mäktiga och perfekta att skära till små munsbitar till en fikabuffe – eller större bitar till en efterrätt.

Du behöver:

200 gram mörk choklad

200 gram mjukt smör

2 1/2 dl socker

5 ägg

150 gram valnötter

2 dl vetemjöl

1 kryddmått bakpulver

2 msk kakao

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen i ett vattenbad. Rör smöret mjukt tillsammans med sockret. Addera äggen och rör till en jämn smet. Häll sedan den varma chokladen och valnötterna i smörblandningen.

Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en skål och rör ner det i smeten. Häll browniesmeten i en lasagneform eller pajform klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig inuti när den plockas ut.

Låt stå och svalna några timmar (gärna över natten) och skär sedan i bitar. Servera med lite lättvispad grädde och kako doftad ovanpå.

Enkelt recept på kladdkaka