En redig påsktårta

Till påsk vill man ju fira med en riktigt överdådig påsktårta. Just nu känner jag mig alldeles förälskad i knalligt gult i kombination med mild rosa. Så tårtan fick gå i dessa färger. Och eftersom jag ville imponera på barnen fick det bli en påsktårta i två våningar. Med marsipanlock och en fyllning av lemoncurd och blåbärssylt.

Receptet på påsktårtan gäller för en tårta i två våningar. Till den behöver du baka två tårtbottnar. Men dubbla inte receptet nedan rakt av. Gör istället samma smet två gånger efter varandra. Bakning är kemi och att dubbla smeten kan påverka resultatet negativt. Receptet på fyllningen behöver däremot inte dubbleras. Den räcker till hela tårtan.

Recept 1 st tårtbotten

3 ägg

2,5 dl strösocker

50 g smör

1 dl mjölk

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

smör och ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Gör så här

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Smält smöret och rör i mjölken. Blanda med äggen.

Blanda vetemjölk och bakpulver i en skål. Vänd försiktigt ner det i kaksmeten utan att vispa allt för mycket.

Smöra och bröa en form. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Känn efter med en sticka innan du tar ut den. Kakan ska inte vara kladdig.

Låt svalna och skär sedan tårtan så att den får tre lager. Upprepa med den andra tårtbotten.

Fyllning tårtor (ingredienserna räcker till båda våningarna)

5 dl vispgrädde

6 msk lemon curd

1-2 dl blåbärssylt

500 g marsipan

Gör så här

Vispa 4 dl vispgrädde med 6 msk lemon curd. Grädden ska bli fluffig. Ta en ny skål och vispa 1 dl vispgrädde och blanda med några matskedar blåbärssylt. Bred citrongrädden på det första lagret tårta. Lägg en botten ovanpå. Bred sedan blåbärsgrädden på det andra lagret tårta. Lägg på översta lagret tårta. Kavla ut drygt hälften av marsipanen till en platta som täcker den första tårtan. Pudra diskbänken med florsocker om marsipanen vill kladda fast. Lägg över marsipanen på tårtan och skär bort överflödig marsipan.

Upprepa samma procedur med tårta nummer två. Men avsluta den tårtan med att bre citrongrädde ovanpå toppen av tårtan. Forma det gärna lite som en kupol. Kavla sedan ut det andra lagret marsipan och lägg som ett lock ovanpå alltihop. Skär bort överflödig marsipan.

Använd därefter en stekspade för att försiktigt placera den mindre tårtan ovanpå den större. Jag tvinnade också små marsipanband för att göra skarven mellan tårtorna lite snyggare. Och så avslutade jag med att modelera två kycklingar ovanpå tårtan. Om du hellre vill kan du förstås dekorera tårtan med färska bär, marsipanblommor eller lite florsocker.

Alkoholfri drink till påsk

En alkoholfri påskdrink är aldrig fel! Jag tycker mycket om den här varianten med lime, apelsin, vit sirap och mynta. Plättlätt är den också att fixa. Och alla jag bjudit gillar den. Tror att jag ursprungligen hittade receptet på ICA om jag inte minns fel.

Syrlig påskdrink (4 glas)

Du behöver

2 lime

4 msk vit sirap

1/2 kruka mynta

4 dl krossad is

4 dl apelsinjuice

2 dl mineralvatten

Gör så här

Pressa limen i en karaff och rör ner sirapen. Riv myntan i mindre bitar och lägg i karaffen. Muddla myntan med en muddler eller baksidan av en träslev. Tillsätt is och juice och skaka. Häll upp i glas och toppa med mineralvattnet. Servera omedelbart!

Tuppkaka

Tuppkaka är en sådan där trevlig, enkel kaka man alltid kan baka för att ingredienserna är sådana som alltid finns hemma. Man behöver bara ägg, socker, mjöl och smör. Och så lite kardemumma om man gillar det.

Jag fick receptet av en bloggläsare för många år sedan och jag tycker om den lite gammaldags känslan. Måttenheterna är nämligen kaffekoppar istället för decilitermått.

Tuppkakan är en perfekt kaka att bakan nu på våren, om man har höns och får många ägg och vill bli av med några.

Knepet för att få den saftig är att inte övergrädda eller snåla på smöret. Hyvla gärna över flera lager!

Tuppkaka (ca 8 bitar)

Du behöver 

2 ägg

2 kaffekoppar socker

Kardemummakärnor att mortla

2 kaffekoppar vetemjöl

Smör att hyvla över

Gör så här

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vetemjöl och mortlade kardemummakärnor. Mängden är en fråga om tycke och smak. Smeten ska bli lite tjockare än en sockerkakssmet.

Smöra och bröa en pajform. Häll ner smeten. Ta fram ett paket smör och använd osthyveln för att hyvla över ett täcke smör ovanpå kakan. Snåla inte!

Grädda sedan på 200 grader i ca 12 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten när du plockar ut den. Då blir den perfekt smörig och seg när den kallnat. Ät som den är eller servera med lite grädde.

Ugnsbakade ägg i frallor

Har ni testat att ugnsbaka ägg någon gång? Eller rättar sagt – ugnsbaka ägg i bröd? Det blir som små matiga muffins. Eller brödomeletter. Så otroligt gott! Perfekt på påskbrunchen eller bara när man vill lyxa till helgfrukosten.

Man behöver egentligen bara någon slags liten fralla – och så godsaker att stoppa ner i brödet. Det kan vara lufttorkad skinka, lax, sallad, tomat, lök ja vad som helst egentligen. Och så lite kryddor och kanske senap eller annat som passar bra.

Jag har inget exakt recept utan kör på vad som passar. Men ungefär så här går det till

Ugnsbakade ägg i bröd

Jag valde lufttorkad skinka, bladspenat och rödlök. Sedan skar jag allting i mindre bitar och fräste löken glansig i lite smör i en stekpanna. Därefter skar jag av locket på frallorna och gröpte ur lite av inkråmet. La ner ingredienserna och avslutade med att knäcka ner ett ägg i varje bröd. Saltade, pepprade och ställde på plåt i ugnen.

Sedan ugnsbakade jag frallorna i ca 8–11 minuter på 200 grader. I övre delen av ugnen.

Inte svårare än så. Ät och njut!

Chokladsockerkaka på en lördag

Igår hade vi en väldigt lugn lördag. Folke var krasslig och låg mest i soffan och vilade och såg på film. Bertil och Jakob däremot – de gjorde en utflykt med våra vänner. Grillade, fikade och skidade. Bra start på sportlovet!

Melker fick hålla oss sällskap där hemma.

När det blev för långtråkigt bestämde vi oss för att baka. En chokladsockerkaka.

Folke bröade formen

Och hällde upp smeten

När kakan var färdiggräddad hade Jakob och Bertil kommit hem och då bjöd vi på fika.

Fast någon var lite frusen och gömde sig i en yllefilt.

Chokladsockerkakan blev succé – men det blir den ju jämt. Receptet är ett gammalt beprövat från Anna Bergenström. Saftig och god trots relativt liten smörmängd!

Chokladsockerkaka (i liten sockerkaksform)

Du behöver

2 ägg

2 dl strösocker

50 gr smör

1 dl mjölk

2 1/4 dl vetemjöl

3/4 dl kakao

1 1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Låt koka upp. Häll den heta vätskan i äggsmeten. Vispa ihop. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Rör ner försiktigt. Häll smeten i smörad och bröad form och grädda i ugnen i ca 30 -40 minuter.

Ät och njut!

Långfrukost med nattjäst bröd

Tog en långfrukost i morse. Med sol i ansiktet och hela helgbilagan att hugga in på. Mornarna är bäst. Att kunna bocka av ytterligare en hemsk natt. Stiga upp, komma till mina sinnens fulla, känna hur livet återvänder och nattens oro och obehag försvinner. Varje morgon räknar jag ner tills bebisen är här.

Jag njöt nybakat bröd till frukost. Satte nämligen en deg innan jag gick och la mig igår. Nattjästa bröd är det bästa och smidigaste som finns!

Sjukt gott med smör, ost och fikonmarmelad…

Nu ska ni få receptet på det goda nattjästa matbrödet. Det är så löjligt enkelt att baka! Bara att röra ihop på kvällen och ställa i kylen och sedan skära till bitar på morgonen och grädda. Inget knådande, inga dubbla jäsningar. Bara skjuts in i ugnen! Tänk bara på att degen ska vara ganska kletig. Det är inte säkert att allt mjöl behövs.

Nattjästa rågbullar

Du behöver (12 bullar)

1/2 pkt jäst

5 dl kallt vatten

1 msk honung

1 ms olivolja

3 tsk salt

1 msk brödkrydda

9 dl rågsikt

3 dl vetemjöl

Gör så här:

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt honung, olja, salt och brödkrydda. Blanda ner mjölet och arbeta hastigt ihop till en deg med en träsked. Degen ska vara ganska kladdig. Lägg den i en skål i kylen med en handduk över och låt jäsa under natten.

Ta fram degen på morgonen, häll ner den på ett mjölat bord. Knåda inte. Skär bara till lagom stora bitar med en kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper på. Grädda i 220 grader i ca 20 minuter.

Mitt bästa recept på chokladbollar

Idag fick jag en sådan faslig lust att baka lite. Enkelt måste det vara. Och jädra gott. Då blir det alltid chokladbollar. Jag har lite barnslig smak på det sättet. Föredrar chokladbollar framför alla andra bakverk.

Kom på att jag inte har ett enda recept på vanliga chokladbollar på bloggen. Bara massa nyttiga varianter. Och så kan vi ju inte ha det!? Det är ju förskräckligt.

Så här kommer mitt bästa recept på chokladbollar. Jag kör alltid ingredienserna i matberedare för att det går så smidigt, och så rullar jag dem väldigt smått. Så att man kan äta många!

Kaffe är en helt nödvändigt del av chokladbollarna. Lika viktig som kakao och socker. Skulle jag vilja hävda

Du behöver (ca 35 små chokladbollar)

100 g smör

1 dl strösocker

3 msk kakao

3 dl havregryn

3 msk starkt, kallt kaffe

kokosflingor, pärlsocker, hackade nötter eller strössel att rulla i.

Gör så här

Lägg alla ingredienser i en mixer (förutom det du tänkt rulla choladbollarna i). Kör en stund på högsta effekt tills det blivit en slät massa. Häll upp lite kokos/pärlsocker/strössel i en djuptallrik. Forma bollarna och lägg dem i kokosen och rulla runt. Lägg på en ny tallrik och ställ i kylen tills det är dags att mumsa i sig!

Skurna pepparkakor

Nä, det känns nästan skamligt att säga det, men det måste sägas ändå: skurna pepparkakor är dubbelt så goda som vanliga! Min faster Inger gjorde ofta just den här typen av kakor och bjöd på, så det är ett kärt barndomsminne för mig. Och jag som fort tröttnar på att kavla deg och stansa figurer (men däremot inte på pepparkakssmaken) kan verkligen rekommendera att göra peppisar i den här varianten istället.

Skurna pepparkakor med mandel (ca 100 st)

Du behöver

100 g sötmandel

2 dl strösocker

3 tsk kanel

2 tsk pepparkakskrydda

1 tsk bikarbonat

6 dl vetemjöl

1 dl ljus sirap

200 g rumsvarmt smör.

Gör så här

Grovhacka sötmandeln och blanda med de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner sirap och mjukt smör. Rör till en jämn deg och rulla sedan till en lång korv. Lägg i frysen i en halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt och skär sedan degen i skivor. Ca 3 mm tjocka. Lägg ut på plåten med lite mellanrum mellan kakorna. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna, förvara sedan svalt och lufttätt.

Kryddiga korintkakor

Sega, kryddiga korintkakor att doppa i mjölk eller te är himla gott – och passar perfekt till jul. Det här receptet kommer ursprungligen från boken “Klassiska kakor på nytt sätt”  där jag hittat mycket bakinspiration genom åren. Eftersom smeten bara klickas ut och inte behöver vila i kylen innan – går det snabbt att göra kakorna.

Kryddiga korintkakor (60-70 kakor)

Du behöver

150 g smör

3 dl havregryn

3 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

1 tsk hjorthornssalt

1 tsk mald kanel

1/2 tsk mald kryddnejliga

1 dl mjölk

3 dl korinter

Gör så här

Smält smöret i en kastrull. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan smör, mjölk och korinter, Arbeta ihop till en smet. Klicka ut små kluttar på ett bakplåtspapper och tryck till lätt på toppen. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 8 minuter.

Julkola med täcke av choklad

Nu ska du få receptet på en julkola som fullkomligt smälter i munnen. Kombinationen av seg kola och täcke av choklad är ljuvlig! Och välj gärna en bättre sorts choklad – det gör stor skillnad för smaken jämfört med bak eller blockchoklad.  Jag lovar dig, den här kolan vill du inte vara utan!

Julkola med täcke av choklad

Du behöver (ca 50 kolor)

50 gram smör

3 dl strösocker

3 dl vispgrädde

1 1/2 dl ljus sirap

2 msk kakao

En nypa salt

150 gr mörk choklad

50 gr vit choklad

Gör så här
Ta fram en tjockbottnad kastrull och smält smör. Blanda ner socker, grädde, sirap , kakao och salt. Låt koka utan lock under omrörning, tills smeten klarar ett kulprov. Lägg bakplåtspapper i en liten form, ca 16×20 cm. Häll ner smeten och låt svalna. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och den vita chokladen i ett annat vattenbad. Bred ut den mörka chokladen på kolan. Ringla sedan över den ljusa chokladen. Använd en gaffel för att försiktigt göra ett mönster i chokladen. Låt stelna någon timme och skär sedan i bitar. Förvaras med fördel i frysen –  men ta fram en stund innan servering så den hinner mjukna.

• Annonssamarbete Apotek Hjärtat •

Ett hjärtligt julbak

Förra veckan hämtade jag barnen tidigt från förskola och fritids. Jag hade nämligen en saffrandsdeg på jäsning och lite kolakok på gång. Den här årstiden är den bästa – när jag tar mig tid att göra det där lilla extra med barnen. Som att baka.

Ungarna fick en stor degklump var att göra vad de hade lust med. Det knådades och formades och bakades av hjärtans lust.

Saffransbullar i alla de former!

Melker höll sig framme för att städa golvet vid behov. Väldigt praktiskt på det sättet.

Men i vanlig ordning tröttnade barnen före mamman och först troppade Folke av och så småningom Bertil. Så jag blev själv med resten av degen och kolasmeten som stod på kokning. Ganska skönt det också. För då kan man få det precis som man vill! Släta lussekatter i jämna rader och fudge med perfekt konsistens.

Jag bakade med Apotek Hjärtats pepparmyntsolja och finmalda saffran. Att köpa kryddor på apotek är en gammal tradition – eftersom kryddor betraktats som medicinalväxter. Saffran ansågs till exempel bidra till en positiv sinnesstämning. Och att köpa den just på apoteket var en garant för att den var av god kvalitet. Den här traditionen lever kvar i jultider då vi bland annat hittar senap, saffran och pepparmyntolja i apotekets sortiment.  Apotek Hjärtats saffran kommer från La Mancha i Spanien, som anses vara det område i världen som har högst kvalitet på saffran. Det beror på det optimala klimatet. I kombination med en lång tradition av saffransodling och en extra varsam hantering vid sådd och skörd av saffran.

Saffran framställs ur de gula märkena i saffranskrokusen och är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs 100 000 till 150 000 krokusar, som plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran! När man tänker på det får man en helt annan respekt för denna fantastiska krydda. Beställ hem Apotek Hjärtats Saffran på nätet så slipper du stå utan i julbaket! Och botanisera runt lite i deras e-handel – där finns allt sånt som behövs för att sätta piff på julbaket!  Som flytande glykos, glöggkryddor på flaska, marmelader och härlig honung…

Nå väl. Förutom vanliga, klassiska saffransbullar gjorde jag två sorters julgodisar. En smarrig saffransgfudge och en pikant smörkola med smak av pepparmint. Såklart ska ni få båda recepten!

>

Saffransfudge (ca 50 bitar)

Du behöver

2 1/2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

3 msk sirap

1 kuvert Apotek Hjärtat Saffran Finmald.

150 g vit choklad

Gör så här

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Rör runt tills det börjar koka. Låt sedan kolan koka tills den klarar ett kulprov. Rör om då och då. (Ett kulprov gör man genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. När kolan går att forma till en kula är den klar). Dra av plattan. Häll ner saffran och rör om. Hacka den vita chokladen i mindre bitar och blanda ner i smeten. Häll över i en liten bakform med bakplåtspapper i. Bred ut i ett jämnt lager och låt stelna några timmar innan fudgen skärs upp. Den går utmärkt att förvara i frysen!

>

Smörkola med smak av pepparmynta

Du behöver

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

5-7 droppar Apotek Hjärtat Pepparmyntsolja

1 msk neutral matolja

Gör så här

Smält smöret försiktigt i en kastrull. Tillsätt alla ingredienserna utom pepparmyntsoljan. Rör runt tills det börjar koka. Låt sedan kolan koka tills den klarar ett kulprov. Rör om då och då. (Ett kulprov gör man genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. När kolan går att forma till en kula är den klar). Dra av plattan. Häll ner pepparmyntsoljan och rör om.  För att testa om du vill ha starkare smak – gör ett nytt kulprov på kolan och smaka av. Tillsätt eventuellt mer pepparmyntsolja. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pensla det med lite neutral matolja. Häll ut smeten och låt stelna. Skär i bitar och förvara i burk i frysen eller kylen med bakplåtspapper mellan.

• Annonssamarbete Saltå Kvarn •

Aprikoskonfekt och Fikonstubbar med nougat

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

För att fira en klimatsmartare jul pratar vi mycket om att minska på mängden paket under julgranen och välja loppis istället för nyproducerat. Men en stor del av de pengar vi lägger på julhandeln är ju faktiskt mat! Och vill man minska sitt klimatavtryck där så gäller det att välja så mycket ekologiskt och närproducerat som möjligt.

Förutom återkommande klassiker som knäck och rocky road vill jag gärna experimentera fram något nytt till gottebordet varje jul. I år blev det två nya godsaker baserade på ekologiska torkade aprikoser och fikon. Jag vet inga som gör så god torkad frukt som Saltå Kvarn. Deras aprikoser har en kolaaktig ton och doftar gott. Aprikoserna är bruna istället för gula, eftersom de är osvavlade. Och därigenom behåller de också smak och doft på ett helt annat sätt. Fikonen odlas i de vackra trakterna kring Izmir västra Turkiet. Där de plockas för hand och sedan torkas i solen. Resultatet blir aromatiska, smakrika och härligt sega fikon.

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

Det ena godiset jag experimenterade fram blev aprikoskonfekt. Små sötasyrliga aprikos- och lemoncurdbollar, doppade i choklad och rullade i pistagenötter.

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

Både superfina att titta på och supergoda att glufsa i sig!

fikonstubbar med nougat

Sedan blev det fikonkonfekt med mandelmassa och arrak, doppade i nougat med mörk choklad ringlad ovanpå. Vansinnigt gott! Nu ska ni få recepten på båda godisarna. Först ut är….

aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd

Aprikoskonfekt med pistagenötter och lemoncurd (ca 50 st)

Du behöver

300 g torkade aprikoser

1 dl lemon curd

1 dl mandelmjöl

1-2 kryddmått malen ingefära

1 1/2 dl pistagenötter

150 g mörk choklad

Gör så här

Kör aprikoserna i en matberedare tills de blir finfördelade. Tillsätt lemoncurd, mandelmjöl och ingefära. Kör ihop till en smet. Tillsätt eventuellt mer ingefära om du vill ha starkare smak. Finhacka pistagenötterna och rör ner i smeten (men spara lite till dekoration). Forma smeten till bollar. Om de känns för kladdiga kan du tillsätta mer mandelmjöl. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa sedan bollarna i chokladen med hjälp av två gafflar. Lägg upp på ett bakplåtspapper och strö lite pistagenötshack över. Låt stelna. Aprikoskonfekten kan med fördel förvaras i en lufttät låda i frysen.

fikonstubbar med nougat

Fikonstubbar med nougat (ca 40 st)

Du behöver

150 g fikon

300 g mandelmassa

1-2 tsk arraksarom

200 g nougat

50 g mörk choklad (70 % kakaohalt)

Gör så här

Skär bort de hårda små fästena från fikonen. Lägg fikonen i en matberedare och mixa till mindre bitar. Riv mandelmassan och lägg ner i matberedaren. Tillsätt arraksarom och kör ihop allting till en jämn smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer arrak om du vill ha starkare smak. Forma sedan smeten till små stubbar. Smält nougat i ett vattenbad och doppa stubbarna i nougaten med hjälp av två gafflar. Lägg på ett bakplåtspapper och låt stelna. Smält sedan mörk choklad i ett vattenbad och ringla med en tesked över lite choklad på varje bit. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram till julafton.

Min supergoda kålrotslåda

Det var så kul att läsa om vad ni inte vill vara utan på julbordet. Blev förvånad att det ändå skiljde sig så pass mycket åt. Vissa saker ni äter hade jag knappt hört talas om! Men något jag själv inte vill vara utan är som bekant kålrotslåda. Fast det är ett ganska nytt inslag och ingenting som funnits i min barndom. Det var pappa som köpte hem en kålrotslåda på en julmarknad för några år sedan och när vi fick smaka blev vi helt sålda. Det låter ju inte så upphetsande på namnet – men det är alltså en krämig, sötsalt låda med smak av kålrot och sirap och med sting av ingefära. Vansinnigt gott. Står alltid på mitt julbord!

Nu ska ni få mitt recept och jag tror att det ursprungligen kommer från ICA om jag inte minns fel. Riktigt bra är det i alla fall. Vi har fullt med kålrötter i källaren och jag brukar göra dubbel sats på en gång, så har jag en låda till julbordet och en att ta fram någon gång i december när man vill tjuvsmaka julmaten. Svingott ihop med skinka, köttbullar, prinskorvar eller egentligen exakt vad som helst! Funkar bra att frysa och sedan värma långsamt i ugnen. Gärna med lite mer smör hyvlat på toppen.

Kålrotslåda (12 julbordsportioner)

1 kg kålrot

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl ströbröd

4 dl vispgrädde

1 dl sirap

1 1/2 tsk mald ingefära

1 msk salt

vitpeppar

1 ägg

1/2 dl ströbröd

Smör

 

Gör så här

Skala och skär kålrötterna i mindre bitar. Koka mjuka i en kastrull med vatten och en buljongtärning. Häll spadet åt sidan men spara det. Mosa sedan bitarna med en potatisstomp eller kör i mixern till en mjuk smet. Låt ströbrödet svälla i grädde. Blanda det sedan med kålrotsmoset, sirap, ingefära, salt och vitpeppar.  Späd eventuellt med lite kålrotsspad om smeten är för tjock. Konsistensen ska vara lite tjockare än en sockerkakssmet.

Vispa upp ett ägg och blanda ner i smeten. Smöra och bröa en gratängform. Jag använde två formar eftersom jag gjorde dubbel sats

Häll ner smeten i formen och strö över ströbröd. Hyvla över lite smör och grädda i ugnen i ca 90 minuter på 175 grader. Akta så att det inte bränns! Har du en mindre form kan gräddningstiden behöva förlängas. Ät och njut!

Världens bästa brunkål

Brunkål ser inte mycket ut för världen – men det är det godaste tillbehöret till julskinka. I hård konkurrens med äppelmos och julsenap förstås. Helst gör jag den med skinkspad. Men det går att ersätta med grönsaksbuljong eller köttbuljong – beroende på om man vill ha den vegetarisk. 

Min brunkål har jag förberett nu i november – fem veckor innan jul. Och den håller hur bra som helst i frysen! Kryddningen på den här kålen är ungefärlig – hur mycket som behövs handlar om hur stort vitkålshuvud du har. Krydda försiktigt till en början och addera sedan mer!

Brunkål (8-10 julbordsportioner)

1 stort vitkålshuvud

2 msk smör

3 msk sirap

1/2 msk kinesisk soya

2 – 3 tsk ättika 12 %

1/2 msk salt

4 dl skinkspad eller buljong plus vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Strimla kålen och fräs lite åt gången i en stekpanna med rikligt med smör. Kålen ska bara få en aning färg. Lägg sedan i en långpanna och ringla över sirap, ättika och salt. Häll över hälften av skinkspadet. Ställ i in ugnen. Se till och rör om i formen med 10 minuters mellanrum så att kålen inte bränns. Fyll på med mer buljong allt eftersom. Efter ca 30 minuter är kålen färdig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, ättika, soya eller sirap beroende på vad som saknas.

Kålen kan frysas in och sedan tinas lagom till julbordet. Bäst blir den om man värmer den försiktigt i en kastrull med smör.

• Annonssamarbete Saltå Kvarn •

Bästa bullarna till Kanelbullens dag

Nu stundar kanelbullens dag och jag är obeskrivligt peppad! Bullar av alla slag är ju det godaste jag vet och det känns så härligt att ha ett lager i frysen att ta fram av och tina när man får besök. Långa längder är enklare att baka än bullar – och den här degen ger ungefär fyra vetelängder.

vetelängder bullar

Jag bakar bullar på Saltå Kvarns KRAV-märkta Svenska dinkelmjöl och till fyllning använder jag råsocker som ger en lite kolaaktig smak. För extra saftiga bullar byter jag sedan ut lite av dinkelmjölet mot Saltå Kvarns Rågsikt.

Alla Saltå Kvarns produkter är ekologiska och deras mjöl är odlat i Sverige. Det tycker jag är himla bra – för då kan man äta bullar med gott samvete.

Några tips för att lyckas med bullbaket. 

  • Jag gillar bullar med både kanel och kardemumma. Kanel i fyllningen och kardemumma i degen. Tillsätt kardemumma i smöret medan det smälter – fettet lockar fram både smak och doft.
  • Arbeta degen ordentligt, då blir bullarna högre och finare
  • Använd alltid bakformar av papper till kanelbullarna så att inte all god fyllning rinner ut på plåten.
  • Att byta ut ca en tiondel av dinkelmjölet mot rågsikt ger saftigare bullar.
  • Slå 50 gr smält, varmt smör över den färdigarbetade vetebrödsdegen, innan du låter den jäsa i bunken. Det ger extra saftiga bullar.

Bästa bullarna till kanelbullens dag (ca 50 bullar eller 4 längder)

Deg

150 gr smör (+50 gr smör till jäsningen)

5 dl mjölk

1 msk kardemumma

50 g jäst

2 dl strösocker

1 tsk salt

13 dl dinkelvetemjöl

2 dl rågsikt

 

Fyllning 

150 g mjukt smör

2 tsk kanel

2 tsk kardemumma

1 1/2 dl rårörsocker

+ 1 ägg och pärlsocker

 

Så här gör du;

Smält smöret till degen. Blanda i den nymalda kardemumman. Tillsätt mjölken och låt bli fingervarmt. Vispa ner jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan strösocker och salt. Arbeta därefter in mjölet i degen. 10-15 minuter för hand eller 8 minuter i maskin. Smält 50 g smör och häll över degen innan den läggs för jäsning i ca 60 minuter.

Rör ihop mjukt smör, kanel, kardemumma och socker till en slät smet. Kavla ut bulldegen till en lång rektangel. Bred över fyllningen och gör till en rulle. Klipp med en sax små jack i längden och lägg dem åt vartannat håll i ett dekorativt mönster.

Låt jäsa övertäckta på en plåt ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärölsocker.  Grädda i 200 g i ca 20 minuter.

Låt det nygräddade brödet kallna under handduk, så blir det saftigare. Servera med ett stort glas kall mjölk!