Hemmagjord pizza – recept på deg och tomatsås

Pizzabak i köket. Recept på pizza från deg till tomatsås och färdigt recept med egna ingredienser. picture-1351.jpg

Deg (till 2 stora pizzor):

4 dl ljummet vatten

4 msk mjölk

½ pkt jäst

1 tsk salt

1 msk honung

4 msk olivolja

10 dl vetemjöl

Tomatsås:

En vitlöksklyfta

En hel gul lök

En burk champinjoner 300 gram

Krossade tomater, 500 gram

Oregano, dragon, basilika

Salt och peppar

(+ valfri pizzatopping).

Så bakar du din egen pizza:

Blanda ut jästen i det ljumma vattnet. Häll därefter ner honung, salt, mjölk och olja.

Blanda sedan i mjöl och arbeta ihop till en smidig deg.

Lägg den att jäsa under en bakduk på en varm plats. Gärna 30-40 minuter.

Plocka fram en stekpanna och smält en stor klick smör.

Hacka en klyfta vitlök och en hel gullöke och fräs i pannan.

Krydda med oregano, dragon och basilika och låt deras smak kultiveras i smöret.

Hacka därefter i champinjonerna och låter dem också stekas.

Blanda slutligen ner de krossade tomaterna och smakar av med lite salt och peppar.

När degen jäst färdigt delas den i tre delar och bakas ut med kavel och läggs på en plåt. Bred den ljumma tomatsåsen över pizzan och strö på valfri topping. Till exempel oliver eller ananasbitar. Riv slutligen osten och strö generöst över pizzan. Grädda i 10-15 minuter på 250 grader.

Pizzadegen ska röras till. Här är jag pizzabagare i rosa förkläde. picture-1344.jpg

Hemgjord pizza på egen deg med egen tomatsås och olivet på tallriken. picture-1158.jpg

Kardemummabullar

Gräddade tvinnadade bullar på kakfat. picture-003.jpg

En fast kardemummabulle med en härligt kryddig smak.

Den blir extra vacker när man tvinnar den.

Det kanske ser avancerat ut – men det är faktiskt barnsligt enkelt.

Till bulldeg behöver du:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 dl socker

½ tsk salt

3 tsk kardemumma

ca 1,4 liter vetemjöl

Fyllning:

100 g skirat smör

1 dl socker

2 msk kardemumma

Så bakar du bullar med kardemumma:

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader.

Smula ner jästen i en stor skål och häll över vätskan.

Rör om tills jästen löst sig. Häll därefter ner socker, lite salt och kardemumma.

Häll i mjölet men spara någon dl till utbakningen. Arbeta den kraftigt med händerna eller i maskin 5-10 minuter.

Låt sedan jäsa under bakduk i en dryg halvtimme.

Kavla ut degen och pensla den med skirat smör.

Häll därefter på socker och kardemumma.

Rulla ihop degen till bullar och lägg på bakplåtspapper.

Låt sedan jäsa under en bakduk i fyrtio minuter. Grädda dem därefter i ugnen. På 250 grader i 5-9 minuter. Servera medan de fortfarande är varma, tillsammans med ett glas kall mjölk

Att knyta bullar är inte svårt. Dela den jästa degen i tre lika stora delar. Kavla sedan ut dem till platta rektanglar.

Pensla fyllningen på plattorna och vik sedan ihop dem på hälften. Så att de fortfarande är lika breda men inte lika långa.

Skär dem därefter i remsor med bredden av ca 2 cm. Tvinna varje remsa och knyt ihop till en knut.

Lägg på ett bakplåtspapper eller i bullformar, med skarven neråt. Jäs och grädda på vanligt sätt.

Tuppkaka

tuppkaka

Tuppkaka är en perfekt kaka i påsktider. Och dessutom superenkel att baka!
Du svänger ihop den på någon minut och sedan sköter den sig själv i ugnen.

Kakan kan smaksättas med det som råkar finnas hemma och konsistensen blir härligt tung och seg.

 Receptet har jag lånat från fina Ingrid. Tack och bock.

Till tuppkaka – du behöver:

2 ägg och

2 kaffekoppar socker vispas ihop.

Därefter röres 2 koppar mjöl ner.

Smeten ska bli lite tjockare än en sockerkakssmet.

Smaksätt gärna med lite vanilj och kardemumma.

Smöra en pajform (helst med löstagbar kant) och bröa den med kokosflingor eller ströbröd.

Häll därefter ner smeten som ska täcka formens botten.

Plocka fram ett smörpaket och använd en osthyvel för att hyvla det i tunna skivor så att det täcker ovansidan av kakan. Snåla inte!

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 – 20 minuter på 200 grader.

Se till så att smöret inte bränns. Kakan ska vara lite kladdig i mitten när man plockar ut den. Då blir den perfekt smörig och seg när den kallnat. Ät som den är eller servera med lite grädde.

Tips på smaksättning

Vanilj

Kardemumma

Banan

Citronskal
Kakao

Kanel

Rosenvatten

Valnötsbröd

Ljus limpa skuren i skivor med tydliga bitar av valnöt i brödet. valnotsbrod.jpg

Valnötsbröd är ett gott och lite lyxigare matbröd, som får sin säregna smak från de grovhackade nötterna.

Tål man inte valnötter kan man ersätta dem med solroskärnor eller hela linfrön.

Brödet blir dessutom extra gott med en smakrik ost. Prova Allerum eller Krutrök.

Du behöver:

50 g jäst

6 dl ljummet vatten

3 msk honung

3 tsk salt

2 dl grovhackade valnötter

1 dl grahamsmjöl

14-15 dl vetemjöl

Så bakar du valnötsbröd:

Rör ut jästen i lite ljummet vatten.

Tillsätt därefter resten av vätskan och övriga ingredienser.

Arbeta ihop till en slät deg.

Låt jäsa på varmt ställe under bakduk i ca 40 minuter.

Forma sedan degen till en limpa och jäs 30 minuter på en plåt.

Grädda den i mitten av ugnen, i tio minuter på 225 grader.

Sänk därefter värmen till 175-200 grader och grädda ytterligare 35-40 minuter.

 Skär limpan i bitar och förvara den i frysen. Lycka till!

Bland mina recept finns många andra baktips, bland annat ett gott mättande vardagsbröd.

Klappgröt – efterrätt med lingon

Rosa och lite gryning klappgröt i ljus djuptallrik med guldstjärnor på kanten. picture-2355.jpg

Klappgröt är en god efterrätt som många minns från barndomen. Namnet har den fått från det kraftiga vispandet som krävs för att få rätt konsistens.

För här gäller det att ligga i om gröten ska bli just så härligt pösig som det är tänkt.

Gröten görs traditionellt på lingonsylt men experimentera gärna med andra syrliga bär.

Klappgröt är också idealiskt som mellanmål för hungriga skolbarn. Både roligare och godare än vanlig gröt!

 Du behöver (4 port):

5 dl vatten

2 dl lingonsylt eller 1,5 dl saft

1 dl mannagryn

Mjölk samt lite socker eller sylt till serveringen.

Så här vispar du ihop klappgröt:

Koka upp vattnet och sylten.

Vispa därefter ner grynen, lite i taget, för att undvika klumpar.

Låt sedan koka på svag värme i 4-5 minuter. Rör om då och då.

Häll upp gröten i en skål och vispa kraftigt. Gärna med en elvisp.

Gröten ska bli vit och pösig.

Servera den ljummen eller kall med mjölk. Ljuvligt gott!

Kolakakor – enkelt recept

kolakaka.jpg

Kolakakor eller sirapskakor som de också kallas, är perfekta kakor för en nybörjare. Du kan helt enkelt inte misslyckas. Det enda man ska tänka på är att inte grädda dem för länge. För kakorna ska vara härligt sega i konsistensen, även när de har svalnat. Gör gärna dubbel sats när du ändå är i farten. Men blanda degarna var för sig, så är det lättare att lyckas. 

Du behöver:

100 gram smör

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

2 msk ljus sirap

2 ½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Så bakar du kolakakor:

Låt smöret ligga framme och bli mjukt och lättarbetat.

Rör ihop med sockret till en jämn smet. Blanda ut bakpulvret i mjölet och häll ner.

Tillsätt övriga ingredienser och arbeta raskt ihop det till en deg. Den kan gärna ligga i kylen en stund så att den bli lättare att hantera.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och dela degen i två delar. Rulla ut dem till plåtens längd och platta sedan till dem försiktigt.

Grädda därefter i mitten av ugnen i ca tio minuter på 175 grader.

Plocka ut dem och skär på snedden 3 cm breda bitar. Låt sedan svalna och förvara i burkar.

Middagstips: Raggmunk

picture-1218.jpg

Raggmunkar är lika goda som pannkakor men betydligt nyttigare.

Tack vare att den innehåller potatis mättar den också längre.

I det här receptet använder jag mig av det hälsosamma dinkelmjölet men vanligt vetemjöl går precis lika bra. Låt dig väl smaka.

Du behöver (3-4 portioner):

8-10 stycken potatisar

2 dl siktat dinkelmjöl. Vanligt vetemjöl går också bra

1 tsk salt

4 dl mjölk

1 stort ägg

Så här gör du raggmunkar:

Blanda salt, mjölet och lite av mjölken och rör till en jämn smet. T

illsätt resten av mjölken samt ett ägg.

Riv den skalade potatisen på rivjärnets grova sida, lägg den i ett durkslag och pressa ut vätskan. Blanda potatisen med smeten.

Lägg en stor smörklick i en stekpanna.

Häll ner en skopa av smeten då smöret tystnat. När båda sidorna av raggmunken blivit gyllenbruna och kanterna härligt knapriga är de färdiga att ätas.

Låt dem ligga på en uppvärmd tallrik med en annan tallrik som lock, så håller de sig varma när resten av smeten gräddas. S

ervera med lingonsylt och ett stort glas mjölk.

Tips!

En frisk, saftig sallad passar bra till raggmunkarna. Skala och riv sex morötter på ett rivjärn, och eventuellt en bit vitkål. Skala en blodapelsin och hacka ner i salladen. Dofta över lite peppar och örtsalt. Klart att äta!

Recept på bondkakor

 Bruna runda små bondkakor travade på varandra. copy-of-bondkakor.jpg

Bondkakor är en av mina favoritkakor. Godast är de till kall mjölk eller svart kaffe att doppa dem i. Kakorna är praktiska och flärdfria. Det behövs varken pepparkaksformar eller spritsar för att få dem fina. Det är helt enkelt perfekta bakverk för en jäktad bondmora. Kanske har de fått sitt namn just därför?

Du behöver ( till ca 70 kakor):

2 dl strösocker

200 g äkta smör

6 dl vetemjöl

2 msk sirap

1 dl hackad mandel

 1 tsk bikarbonat

Så bakar du bondkakorna:

Låt smöret ligga framme och få rumstemperatur. Vispa sedan till en jämn smet med socker och sirap

Blanda därefter ner mjöl, bikarbonat och hackade mandlar.

Arbeta degen väl och forma till två långa korvar. Vira in dem i plastfolie och lägg i kylen några timmar så att de tar ihop sig och blir hårda.

Skär sedan rullarna i ½ cm tjocka skivor och lägg på en smord plåt. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 5-7 minuter. När kakorna är guldbruna är de färdiga att ätas.

Biscotti med vanilj och valnötter

 Biscotti i kakburk. picture-043.jpg

Biscotti – härligt krispiga och lagom söta. Traditionellt sett ska de bakas med mandel, men andra nötter fungerar minst lika bra.

De kan varieras genom olika kryddningar. Testa saffran, lavendelblommor, eller lite apelsinskal. Det är också gott att blanda hackad choklad i smeten.

Biscotti är enkelt att baka men kräver ändå en del arbete, då den gräddas i tre omgångar. Men låt dig inte avskräckas. När biscottin väl är färdig att ätas är besväret redan glömt.

Du behöver:

 200 gram smör (ej margarin)

2 dl råsocker

1 dl strösocker alt fruktsocker

4 ägg

6-8 dl vetemjöl beroende på hur stora äggen är

4 tsk bakpulver

3 dl valnötter

1 dl mandlar

1 tsk bittermandelessens

2 tsk äkta vaniljextrakt ( ej vanilinsocker)

Så bakar du biscotti:

 Blanda det rumstempererade smöret med sockret.

Rör därefter ner äggen ett åt gången och se till att smeten blir jämn.

Häll sedan ner övriga ingredienserna och arbeta hastigt ihop dem till en deg.

 Rosta och grovhacka nötterna och arbeta in dem i degen.

Mjöla ett bakbord och dela degen i fyra lika stora bitar.

Olja in en bakplåt och gör rullar i samma längd som plåten.Platta försiktigt ut dem och grädda i nedre delen av ugnen.

På 200 grader i 15 minuter. Därefter i mitten av ugnen på 175 grader i 10-15 minuter.

 Ta sedan ut plåten och skär längderna i lagom stora bitar. Låt därefter torka i ugnens eftervärme.

Middagstips: Vegetarisk paj

Nylagad paj på grönkål och valnötter. gronkalspaj.jpg

Paj är enkelt och gott och går att variera i all oändlighet. Och tvärtemot vad många tycks tro är det riktig snabbmat.  Degen kan ju förberedas flera dagar innan middagen, om den bara förvaras i kylen.

Välj gärna en smakrik ost till den här pajen. Krutrök passar bra till både valnötter och grönkål.

Pajdegen:

2 dl vetemjöl

½ dl grahamsmjöl

125 gram smör

2 msk kallt vatten.

Fyllning:

250 gram fryst grönkål (spenat går också bra)

1 dl valnötter

200 gram riven  ost. Gärna en starkare sort, tex krutrök

Äggstanning:

3 ägg

4 dl mjölk

Salt, peppar

Så bakar du pajen:

Blanda smör och mjöl i bunke med hjälp av händerna.

Häll i vattet och knåda degen hastigt.

Låt den därefter  vila i kylen i ungefär 20 minuter.

Tryck sedan ut degen i en smörad pajform och nagga den lätt med en gaffel.  Grädda skalet i ca tio minuter på 175 grader.

Ta fram den tinade grönkålen. Pressa ut eventuellt vatten.

Grovhacka tillsammans med valnötterna och lägg i formen.

Strö över den rivna osten.

Vispa sedan ihop ägg och mjölk och häll på pajen .

Ställ i mitten av ugnen och grädda i 45 minuter på 175 grader.

När pajen är färdig kan den gärna dekoreras med hela valnötter och serveras med en fräsch sallad. Smaklig måltid!

Mördegskakor med nougat

Småkakor med nougat på silverfat. nougatkakor.jpg

Baka med nougat! Dessa  nougatkakor är barnsligt enkla att göra och smakar himmelskt gott.

Grunden är en vanlig mördeg som smaksätts med nougat och mandelmassa.

Degen räcker till 30-35 kakor.

Till mördegen:

100 gram smör

2 msk strösocker

1 äggula

3 dl vetemjöl

Garnering:

200 g nougat

100 g riven  mandelmassa

1 uppvispat ägg till pensling.

Så här enkelt gör du nougatkakorna:

Sätt ugnen på 160 grader

Blanda smör, socker, äggula och vetemjöl till en smidig mördeg.Låt den vila en stund i kylen.

Rulla därefter ut degen till fingertjocka längder på en pappersklädd plåt. Gör en fördjupning mitt på och fyll med skurna längder av nougat.

Pensla med uppvispat ägg och strössla över mandelmassa.

Grädda kakorna i ugnen ca 12-15 minuter.

Skär dem sedan med en vass kniv på snedden.

Förvara i tätslutande förpackning, gärna i frysen.

Morotsbröd med honung

 morotsbrod-med-honung.jpg

Mitt morotsbröd med honung är gott och saftigt – helt utan raffinerat socker.

Billigare än köpesbröd är det också. Degen ska vara ganska kladdig vid utbakningen – det gör det extra saftigt och gott.

Gör en dubbel sats på en gång. De är försvinnande goda!

Du behöver:

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl rapsolja

2-3  stora finrivna morötter

1 tsk salt

2 rejäla matskedar honung

8-10  dl vetemjöl.

1 dl grahamsmjöl

1 dl havregryn

Samt gärna några matskedar skalade sesamfrön och hela linfrön

Så bakar du mitt morotsbröd:

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen.

Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt.

Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.

Tryck ut degen och i en långpanna med papper. Degen ska kännas kladdig

Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel.

Låt  jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.

Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa.

Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.

Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!

Mandelkaka med mandelmassa

 Ljusa runda kakor med rött coctailbär i mitten. cocmandelkakor-med-coctailbar.jpg

De bästa småkakorna är de som går snabbast att baka.

Dessa pluttar bakas snabbast möjligt med färdig mandelmassa. Men de blir förstås ännu godare med den hemmagjorda varianten. Prova och se!

Degen räcker till ca 30 kakor.

Så här gör du:

Blanda 200 gram mandelmassa med så mycket äggvita att du kan spritsa ut degen. Vispa ihop smeten med en gaffel. Kläd därefter bakplåtar med smörgåspapper och spritsa blandningen till kransar eller toppar.

Garnera kakorna med coctailbär eller nötkärnor och låt stelna en stund på plåten innan de gräddas.

Ugnen ska stå på 225-250 grader och bakverken ska vara inne tills de stelnat på ytan och fått färg.

Låt därefter småkakorna svalna i någon timme på plåten, innan de paketeras i tätslutande plåtskrin i frysen.

Mitt recept på mandelmassa:

Mal eller finhacka 200 gram mandel och blanda med 3 msk socker.

Droppa gärna i lite grädde eller mjölk om mandelmassan känns torr. Blandningen kan därefter smaksättas med vanilj, kanel eller lite kardemumma.

Några droppar bittermandelolja gör succe med smaken!

 

Mintkyssar som toppiga tuttar

Pastellgröna och rosa mintkyssar på tallrik. uc-5342.jpg

Mina pastelliga mintkyssar ser ut som toppiga bröst!

Så här gör du:

Blanda 4 dl florsocker med 1 dl vatten och 1 krm ättiksprit tills lagen håller trådprovet. (Det gör man genom att ta en droppe sockerlag mellan tummen och pekfingret och dra ut. När smeten bildar sammanhållande trådar är den färdig.)

Droppa sedan ner 6 droppar pepparmyntolja, samt någon droppe karamellfärg och rör om.

Klicka därefter ut smeten på en välsmord plåt, med hjälp av tesekedar.

Låt stelna och dekorera med smält choklad och tryck ner en sockerkula . Om smeten stelnar för fort går det bra att späda den med någon droppe vatten och låta pannan stå kvar på spisens eftervärme för att återigen bli smidig.