Apelsinmarmelad med doft av nejlika

Trio av glasburkar med orange härlig marmelad i varje och på toppen en apelsinskiva i genomskärning. apelsinmarmelad.jpg

Här är receptet på min vanilj- och nejlikodoftande apelsinmarmelad.

Du behöver (för ca 3 kg marmelad):

1 ½ halvt kilo apelsiner. Använd gärna ekologiska apelsiner som inte är besprutade

1 ½ liter vatten

2,3 liter strösocker

1 msk citronsyra

1 vaniljstång

10 hela nejlikor

Gör så här

Så gör du min marmelad:

Tvätta apelsinerna noga med en borste, i varmt vatten.

Låt skalet sitta kvar och skär sedan frukterna i tunna klyftor, ju tunnare desto finare blir marmeladen. Plocka bort alla kärnor.

Lägg ner frukt och vatten i en rymlig gryta. Tänk på att sockret också ska få plats.

Låt blandningen koka på medelvärme 40-50 minuter under lock. Sedan är det dags att tillsätta sockret, lite i taget.

Lägg därefter i en vaniljstång samt tio nejlikor. Räkna dem noga så att du vet hur många du  ska fånga upp ur grytan igen.

Låt sedan koka i ca 25 minuter utan lock, på ganska kraftig värme. Rör ofta i pannan.

När du tror att marmeladen börjar bli färdig kan du göra marmeladprovet: Häll 1 msk marmelad på en assiett och låt stå i kylen några minuter. Ta ut assietten och dra en sked genom massan. Spåret ska inte rinna ihop, för då är marmeladen inte färdig.

Förtvivla inte om marmeladen känns för rinnig. Den blir mycket fastare när den kallnar. Man kan också rädda en lös marmelad med lite pektin, som kan blandas i efter måttabbellen på pektinpåsen.

Rör slutligen ner citronsyran i grytan, skumma av marmeladen med en slev och fånga upp vaniljstången och de tio nejlikorna. Töm upp på väl rengjorda burkar och låt kallna. Förvara burkarna mörkt och svalt.

Är du intresserad av att koka sylt? Kolla in det här!

Dinkelbullar – som nyttiga kanelbullar av dinkelmjöl

Dinkelbullar är mycket lika kanelbullar med sin snurrform, här bakade i bullformar av papper. dinkelbulle.jpg

 

Kanelbullar är toppen men ännu bättre är dessa, både nyttiga och goda bullar som bakas på dinkelmjöl och honung istället för socker.

Receptet har jag fått av min mans mormor och det är numera en riktigt favorit. Prova själv!

Deg – du behöver:

150 gram smör

5 dl standardmjölk

50 gram jäst

knappt 1 dl honung el. råsocker(jag använder främst honung)

1/2 tsk salt

850 gram siktat dinkelmjöl. Vanligt vetemjöl går också bra om man inte har dinkel.

Fyllning:

Smör som man hyvlar med osthyvel.

Ungefär 1 dl honung

Finhackade hasselnötter eller mandlar.

Så här bakar du bullarna med dinkel:

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt degen arbeta i en matberedare. Minst tio minuter om du använder dinkel.

Låt sedan degen jäsa i 30 minuter övertäckt med bakduk. Kavla ut till en rektangulär platta.

Bre ett lager honung på degplattan, hur mycket man använder är en fråga om tycke och smak, men se upp så att det inte blir för sött!

Hyvla  sedan kylskåpskallt smör med osthyvel så att det täcker den utkavlade degen. Strö över de hackade nötterna och rulla ihop plattan.

Skär rullen i cm tjocka bitar och lägg i bullformar.  Låt jäsa på varmt och dragfritt ställe  i 30 minuter.

Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg. Saknar du ägg kan mjölk med lite olja i ge samma effekt.

Grädda bullarna i 250 grader  i 5 -8 minuter.

Låt sedan kallna under bakduk på ett galler.  Servera med ett stort glas kall mjölk. Gott!

Enkel förrätt med tomat och kikärtor

 Sallad av tomat och kikärtor i lång smal serveringsskål. uc-1703.jpg

Sallad av tomat och kikärtor i lång smal serveringsskål. uc-1695.jpg

Saftig enkel förrätt/liten sallad att mumsa på innan huvudrätten. Brukar inte gilla bönor och linser i sallader då de har en tendens att bli knastertorra. Men inte i den här. Det blir bara vansinnigt gott. Så det så.

Så här gör du:

Skölj  400 gram (konserverade, fast de färska är godare) kikärtor noga så att de känns fräscha.

Hacka en näve körsärstomater och lika mycket saltgurka i bitar.

Blanda de väl avrunna kikärtorna med gurka och tomat i en skål.

Häll över lite olja och pressa ner två lime.

Bryt lite dill över röran, salta, peppra och skär några tunna skivor lime till dekoration.

Klart att äta!

Enkelt recept på kladdkaka

Det här är en god kladdkaka som är lätt att göra. Den får sin karaktär av vallmofrön och lime.

Självklart kan man hoppa över dessa ingredienser om man inte har dem hemma. Då blir det en vanlig hederlig kladdkaka – med riktigt mycket kladd.

Kakao, ägg och andra ingredienser blandas ihop för att bli en härlig krämig kladdkaka. kladdkaka1.jpg

Så bakar du kladdkaka:

Smält 100 gram smör.

Blanda ner 3 dl strösocker,

två ägg,

två teskedar vaniljsocker,

sex matskedar kakao,

1 ½ dl vetemjöl,

saften en halv lime samt en nypa salt.

Rör försiktigt ihop till  en kladdig smet – vispa inte.

Smöra en pajform. Istället för ströbröd använder du blå vallmofrön, som ger kakan en blåprickig botten.

Häll mer smeten och bred ut den jämt över formen.

Ställ in och grädda på 175 grader i mitten av ugnen.

Låt stå i 20-25 minuter.

Kakan ska kännas ordentligt kladdig när den plockats ut ur ugnen. Efter ett tag sätte den sig och blir fastare.

Kladdkaka med blå vallmofrön. kladdkaka2.jpg

När kakan är färdig att serveras pudrar man den med vaniljsocker och dekorerar med limeskivor.

Servera med grädde. Enkelt och framförallt jädrarianåda Gott!

 Kladdkaka späckad med chokladsmak och lime. kladdkaka31.jpg

En bit krämig kladdkaka med florsocker pudrat som snö över chokladkakan. kladdkak41.jpg

Hembakat – recept på enkelt bröd

Vi har helt slutat att köpa bröd. Vi bakar eget istället. Sparar både pengar och miljö.

Det här brödet är jordens enklaste. Jag lovar. Behöver varken bakas ut eller jäsas. Sväng ihop det på fyra minuter, ställ i ugnen och ät efter en timme.

Gör två eller tre åt gången så har ni hembakat bröd hela veckan. Utan tillsatser och dessutom himla billigt.

Här kommer grundreceptet som ni sedan kan smaksätta  med äpple, oliver, lingonsylt, morötter, torkad frukt, sirap, fetaost och oliver, osötat jordnötssmör – ja vad som helst som ni gillar. Stommen till receptet hittades hos fina ekoblogg.

Bakbunke fylld med ingredienser. brood1__4681.jpg

Så här bakar du brödet:

Blanda 7 dl mjöl. Gärna dinkel, grovt rågmjöl eller lite grahamsmjöl. Det går också bra att byta ut någon deciliter mot havregryn.

Blanda ner 1 tsk salt,

2 tsk bikarbonat

samt 4 dl. fil.

Välj vad du vill smaksätta med. Det mesta funkar! Rör om

Smörj en form med lite rapsolja och lägg ner degen där. Den ska vara lite lagom klistrig i konsistensen.

Strö över linfrö och solroskärnor, dinkelpuffar eller annat gott du har hemma.

Ställ in brödet och låt det stå i 40–60 minuter på 175 graders värmde.

Låt sedan kallna under bakduk.

Ät med smör och ost. Det blir ljuvligt gott!

Bröd i porslinsform. brood2__4681.jpg

Färdigbakat mörkt bröd i kökshanduk. brood3__4681.jpg

Smulpaj med röda vinbär

vinbarspaj

Vinbärspaj av smuldeg smakar sommar! 

Denna kräver dock en del socker då vinbär är sura.

Om du istället använder det sötare fruktsockret kan du minska på dosen.

Så gör du paj på röda vinbär:

Blanda ½ dl dinkelmjöl med

2 dl havregryn,

1 dl socker,

1tsk bakpulver

samt 70 gram smör till en smulig deg.

Tryck ut i en smörad pajform och strö över röda vinbär.

Ställ i ugnen på 175 grader och låt pajen stå i 30 minuter.

Vänta med att servera tills den svalnat av och blivit fast i konsistensen.

Ät med glass eller grädde. Vaniljvisp är också gott!

Rabarberpaj med krusbär

 

Rabarber och krusbär i en härlig syrlig smulpaj. Nu har rabarbern vuxit till sig och kan äntligen börja skördas. Den här rabarberpajen tar bara dryga halvtimmen att göra.

Rödgröna rabarberstjälkar. 1rabarber.jpg

Så bakar du smulpaj med rabarber/krusbär:

Smöra en pajform.

Hacka rabarber i cm stora bitar. 2-3 rabarber är lagom beroende på hur stor pajformen är.

Släng på några nävar krusbär, frusna går lika bra. Bären ska täcka botten på pajformen.

Blanda 1 dl farinsocker med 1 msk vaniljsocker.

Strö blandningen på rabarbern och krusbären.

Blanda med gaffel ihop smuldegen som består av:

2 dl vetemjöl, 1 dl havregryn,

150 gram smör

och 4 teskedar socker.

Smula degen över bären och toppa med osaltade jordnötter.

Grädda i 20 minuter på 200 grader.

Servera ljummen med gräddglass, grekisk yoghurt, vaniljvisp eller fluffig grädde. Smaskens!

Gröna krusbär och hackade rabarberbitar. 2rabarber.jpg

Metallmått med farinsocker. 3rabarber.jpg

Smulpaj med jordnötter på toppen. 4rabarber.jpg

 

Hemgjord glass med björnbär

Den här ljuvliga björnbärsglassen gör du på tre minuter. En fräsch sorbetliknande glass, som är syrligare och nyttigare än vanlig. Har man inte björnbär funkar andra bär lika bra, men det är viktigt att de är frusna så att blandningen blir isig och riktigt kall.

Frostnupna björnbär i dessertskål. bjornbarsglass1.jpg

En mjuk djup lila färg kommer fram när björnbär blandas med kesella. bjornbarsglass2.jpg

Så enkelt fixar du egen glass med björnbär:

Häll Kesella och frusna björnbär i en skål.

Blanda ihop med mixerstav.

Arbeta snabbt så att bären inte hinner vattna sig.

Spara en handfull björnbär till garnering.

Söta efter behag med honung eller råsocker. Glassen är dock godast om den får behålla lite syrlighet.

Häll över i en tjusig skål. Bryt några kvistar citronmeliss eller mynta, släng på de sista bären och pudra med vaniljsocker.

Voila! Glassen är färdig att äta. Servera omedelbart.

Mörka blanka björnbär glilmmar på toppen av glassen i en skål. bjornbarsglass-3.jpg

Mörka blanka björnbär på toppen av den lila glassen. bjornbarsglass-4.jpg

Testa min fräscha frozen yoghurtglass!

Varje torsdag publicerar jag vackra och goda matlagningsrecept i VF.

Missa inte det!

Guide: Nyttiga chokladbollar

 

De här goda och hyggligt nyttiga chokladbollarna svänger man ihop på en kvart.

Förvara i frysen och ät till kaffet eller ta en för snabb energi efter träningen.

Inget tillsatt socker eller fett. Endast mörk choklad, mandel och torkad frukt.

Sötmandel i stekpanna. vfmode-4011.jpg
1. Rosta 1 dl mandel i en torr stekpanna några minuter. Istället för mandel kan man också använda osaltade jordnötter, cashewnötter eller någon annan sort som man har hemma.

Aprikoser och annan torkad frukt i glasskål. vfmode-4006.jpg
2. Blanda ner nötterna och en påse torkad frukt i en mixer. Kör ihop till en kladdig smet.

Mörk choklad ringlar ner i bunke med andra ingredienser. vfmode-4022.jpg
3. Smält en chokladkaka i ett vattenbad. Välj gärna en lite finare choklad med hög kakaohalt. Minst 70 procent, men gärna ännu mer.

Nyttiga chokladbollar blir inte lika runda som den traditionella chokladbollen, men lika god. vfmode-4031.jpg
4. Rör ihop den smälta chokladen med nötterna och den torkade frukten. Forma smeten till bollar och låt stelna på en tallrik. Tänk på att inte göra dem så stora, då de är mäktiga och bjuder ordentligt tuggmotstånd. Åh så gott!

Kolla här – tips på nyttiga äppelsnacks!

Engelska chokladmuffins

 

Dessa enkla och goda muffins är bra att ha i frysen när en vän kommer över för en fika.

Använd krokofanter, strössel eller marschmallows som dekoration. Men se upp så att de inte blir brända!

Bakingredienser på köksbordet i blå form av porslin. vfmode-795.jpg

Du behöver:

150 gram mjukt smör,

1 ½ dl strösocker,

2 ägg,

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver,

3 matskedar kakao,

1 tsk vaniljsocker,

5 matskedar mjölk och en handfull krokofanter.

Luftig krämig muffinssmet. vfmode-819.jpg

Så bakar du  muffinsen:

Vispa först ihop smör och socker till en pösig smet.

Blanda därefter i övriga ingredienser.

Rör försiktigt till en jämn smet.

Fördela smeten i muffinsformar och toppa med krokofanterna.

Grädda i 15-20 minuter på 200 graders värme.

Öppna inte luckan och tjuvkika. Då säckar de ihop.

Muffinsplåt. Metallform med hål lagom gjorda för muffins i ugn. vfmode-825.jpg

Chokladmuffins i pappersformar på grönblommig duk. vfmode-942.jpg

Låt chokladmuffinsen svalna på ett galler och njut dem till ett glas mjölk.

Vegetariska piroger av spenat

 

Vegetariska piroger är världens enklaste mellanmål.

Ändra fyllning, kryddning och storlek efter tycke och smak.

Ogräddade håller de sig bra i frysen, och när de ska ätas ugnsbakas de bara i tio minuter.

Du behöver (till ca 30 piroger):

1 pkt filodegsplattor,

1 pkt fetaost,

1 dl kärnfria oliver

samt 200 gram fryst spenat.

Så här gör du pirogerna:

Låt spenaten tina och pressa ut vätskan ordentligt.

Hacka oliver, fetaost och spenat och rör ihop ingredienserna.

Blanda ner några kryddor du gillar. Jag använde salt och peppar och droppade Piri Piri i min smet för lite extra sting.
Blandning av spenat, oliver, fetaost. vfmode-873.jpg

Filodeg i kvadrater viks till triangelform. vfmode-881.jpg
Lägg ut ett filodegsark på bakbordet.

Pensla med olja och lägg på ett till.

Dela plattan på längden i fyra delar. Dela dem igen på mitten.

Lägg ut två matskedar fyllning i änden av varje platta.

En boll av fyllning med tydligt mycket spenat. vfmode-878.jpg
Vik den rektangulära remsan runt fyllningen så att trekanter bildas.

Använd hela remsan för att skapa flera frasiga lager.

Pensla pirogerna med olja, och ställ i mitten av ugnen.

Grädda på 225 grader i tio minuter.

Färdiga piroger i triangelform på grönblommigt fat. vfmode-970.jpg
Servera med en sallad eller ät dem kalla. Perfekta som snacks, mellanmål eller utflyktsmat.

Hur man gör Slisk

image2235image2237image2238

MIn mamma var ett riktigt hälsofreak när vi var små – ja alltid. Men en delikat liten grej hon svängde ihop till oss barn när vi skrek efter "någonting gott" vas Slisk. Det heter så. Slisk.

Så här gör du:

Vispa grädde hårt
Ta två delar kakao och en del socker. Jag använder fruktsocker men vanligt går lika bra.
Rör ihop det.
Ät för tusan.
Smakar som en god chokladmousse.

fet tisdag

image2051

Idag blev jag bjuden på årets första semla av Anna. Det har varit så uppochner att fetisdag helt glömts bort.

Och när jag steg ut genom dörren imorse stod en fin påse på min bro. Den innehöll en grönsakssoppa, nybakat bröd och ett litet paket som jag ännu inte hunnit öppna. Allting från min vän Elina. SÅ himla gulligt. Tack älskade!