Rullar av mönstrade rån på avlångt portslinsfat. ran.jpg

Rån är ett gammeldags fikabröd som kräver lite pill och tillgång till ett rånjärn.

Dessa järn hittas ofta för en spottstyver på loppisar och är en bra investering.  Har man ett sådant lär man sig snart göra rån på löpande band och kan bland annat tillverka  egna glasstrutar. Och vad slår hemgjord gräddglass med hjortronsylt och krispiga rån? Ingenting jag hittills provat på i alla fall!

Receptet är min mormors och på gammalt vis är det angivet i kaffekoppar istället för deceliter. Hur stor koppen är spelar ingen roll, bara man använder en samma kopp till alla ingredienser!

Rullrån

Portioner

ca 20 – 30 st

Tid

ca 50 minuter

Ingredienser

  • 1 kkp socker

  • 2 kaffekoppar mjöl

  • ½ kaffekopp kokt vatten

  • 1 kkp smält smör

  • 1 kkp mjölk

  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här

  • Vispa ihop smeten och placera rånjärnet på en spisplattan med medelvärme.
  • Pensla järnet med smör första gångerna, och därefter vid behov.
  • Häll en skopa smet i järnet och stäng locket.
  • När rånet fått färg plockas den upp och rullas försiktigt till en cylinder eller en strut och placeras sedan på ett fat med skarven neråt. Om smeten blivit för tjock kan den efter ett tag behöva spädas med lite vatten.
  • När rånen är gräddade låter man dem stelna ordentligt och förvarar dem sedan  i tätförslutande burkar. Servera med glass, vispad grädde och en syrlig hjortronsylt.