
Rån är ett gammeldags fikabröd som kräver lite pill och tillgång till ett rånjärn.
Dessa järn hittas ofta för en spottstyver på loppisar och är en bra investering. Har man ett sådant lär man sig snart göra rån på löpande band och kan bland annat tillverka egna glasstrutar. Och vad slår hemgjord gräddglass med hjortronsylt och krispiga rån? Ingenting jag hittills provat på i alla fall!
Receptet är min mormors och på gammalt vis är det angivet i kaffekoppar istället för deceliter. Hur stor koppen är spelar ingen roll, bara man använder en samma kopp till alla ingredienser!
Rullrån
Portioner
ca 20 – 30 st
Tid
ca 50 minuter
Ingredienser
1 kkp socker
2 kaffekoppar mjöl
½ kaffekopp kokt vatten
1 kkp smält smör
1 kkp mjölk
2 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Vispa ihop smeten och placera rånjärnet på en spisplattan med medelvärme.
- Pensla järnet med smör första gångerna, och därefter vid behov.
- Häll en skopa smet i järnet och stäng locket.
- När rånet fått färg plockas den upp och rullas försiktigt till en cylinder eller en strut och placeras sedan på ett fat med skarven neråt. Om smeten blivit för tjock kan den efter ett tag behöva spädas med lite vatten.
- När rånen är gräddade låter man dem stelna ordentligt och förvarar dem sedan i tätförslutande burkar. Servera med glass, vispad grädde och en syrlig hjortronsylt.
31 svar
Min mamma bakade världens godaste rullrån när jag var liten men hon hade inget rånjärn utan räddade dom i en gjutjärnsstekpanna (måste varit som att grädda pannkakor ungefär) med GOTT resultat i dubbel bemärkelse 😊
Men sluuuuta jag blir helt skakig i benen, du är ju bara för go asså. Det får bli nästa juls projekt!! Go girl!
Åh, rån som är så fasligt gott! Har aldrig provat, än så länge har jag förlitat mig på mormors leveranser 🙂
Tack för svaret Lotta =)
Ja jag får fortsätta kolla,men ett såntdär gammaldags blir ju glödhett ända ut i skaftet,och som du skrev, det kanske inte funkar på min planhäll, men skam den som ger sig, hihi.
Det var längesen jag åt rån nu, farmor brukade göra det förr. hmm.. kanske skulle be henne göra det igen. Men du. jag blev väldigt sugen på att göra egen glass. Har du kanske något bra recept som du vill dela med dej av? tack!
Vilken underbar blogg! Rån är bästa fikabrödet och man kan ha det till så mkt 🙂
min farmor gör alltid sådana! till det har man fruktcoctail och grädde, mums!
Det där med glass med rån och hjortronsylt… det låter så gott så jag tror jag svimmar…
Hur länge kan man frysa in rullrån i frysen? Önskar gärna svar, om du vet. Jag vet att folk fryser in i månader, men vill gärna veta mer🍀🍀🍀🍀😍
Jag har haft dem flera månader i frysen utan att smaken försämras
🤗
1 kkp = 1,5 dl
Åh! Dessa är mina favoriter bland favoriterna! Det finns ingen som bakar så goda rullrån som min styvpappas mamma – de är himmelskt ljuvliga och lagom sönderfallande i en perfekt kombo.
Rån är fint det!
Min mamma brukar göra dem, och vi har till och med betalat för en grej med en burk rån en gång… 😛
Och ja, jag håller med dig;
det finns ingen bättre dessert än vaniljglass med (varma!) hjortron. Man kan avancera och pilla i timmar, men att bara hiva upp en kula glass och värma några hjortron till är oslagbart.
Åh, rullrån är ju det godaste som finns! Godast är de bleka, för de är fortfarande lite sega 🙂
O att rånjärn finns elektriska!! Jag har bara sett dem i gjutjärnsvariant..måste hålla ögonen öppna efter ett elektriskt.
Är inte rullrån förresten ett ganska norrländskt fenomen?
Åhhh de är så goda. Jag har turen att ha en släkting som brukar göra dessa till jul så vi brukr få en burk.
Oh va söta små rån! Haha önskar jag hade ett rånjärn jag med just nu. Och när du säger hjortronsylt… jag dör! Så gött!
Gott till hallon också..=)
Samara:
Här har du en till rullrånsentusiast!
Jag tolkade det som att Clara menade gamla hederliga rullrånsjärn i sitt inlägg. Det stämmer som hon skriver att man kan hitta de för en billig peng på loppisar. Kruxet med dem är att det tar lite längre tid att göra och att man måste ha en spis med plattor (eftersom man värmer järnet på plattan). Det funkar mao inte med tex modernare spisar (som jag förstått). Men bland de äldre modellerna kan man å andra sidan hitta en stor variation av helt fantastiskt vackra mönster! Så kolla på loppis nästa gång du är där, de brukar stå vid köksgeråd.
Jag har ett elektriskt rullrånsjärn. Den fick jag ca 3 år sedan av min fästman, det var utförsäljning på en lokal el-affär. Jag tycker inte att du ska ge upp sökandet efter en elektrisk, om det är en sådan du vill ha. Jag tycker att det låter konstigt om de har slutat att tillverka elektriska. Nej, kolla runt bland el-butikerna. Tills vidare kan du ju investera i ett old school-järn!
Lycka till!
Rån är ett av mina favoritfikabröd.. men vi har alltid ätit dem som de är till kaffet.
Hoppas på att få ärva mormors järn någon gång långt fram i framtiden.. för de verkar omöjliga att få tag i här neråt sverige..
Finns bra elektriska som fungerar perfekt
På norsk heter disse kakene ”krumkaker”. Kjempegode!
Man kan även hänga dem på tork över ett rör eller en stav av något slag. Då blir de vikta helt enkelt. 🙂
Jag har fått smaka såna rån, de är supergoda,men jag har letat ett rånjärn i flera år utan att hitta ett, frågade hos Mats-Åkes,men de sa att det inte tillverkas, men jag såg ju i tidningen att du visade bild på ett elektriskt också.
Jag köpte mitt på Clasolsson för ett tag sedan!
Finns hos Elon.549kr.
Konstigt, rånjärn finns här har du ett tips https://www.clasohlson.com/se/R%C3%A5nj%C3%A4rn-Wilfa-CC-1/p/Pr344096000
Ska vattnet vara varmt eller avsvalnat?
Älskar rån! Hur ser ett rånjärn ut?
Du är bra Clara! Här har jag skrivit om dig:
http://www.psnewyorkcity.com/post/68717682/underfundiga-clara
Tack ska du ha för himla fiffiga tips.
Hej!
Vet du vad en sån tavla med spikar och trådar dragna mellan spikarna benämns? Ofta blommotiv.
Tack på förhand //Emeli
this looks so pretty !!!