Underbaraclara skriver svarsbrev!

Idag fick jag en kommentar i min blogg. Det är ingenting ovanligt, jag får flera varje dag, men just den här stack ut. Personen som kommenterade skrev inte sitt namn, eller mail eller lämnade någon adress. Den skrev under signaturen "Pfft" och skrev angående mitt inlägg "Do and Don't på skithuset". Så här skrev "Pfft":

Postat av: Pfft

Man frågar innan man "lånar".

Det heter "badrumsskåpsbild". Ett ord.

"Skåpar"??? Är du invandrare?

Givet ämnet är jag glad att jag aldrig kommer att ha dig som gäst i mitt hem.

Nåväl. Jag är inte sämre än att jag svarar på min läsares kommentarer. Här är mitt svar:


Kära Pfft.

Jag vill börja med att tacka dig för att du uppmärksammar mitt särskrivningsfel. Det är ett vanligt men ack så förargligt stavfel. All stavningskritik mottager jag med glädje, då jag så mycket som möjligt vill skriva rätt!  Tyvärr vet jag inte när jag skulle ha använt uttrycket "badrumsskåpsbild", som du tipsar om, då jag aldrig nämner någon "badrumsskåpsbild". Men tack för informationen i alla fall.

Därefter vill jag bara berätta att skåpar visserligen inte är ett korrekt rikssvenskt uttryck, men likväl ett uttryck som folk i allmänhet förstår. Och på din fråga (som kan tolkas som väldigt rasistisk) vill jag bara svara: Ja, jag är invandrare. Jag är invandrad ifrån norrland, och där används pluralformen skåpar om flera skåp. Det är en del av den norrländska dialekten. Min dialekt prägar även mitt skriftspråk. Det gör språket mustigt och personligt (även om det är en fråga om tycke och smak)

I ett inlägg kort därefter skriver du:

"Ah, nu såg jag det där med "kristet". Det förklarar din förkärlek för att snoka i andras angelägenheter."

Ja, här syftar Pfft förmodligen på min slogan. "Underbaraclara – Det kristet, fashionistiska, feministiska alternativ du älskar". Det är alltså ordet kristet Pfft reagerar på.

Kära Pfft, jag vet verkligen inte vad jag ska svara på det. Det enda jag vet är att jag är oändligt sorgsen om du upplever att alla kristna som besöker dig snokar extra mycket i dina badrumsskåp, just för att de är kristna. Din teori kan stämma, för jag känner faktiskt en till kristen, förutom jag, som också snokar i badrumsskåp.

Nåväl. Sedan skrev du:

 "Givet ämnet är jag glad att jag aldrig kommer att ha dig som gäst i mitt hem.

Här vill jag bara ge dig lite konstruktiv kritik.  I meningen "Givet ämnet är jag glad att jag aldrig…" har du gjort ett litet fel. Man säger inte "Givet ämnet" utan istället till exempel såhär: " Angående detta ämne, så är jag glad att jag aldrig…"  Nåja. Det kan ju mycket väl hända att detta är dialektalt, och ett korrekt sätt att uttrycka sig på, i den del av Sverige som du kommer ifrån. I så fall gratulerar jag dig till att ha ett mustigt och personligt svenskt språk. Visst är det härligt!

Förövrigt håller jag med dig. Du kan verkligen vara glad, jag kommer aldrig med mening att gästa ditt hem. Jag vet ju inte ens vad du heter! Men jag kan inte lova säkert. Jag kan ju råka göra det av misstag. Säkrast är att du, för att undvika snokande toagäster (speciellt kristna) mailar ditt namn och din adress hit. Jag lovar att publicera det på bloggen. På det sättet vet vi vem du är. Då kan vi undvika din toalett, samt varna andra som vi träffar.

Återigen, varmt tack för synpunkterna. Konstruktiv kritik är uppskattat! Ser du fler rättningar som behövs göras ( tex i det här inlägget ) får du jättegärna skriva till mig. Men undvik helst uttryck som kan tolkas som hets mot folkgrupp.

Varma hälsningar från Underbaraclara – det kristet, fashionistiska, feministiska alternativ Du älskar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer på “Underbaraclara skriver svarsbrev!”

 1. haha jag skriver nog skit mycket fel hela tiden! Men att blogga tycker jag ska vara roligt inte att man måste sitta och kontrollläsa hela jävla tiden så att allt blir perfekt. Det är viktigast att det är roligt tycker jag!!

  /kraam

 2. A-K: Du har såklart rätt! Bloggen är så demokratisk! Du behöver inte vara journalist för att ha rätt att skriva och uttrycka dig där. Hur bra eller dålig du är på att stava spelar egentligen ingen roll. Bara du har något att säga!

 3. Ojdå, där trampade du visst på ett par ömma tår. Undrar vems? All heder åt dig och ditt “snokande” 😉

 4. Julia: haha. Tack du! 🙂
  Emma: jadu jag undrar detsamma. Måste vara någon som har mycket hemlisar och pinsamheter i sitt baddrum 😀

 5. Jag gissar att Pfft, liksom jag själv, klickade sig vidare från din länk in till Sessan och såg hennes inlägg om badrumsskåpet, där du i en kommentar särskriver.

  Även om jag tycker det är onödigt att anmärka på stavningsfel, folk kan ha dyslexi, så måste jag hålla med Pfft på en punkt, man frågar _innan_ man “lånar”. Hört talas om upphovsrätt? Menmen, troligen kommer du väl slippa en faktura för badrumsbilden 🙂

 6. Myyn: ja, det är mycket möjligt, och det tänkte jag såklart inte ens på att jag skrivit!

  Jag skrev och frågade, men har inte fått något svar så bilden är bortplockad nu och för alltid. Så är den saken över 😀

 7. Brukar faktiskt snegla in i mitt eget skåp och arrangera det lite intressantare, speciellt för er mina kära snokarsystrar.Mi badrumsskåp, su badrumsskåp. Alla borde vi ägna våra skåpar en extra öm stund lite då och då. Skoj blogg förresten.

 8. man kan dock undra huruvida man borde bry sig så mycket om dessa “bagateller” så pass mycket som du just gör?

  tycker du borde fundera kring hur mycket detta “lilla” inlägg verkligen påverkade dig. är du upprörd vid kritiken eller hur DU kan ha uppfattas utefter den?

  själv anser jag att kritik är det som krävs för att hålla en verklig konversation vid liv, att det alltid finns någon som ifrågasätter det man gör..annars blir man väl lite av en diktator?

  sen avslutar du med “för nationen”, tycker att man som utomstående definitivt är i befogenhet att kritisera både din text och din religon då du SJÄLV visar på hur viktig den är för dig!

  glöm inte att du är synlig för vem som helst och därför har du makten att påverka vem som helst. lätt att glömma.

 9. Petra K: Tack du, kul att du gillade det! Jag håller givetvis med dig, mi badrumsskåp, su badrumsskåp!

  Othello: Tack för bra synpunkter! Självklart bryr jag mig om vad mina läsare anser om bloggen. Jag tar åt mig om någon tar illa upp av det jag skrev! Jag har aldrig personligen påstått att det var bagateller. Hade jag gjort det kan jag lova att jag inte hade använt ett helt inlägg till att besvara dem!

  Om man läser svarsbrevet så tackar jag ju för rättningarna (!) Folk verkar ha uppfattat det som ironi, men det kan jag försäkra om att det inte var. Jag vill såklart ha en rättstavad blogg. Och om någon har rättningar i mitt språk är det välkommet!

  Det jag reagerade över var hur den som skrev uttryckte sin åsikt, och att den valt att vara anonym! Tycker man något kan man stå för det, och det var egentligen det jag försökte få fram i mitt svar på kommentaren.

  Jag vill bara fråga vart i texten “do and don’t på skithuset” du tycker att jag uttrycker att min religion är viktig för mig? Och varför det i så fall skulle spela någon roll för vad texten handlade om?

  Jag är ledsen om du blev upprörd över att jag skrev “för nationen”. Det var menat som ett skämt, i samma högtravande stil som resterande texten. Jag tänkte inte på att det kunde uppfattas seriöst, när hela texten var en drift med det töntiga nöjet att snoka i andras badrum.

  Nåväl, tack för debattinlägget, skriv igen om du funderar över någonting annat!

 10. I love your blog, Clara, du är verkligen alldeles vansinnigt grym. Speciellt när du ger svar på tal på et såhär civiliserat och intelligent sätt. Jag tar av mig hatten för dig, precis som Petra K.

 11. Ellen: vad kul att du gillade det 🙂
  Annika: Åh, du är en sådan raring. Så peppande och uppmuntrande. Jag blir alltid lika glad av dina inlägg. TACK!!

 12. jag får hålla med med ovanstående kommenterare: hatten av för dig! jag har precis hittat hit till din blogg, och jag är oändligt glad att jag gjorde det! jag älskar ditt sätt att skriva, och just i det här inlägget är du fullkomligt klockren! keep up the good work! 🙂

 13. jomen absolut ni “kristna” är riktigt provocerande! 😉 eller vänta vart i texten stod det att din religion var viktig för dig?..måste har missat det. eller så har jag inget kanske inte tillräcklig högtravande humor som resten av landet..jeppjepp roligt hur upprörda folk kan bli av lite kritik eller var det humor? minns inte..vet inte riktigt om jag får uttala mig överhuvudtaget när det kommer till denna “The kristet, fashionistiska, feministiska alternativ VI älskar”

  “jag måste har missförstått allting”

  men en sak som är säker; jag är glad över att jag att jag inte tillhör gruppen-“VI”, som resterande individer här verkar göra.

 14. Hahahahahaha! Underbart Clara! Underbart! Det måste vara det bästa svaret man kunde ge på en sån korkad kommentar! Klockrent!

 15. Tack för det bästa blogginlägget som jag läst på mycket länge. Självklart har jag länkat til ditt inlägg då jag är osäker på om de personer som läser min blogg har hittat till din? Som sagt, ett mycket läsvärt inlägg!

 16. hihihi :)det där var lite av dagens skratt. man ska helst behömta kritik på ditt sätt!