Ett stilsäkert tips!

Ett stilsäkert tips:

Lyssna på radioprogrammet Stil i P1 som handlar om stil, skönhet och mode. Fantastiska Susanne Ljung leder programmet som bland annat behandlar turbaner, Fred Perry och nutida stilikoner. Går varje fredag i radion, men kan i efterhand lyssnas på i 30 dagarsarkivet på SRs hemsida.

Kan man verkligen göra ett radiorpogram om mode? Blir inte det svårt när man inte ser hur kläderna ser ut? Mitt svar är Johooorå, det kan man! Att påstå att man bara kan uppleva mode när man ser det, är att förmiska modet till någonting ytligt som det inte är! Inne och utelistor är ytligt, det kan jag medge . Och trendiga nagelacksfärger är kanske ytligt. Men människor som brinner för mode är inte ytliga. De är kreativa! Och har ett intresse, precis som vilket intresse som helst. Det intresset handlar inte bara om att kolla glossiga modereportage. Utan också höra om det intellektuella bakom det ytliga. Tanken bakom konsten. I alla fall för mig. Därför lyssnar jag på Stil!

Tyvärr anses ofta klassiskt kvinnliga intressen som skönhet och mode som just ytliga. Jag frågar mig då varför inte männens intressen behandlas på samma sätt? För det vet väl alla, att en sportbil inte är annat än en penisförlängare!

Men nu börjar faktiskt mode behandlas seriöst. Kanske är det för att männen har upptäckt det och gjort det rumsrent? Det är allmänt känt att de yrken som män intresserat sig för har hög status, och tvärtom med kvinnornas. Många yrken som började som manliga högstatusyrken (lärare, vårdpersonal) sjönk ganska snart till lågstatusyrken i takt med att kvinnorna började jobba med dem. Nu verkar männens ökade intresse för mode, skönhet och ytliga ting ha höjt statusen för just det intresset. Alla tidningar med självrespekt har en egen modeguru. Modebloggarna slår ständigt besöksrekord och folk förlägger numera söndagspromenaderna till gigantiska shoppinggallerior. Mode är inte längre så ytligt. Mode är folkligt. Och en aning intellektuellt. Så det så! Slå på P1 vettja!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarer på “Ett stilsäkert tips!”

  1. Jag älskar det programmet! tack P1 för det initiativet, det var på tiden med lite kvallité i sveriges radio.

  2. Jag älskar det programmet! tack P1 för det initiativet, det var på tiden med lite kvallité i sveriges radio.

  3. Jepp, det är vidrigt. Allt kvinnor gör eller gillar måste godkännas av män. JAG SPYYYYYYR! P1 Stil är intressant.