Alla svaren!

Vilka roliga frågor ni skrivit! Och tack för alla värmande ord! Här kommer mastodontsvaren!

Vad var ditt drömjobb när du var yngre?
Brevbärare
Vad ska du göra efter du läst klart Litteraturvetenskap?
Kanske söka journalistik eller kreativt skrivande
Vilken är din favoritbok (eller böcker kanske)?
Allt av Jane Austen, Alice Lyttkens, Margaret Mitchell, Maria Gripe och John Irving. Men jag föredrar att läsa kvinnliga författare.
Vilken är din favoritfilm?
Stekta gröna tomater tror jag
Hur träffades du och din pojkvän?
Han gick i klassen under mig på gymnasiet och jag hade inte lagt märket till honom annat än att han var såå dryg. Konstiga kläder och spelade i ett extremt skitnödigt band. Han hade däremot spanat på mig länge ( aka snyggaste tjejen på skolan enligt Jakob) Så råkade vi börja prata på ett internetcommunity, jag kommenterade hans sjukt snygga muskler, utan att minnas att han gick i klassen under mig. Sedan sa det bara klick. Första daten gick vi på promenad, och det hälsosamma belsutet satte standarden för resten av förhållandet
När föddes ditt intresse för second hand-kläder och hur skulle du beskriva din stil innan det?
Jag har alltid handlat second hand då min familj är riktiga fyndjägare. Men jag har alltid varit väldigt influerad av min coola syster när det gäller mode. När hon var hippie var jag det osv..
Hur mycket kommer du jobba nu när du pluggar?
Typ en till två dagar i veckan

Vad är det för hus ni har flyttat till, är det ett gårdshus eller bara ett litet hus?
Det är ett stort tvåvåningsradhus som vi hyr.
Vad jobbar Jakob med nu?
Personlig assistent
Kan vi inte få se en bild på hela huset på utsidan?
Det skulle jag gärna visa er, men av säkerhetsskäl så tror jag inte att jag kan!
Vilket parti röstar du på?
I senaste valet röstade jag på FI och miljöpartiet.
Vilken är din favoritfärg?
Blått!
Jag är lite nyfiken på vem det är som plåtar dig vid "dagens outfit"
Jag plåtar mig själv med självutlösaren på kameran
Vilken era är din favorit, är det 40,50 eller 60tal o s v
Oj vad svårt. 20-tal kanske? Och tidigt 1800-tal. Jane Austenstilen gillar jag
Jag skulle gärna vilja att du berättade mer om din tro. Har du alltid varit troende? Men det kanske är för personligt? I så fall, just ignore me!
Det är inte för personligt! Jag blev frälst andra året på gymnasiet tror jag. Min familj är inte kristen, men min syster blev frälst förra våren vilket var helt fantastiskt. Jag har allid trott på Gud, men det tog ett tag för mig innan jag var redo för det avgörande steget som kom att förändra mitt liv!
Jag vill veta vad din hårfärg heter?
Det vet jag inte. Färgen är från Vidal Sassons serie och min frisör specialblandade den för mig. Säkrast är att ta en bild på mig till frisören! Kvaliteten på färgen är helt fantastisk!
Jag undrar vad du lyssnar på för musik?
Jag gillar Jewel och Monica Zetterlund vilkas musik och sång utvecklat mig enormt
Vad musik betyder för dig?
Att lyssna betyder mycket, att sjunga själv betyder allt!
Har du någon favorit-tv-serie?
MItt så kallade liv är skitbra!
Vilken är din absoluta favoritfilm, om du bara får välja en?
Stekta Gröna tomater
Har du någon "stilikon"?
Min syster Anna

Sedan skrev Sandra ett par sjuka frågor:
Vad skulle du välja, att aldrig ha mer pengar än 2000 kronor i månaden för resten av ditt liv, eller att så fort du träffade nån, så skulle de fråga om du var dvärg.
Det där med dvärg har aldrig hänt mig, jag är så lång, så det vore ganska kul!
Vad skulle du välja; att alltid vara tvungen att så fort du pratade så hängde din tunga helt ute, eller att tvinga alla att kalla dig för Lillemor. Du skulle vara tvungen att säga "Hej jag heter Clara, men kalla mig för Lillemor."
Åh. Lillemor såklart!
Vad skulle du välja; att vara gothare för resten av ditt liv eller att varje gång någon hälsade på dig skulle du ge dem en lätt klapp på rumpan.
Det där med rumpan gör jag ändå alltid, så det kan gott få fortsätta!
Vad skulle du välja; att ha kropp som katt men huvud som en människa eller människokropp med katthuvud.
Det vore fint att ha en kattkropp. Då skulle jag ju vara catwoman!
Jag är intresserad av att läsa mer av dina kloka och intressanta betraktelser kring tro, politik och feminism. Vilka argument för jämställdhet går hem bäst hos de kristna du känner?
På samma sätt som folk missuppfattar oss kristna missuppfattar ni feminism. Jesus var ju första feministen! Funkar lika bra som ett kristet argument bland feminister kan jag säga…
Du verkar vara så säker och ha tänkt igenom många saker ordentligt. Finns det någon fråga (politisk, religiös, allmänmänsklig) som du brukar fundera på men som du inte lyckats reda ut?
Ja, det finns flera, men jag är glad att jag i alla fall kommit på vad meningen med livet är!
En fråga till på samma tema. Är din värld mest grå eller svartvit? I betydelsen: Hur lätt är det att ta ställning till saker och ting? Hur ser du på andra religioner än kristendomen? Jag tänker på ideologierna i allmänhet men också på människorna som bekänner sig till annat än kristendom? Hur hör de hemma i skapelsen och framtiden?
Jag tror att min religion är den enda sanna religionen. Men jag accepterar och respekterar alla som är av en annan åsikt. Så på det sättet är jag väl både svart vit och grå 🙂
Höger eller vänster?
Vänster all the way through!

Jag undrar lite över dina bilder du tar, förutom att jag tycker att du blir väldigt bra på bild så undrar jag hur du gör? Har du stativ och tar med självutlösare och har du en systemkamera så att du ändrar bländare och slutare själv eller kör du manuellt? Ibland får du så vackert ljus i dina bilder.
Tack! Kameran är basic. Ljuset justerar jag lite i photoshop, och självutlösaren är min bästa kompis!
Jag undrar om din systers kläder som hon designar, går de att köpa någonstans?
Inte nu men sedan 🙂
Jag blev väldigt nyfiken på vad ni äter hemma hos er eftersom ni inte äter socker, vitt mjöl och kött. Jag vill gärna börja äta bättre och nyttigare och behöver inspiration!
Mycket rotfrukter, baljväxter och grönsakssoppor. Mjölrätter löser vi genom att byta ut mjöl mot siktat dinkelmjöl. Kan lägga ut lite recept här på bloggen framöver!
Jag undrar hur du & din sambo träffades & vad du tycker de viktigaste egenskaperna hos en partner?

Hur vi träffades står tidigare i inlägget. Det är viktigt att han är lugn, mogen, kärleksfull och trogen. Och Jakob har allt PLUS mycket mer!
Skriv ner några av dina favoritfilmer
Gillar inte film, men Stekta Gröna Tomater gillar jag!
När du känner dej nere & deppig, vad gör du då?
Ber, läser bibeln, lyssnar på lovsång, ringer en vän.
Jag vet att du inte dricker alkohol nu, har du testat någon gång?
Aldrig. Bara nattvardsvin!
Om du fick veta vad som helst om framtiden, vad skulle det vara?
Vilka kläder jag ska spara till mina döttrar!
Är du medlem i svenska kyrkan eller någon annan kyrka?
Jag är medlem där men går mest i frikyrkor!
Tycker du man kan vara kristen och samtidigt emellanåt dricka alkohol?
Man kan ju vara det, många är det. Men jag skulle aldrig kunna göra det. Däremot har jag andra dumma saker för mig fast jag är kristen…
Tycker du man som kristen kan se händelser i bibel som symboliska, eller tror du att jesus verkligen gick på vattnet och beredde väg för folket att gå torra genom havet bland annat?
Jag tror att Jesus gjorde det på riktigt! Gud kan ha skapat världen under tusentals år eller sju dagar. Det är inte det viktiga. Det viktiga är att jag vet att Gud hade kunnat skapa världen på sju dagar om han velat, så mäktig är han!

Jag undrar om du har något favoritplagg av alla dina vackra kreationer?
Flera stycken! En svart volangklänning gillar jag, lixom min balklänning!
Och vilket som är det bästa fyndet du gjort?
De jag gjort gratis i min mormors garderob!
Har du någon favoritaffär?
Konsum!
Vilka är dina framtidsplaner?
Jag önskar att jag kunde försörja mig på musik och skrivande. Det hade varit extremt roligt!
Du skrev tidigare om att du nu ska följa din pojkväns matvanor (han lever med de matvanor jag faktiskt önskar att jag var tillräckligt stark för att leva efter, men jag värdesätter mat alldeles för mycket än så länge.. Kanske sen när man flyttar hemifrån.) Men hur gjorde ni innan, ni har ju ändå bott tillsammans hela tiden? Har ni ibland ätit olika mat? Dum fråga, men det var min första tanke då jag läste om det!
Det är ingen dum fråga. Men vi bodde faktiskt inte ihop innan! Trots det har jag har ätit Jakobinfluerat länge. Det är inte så kul att svulla på chips när man är ensam!
Du verkar så härlig och stark! Har du tips för att öka på sin självkänsla?
Att aldrig klaga på sig själv, högt eller tyst. Att berömma andra som är fina. Att skriva upp komplimanger man fått av andra och sådant man tycker om sig själv. Det muntrar alltid upp min att läsa snälla saker en dålig dag!
Först vill jag säga att du är en jättehäftig tjej, jag vill va som dig ;). Jag undrar lite om dig som sångerska. Ibland skriver du ju att du ska ha spelning och sånt. Berätta mer om det. Sjunger du i nåt band? Har du sjungit längre? Var, när och hur sjunger du?
Vad rart sagt! Jag har sjungit i massor av år, vi är en väldigt musikalisk familj. Huvudsakligen är det jazz jag sjunger, eller soul. Eller country. Jag sjunger i kyrkan, uppträder med Jakob, har varit med i olika bandkonstallationer, och uppträder ofta på bröllopp mm. Ska försöka greja några musiklipp hit så du får höra!
Har du receptet till kåldolmarna och köttsoppan utan kött med med klimp?
De kan jag greja fram här på bloggen!
Vilken är den finaste komplimang du har fått?
Jag har fått många fina här på bloggen. Annars är det nog Jakobs: Jag älskar dig för att du är så mycket Clara! Det är jag faktiskt! Eller "Om alla vore som du så vore världen en bättre plats" Den tar jag fortfarande fram ibland och smakar på när jag känner mig värdelös.
Jag har för mig att du är ganska ung, men du verkar vara så säker på ditt förhållande! ni har skaffat hus och allt. hur länger har ni varit ihop, hur gammal är du? ska ni gifta er? saftigt!
Jag är 21 år gammal. Och Jakob är min första och min sista – mitt allt! vi har varit ihop i två år, och det dröjer förhoppningsvis inte så länge tills vi är gifta !
Varför bloggar du? Vad får du ut av det? För att det är roligt! Och det är kul att dela sitt modeintresse med likasinnade.
Läser du andra bloggar?
Alla som finns in min länklista, plus en massa andra!
Behövs bloggar?
De är ju inte direkt lika nödvändiga som luft och vatten. Men nog börjar de behövas mer och mer, nu när behovet är skapat!
När blev du kristen?
För fyra år sedan ca!
Vad fick dig att liksom bestämma dig?
Jag längtade efter Gud i mitt liv. Och det var dags att fatta ett beslut och inte bara vela på.
Har du alltid varit klädintresserad och har du alltid varit förtjust i retro prylar och kläder?
JAA!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Alla svaren!”

 1. Kul med svaren. Men nu blir jag lite nyfiken också.. På vilket sätt var jesus den första feministen?

 2. nu kommer jag alldels för sent med en fråga, men jag vill gärna veta, är Jacob oxå kristen? och om inte, hur funkar det? jätteroligt att läsa alla frågor och svar 🙂

 3. Jag har en utmaning till alla som vill vara med om framtiden! Börja sopsortera-IDAG. Vore kul om många sluter upp- Clara jag hoppas du inte tar illa upp att jag frågar här, mer info i inlägg på Popcorn.

 4. “Om du fick veta vad som helst om framtiden, vad skulle det vara?
  Vilka kläder jag ska spara till mina döttrar!”
  haha, vilken fantastisk inställning till framtiden, ta den som den kommer!

 5. Steroestyle: haha 🙂
  Emmie: Vad du är rar hörru! Kul att du prenumererar!
  AnnaKarin: Vad trevligt 🙂
  M: Han satte lika stort värde på män och kvinnor. Han hade kvinnliga lärujungar och han umgicks med alla möjliga “lågstående varelser” vilket var mycket ovanligt på den tiden!
  Alma: Han är inte bekännande kristen som mig, men visst tror han på Gud. Det funkar finfint!
  Fredrik: Vad bra!
  Santine: Härligt!
  Popcorn: Låter super tycker jag!
  Eugenia: hah, ja det är ju bäst 🙂
  Caroline: Eller hur!

 6. Du verkar underbar Clara! Härliga människa! Vad skönt det måste kännas att vara säker på sin tro, sitt liv. Jag känner mig kritisk mot religionsbundenhet. Kanske vill jag tro på min egen styrka, människan. Men jag lämnar alla dörrar öppna och möjliga, för det är ju det mesta. Möjligt. Den som lever får se, helt enkelt.
  Tack för en jättejättefin blogg!
  Andrea

 7. Vad roligt att du också gillar Maria Gripe! Hon var min favoritförfattare i mellanstadiet, jag vet inte hur många gånger jag läste Agnes Cecillia. Jag skäms lite för att jag har så få kvinnliga favoritförfattare. Jag förstår ju såklart att det finns väldigt många kvinnor som har skrivit böcker i klass med Kafka, Sartre, Camus, Wilde och Dostojevskij. Det är bara så synd att dom är svårare att hitta eftersom kvinnliga författare inte fått lika stor uppmärksamhet.

  Jag hade dock tur och hittade en riktigt bra författare som heter Elin Wägner (som föddes på 1800-talet). Här är ett stycke från wikipedia;

  “Elin Wägners skönlitterära böcker handlar om kvinnors rättigheter, kvinnlig rösträtt, fredsfrågor, sociala frågor och miljöfrågor. Den feminism hon företräder brukar kallas särartsfeminism. Hon brukar räknas till de så kallade tiotalsförfattarna och ingick i Fogelstadsgruppen. Mest känd har hon blivit för sitt engagemang för kvinnlig rösträtt och för att hon var med och grundade Rädda barnen 1919.”

  Har du inte läst något av henne är det verkligen ett tips. Jag ska själv kolla upp dina favoritförfattare :).

 8. Åh, vad kul att läsa alla svar, även om jag själv inte hade ställt någon fråga! Sen tycker jag ju att du har en så härlig smak också – Maria Gripe, åh, hennes böcker är så härliga (Jag har skrivit uppsats om Skuggsviten två gånger, trodde länge att det skulle bli avhandlingsämne av dem också, men icke!) och så älskade My so-called Life. Hur KAN en tonårsserie från USA vara så fruktansvärt BRA? Angela var en sån fantastisk karaktär att det känns som om jag kommer att bära henne emd mig resten av livet.

 9. andrea: Tack! Ja, mycket så resonerade jag förut. Men jag insåg att jag inte gav bort någon makt över mitt liv genom att bli kristen, snarare fick jag MER makt, genom att ha en så stark medhjälpare som Gud 🙂

  A: vad kul! Det ska jag kolla upp med detsamma, hoppas du gillar mina boktips 🙂
  Matilda: haha, helt sjuk 🙂

  IKA: men gu så intressant! Kan man läsa de uppsatserna någonstans? JAG ÄLSKAR DEM! fy rackarns vad roligt.
  förövrigt är MSCL en av värdlens mest hjärtslitande tv-serier. Åh, Jordan Catalano – I Love You!

  Desiree: Vad bra 😀
  Elina: ÄLskar dig!

 10. trodde du var 25, utgår alltid från att alla är lika gamla som jag! tror du att gud är en han?? ser du Gud som en fader? jag är inte troende men om jag närmar mig troendet så tror jag att Gud bara är det mest fullkomliga som finns, att något fullkomligare finns inte, men inte att det verkligen är “nån”, och dessutom inte en manlig “nån”. jag kan bli lite huuh när alla pratar om gud som han för att det är det vi lärt oss sen vi var små. fast de flesta kristna tror ju kanske verkligen i och för sig att Gud är le father. jag har lite svårt för det! nu blev det lååångt. din blogg är finfin! vill också se bild på amoren din! hej!

 11. Nej, jag har inte lagt ut uppsatserna på nätet. ärligt talat vet jag knappt om jag själv vågar läsa om dem numera, det har ju trots allt gått en del tid sedan dess… den första skrev jag första studieåret under en barnlitteraturkurs med Maria Nikolajeva.

 12. Självklart kom jag på mina frågor försent. Du skrev lite om det, men detta med dåliga dagar och perioder, hur kommer du igenom och över dom? Du verkar ofta så säker på vad du känner, tycker och vill, är det Gud som hjälper dig och finns det isånafall något sätt för en icke troende?

  Och som vi pratat om förut, jag skulle så hemskt gärna vilja ta en fika med dig.
  Kram

 13. Taize: haha, ja man brukar ofta göra det…
  Jag tror inte att Gud är en han. Vi människor är ju skapta till hans avbild, och isåfall vore ju kvinnan helt oförklarlig. Men jag tänker ändå på Gud som en “han” när jag pratar om honom, så pass påverkad av samhäller är jag i alla fall.
  Jag fattar vad du menar, jag tycker också att det kan bli lite patriarkaltläskigt när folk bara pratar om Gud som en han hit och dit. Men jag försöker att inte tänka på det, utan se Gud som jag faktiskt ser honom!

  Ika: ajajaj, det hade ju varit såå kul att läsa. Finns ingen möjlighet att du lägger ut dem då?

  Lisa: Åh, ingen fara , jag svarar så gärna 🙂
  OM man mär riktigt dåligt (vilket jag också gjort) så brukar jag gå till psykolog. Annar tycker jag att det är viktigt att man tillåter sig att må dåligt. Det är lixom ingen sjukdom. Om man aldrig mår dåligt hur vet man då när man mår bra? Dåliga perioder kommer att komma, men när man varit igenom ett par så har man fått så mycket erfarenhet att man även inser att de kommer att gå över. Jag vet inte rikigt vad jag ska säga…men jag har mått betydligt bättre sedan jag blev kristen, för då har jag någon att “kasta mina bekymmer på”…ash, vi kanske kan diskutera detta över en fika?…kram

 14. 🙂
  fika låter bra, jag har mycket jag skulle vilja prata och diskutera med dig om.. hur ser din onsdag nästa vecka ut? kram