En svår tvättnöt att knäcka

Tvättnötter som Malin tipsar om är ett miljövänligt och billigare alternativ till vanligt tvättmedel. Det är en slags nöt som importeras från Indien där den använts till rengöring i alla tider. Har själv tänkt köpa tvättnötter för första gången och har alltså aldrig tidigare provat, men det har Malin och hon garanterar att det blir bra! På hennes blogg kan man läsa om tvättnötterna samt vinna en påse att provtvätta med. Jamen toppen.

Läs mer om tvättnötterna här

Edit: Jakob Kamras på Jordklok.se säljer tvättnötter och skriver såhär angående frågan om transporter

“Jag anser att tvättnötter är överlägset bäst ur miljösynpunkt men självklart finns det för- och nackdelar med både tvättnötter och konventionella tvättmedel. Visst stämmer det att tvättnötter fraktats långväga ifrån, de tvättnötter som vi använder är från Indien och de fraktas med båt till Sverige, vilket är ett av de fraktsätt som släpper ut minst koldioxid om man ser till per fraktat kilo. Dessutom är det viktigt att tillägga att även ”vanligt tvättmedel” som är tillverkat i Sverige innehåller en rad ämnen som även de kan ha fraktats hit. Tvättnötter växer utan kemikalier och gödningsmedel och behöver dessutom inte bevattnas vilket gör att de inte belastar miljön, tvärtom så fungerar de som vilka andra träd som helst som jordens ”lungor” vilket även de hjälper till att kompensera för koldioxidutsläpp under frakt.

Då tvättnötter endast består av fruktskal utan några kemikalier släpper de inte heller ut något skadligt för miljön. Vanligt tvättmedel däremot innehåller ämnen som kan ha skadliga effekter på vår natur när/om de kommer ut i vår omgivning. Som vi skrivit på vår hemsida så gör en medelsvensk av med i snitt ett halvt ton tvättmedel under en livstid vilket naturligtvis påverkar naturen…”

Solklart enligt mig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “En svår tvättnöt att knäcka”

 1. Men vad blir miljövänligast – att importera tvättnötter från Indien eller att använda något av de miljövänliga alternativen vi har i Sverige, som till exempel Grumme? Bara en liten tanke.

 2. Mer miljövänligt? Det finns många tvättmedel som är svanmärkta idag. Nöten importeras ju från Indien, vilket är en himlans lång transport där den nog blir ganska omiljövänlig på vägen…transporter spyr ju ut ganska mycket avgaser….

 3. Tvättnötterna är toppen, hemma hos oss använder vi dem för fulla muggar. En sån däringan påse som man köper på jordklok.se räcker ju en väldigt lång stund eftersom man kan använda samma nötter till kanske trefyra tvättar. Alldeles förträffligt drygt och bra! Att nötterna dessutom rensas och förpackas av tidigare arbetslösa kvinnor tycker jag är en siffra man bör lägga till i ekvationen. Att kläderna efter en tvätt luktar som den friskaste fjälluft är inte heller fel.

 4. Åh tänk så glad jag blev imorse när jag såg att du kommenterat i min blogg. TAck för den fina komplimangen, jag har dragit på smilbanden hela dagen! Det här med tvättnötter låter spännande. Hoppas du återkommer med Clara recencerar.

 5. Hej! Kul att du lånat från min blogg! Tvättnötterna är bara såååå bra och så klart att det blir mer miljövänligt med dem än med Grumme som är Svanenmärkt, den frågan ger ju Jakob Kamras svar på, eller hur?
  /Pia

 6. För ett tag sedan var jag på DesignTorget och där hade de en annan variant, någon form av plastgrej med piggar som man använder istället för tvättmedel (eller nötter). Som jag förstod det kan man använda den i stort sett hur länge som helst vilket ju borde innebära att den är det bästa ur miljösynpunkt. Den kostade runt 300 kronor, tror jag, och det känns ju som ett lågt pris om man nu kan använda den en masse. Har dock inte testat eller kikat direkt närmare på den så jag kan ju ha missuppfattat, kanske någon annan har bättre koll?

 7. HAr du sett den där tvättbollen som säljs på designtorget? Den ska funka minst 1000 tvättar, eller vad det stod och innehåller olika sorters små kulor. Kanske inte lika miljörätt som tvättnötter, men definitivt inte långt ifrån

 8. Okej så det är någon som funderat över koldioxidutstläpp. Men hur ser det ut för de som jobbar med att skörda de där nötterna?

  Jag använder Ocean tvättmedel. det tillverkas tydligen i Vadstena och vi köper en stor hink så det känns skönt att slippa tänka på att handla många små paket tvättmedel stup i kvarten.

 9. Tvättnötter låter ju som ett bra alternativ, men det har blivit omöjligt för allt fattigt folk i indien (=alla) som brukade tvätta med tvättnötter att köpa de för att priset stigit si sådär 30 gånger sen det blivit en eko-trend i väst-världen. Nu köper de i indien istället billigt miljöfarligt tvättmedel. Det är en viktig sak att tänka på innan man byter sitt miljövänliga tvättmedel mot tvättnötter!

 10. tvättnötter är intressanta, fungerar de eller inte, känns som ett miljövänligt alternativ men ändå men tanke på import/frakt är det inte kanske det bästa.

 11. Jag har använt Tvättnötter i snart fyra år nu och kan verkligen intyga att det fungerar till 100 %. Miljövinsten blir avsevärt mycket större än med vanliga konventionella tvättmedel.
  Man kan dessutom göra avkok på tvättnötter och få både schampo, tvål samt diskmedel. Mer info finns att få på http://webbsmart.my123eshop.com/newsitem.html/tvattnotter?item_id=1

  Ett tvättnötstest med galltvål finns också på : http://www.amzonet.net/tvattnotter-galltval-test.html

  Galltvål använder jag som komplement till tvättnötter mot svårare fläckar. Helt naturligt
  och ekologiskt.