Malin tipsar!

Gjorde en liten intervju med Malin Harju, som är den norrländska ekobloggdrottningen. Den bloggare som inspirerar mig mest skulle jag tro. Här ger hon sina bästa tips för en mer ekologiskt hållbar livsstil. Och det är enkla knep som ni faktiskt orkar och kan göra. Börja med att ändra en sak i veckan, så blir inte omställningen så stor. Och kom ihåg; ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Energi
• Stäng av vattnet i duschen då du schamponerar dig.
• Sänk inomhustemperaturen med några grader.
• Källsortera!
• Ha inga elapparater på stand-by.
• Tvätta endast fulla maskiner och använd gärna tvättnötter

Transport
• Ta cykeln, åk kollektivt eller hör med grannar/kollegor om det finns möjlighet till samåkning.
• Åk tåg vid längre resor. Måste flyget tas, kompensera det med koldioxidlotter från till exempel Miljöbörsen.
• Saknar ni ekobil – anamma körsättet “eco-driving” istället.

Mat
• Minska din köttkonsumtion. Köttindustrin i världen ansvarar för samma mängd utsläpp som alla transporter i hela världen gör tillsammans
• Välj KRAV-odlat, ekologiskt eller närproducerat i den utsträckning det går. Ju fler som köper desto lägre blir priserna
• Undvik halvfabrikat – de är näringsfattiga, bidrar till sopberget och innehåller många tillsatser.
• Att baka sitt egna bröd är både ekonomiskt försvarbart samt ekovänligt med rätt ingredienser. Dessutom fritt från tillsatser.
• Spara alla matrester – många bäckar små…

Konsumtion
• Se över ekonomin om ni tycker KRAV-märkt är för dyrt; chips, läsk, godis och folköl varje helg kostar en del det också. Att shoppa Fair Trade och Rättisemärkt är en medmänsklig skyldighet med tanke på hur världen ser ut idag. För bara två kronor mer för ditt kaffekilo kan bönplockaren får kortare arbetstid och rätt till sjukvård. Det är en summa alla har råd att betala.
• Köp hellre rejält och hållbart än billigt och kortsiktigt.
• Shoppa på närliggande secondhandbutiker. Återbruk är det bästa shoppingalternativet av alla.

 

Malins blogg hittar ni här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarer på “Malin tipsar!”

 1. Hej!

  En liiiten fråga, vad är tvättnötter? Ett annat bra tips tycker jag är att inte tvätta så ofta, alltså jeans, koftor och tröjor kan ju ibland vädras och så. JAg tror att vi är lite tvättfreaks ibland och tvättar fast det inte alltid behövs.

  Och tusentals meg grattis till brölloppet! jag följer bloggen nyfiket och ser fram emot bilder från den stora dagen sen!:)

  kram!

 2. Något människor bör tänka på när det gäller KRAV-märkt mat är att det inte alltid (mer sällan faktiskt) är miljövänligare. Det är kanske godare och nyttigare, men inte miljövänligare. Det är t.ex. bättre för miljön med tomater som växt upp i Sydamerika än KRAV-tomater som växt upp här i Sverige, trots att de från Sydamerika fraktats långväga. Att värma upp växthus här i Sverige gör nämligen mycket mer skada för miljön och förorenar mycket mer än transport världen över. Att värma upp växthus kräver otroligt mycket energi. Därför blir jag lite irriterad när folk tar för givet att KRAV-märkt skulle vara det bättre alternativet.

 3. Malin: Vad flott! Kram
  Linda: Läs inlägget ovan 🙂
  Linda: Ja, men köper man tomater från Sydafrika tillkommer även frakten och tomater flygs in vilket orsakar mängder av utsläpp. Utöver att köpa krav brukar man ju även propagera för att köpa efter årstidens växlingar. Tex inte köpa tomater alls på vintern då det är som att välja mellan pest eller kolera, utan istället äta det på sommrarna då det är lätt att få tag i närproducerat och man dessutom faktiskt kan odla dem själv.

 4. Det är dock mycket dåligare för miljön (typ tiofalt) att odla tomater här i Sverige än att frakta tomater hit från Sydamerika. Självklart räknar jag in att frakten påverkar miljön, var ju just det jag skrev. Trots frakten som tillkommer på de som odlats i Sydamerika så påverkar de miljön mindre än KRAV-odlade tomater i Sverige. Nu är det ju så klart inte så enkelt att allt KRAV-odlat är sämre än utländskt (inte det jag försöker säga), men att ta för givet att det är tvärt om är dumt och ofta helt felaktigt. Att odla tomater hemma i trädgården på somrarna och strunta i grönsaken på vintern är ju dock bra, men det är en annan historia.

 5. Linda: Jag förstår vad du menar och jag håller till viss del med dig. Men jag tror också att det kan finnas ett egenvärde i att köpa ekologiskt och Krav. För ju fler som köper krav dessto bättre alternativ kommer att utvecklas. Det bästa vore således att äta kravodlade sydamerikanska tomater om man överhuvudtaget ska äta dem. Tyvärr är det synd att Malins alla bra tips inte rymdes i artikeln för jag är säker på att hon också tycker att det är viktigt att äta efter säsong. Om det enda alternativet till tomater är sydamerikanska kan jag inte se att svenskarna borde äta tomater överhuvudtaget när de inte går att odla i sverige. För varken växthus eller långväga frakt är ju bra. Förresten, vart hittar du statistiken och uträkningen för detta? Vore intressant att veta om det finns en räknemodell att kolla sina egna köp med!
  Mvh Clara

 6. måste bara göra ett inlägg angående lågenergilampor som så ofta prisas… en lågenergilampa gick sönder hos oss häromdagen o vi dammsög upp skärvorna o slängde resten i papperskorgen. sen såg jag på google att lågenergilampor ju innehåller kvicksilver. skulle alla i sverige slänga 1 lampa om året i papperskorgen skulle, jag tror det var 1 ton, kvicksilver ta sig ut i våra vatten. en tesked räcker för att förgifta en medelstor sjö… jag säger bara HERREGUD, varför får man inte veta sånt här?!