8 anledningar till att Cosmopolitan är en påse skit

Cosmopolitan är någonting så konstigt som en tjejtidning som handlar om män. De skriver om det enda kvinnor bryr sig om, nämligen män. Hur kvinnor ska bära sig åt för att få ligga med män. Att lista ut hur män fungerar. Att lära sig läsa mellan raderna för att förstå vad den konstiga människoarten Män egentligen menar. Ni vet – de är ju från Mars och vi är från Venus så inte är det alldeles lätt. Cosmopolitan ger oss inblick i männens mystiska värld. Lär oss hur vi ska bete oss för att få lite kärlek. Eller i alla fall ett nyp i baken.

Cosmopolitans människorsyn verkar hänga kvar från femtiotalet. De försöker vara frispråkiga och härliga när de i själva verket är den mest konservativa tidning jag läst.  Ett exempel; de utgår ifrån att alla deras kvinnliga läsare är heterosexuella och vill läsa hundratals sidor om mäns psyke. Fler exempel? Läs här…

Cosmo beskriver männens kval:

 uc-4346.jpg

uc-4347.jpg

uc-4349.jpg

 uc-4351.jpg

Tjejer, inte litar ni väl på era män? Sådant går bort – för enligt Cosmo ljuger alla män om sina sexuella erfarenheter

uc-4356.jpg

Nähä?

uc-4350.jpg

Lyssna inte på vad han säger – inbilla dig saker istället!

Men ibland tar de faktiskt tag i  livets stora frågor…

uc-4353.jpg

uc-4354.jpg

Svälj en magnet?

 

Cosmo =  Stor. Påse. Skit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

71 kommentarer på “8 anledningar till att Cosmopolitan är en påse skit”

 1. JA! Bra inlägg, så sant! Jag köper aldrig tidningar längre för jag blir bara provocerad. Aldrig mer att jag lägger mina hårt inarbetade slantar på sådan skit. Den enda tidningen som jag köper är Allas, DET är en bra tidning det.
  (Nej jag är inte 58 år, 26)

 2. Couldn’t agree more.

  Men jag har en annan fråga, eller snarare en önskan.
  Du är ju en smart tjej. Stark och smart med alldeles ypperlig smak. Du verkar också vara miljö och konsumtionsmedveten, precis som jag. Jag har dock ett problem, som du kan läsa om mer ingående i det här inlägget:http://dansabarfota.blogg.se/2008/november/utkast-miljomedvetenhet-i.html#comment
  Jag inbillar mig att jag måste vara oberoende av prylar, konsumtion etc. för att kunna bli tagen på allvar. Och detta har totalt dödat min kreativitet. Hur motverkar man såna tankar? Hur slutar man tänka på allt man borde? Känner du igen dessa tankar?
  Du får gärna mejla mig om saken, eller skriva ett inlägg. Det vore fantastiskt.
  Kram

 3. Så sant så sant.
  Förstår inte hur en tidning av denna sort finns kvar ute i hyllorna.
  Man tycker ju att det borde finnas en gräns för exakt HUR puckade tjejtidningar får vara?

 4. I do agree. Kvinnor ska behaga mannen, göra sig så sexig som möjligt och lära sig de bästa knepen i sängen. Männen ljuger om allting, är förmodligen otrogna och kollar in andra kvinnor dagligen. Så är det, i alla fall i Cosmos värld. Bra att du tar upp det!

 5. jag avskyr den där tidningen. fick ett gratisnummer för ett tag sen, skulle verkligen aldrig köpa den själv! min bror som är 18 läste den också och tyckte att det var helknäppt att en cosmo bara handlar om män, sex, män, hur man träffar män, hur man ser fin ut för män etc etc. riktig skittidning.

 6. Ah du har så rätt! fruktansvärt massa dravel står i den tidningen! Står för att vi ska manipulera, förändra och blidka män! Du kommer altid med bra synpunkter, keep it up!

 7. TACK! Den behövdes. Hittade en cosmo liggandes i korridoren och läste…och mådde dåligt. För hur jäkla stark jag ändå är så blir jag påverkad – shit, ska förhållanden bara handla om hur “het” du ska vara, hur sexuellt frigjord du bör vara och hur mannen tänker om dig?! Jag blir deprimerad av skiten. Men – så skriver du idag om detta, och jag kan andas litegrann igen. Bränn inte BH:n – bränn alla skittidningar som klistrar påhittade ideal på kvinnor!

 8. ja herre gud. det var länge sedan jag läste den sortens tidningar men jag gjorde det mycket i högstadieåldern och gymnasiet – en avd e mest kritiska perioderna. inte konstigt att man blev lite knäpp och fick skev bild av sig själv. skit är precis vad det är. punkt slut.

 9. Åh det är så sant så!
  Tänk all skit som vi utsätts för dagligen. Allt skit media i allmänhet matar oss med.
  Och tydligen så kan man inte
  riktigt ta det lugnt och bläddra i ett modemagasain utan att ens självbild och självkänsla hamnar någonstans i botten av det stora blå.
  Jag önskar att det fanns något alternativ där både mode och moral kan få plats tillsammans. Hmm…

 10. Jag fick ett gratisnummer på stan för ett tag sen & jag har inte läst cosmopolitan på länge & jag kan inte annat än hålla med. En stor påse skit är vad den är. Jag blev så irriterad när jag läste den att jag skickade iväg ett mail till redaktionen. Gör det ni med, för detta är verkligen inte OKEJ…
  Bra skrivit Clara!

 11. Så sant. Det är konstigt hur en tidning som hävdar att den är tänkt att stärka kvinnors självförtroende istället gör det motsatta. När jag slutade att läsa cosmopolitan och liknande tidningar och därmed slutade att jämföra mitt förhållande med “fantasipar”, insåg jag att vårt faktiskt var helt underbart. Du är förövrigt min absoluta favoritbloggare, alla kategorier!

 12. Haha! Ja verkligen! Hade en period när jag var femton och köpte den tidningen varje månad i säkert över ett år. Hujedamej, inte konstigt den tiden var skit.

 13. Jeg forstår ikke menesker som kjøper sånt dritt. Hvis man vill lære å kjenne en mann (eller hvilket som helst annet menneske), er vel det beste å, ja ganske enkelt, å prøve å bli kjent med han? Og må vi absolut hele tiden deles opp i kjønn? Kan man ikke bare respektere hverandre på grunnlag av at vi alle er mennesker?
  Cosmoplitian får meg til å gråte.

 14. har aldrig köpt en själv, läste en hos en kompis som fått den en prenumeration på den. jag fattade inte hur fan hon kunde läsa den skiten, blev småirriterad på henne faktiskt. smörja smörja är ordet. såna tidningar borde inte få finnas!

  jag brukar köpa damernas värld ibland, gillar den. deras målgrupp är äldre kvinnor men jag som är under 25 gillar den väldigt mkt. annars köper jag sci-fi now och så prenumenerar jag på kalle anka. bra tidningar! hemmets journal och allers gillar jag också, bra recept, intressanta artiklar och bra tips! inte bara för pensionärer

 15. Jag håller verkligen med! Det värsta är att när jag var tonåring så köpte jag den där dyngan och svalde innehållet med hull och hår. Det är först senare som jag fått lite perspektiv på livet och insett att sunt förnuft räcker gode mycket längre än en fördummande artikel i Cosmopolitan (eller liknande blaskor).

 16. 😀 hahaha! great post clara!!! they ACTUALLY THINK I need a test to know how hot I am? I think it is an old fashioned journalism…I hope we will have this kind of titles only in vintage mags in 10 years!

 17. Bra Clara! Håller med till max! Här har vi egentligen vinnaren av mest orginella blogg!!!
  Kram!

 18. Håller definitivt med dig! Av någon dum anledning önskade jag mig prenumeration på Cosmopolitan förra julen. Jag fick en helårsprenumeration och plågas då ett nytt nummer dimper ner i brevlådan. Psykologer hit och relationsexperter dit tycker si och så är bla bla bla. Skit! Snart har äntligen prenumerationen tagit slut och att jag inte förlänger den är ett som är säkert.

 19. åh. jag blir så matt av sånt här. jag orkar inte bli arg eller irriterad längre. klarar inte av att läsa såna här tidningar, blir så enormt provocerad

  hur i helvete kan folk GÖRA såna här tidningar? ÅÅÅÅHHHHHH!!!!!!

 20. Så jäkla sant! Cosmopolitan är en sån tidning jag skulle skämmas lite för att berätta att jag jobbade på ifall jag var journalist hos dom. Dynga rent ut sagt.

 21. Prenumererade för ett tag sedan på Hennes (tre nummer och nån rolig pryl på köpet) och i den stod det om hur man skulle uppfostra och forma män för att få dem som man vill ha dem. Bland annat skulle man ta till samma metoder som i hundträning Rätt sjukt också.

 22. Marie och Betty Lou, ni har hajat grejen! Själv köper jag bara tidningar som riktar sig till en “äldre målgrupp”. Trevligt och läsvärt, inget förnedrande trams.

 23. Roligt att alla har läst Cosmopolitan, men ingen har köpt den själv, utan fått den eller “råkat” läsa den…

 24. Jag skrev ett neggoinlägg om cosmo för ett tag sedan. Jag kan bara hålla med dig, fattar inte vem som egentligen läser den tidningen. Jag önskar så att Darling fanns kvar, det var en bra tidning!

 25. Alltså! Vad glad jag blir, go clara! Jag håller med gånger hundra och vill bara tillägga att även andra tidningar skriver sånt här skit. Värst tycker jag ändå att det är när min 15åriga syster läser veckorevyn, där man också förutsätter heterosexualitet, att män inte går att lita på och att kvinnor måste vara snygga. Jag minns inte vem det var, men någon av alla dessa elin klings och ebba von sydows, skrev iaf att man tex inte borda ha lacktajts om man är lite rund. Jag menar, jag förstår inte ens att de tillåts säga sånt när det enbart är unga tjejer som läser deras bloggar.

  Iaf, bra sagt! 😀

 26. Alltsa jag vet verkligen inget om cosmo, men kanner ju igen det du sager fran tidigare da jag laste Vecko Revyn, sa mycket stammer sakert. Nastan otroligt dock att se att alla som komenterar verkar halla med dig. Inte ofta man ser sant. Jag undrar lite fordomsfullt, men utan elaka baktankar vilken kyrka du tillhor och hur du/din kyrka forhaller er till homosexualitet. Vore intressant att hora vad du sager om det.
  Tack for ordet, lev gott!

 27. du är den bästa bloggerskan jag vet!
  du är en av få som tar upp viktiga saker som det här, håller verkligen med dig. gillar dig skarpt 😀

 28. hihi, vad kul att du skriver det här. själv har jag skrivet en eller ett par gånger om ovan nämnda tidning, men nu är ju inte jag som du att jag har en miljard läsare. så. bra sagt 🙂

  ps. jag måste bara berätta om en gång då jag läste att man inte ska skälla på sin kille när han gör fel (=inte städar/blir för full/slänger kalsongerna på golvet) utan istället berömma honom när han gör rätt. dvs män = barn. eller hundar.

 29. Håller med. Svenska magasinvärldens bottennapp. Men så tillfredsställer tidningen också en jääävlans massa kvinnliga läsare. Och när ett magasin återlanserar samma skit om och om igen är det för att det säljer. Så vilka är bajspåsarna egentligen?

 30. Man måste ju ta cosmo för vad den är den och inte förvänta sig att man får något annat. Den känns mest som skapad för osäkra unga tonårstjejers målgrupp innan de har hittat sig själva och letar på alla fel ställen. Men sen å andra sidan är ju det en stor målgrupp som gör det den ska – konsumerar.

 31. Har du nånsin läst kill-tidningen “Slitz”? Min man prenumererar på den, och jag kan bläddra lite i den. Men en dag beslöt jag mig för att läsa från pärm till pärm. Och jag upptäckte att det var en Cosmopolitan fast för killar! De kunde lika gärna bara bytt ut ordet tjej till kille, för det stod om samma saker, fast för killar. Lustigt tycker jag!
  KRam cissi

 32. jag håller med dig.Jag brukar bläddra förbi dessa sidor och i stället kolla på modereportagen,för de tycker jag är bra.

 33. APPLÅDER! tycker att det stämmer in på den mesta kvinnolitteraturen. bara att vissa tidningar gömmer sig under labeln “mode” också handlar det om kroppar och komplex istället. skulle inte vi kvinnor vara förnuftiga? har vi inte lärt oss någonting från feministerna som genom blod, svett och tårar arbetat fram det relativt jämställda sverige vi idag får skörda frukterna av? nej, jag håller med, cosmo är en påse skit. exemplet du tog upp i tidningen är oerhört kränkande mot männen också.

 34. Jo jag håller med, den suger verkligen hårt. Den är så verklighetsfrånvänd också. Så… amerikansk. Man får en känsla av att alla artiklarna bara är lamt adapterade versioner av artiklar från amerikanska Cosmo. Det är visserligen bra med sextips, men de är lite väl ensidigt inriktade på mannens njutning, och pepprade med tramsiga överdrivna formuleringar som “om du gör så kommer hans huvud att explodera av njutning”!

 35. Sjukt bra, håller helt och hållet med. Tidningen skrämmer mig, så fort man kollar på framsidan så står det INGET vettigt överhuvudtaget, bara “så behagar du din man”…kom igen, 2008 hallå..?! din blogg är givande!

 36. Men du läser den ändå verkar det som? Cosmopolitan är den sämsta tidningen jag någonsin har läst, jag gör aldrig om det misstaget igen…

 37. Åh! Jag älskar att du skriver detta. Det är något som jag tänkt så mycket på. Jag är sexton år och en tidning som denna känns så riktad för mig och mina kompisar trots att den egentligen sträcker sig till något äldre kvinnor. Jag blir så ledsen när jag läser sånna här tidningar. Precis som om männ faktiskt är djur som inte har några känslor heller för den delen. Jag har läst,nästan varje gång jag öppnat en tidning som den här att om jag inte är smal, rakad överallt, “smart” och villig kan jag helt enkelt inte få någon kille. Som tur är vet jag att män inte är sådanna eller i så fall ytterst få. Men tänk alla de som läser detta som en regelbok. Cosmopolitan känns som hämtat från trettiotalet eller ur en “Blondie-strip”. Tack så mycket!

 38. Anledningen varför så många köper och läser dessa tidningar är andtagligen för att det är många som har funderingar om sex, relationer och kärlek.

  Problemet är att de som svarar skriver generaliserande.

  Där ligger en anledning i att de på ett sett måste vara det för att artikeln måste ha en tydlig vinkel “vad är ämnet/frågan” “vem riktar vi oss till” osv.

  Cosmo är tyvärr tyvärr inte ett magasin som syftar till att förbättra världen. Cosmo är ett kommersiellt magasin som ska sälja lösnummer.
  Det gör man genom att locka med frågor som inte går att svara på utan att samtidigt döda en del av verklighetens variation.

  Beroendet av annonser gör att det finns anledning för Cosmo att skapa sin målgrupp: en klump kvinnor som tror att de måste förbättra sig genom att konsumera.

  Synd, för vi är mågna som vill ha tips om både sex, kärlek och kläder. Bara inte lika hårt pekande med hela handen.

  Jag längtar den dagen det kommer ett flott och glossigt magasin med lika flotta värderingar.

 39. Köper en cosmo då och då endast för att skratta ihjäl mig åt alla skitlögner, stackars tjejer som verkligen tror på detta..?! Vilken syn på män (och dem själva) har cosmo egentligen?! Tack för en underbar blogg, alltid lika inspirerad! /Lisa

 40. Håller absolut med! Blev så arg senaste gången jag läste Cosmopolitan att jag lovade mig själv att ALDRIG köpa tidningen igen! Och numret jag hade åkte rätt i soporna! Tidningen är bara ute efter att ge tjejer dåligt självförtroende! Usch!

 41. Jag gillar verkligen alla dina bilder, ditt pyssel och dina åsikter, jaa.. hela din blogg är underbar. Och jag tycker det är fruktansvärt skönt att du ryter till ibland! 🙂

 42. De är SÅ obehagligt med bloggare som inte släpper igenom kritiska kommentarer – DET är dålig “journalism”(bloggism?).

  Din människosyn verkar även den vara lite gammaldags – typ någongång från när SOVJETUNIONEN fortfarande hette Sovjetunionen…? Censur är INTE okej.
  I Sverige får man tycka, tänka och skriva vad man vill, något du som bloggare och person med många starka åsikter torde vara väldigt glad över. Att sedan i din position, med så många läsare, sitta och sortera bort kritiska kommentarer bara för att du inte håller med om dem kan inte kategoriseras som något annat än maktmissbruk.

  (Givetvis förstår jag alla bloggare som vill läsa igenom kommentarer innan de publiceras, för att kunna rensa ut personliga påhopp och dylikt, det är också detta denna funktionen är till för)

  Vänligen,

  Emma

 43. Emma: Vad menar du? Jag modererar i princip aldrig mina kommentarer. Det sköter tidningen om åt mig. Om du skrivit ngt som inte blev godkänt kanske det berodde på att du uttryckte dig på ett otrevligt sätt? Och du. Det är klart att det råder yttrandefrihet men på MIN blogg gör jag precis som jag vill. Och om jag så vill så raderar jag varenda kritisk kommentar jag har lust med. Du får tycka vad du vill på DIN blogg. Men på min blogg så bestämmer jag. Det har ingenting mer yttrandefrihet att göra. Det har bara att göra med att jag inte tänker agera spypåse åt någon annan.
  Vet du vad jag tycker är SÅ obehagligt? Jo att jag lämnar ut mitt namn och bild här på internet, under alla texter jag skriver, medan många av de som kommenterar inte ens har vett nog att lämna annat än en anonym signatur utan efternamn. Men. Din kommentar modererade jag ju. Och den godkändes. Så visst får folk uttrycka kritik på min blogg. Till och med anonymt. Men någon skit tar jag inte.

  Vänligen Clara

 44. Tusentals kommentarer redan, men jag kan inte vara tyst i mitt medhåll! Hurra för dig! Cosmo är en påse skit som jag betalade för att få i brevlådan under några av mina tonår! Detta tills jag kom på mig själv med att gråta över alla krav i den. Då slängde jag hela högen, vägrade att ge dom till en vän som ville ha dom för jag tänkte att de skulle förstöra hennes liv!

  Nu kanske dom istället har blivit något fint, som typ återvunnet toapapper. Från skit till skit.

  Kram!