Drag under galoscherna

Ja hujeda mig. Nu är det drag under galoscherna igen.

Idag har jag skrivit en debattartikel till Expressen. Läs och begrunda här. Och bli inte så arga av ingressen att ni inte förmår läsa argumenten och statistiken som följer i texten.  Har precis kommit hem från Göteborg och nu är det bara att sätta mig på planet till Stockholm istället.

 För ikväll är jag med och diskuterar i Aktuellt.

Dragit värre. Titta vettja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

97 kommentarer på “Drag under galoscherna”

 1. bra skrivet, som vanligt clara! jag håller faktiskt med dig, det är alldeles för mycket snack om sex och för lite prat om känslor överlag i samhället idag tycker jag.

 2. Intressant artikel, bra att belysa ungas sexliv utifrån känslor istället för medicinskt. Tror absolut att många upplever ett socialt tryck att undvika kondomer, trots att alla vet att det är det säkraste preventivmedlet (dvs säkraste om man har sex ). Däremot är jag lite frågande till kopplingen mellan inställningen till preventivmedel hos unga svenskar och HIV-epedemin i Afrika och Asien. Det känns som ämnen för två separata debattartiklar…

  Tack för intressant läsning! Det är alltid kul att läsa om dina tankar och funderingar!
  Kram

  P.S. Hoppas du inte läser kommentarerna på Expressens hemsida, det är som att allt folkvett flyger ur folk när de ska kommentera tidningsartiklar på nätet. Onyanserat, ogenomtänkt och utan att eg ta till sig hela texten – oavsett om man är negativ eller positiv till budskapet. Man kan ju bli mörkrädd för mindre. Tappar alltid lite förtroendet för att folk är vettiga när jag läser artikelkommentarer. D.S.

 3. Jag tycker att du har en poäng i det mesta i debattartikeln, men – jag tycker inte att påven har en poäng! Jag blir provocerad av att du likställer att fokusera på något annat än preventivmedel och att fördömma kondomer! Det är INTE samma sak. Tycker du verkligen det?

 4. Modigt att debattera detta ämne som alla människor har åsikter om. Önskar dig bara lycka till i TV-soffan. Blessings!

 5. Hej Clara! Jag har inte läst debattartikeln än, men jag ska… Däremot så hoppade jag till när jag såg att du flyger. Jag citerar Svenska Naturskyddsföreningen: “Jämfört med att åka tåg kan en flygresa vara upp till hundra gånger mer skadlig för klimtatet.”

 6. Stå på dig bara clara! Håller med om att känslorna alltför ofta ignoreras när det gäller sexualundervisning och liknande. Men fy va tråkigt att läsa kommentarerna på expressen, massor med folk som skiter helt i vad du skrivit och fokuserar på att du är kristen?! Som om budskapet inte kan tas på allvar pga detta? Usch vad jag kan bli trött på den sortens kommentarer…Heja Clara!

 7. Vad pratar vi om? Ungas sexualvanor eller det faktum att påven har ett otroligt stort inflytande i många många länder där kvinnans ställning är minst sagt urusel och hon knappast har någon som helst möjlighet att ta ansvar för sin sexualitet eller reproduktiva hälsa? Inte så lätt att kräva kondom vid sex heller förstås, men poängen är att kvinnor världen över, MÅSTE få tillgång till utbildning, mödravård och vettiga ekonomiska villkor. Först då kan de ställa krav på både avhållsamhet – och kondom.

  Naivt och illa analyserat från din sida, tyvärr.

 8. Intressant artikel! Jag ser dock ingen motsättning mellan att uppmuntra användandet av kondom samtidigt som man hjälper ungdomar att känna sig lugna och trygga i de val de gör (oavsett om de valen sedan innebär att de har tillfälliga förbindelser eller inte). Självklart förstår jag, eller utgår åtminstone ifrån, att du inte motsätter dig användandet av kondom, men det är inte helt tydligt i artikeln. Helt förkastligt tycker jag däremot att det är när du klumpar ihop kampen mot hiv i Sverige och Afrika. I Afrika (eller eg. hela tredje världen) är det främst en fråga om jämställdhet och utbildning. Att hävda att ungdomar där ska fatta genomtänkta och mogna beslut tyder på stor brist på insikt om det faktum att den kvinnliga delen av befolkningen i princip inte har makten över sin egen kropp. Just i Afrika är det därför extra viktigt med tillgång till kondomer SAMTIDIGT som det bedrivs ett aktivt jämställdhets- och utbildningsarbete.

 9. Jag gillar din blogg och mycket du skriver om. Dock tycker jag att du här är ute pa mycket hal is – och vid sidan av debatten. Pâven säger inte bara att kondomen är ett problem (och att avhallsamhet är att välja): han argumenterar att kondomer Förvärrar AIDS epidemin. Vilket bland en befolkning som har oerhörd respekt för Kyrkans och Pâvens ord väger tungt för att inte använda sig av det. Vi är med detta inte lângt frân brott mot mänskligheten – vem stâr för konsekvenserna pâ plats?
  En liknande argumentation är högsta nivâ av oansvar.

 10. hmm.. jag håller med om att känslorna borde diskuteras mer i skolan, och diskussionen om det borde tas upp mer. när man är tonåring hetsar man varandra och alla tror att man ‘ska’ ha sex och bara få det överstökat bara för att. jag tror att det vore viktigt att prata om det mer i skolan. men däremot behöver ju det inte utesluta kondomer och annat, det är ju bara bra att det finns tillgängligt när man bestämmer sig för att ha sex. tror din debattartikel hade nåt fler om du inte dragit in påven i det hela, och som nån sa, aid och hiv-epidemin i afrika känns som en helt annan sak.

 11. Bra skrivet Clara. Det krävs mer än smarta val för att¨minska HIV i t.ex Afrika men annars slår du huvudet på spiken. Det kanske anses vara coolt bland tonåringar att ligga runt och ha många partners men det är inte lika coolt att dra på sig sjukdomar vilket alla inte har fattat ännu. Sedan är det tur ändå att det finns kondomer som kan dra ner antalet drabbade men som du skriver gör den ingen nytta om den inte används.

 12. Mycket tankvärd artikel! Finns ju inget direkt rätt eller fel, tycker inte man ska bestämma eller fördömma andra människors sexliv, däremot kan få folk att tänka till. Bra skrivet Clara!
  O kommentarern på expressen.se får mig ändå att undra vad det är för fel på folk 🙂

 13. Du är så naiv och uppe i det blå. Avhållsamhet funkar ju jättebra när man vill ha sex… Låt kondomerna flöda

 14. Svar; Självklart är jag inte emot preventivmedel. Preventivmedel är toppen – men när det inte används gör det ju varken till eller från. Min frågeställning handlar ju om vad som gör att preventivmedel inte används, trots att alla känner till riskerna med oskyddat sex? Jag försvarar inte påvens uttalande, som till stor del var felaktigt. Men jag tycker att man MÅSTE kunna diskutera dessa frågor. Varför tror vi att kondomer ska vara lösningen i tredje världen när den inte ens är lösningen här? Varför tror vi att fattiga afrikaner ska kunna skydda sin när inte ens välutbildad svensk medelklass förmås använda gummi?

  DET är det min text handlar om.

 15. Bra debattartikel. Jag håller med dig och tycker det är sorligt att samhället låter allting som kan verka moraliskt värderande tabubeläggas (även om det idag likaväl är ett samhällsmoralens krav att särskilt som tjej “ta för sig” och ha en massa sex, men absolut inte att föda barn innan man sett världen och tjänat tillräckligt med pengar för att bli en “livsstils-mamma”). Jag är fantastiskt glad att du vågar säga som det är och ge en kristen syn på saken, ofta kan medieklimatet kännas hopplöst fientligt mot oss som tror och tänker annorlunda. Jag är jämngammal med dig, gifte mig i somras, pluggar på en 4,5 år lång utbildning och väntar mitt första barn i maj. Det är ett underbart liv, som jag är glad att ha valt, men som de flesta andra inte verkar förstå. Bli inte ledsen för de negativa reaktioner du möter, var stolt för att du vågar säga något annat. Du gör stor skillnad för många. Jag ber för dig.

 16. Vad menar du med att “det inte är en lösning här”? Tror du att det inte gör någon skillnad eller?

 17. Go for it girl!
  Du sätter pricken på något som verkligen behöver lyftas upp till ytan. Vill bara tacka dig för att du står upp för det du tror på! Kom ihåg: Du är HANS dotter och var du är går fram finns HAN vid din sida (även när spott och skit kommer). Var välsignad syster! =) //Aulis

 18. Tack, äntligen någon i den allmäna diskussionen som överhuvudtaget tar upp avhållsamhet.Jag tror att mycket skulle besparas mänskligheten ifall folk tänkte ett steg till, sjukdommar, graviditeter, krossade hjärtan…

 19. Jag säger bara: Go, Clara! Fattar inte varför så många hellre kör huvudet i väggen 1000 ggr än tänker ett extra varv. För det som du säger stämmer ju, även om det kanske är obekvämt för en hel del…

 20. Men det handlar verkligen inte bara om afrikaner och aids, det handlar om miljoners miljoner fattiga latinamerikaner och andra där påvens stolliga prat motverkar kondomanvändning av religiösa skäl. Katolska kyrkan är fruktansvärt inflytelserik – den borde använda det till att hjälpa och stötta kvinnor att ta verklig makt över sina liv. Inte tvärtom.

 21. Tack och lov att det åtminstode finns en vettig person som får skriva i expressen, som jag sa till min far efter att han läst. Det är så bra att du gör detta inlägg i debben om ungas sex vanaor. Det känns som att det gått för långt när ens kompisar kommer och säger att de fått könssjukdomar nästan varje månad. Stå på dig och skit i alla taskiga kommentarer du får om detta. (Klart man kommer titta på aktuellt ikväll).

 22. You go girl! Fortsätt tala sanningar, vara använd och inspirera oss här ute!! Och glöm inte att vila på gröna ängar emellan åt!!

 23. Nej, kondomer och preventivmedel är inte ett vattensäkert system. Särskilt inte om de inte används, som du skriver. Men det känns naivt att tro att avhållsamhet skulle vara lösningen. I afrikanska HIV/Aidsdrabbade länder har man länge arbetat utifrån ABC-metoden: abstain, be faithful, condomize. Men uppenbarligen finns sociala koder och samhälleliga faktorer som gör att det inte fungerar.
  Likaså kan man ta USA som ett exempel: i skolorna lärs avhållsamhet ut som det bästa preventivmedlet, och ändå har landet skyhögt fler antal tonårsgraviditer/1000 invånare än ex. sverige.
  Människor kommer helt enkelt att ha sex med varandra, det är i vår natur och det är vad vi gör. Inget moraliserande kring hur många man ska ligga med, när i förhållandet och under vilka omständigheter kommer att ändra på det. Jag tror fortfarande att information, upplysning och att våga se hur verkligheten faktiskt ser ut är det bästa sättet att skapa en hälsosam och ansvarsfull sexualitet i samhället.

 24. Avhållsamhet i all ära. Men det fungerar inte. Människan är en sexuell varelse, vare sig religionerna vill det eller inte. Pippas kommer det att göras oavsett. Då är det bättre att det göres med kondom. Men visst vissa andra poänger finns, som att prata om ansvar kring sex och känslorna. Men att jämföra Här med Där känns lite underligt. Det är två helt olika saker. Här – någorlunda fria val, Där – tvång och starka kulturella/religiösa påbud. Kvinnor tvingas till sex, hur ska de kunna ta ansvar?
  Sex i sig är inte farligt. Sex är fint. Så länge man demoniserar människans kroppsliga lustar kommer man inte framåt, bara bakåt. För det är saker man aldrig kan förneka. Mer öppenhet kring sex däremot, mer acceptans, mer diskussion, mindre tabun. Lite mindre påven.

 25. intressant. läste artikeln och kommentarerna du fått. och jag håller med dig om mycket men inte allt. det viktigaste tror jag är att någon vågar få upp frågorna till ytan. och det är därför jag tycker du är så bra. för att du inte vänder om när det blir jobbigt och obekvämt och lite pinsamt. att du tror på något och berättar det. trots att det kanske inte alltid är jätteuppskattat i alla sammanhang. men det är viktigt. mer sunda kristna värderngar åt folket!!!

 26. Jag tycker att du har en poäng- men jag tycker att du blandar ihop argumenten. Att stärka unga kvinnors (och även mäns)självkänsla och respekt för sin egen kropp så att de vågar ställa krav på preventivmedel när de träffar en ny partner verkar klokt. Men att samtidigt förespråka avhållsamhet är ett steg tillbaka för feminismen och kvinnans frigörelse. För vi vet väl alla vilka som kommer att bli itutade att avhålla sig från att ha sex- inte är det killarna i alla fall!

 27. Hej hopp Clara!
  Läser ofta din blogg och tycker du är bra! Men min fråga är, varför kallar du dig feminist? Och vad är det(feminism) för dig?
  Hare fint! Och fortsätt skriva! 🙂

 28. Vet inte om min kommentar ansags för kritisk, hursomhelst dök den aldrig upp sâ jag försöker igen.
  Problemet här är ju att pâven inte alls säger att kondom skulle vara otillräckligt – men att han säger att den “förvärrar aids-epidemin” och att abstinens istället är att propagera för – vilket ju aldrig hâller. Vilket ju är högsta exempel pâ ansvarslöshet. I de mest katolska länderna är pâvens ord lika med budord. Vem stâr för konsekvenserna? Vet inte om det var pga termerna “brott mot mänskligheten” som min kommentar censurerades – det är den term som använts en hel del här i katolska Frankrike, och det tom pâ de mest högerradikala tidningarna som annars är främsta pâveaktivister…
  Gillar i mkt din blogg men menar bara att man fâr akta sig för att blanda äpplken med päron.

 29. Oerhört bra skivet Clara, du är väldigt klok,och jag håller med dig helhjärtat, jag anser att sex bara ska förekomma inom äktenskapet, då skulle alla könssjukomar och aids nästan helt försvinna,och folk skulle bli lyckligare, mindre sårade i sina känslor.
  Jag tycker att det skulle vara otäckt att ligga med en främmande människa man just träffat samma dag.

 30. Åh vad spännande, ska in och läsa nu. Och minsann kika på dig ikväll!
  Du, var finns alla dina hemma-hos-reportage? Dem vill jag gärna se lite närmre på!

 31. Folk har oskyddat sex och lösningen på problemet är att få folk att sluta ha sex? Exakt HUR ska det gå till? Om du vill ha mer utbildning och ansvarstagande kring sex, då är väl den rakaste vägen att gå att få folk att faktiskt använda kondom? Du verkar snarast vara ute efter att pådyvla andra din egen sexualmoral.

 32. Åh, Clara! Jag tycker allt som oftast att du är himla bra och har bra värderingar. Men nu vet jag inte. Jag tycker att det är härligt att vi är mer frisläppta med vår sexualitet, att det inte är fult att ha många sexuella relationer. Jag förstår att du inte dömer någon eftersom du inte brukar göra det men texten känns ändå dömande. Javisst, man behöver utbilda mer om sex men jag tror inte att avhållsamhet är lösningen. Vi får komma ihåg att vi är människor med drifter och förmåga att bli förälskade och tända. Det är inte fult även om det inte enbart riktas till en enda partner under livet! Det är vackert! Jag tror bara att din text kan få unga tjejer att känna att de är “dåliga flickor” vilket definitivt är ett tillbakasteg. Åh, jag vill verkligen inte låta otrevlig och du har naturligtvis rätt till din åsikt men du gör intryck på så många. (Och det är väl bra det med).
  Tack för en bra blogg. Älskar den i övrigt! Kanske älskar jag också att du vågar ha kontroversiella åsikter 😉

 33. Tack Clara för din röst i svenska medier! Du är grym och en stark förebild.
  Guds välsignelse ikväll.
  Lycka till!

 34. Fina Clara, förstår inte vad du menar med “att fattiga afrikaner ska kunna skydda sin när inte ens välutbildad svensk medelklass förmås använda gummi?” Ligger fokus på att afrikanen är fattig eller att svensken är utbildad? Det luktar lite koloniala tankar…
  Jag anser att du brukar förmedla riktigt vettiga åsikter men här håller jag inte med dig. Det handlar inte om att vi inte Vågar prata om problemet, bara att vi inte tror på din lösning. Avhållsamhet är inte lösningen. Här i västvärlden med för tidig sexdebut tror jag fortfarande på att stärka unga kvinnor och mäns självbild så att de inte ställer upp på sex för att få kärlek.

 35. du är modig som vågar bryta tabun och dra fram saker som de flesta av oss inte vill höra eller kännas vid.debatten är för ensidig – tack för att du gav uttryck för en ny sida av problematiken.däremot är kopplingen till påvens uttalande kanske lite långt.vill man rädda liv och stoppa hiv-epidemin i afrika kanske inte avhållsamhet och förbud av kondomer är det rätta predika.tack för en intressant och annorlunda blogg!

 36. En väldigt bra och intressant artikel, skönt med någon som vågar gå mot strömmen trots att du måste insett att de skulle kunna komma en massiv kritik. Stå på dig!

 37. Du var super i Aktuellt ikväll även om det verkade lite knepigt ibland. Bra att någon tar upp det här tycker jag.

 38. Jag har just tittat på aktuellt och är väldigt upprörd över vad hon från rfsu sa. Du var bra och sa vettiga saker och att “såna åsikter” får komma fram i media är hur bra som helst, mer av det! Vill bara säga att jag gillar det du gör. Guds frid.

 39. TACK Clara för det som du lade fram i Aktuellt i kväll!!Du fick säga det. Det är SUPER att du bryter in och är ljus i mörkret!!

 40. Wow, vad du grym du är på att tala. RFSU kvinnan sa inget vettigt all. Viktigt ämne och viktigt att det kommer ut till ungdomar. Bra jobbat!

 41. Heja, Clara! Läste din text och såg på Aktuellt. Jag tycker det är så härligt när det hörs en röst i samhället som säger att det är OK att _inte_ ha en massa sex så fort man känner för det. Tråkigt bara att folk ska dra likhetstecken mellan avhållsamhet och skam. Som det ser ut idag är det ju faktiskt nästan skamligt att _inte_ ha sex. Och varför skulle det vara ett bakslag för feminismen och alla “stackars” tjejer? Nej, jag tycker tvärtom att det är starkt att som ung människa i dagens samhälle kunna stå för en avhållsam livsstil! Jag blir så trött på alla eviga repliker om att “vi har rätt till vår egen kropp och vår sexualitet”. Jag håller absolut med om det, men det folk verkar glömma är ju att man också har rätt att vänta med sin sexdebut, att man har rätt till att inte ha massvis med sexuella förbindelser, man har rätt att vänta med att ha sex med sin partner osv. Tack för ditt inlägg i debatten, Clara!

 42. Tack Clara för en mycket vettig artikel i Expressen! (Aktuellt kunde jag dessvärre inte se eftersom jag inte har TV).

 43. Bra skrivet och starkt tyckt! Jag tycker att påven är totalt omodern och tror att katolska kyrkan gör mycket för att försvåra i världen och öka lidande, men jag tycker också så som du att kondomer inte är hela frälsningen. Vi blev otroligt illa uppfostrade på den här punkten under 80-talet och av mina yngre bekanta verkar det ännu värre nu. Synd bara att utredningar sällan leder framåt då man i utredningsgrupperna inte är så modiga som du.

 44. Grymt skickligt!

  Jag är väldigt imponerad av dig.Det var en bra och nyanserad debatt tyckte jag, vilket är något ovanligt. Det var kul att du blev tillfrågad för du är ju inte alltid PK. Du verkar vara en trygg person som följer sitt sunda förnuft. Ser fram emot att se dig i andra debattsammanhang!

 45. Jag tycker du gör tokigt i att ta en del av ett påvecitat som visdomsord. Men du skriver bra och är ännu vassare i tv, live, utan omtagningar. Jag känner stolthet å dina vägnar.

 46. det hela är enkelt: alla ska accepteras för det sexliv man vill ha och våga ha det sexliv som man mår bra av. RFSU kämpar för detta och har kommit en duktig bit på vägen. om vi fortsätter att hålla debatten igång och vågar prata om sex kommer vi att känna oss mer självsäkra och våga ställa krav. prat om avhållsamhet är ett stort steg tillbaka. det vi ska sträva efter är allas rätt att själva bestämma över våra kroppar, utan skam och skuld!

 47. Det är bra att det väcks en slags sexdebatt i Sverige och att till & med avhållsamhet diskuteras. Inte för att jag vill att vi ska bli som USA med avhållssamhets-ringar där unga sedan har oral och analsex istället för “the real deal” Men det inte ska inte vara ett osynligt krav att ha sex när man är 13 år för att vara med i gänget. När jag var i tonåren, jag ville bara få det överstökat nu när jag är äldre tycker jag att det var lite synd att jag inte sparade mig till någon som faktiskt betydde mer. Det är sådant vi behöver prata om.
  Däremot tyck jag tycker inte om Påven, han står inte för mycket bra saker när det gäller varken kondomer, Afrika eller att vara en gudsman enligt mig. Han ljuger för de som tror på honom och förvärrar aidsepedemin -oförsvarbart!! Afrikadebatten är så komplicerad och är inte jämförbar med Sverige. Men det är roligt att du sticker ut hakan, det tycker jag om även om vi inte delar alla åsikter.

 48. BLÄÄ!! Tyckte det var en hemsk syn på mycket av (allt?) det som rör sex. Sex är något fint och skönt. Njutning. Usch och fy för dig o dina tråkiga, konservativa åsikter. Det lät så skruvat så att jag direkt frågade mig om det har predikats om det här i din lilla frikyrkliga församling?

 49. Jag har också väldigt svårt för detta uttalande: “att fattiga afrikaner ska kunna skydda sig när inte ens välutbildad svensk medelklass förmås använda gummi?”
  Indirekt är detta ett mycket västerländskt centrerat synsätt. Känns inte bra.

 50. Såg nyss på aktuellt! Å du är bra Clara! Jag önskar att jag hade gjort mycket saker på andra sätt när jag va runt 15. Inget jag går och tänker på och mår dåligt över nu. Men om jag hade sagt nej mer så tror jag att jag hade fått en större respekt för mig själv.

 51. Hej Clara! Jag gillar verkligen att du vågar göra det här! Vilken grej!! Såg precis dig på aktuellt, på svt-play, underbart! Keep up the good work, säger jag bara. Du blir bara större och större i mina ögon 😀 I like it!

 52. Clara! En eloge till dig som står rakryggad i din uppfattning! Låt ingen se ned på dig trots ett väldigt fientligt debattklimat idag. Du har fullt stöd från många.

  Jesus-hälsningar från Sebastian

 53. Du är bra Clara, det behövs människor som du som vågar vara lite taggig och som står för det du tror på. Avhållsamhet är en viktig faktor i hiv-debatten. Diskuterade detta mycket vid besök i afrika i en folkgrupp där otrohet var norm, och därmed bidrog till en ökning av hiv-fall….

 54. Självklart ska ingen ha sex mot sin vilja, känna sig tvingad, pressad etc, så som det kanske ofta är bland unga människor idag. “Alla har det” och så känner man ångest. Inte bra. Och visst borde man prata mer känslor i sexualundervisningen, och framför allt mer om kvinnlig sexualitet, för så som den beskrivs nu är vi bara fyllda av passiva ägg som väntar på aktiva spermier. Men nu kom jag ifrån ämnet en smula; Det jag vill säga är att förespråka en slags avhållsamhet reproducerar föreställningen om “den goda sexualiteten”. Man ska vara kär och ihop. Det är “inte helt okej” att ligga med någon bara för att man har lust. Det är ju inte riktigt det du påstår i artikeln, men jag tror att förespråkandet för avhållsamhet moraliserar sex på fel sätt. Att säga att sex är på liv och död är att dramatisera, skrämma. Och det tror inte jag är rätt väg. Att strunta i kondom vid sexuella förbindelser är mycket dumt, men att be människor sluta ha sex kommer inte förbättra situationen.

 55. Jag har en liten fråga som jag länge funderat på. Varför jämför man ofta sex med alkohol och droger?? Du gjorde det i TV igår. Varför? Vad är det för likhet? Sex är ngt totalt naturligt, en mäsnsklig instinkt. Det är inte att jämföra med en drog. Att det absolut kan missbrukas är sant, men det är en sanning som gäller det mesta. Så, varför denna underliga jämförelse? Varför detta demosniserande och smutskastande av lust och sex? Det undrar jag. Sen, avhållsamhet i all ära, men avhållsamhet är bullshit. Och det vet varenda mänsklig varelse innerst inne. Ansvar och känslor (kärlek eller lust) är däremot ngt bra.

 56. TACK För alla fina kommentarer ni skickar! Och tar er tid att sätta sig in i hur jag tänker!

  E: Jag fattar ärligt talat inte vad du pratar om? NÄR har jag demoniserat sex? Det verkar som att du hittat på saker som jag aldrig sagt

  Jag gjorde jämförelsen med sex och alkohol i den mening att båda kan vara väldigt skadliga för människor. Och i just det här exemplet syftade jag på unga människor. Hjärnan är inte färdigutvecklad förrän i 20 års åldern. EN sak som brister är förmågan till en korrekt konsekvensanalys av sitt beteende. Därför vore det önskvärt att skjuta upp sexdeubten tills man blir lite äldre och förhoppningsvis klokare. Det är bara fakta och inte ett dugg moraliserande…

 57. Förresten: Ni som reagerar på den här meningen om afrikaner vs västerlänningar. NI sa ju själva att det är en fråga om fattigdom och jämställdhet. Och om sverige nu är både rikare och jämställdare än afrikanska länder så borde vi väl rimligtvis också klara av att skydda oss. Men det gör vi inte! Det är ju bara fakta, och handlar inte om att se ner på afrikaner. Enbart kondomer är inte en hållbar lösning. Det är FAKTA

 58. Nu får du ge dig! P-piller & kondom är ju inte direkt samma sak, ellerhur? Hade “kondom” funnits i pillerform så tror jag inte alls vi hade haft samma problem som vi har nu, piller är ju mycket bekvämare på alla sätt & vis än kondom, right?

 59. Hej Clara! Har varit på besök på din blogg. Du är verkligen modig som vågar lyfta fram frågan från ett perspektiv som idag väcker så starka känslor. Heja Clara!

 60. Clara -en modig tjej!

  Ett tips till alla som fortfarande inte vet hur mainstream media funkar…kolla alltid med katolska media först innan ni går igång på påvens “uttalanden”.

  Inte sällan är uttalandena tagna ur sitt sammanhang, förvrängda eller t o m påhittade…I det här fallet med kondomerna läs gärna

  http://www.catholicnewsagency.com/new.php?n=15440

  för vad påven VERKLIGEN sa.

  Sen är det ju i realiteten så att världens ca en miljard katoliker knappast följer påvens ord slaviskt…om ens alls…

  Många vet dessutom inte ens om att lär ut världens SÄKRASTE preventivmetoder

  (Billingsmetoden och symtotermala metoden)

  byggda på forskning av bl a den SVENSKE professor emeritus Erik Odeblad.

  Billingsmetoden, studier på effektivitet:

  http://www.naomi.ie/effect.htm
  Symtotermala metoden:

  New research finds that a natural family planning method is as effective as the contraceptive pill

  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2007-02/esfh-nrf0219

 61. Hej Clara. Håller med flertalet andra som kommenterat att den kassa kondomanvändningen i Sverige respektive Afrika är två skilda debatter. I bl.a afrikanska länder där HIV-spridningen är ett så stort problem får ett sådant uttalande från påven helt andra konsekvenser än här. Håller med dig om att gratis preventivmedel inte är lösningen på oönskade graviditeter och könssjukdomar här i Sverige. Däremot tror jag att det kan ha en positiv effekt men precis som du säger så måste ju folk använda dem också. Och enda sättet att få folk att skydda sig mer är ju att debattera, oavsett vilken åsikt man har, och att utbilda&diskutera i skolan. Sexundervisningen bestod under min högstadieperiod bara av biologi, vi hade inga diskussioner om sexualitet, känslor, respekt etc. En bättre sexundervisning borde ju hjälpa kidsen att förstå varför de borde ha större respekt för sig själva. Bra du var i aktuellt btw! Kram

 62. Tack och lov för dig Clara. Bra artikel! Jag blir bara så ledsen när jag läser alla kommentarer, det finns verkligen fortfarande människor i Sverige som har sjukt konstiga uppfattningar om vad kristendom handlar om. Men det är väl bra att man får en smäll i ansiktet ibland och inser det, då får man anledning till att fortsätta kämpa med att bryta ner alla dessa fördomar.
  I vilket fall, tummen upp för dig!

 63. Till Ej maintream: Så media katolska medier skulle vara objektiva då menar du? Det är sant att katolska kyrkan gick ut och försökte släta över påvens uttalande, men oturligt nog för dem så spelades hans uttalande in på band.. Kondomer kan INTE förvärra spridningen av AIDS/HIV. Om kondomer används på rätt sätt så är de det bästa sättet att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar. De metoder du tar upp går bara ut på att inte bli gravid, vad jag förstår, de kan inte skydda mot sjukdomar. Det är inte konstigt att påven uttalar sig som han gör, det är helt i linje med hans religösa uppfattning. För honom är det viktigare att förhindra att folk använder preventivmedel eller att folk har sex utan att vara gifta, än att vara behjälplig i förhindrandet av en dödlig sjukdom. Men katolska kyrkan har ju en hel del lidande på sitt samvete…

 64. Jag såg dig tyvärr inte på tv, men din artikel har jag läst. Det jag reagerade mot ang påven var att han vänder sig mot Afrika. Nu är Afrika inte ETT land, det vet jag, men där finns en kultur som ibland är mkt främmande för oss i väst. Hos vissa folk SKA man som kvinna vara otrogen – det ger status i en mans ögon = du blir inte gift annars!!! Jag var på en föreläsning en gång där föreläsaren levt med en stam där sexdebuten startade mkt tidigt. Där lärde sig ungd. “sex mot benen”, de hade sex med varandra men inte på riktigt alltså. Det var det enda sättet som de kunde skydda sig. Jag anser också att det är bra med avhållsamhet, men jag känner en viss avsmak när vi vita, rika och duktiga människor ska komma med pekpinnar. Samma sak gjorde missionärerna. Och ja, jag är faktiskt troende…men jag är fullk. övertygad om att Jesus glatt skulle dela ut kondomer 2009!

 65. Mika, även sekulära media använder sig av de katolska nyhetsbyråerna, och komprimerar och “tolkar” sedan informationen, för att passa “medelsvensson”. Det är alltid bättre att gå till källan, som kan vara exempelvis ett två sidor långt tal, för att förstå helheten.
  Kondomer har en “failure rate” på ca 15%, något som knappast kyrkan vill ha på sitt samvete. Trots detta stöttade kyrkan (och regeringen) ABC-metoden i Uganda, där C, “condoms”, var den tredje bästa utvägen efter att avstå “abstinence, A, och B, “be faithful”. Uganda lyckades därigenom bromsa aidsepidemin, men klagomål har hörts från landet att kondomindustrin inte var så glad åt detta.
  Läs förresten gärna denna färska intervju med en av Ugandas anti-aidskämpar som konsulteras av regeringen. Han tar upp PROBLEMET MED KONDOMINDUSTRIN, samt tackar påven…
  http://www.lifesitenews.com/ldn/2009/mar/09032003.html

 66. forts. på svar till Mika.

  De säkra preventivmetoderna som uppmuntras av kyrkan tog jag upp för att belysa att katoliker knappast slaviskt följer vad påven säger…många använder konventionella p-metoder, och många har inte ens brytt sig om att sätta sig in i hur metoderna funkar, vilket i o f s är synd, p g a den höga säkerheten mot graviditeter (naturligtvis ej HIV).

  Lite mer intressant läsning:

  “Harvard AIDS Expert Supports Pope’s Stance on Contraception”

  http://www.christianpost.com/Intl/General/2009/03/harvard-aids-expert-supports-pope-s-stance-on-contraception-20/index.html
  och
  “The research backs up the Pope”
  http://www.ncregister.com/daily/condoms_aids_and_research

 67. Katolska kyrkan jobbar på mycket bred front mot AIDS,och i SAMRÅD MED BEFOLKNINGEN PÅ PLATS vilket är möjligt då den är världsvid.
  Detta är avgörande för att uppnå resultat. Man arbetar dessutom ofta tillsammans med regeringar i olika program.

  En institution som detta sker igenom är Sant’ Egidio.

  http://dream.santegidio.org/public/news/x__newsreadpubNS.asp?IdNews=231&Curlang=EN

  en annan, av många…
  http://www.camillians.org/Locations.htm

 68. Jag menar precis det jag skriver Clara; varför likställs sex ofta med droger? Det är en jämförelse jag ställer mig väldigt frågande till. När man jämställer sex med droger så blir sexet ngt smutsigt (därav demonisering). Jag läser inte in ngt annat i det du säger än de konkreta uttalanden du gör. Man kan missbruka sex, visst, men det är väl knappast det debatten handlar om. Det är inte sexet i sig som är skadligt, det är oansvaret och okunskapen kring vad sex kan leda till som är “farligt”. Men lösningen på det är inte avhållsamhet, utan öppenhet. Att förespråka avhållsamhet är att lägga en värdering i vad sex borde vara och inte borde vara. En sexdebut kan vara så mycket mer än bara grupptryck. Det kan vara nyfikenhet och en utforskning av sin egen kropp. Det är som sagt värderingen av sex som ngt farligt och skadligt (droger) som jag ställer mig frågande till.

 69. För den som vill ha FÖRSTAHANDSINFORMATION om vad som faktiskt sas av påven på planet till Kamerun, här är en AVSKRIFT av intervjun i sin helhet:
  http://www.zenit.org/rssenglish-25405
  Eventuella avvikelser i översättningar beror inte på att någon försöker “släta över”, som Mika uttrycker sig, påvens uttalanden, utan på att påven i intervjun använder flera språk (franska, italienska, engelska), vilket kan medföra små variationer i översättningar av olika tolkare.

 70. Jag tycker att det är jättebra att du tar upp dethär ämnet. Hela samhället talar om att ha sex men nästan aldrig om att inte ha det. Jag tror att många unga “stressas” till att ha sex innan de egentligen käner sig redo, eftersom de känner att det är vad som förväntas av dem. Är man osäker på sig själv och på situationen är det också svårt att ta initiativet till att använda kondom. Det handlar inte om att moralisera eller skuldbelägga sex. Alla måste ha plats att känna sig accepterade, oavsett om man väljer att många sexpartners eller ingen alls.

 71. såg debatten i aktuellt!! det du sa var hur bra som helst, jag håller verkligen med dig 🙂

 72. Nu förstår jag dig inte. När påven gör uttalanden likt dessa bidrar han till en ökning av hiv/aids. Självfallet. När en man med ett kanske världens största inflytande hävdar att man inte ska använda kondom betyder inte det att han vädjar till kärleksfullt sex (vilket det i din artikel verkar som), det betyder att han tror sig veta att lösningen till att minska spridningen av aids inte sitter i användandet av kondom – vilket det självfallet gör. Användandet av kondom minskar risken till aids. Det vet du mycket väl.

  Ah, jag gillar dig, men din artikel gjorde mig upprörd.

 73. Anna: DU har fel. Kondomer i sig skyddar inte mot hiv, användningen av kondomer kan skydda mot hiv. Men inte ens då är det säkert. Och därför är det livsfarligt att tala om kondomer på det sättet. Därför tycker jag att det är bra att framhålla avhållsamhet som det enda säkra alternativet.

 74. Tack Clara för en underbar debattartikel. Det är skönt att se att det finns fler bekännande kristna. Du kommer med bra fakta och lyfter fram synpunkter som verkar vara tabu i Sverige.

 75. Hej! Tyckte att din artikel var bra. Som jag förstod den är du inte emot kondomer men tycker att alla omständigheter kring sex är minst lika viktiga. Kommer ihåg att jag såg en dokumentär om HIV/Aids av Stephen Fry där en av orsakerna till varför HIV sprids så snabbt i t.ex. Afrika var kombinationen av flera sexpartners (som inte nödvändigtvis visste om varann) under samma tid, otrohet, att kondomer inte fanns tillgängliga/inte användes/var tabu, samt att personer med makt inte trodde på att HIV orsakar Aids. Det är alltså ett mer komplicerat samhällsproblem än kondom=ingen HIV. Men användningen av kondom i kombination med bra information minskar spridningen av HIV/Aids, det finns exempel på detta i Asien. Särskilt när kondomer sprids öppet och på ett snyggt och roligt sätt på bordeller och ställen där prostituerade arbetar. Jag tror att vilken strategi som fungerar är beroende av var man befinner sig! Snyggt debatterat! 🙂

 76. Jag förstår inte varför man blir upprörd och/eller arg. Avhållsamhet funkar mot HIV. Kondomer och sunt förnuft fungerar mot HIV. Att inte ha sex innan man vet vad man gör skyddar mot HIV. Bara för att någon förespråkar det ena utesluter det inte det andra. Man ska aldrig förutsätta att ens omgivning är korkad och enkelspårig och inte kan tänka för egen maskin. Man får välja själv vem och vad man blir influerad av. Tack för en bra och fin blogg Clara!

 77. I USA är den kristna högerns avhållsamhetsbudskap oerhört mycket mer inflytelserikt än här. Gratis kondomer, och kondomer överhuvudtaget, betraktas av många där, liksom av påven, och det finns sådana antydningar även i artikeln, som att de uppmuntrar sex och därför förvärrrar problemen med könssjukdomar och tonårsgraviditeter. Resultatet av dessa teoriers inflytande är att USA leder världsstatistiken vad gäller tonårsaborter helt överlägset (enligt UNICEF). Kondomer fungerar bra som skydd mot oönskad graviditet och könssjukdomar. Att säga till ungdomar att inte ligga med varandra tycks inte fungera.

 78. Clara säger: “NÄR har jag demoniserat sex? Det verkar som att du hittat på saker som jag aldrig sagt
  Jag gjorde jämförelsen med sex och alkohol i den mening att båda kan vara väldigt skadliga för människor.”

  Alkohol och droger ÄR i sig själva skadligt för människor.
  Sex ÄR INTE i sig självt skadligt för människor. Därför är det helt uppåt väggarna att jämföra.
  Sex har risker, visst, men det har även t ex att köra bil eller att spela fotboll.

  Att jämföra sex med alkohol och droger är väl definitivt en demonisering. Och att en 19-åring med rösträtt och påbörjad högskoleutbildning inte skulle kunna vara tillräckligt utvecklad i hjärnan för att kunna ta ställning till sex låter ju eeeextremt moraliserande enligt mig.

 79. Hihi, här skulle jag varit med och debatterat mot dig, men jag sa nej för jag ju är anonym. Tänker på det då och då, att jag hade haft chansen att träffa dig. Du är ju en av mina favoritbloggerskor. Men kanske är det lika bra, för då hade du eventuellt hatat mig lite eftersom jag var EMOT din åsikt i frågan 😉

 80. Hejje! Jag gillar det du tar upp om att vuxna borde ge mer utrymme för att prata om känslor i sexualundervisningen etc.
  När jag läste ingressen tänkte jag “nåja, jag har blivit varnad, bara å läsa hela texten så jag förstår hur hon menar”. Men jag måste säga att jag blev besviken. Jag har alltid, sedan jag läst på om påvens syn på preventivmedel, tyckt att han är något av en fähund (på flera än denna punkt). Texten lämnade mig dessutom med en olustig känsla av att “behöva passa mig”. Som tjej får man kämpa för att få njuta av sin sexualitet, och jag har blivit allt bättre på att ignorera diverse ogenomtänkta kommentarer från framförallt män. Men att få detta från detta håll – från en person jag nästan alltid håller med annars, och till och med, ser upp till, känns så pissigt. Känner att jag måste läst fel, och får tillbaka i texten några ggr. Men nej, olustkänslan ligger kvar och maler, och den bekanta känslan av att jag nog borde hålla tillbaka fladdrar till i bakhuvet. Nej tack! Det är alltid svårare att väja sig från kritik eller förmaningar från oväntat håll, men övning har tydligen gett färdighet i detta fall! Jag tänker inte tänka efter onödigt mycket innan sex. Så länge jag använder mig av preventivmedel kommer jag fortsätta ligga med vem jag vill, när jag vill och inte avhålla mig det minsta! Woohoo!

  1. Det är ju precis det jag menar, man ska ligga med vem man vill när man vill. Men inte när man INTE vill vilket jag tycker att sexualundervisningen är värdelös på att stötta unga människor i. Så många sexualdebuterar alldeles för tidigt, tidigare än de själva vill, för att de känner sig stressade, inte vågar säga ifrån, inte vågar känna efter.