Förnöjd är det finaste ord jag vet

Jag har svårt att säga nej. Svårt att våga säga, nej tyvärr jag orkar och hinner inte. Det är så svårt för man vill så gärna göra allt roligt som man blir erbjuden. Men man orkar inte. Inte i längden. Och hinner gör jag verkligen inte. Jag måste spara mina krafter. Inte bränna allt krut på en gång. Jag vill räcka till i många många år.

Under ett och samma år så förlovade jag mig med Jakob. Förlorade min mamma. Började på ett nytt jobb. Gifte mig. Köpte ett hus och flyttade från min hemstad.

Jag är ärligt talad ganska snurrig. Jag behöver nog vila lite nu.

I sommar har jag tackat nej många saker. Nej till roliga uppdrag. Och jag tänker att det är vansinnigt idiotiskt att tacka nej. Men jag prioriterar Jokkmokk framför TV-inspelningar och Kalvträsk framför Almedahlsveckan. Bröllop framför debattartiklar och att vända potatisland framför att tala på konferenser.  Och jag tänker: Gud. Låt detta vara det rätta. Jag tänker: Att om man aldrig säger nej så kan man heller aldrig säga ja. Jag tänker: Det är inte det minsta synd om mig. Jag är priviligerad. Sedan känner jag att jag längtar. Norrland, Trysunda, Storön och Glommersträsk. Och om jag aldrig får ett roligt jobberbjudande igen så har jag i alla fall Norrland, Trysunda, Storön och Glommersträsk. Och jag är ganska nöjd så. För förnöjd är i alla fall det finaste ord jag vet.

I övermorgon reser jag till min mormor och morfar för att vila och ha en liten semester. Och det känns så skönt att jag måste sucka. Hujeda mig så bra det här blir.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Förnöjd är det finaste ord jag vet”

 1. Det är helt rätt!
  Om det är något jag har insett så är det att man inte behöver ta alla chanser man får, det kommer nya och om det inte gör det så får man väl skapa egna chanser.
  Jag har slutat ta chanser och börjat välja det jag vill just nu istället.

 2. Mycket bra inlägg! Det är så ruskigt svårt att säga nej ibland för man vet inte om möjligheten kommer att pressentera sig igen, men samtidigt är det en styrka att känna att man kan säga nej till något fast det är roligt, kanske blir man bara starkare och kanske blir möjligheterna som följer bara ännu starkare och mer spännande!

 3. Så sant. Men det är enklare att tacka nej när erbjudanden haglar in. Precis som det är trevligare med självvald ensamhet. Att kunna välja att tillbringa tid ensam när man vet att de finns därute. De käraste man har. Värre är den ofrivilliga ensamheten som många lever med.
  Samma med allt annat i livet tänker jag. Härligt att kunna få det där jobbet man sökt på för att sedan tacka nej. Välja nåt annat. Det är gott för självkänslan. Men när det ekar tomt och inga erbjudanden finns famlar man desperat och rycker tag i minsta tråd =)
  Låter som om du går en fin sommar i möte Clara!!

 4. Jag tror att du gör helt rätt. Du är nöjd med dig själv, eller hur? Du är där du vill vara, eller hur? Och med dem du vill vara? Då behövs inte mer. Då får man säga nej. Det känns, när jag läser din blogg, som att de här erbjudanden du nu har tackat nej till skulle ha stört ditt … dig. Ditt jag, din förnöjsamhet. Du har hittat hem, det är i alla fall det intryck jag får, och då är det där du ska vara, där du hittar din grund att stå på. Jag önskar att jag också gjort det, men det kommer väl. Tyvärr är jag rätt stressad nu, jag är 20 år och får hjärtsnörp, men jag hoppas att min tid också kommer, när jag får vara förnöjd som du.

 5. Oerhört klokt av dig Clara! Förnöjsamhet ser man inte mycket av längre i dagens hårda egofierade samhälle.

  Kram
  Peggy

 6. hej clara!

  din blogg är super. jag har en önskning: ett inlägg om alla loppisar som man kan köra runt till i umeå-trakten.

 7. Åh, jag kände att jag behövde ett sådant här inlägg! Det är verkligen sant, jag önskar bara jag kunde inse det lite oftare

 8. Jag tror du skrivit om det förut, om att säga nej för att kunna säga ja. Har tänkt på det ofta, och det är så sant. Egentligen helt självklart, men ack så svårt. Tack för påminnelsen och din klokenskap!

 9. Vill bara tacka för alla givande och perspektivvidgande blogginlägg! Du gör nog rätt i att ta det lugnt ett tag! Ger man för mycket av sig själv, finns inget kvar tillslut. Tänk bara på att förnöjsamhet är farligt när det gäller byggandet av Guds rike!
  MVH En annan kristen där ute

 10. Vad är annars rätt än att lyssna på sig själv. Du kan skapa din egen framtid, ditt liv. Du är där du vill vara. Å då kan Nej vara användbart.

  Fler borde vara förnöjda och läsa din blogg.

 11. Du är så fin Clara. Är ett sant nöje att gå in här varje dag och läsa vad du skriver för kloka ord. Unna dig all ledighet du behöver, en trasig själ tar längre tid att laga än en missad möjlighet till jobb….

 12. Hej Clara! Jag tänkte bara säga att jag såg dig idag på staden när de höll på att filma dig eller vad de gjorde… tänkte bara hälsa att jag fick sån lust att vinka eller ropa eller något och bara visa att; Jag är en av dem! En person som du inte känner, men som läser din blogg varendaste dag och tycker att du är bland de klokaste och braigaste jag vet! En av de människor som du påverkar till det bättre med dina kloka funderingar och vardagsuppskattningar! Och så skulle jag så gärna vilja berätta hur fin du var idag – och alltid är! Dock har jag lovat mig själv att sluta berömma folk för deras utsida och bara berömma dem för deras insida så jag säger så här istället: Du är helt otroligt fin på insidan(och med det menar jag såklart inte att du inte är det på utsidan, men som sagt…)! Slutligen, jag hejar på dig clara! Njut av livet! Fortsätt att ta vara på det fina du har i vardagen – och våga säga nej – för genom att säga nej till något så säger du ja till något annat! Du är bra!Heja!

 13. Mycket bra skrivet alltså! Är själv inne i en sån period där man skulle vilja göra såå mycket roliga saker i kyrkan men måste säga nej för annars blir inget roligt… men man får prioritera och förhoppningsvis dyker erbjudanden upp igen. Allt har sin tid och allt samverkar till det bästa för den som älskar Herren! Tack för en härlig och uppmuntrande blogg (den enda jag läser…=) )

 14. Min mentor sa åt mig att man måste kunna säga nej, det är så smickrande att alla “vill ha” en. Men om de verkligen vill ha en så är man värd att vänta på.

 15. “Man får göra som man vill”, det är mitt motto. Just för att jag ständigt brottas med de känslor du beskriver. Det var befriande att läsa dina ord!

  När man tackar ja till något för att man kanske borde(fast att man innerst inne känner att man inte vill) så blir det heller aldrig bra. Ändå gör man samma misstag om och om igen, för att man bryr sig om inbillade förväntningar eller tror att man måste passa på hela tiden. Faktum är att det alltid finns för mycket att välja på och för lite tid. Så man måste lära sig att välja det just man själv vill. Och man måste ingenting…

  Men det är extra svårt att bromsa när det är många roliga saker på gång. Klokt av dig att ändå välja det du vet att du i längden mår bra av och behöver. Det är genom sådana val som det du önskar av livet också kommer att fortsätta komma till dig…

 16. Läser detta nästan ett år efter att du publicerade det och känner att det var helt rätt ord i rätt stund. Försöker tänka mer så här. Ta och odla integriteten, som någon här ovan så passande benämnde det hela. Integritet – frukten av en kärleksrelation med sig själv.