Maskrosblad på rutigt underlag. ataogras-1.jpg

Smarriga maskrosblad

Nässelsoppa kokad av brännässlor. ataogras.jpg

Som livsmedel är nässlor både klimatsmart och i princip gratis. Perfekt för fattiga studenter med andra ord!

Nässlor är är otroligt näringsrika och innehåller bland annat A-vitamin, kisel, kalk och järn. Dessutom anses nässlorna stimulera ämnesomsättningen.

Förväll och frys in så håller de hela vintern. Eller använd på en gång för att bäst ta tillvara på näringsämnena.

Man kan byta ut degvätskan mot nässelsoppa när man bakar bröd, eller smula ner torra blad i brödet. Då blir det vackert prickigt. Vatten från nässlor som legat i blöt över natten är kväverikt och bra att gödsla rabatterna med. Och om man kokar nässlor i vatten och sedan silar bort bladen kan vätskan användas som shampo för mörkhåriga. Det sägs motverka håravfall. Man kan också göra ansiktsbehandlingar för torr hy av jäst utblandad med nässelvatten. Smeta på ansiktet och låt torka. Skölj sedan av.

Ett enkelt sätt att ta tillvara på nässlorna är att koka en fräsch soppa.

Nässelsoppa – du behöver:

2 liter späda nässlor

2 tsk salt per liter vatten

Redning

1 msk smör

1 ½ msk vetemjöl

1 ½ liter buljongspad

Färska kryddor, tex basilika, oregano, lite vitlök, salt och peppar

Gör så här:

Rensa nässlorna och tag bort grova stjälkar. Skölj dem väl och lägg i saltat vatten och koka dem mjuka.

Tag upp nässlorna och häll av vattnet. Finhacka dem eller kör med en mixerstav.

Fräs samman smör och mjöl och späd med buljongspadet. Låt koka i 5-10 minuter.

Tillsätt därefter de hackade nässlorna. Krydda efter tycke och smak och dekorera soppan med några basilikablad på toppen och en rejäl dos svartpeppar.

Det är också gott att hacka ner stekt lök i soppan, eller pressa ner en halv vitlök. Med några ägghalvor som läggs i vid serveringen blir soppan mer mättande.

Servera den med ett ugnsvarmt mjukbröd.

Ett litet tips också!

Visste ni att man faktiskt också kan äta maskrosblad? De minsta bladen smakar ungefär som ruccola. Lägg dem i blöt några timmar innan förtäring så försvinner den något bittra smaken. Brygg te, lägg på smörgåsen, växfärga garn eller gör maskrossirap..användningsområdena är oändliga. Maskrosor är ett väldans nyttigt ogräs.