Inrednings-pms

Det är det värsta jag vet. När man köper ett gammalt hus och sliter ut allt som är fint. Spegeldörrar, roliga tapeter, udda kakel. Målar hela skiten vitt och lägger in trägolv. Som att våldta huset ju! Sedan säljer man det dyrt när husets själ är ordentligt fördriven

En annan sak jag stör mig på är alla helvita hem i inredningstidningarna. Man säger “vi ville bevara den gamla lantliga stilen så vi målade allting vitt”

Fel fel fel. Det fanns ingen förr i tiden som var så korka att hon målade allting vitt. Då blev ju allt skitigt! Så otroligt opraktiskt. Det var murrigt och mörkt och så var det med den saken. Måla gärna vitt om ni vill. Men det är ett modernt påfund.

Jahaja. Här fick ni en dos inrednings-pms till livs på kvällskanten.

Krönika i Expressen: Ernst vill renovera sönder vårt kulturarv

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

51 kommentarer på “Inrednings-pms”

 1. Det här låter kanske alldeles konstigt, men du verkar väldigt arg just nu, och vet du, det är jättehärligt att läsa! Jag känner bara; “ge dem vad de tål!” Både de som säger att du är dum som är kristen och de som tror att allt var vitt förr i tiden. Jag blir också alldeles beklämd när jag ser de där bilderna, vill man ha ett hus som ser ut så får man väl bygga ett nytt, tycker jag. Hur kan man förstöra ett hus själ så där? Det finns ett liknande hus i närheten av mig, ett urvackert, stort, rött gammalt timmerbygge som de nya ägarna gjort om totalt inomhus – helt modern, svart, rostfritt, skitfult. Så det så. Heja dig.

 2. Men Clara… din vackra atelje, ert sovrum och ert rum med “ponnyhål” är ju vitt… hur kommer det sig?
  Nu kanske det är ändrat sedan du visade bilder på dessa rummen… köket däremot är flott “blått”. Vi behåll båleväggarna och satte upp nya grova plankor på väggarna, brunlaserade, i vårt nya kök. letar fibrilt efter gamla tepetmönster ur tapetboken “kulturhistorisk bok” av Lim o Handtryck.
  Trevlig helg !

 3. ja en del e då korkade, såg också nyligen ett par som gjort om en lägenhet och rev sönder hela charmiga köket…ok en fondvägg var lite väl gräslig och matchade inte nåt annat men alla fina gammla skåplukor med snada vinklar från 50talet och i mintfärg?! hur sött som helst och så blev det tråkigt “vit modernt lant” av de hela.

  På detta hur förstår jag varför de gjorde om utsidan men insidan behövdes bara fräshas upp och inget annat. Kaklet var de ju inget fel på ella? läckert turkost och köket var också super fint och sött…svart/vit jaaa tack men i rutot på golvet kanske men inte hela köket!!!

  Jag ryser till varje gång jag ser sånt här skamligt sjuka beteende. Även stackars byråar mm får sätta livet till för folks “moderna smak” då ska man inte ha gammla saker tycker jag!!!!

 4. Jag tycker att det blev fint jag. Lite mer ljus, kan tänka mig att det blir himla fint med möbler och så.

  Att bevara gammalt kakel och gamla tapeter är inte alltid det roligaste då saker slits. Tapeter blir fläckiga, solkiga och slitna. Kakel blir ofräscht, kalkigt, mögligt. Att renovera nytt och fräscht tycker jag inte alls är hemskt. Hellre det än låta det förfalla. Och alla har inte samma smak, alla gillar inte bruna blommiga tapeter och murriga hörn.

 5. aaargh!!!! jag hatar verkligen sånt där. vad är det för fel men enskilda rum och vackra tapeter. bah! måla vitt och slå ut alla väggar. blir så arg när jag ser sånt där.

 6. TACK! TACK!
  Helt underbart att läsa! Jag vet att jag kommer få bredda mina vyer och börja leta hus antingen uppåt eller nedåt inom de närmsta åren, för sörmalands län är ett förjävligt ställe att bo på om man vill ha ett gammalt hus. Man ser flera hus längs landsbyggderna som ser gamla ut och är säkert det, men ett steg innanför dessa dörrar och vad ser du…rostfritt stål, stelt och strikt så långt ögat når. Den gamla,STORA, FINA vedspisen…BORTA, pigans lilla kammare borta, stora trä- trappan ombyggd till en stål- vajer. Så trist och opersonligt, men inte minst så sorgligt. Skall bara hitta ett jobb, sen så flyttar jag.

 7. Folk som förstör gamla hus borde inte vara tillåtna att KÖPA hus. Bygg ett nytt om du så gärna vill ha det hypermodern. Meningen med gamla hus är ju att de har en själ. Nog kan jag förstå att man vill renovera lite och fixa en del saker, men man river inte ut allt och ersätter det med vitmålat och rostfritt. Det är skitfult.

 8. Clara o Clara, du tar orden ur min mun!
  Jag vet inte hur många gånger jag kollat i tidningar som skön hem, drömhem och trädgård, lantliv m. fl, och på riktigt kastat dem ifrån mig, just p ga sida efter sida av likadana vita hus. “Charmig funkistvåa”, “Fridfull villa vid havet” eller “Anrik skånelänga” ser exakt likadana ut med vitt, vitt, vitt överallt, och så någon färgklick i form av en strategiskt utplacerad blomkruka. Men ändå är varje hem “personligt, hemtrevligt och unikt”. Jag blir tokig!!!
  Och ingenstans ser man heller ett gammalt mjölkpaket, en snorig unge, nån liten röra av nycklar, dagens post och annat på hallbordet, nån gammal möbel som brde bytas ut men ja, det har inte blivit av än. Allt är så perfekt! T o m barnen ser ut att leka efter nåt slags schema.
  Huvvaligen säger jag bara!
  Därför är det lite synd att alla väggar i min nya lägenhet är vita, men, min syster gillar det och det är hennes lägenhet. Så, jag gör vad jag kan för att bryta tidningsmönsret! 😉

 9. Du har så rätt. Det ÄR ett nytt påfund. En ny syn på lantlighet. Förresten så är det inte snyggt ens en gång.

 10. Åh nejvad fult! Speciellt köket! Nog för att jag inte är särskilt förtjust i gult, men med såna fina dörrspeglar och köksluckor… uh, vad tänker folk med.

 11. Det är Madickens Junibacken och liknande hus som är inspirration till alla de lantliga vita husen man ser…tror jag…

 12. Du må tycka om det där gamla och besjälade, men alla håller inte med. Dessutom är gamla lösningar och material ofta ganska opraktiska. Vi rev ut ett 50-talskök förra året och har med ett modernt kök fått både minst dubbelt så mycket förvaring och mer lättstädade ytor. Man kan inte begära att allt som byggs behålls i sitt ursprungsskick. I takt med att samhället förändras och smartare bygglösningar finns att tillgå måste man också få göra om de hus som finns. Smaken är som baken. I mitt tycke är hus till för att anpassas till de som bor där, inte tvärtom.

 13. håller helt helt helt med. människor som inte har känsla för byggstil utan sönderrenoverar och gör fruktansvärda utbyggnader och markiser och hej och hå. jag är så rädd att den dagen jag själv vill köpa hus kommer det inte att finnas något fint och gammalt kvar, utan allt är förstört. alltså kolla det där köket!!! fruktansvärt.

 14. Ahaa, var det hit det här inlägget tog vägen! Trodde att jag hade drömt när jag såg det och det sedan var borta!

  Nåväl. Jag är i alla fall en anhängare till vita, eller åtminstone väldigt ljusa, väggar. Men jag är en tavelmänniska och använder tavlor för att få färg. Att göra ALLT vitt och rostfritt och få alla rum att se likadana ut är dock lite väl skrämmande!

 15. Folk vill inte längre ha ett unikt hus med unik inredning. Man vill ha ett hus som ser ut som alla andra, med likadan inredning som alla andra har.. trist.. Men det får iofs våra (ditt och mitt och alla andra som älskar udda saker) hem att sticka ut ännu mer.

 16. Åh det där om folk som målar allt vitt har jag också tänkt på. Tycker att det är så sjukt tråkigt och opersonligt!
  Du har helt rätt i allt du säger. Heja!

 17. usch jag får verkligen ont i hjärtat när jag ser sådana dumheter göras i ett hus, att människor kan vara så outbildade..för vem som hälst förstår väl om man plockar ut själen ur något så minskar dess värde.

 18. Kunde inte sagt det bättre själv! Det borde finnas ngn klausul mot att blåsa ut allt ur gamla hus och då samtidigt riva ut själen. Och visst, som någon ovan skrev – smaken är olika! Men köp då ett nytt hus om ni nu inte gillar gamla detaljer.. Basta! 🙂

 19. Precis som Åsa skrev, gamla hus är ofta ganska opraktiska. Och alla är inte så förtjusta i röda tapeter med grönt mönster på. Min syster och hennes man köpte hans farmor och farfars hus, dom är inte så förtjusta i rutiga tapeter och rum på rum på rum så dom blåste ut hela huset inuti och gjort det precis så modernt och fint som dom vill ha det. Lantligt utanpå men mestadels vitt inuti, fint grönt porslinskakel i duschen. Granitbänkar i köket med fossiler i som är äldre än huset själv.

 20. Jag gillar att du är arg! Det måste man få bli ibland. Speciellt när folk går och gör sådan här dumheter.

 21. Åh. Alltså. Jag håller med om att mycket i det där huset kändes onödigt förstört och, enligt mig, fult och opersonligt. Men jag kan inte låta bli att ta åt mig. Vi har precis köpt ett hus från 1901, och vi kommer definitivt att göra om köket och måla de vidriga gamla tapeterna ljusa. Det som är viktigt för oss är att det känns rätt – det är ju vi som ska bo där, leva våra liv där inne, och jag tycker inte att vi har någon skyldighet vare sig mot “husets historia” eller mot femtiotalsromantiker som tycker att vi förstör husets själ. Vi lägger alla våra pengar på ett hus och vill inte att det ska vara brunt, snorgrönt, lila och uringult inuti. För när det kommer till kritan är det vi ska ska älska att leva där. Och vi tycker om när det är ljust. Så enkelt är det.

 22. Jag håller helt och fullt med! Jag hade gärna flyttat in i huset så som det var innan. Usch vad tråkigt det kommer bli när det är dags för mig att köpa hus och alla fina tapeter, turkosa badrum och sneda köksskåp är bortrenoverade och alla hus som finns att köpa är vitt vitt vitt.

 23. åh, sådär gjorde vår hyresvärd med vår förra lägenhet som vi flyttade ifrån för lite mer än ett år sedan. jag har vuxit upp i detdär huset med udda gula röda blåa och gröna väggar i köket, mitt omgjorda städskrubbs rum med blåa tapeter och min lilebrors rum med härligt ljusgröna väggar. vi bor bara några hus därifrån nu så när jag passerar huset brukar jag kika in lite. nu är allt vitt. vartenda rum. till och med mamma och pappas sovrum som hade nya och fina tapeter. men inte ens det dög när det ska vara kliniskt rent och opersonligt.
  jag känner inte igen mitt barndomshem längre.

 24. Guuuud så gräsligt!! En riktigt hemskt våldtäkt. Min mormor och morfar dog för 10 år sedan och deras gamla underbara hus fullt med medaljongtapeter och allt möjligt har någon ägare i raden efter de nu köpt, målat allt vitt och förstört hela plejset för att sälja det dyrt. Vem fan vill bo i ett helvitt hus? Måste kännas som ett mentalsjukhus… Nej gamla hus ska ha fina tapeter med mycket mönster, målad pärlspont, sneda tak och rangliga garderober. En liten mysig krypin toalett med lite mörkare tapeter och ja.. man kan rabbla i evigheter. Ser fram emot att se vad ni gjort med erat bygge! Ha det toppen och önskar er all fiskelycka!:)

 25. jisses, så har jag oxå alltid tyckt! :O
  har sagt till pojkvännen att när jag flyttar till en lgh jag får renovera – slå mig om jag målar allt vitt! måste ha färg i mitt hem annars m¨r jag dåligt. ^^

 26. Åh, du skänker mig så mycket glädje genom din blogg! Hemskt konstigt, att man kan identifiera sig med en människa som bor så långt bort och som inte har så mycket med en själv att göra. Lova att fortsätta förbli precis den underbara Clara jag så mycket tycker om. Kram på dig 🙂

 27. Håhåjaja – tyckte inte alls om huset som nyrenoverat. Som intresserad av riktig byggnadsvård är det ett spektakel – Vi kommer också blåsa ut allt, men vi kommer också återföra allt i tidsenlig stil a´ 1925-30 – bara mycket renare och fräschare.. Dessutom har jag ALDRIG varit mycket för att följa trender i inredningsmagasin. Jag skiter gott i höstens trendfärger & de senaste inom möbeldesign, jag tror det kommer betala sig. Vi får ett hus som speglar oss! Skönt! 🙂

 28. Men herregud, köper man ett hus så har man väl all rätt att göra om och måla vitt om man nu vill ha det så. Det är inte fel bara för att du inte tycker det är snyygt. Det är ju det som är det fina, att man får ha som man vill i sit egna hus! Själen i ett hus sitter inte i 70tals tapeterna?!

 29. Alltså, ni som skriver att ett hus själ inte sitter i några tapeter, och att man ska blanda nytt och gammalt: Var sitter själen då? Var ser ni det gamla i det här huset? I stommen?! Det är ju det enda som är bevarat i det huset. Fönster, dörrar, material, allt är ju bytt! Klart att man “får” göra så, så länge huset inte är skyddat på något sätt, men det finns ju en massa nybyggda hus som är helt vita och “praktiska”, som vissa efterfrågar. Och att äldre byggnadsmaterial och -tekniker är sämre eller mer opraktiska än nya – nja. Som sagt, allt var inte vitt och allt från förr är inte sämre än idag, det skulle fler veta om de kollade upp fakta.

  Och angående vad Josefine skrev “Att renovera nytt och fräscht tycker jag inte alls är hemskt. Hellre det än låta det förfalla.” Att bevara äldre material och bebyggelse betyder inte att låta det vara ofräscht. Det är absout inte antingen eller. Klart att man inte ska ha ett mögligt badrum.

 30. Oavsett om man gör om till oigenkännlighet med moderna material och färger, eller väljer att behålla iafall en del av det gamla, så ska man komma ihåg att mycket i de gamla husen är av en kvalité som inte står att finna idag om man inte har råd att specialbeställa av de fåtalet hantverkare och mindre firmor som fortfarande finns kvar. Materialen och tekniken är många gånger otroligt mycket bättre än de smäck som finns att köpa på IKEA, Bauhaus, finare designvaruhus m.m. Det byggdes nämligen för att hålla länge, länge. Att sedan vitmålartrenden är lite ängslig och räddhågsen är ju som jag tycker, andra tycker att det är fint, men jag undrar lite varför så många är så rädda för färg? För mig förmedlar vitt ingenting, det är oftast trist, utan energi och lite fegt. Att renovera sönder något i originalskick är synd då det är sällsynt att finna sådant idag, varför inte spara sådant till de som vill ta hand om istället? Det finns plats för alla: vi som gillar gammalt och de som diggar nytt

 31. Men huvva vad fult huset blev!!! Jag har inget emot ljusa väggar, men däremot tycker jag att man ska renovera med smak, följa husets “personlighet” och bevara spegeldörrar, mysiga prång, osv. De har ju tagit bort allt som var fint med huset! Stelt och futuristiskt och kyligt. Nääää!!!

 32. Kan förresten tillägga att vi har ett hus i vår släkt som har förstörts på det viset. Det är byggt på sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal, hade snickarglädje och var jättemysigt både inuti och utanpå. Så köpte en, enligt min åsikt, knäpp släkting huset och pajade det totalt. Han satte bland annat in kylskåp och frys i svart och krom och moderniserade all inredning. Även utsidan på huset är förstörd. Tråkigt på ett så fint hus!

 33. Hmm, varje tid har sin stil. Och just nu är det mycket vitt. Jag tror att många behöver ljuset som det vita bidrar till att skapa. Sverige är väldigt mörkt en stor del av året. Själen i husen sitter – är min övertygelse – inte i själva huskroppen, utan i människokropparna som bor i huset och som besöker det. Hus i sig skapar inga hem; det gör den mänskliga värmen som ombonar huset.

 34. Oj, snacka om att det var fler än jag som reagerade på detta hus. Folk kommenterar forfarande på mitt inlägg. Hursomhelst hade vi tagit mer hand om det om det var vi som köpte det men det finns väl nåt annat hus därute till oss som vi får möjligeten att “rädda”.

 35. Kanske, det skulle gå lika bra, om ej bättre att uttrycka sej i andra ordalag dock.??
  Har man som jag med flera,(tyvärr) blivit våldtagen låter det aningen obildat att uttrycka sej på det viset…

 36. Det där huset var helt personlighetsbefriat, det måste jag hålla med om, men jag är en av de människor som hatar färg. HATAR. Rött, gult, blått, grönt och framför allt BRUNT. All sorts träfärg är ohygglig, hua hua. Jag hade alltså kört på svart trägolv samt svart, vitt och grått på väggarna. Är det fel av mig då? “Förstör” jag ett hus? Jag tycker att man ska låta människor välja själv hur de ska bo.

 37. Jag håller helt med dig!
  Jag har precis sålt min lilla fina etta från 30-talet. Under de 4 åren som jag bodde där blev jag en gång inbjuden till grannen som bodde i en likadan lägenhet som jag. Hon hade rivit ut hela det underbara orginalköket och satt in ett standardkök från IKEA. Det såg hemskt ut. Så när jag bestämde mig för att sälja min lägenhet tog jag beslutet att varsamt renovera innan jag sålde. Självklart för att få upp priset lite men även för att en eventuell köpare skulle få för sig att riva ut allting.
  Så jag fixade upp men lät alla originaldetaljer vara kvar och jag var själv otroligt nöjd med resultatet.
  Lägenheten såldes till ett bra pris och jag var glad och nöjd ända till det var dags att lämna över nycklarna. Det var ett par som hade köpt den till sin 20-åriga dotter som skulle studera på högskolan. De verkade ha noll koll på saker och ting och det ENDA pappan pratade om under kontraktskrivningen var hur de skulle ”renovera” köket.
  Jag gick därifrån med en klum

 38. Håller med! Folk får göra vad de vill med sina hus och sina möbler när de betalat för det. Men låtsas inte att en avlutad möbel är genuint gammeldags. Omålade trä, målade väggar i.s.f. tapeter m.m. sågs som ett tecken på fattigdom! Vitt förde nog mest tanken till kalkade väggar, och det var ännu fattigare än målade väggar!Bor själv i ett hus från 60-talet och kan längtansfullt titta på inredningsstilen med gamla möbler, spetsgardiner och pelagonier, men det passar inte med stilen på mitt hus. Tycker att smidesstaket är jättesnyggt, men åter igen, det passar inte till huset. Gillar man inte gammal grejer/stil, varför köpa ett hus med den stilen? I ett hus från 1800-talet tycker jag att det ser malplacerat ut med kök i rostfritt. Men det får ju den som ska bo där bestämma själv.

 39. Så har det väl alltid varit. Vanligt folk har renoverat/köpt “efter modet”, bildat (och gärna förmöget) folk har renoverat/köpt med koll och respekt för husets själ. Oroa dig inte, det kryllar fortfarande av “genuina” kåk runtom i landet. Och till den vita renoveringsvågens försvar kan jag säga – så glad jag är för att så många har råd att bygga och bo i något stort, ljust, må så vara “osvenskt”. Något som varit en ouppnåelig dröm för så många “förr i tiden” som tvingades bo, arbeta, älska, fostra barn och ta hand om gamla och sedan dö trångt, gult och skittåligt.